Zdravljenje naglavnih uši pri otrocih. Kako otroku enostavno odstraniti uši?

Naši otroci so ves čas v stiku z okoljem in njegovimi sestavnimi deli: predmeti, odrasli, vrstniki, živali itd. Poleg predmetov, ki jih vidimo očesu, nas obdaja mikroskopski svet v obliki bakterij, protozojev, virusov in njihovih presnovnih produktov.

Iz tega lahko sklepamo, da absolutno sterilni pogoji obstoja načeloma ne obstajajo in lastnega otroka ne moremo zaščititi pred vsemi negativnimi dejavniki. Prav ta okoliščina pojasnjuje visoko nalezljivost pedikuloze ali uši pri otrocih..

Pedikuloza se pojavi, ko majhne žuželke - uši, ki se prehranjujejo s krvjo - parazitirajo lasišče otroka. Ker so uši paraziti, se naglavne uši omenjajo kot parazitske kožne bolezni..

Glava, katere življenjski cikel traja približno 3 tedne, je žuželka v velikosti približno 3 mm, ima sivo rjavo barvo in parazitizira lasišče. Razlikuje se v visokih reproduktivnih zmožnostih - samica lahko v 6-14 dneh po valjenju odloži jajčeca. Jajčeca žuželk, imenovana gnide, so po videzu podobna prhljaju, vendar jih je težko odstraniti iz dlak. Zorenje jajčec do ličink nastopi v 7-10 dneh.

Od kod izvirajo uši? Razlogi za okužbo

Zakaj ima otrok uši? Takšen problem, kot so uši in gnide pri otrocih, je zelo pogost, saj je med otroško populacijo pot prenosa zajedavcev enostavno uresničiti - stik.

Mnogi starši se ob spoznanju te težave sprašujejo, kje bi se uši lahko pojavile pri varnem, higiensko pregledanem otroku.?

Pojem, da so naglavne uši pogoste le med socialno prikrajšanimi otroki, je napačen, danes uši odkrivajo pri otrocih iz različnih družin, tudi pri premožnih. Okužba zdravega otroka se pojavi od osebe (otroka, odraslega), ki jo prizadenejo uši. Lopa se ne more aktivno premikati in v nasprotju z razširjenim mitom ne more skakati in leteti, ampak lahko plazi.

Med tesnim stikom žuželka plazi z ene glave na drugo in nadaljuje svoj življenjski cikel na novem mestu. V vseh organiziranih skupinah (vrtci, kampi, šole, dijaški domovi) je stikov otrok zelo veliko, zato v takšnih pogojih pogosto zaznamo množično napadanje uši. Tesen stik je možen tudi na otroških igriščih med igrami, na zabavi, na otroških zabavah itd..

Prenos žuželk je verjetno tudi, ko več otrok med igranjem uporablja predmete in izdelke za osebno higieno - glavniki, brisače, klobuki, lasnice, gumijasti trakovi. Veliko manj pogosto se kontaktna pot izvaja na javnih mestih - frizerskih salonih, kopelih, bazenih.

Na podlagi zgoraj navedenega postane jasno, da če odkrijemo uši, razlogi ležijo v družbenih pogojih njegovega bivanja, v stiku z virom okužbe. Vendar obstajajo tudi dejavniki posamezne nagnjenosti k uši:

 • prisotnost dolgih las, zlasti pri deklicah, saj ima pod takšnimi pogoji gubica veliko možnosti, da ujame in začne parazitirati;
 • asocialne življenjske razmere, ki jih pogosto opazimo v nefunkcionalnih družinah, kjer se uši nahajajo pri vseh družinskih članih;
 • neupoštevanje pravil osebne higiene v zvezi z nego lasišča - umazani in matirani lasje ustvarjajo idealne pogoje za razmnoževanje uši in prispevajo k vizualni prikrivanju zajedavcev pod prhljajem in umazanijo;
 • nizek starševski nadzor nad otrokom.

Kako opaziti uši - simptome uši

Parazitizem uši na glavi povzroči precej močan srbenje kože, ki je najbolj intenziven v templjih, hrbtu glave, za ušesi. Zaradi nenehnega srbenja otroci postanejo bolj razpoloženi in nemirni, nenehno se praskajo po glavi in ​​slabo spijo.

Odpadni uši pridejo na kožo obraza in vratu ter privedejo do pojava eritema, veziklov, papule, ki lahko ob dolgotrajni odsotnosti zdravljenja z uši odstranijo značaj kroničnega dermatitisa. Ko kokalna okužba vstopi skozi rane na koži, pride do sekundarne pioderme in z njenim pomembnim širjenjem je možno povečanje bezgavk.

Sramne uši in uši pri otrocih so redke. Simptomi so podobni naglavnim ušem in se razlikujejo le po lokalizaciji - pri sramnih uših trpi koža sramne regije in spolovil, z garderobo - je opaziti srbenje in praskanje po vsem telesu..

Uši se odkrijejo z vizualnim pregledom lasišča. V organiziranih skupinah otrok zdravstveni delavec ali vzgojitelj otroke redno pregleduje na uši, kljub temu pa morajo starši pregledati tudi otrokovo glavo, ne glede na to, ali obiskuje izobraževalno ustanovo ali ne..

Glavni znaki, na katere je mogoče sumiti na uši:

 • Majhne razjede, otekline na koži vratu, ramen, glave
 • Gnezdi - jajčeca uši so prozorne ali bele mikro pike, ki se pritrdijo na lase pod kotom.

Če želite pregledati otroka, sedite na stol pod svetlim svetlobnim virom. Če so lasje dolgi, se prameni ločijo drug od drugega s finim glavnikom in jih pregledajo. Žive uši, kljub njihovi majhnosti, je težko pregledati ob pregledu, z napredovano boleznijo pa odkrijejo tudi mrtve posameznike. Na površini kože lahko najdemo praskanje s skorjami, modrikasto liso.

Matice se pogosto zamenjujejo s prhljajem, vendar jih je, za razliko od prhljaja, težko odstraniti z dlak in ob stiskanju med nohti ustvariti značilen klik..

V zdravstvenih ustanovah se za diagnosticiranje pedikuloze uporablja posebna svetilka Wood, pod katero se žive nitke svetijo z modro fluorescenčno svetlobo..

Kako se znebiti uši?

Če najdete uši, je treba zdravljenje začeti čim prej..

 • prvič, to se bo izognilo širjenju bolezni med kontaktnimi osebami
 • drugič, da se izognemo neprijetnim zapletom
 • tretjič, otroku bo razbremenil neprijetne simptome.

Obstaja več področij zdravljenja naglavnih uši, ki jih je v večini primerov treba kombinirati. Kljub raznolikosti sodobnih zdravil proti naglavnim ušem zdravljenje z kemičnimi sredstvi ne vodi vedno do uničenja zajedavcev, saj lahko slednji razvijejo odpornost na zdravilne učinkovine. Obstajajo naslednja zdravila za naglavne uši pri otrocih:

Kemikalije

Obstajajo tri vrste kemikalij z insekticidnim delovanjem proti uši:

 • Malathion - eno od zdravil na njegovi osnovi - Pedilin
 • Fenotrin je eden izmed pripravkov na njegovi osnovi Parazidoza (šampon Itaks)
 • Permetrin - pripravki na njegovi osnovi: Medifox pedikuliidalni gel, Medifox koncentrat za pripravo emulzije 5%, šampon Nittifor, Hygia, krema Nyx.
 • Benzil benzoat. Pripravek na njegovi osnovi: losjon Foxilon
 • Kombinirani pripravek (malation + permetrin + piperonil butoksid) - aerosol Para Plus približno 400 rubljev.

Vsako zdravilo za glavobol pri otroku, katerega učinkovina je ena od treh zgoraj omenjenih zdravil, se izdaja brez recepta.

Pri zdravljenju s kemikalijami je pomembno, da dosledno upoštevate navodila za uporabo. Zdravilo je treba nanesti dvakrat, z enotedenskim premorom, saj med začetnim nanosom umrejo le ličinke in odrasle žuželke, jajca pa kemična sredstva ne uničijo vedno. Večkratna uporaba zdravila vam omogoča, da uničite izkrčene ličinke.

Čas, za katerega se zdravilo nanaša, se giblje od 10 minut do pol dneva. Po izpiranju pripravka je potrebno temeljito česanje mrtvih žuželk.

Insekticidni pripravki ne ubijajo vedno uši. To je posledica več dejavnikov:

 • neobčutljivost uši na zdravilno učinkovino,
 • nepravilna uporaba zdravila,
 • neskladnost s pogostostjo uporabe.

Tudi najdražji šampon za uši pri otrocih bo neučinkovit, če ne upoštevate navodil. Nekateri otroci imajo med uporabo insekticidov alergijske reakcije, zato je, ko ga prvič uporabite ali če je otrok alergičen, morate biti zelo previdni.

Zdravila ne ščitijo pred ponovno okužbo, zato je treba po zdravljenju sprejeti preventivne ukrepe za preprečevanje naglavnih uši..

Česanje uši

Ta tehnika je bila znana že zelo dolgo, vendar je precej učinkovita, če se česanje uporablja štirikrat v določenih časovnih intervalih dva tedna..

Po pranju se balzam nanese na lase v mastnem sloju. Po česanju z glavnikom z redkimi zobmi lase previdno česamo s finim glavnikom. Uši bodo česana tudi s preostalo balzam, zato je treba glavnik občasno sprati. Po česanju vseh las jih posušite z brisačo, počešite in ponovite postopek česanja s finim glavnikom..

Česanje po opisani shemi se izvede štirikrat v treh dneh - 1., 5., 9. in 13. dan. To se naredi za ubijanje uši v različnih življenjskih ciklih..

Zanimiv eksperiment! Izvedli so eksperiment belgijskih znanstvenikov, ki je pokazal, da uporaba balzama za lase pri izpiranju gnid po učinkovitosti ni slabša od kemičnih pediculicidnih pripravkov. Če pa ste začeli zdravljenje s permetrinom in drugimi kemikalijami, potem se pred zdravljenjem in 2 tedna po tem izogibajte uporabi las za izpiranje in balzam, saj ti ustvarijo film na laseh in zmanjšajo absorpcijo kemikalij. To pomeni, da uporabite samo eno metodo - bodisi droge bodisi česanje s balzamom.

Drugi načini zdravljenja

Obstajajo še drugi manj priljubljeni načini za zdravljenje uši pri otrocih:

 • Zeliščna zdravila, ki vsebujejo določena eterična olja in rastlinske izvlečke (janež, geranij, bazilika, rožmarin itd.), Imajo insekticidni učinek z nedokazano učinkovitostjo, tj. ne priporoča glavna medicina.
 • Električni glavniki, ki delujejo na baterije in ubijajo uši z električnim udarom. Gre za drage naprave, katerih uporaba je dovoljena le na suhih laseh, zato ni zagotovljena stoodstotna učinkovitost..
 • Uničenje uši in gnezdi z roko, tj. drobljenje med nohti. Ta metoda se pogosto uporablja doma, vendar je njena učinkovitost nizka, saj lahko nekateri zajedavci spet plazijo na že pregledane lase, oseba, ki opravlja pregled, pa se lahko okuži z uši sam.
 • Obrišite lase. Ta metoda se uporablja za rehabilitacijo domov v nefunkcionalnih družinah..

Sprejem v ekipo pred in po zdravljenju

Ko odkrijejo uši, se takoj začne aktivno zdravljenje otroka. Na tej stopnji je zelo pomembno natančno upoštevati pravila osebne higiene in preprečiti kontaminacijo kontaktnih oseb. Med zdravljenjem je otrok izoliran iz ekipe in mu omogoči obisk ustanove po okrevanju.

Zapleti naglavnih uši

Zaradi praskanja srbečih področij na lasišču se pojavijo rane in skorje, ki so nagnjene k gnojilu, ko se pritrdi sekundarna okužba. Z zapletom naglavnih uši se pojavijo neovirani ekcemi, pioderma, pri hudih oblikah pa se lasje zapletejo v mat, ki ima gnilobni vonj. Uši lahko prenašajo nalezljive bolezni, med katerimi je najnevarnejši tifus.

Preprečevanje naglavnih uši

Preprečevanje naglavnih uši vključuje upoštevanje pravil osebne higiene, ki je 90% odvisna od staršev:

 • Otroka je treba naučiti higienskih veščin, razložiti, kaj so osebni predmeti in zakaj jih ne smejo dajati drugim otrokom.
 • Otroci naj tudi razumejo, da je treba pri komunikaciji in aktivnih igrah z drugimi otroki upoštevati vsaj minimalno razdaljo in ne smeti dovoliti stika z glavo.
 • Pomembno je, da redno pregledujete lasišče otroka, da pravočasno odkrijemo uši. Ta dogodek je še posebej pomemben, ko odkrijejo uši v organizirani skupini, ki jo obišče otrok.
 • Dekleta je treba učiti, da imajo čedne in čedne pričeske z zbranimi lasmi.

Seveda je nemogoče popolnoma preprečiti naglavne uši in odpraviti verjetnost, da se bo otrok okužil. Toda upoštevanje osnovnih varnostnih in osebnih higienskih ukrepov lahko to verjetnost znatno zmanjša..

Kako zdraviti pedikulozo pri otrocih doma?

Pedikuloza je okužba kože z uši in njihovimi ličinkami. Do okužbe pride precej hitro zaradi tesnega stika z nosilcem. Paraziti se lahko plazijo po lasišču, kadar uporabljate predmete drugih ljudi, kot so glavnik, klobuk ali brisača. V tem članku bomo podrobno analizirali, kaj storiti, če ima otrok uši in kako zdraviti naglavne uši doma.

Kje otrok dobi uši??

Najpogosteje se širjenje uši med otroki šolske in predšolske starosti pojavlja v vzgojnih ustanovah - vrtcih, vrtcih in šolah. Razlog za to je v nenehnem stiku med otroki, dotikajo se glave, včasih se celo igrajo v peskovniku, za šalo si nadenejo klobuke drugih, vlečejo punce za pigtails. Otroci se lahko posušijo s tujo brisačo, ne da bi temu pripisali pomen, v nekaterih vrtcih pa ena brisača visi ob umivalniku za vse.

Če je otrok prinesel parazite iz šole, ne pozabite obvestiti učitelja ali negovalca, da bo poskušal preprečiti nadaljnje širjenje uši med učenci s pošiljanjem nosilcev pedikuloze domov.

Podobne dialoge najdemo na različnih matičnih forumih.

Kako opaziti uši po simptomih in znakih?

Uši se prehranjujejo s krvjo, po ugrizih otrok razvije močno draženje. Povzroča ga posebna snov, ki je v slini žuželke, pa tudi proizvodi njene vitalne aktivnosti. Zato bi moralo vsako draženje na otrokovi glavi vzbuditi sum med starši..

Ranljiva območja so ušesa in zadnji del glave. Na teh mestih samice odlagajo jajčeca (gnjide), jih previdno pritrdijo na lasni mešiček. Po desetih dneh se iz jajčec pojavijo novi zajedavci. Uši se množijo s svetlobno hitrostjo, gnide pa se najtežje borijo. Povprečna življenjska doba grbe je približno 40 dni..

Posledice in zapleti naglavnih uši pri otrocih

Omeniti velja, da naglavne uši same po sebi niso nevarne, vendar, če ni ustreznega zdravljenja, lahko privede do zapletov in drugih težav:

 • nalezljive bolezni, pojav abscesov in razjed na koži - razvoj pioderme;
 • neugodne epidemiološke razmere v javnih zavodih;
 • motnje spanca pri dojenčkih;
 • okužba s tifusom ali ponavljajočo se vročino, volijska vročina (izjemno redko).

Pedikuloza ni le neprijetna, ampak tudi precej nevarna bolezen, če ne začnete pravočasno zdraviti. Vedno spremljajte otrokovo vedenje, da pazite na zgodnje simptome.

Kako izgledajo uši in gnide na otrokovi glavi?

Gnezde in uši v otrokovih laseh se ne razlikujejo od istih zajedavcev na glavi odrasle osebe. Če želite lažje razumeti, ali je vaš otrok res nabiral uši v vrtcu ali šoli, si oglejte fotografijo uši na otrokovih laseh.

Kako odstraniti uši in gnide pri otroku doma?

Med postopki zdravljenja je glavna naloga uničiti gnide, ki so se pritrdile na lase. Pedikulozo je enostavno zdraviti, če se začne pravočasno, prej ko opazite simptome in prej začnete z zdravljenjem, hitreje se znebite zajedavcev. V nekaterih primerih je mogoče pri otrocih doma zdraviti uši v enem dnevu uporabe učinkovitih zdravil. V lekarni lahko kupite zdravilo katere koli cenovne kategorije in učinkovitosti. Najbolj priljubljena zdravila proti uši v lekarnah:

Nato bomo pogledali nekaj dobro preverjenih zdravil in tudi alternativne metode..

Farmacevtski izdelki imajo različne jakosti, vendar so načini uporabe podobni. Iz izkušenj z zdravljenjem na internetu se lahko celo naučite na forumih, kjer sedijo matere, ki so se pri otrocih že soočile z naglavnimi uši in so jih uspešno ozdravile. Nikoli ne uporabljajte neznanega zdravila brez posvetovanja z zdravnikom ali visoko usposobljenim strokovnjakom.

Pri izbiri zdravila bodite pozorni na stopnjo okužbe. Ne glede na to, kako neškodljive se lahko zdijo različna zdravila proti uši: šamponi, mila, losjoni, jih je treba uporabljati strogo v skladu z navodili.

Kemikalije

Med varnimi kemikalijami, primernimi za zdravljenje pedikuloze pri otrocih, so tako draga kot dokaj proračunska zdravila. Najbolj znan po avtorju:

 • aerosol Para Plus;
 • sprej, šampon, losjon Paranit;
 • šampon Pedilin;
 • šampon Veda;
 • losjon in krema Nittifor;
 • emulzija in mazilo benzil benzoat;
 • losjon Parazidoza;
 • emulzija Medifox;
 • emulzija Medilis-Super.

Uporabljajte sredstva proti uši v skladu z navodili proizvajalca. Pred začetkom samozdravljenja svojega otroka se posvetujte s svojim zdravnikom.

Folk pravna sredstva v boju proti uši pri otrocih

 1. Etilni alkohol: tega zdravila ne bi smeli šteti za učinkovitega pri zdravljenju naglavnih uši. Alkoholni obkladki lahko negativno vplivajo na dihala. Dojenčku lahko tudi opečejo občutljivo lasišče..
 2. Kis: s tem izdelkom je nemogoče doseči uničenje odraslih, ko pa vlažite lase z raztopino kisa, gnide dobro odidejo. Nanašanje močnega kisa lahko povzroči tudi opekline, bodite previdni!
 3. Zdravilna zelišča: decokcije divjega rožmarina, mete, divje trave lahko pozitivno vplivajo na uši. Poprova meta je lajšala srbenje in draženje, vendar sta divja vrtnica in divji rožmarin strupena zelišča. Uporabljati jih je treba zelo previdno..
 4. Čebula, česen: ti izdelki se naredijo v kosmiču in nanesejo na lasišče eno uro. Tu je pomembno tudi previdno ravnanje - akredni sok lahko povzroči opekline.
 5. Milo za prah: velja za učinkovito zdravilo za ekcem, prhljaj. Ima visoko alkalno vrednost, kar naj bi pomagalo v boju z uši.

Vse zgoraj omenjene ljudske metode niso dokazano učinkovite in so lahko škodljive za zdravje..

Da bi se izognili okužbi, morajo starši pogosteje pregledati otrokove lase in spremljati njihovo higieno..

Česanje las in uši iz las

Priporočljivo je, da glavo očistite enkrat na dva do tri dni, dokler se paraziti popolnoma ne uničijo. Po pranju je treba lase dobro posušiti in česati s posebnim glavnikom. Ta metoda bo pomagala odpraviti tako ličinke kot odrasle zajedavce. Brez česanja želeni rezultat ne bo dosežen, ker se gnide trdno držijo las. Ne zanemarjajte tega postopka.

Med česanjem je priporočljivo, da lasišče namočite v 3% raztopino kisa. Tako boste lažje ubili gnide..

Pravila za zdravljenje lasišča

 1. Postopek zdravljenja lasišča je treba izvesti pri močni svetlobi..
 2. Vsa zdravila za uši imajo specifičen vonj, zato je treba sobo dobro prezračiti.
 3. Zdravila lahko začnete uporabljati samo z rameni, prekritimi z brisačo, da zmanjšate tveganje za opekline ali draženje kože.
 4. Sredstvo se zlahka vtre v mokre lase. V tem primeru ne bi smelo biti škode na lasišču..
 5. Priporočljivo je, da zdravilo hranite približno pol ure. V tem primeru je pomembno zagotoviti, da otroku ne pride v oči ali usta..
 6. Po postopku je treba lase temeljito sprati pod tekočo vodo s šamponom.

Otrok je imel uši - kdaj lahko hodite v šolo ali vrtec?

Po okužbi obvezno obvestite šolsko sestro o tem dejstvu, da preprečite nadaljnje širjenje žuželk v izobraževalni ustanovi. Otroka lahko takoj po popolnem uničenju uši in gnezdi odpeljejo v šolo ali vrtec. Vendar je bolje počakati še nekaj dni, da vidimo, ali se simptomi pojavijo znova. Prav tako se z učiteljem posvetujte, ali je karantena v učilnici minila in če je ostalo okuženih, šele po tem se lahko vrnete v šolo.

Mnenja in mnenja staršev o zdravljenju pedikuloze pri otrocih

Moja hči iz vrtca je pred dvema tednoma prinesla uši. Nekaj ​​dni pozneje smo opazili, ko je začela močno praskati po glavi. Kupili smo ParaPlus, Pedilin in glavnik, ga nanesli po navodilih, ga držali, česali, umivali s šamponom. Naslednji dan so to spet storili. Uši so izginile, gnjice, mimogrede, niso imele časa, da bi se pojavile, pravočasno so opazili.

V vrtcu so napovedali karanteno - pet otrok iz skupine z uši. In ni mi bilo treba, svojega sina nisem pregledal, potem ko mu je čez nekaj dni glavo srbelo. Spol skupine se je okužil, groza, to je 21. stoletje! Soseda je dala šampon Veda-2, ga takoj sprala, česala z navadnim glavnikom, odšla v lekarno. Kupil sem Pair plus v razpršilu, ga razpršil tako, kot piše v navodilih. Po enem dnevu ni ostalo nobenih uši, dobro zdravilo. A upravi se je pritožil, da prej na vrt niso uvedli karantene in je niso pravočasno opazili.

Kako se hitro znebiti uši in gnezdi doma

V Rusiji po uradnih podatkih približno 3% populacije prizadene različne oblike naglavnih uši.

Vendar so resnični podatki o pojavnosti več desetkrat višji, saj niso zabeleženi vsi primeri in vsaka regija ne posveča pozornosti problemu naglavnih uši. V tistih regijah, kjer je veliko ljudi brez stalnega prebivališča, obiskovalcev in migrantov iz prikrajšanih držav, se pojavnost naglavnih uši diagnosticira pogosteje kot v državi kot celoti..

Kljub temu, da uši na glavi veljajo za bolezen, ki prizadene asocialni kontingent, nihče ni imun na okužbo. Naglavne uši so pogostejše pri otrocih, garderobne in sramne uši pa pri ljudeh, ki zanemarjajo osebno higieno in so v spolnih odnosih nerazumni..

Kaj je?

Pedikuloza ali uši je parazitska kožna bolezen, ki jo povzroča majhna žuželka - človeška gubica. Svojo aktivnost lahko razvije tako neposredno na koži človeka kot na njegovih oblačilih. Posebnost je, da žuželka parazitira izključno na sesalcih. Prehranjuje se s človeško krvjo in jajca nalepi na lase.

Kako se lahko okužite?

Glavna pot prenosa uši od okužene osebe do zdrave osebe je skozi tesne stike v timu. Žuželka lahko v dveh minutah plazi približno pol metra, zato okužba pride zelo hitro.

V večini primerov se pojavijo uši:

 • kot posledica tesnega stika z veliko skupino ljudi - v šolah, vrtcih in kampih, v prometu, na dopustu;
 • zaradi uporabe bolnikovih osebnih stvari - oblačil, brisač, glavnikov;
 • v tesni komunikaciji s pacientom - igre, skupne fotografije, skupno življenje;
 • med obiskom bazenov, rezervoarjev s slabimi sanitarnimi pogoji;
 • okužba s sramnimi uši se pojavi med spolnim odnosom s pacientom.

Faze življenjskega cikla parazitov:

 1. Do gnojenja pride, ko ličinka postane odrasla.
 2. Po dveh dneh oplojena bršica odloži jajčeca (gnjide) in jih pritrdi na lase z lepljivo snovjo.
 3. Gnezde, ki spominjajo na ovalno obliko, so precej majhne - do 0,1 cm. Po pritrditvi na dlako se jajčece razvije od 4 dni do dveh tednov, nato pa se skozi majhen pokrov pojavi ličinka.
 4. Ličinke ali nimfe se razvijejo v treh stopnjah. Vsaka stopnja traja en do pet dni. Nimfe so različnih velikosti, po videzu podobne odrasli obliki, vendar se ne morejo razmnoževati. Po končani kateri koli stopnji razvoja ličinke spremenijo svojo lupino. Ličinke se prehranjujejo do osemkrat na dan..
 5. Imago je spolno zrel posameznik, ki je popolnoma pripravljen na razmnoževanje. Za življenje mora kri pojesti približno trikrat na dan..

Uši pogosto umrejo, ker:

 • so zunaj osebe in nimajo možnosti, da bi se hranili s krvjo;
 • okužena oseba ima dolgo telesno temperaturo (z vročino);
 • bolnik je umrl, nakar se je temperatura okolice močno spustila;
 • vlažnost zraka je padla;
 • lase so zdravili s protiparazitskim sredstvom.

Vrste uši

Človeške uši so majhne, ​​približno velikosti sezamovega semena. Barvani so sivo-rjavi, imajo 6 nog, zahvaljujoč temu se hitro premikajo skozi lase. Če je gubica pila kri, postane rdeča ali črna. Uši se hranijo nenehno, da ne bi umrl. Žuželke odlagajo ovalna rumenkasta jajca velikosti največ milimetra, iz katerih po enem tednu izstopi nov posameznik.

Sicer jajca imenujemo gnide, jih je enostavno zamenjati s prhljajem, toda za razliko od njih so trdno zlepljene na podlago las s posebno snovjo. Dlake jih ni mogoče otresti, zato se gnide po tretmaju previdno česajo. Oseba lahko živi na glavah, sramnih in telesnih uših, od katerih se vsaka razlikuje po velikosti in lokaciji..

Glava

Uši v glavi osebe odlikujejo temna barva, dolg trebuh. Imenujejo jih glavice, ker se osredotočajo na dlako; samice so večje od samcev. Za to vrsto je značilno hitro razmnoževanje. Po jajcepoziciji samica z reproduktivno sposobnostjo zori le 16 dni, v neugodnih pogojih - mesec. Glavica je izjemno produktivna - v času svojega življenja, ki traja do enega meseca, odloži 80-100 jajc. Izkaže se, da na dan odloži 3 jajca, ki se hitro spremenijo v odrasle in pestijo pacienta.

Faze življenjskega cikla človeške uši, ki povzročajo uši:

 • v enem tednu se razvije jajce velikosti 1 mm;
 • 3 stopnje nimfe, v kateri raste bodoča žuželka, stali, v 3 dneh se spremeni v nimfo prve dobe, v 5 - drugi, v 8 - tretjo;
 • stadij odrasle žuželke - nimfa stali in se je pripravljena na razmnoževanje, začne se pariti s samci takoj po odhodu iz nimfe.

Cootie

Telesne uši živijo na oblačilih in na prsih. Videti so kot cefalični, vendar so rumenkaste barve brez črnih pik na trebuhu. Te uši v življenju odložijo več kot 300 jajc in so zelo odporne proti mrazu in stradanju. Gnide, nimfe in odrasle lahko uničite samo z vretjem. Ugrizi oblačil žuželk so kot kraste, krvne točke se spremenijo v folikle in se vnamejo.

Sramna uš

Uši temne barve s širokim, močno skrajšanim trebuhom spadajo med sramne uši. Njihov življenjski prostor so prepona, zadnjica, pazduhe, obrvi in ​​trepalnice. Sramne žuželke se razlikujejo od strukture glave nog, vendar je njihov razvojni cikel podoben zaradi enakih razmnoževalnih pogojev. Samice odložijo do 50 matic, intenzivno se prehranjujejo s krvjo, tvorijo nimfe prvega, drugega in tretjega reda, nato se odrasli vali - odrasla oseba.

Simptomi naglavnih uši

Znakov okužbe ni mogoče odkriti takoj, ampak po nekaj dneh ali tednu kasneje. Manifestirajo se v obliki naslednjih neprijetnih simptomov:

 1. Stalno srbenje na mestu ugriza. Simptom je značilen za vse vrste uši. Srbenje zaradi uši se opazi za ušesi, na templjih in na zadnji strani glave. Najhujši srbenje doživljajo oblačilni zajedavci. Razširi se na različne dele telesa. Pri sramnih uših je srbenje rahlo.
 2. Videz izpuščaja. Izpuščaj v obliki rdečih pik na lasišču se pojavi po okužbi z glavo glavo. Oblačilne uši se pojavljajo kot izpuščaj po vsem telesu, ki ima modrikasto barvo. Modre lise na stegnih in trebuhu kažejo na ugrize sramnih uši. Ta barva je povezana z razpadom hemoglobina pri ugrizu..
 3. Praskanje mesta ugriza se pojavi po dolgotrajni okužbi. Okužba lahko pride na mesta praskanja, zato je možna suppuracija na površini kože.
 4. Prisotnost gnezdov na laseh. Če jih je veliko, potem spominjajo na prhljaj. Po barvi, pritrditvi mehurčkov, gostoti se določi, ali je nit živ ali ne. Gnede so vidne samo pri dlakavi in ​​sramni obliki okužbe. Telesne uši uporabljajo gube oblačil za odlaganje jajc.

Če se bolezen začne, potem opazimo razdražljivost, težave s spanjem, praskanje mest ugriza, kar vodi v kršitev celovitosti kože.

Zapleti

Celotna resnost bolezni ni le v prisotnosti določenega neugodja po okužbi. Če se parazitov ne znebite pravočasno in ne odpravite vseh posledic, se lahko razvijejo številni zapleti, med katerimi si zaslužite posebno pozornost:

 • pioderma ali sekundarna okužba bakterijske narave, lokalizirana najpogosteje na koži za ušesi, glavo, obrazom. Bolj zapletena oblika takšnega zapleta je impetigo z značilnim gnojnim-vezikularnim izpuščajem na koži;
 • konjunktivitis;
 • limfadenitis;
 • splošna sepsa kože;
 • blefaritis;
 • tifus, saj so uši prenašalci te bolezni.

Kako zdraviti naglavne uši doma

Kako se hitro in trajno znebiti uši in gnezd? Pedikulozo lahko zdravite doma, vendar se morate odločiti za način spopadanja s paraziti. Na farmacevtskem trgu je velik izbor šamponov in pripravkov, ki se učinkovito borijo proti uši..

S samozdravljenjem je potrebno:

 • med zdravljenjem izolirati bolnika;
 • izberite sprejemljivo zdravilo (ljudsko ali iz lekarne);
 • natančno preučite način uporabe in navodila;
 • upoštevajte odmerke za otroke in odrasle;
 • zdravilo uporabljajte previdno, pri čemer se izogibajte stiku z očmi;
 • temeljito sperite z las.

Za naglavne uši se uporabljajo naslednje metode zdravljenja:

 • striženje las plešasto,
 • odstranjevanje uši in gnid s posebnim glavnikom,
 • šampon ali losjon proti mationu 0,5-1%,
 • permetrinski pripravki (nittifor, para-plus, branje, sumitrin, fenotrin),
 • 20% emulzija vodnega mila benzil benzoata,
 • borovo mazilo,
 • pedilin.

Za sramne uši se uporabljajo naslednje metode zdravljenja:

 • britje sramnih dlak,
 • nega kože in las z medifox emulzijo 20%,
 • obdelava z 20% emulzijo benzil benzoata,
 • raztopina lontsida, ki ji sledi kopanje in menjava posteljnine.
 • raztopina-aerosol, par-plus, sprej-pax.

Pri naglavnih uših je osnova zdravljenja vseh stvari in temeljito umivanje telesa pod tušem z milom in umivalnikom. Oblačila in vse pripomočke pacienta kuhamo ali obdelamo s paro, če jih ni mogoče obdelati s temperaturo, jih damo v tesno vrečko z uporabo aerosolov pripravkov proti uši - (karbofos, sulfidos).

Zdravljenje z zdravili

V lekarniških verigah je zdaj veliko orodij, ki pomagajo znebiti uši in gnid doma. Vsi imajo različno aktivno snov in obliko (od mazila do pršila).

Po tem, ko natančno preberete navodila, opravite zdravljenje območij, ki jih prizadenejo uši, pri čemer bodite pozorni na to, da:

 1. Ne zanemarjajte ponovnega zdravljenja - med prvim zdravljenjem lahko zdravilo "privošči" več gnid, kar bo postalo vir ponovne okužbe.
 2. Nujno je, da se pregled in zdravljenje pedikuloze izvajata sočasno vsem članom tima (skupina v vrtcu, družina, oddelek), saj bo nezdravljena oseba ponovno postala vir okužbe. Za to proizvajalci drog ustvarijo embalažo, ki bo trajala več kot enkrat..
 3. Natančno upoštevajte vsa navodila - paraziti se zelo hitro prilagajajo in uporabljati morate vedno bolj sofisticirana sredstva. Danes je treba dati prednost kombiniranim drogam..
 4. V dveh dneh od začetka zdravljenja je nujno, da se opere pri visokih temperaturah in celotno posteljo in spodnje perilo bolnika opere z vročim likalnikom.
 5. Po dva tedna zdravljenja je potrebno opazovati bolnikovo kožo in se prepričati, da se uši popolnoma odstranijo. Ta časovni interval je posledica časovnega razvoja gnjid.
 6. Da bi odstranili gnide, ki so tesno pritrjene na lase, jih je treba česati s posebnim, zelo finim glavnikom. Včasih proizvajalci pripravkov proti uši jih dajo v paket z drogo. Ampak jih je mogoče kupiti ločeno. Videla sem celo posebne glavnike, na katere so bile uporabljene laserske zareze, za bolj učinkovit rezultat..

Seznam zdravil, ki so v letu 2019 predpisana za zdravljenje naglavnih uši lasišča:

Ime zdravila in mehanizem delovanjaKdaj predpisati in kako uporabljati
Zdravilna učinkovina Permetrin:

Delujejo na živčni sistem uši, jih paralizirajo (nevrotoksični učinek). Permetrin je aktiven proti odraslim, nimfam in gnezdom. V zadnjem času se uši navadijo na permetrin, zato če je bil postopek neučinkovit, je potrebno nadomestiti insekticid.

Ko so predpisani: uši in phtiriasis. Zdravilo je kontraindicirano v primeru sekundarne okužbe na koži kot posledica praskanja, hudih kožnih poškodb.

Kako uporabljati: z bombažnim tamponom se zdravilo nanese na lasne korenine ali lasišče, na katere vplivajo sramne uši, temeljito vtrite, pokrijte z robcem. Losjon pusti 40 minut, krema pa 10 minut. Po tem se lasje dobro operejo s šamponom in posušijo. Če se ponovno vidijo posamezni živi paraziti, je treba postopek ponoviti po 1 tednu..

Para-plus - kombinirani preparat dovoljenje + piperonil butoksid.

Zdravilo deluje na uši kot nevrotoksični in kontaktni strup, piperonil butoksid pa izboljšuje prodiranje malathiona in dovoljenja z dovoljenjem za odvajanje v telo brv.

Ko je predpisano: naglavne uši. Aktivna v odnosu do živih posameznikov in gnjidov. Ni mogoče uporabljati za zdravljenje otrok, mlajših od 2 let in 6 mesecev. Možne so alergijske reakcije na zdravilo.

Kako uporabljati: 10 minut razpršite po glavi in ​​laseh, nato sperite s šamponom.

Zdravilna učinkovina Malathion:

Ima kombiniran učinek. Poleg tega, da vpliva na živčni sistem parazita, zdravilo prehaja skozi hitin in se nabira v telesu žuželke. Kot rezultat tega se malathion vključi v encimski sistem uši in ga zastrupi. Ta učinek zdravila se imenuje kontaktni strup..

Ko je predpisano: naglavne uši. Zdravilo ubija odrasle uši, ličinke in jajca. Učinkovit za hude uši in razvoj odpornosti na pripravke permetrina.

Kako uporabljati: Šampon nanesite na vlažne lase, dobro vtrite in nato pokrijte z robcem. Pustite 5 minut in nato dobro sperite. S hudimi uši je bolje uporabiti dve obliki zdravila hkrati: najprej se emulzija nanese 30 minut, nato dvakrat speremo s šamponom, pri čemer vsakič pustimo na laseh 3-4 minute. Če so identificirani posamezni posamezniki, je treba postopek ponoviti po enem tednu..

RID - kombinirani preparat dovoljenje + piperonil butoksid.

Deluje na živčni sistem uši, medtem ko piperonil butoksid deluje na encimski sistem uši, izboljšuje penetracijo.

Ko je predpisano: naglavne uši. Vpliva na žive posameznike in gnide.

Kako uporabiti: šampon nanesemo na lasišče, ga pustimo 10 minut v šali, nato ga dobro izperemo. Bodite prepričani, da postopek ponovite čez teden dni..

Fenotrin, Itax, parazidoza.

Ima nevrotoksične učinke.

Ko je predpisano: glavo uši, ne vpliva na gnezde! Zdravilo Fenotrin je priporočljivo za majhne količine uši, varno za otroke katere koli starosti.

Kako uporabljati: Losion za penjenje - Nanesite dvakrat na 5 minut na lase, nato ga dobro sperite. Aerosol - velikodušno nanesite na lasišče, še posebej na zadnji del glave, za pol ure. Ponovite postopek naslednji dan.

Sumitrin:

Ekstrakt pireta deluje na živčni sistem parazita. Zdravilo je okrepljeno s piperonil butoksidom.

Ko je predpisano: naglavne uši. Vpliva na parazite same in gnezdi.

Način uporabe: Šampon dvakrat nanesite na lasišče in lase 3 minute, nato sperite. Ponovite postopek po 2 dneh..

Paranit.

Šampon vsebuje eterična olja, ki blokirajo dihanje uši in imajo sušilni učinek..

Ko je predpisano: naglavne uši. Delujejo na uši, ličinke in gnezde. Izboljša tudi stanje lasišča, zdravi praske, izboljša stanje las. Varna v pediatrični praksi za otroke, starejše od pet let.

Kako uporabiti: šampon nanesite na lasišče in lase 15 do 30 minut, nato sperite. Postopek je treba ponoviti po enem tednu..

Borikovo mazilo.

Uniči hitin in uši prebavne cevi.

Ko je predpisano: glavo uši, ne vpliva na gnezde. Ima veliko stranskih učinkov.

Kako uporabljati: mazilo nanesite na lasišče in lase 20 - 30 minut, nato lase sperite s šamponom.

Butadion.

Kopičijo se v človeški krvi; ko uši sesajo takšno kri, umrejo.

Ko so predpisani: naglavne uši in uši. Uporablja se v redkih primerih samo za odrasle, kadar druge metode niso na voljo ali so neučinkovite.

Način uporabe: zdravilo je priporočljivo jemati 2-4 krat peroralno v odmerku 100-150 mg. Trajanje zdravljenja - 2 do 5 tednov.

Najnovejši razvoj zdravljenja pedikuloze so kompleksi, ki vsebujejo dimetikone - sintetična mineralna olja (Oxyfthyrin, Clearol, Isopar). Menijo, da ta zdravila ohromijo dihalni sistem parazitov, preprosto se zadušijo. Tudi mineralna olja izsušijo uši in gnezde, kar moti njihovo izmenjavo vode. Učinkovitost uporabe teh sredstev se še vedno preučuje..

Po zdravljenju s katerim koli insekticidom je treba nujno odstraniti odmrle zajedavce in gnezde iz lasišča. Za to se uporabljajo debeli glavniki (razdalja med zobmi je manjša od 0,4 mm). Glava je pogojno razdeljena na štiri sektorje in previdno česamo vsak pramen las. Ta postopek je najbolje izvesti na beli krpi, tako da je mogoče, če bi kakšna uši preživela, videti parazita in mehansko uničiti..

Glavnik AntiV se je izkazal kot uporaben za prepoznavanje in odstranjevanje uši in gnezdov iz las na lasišču, zlasti z debelimi in dolgimi pletenicami..

Zdravljenje brez uporabe zdravil

Poleg uporabe posebnih pripravkov so precej pogoste tudi druge metode spopadanja z uši, ki so usmerjene v fizično odpravo žuželk..

Najbolj radikalna, a hkrati precej pogosta metoda je, da se človek popolnoma obrije. Tako je dovolj enostavno nabirati uši in gnide na glavi, spremljajoča dezinfekcija oblačil in človeških stvari pa bo dala skoraj zajamčen rezultat. Pogosto se ta metoda uporablja v sirotišnicah, pa tudi v disfunkcionalnih družinah, kjer lahko pedikuloza pri otrocih postane razširjena. Hkrati britje glave ni primerno za dekleta, za katera je bolj optimalno uporabljati manj radikalne metode znebiti uši..

Česanje parazitov z debelim glavnikom je precej pogosto. Metoda še zdaleč ni najučinkovitejša in zahteva veliko časa in vztrajnosti, zlasti za tiste z dolgimi lasmi. Pred postopkom morate lase umiti in na lase naneti velikodušen balzam. Zahvaljujoč njemu se uši in gnjide česajo veliko lažje. Pramen za pramenom, lase počešite od korenin do konca, glavo upognite nad velik kos belega krpe ali list papirja.

Rezultati dela bodo na njem jasno vidni, po postopku pa ga je treba zažgati. Uši morate česati vsake tri dni dva tedna. To vam bo omogočilo, da ne boste pogrešali mladih posameznikov, ki so se pravkar izvalili iz jajc. Učinkovitost metode je odvisna le od prizadevanja tistega, ki izvaja ta postopek. Toda vredno se je zateči le, kadar iz določenih razlogov drugih metod ni mogoče uporabiti..

Mimogrede, nekoč je bila v Belgiji izvedena zanimiva študija, med katero so primerjali učinkovitost zdravljenja pedikuloze s posebnimi pripravki in česanja po nanosu običajnega balzama na lase. Izkazalo se je, da ob pravilni uporabi obeh metod praktično ni razlike v učinkovitosti med njimi. Prav tako so se pred kratkim v prodaji pojavili posebni glavniki, na koncih katerih se iz baterij napaja majhen tok. Verjame se, da ubija uši, ki pri česanju uidejo na poti. Toda učinkovitost takšne naprave praktično ni dokazana, zato je težko uporabiti električno krtačo.

Zdravljenje z ljudskimi zdravili

Oseba, ki se s to težavo še ni srečala, skrbi vprašanje, od kod prihajajo uši in kako se z njo okužijo. Pedikuloza je bila človeštvu znana že iz časov starega Egipta..

Obstaja veliko ljudskih zdravil za boj proti celo naprednim naglavnim ušem. Najbolj znani so:

 1. Uporaba vodikovega peroksida je primerna samo za odrasle, barva las pa se lahko posvetli za pol tone. Peroksid, razredčen z vodo 1: 1, porazdelite po vseh laseh in pustite 10 minut. Nato lase umijte s šamponom. Peroksid poje od parazitov in njihovih jajčec.
 2. Na korenine las nanesite kerozin ali terpentin z rastlinskim oljem (1: 1), po katerem morate 30 minut nadeti plastični pokrovček, nato izdelek temeljito sprati, izbrati gnide ali izčesati.
 3. Kis, limonin ali brusnični sok uničuje strukturo jajčec in ubija ličinke.
 4. Umivanje las s katranskim milom daje dober učinek, vendar morate postopek narediti večkrat.
 5. Barvanje las doma se lahko spopade s paraziti na glavi.
 6. Infuzija repinca in elekampana je primerna za majhne otroke in bodoče matere. Pomeni, da morate umiti lase.

Preprečevanje naglavnih uši

Kaj morate storiti, da sploh ne bi nastale uši?

Upoštevanje osebnih higienskih ukrepov:

 • umivanje glave in telesa vsaj enkrat na teden,
 • redna menjava oblačil, njegovo obvezno pranje, po možnosti z likanjem,
 • česanje las (vsaj dvakrat na dan),
 • redno striženje las,
 • uporabljajte samo predmete za osebno higieno: glavniki, vezi za lase, lasnice, pralnice itd., ne dajte jih v uporabo drugim ljudem,
 • izogibajte se tesnemu stiku (glavo do glave) z drugimi ljudmi, zlasti neznanci,
 • izogibanje priložnostnemu seksu
 • opraviti občasne preglede glave v otroških skupinah, pa tudi v drugih organiziranih skupinah, vključno z bolnišnicami, zapori ipd.

Skrben odnos do oblačil in posteljnine:

 • redno čiščenje (pranje, zračenje, kemično čiščenje) vrhnjih oblačil, oblazinjenega pohištva,
 • nosite samo svoja oblačila, predvsem klobuke,
 • redna menjava posteljnega perila, pranje,
 • uporaba ličnih kapic v savnah, bazenih,
 • z uporabo posteljnine v vprašljivih hotelih, vlakih.

Če kljub temu odkrijejo stik z bolno uši:

 • lahko za zdravljenje zdravite glavo z nekaj insekticidi, poleg tega jih po nanosu ni treba oprati: pripravki permetrina ali malationa,
 • eterična olja so učinkovita tudi pri preprečevanju naglavnih uši (npr. paranitis, origano, čajevca, sivka) in jih lahko dodamo izdelkom za nego las ali jih kapljamo čez uho, ko gredo v javnost,
 • za nenehno preprečevanje uši lahko uporabite komplekse za nego las, ki vsebujejo dimezije - izdelke z mineralnimi olji (oksiftirin, klerol, isopar in drugi).

Toda niti ena metoda preprečevanja naglavnih uši ni stoodstotno učinkovita, saj se ne moremo izolirati od zunanjega sveta, zajedavci pa nas lahko čakajo kjer koli in kadar koli.

Napoved

Prognoza za popolno okrevanje je dobra. V primeru zavrnitve zdravljenja z ljudskimi zdravili (na primer s kerozinom) se čim prej doseže popolno okrevanje. Ne vpliva na delovanje po celjenju uši.

Kompleks preventivnih ukrepov in spoštovanje osebne higiene lahko zagotavljata skoraj stoodstotno verjetnost, da se v prihodnosti izognemo uši. Sodobna generacija se s to boleznijo srečuje izredno redko..

Pedikuloza (uši) pri otrocih. Vzroki, simptomi, zdravljenje in preprečevanje

Zdravniki pedikuloze imenujejo bolezen parazitske narave, pri kateri so prizadeti lasje in koža na glavi. Uši veljajo za enega najstarejših zajedavcev krvi, saj jih pogosto najdemo med izkopavanji starodavnih pokopov. Te žuželke so bile od nekdaj spremljevalci revščine, lakote, vojne, epidemij. V sodobnem svetu so uši tudi zelo razširjene in tudi v civiliziranih državah vsako leto zaradi naglavnih uši trpi veliko ljudi, večinoma otroci. Entomologi identificirajo približno sto in pol vrst uši, le tri pa parazitirajo na človeškem telesu.

Zakaj se pri otrocih pojavijo uši?

 1. Praviloma se pedikuloza pri otrocih pojavi v socialno ogroženih družinah, kjer higienski standardi v celoti ne obstajajo ali pa se ne uporabljajo v celoti.
 2. Razlogi za nastanek naglavnih uši pri otrocih iz običajnih družin so v otroških skupinah velik stik.

Kako lahko otrok dobi uši??

Okužba z uši se običajno pojavi pri tesnem stiku z njihovim virom. Uši zlahka plazijo po glavi, telesu, oblačilih z neposrednim stikom in to je najpogostejši način okužbe v otroški ekipi, saj otroci veliko časa preživijo skupaj v šoli ali vrtcu.

Na drugem mestu je prenos uši skozi okužene predmete. Ti predmeti lahko vključujejo posteljnino, vzmetnice, blazine, brisače, oblačila, klobuke, glavnike, elastične trakove in lasnice. Uši lahko nekaj časa živijo tudi v polnjenih igračah..

Uši lahko naberete na javnih mestih: kopalnici, bazenu, frizerju, vlaku, garderobi, plaži, peskovniku. Poleg tega lahko uši ostanejo žive v vodi vsaj dva dni..

Kako diagnosticirati naglavne uši pri otrocih?

Pedikulozo je doma enostavno opaziti z dobro osvetlitvijo in natančnim pregledom las in lasišča. Za to je zelo primeren majhen glavnik, česanje las pa je bolje nad belo površino - s krpo ali papirjem..

Značilni simptomi naglavnih uši pri otroku

Prva stvar z glavo uši je srbenje. Razlog za pregled je lahko v tem, da otrok pogosto praska po glavi. Običajno je srbenje in njegov vzrok - uši so lokalizirane v templjih, za ušesi in na zadnji strani glave.

Drug simptom so lahko izpuščaji na glavi, obrazu in vratu. Pojav takšnih izpuščajev je razložen z dejstvom, da ko paraziti ugriznejo, sproščajo snov, ki draži kožo.

Videz gnide na laseh. Gnjide so uši jajčeca, ki so videti kot majhne sivkasto ali rjavkasto prosojne, podolgovate kroglice, ki so zelo tesno pritrjene na lase. Gnjide so lahko prazne ali žive. Za gnezde v živo je klik zelo značilen, ko jih zdrobimo. Prazne gnezde ne kliknejo. Najpogosteje se pedikuloza pri otrocih odkrije v prisotnosti gnid, živega posameznika parazita pa ni mogoče takoj najti. Gnezde dozorijo v 4-13 dneh, odvisno od letnega časa. Poleg tega je višja temperatura, hitreje zorijo gnjide..

Pri odraslih živih osebah uši je podolgovato telo belkastih, rjavih in rumenkastih odtenkov, dolgo do 4-5 mm. Preden postane spolno zrel, odrasla oseba prečka več vmesnih stopenj (ličinke, nimfe). Praviloma je v laseh večkrat manj živih posameznikov kot gnezdov..

Bolezen naglavnih uši je pogosto povezana z drugimi težavami. Na primer, močan srbenje lahko povzroči, da otrok ostane buden, letargičen, nemiren ali razdražljiv..

Zdravljenje naglavnih uši pri otrocih

Najpogosteje otroci 3-12 let trpijo zaradi naglavnih uši, pa tudi dekleta z dolgimi in zelo gostimi lasmi. Zdravljenje otroških uši zahteva celostni pristop, pa tudi čas in le veliko potrpljenja. Uši se zlahka znebite doma, vendar je treba upoštevati nekaj stvari. Zdravila proti uši so lahko v različnih oblikah sproščanja: mazila, šamponi, kreme, emulzije, aerosoli, raztopine. Lahko so preproste ali kombinirane. Preprosta zdravila so narejena na osnovi ene zdravilne učinkovine, kombinirana - na osnovi dveh ali več. V tem primeru prvi pomagajo znebiti samo uši, drugi pa - od ušij, ličink in gnjid.

Pomembno je vedeti, da je pri zdravljenju uši bolje izmeničiti več različnih sredstev in ne uporabljati enega in samo enega. Ob prvi uporabi se lahko znebite odraslih uši in njihovih ličink. Ličinke, ki se izležejo po prvem zdravljenju, pri ponovni uporabi, ki jo je treba opraviti po 5-7, umrejo. Hkrati je za utrditev učinka izdelka potrebno ne samo, da ga nanesete na lase, temveč ga tudi previdno vtrite v kožo. Med izpostavljenostjo drogi je glava prekrita s posebnim pokrovčkom. Med zdravljenjem je zelo pomembno vzdrževati čas, naveden v navodilih. Po koncu časa izpostavljenosti se lasje temeljito operejo, posušijo in začne se druga stopnja - česanje in odstranjevanje gnid..

Če želite to narediti, je bolje kupiti poseben glavnik, ki pa ga je mogoče prodati skupaj z zdravilom. Obstajata dve vrsti takšnih glavnikov - mehanski in elektronski. Mehanski glavnik ima dolge, goste kovinske zobe s tupimi konci. Elektronski glavniki so bolj tehnološki in posledično bolj priročni za uporabo, nekateri pa imajo lastnost odkrivanja živih parazitov. Za lažje česanje, da se lasje po pranju ne naelektrizirajo in se ne zapletejo, uporabite balzam ali balzam. Gnezdo morate česati zelo previdno in natančno pregledati vsak pramen las..

Kakšno bi moralo biti preprečevanje naglavnih uši?

Naloga staršev v zvezi s tem je preprosta - potrebno je nenehno in nevsiljivo vzgajati pri svojih otrocih veščine osebne higiene. Prav tako je zelo pomembno, da otroku poveste, kaj so osebni predmeti in zakaj jih ne sme deliti z nikomer - niti s sorodniki. V otroških kolektivih - vrtcih, šolah, otroških poletnih kampih je potrebno redno preverjati, da bi prepoznali zajedavce, pa tudi pojasnjevalno delo z otroki in njihovimi starši.