Naglavne uši

Naglavne uši so krvni sesalci, ki živijo in se prehranjujejo na lasišču. Gre za vrste, specifične za parazite, to je, da človeške uši živijo samo na človeški glavi. Pojav uši in gnid je možen pri kateri koli osebi. Ni odvisno od starosti, spola, socialnega statusa ali življenjskega sloga.

Vsebina:

Kako je okužba z uši

Okužba z uši se pojavlja od osebe do osebe. Ti paraziti nimajo kril in ne morejo leteti ali skakati na dolge razdalje. Za prehod z ene osebe na drugo potrebujete dokaj tesen stik - manj kot 50 cm. Z uši se lahko okužite tudi, če uporabljate stvari okužene osebe - glavnik, brisačo, klobuk, posteljnino.

Uši lahko živijo na glavi osebe omejen čas - do 2 dni. To pomeni, da lahko uši lovite na primer na vlakih na dolge razdalje, na naslonih za sedeže v prevozu, na drugih javnih mestih. Okužite se lahko celo v bazenu ali kopeli - v vodi in povišani temperaturi uši lahko živijo nekaj časa.

Glavni načini okužbe z uši:

 • z zelo tesnim stikom z okuženo osebo;
 • pri uporabi njegovih osebnih stvari;
 • v skupnih prostorih.

Menijo, da se uši pojavljajo pri ljudeh, ki ne upoštevajo osebne higiene. To ni res. Uši privlačijo kri, ne drugi človeški izločki, zato živijo na čistih in umazanih laseh in koži. Ljudje z asocialnim življenjskim slogom se ne morejo boriti proti parazitom, zato se pogosteje okužijo z njimi. Ni vam treba nositi njihovih klobukov ali uporabljati njihovih krtačk (če obstajajo). Dovolj je samo hoditi ali stati ob strani.

Uši - povzročitelj uši

Obstaja več sort človeških uši. Razlikujejo se po habitatu. Glave živijo samo na lasišču in v človeških laseh, ki rastejo na glavi. Tako se razlikujejo od sramnic in garderob.

Lopa je žuželka velikosti do 4 mm. Samci so večji od samcev. Imajo kitovasto prosojno telo podolgovate oblike, sivo-rjave barve, potemni, ko je nasičena s krvjo. Žuželka ima tri pare nog. Njihova oblika je takšna, da se zlahka premikajo po dlakah z okroglim prerezom.

Paraziti imajo dobro razvit ustni aparat, s pomočjo katerega preluknjajo kožo in sesajo kri. Ko ugriznejo, si vbrizgajo slino, kar preprečuje strjevanje krvi in ​​povzroči močno srbenje. Losa se prehranjuje vsake 3 do 4 ure.

Okužba z uši se imenuje naglavna uši. Znaki naglavnih uši:

 • hudo srbenje;
 • če je ugrizov veliko, jih nenehno srbi, na lasišču se pojavijo praske, ki ne zdravijo dobro;
 • rane se okužijo, kožne lezije so lahko pomembne;
 • z močno okužbo in velikim številom parazitov ostanejo na laseh in koži številne sledi njihove vitalne aktivnosti, lasje postanejo lepljivi, matirani, tvorijo se zaplete;
 • oseba z naglavnimi uši postane razdražljiva, živčna zaradi nenehnega srbenja.

Uši lahko zaznamo vizualno. Jasno so vidne na blond laseh. Temni zahtevajo več pozornosti. Gnede se lahko vidijo pri koreninah las - to so jajčeca uši.

Življenjski cikel uši

Življenjski cikel tega parazita je v povprečju 35 dni. Najprej samica odloži jajca. Prozorne ovalne matice so pritrjene na lase na sami podlagi. So zelo majhne in jih je težko opaziti. Po 7 dneh iz jajčeca izhajajo nimfe. Preživijo nekaj mol in se po 7 dneh spremenijo v odraslo osebo, sposobno za razmnoževanje. Samica vsak dan odloži 4 - 5 jajc, skupno v svojem življenju odloži približno 120 jajc. Če se proti uši ne borite, potem se zelo hitro razmnožujejo..

Jajčne usne odlagajo pri temperaturi nad 32 stopinj, to je, da je temperatura človeškega telesa optimalna za njihovo razmnoževanje. Ko se temperatura spusti, se uši ne razmnožujejo, vendar njihov življenjski cikel traja dlje. Ko temperatura pade na +10 stopinj, lahko grba živi do 10 dni in pade v mirovanje. Gnezde lahko preživijo težke čase tudi zunaj človeškega telesa, nato pa se - ko se pojavijo optimalni pogoji - izvalijo in še naprej parazitirajo.

Ali lahko uši ne živijo na ljudeh?

Da, naglavne uši lahko obstajajo zunaj človeške kože in las. Na primer, lahko nekaj časa živijo v blazini, odeji, na posteljnini, v oblačilih in klobukih, na oblazinjenem pohištvu, na glavnikih in lasnih dodatkih. Lahko živijo in se premikajo na kateri koli površini - tudi v vodi. Uši lahko ujamete na primer na plaži - premikajo se lahko po pesku ali kamenčkih.

Vložek se plazi dovolj hitro in lahko teče približno 50 cm v minuti.

Glava je človeški parazit. Se pravi, da se ne prehranjuje s krvjo psov, mačk, drugih živali in ptic. Imajo svoje parazite. Toda žival lahko začasno živi na živalih. Pes lahko na primer prinese gubo, ki mu je padla na sprehodu, žuželka pa lahko s psa preide na osebo..

Odrasli lahko živijo zunaj osebe največ dva dni. Običajno umrejo prej - v 24 urah, saj ostanejo brez hrane, hrano pa potrebujejo vsake 3 do 4 ure. Gnezde lahko ostanejo zunaj človeškega telesa dlje - do 4 dni..

Uši živijo v najrazličnejših temperaturah. Ko temperatura pade pod 10 stopinj, prezimujejo. Pri temperaturah pod 8 stopinj umrejo. Pri visokih temperaturah lahko preživijo, če jih kratek čas segrevamo. Ob dolgotrajnem "praženju" umrejo.

Zakaj so uši nevarne

Naglavne uši povzročajo uši. Ta bolezen je sama po sebi neprijetna. Mesto ugriza je srbeče, oseba si česa rane. Lahko se okužijo in trajajo dolgo časa, da ozdravijo. Na glavi se pojavijo skorje. Tudi ugrizi lahko povzročijo alergijske reakcije. Brez zdravljenja se bodo uši množile v nedogled. Z močno lezijo ostane veliko lasnih uši na lasišču in laseh - njihova telesa, prazne lupine gnezd, iztrebki, slina. Vse to prekriva lase, zapleta, oblikuje se neprijeten vonj.

Za razliko od telesnih uši, ki prenašajo na primer tifus ali sramnih uši, ki prenašajo spolno prenosljive bolezni, so uši manj nevarne. Toda z njimi se ne morete boriti.

Kako se spoprijeti z naglavnimi uši

Najprej morate pregledati glavo in oceniti obseg lezije. Fino zobat glavnik lahko pomaga odkriti uši. Potrebno je česanje mokrih las. Žuželke bodo ostale med zobmi ali na glavniku. Lahko tudi česate suhe lase, vendar je to na mokrih laseh lažje. Lase je treba česati iz samih korenin..

Uši so vidne v dobrih svetlobnih pogojih in brez dodatne opreme. Gnjide je težje opaziti. Lahko so videti kot ostanki stylinga ali prhljaja. Gnezdi se običajno nahajajo za ušesi, vzdolž lasne črte na vratu.

Česanje las ni samo način odkrivanja zajedavcev, ampak je tudi eden od načinov boja proti njim mehaničen. Deluje le v enem primeru - če je v laseh zelo malo žuželk in njihovih jajčec, torej takoj po okužbi. S skrbnim ščetkanjem lahko odstranimo vse odrasle in posamezna jajca. Če pa ostane vsaj en nit, se po nekaj dneh vse ponovi, se bodo žuželke razmnožile.

Pomembno: če bolezen odkrijemo pri enem družinskem članu, je treba preveriti, ali imajo uši in gnide vse druge člane gospodinjstva.

Uši ni mogoče oprati z navadno vodo. Ne bojijo se vode, v njej lahko živijo do dva dni. Redni šamponi prav tako ne pomagajo..

Če so lasje kratki, bo zdravljenje hitrejše in učinkovitejše. S kratko dolžino las ostane malo prostora za odlaganje jajc, zato se hitrost razmnoževanja parazitov zmanjša. In veliko lažje je ravnati s kratkimi lasmi. Britje glave je bilo vedno najučinkovitejši način boja proti uši. Toda iz estetskih razlogov to ni vedno mogoče..

Folk metode

Obstaja veliko ljudskih zdravil za zatiranje uši. Najraje jih je, ko se pri otrocih okuži z naglavnimi uši. Menijo, da so ljudska zdravila manj škodljiva in ne morejo škoditi zdravju..

Za boj proti uši uporabite:

 • šamponiranje s kerozinom;
 • ovitni kis;
 • izpiranje z infuzijo tansyja ali decokcijo pelina;
 • zdrobljene brusnične maske;
 • čebulne maske iz grude.

Kerozin in kis sta dobra v tem, da ne le ubijata žuželke, temveč tudi očistite korenine las, raztapljata snov, s katero so gnezdi pritrjeni na dlake. Po takšni obdelavi jih je lažje odstraniti z dlak..

Nevarnost teh metod je, da morate najprej vedeti natančno koncentracijo in čas izpostavljenosti, sicer lahko opečete lasišče ali dobite alergijsko reakcijo. Drugič, kerozin in kis pokvarijo lase, po takšni obdelavi jih bo treba še dolgo obnavljati. Folk metode zahtevajo večkratno uporabo. Boj proti uši lahko traja dolgo, v tem času pa se bodo iz gnezdov, ki ostanejo na laseh, pojavili novi posamezniki.

Prašno milo je učinkovito proti uši in gnezdi. Lase si umivajo večkrat več dni zapored. Lase je potrebno dobro izperiti in vsakič iz dlake česati mrtve žuželke in jajca.

Učinkovito zdravljenje

Učinkovit način, kako se znebiti uši, je uporaba posebnih losjonov ali razpršil. Ta zdravila - pedikuliidi - se lahko z enim nanosom znebijo uši. Če je okužba huda, bo trajalo dlje.

Za zdravljenje ponujamo Medilis-BIO, Medilis-Malathion, Medilis-Permifen, Medilis-Super. Losjoni se vtrejo v lasišče, pustijo na laseh določen čas, potreben za izpostavljenost, po katerem se glava temeljito opere. Da odstranite gnezde in mrtve žuželke, ki ostanejo v laseh, je treba lase temeljito česati.

Sprej se od losjona razlikuje le v obliki nanosa. Razprševanje glave je bolj nevarno, saj lahko vdihne nevarno snov. Za človeka sam po sebi ni nevaren, vendar v visoki koncentraciji lahko povzroči alergijske reakcije. Spray izdelkov ne priporočamo za uporabo pri otrocih, nosečnicah, osebah z astmo in težavami z dihali.

Pri uporabi katerega koli sredstva je treba upoštevati varnostne ukrepe, zlasti za zaščito oči pred vdorom strupenih snovi. Izdelek je treba pustiti na glavi največ dovoljenega časa, da se prepreči draženje kože in kemične opekline. Med obdelavo je potrebno zagotoviti dostop do svežega zraka v prostor, po obdelavi je treba prostor prezračiti.

Vsako zdravilo ima navodila za uporabo, ki se jih je treba dosledno držati..

Ti izdelki niso primerni za zdravljenje nosečih in doječih žensk, otrok, mlajših od 5 let. Za njih je bolje uporabiti manj nevarna ljudska zdravila..

Ko uporabljate katero koli sredstvo - profesionalno ali ljudsko - poleg glave, morate obdelati glavnike, brisače - vse, kar lahko pride v stik z lasmi in kjer se uši lahko premikajo.

Preprečevanje okužbe z uši

Kot že omenjeno, nihče ni imun na glave. Najpogosteje so ji otroci izpostavljeni, potem ko so v ekipi. Parazite je enostavno nabrati v zdravstvenem kampu in celo v šoli. Ena oseba lahko večkrat širi škodljivce. Otroci prinesejo uši domov iz varstva otrok in z njimi okužijo vse družinske člane. Nemogoče si je zagotoviti zaščito pred tem, vendar je treba sprejeti nekatere ukrepe, da se škodljivci takoj znebite in preprečite hudo okužbo..

Kaj morate storiti, da ne boste dobili uši:

 • v nobenem primeru ne nosite klobukov drugega;
 • ne uporabljajte glavnika in dodatkov za lase drugih ljudi;
 • izogibajte se neposrednemu stiku z ljudmi, ki ne spoštujejo osebne higiene in vodijo asocialni življenjski slog;
 • redno pregledujte glave otrok za gnide in uši;
 • če sumite na okužbo, česanje las, lahko uporabite šibko koncentriran antiparazitski šampon.

Lahko uporabite sredstvo proti parazitom. Menijo, da ne marajo močnih vonjav, na primer čajevca, geranija, kuminovo seme, meta itd. Mono je uporabljati zeliščne decokcije za izpiranje in aromatiziranje las. Ne bo 100 odstotkov zaščitil pred okužbo, vendar lahko prestraši žuželke..

Glavna stvar pri odkrivanju škodljivcev v laseh je, da ne zapremo oči pred težavo in začnemo boj takoj. Tako se jih lahko znebite hitreje in brez škode za zdravje..

Kako ljudje dobijo uši?

Pedikuloza je parazitska bolezen, ki jo povzročajo človeške uši. Obstaja več sort - glava, garderobna omara, sramna. Žužel se hrani s krvjo, živi na koži, osebnih stvareh pacienta in na lase pritrdi jajca. Otroci in odrasli so okuženi z uši.

Sorte zajedavcev

V naravi obstajajo samo 3 vrste žuželk, ki povzročajo uši..

Naglavne uši

Uši najpogosteje živijo na glavi osebe, ki je dala ime vrsta zajedavcev. Insekt z dolžino telesa 3 mm živi izključno na glavi. Prehranjuje se s krvjo. Odloži jajca - gnezdi bližje koreninam las. Po lokaciji gnezdov lahko določite, kako dolgo je prišlo do okužbe. Jajca so sposobna spreminjati barvo glede na ton las. Na lahkih postanejo skoraj nevidni. Kako izgledajo uši in gnide, je jasno prikazano na fotografiji.

Zrel posameznik odloži približno 4 jajca na dan. Življenjski cikel loške je 30-40 dni. Uši na glavi povzročajo močan srbenje, izzovejo praskanje, odrgnine, praske. Če ni ustreznih ukrepov, se okužba vnese v rane. Bolezen postane huda.

Garderoba

Loša v vsakdanjem življenju se imenuje posteljna loša, posteljnina. Navzven se ne razlikuje veliko od glave. Nekaj ​​časa je veljalo, da se na telesu pojavijo ugrizi zaradi močne okužbe z naglavnimi uši. Parazit živi v gubah, šivih posteljnine, osebnih stvari. Človeško telo se plazi, da bi jedlo.

Za razliko od prejšnjih zajedavcev se gnide ne odlagajo na lase. V bolnikovi postelji, stvari, tvori nekakšna gnezda.

Po načinu življenja spominja na posteljne hrošče. Če so na telesu ugrizi, je težko določiti, kateri od krvosledcev je to storil.

Sramni

Žuželka z dolžino telesa do 2 mm izgleda bolj kot majhna rakovica. Naseli se predvsem v sramnem delu pacienta, na lase odloži jajčeca. S hudo okužbo se pojavi v pazduhah, na obrvi in ​​trepalnicah, trebuhu in nogah. Sramna uš se ne vzpenja na glavi iz dveh razlogov - struktura las ni primerna, težko je doseči krvne žile.

Parazit se praktično primerja s kožo, kopa se s kremplji, postane neviden. Sprva spominja na slučajno ujeto piko, ki jo je težko odtrgati s kože. Gnojnic, manjših od 1 mm, ni mogoče videti s prostim očesom.

Načini prenosa naglavnih uši

Bolezen se ne glede na vrsto uši prenaša z bolne na zdravo osebo na tri načine:

 1. v tesnem stiku;
 2. prek osebnih stvari;
 3. na vodi.

Bivanje na razdalji 50 cm od pacienta je varno. Stisk roke ne pomeni nevarnosti. V nasprotju s splošnim prepričanjem živali ne okužijo z naglavnimi uši. Iz tega razloga hišni ljubljenčki ne morejo postati vir bolezni. Vendar imajo živali svojo vrsto parazitov - uši, ki jih pogosto zamenjujejo z uši..

Okužba z glavo uši

Človeštvo pozna več načinov, kako lahko pridobite uši..

 • Dotikanje las do pacientove glave. Ta prenosna pot je glavna. Od otroka se lahko okužijo odrasli. Da bi se žuželka preselila v drug kraj bivanja, morate v tesnem stiku držati vsaj 10 minut. V večini primerov se prenos parazitov zgodi med ljubljenimi, ljubimci, prijatelji. Pri počivanju na postelji, kavču, dolgotrajnih objemih, poljubih.
 • Napadanje uši skozi stvari - klobuk, glavnik, dodatki, brisača. Na ta način se pogosteje okužijo z naglavnimi uši v vrtcu, šolskem osebju. Obstaja izmenjava stvari med prijateljicami, sošolci. Ušesa lahko ujamete prek brisače nekoga drugega.
 • Odrasli se v večini primerov okužijo s posteljnino. Uši lahko padejo na blazino, obstajajo več kot 1 dan brez hrane. Nalezljiva postelja povzroči nastanek naglavnih uši.
 • Najmanj pogost nalezljiv proces se zgodi z vodo v bazenih, zaprtih rezervoarjih. Pod pogojem, da na glavi ni gumijastega pokrovčka. Žuželka vstopi v vodo iz las. Sposobno plavati približno 2 dni. Če ima v tem času dostop do človeških las, bo parazit trenutek zagotovo izkoristil.

Da se ne boste okužili z uši, se morate držati osnovnih pravil - uporabljajte samo svoje stvari, pojdite v posteljo z novimi, opranimi pripomočki, držite se razdalje. Občasno preverite glavo na žuželke, uporabite sredstva za preprečevanje naglavnih uši. Otrok se lahko okuži v šoli, vrtcu, javnih zavodih. Če se pojavijo simptomi uši, je treba takoj začeti zdravljenje naglavnih uši.

Okužba s telesnimi uši

Uši najdemo v stvareh bolnika, ki jih pogosto nosi, v posteljnini. Če želite pridobiti uši od druge osebe, je dovolj, da se oblečete v njegovo stvar, obesite svojo stranjo ali prenočite v bolnikovi postelji.

Iskanje telesne uši je veliko težje. Ob najmanjši priložnosti se usede v gube posteljnine, od tam poje, da bi jedla. To se zgodi ponoči, ko človek spi. Ugriz lanene uši je neviden, če je še vedno malo parazitov. Po dveh tednih se bodo pojavili prvi predstavniki nove generacije. Dokler človek težave ne opazi, bo cela populacija zajedavcev. Oblačila, ki jih bolnik pogosto nosi, se okužijo. Da se znebite posteljnih uši, morate stvari obdelati pri visokih temperaturah ali z insekticidi, bodite pozorni na higieno.

Okužba sramnih uši

V nevarnosti so osebe, ki vodijo zaničljiv življenjski slog, spolno aktivni mladostniki, otroci v disfunkcionalnih družinah.

 • Glavna pot je intimnost. Ušesa z glavo lahko pridete skozi stik z lasmi. Če je pubis obrit, se okužba ne bo zgodila..
 • Drugi način prenosa naglavnih uši so osebni predmeti. Spodnje perilo, brisače. Tako se otrok okuži od svojih staršev. Zunaj ljudi lahko sramna uši preživijo približno 5 dni..
 • Uši dobro plavajo na površini vode. V tekočem okolju živijo približno 7 dni. Uši lahko poberete v zaprtem rezervoarju, bazenu.

Zdravilo sramnih uši je lažje kot druge vrste - samo obrijejte lase, nanesite poseben izdelek, upoštevajte navodila. Po 14 dneh popravite zdravljenje.

Razvoj naglavnih uši

Inkubacijska doba je 7-14 dni. V tem času samica odloži jajca 4 koščke na dan. Gnezde so pritrjene na lase z lepilom, jih ni mogoče sprati z vodo, detergenti in jih ni mogoče česati z navadnimi glavniki. So gnide nalezljive? Ne! Z las se ne morejo odlepiti.

Ličinka je videti kot odrasla oseba, začne se hraniti takoj, ko se rodi. Med tednom potekajo 3 faze zorenja, med katerimi posameznik trikrat zlije. Na zadnji stopnji je končana tvorba spolovil. Takoj po taljenju se začne postopek razmnoževanja.

Ko se pojavijo nove generacije uši, lahko opazite uši. Uši ugriza proizvajajo slino, ki redči kri. Ko se kopiči določena količina, pride do alergijske reakcije. Pojavi se močan srbenje. Odrasli žuželke se koncentrirajo v temporalnem delu, na zadnji strani glave in na čelu.

Nelagodje se krepi proti večeru. Z nastopom teme začnejo zajedavci delovati. Ko okuži telesne uši, oseba zjutraj opazi srbeče ugrize na telesu..

V povezavi z modo intimnih pričesk z minimalno količino las sramne uši pri ljudeh postopoma postajajo preteklost. Telesne uši najdemo pri ljudeh brez fiksnega prebivališča, v nefunkcionalnih družinah. Naglavne uši okužijo vsakogar, ne glede na socialni status, status. Je pogosta nevarna bolezen. Sredstva za zdravljenje naglavnih uši se prodajajo v lekarnah, pripravljena neodvisno.

Kako do uši in kako odstraniti uši pri otroku

Simptomi naglavnih uši in odpravljanje naglavnih uši

Otrok je hodil v šolo ali vrtec le teden dni, ko je od tam prejel alarmni signal: "V skupini (razredu) je bilo ugotovljeno, da ima eden od otrok uši".

Vaš prvi občutek je panika. Te grozljive majhne pošasti so morda že po vseh otrokovih laseh, oblačilih ali stvari! Vdrli so v vaš dom! Na vsako črto prahu gledate kot na morebitnega vsiljivca. Naenkrat opazite, da pes srbi bolj kot ponavadi - ali ima res koga tudi na njem??!

Dejansko so uši na glavi zelo nadležno stanje, ki lahko koga zgrozi. Na srečo obstajajo pravna sredstva, ki vam lahko pomagajo obnoviti duševni mir..

Kaj vemo o uši

Uši so majhne, ​​2-3 mm dolge žuželke, ki živijo na človeškem telesu in laseh. Pri človeku lahko odkrijemo tri vrste uši. Glava (naglavne uši) - na lasišču. Telesne uši živijo na oblačilih in se na kožo selijo samo zaradi hranjenja. Obstajajo tudi sramne uši. Uši plazijo po koži in odlagajo jajčeca, imenovana gnide, ki se držijo las ali oblačil. Iz udov se izležejo nove uši in nadaljujejo svoj zmagoslavni pohod, odložijo več deset novih jajc.

Uši ne skačejo in ne letijo - širijo se ob tesnem fizičnem stiku ali delitvi oblačil z okuženo osebo. Človeške uši ne morejo živeti na živalih (zato je vaš pes varen in to je dobra novica).

Odrasli začnejo proces razmnoževanja takoj po zaključku zadnje faze nimf. Ena kopulacija je dovolj za oploditev vseh jajčec samice. Vsak dan odloži približno 4-6 jajc. Življenjska doba odrasle osebe je od 30 do 40 dni.

Gnjide so pritrjene na lase z lepljivim lepilom. Ob stiku z zrakom se strdi, kar zagotavlja trdno državo. Gnojnic ni mogoče oprati s šamponom, česanim z glavnikom. Po lokaciji jajc na laseh lahko določite približni čas okužbe. Luska naredi prve sponke na razdalji 1 cm od korenin.

V jajcu se ličinka razvije od 7 do 14 dni. Rodi se bitje, podobno odraslim uši, vendar se razlikuje po majhnosti - do 1 mm. Nimfe tedensko prestajajo 3 mol. Postanejo spolno zrele uši. Inkubacijska doba naglavnih uši traja približno 14 dni. Nimfe se začnejo aktivno hraniti, ugrizi uši se pojavijo na lasišču, močan srbenje.

Simptomi naglavnih uši vključujejo:

 • hudo srbenje, čeprav je na začetku bolezni lahko le redko praskanje
 • občutek, kot da se nekaj premika v laseh ali telesu
 • motnje spanja - ker so uši ponoči najbolj aktivne, se lahko srbenje tudi poslabša
 • praskanje in majhni izpuščaji na lasišču.

Okužba z uši: kako preprečiti?

Celo najbolj uspešni otroci se lahko okužijo v otroškem varstvu v naslednjih situacijah:

 • pri uporabi drugih las, las, glavnikov, klobukov, šal, oblačil
 • če otroci ležijo drug ob drugem na postelji ali preprogi
 • igrajte zraven ali blizu, da sedite za pisalno mizo, nagnjeni drug k drugemu
 • pri shranjevanju oblačil, igrač, posteljnine skupaj.

Poletje je sezona otroških kampov, kjer so otroci zelo tesno povezani in si lahko izmenjujejo oblačila, zato po vrnitvi otroka iz kampa ne pozabite pregledati glave glede neželenih gostov.

Kaj storiti, da ne bi dobili uši? Na žalost nihče ni imun na to, najčistejši ljudje se lahko soočijo z napadom uši..

- Ne uporabljajte glav in drugih oblačil. Redno pregledujte kožo in lase vseh družinskih članov, zlasti po vrnitvi otrok iz tabora in občasno med šolskim letom.

Ne poskušajte zdraviti otrok zaradi naglavnih uši z ljudskimi zdravili - to je neučinkovito in je lahko nevarno!

Diagnoza naglavnih uši se postavi, ko najdemo žive uši. Najti samo gnide (prazne jajčne lupine) še ni dokaz. Če pa so od lasišča oddaljeni manj kot 1 cm, je verjetno aktivna okužba..

Kako se znebiti uši?

Kaj storiti, če med izpitom še vedno najdete nepovabljene goste?

Najprej preučite vse ostale družinske člane.

Pogovorite se z zdravnikom, katero zdravilo je najbolje uporabiti za zdravljenje, in kupite predpisana zdravila v lekarni. Uporabljajo se lahko zdravila za pedikulozo na osnovi permetrina, dimetikona, malationa.

Zdravilo nanesite na lasišče in lase v skladu z navodili za pripravo.

Pred umikom se posvetujte s svojim pediaterom. Ponavadi je potrebno drugo zdravljenje 8-10 dni po prvem. To vam omogoča, da se spopadate z na novo izleženimi uši iz gnezdov..

Gnezdo in mrtve uši česamo z glavnikom (pogosto ga dobimo z zdravilom ali ga prodajamo ločeno v lekarni).

Glavnike in lasnice sperite v vroči vodi. Operite perilo in posteljnino v vroči vodi, likalnik z likalnikom. Predmete, ki jih ni mogoče oprati, je mogoče nekaj dni zapakirati v celofan: zunaj človeškega telesa bodo uši umrle.

Dan po zdravljenju lahko otrok obišče otroško varstvo.

Nato je najhujše, če stopite čez sram in ponos in obvestite center za varstvo otrok, da ima otrok uši. To je potrebno za pravočasen pregled in zdravljenje vseh okuženih. In pomagala bo otroku, da se ne bo znova okužil.

Uši niso sramota. Lahko se spopadate le skupaj!

Za zdravstvena vprašanja se ne pozabite predhodno posvetovati z zdravnikom

Naglavne uši. 7 mitov o uših

Kot veste, so uši na glavi bolezen z impresivno zgodovino. Morda je zato obkrožen z najrazličnejšimi miti. Hkrati so se mnogi od njih trdno zakoreninili v glavah ljudi. Oksana KOŽHEVINA, dermatologinja, strokovnjakinja programa "Srečno otroštvo brez naglavnih uši", bo pomagala ugotoviti, katera od teh dejstev so upravičena in katera so zgolj pogoste napačne predstave.

Kje in kako lahko dobite uši?

Mit 1. Uši lahko skačejo iz glave v glavo

Uši so majhne brezkrilne žuželke, ne morejo leteti in skakati, kot je običajno. A zelo hitro se premikajo po laseh, saj imajo na tacah posebne kljukčaste kremplje, s katerimi se trdno oprimejo las, tudi z neposrednim stikom z glavo. Nemogoče se je okužiti z naglavnimi uši preprosto, če ste v isti sobi s človekom, okuženim z uši, če ga na zgornji način ne kontaktirate. Vendar obstaja možnost ulova uši v javnem prevozu, zlasti v času največjih ur, ko je gostota ljudi zelo velika in so ljudje zelo blizu drug drugemu..

"Ljudje z dolgimi, tekočimi lasmi so še posebej v nevarnosti, da bi dobili uši.

Mit 2. Tisti, ki si redkeje umivajo lase, ne upoštevajo pravil osebne higiene, pogosteje dobijo naglavne uši.

Čistost las, pa tudi higiena na splošno v nobenem primeru ne vpliva na možnost okužbe naglavnih uši. Hkrati je dolgo veljalo, da je ta težava lastna ljudem, ki vodijo asocialni življenjski slog. Pravzaprav so ti "skupina tveganj" ne samo za uši, temveč tudi za uši. Toda kljub temu so pogosti primeri naglavnih uši zabeleženi v ozadju ugodnih socialno-ekonomskih razmer..

"V zadnjih desetletjih so uši pogoste v gospodarsko razvitih državah.

Mit 3. Uši lahko plavajo v bazenu, ribniku / reki ali katerem koli drugem vodnem telesu, pa tudi živali

Kljub dejstvu, da so uši sposobne ostati žive v vodi do dva dni (pri temperaturi +17 C), se ob plavanju v ribniku, reki ali katerem koli drugem vodnem telesu verjetno ne okužijo z uši v bazenu, kar kažejo razne študije.

"Ne morete dobiti uši od hišnih ljubljenčkov, saj so tipični zajedavci. Človek ne more imeti mačjih uši.

Zato, če pri otroku najdete uši, hišnih ljubljenčkov ne smete zdraviti z izdelki uši, in obratno..

Mit 4. Uši so prenašalci tifusa in drugih resnih bolezni

Dokazano je, da uši niso prenašalci resnih okužb, kljub temu pa srbeče lasišče lahko človeku povzroči znatno nelagodje. Dejstvo je, da se uši množijo dovolj hitro. Povečanje števila teh žuželk in povečanje števila njihovih ugrizov vodi do pojava prask, ki pa lahko služijo kot vhodna vrata za sekundarne okužbe, vključno z regionalnim limfaditisom (povečanje bezgavk na vratu materničnega vratu) in alergijskimi reakcijami.

Ali ste vedeli, da otroci dobijo naglavne uši pogosteje kot odrasli?

Dejansko so naglavne uši najpogostejše pri otrocih med 5. in 12. letom starosti. V nasprotju z odraslimi so veliko bolj mobilni in družabni, preživijo veliko časa v kontaktnih igrah in skrivnosti hranijo "na uho". Poleg tega si otroci po volji zamenjajo naglavne obleke, lasnice in brez oklevanja uporabljajo običajni glavnik. Še posebej pogosto se okužba pojavi v otroških kampih in drugih krajih poletne rekreacije, kjer hkrati biva veliko število otrok. V zvezi s tem morajo zdravstveni delavci v vrtcih in šolah v začetku septembra pregledati vse otroke na glavobol, da bi preprečili nadaljnje širjenje bolezni..

Mit 5. Uši se lahko pojavijo na živcih

Živčni napor in stres nikakor nista vzrok za uši. Nemogoče se je okužiti z uši brez stika z nosilcem zajedavcev. Na živcih se lahko pojavijo le simptomi, podobni tistim, ki se pojavijo z naglavnimi uši, na primer srbenje kože.

Kako se spoprijeti z uši?

Mit 6. Da se znebite uši, morate vse stvari pospraviti v plastično vrečko, pustiti v vrečki nekaj tednov ali jih dati v hladilnik

To je bilo pred časom zelo pogosto priporočilo. Znano pa je, da uši živijo izključno na lasišču človeka in brez nje ne morejo živeti dlje kot 48 ur. Zato je dovolj samo vakuumiranje površin, s katerimi je imel človek z naglavnimi uši, in svoje stvari opral v vroči vodi.

Mit 7. Varnejše in učinkovitejše je zdravljenje otrok z uši z ljudskimi zdravili

Uporaba ljudskih zdravil (namizni kis, brusnični sok ali zeliščni čaji) je bila priljubljena, ker drugih ni bilo. Pomembno pa je vedeti, da na primer kis ne ubija odraslih uši, ampak le uniči snov, s katero samica prilepi jajca na lase..

Tudi voda iz lupine ni zelo učinkovita. Poleg tega je precej strupen in od njegovega delovanja umre le polovica uši, medtem ko vsa jajca ostanejo sposobna preživeti. Posledično se preživeli posamezniki ponovno razmnožujejo..

Kljub temu, da kerozin učinkovito uničuje uši, negativno vpliva na kožo in same lase, zato je njegova uporaba lahko nevarna za zdravje otroka in starša, ki obdeluje glavo..

Ali ste vedeli, da so uši lahko odporne na nekatere pedikuliicide?

Od osemdesetih let prejšnjega stoletja se zaradi mutacij uši odpornost na permetrin začne oblikovati eden izmed insekticidov, ki se pogosto uporablja za pedikulozo, ki deluje na živčni sistem žuželk. To je znatno zmanjšalo učinkovitost takšnih zdravil. Vendar pa med tradicionalnimi insekticidi še vedno delujejo pripravki na osnovi snovi drugih kemičnih skupin proti uši..

V zadnjem desetletju se je pojavila nova učinkovita skupina pedikulikov, ki jih predstavljajo sredstva, ki vsebujejo silikonska olja - dimetikone. V nizki koncentraciji dimetikonov vsebujejo tudi mineralna olja (Isopar, Clearol). Takšna sredstva delujejo fizično - snovi, ki so vključene v njihovo sestavo, preprečujejo žuželkam dihanje in motijo ​​njihovo izmenjavo vode. Uši nanje ne razvijejo odpornosti, poleg tega pa niso strupene za človeka..

Pomembno je, da starši razumejo, da uši niso sramota in še manj razlog za karanteno v vrtcu, kamor gre otrok. Glavna stvar je, da jih najdete pravočasno in izberete prava pedikuliidalna sredstva, ki bodo hitro in učinkovito pomagala pri soočanju s težavo. Pomembno je tudi poučiti otroka o higienskih pravilih, ki zmanjšujejo tveganje za okužbo s temi zajedavci..

Uši pri otrocih. Preprečevanje in zdravljenje naglavnih uši

Oglejmo si podrobneje "darilo", ki ga lahko vaš malček prinese domov. Spoznali bomo vzroke bolezni in sodobne metode njenega zdravljenja.

Vaš otrok gre v vrtec ali šolo - in potem nekega dne opazite, da se nekako sumljivo opraska po glavi. Razširili ste mu las na glavi - in… o, groza! Med čudovitimi kodri se je zvila celotna "menagerie"! Znana situacija, kajne? Morda je težko najti mamo, ki se ni nikoli zatekla. In zdaj si postavljate večno vprašanje: kaj storiti? Na staromoden način nalijte kerozin čez otrokove lase ali mu plešite glavo?

Seveda ne! To je barbarstvo. Veliko lažje je. Konec koncev, zdaj obstajajo bolj humani načini ravnanja z uši. Vendar pa si poglejmo podrobneje "darilo", ki ga lahko vaš malček prinese domov..

"Nepovabljeni gost" - kakšna "žival" ste?

Uši so majhne krvotvorne parazitske žuželke, ki za svoj obstoj izberejo strogo določena živa bitja: živali, ptice, človek. To pomeni, z drugimi besedami, imajo "ozko specializacijo". Obstajajo tri vrste uši: naglavne uši, telesne uši in sramne uši. Govorili bomo o naglavnih ušah, kar povzroča bolezen - naglavnih uših. Tema ni prav prijetna, a nič manj aktualna.

Naglavna uš je živahna žuželka, ki živi na lasišču. Ima sploščeno telo, katerega dolžina je pri spolno zrelem posamezniku približno 4 mm. Zaradi posebne strukture ustnih organov glava luknja prebije gostiteljsko kožo in izsesa kri, hranjena z njo enkrat na dve do tri ure. Zato brez hrane ne more živeti dolgo: le dan ali dva. Slina, ki jo izloči gubica med ugrizom, preprečuje strjevanje krvi, kar povzroča draženje kože in srbenje. Zato si otrok česa glavo. Glava šop ima tri pare nog, na koncih katerih so kavlji določenega premera. Z njimi se tesno oprime las na glavi.

V povprečju pri temperaturi + 28 ° C glavobol živi približno mesec dni, pri temperaturi + 44 ° C pa umre. V celotnem življenju spolno zrela samica (matična mati) odloži od 150 do 300 jajčec (gnid) - v povprečju od 4 do 10 jajc na dan. Samica pritrdi gnezde bližje koreninam las z izločeno lepljivo tekočino.

Cikel razvoja uši

Po 7-10 dneh se iz položenega jajčeca pojavi ličinka nimfe. 10-12 dni po "rojstvu" se spremeni v spolno zrel posameznik, ki je sposoben odlagati jajca.

Kje in kako lahko "poberete" glavo glavo?

Ne leti in ne skače, ampak se premika precej hitro (prevozi razdaljo približno 25 cm v minuti). Zato se lahko hitro povzpne od enega lastnika do drugega. Zlasti ob močni prenatrpanosti otrok, ki se pojavlja v šolah, vrtcih in rekreacijskih kampih, otroških igriščih in drugih krajih.

Zdrav otrok se okuži od bolnega otroka:

* z neposrednim stikom glave dveh otrok;

* skozi stvari, ko si jih otroci izposojajo drug od drugega: klobuki, šali, puloverji, glavniki in okraski za lase, vrhnja oblačila in drugo;

* obstaja možnost okužbe v skupni garderobi ali celo javnem prevozu (pogosteje prek naslonjala za glavo);

* spanje v isti postelji z otrokom, okuženim z uši.

In bistvo tukaj sploh ni, da se pravila osebne higiene ne upoštevajo. Nasprotno, loza še posebej "ljubi" čiste in negovane otroke. Ker je v tem primeru lasišče čisto, zato ga je lažje preluknjati in zlahka dobiti hrano zase, veliko lažje pa je držati čiste lase.

Mimogrede, nemogoče se je okužiti z gnezdi, saj se sploh ne premikajo.

Kako odkriti "vsiljivce"?

Spolno zreli posamezniki so pregledni, zato jih je težko najti. Vendar po pitju krvi pridobijo rjavkasto rdečkast odtenek. Toda tudi v tem primeru ni zagotovila, da boste "živali" hitro našli, saj se premikajo zelo hitro. In veliko več je odvisno od barve las..

Zato je bolj realistično najti gnjide. Preden jih poiščite, si zagotovite dober vir svetlobe in šele nato, s pramenom, preglejte otrokove lase. Bodite pozorni na najljubše lise uši - kjer je toplejše in tanjše: za ušesi, na zadnji strani glave in templjih.

Vendar ne pozabite, da:

* Žive gnide so sijoča ​​rumeno-bela jajca podolgovate oblike, velikosti 1-1,5 mm, varno pritrjena bližje koreninam las. Poleg tega, če zdrobite živ nit med nohti, potem slišite svojevrsten zvok (prasketanje). Gnezde je težko odstraniti z dlak.

* Mrtve gnide so rjavkaste barve.

* Prazne jajčne lupine (brez zarodka), bele, nekoliko spominjajo na prhljaj.

Med iskanjem "živali" in njihovih jajc bodite pozorni na lasišče otroka. Če na njej vidite rdeče pike, so to sledi ugriza. Pomeni, da se je tu že nekdo "pojedel".

Zakaj je naglavna uši nevarna?

Nekateri viri vsebujejo podatke, da je glavobol prenašalec tifusa in vročinskih teles, ki se pojavljajo, Volynjeva vročina. In res je. Vendar resničnost ni tako preprosta. Loj je treba zdrobiti (kar se včasih zgodi pri česanju) in iztekajočo tekočino vtirati v rane na glavi (mesta ugrizov in prask). In šele po tem bo prišlo do okužbe.

Medtem ko sami ugrizi tudi niso vedno varni: pogosto vodijo do razvoja dermatitisa in draženja na lasišču. Poleg tega lahko dojenček, ki praska glavo, okuži rane pred ugrizi in praskami. V tem primeru se okcipitalne in vratne bezgavke včasih povečajo..

Poleg tega morate priznati, da je malo prijetno v tem, da glava nenehno srbi..

Ubijamo uši: ne paničite!

Seveda je treba najprej obiskati zdravnika, a v resnici je zdravljenja s to težavo malo. Mnogi takoj bežijo v lekarno, saj je sodobna farmakologija napolnjena z zdravili za boj proti uši.

Poleg tega vsak proizvajalec hvali svoj izdelek, objavlja podatke, da je varen, in obljublja, da se bodo znebili "vsiljivci" v eni aplikaciji. Je to tako? Navsezadnje govorimo o zdravju drobtin. Ugotovimo.

Izdelki za nadzor uši

Za zunanjo uporabo se uporabljajo dve skupini zdravil.

1. Insekticidi - kemične spojine

 • Permitinski pripravki: Medifox, Khigiya, Nix, Nittifor
 • Fenotrinski pripravki: Aniti-bit, Veda
 • Pripravki protiv mationa: Pedilin, Para-plus

Na voljo so v obliki šamponov, mil, aerosolov, emulzij, gelov, krem.

Kako naj?

Uši paralizirajo živčni sistem, zato umrejo. Dejansko se vsi procesi v njihovem telesu ustavijo: dihanje, gibanje, delovanje srca in podobno. V navodilu piše, da so ta zdravila praktično varna. Vendar v resnici to ni vedno tako. Ker pogosto povzročajo alergijske reakcije, posušite lasišče, povečajo krhkost las in vodijo do prhljaja.

Poleg tega uši v zadnjem času vse pogosteje razvijajo odpornost na ta zdravila..

2. Priprave na osnovi mineralnih olj - dimetikoni. Varneje, ker redko povzročajo alergijske reakcije. Dodatna prednost je, da lasišča ne dražijo in uši ne razvijejo zasvojenosti z njimi..

Ta skupina vključuje Paranit, Pedikulen Ultra, Nyuda in ROSH TOV Double impact.

Pripravki so na voljo v obliki aerosola, šampona, losjona. Nekateri od njih so opremljeni s posebnim glavnikom s finimi zobmi in povečevalnim steklom.

Kako naj?

Olja zamašijo dihalne teleske uši, ličinke in gnide, torej se dejansko zadušijo. Poleg tega pod vplivom zdravil uši motijo ​​vodno ravnovesje in dehidracijo..

Ne glede na to, ali izberete izdelek na osnovi kemičnega ali naravnega olja, ne pozabite, da ga ne priporočamo otrokom, mlajšim od treh let, nosečnicam in doječim materam. V teh primerih je še vedno bolje videti zdravnika..

Še ena pomembna točka: teh zdravil se uši ne bodo znebile samo v enem potegu, ker, žal, gnide ne uničijo popolnoma, saj imajo jajca precej gosto lupino. Toda z lepilom, s katerim so pritrjene gnjide, se ta zdravila še vedno raztopijo, po obdelavi pa jih je lažje česati.

Zato boste morali glavo obdelati še enkrat po 7-10 dneh (ne pozabite na razvojni cikel uši). Ta pristop v 99,9% primerov odstrani uši in trikratno zdravljenje z upoštevanjem časovnih intervalov - njihovo popolno ozdravitev.

Izjema je Paranit® Sensitiv. Proizvajalci trdijo, da popolnoma uniči gnezde in uši v 8 urah (to traja zdravljenje).

Kako ravnati?

Tu ni vse tako zapleteno. Glavna stvar je, da se dosledno držite navodil zdravila: kako nanašati, pokriti ali ne las.

Ni treba pretiravati. Prvič, to nima smisla (živi posamezniki bodo umrli v določenem času v navodilih, agent pa res ne bo deloval na gnide), in drugič, lahko škodite.

Vendar še vedno obstajajo nekatera splošna pravila:

* Pred uporabo se prepričajte, da otrok ni alergičen na izbrano zdravilo. Zato nanesite malo izdelka na kožo notranje podlakti podlakti in ga pustite 20 minut. Če po tem času na koži ni srbenja in pordelosti, potem lahko izdelek uporabite.

* Pred obdelavo se prepričajte, da pokrijete obraz in otroška ramena pokrijete z brisačo, da izdelek slučajno ne pride na kožo in oči. In šele nato ga nanesite.

* Po predpisanem času zdravilo sperite s šamponom, vendar tako, da voda ne pride na druge dele telesa in v oči.

* Za mokre lase počešite gnezdo in mrtve uši. Po česanju vsakega pramena od konja do koncev las ne pozabite temeljito očistiti glavnika s prtičkom ali ga sperite pod tekočo vodo.

* Pralna oblačila, spodnje perilo, posteljo in likalnik perite. Konec koncev, uši umrejo pri visokih temperaturah.

* Za predmete, ki jih ni mogoče oprati, uredite dvodnevno "karanteno". Ker uši ne živijo dolgo brez hrane.

Kaj storiti, če je otrok alergičen?

V tem primeru ne priporočamo vseh pripravkov proti uši. Obstaja samo en izhod - česanje:

* Otroke umijte z običajnim šamponom, nato pa brisačo posušite in nanesite na balzam s lasmi. Hkrati se uši premalo gibljejo.

* Nato s fino zobatim glavnikom češite žuželke in njihova jajčeca od korenin las do samih koncev. Po vsakem česanju glavnik osušite s tkivom ali sperite pod pipo.

Ta postopek je treba izvesti najmanj štirikrat v dveh tednih. Tako bo razvojni cikel uši moten..

Vendar ne pozabite, da je ta metoda neučinkovita, zato je možen ponovni pojav..

Bodite pozorni ali Kako preprečiti okužbo?

Seveda ni sto odstotkov načinov, ki otroku rešijo, da bi mu v lase pripeljal "darilo". Vendar pa je mogoče nevarnost zmanjšati.

Preventiva se začne z delom zdravstvenih delavcev šole in vrtca. Ker morajo svoje učence redno preverjati, ali imajo gnide in uši.

Vendar je še vedno velika odgovornost na vas..

Nekaj ​​preprostih nasvetov:

* Naj bo pravilo, da otroka preverite, ali gnezdi in uši enkrat na 7-10 dni.

* Otrokovo lase občasno likajte z likalnikom za lase, saj uši in gnjide umirajo pri visokih temperaturah.

* Otroku razložite nekaj pravil ravnanja v šoli ali vrtcu:

- Ne morete deliti klobukov, šal, glavnika, okraskov za lase z drugimi otroki.

- Preden obesite vrhnje oblačilo v skupni garderobi, ga obrnite na napačno stran in zgornje zavijte navznoter. To bo zmanjšalo možnost okužbe, saj loša ne more hoditi po gladkih površinah..

* Če ima deklica dolge lase, potem jih zberite v ogrlice ali pletene pletenice - verjetnost okužbe se bo zmanjšala.

* Otroke umijte s šamponom Algopix, vsebuje borov katran. Seveda se ne bori proti uši, ima pa specifičen vonj, ki ga "ne marajo". Tega šampona ne morete uporabljati ves čas, zato ga uporabljajte le, če ima kdo v šoli ali vrtcu uši..

Ko lahko že obiskujete šolo ali vrtec?

V bistvu, če ste otroka zdravili z učinkovitim zdravilom, potem ni več nalezljiv - pod pogojem, da postopek ponovite po 7-10 dneh. Zato se lahko že naslednji dan vrne v otroško ekipo..

Bodite tihi ali obvestite?

Pedikuloza ni najbolj prijetna tema, zato o tem nočem nikomur govoriti.

Vendar si predstavljajte situacijo: tukaj ste se spopadli z uši, dojenček pa se bo vrnil v isto otroško ekipo, iz katere je domov prinesel »darilo«. Komuniciral bo s sosedom na mizi, se igral z drugimi otroki, odnašal oblačila v slačilnici. Se pravi, padel bo v enake pogoje.

Kaj storiti? Seveda ne bi smeli biti ogorčeni. Navsezadnje od teh težav nihče ni imun. Zato je bolje iti k učitelju ali vzgojiteljici v vrtcu in mirno razložiti situacijo. Nato bo poklicala medicinsko sestro, ki bo pregledala vse otroke..

Morda je to vse, kar bi lahko povedali o tej moteči težavi. Vendar pa vas na koncu želim opomniti: nihče ni imun na okužbo. Zato bodite previdni!

Avtor: Valentina Petrovna Koretskaya, pediater,

Prenos uši in posebnosti njihovega razmnoževanja

Uši so majhne žuželke, ki povzročajo parazitsko bolezen naglavnih uši. Z njo se lahko okužijo tako otroci, mlajši od 14 let, kot odrasli. Sorte takšnih zajedavcev so več sramnih, garderobnih in glavo. Njihov življenjski cikel traja nekaj več kot mesec dni. Prehranjujejo se s človeško krvjo in se hitro razmnožujejo. Okužbi se lahko izognemo, če vemo, kako se lahko prenaša.

Poti prenosa uši

Človek in njegova oblačila so praviloma vir okužbe s takimi zajedavci. Najpogostejša metoda je dotikanje z glavo. Ta prenosna pot najpogosteje najdemo v vrtcih in šolah. Samo glavo uši lahko preidejo po tej poti. Kar zadeva garderobo, živijo na stvareh in ne na človeškem telesu. Sramni zajedavci se naselijo na intimnih krajih.

Naglavne uši vstopajo v lase skozi naglavne rite, paname, glavnike, lasnice in kapice okuženih. Garderoba prodira skozi oblačila. Poboji se na intimnem območju pojavljajo prek brisač, spodnjega perila ali spolnih odnosov. Značilnost skupine takih parazitov je, da živijo brez hrane zunaj človeškega telesa približno 5 dni. Lahko dobite naglavne uši, na primer samo spanje na rjuhah, na katerih je bolnik spal.

Širi se tudi v vodi. Znano je, da uši plavajo v njem približno 5 dni, dokler ne najdejo nekoga, na katerem lahko parazitirajo. Zato morate skrbno izbrati kraj za kopanje. Okužite se lahko kjer koli v zaprtem ribniku ali bazenu. Zelo pomembno je nositi plavalno kapo, sicer se bo žuželka premaknila na lase kopalca.

Ne vedo vsi, toda še pred 20 leti je bilo dekletom strogo prepovedano hoditi s spuščenimi lasmi in se pojavljati na javnem mestu. Upoštevanje tega pravila je pomagalo zaščititi sovjetske otroke pred pojavom uši..

Ko so uši na človeškem telesu, se začnejo hitro množiti. Pri eni samici se lahko na teden pojavi približno tristo jajčec (gnezdov). V približno 40 dneh svojega življenja lahko ektoparazit povzroči ogromno škodo osebi, s krvjo katere hrani.

Uši na glavi so prenašalci nevarnih bolezni. Tifusna vročina velja za eno najslabših. Kljub temu, da ga je v našem času precej težko spoznati, je z njim okuženih več kot 2% ljudi na planetu. Kar zadeva sramne uši, lahko prenašajo nekatere bolezni venernega izvora. Obstaja mnenje, da so takšni ektoparaziti nosilci aidsa. Strokovnjaki pravijo, da je to en način.

Faze razvoja uši

Pedikuloza se prepozna, ko zajedavci začnejo aktivno razmnoževanje. Če je na laseh le nekaj uši, človek morda ne bo viden. Toda po tem, ko se pojavi več kot sto, se začnejo "gosji udarci" in srbenje. To je zanesljiv znak okužbe z uši. Takšne žuželke so še posebej opazne na lahkih laseh, na temnih laseh so praktično nevidne.

Kako se razmnožujejo paraziti? Samice, ki so dosegle puberteto, polagajo gnide na gredi las. Gnjide so svetlo sive barve in jih je mogoče opaziti ob natančnejšem pregledu. Jajca se tesno prilepijo na lase s pomočjo posebne snovi, ki jo izločajo žleze uši. Poleg dejstva, da parietalna regija glave močno srbi, obstajajo tudi drugi simptomi. Na koži se pojavijo sledi praskanja (oseba to počne neopaženo ali v sanjah). Poleg tega na lasišču obstaja nekakšna „mahanje“..

Naslednji simptomi so značilni za uši:

 • koža bolj srbi, praske pa se spremenijo v kraste in ranice, odvisno od tega, kako velika je populacija žuželk,
 • oseba nenehno čuti nelagodje, na koži pa so vidne sledi ugriza,
 • srbenje je signal zastrupitve telesa,
 • na koži se pojavijo nekakšne modrice na tistih mestih, kjer so bili ugrizi,
 • med okužbo sramnih ali telesnih uši se srbenje pojavi v intimnem predelu, v območju rasti trepalnic in obrvi,
 • če natančno preučite problematična področja, lahko vidite ne samo gnide, ampak tudi odrasle uši.

Ne morete se znebiti jajčec uši kar tako. Ne morejo se jih otresti ali odpihniti. Matice se na dlake trdno držijo s posebno lepljivo snovjo. Če pritisnete nanjo, se bo sploščil z značilnim zvokom praskanja. Hkrati se pojavi majhna količina tekočine. Če pritisnete ravno jajce parazita, ne bo zvoka. To kaže, da se je odrasel posameznik že izvalil in za seboj pustil lupino. Z naglavnimi uši se lahko spopadete z nakupom protiparazitskih zdravil v lekarnah.

Miti o okužbah naglavnih uši

Naglavne uši, telesne uši in sramne uši so parazitologi v celoti preučili, vendar mnogi še vedno verjamejo v mite o njih. Kakšnim bajam ni vredno verjeti?

 1. Uši skočijo približno 1 m. To ne drži. Znanstveniki pravijo, da takšni zajedavci niso sposobni takšnih dejanj. Fiziološka struktura jih moti. Zadnje okončine žuželk so identične sprednjim in so namenjene le plazanju. Zato je varna razdalja od okuženih približno pol metra..
 2. Uši muhe. Ta mit ovrže tudi dejstvo, da žuželke nimajo kril, temveč le tanko kitino zgornjo plast v obliki lupine..
 3. Med stiskanjem lahko uši dobijo uši. To je nemogoče, saj je za to, da žuželka plazi na drugo osebo, potreben tesen stik, ki traja vsaj 5 minut. V tem primeru bi se morali ljudje dotikati glave.
 4. Uši se razmnožujejo in živijo le v umazanih, pretesnih prostorih. To ni povsem res, saj se pojavijo celo pri najčistejših ljudeh s sterilno čistočo v stanovanju. Da preprečite, da bi se uši pojavile, morate veliko pozornosti posvetiti osebni higieni. Še posebej pogosto je treba pregledati glave otrok, ki obiskujejo vrtce in šole. Znanstveniki so dokazali, da se uši hitreje širijo po negovani čisti glavi, saj v tem primeru zajedavci lažje pridejo do krvnih žil zaradi odsotnosti plastja maščobe.
 5. Ličinke uši živijo pod kožo in pridejo na površino pod močnim stresom. Strokovnjaki to mnenje zavračajo, saj paraziti ne bodo imeli dostopa do kisika pod povrhnjico..
 6. Uši se pojavijo ob stiku z okuženimi hišnimi ljubljenčki. To ne drži, saj je kri mačk, psov, zajcev, morskih prašičev itd. ne privlači parazitov. Te žuželke ne bodo razmnožile novih potomcev, če se bodo začele hraniti z njim..

Vsi miti o takšnih ektoparazitih so že dolgo razkriti. Natančno je znano, kako se spoprijeti s takšno boleznijo, kako se prenašajo uši in kako se spoprijeti z njihovo razmnoževanjem.

Kako se zaščititi pred uši

Da se ne okužijo z uši, otroke redno pregledujejo v izobraževalnih ustanovah. To najpogosteje storimo po dolgi odsotnosti otroka iz šole. Obvezen postopek je inšpekcijski pregled po praznikih..

Starši morajo tudi redno preverjati lase svojega otroka, približno enkrat na en ali dva tedna. Ta postopek je najbolje izvesti na mestu z dobro osvetlitvijo..

Za temeljit pregled boste potrebovali glavnik s finimi in gostimi zobmi. Potrebujete tudi povečevalno steklo. Starši bi morali nenehno razlagati o načinih prenosa teh žuželk, o nevarnosti take bolezni in njenih znakih.

Uši se lahko preprečijo s preventivnimi ukrepi. Ne morete:

 • nosite stvari drugih ljudi,
 • uporabite glavnik drugih,
 • obisk bazena brez posebne kape,
 • objema ljudi, ki jih ne poznate,
 • spite na postelji nekoga drugega,
 • uporabljajte brisače drugih ljudi.

Znaki okužbe se ne pojavijo takoj. Paraziti ugriznejo skozi kapilarne žile in spustijo posebno snov, ki raztaplja kri. Sčasoma se začne kopičiti. Na mestu ugriza se pojavi neznosen srbenje in pojavijo se alergije. Praske, odrgnine in praske se pojavijo na glavi. Če okužba prodre na mesta izpostavljenosti ektoparazitom, se lahko razvijejo hudi zapleti..

Znebiti se telesnih uši ni težko. Pralno perilo, oblačila in brisače perite pri temperaturi, ki ni nižja od 60 ° C. To ne ubije samo odraslih žuželk, ampak tudi ličinke in kremplje jajc. Pri sramnih uših lahko pomaga osebna higiena..