Kateri vitamini so najboljši za najstnika, upoštevajoč starostne značilnosti otrok, starih 12-17 let?

Otroci, stari med 12 in 17 let, veljajo za najstnike. Mlajša mladostnost je obdobje od 12 do 15 let, starejša od 15 do 17. To je zelo pomemben čas v življenju osebe. Otrok aktivno raste in se razvija. Zanj je zelo pomembno, da poskrbi za pravilno prehrano, z uporabo vseh vitalnih mineralov, kislin in vitaminov..

Za popoln razvoj najstnik potrebuje vitamine

Upoštevati je treba tudi, da ima starejša šola posebno velik duševni in fizični stres. Večina otrok se udeležuje športnih in glasbenih oddelkov. Pozno zvečer imajo opraviti domače naloge. V starejši adolescenci se začnejo šolski izpiti. Kasneje - priprava na vstop v zavod. V tem obdobju morajo otroci vsekakor piti vitaminske komplekse, ki krepijo telo..

Pri starosti 15 let se zgodi razvoj človekove spolne sfere (glej tudi: kakšna naj bo rast dečka pri 15 letih?). To obdobje postavlja temelje reproduktivni funkciji bodočih moških in žensk. Da bi imeli pravočasno zdrave otroke, je treba skrbno upoštevati uravnoteženo prehrano, zmerno telesno aktivnost in vnos vitaminov z minerali. V našem članku je razloženo, katere vitamine dajati odraslemu sinu ali hčerki, kako med številnimi ponujenimi izbrati najboljše zdravilo, katero hrano je treba vnesti v prehrano.

Težave pri vnosu vitaminov v vsakodnevno prehrano

Odrasla deklica posveča veliko pozornosti svojemu videzu. Če se ji zdi, da je prekomerna teža, gre na strogo dieto, ne jedo mesa in jajc in ne jesti sladkarij. Verjame, da imajo fantje radi le mršava dekleta. Tudi sin skrbi za svoj videz. Poskuša zgraditi mišice, preide na športno prehrano. Vsi ti ukrepi odvzemajo otrokom snovi, ki jih potrebujejo za zdravje..

Druga težava je otrokovo zaznavanje hrane. Otroci ne marajo veliko jedi, previdni so nad novimi kulinaričnimi dobrotami. Zelo težko je prepričati skoraj odraslo osebo, da poje nekaj zdravega..

V tem obdobju je najstnika nemogoče prisiliti, da jedo pravo hrano, pozimi pa je težko dobiti zdrav izdelek.

V tem zahtevnem obdobju morajo starši hčerki ali sinu potrpežljivo razlagati pomen uravnotežene prehrane za zdravje in nadaljnji razvoj. Skupaj z otrokom je treba sestaviti takšen jedilnik za dan, da bi hkrati rešili 2 težavi - pravilno jesti in shujšati (izboljšati se, okrepiti mišice - odvisno od naloge, s katero se sooča mlada oseba). To je še posebej pomembno po 12 letih (glej tudi: normalna teža za deklico po 12 letih).

Seznam osnovnih vitaminov in njihovi učinki

To so snovi, brez katerih se telo najstnika preprosto ne more normalno razvijati:

 1. Retinol ali vitamin A. Zagotavlja popolno puberteto in telesni razvoj najstnika, sodeluje pri rasti kosti in pri krepitvi imunskega sistema. Pri 16 letih puberteta narekuje potrebo po tečajih retinola.
 2. Skupina vitaminov skupine B pomaga izboljšati presnovne procese v telesu, krepi živčni sistem in se bori proti stresu. Po 15 letih v šoli se začnejo izpiti, srednješolec je prezaposlen in ta skupina vitaminov mu bo veliko pomagala.
 3. Vitamin D krepi skeletni sistem, hrbtenico, zobe. V prehrano ga je treba vnesti od 13. leta dalje.
 4. Vitamin E se uporablja tudi od 13. leta starosti. Zagotavlja popoln razvoj srednješolca in pomaga telesu, da se upira okužbi.
 5. Askorbinska kislina (vitamin C) krepi telo. To zdravilo izboljšuje razvoj vaskularnih in vezivnih tkiv, spodbuja boljšo absorpcijo železa, izboljša imunost, zdravi rane in ureznine.
 6. Vitamin H skupaj z vitaminom A izboljšuje stanje kože najstnika in to je pogosta težava pri mladostniških otrocih (za več podrobnosti glej članek: Kaj je bolje kupiti vitamine za 3-letnega otroka?).
 7. Vitamina PP in K pomagata vzpostaviti pravilno prekrvavitev.

Vnos vitaminov

Tabela količine vnosa vitaminov na dan:

Ime vitaminaKoličina zaužiti na dan
IN> = 1 mg
INTiamin 1,1 do 1,5 mg, riboflavin 1,3 do 1,8 mg, pantotenska kislina 4 do 7 mg, piridoksin 1,6 do 2 mg, folna kislina do 200 mg, B12 do 2 mg.
OD60 mg
D3400 ie
E8 do 10 mg
Fosfor1200 mg
Kalcij1200 mg
Vsebnost vitamina v različnih živilih, ki jih mora najstnik zaužiti
 • Vitamin A najdemo v živilih, kot so jetra, mleko, skuta in drugi mlečni izdelki, rumeno in oranžno sadje in zelenjava.
 • Skupino B najdemo v mesu in zelenjavi, krušnem kvasu, polnozrnatih in nepredelanih zrnih.
 • D3 krepi kosti: najdemo ga v mlečnih izdelkih, rumenjaku in maslu.
 • E je prisoten v rastlinskih oljih (koruzno, sončnično, oljčno) in v oreščkih.
 • Fosfor najdemo v mesu ribe in perutnine, mleku, siru, skuto - krepi kosti.
 • Kalcij najdemo tudi v mleku, siru, skuto. V brokoliju ga je veliko. Kalcij krepi tudi kosti in mišice.

Indikacije in kontraindikacije za jemanje vitaminskih kompleksov

Vitaminske pripravke pogosto jemljemo profilaktično v hladni sezoni, ko je v zemlji gojenih malo sadja in zelenjave ali v obdobjih močnega fizičnega in duševnega stresa. Predpisani so za določene razvojne motnje in težave:

 • počasna rast;
 • podhranjenost iz več razlogov;
 • po hudi bolezni, ki zahteva ozdravitev;
 • po dolgotrajni uporabi močnih zdravil (vključno z antibiotiki);
 • kot smo že omenili, pozimi in spomladi zaradi pomanjkanja naravnih vitaminov;
 • močan duševni ali fizični stres (igranje športa);
 • izguba apetita zaradi objektivnih razlogov.

Če se starši odločijo, da bodo sami kupili vitaminski kompleks in opravili tečaj za svojega otroka, je treba razmišljati o posamezni nestrpnosti sestavin kompleksa s strani srednješolca. Prenasičenost z vitaminskim pripravkom tudi za najstnika ne predstavlja dobrega. Pogosto se ta prenasičenost pojavi pri čezmernem vnosu retinola in vitamina D.

Otroci Supradin so koristni za velike šolske obremenitve

Ne samozdravite. Poiščite svojega zdravnika in izbrali bodo pravo zdravilo za vas. Različni zdravniki imajo različen odnos do občasnega vnosa vitaminskih kompleksov. Makarova S.G., ki je članica Zveze pediatrov Rusije, meni, da mora vitaminske komplekse piti vsak otrok.

Katere vitaminske pripravke jemati?

Bolje je, če zdravnik predpiše zdravilo. Za tiste, ki si želite izbrati kompleks sami, podamo stopnjo sprejema za otroke in sestavo najbolj priljubljenih kompleksov.

Obdobje uporabe zdravilaIme kompleksaVitaminiŠtevilo mineralovOdmerjanje za 1 dan
5-13 letSupradine Kids Junior12devet1 zavihek. do 11 let, 2 zavihka. po 11 letih
7-14 letVitrum Junior13deset1 zavihek.
- „-Pikovit Forte 7+enajst-1 zavihek.
- „-Abeceda šolar13deset1 zavihek.
Od 11 do 17 letVeč zavihkov Teenenajst71 zavihek.
- „-Sana-Sol za najstnikeenajstdeset1 zavihek.
Od 14 do 18 letVitrum najstnik13enajst1 zavihek.
- „-Abeceda najstnica13deset3 zavihek.

Vpliv različnih vitaminskih kompleksov na telo

Choline je vključen v Supradin Kids Junior. Ta snov ugodno vpliva na delovanje možganov. Zaradi tega je kompleks predpisan v obdobjih velikega duševnega stresa in stresa..

Vitrum Junior vsebuje kalcij, magnezij in fosfor. Ta kompleks pomaga tudi pri krepitvi telesa. Bolje ga jemati z velikim duševnim stresom. Prav tako krepi imunski sistem..

Zaradi visoke vsebnosti vitaminov skupine B v Pikovit Forte 7+ pomaga krepiti živčni sistem in lajšati stres. Ta kompleks je predpisan za živčno izčrpanost..

Kompleksna abeceda Šhkolnik pomaga tudi pri krepitvi živčnega sistema med duševno preobremenitvijo pri otrocih, krepi imunski sistem in povečuje učinkovitost. Ta kompleks ohranja medsebojno združljivost vitaminov in mineralov, ki so vanj vključeni..

Multi-zavihki Najstnik vsebuje veliko količino joda. Najstniku pomaga, da si opomore od bolezni in prispeva k splošni krepitvi telesa. Med boleznijo kompleks pomaga prebuditi obrambo telesa.

Sana-Sol vsebuje veliko vitamina D. To pomaga krepiti telo med povečanim stresom in podhranjenostjo..

Vitrum Teenage kompleks vsebuje veliko kalcija, magnezija in fosforja. Te snovi pomagajo pri razvoju kostnega in mišičnega tkiva. Zdravilo spodbuja presnovne procese v telesu, najstniku pomaga prenesti duševne in fizične preobremenitve.

Kompleksni abeceda najstnik je dobro deloval pri pretiravanju najstnika. Pije se med izpiti in športnimi tekmovanji. Pripravek razdelimo na 3 barvne tablete. Bela vsebuje kalcij z vitaminom D. Oranžna vsebuje antioksidante. Češnja vsebuje železo. Pri pripravi ni dodanih barvil, arom ali konzervansov, kar zelo cenijo starši, ki si prizadevajo otroku dati le naravne sestavine. Sestavine zdravila so izbrane na podlagi njihove združljivosti med seboj.

Odtenki jemanja vitaminov za mladostnike

Starši bi se morali spomniti, da se za adolescenco proizvajajo posebni vitaminski kompleksi. Prehranska dopolnila, ki so predpisana odraslim, niso primerna niti za starejše otroke.

Bodite posebno pozorni na sestavo kompleksa. Najstnik, mlajši od 17 let, potrebuje snovi, kot so kalcij, magnezij, fosfor, cink, baker, železo. Prav te snovi bodo pomagale razvoju srednješolca in ga zaščitile pred okužbami..

Vitamini za najstnike

Telo že od zgodnje mladosti potrebuje ogromno naravnih vitaminov, kislin in mineralov. To je posledica razvoja fiziologije in nastanka aktivne možganske aktivnosti. Zato so vitamini za najstnike izredno potrebni..

Vitamini v adolescenci

Najstniško obdobje je precej raznoliko. Praviloma se ravno v tem času vodi aktiven življenjski slog. Obiskovanje šolskih ur, športa, glasbe in drugih razvojnih oddelkov, pouk, priprava na izpite, vstop na univerzo - vse to vpliva na duševno in telesno aktivnost celotnega telesa.

Prednosti jemanja

Mladostniško obdobje življenja od staršev zahteva posebno pozornost. Navsezadnje, od 12. leta dalje, najstniški otrok raste hitro. Zato mora za zdravje uporabiti vitamine, saj je nemogoče napolniti vse potrebne elemente iz hrane..

Najboljši vitamini za najstnike pomagajo povečati, tonirati in normalizirati:

 • spomin, možganska aktivnost;
 • zbranost in pozornost;
 • presnovni procesi telesa;
 • čustveno stanje;
 • fizični deli telesa.

Prav tako je treba brez zdravja zaužiti vitamine za zdravje, če otrok živi v neugodnih podnebnih razmerah. Glede na starost, zlasti prehrano, vsak organizem potrebuje drugačno količino elementov v sledovih, mineralov, vitaminov.

Glede na starostne kategorije so najvarnejši in najboljši vitamini za otroke:

 1. 11, 12, 13 let - Complivit, Jungle, Sana-Sol, Omega-3, Kinder Biovital, Abeceda šolar, Pikovit, Biovital, Duovit. Pospešimo rast, prisotnost vitamina D preprečuje razvoj rahitisa.
 2. 14 let - Unicap M, Junior Vitrum, Abeceda šolar. Koncentracija vitaminov skupine B krepi in uravnava rast korenin las, nohtnih plošč, zob, čisti kri, odstranjuje nepotrebne snovi iz telesa.
 3. Več kot 15 let - Vitrum najstnik, MultiVit. Spodbuja zdravo rast, podpira srčno-žilni sistem, uravnava razvoj živčnih celic.
 4. 16-17 let - Vitergin, Metabalans 44, Multi-Tabs, Pikovit Forte, Circus Vitrum. Bogat z koristnimi minerali in jodom. Prisotnost A-vitamina sintetizira presnovo beljakovin in ogljikovih hidratov, ki je potrebna za pravilno rast in razvoj mišic.

Kolosalna korist jemanja bo, če boste v skladu z navodili uživali vitamine, namenjene mladostnikom, zmerno.

V večini primerov je treba multivitaminske komplekse jemati le nekajkrat na leto - jeseni in pozimi. Ta pravila so enaka za deklice in dečke..

Pred nakupom se prepričajte, da si oglejte datume poteka, starostne omejitve, preberite ocene. Ker se najstnikom ne priporočajo vsi vitamini.

Ali pomagajo krepiti imunski sistem?

Mladostniki se razvijajo v pogojih povečanega obsega dela, tako fizično kot psihično. Zato so vitamini potrebni za otroke od 12. leta.

Njihov sprejem je še posebej pomemben, saj so za to dobo značilne različne stopnje razvoja:

 1. Dekleta začnejo skrbeti za svoj videz, zdi se jim, da so plahe. Zato se začnejo usesti na odrasle, toge diete..
 2. Fantje si želijo očistiti mišice. Začnejo skrivaj uporabljati športna dopolnila..

Zapleten vnos vitaminov pomaga mladostnikom, da okrepijo imunski sistem: razvijejo odpornost proti boleznim, škodljivim bakterijam.

Za krepitev imunosti morate vzeti:

 1. Retinol. To je dobro znan vitamin A. Potreben je za telesni razvoj mladostnikov. Vitamini z vsebnostjo retinola so še posebej pomembni od 18. leta dalje, ko se genitalije aktivno razvijajo.
 2. B-vitamini. To so vitamini za najstnike, stare 12-17 let. Sodelujejo v presnovnih procesih in "zavarujejo" imunski sistem.
 3. E-vitamini. Brez njih je celostna rast nemogoča v obdobju 17, 18 let..
 4. D-vitamini. Okrepite imunski sistem in telo zaščitite pred rahitisom.

Indikacije za uporabo

Kot kaže praksa, vitamine za otroke, stare 11 let, začnemo aktivno jemati kot preventivo ob nastopu hladnega vremena. Podobno stanje opazimo pri starostni skupini od 12. leta dalje. Starši verjamejo, da se bo otrok s pitjem vitaminov zaščitil pred imunsko pomanjkljivostjo. Zato pozimi začnejo dajati vitamine za otroke, stare 12 let..

Kot preventiva se najbolje uporabljajo vitamini za rast in razvoj mladostnikov. Lahko vzamete Supradin Kids, Immuno Kids, Vitrum Junior, Alphabet, VitaMishki.

Najstnik potrebuje vitamine v naslednjih primerih:

 • počasna stopnja rasti, izguba apetita;
 • nezmožnost popolnega prejema potrebnih elementov iz hrane;
 • procesi okrevanja po operacijah, bolezni, depresija;
 • zdravljenje bolezni z anabiotičnimi zdravili, antibiotiki;
 • okrepljeni šport, telesna aktivnost;
 • aktivno obdobje pubertete;
 • duševne eruditne obremenitve;
 • sezonski primanjkljaj, hladno.

Kontraindikacije

V adolescenci vitaminov ne smemo jemati, če:

 • telo je prenasičeno z retinolom;
 • v krvi našli veliko kalciferola;
 • ena od sestavnih delov povzroča alergije.

Za dekleta, stara 16-18 let, so vitamini z organskimi sestavinami kontraindicirani. To je posledica dejstva, da komponente povzročajo povečano občutljivost na liniji las. Ne glede na starost, 12, 13, 15 ali 18 let je pred začetkom sestanka obvezno posvetovanje s terapevtom. Ker najstniški vitamini lahko povzročijo hipervitaminozo.

Oblika sproščanja drog

Vitamini za mladostniški razvoj so na voljo v naslednjih oblikah:

 1. Tablete. En pretisni omot lahko vsebuje od 10 do 20 kosov.
 2. Dragee. Na voljo v steklenih ali plastičnih pločevinkah.
 3. Chewy okusne tablete. Videti so kot sloni, metulji, medvedi in podobno.
 4. Vodotopna šumeča. V glavnem se prodajajo v papirnatih vrečkah. En pop - en paket.
 5. Prašek. Zelo podobno šumečim tabletam. Lahko jih kupite v zapečatenih vrečah.
 6. Ampule za injiciranje. So potrebni v redkih primerih. Predpisuje izključno zdravnik.
 7. Oljni ekstrakti. Pogosto so to steklenice po 50-100 ml. Uporaba: prehransko dopolnilo, topični izpuščaji.

Namen uporabe vitaminskih kompleksov

Ob upoštevanju ene ali druge potrebe telesa najstnikom pogosto predpišejo določen seznam vitaminov. Vsako različico multivitaminskega kompleksa lahko usmerimo na enega ali drugega organa. Navsezadnje ni vedno treba jemati tablet, katerih sestava je usmerjena tako v zmanjšanje depresivnega stanja kot v normalizacijo mrežnice..

Visok duševni stres in stres

Magnezij, tiamin in piridoksin so zelo pomembni za pravilen razvoj otrokovega duševnega sistema. Prav tako ti elementi pomagajo pri soočanju z depresijo, zatirajo mučnine, ranljivost in stres. Posebej so potrebni za dečke od 14. leta dalje. To je posledica aktivnega obdobja pubertete. Zato morate piti vitamine, ki vsebujejo velike količine magnezija, B1 in piridoksina.

Najboljši vitamini za najstnike, stare 14 let, je kompleks Magne B6. Ena tableta vsebuje 5 mg piridoksin hidroklorida in 48 mg magnezijevega dihidrata. Medicinski strokovnjaki svetujejo, da začnete jemati zdravilo Magne B6 od 12. leta dalje. Dodatno okrepite živčni sistem Pikovit Forte + in Abeceda Šhkolnik.

Za zdravje oči

Vitamini za najstniške oči so bogati z retinolom, askorbinsko kislino, tokoferolom, riboflavinom in P-vitaminom. Prav te komponente upočasnjujejo in pojav miopije normalizirajo gibanje v krvi in ​​delo membran. Poleg tega zmanjšujejo krhkost krvnih žil, odpravljajo utrujenost očesnega jabolka.

Kompleks vitaminov, ki so ustvarjeni za ohranjanje zdravja mrežnice, so za mladostnike bistvenega pomena. To je neposredno povezano z dejstvom, da otroci stari 11-17 let veliko časa preživijo za računalnikom, pišejo v zvezke.

Zato se očesni vitamini priporočajo mladostnikom od 13. leta starosti. Najbolje je, da vzamete Complivit, Jungle, Sana-Sol, Vitrum Vision, Multi-Tabs.

Za rast

Pomanjkanje vitaminov lahko škodljivo vpliva na rastoče telo. Zato je potrebno jemati vitamine za mladostnike, stare 12, 13, 14, 15 16 let.

 1. A-vitamini sodelujejo pri sintezi kostnega tkiva. Pomagajo pri krepitvi kosti, spodbujajo njihovo rast.
 2. B-vitamini so najbolj priljubljeni vitamini iz kosti. B1 izboljša prebavo, neguje tkiva. B2 pospešuje rast skeleta kot celote. B6 je vključen v presnovo beljakovin.
 3. K-vitamini posredno sodelujejo pri rasti kostnih vlaken. Zmanjšajo strjevanje krvi. To spodbuja asimilacijo bistvenih elementov za tkiva.
 4. Kalcij in jod igrata kritično vlogo pri gradnji kosti. Jemljejo jih skupaj z D-vitaminom.

Za povečanje rasti obstajajo vitamini, ki jih priporočamo mladostnikom in odraslim. To so Elkar, Vitrum Kalcij + D3, RainbowLight iHerb.

Za lase in nohte

H-vitamini skupaj z A, E, B3 in K-vitamini pomagajo najstniku reševati težave s suho kožo. Njihova sestava normalizira vse procese presnove kože: odstrani izpuščaje, pordelost.

Brain & Focus je za 12-letnega otroka razvil posebne kožne vitamine - Rainbow Light. Ta mladostni multivitaminski kompleks v dragejih dodatno podpira rast in videz las, krepi nohte.

Za vzdrževanje zdravih las mora najstnik jemati askorbinsko kislino, vitamine E, D, B7, B12. Stimulirajo in obnavljajo lasne mešičke. Premajhna količina vitamina C vodi v piling lasnih mešičkov.

Biotin, omega-3, askorbinska kislina, vitamin B6 in B12 v ampulah - najbolj priljubljeni vitamini za najstniške lase.

Za nohte ne pozabite vzeti kalcija, piti folno kislino. Tudi tiamin, B6 in fluorid prispevajo k normalni rasti nohtov.

Univerzalna pravna sredstva

Danes obstaja veliko univerzalnih kompleksov multivitaminov..

Za mladostnike, stare 11 let, dodelimo vitamine s holinom:

 • Otroški medvedki Supradin;
 • Center za otroke;
 • Kinder Biovital.

Za najstniško skupino 12-14 let se vitamini s cinkom štejejo za univerzalne:

 • Vitrum Junior;
 • Pikovit Forte +;
 • Abeceda šolarja.

Starejša kategorija mladostnikov mora jemati vitamine z jodom:

 • Abeceda in Vitrum najstnik;
 • Multi-Tabs najstnik;
 • Sana Sol.

Vitamini Rainbow Light so razvili tudi v ZDA. Je multivitamin, ki ne vključuje starosti. Primerno za odrasle in otroke.

Vitamini za zdravje najstnikov

Splošna pravila o sprejemu

Vsak starš mora vedeti, da je treba vitamine za mladostnike od 12 do 18 let kupovati izključno v lekarnah. V tem primeru je vredno skrbno paziti na starostno kategorijo. Prehranska dopolnila, ki jih pogosto predpisujejo odraslim, so kontraindicirana v mladostniškem telesu.

Pravila za jemanje vitaminov:

 1. Vitamin D za najstnike je treba jemati vsak dan od 1. oktobra do 1. maja. Treba je izračunati pogostost sprejema otrok od 4. leta dalje. Vse je odvisno od razmerja starosti / telesne teže.
 2. Za najstnika, starega 15 let, je bolje jemati vitamine, ki so obdarjeni s kalcijem, železom in bakrom. Pa tudi A, B, C, E-vitamine.
 3. Za 18-letne fante in dekleta morate kupiti vitamine, ki krepijo imunski sistem in jih ščitijo pred nalezljivimi boleznimi.

Vsak kompleks vitaminov mora predpisati pediater.

Pregled priljubljenih vitaminskih kompleksov

Spodaj so najbolj učinkoviti vitamini za mlajše in starejše najstnike. Hkrati se sestavi ocena sedmih vitaminov v celoti skladno s starostno skupino mladostnikov.

Pikovit Forte in Pikovit Plus

Ti vitamini so najboljši za šolarje, stare 11-12 let. So popolnoma brez sladkorja. Hkrati so obdarjeni s prijetnim mandarinskim okusom.

Ena tableta vsebuje veliko količino vitamina B, ki stabilizira živčni sistem, se bori proti utrujenosti.

Pikovit Plus se od Pikovit Forte razlikuje po tem, da ga najpogosteje predpisujemo zaradi pomanjkanja teže. Poleg nje sestavljajo osebno prehrano, ki pripomore k pridobivanju teže brez škodljivih posledic. Običajno so takšni vitamini potrebni za mladostnike, stare 13-14 let.

Pikovit Forte in Plus so predstavljeni v obliki tablet, ki so prekrite s takojšnjim premazom. Paket vsebuje 30 tablet. Njihova cena se giblje od 200 do 250 rubljev. So popolnoma varni, neškodljivi.

Vitrum Junior

Vitamini so primerni za krepitev imunskega sistema 13-letnikov. Za to obdobje so značilne velike nihanje razpoloženja, stres in duševni razvoj..

Vitrum Junior pomaga obvladovati te naloge. Konec koncev so tablete s kapsulami prestale ogromno kliničnih preskušanj in pokazale so odlične rezultate, usmerjene v vzdrževanje imunskega sistema..

Ena tableta vsebuje veliko količino mineralov, makro- in mikroelementov. Poleg tega nobena od komponent ne povzroča alergij.

Ameriški vitamini na ruskem trgu stanejo od 450 do 500 rubljev. Cena je popolnoma skladna z visoko kakovostjo, s katero so zadovoljni številni starši in njihovi otroci..

Abeceda najstnica

Ta kompleks vitaminov za najstnike, stare 15-16 let, velja za zelo priljubljen. Skupno 60 žvečljivih tablet v pakiranju. Poleg tega vsaka tabletka vsebuje 13 vitaminov in 10 najpomembnejših mineralov za najstnike..

Osnova kompleksa so vitamini A, C, E. Poleg tega sestava vključuje vitamin B1, železo, magnezij, folno kislino. Ne vsebujejo barvil, dodatkov in specifičnega okusa. Ena kapsula Alphabet najstnik v celoti podpira imunski sistem.

Cena je znotraj 300-350 rubljev. Analog - Vitrum najstnik, ki odlično deluje pri povečanju odpornosti na stres in vzdrževanju telesa z ARVI.

VitaMishki

Multivitaminski kompleksi, ki imajo veliko zdravilnih lastnosti. Njihova glavna sestava so zelišča, kalcij, magnezij, fosfor, cink, baker, vitamini E, B, C. Takšni vitamini za šolarje, mlajše od 14 let, bodo pomagali preprečiti prehlad, okrepiti imuniteto. VitaMishki prihajajo v več vodah:

 1. IMMUNO - krepi imunski sistem.
 2. MULTI - izboljšajo intelektualni razvoj, pomagajo normalizirati spomin in pozornost. Primerno za večje obremenitve in podhranjenost.
 3. KALCIJ - povečajo raven kalcija, krepijo zobe, kostno tkivo.
 4. BIO - uravnavajo metabolizem, normalizirajo prebavni sistem.
 5. FOCUS - preprečite razvoj miopije, pomagajte mrežnici za lajšanje napetosti in boleče utrujenosti.

Cenovna politika je drugačna. Odvisno od izbranega kompleksa.

Kinder Biovital gel

To so preventivni in terapevtski vitamini, potrebni za najstnika, starega 18 let. Sestava vključuje veliko število elementov, ki nadomeščajo pomanjkanje vitaminov v otrokovem telesu. Njegova učinkovitost pri stomatitisu je neprecenljiva. Dodatno se uporablja za otroke in mladostnike kot zdravilo za pomanjkanje vitaminov, akne. Pogosto ga jemljemo po dolgotrajni kemoterapiji, antibiotikih. Gel obnovi imuniteto po dolgi bolezni.

Veglife vitalni najstniški dečki več

Vitamini za rast otrok. Zasnovan posebej za najstniške fante od 11 do 14 let. Vendar mnogi zdravniki svetujejo jemanje vegetarijanskih celuloznih kapsul od 13. do 19. leta.

Sestava vključuje samo naravne sestavine: magnezij, silicij, natrij, grahov škrob, rižev koncentrat, cink, jod, kromov polikinotinat, selenomethionin. Menijo, da te vitamine mladostniki najbolje uživajo v obdobju aktivne rasti telesa.

Ameriški proizvajalec iHerb ponuja nizko ceno za povsem naravno dopolnilo. Stroški se gibljejo od 700 do 1100 rubljev.

Narava s plus moč najstnik zanjo

Kompleks, ki se razlikuje od najstniških fantov VeglifeVital s posebej razvito formulo za najstniška dekleta. Vitamini niso primerni za dečke. Tablete vsebujejo vse potrebne elemente, ki prispevajo k aktivnemu razvoju dekliškega telesa.

Njihov glavni namen je pomagati pri hormonskih spremembah. Poleg tega dajejo moč, napolnijo celice telesa z energijo..

Power najstnik ima okus kot divje jagode. Sprejemajo jih od 14 do 18 let.

Prehranska prilagoditev kot alternativna metoda

Za 12-letnega otroka morate vzdrževati pravilno, uravnoteženo prehrano. To je beljakovinsko-ogljikohidratna hrana, ki vsebuje vse potrebne vitamine. Toda uživanje hitre hrane škodljivo vpliva na prebavni trakt..

Najstniki vsak dan potrebujejo beljakovine, maščobe in ogljikove hidrate.

Spodaj je seznam najboljših živil, ki vsebujejo vitamine, potrebne za duševne napore, telesno aktivnost za podporo imunskemu sistemu:

 1. Pusto meso - zajec, prepelica, piščanec, puran. Vsebuje beljakovine, ki telo oskrbujejo z beljakovinskimi aminokislinami.
 2. Skuta, jogurt, kefir, jetra. To so najboljši fermentirani mlečni izdelki, ki zlahka prenašajo in absorbirajo beljakovine.
 3. Vse vrste sadja vsebujejo ogljikove hidrate, vitamine A, C B. Zjutraj morate jesti ogljikohidratno hrano, da napolnite baterije za cel dan.
 4. Losos, postrv - morska riba z ogromno količino ribjega olja. To je vitamin D, ki je prisoten v omega-3. Ključnega pomena za hormonski sistem, preprečuje rahitis.

Priporočila za izbiro vitaminskega kompleksa za najstnika

Pomanjkanje enega ali drugega vitamina lahko negativno vpliva na zdravje otrok. Zato vitamine že od malih nog priporočajo dojenčkom, ki pomagajo pri prestrukturiranju hormonov, prehrani in krepitvi celotne imunosti..

Danes lahko vsak izkušeni pediater sestavi kompleks in priporoči določene vitamine za najstnika.

Pred nakupom morate upoštevati nekaj stvari:

 1. Vitamini morajo ustrezati starostni kategoriji - od 11 do 18 let. Ne morete kupiti vitaminskih pripravkov za odrasle.
 2. Za starejše in mlajše skupine morate izbrati kompleks ločeno.
 3. Razmislite o sestavi. Do 18. leta starosti mora otrok prejemati vitamine skupine B, askorbinsko kislino, kalcij, magnezij, jod, fosfor, železo in baker. V tem primeru je vredno biti pozoren na razmerje vitaminov / mineralov.
 4. Vse potrebne snovi, vključene v sestavo, ne smejo povzročiti alergijskih reakcij.
 5. Kupiti je treba kakršne koli komplekse v certificiranih lekarnah. Bolje je dati prednost preizkušenim, svetovno priznanim proizvajalcem. Praviloma zagotavljajo visoko kakovost, kar potrdi večina kupcev..

Znani zdravnik Komarovsky svetuje uporabo vitaminov izključno v primeru hipovitaminoze.

Kaj je bolje izbrati vitamine za najstnike: seznam dobrih multivitaminskih kompleksov + fotografije

Mladostništvo je pomemben in odgovoren čas v življenju otrok in staršev.

Otroško telo že od 12. leta vstopi v fazo aktivne rasti. V tem času pride do razvoja vseh vitalnih organov in sistemov..

Da bi zagotovili njihovo pravilno delovanje, otrok potrebuje zadostno količino hranil, ki jih lahko dobi iz hrane, pa tudi s pomočjo posebej razvitih multivitaminskih kompleksov..

Naučili se bomo, kako izbrati najboljše vitamine za mlade in starejše mladostnike, kakšna so pravila za uporabo drog.

Seznam osnovnih vitaminov in njihove lastnosti

V času pubertete rastoče telo potrebuje stalno oskrbo z dragocenimi organskimi snovmi in minerali, ki bodo podpirali živčni sistem, zagotavljali normalen telesni in duševni razvoj..

Seznam potrebnih elementov v sledovih vključuje:

 • Vitamini skupine A (retinol) so mladostnikom potrebni za izboljšanje vida in krepitev imunosti.
 • B vitamini izboljšajo presnovo, se borijo proti utrujenosti, pomagajo pri soočanju s stresom.
 • Vitamin D sodeluje pri tvorbi skeletnega sistema, izboljšuje stanje zob, krepi hrbtenico.
 • Vitamin E ščiti pred slabokrvnostjo, povečuje odpornost telesa na viruse in okužbe.
 • Askorbinska kislina krepi krvne žile, pomaga, da se žleza absorbira, pospeši celjenje poškodovane kože.
 • Vitamin H blagodejno vpliva na kožo, kar je še posebej pomembno za otroke v adolescenci.
 • Vitamina PP in K izboljšujeta tvorbo krvi, mladostnikom pa jih priporočamo tudi za izboljšanje spomina.
 • Naravni viri vitaminov in mineralov

Ključ do zdravja, aktivnosti in dobrega počutja otroka je pravilna uravnotežena prehrana.

Da bi pravilno sestavili jedilnik za vsak dan, je pomembno, da starši vedo, kaj vitamini najstniki potrebujejo in kaj vsebujejo v največji količini..

Najdragocenejše in zlahka asimilirane hranljive snovi prihajajo v telo, predvsem iz hrane.

Priporočljivo je, da v prehrano otrok redno vključujete:

 • maslo, zelišča, zelena solata, korenje - zaradi visoke vsebnosti retinola;
 • skuta, kefir, jogurti, govedina, fižol, ajda, grah - kot vir organskih elementov skupine B;
 • peteršilj, sled, goveja jetra, piščanec, mlečni izdelki - pomagali bodo obnavljati vitamin D;
 • borovnice, črni ribez, bela paprika, zelje, pesa, vse vrste agrumov - ti izdelki vsebujejo rekordno količino askorbinske kisline;
 • oreški, sončnično in olivno olje - bodo nadoknadili pomanjkanje vitamina E;
 • maščobne ribe, puranje meso, sir - so vir fosforja;
 • mleko, skuto, brokoli - telo oskrbujejo s kalcijem, krepijo okostje in mišice.

Kontraindikacije za uporabo vitamina

Rastoče telo poleg osnovne vitaminske sestave potrebuje različne elemente v sledovih in aminokisline.

Za dopolnitev njihove oskrbe lahko v lekarni kupite posebne pripravke z jodom, kalcijevimi tabletami, pa tudi komplekse, ki vsebujejo esencialne minerale in prebavne encime.

Toda pred odhodom v lekarno se morate posvetovati z zdravnikom..

Samozdravljenje pogosto vodi do takšnega nezaželenega pojava, kot je prenasičenost z vitamini. To lahko povzroči znatno škodo zdravju in privede do motenj v telesu..

Tudi kontraindikacije so individualna nestrpnost za posamezne sestavine zdravila in možne alergijske reakcije.

Če se odkrijejo takšni simptomi, je treba zdravljenje prekiniti..

V katerih primerih je predpisana vitaminska terapija?

Običajno odrasli in otroci jemljejo sintetizirane vitamine spomladi in pozimi, ko je vsebnost hranil v zelenjavi in ​​sadju minimalna..

Poleg preprečevanja sezonskega pomanjkanja vitaminov lahko mladostnikom predpišemo uravnotežene tečaje zdravljenja v naslednjih primerih:

 • podhranjenost;
 • počasna rast;
 • pretirana telesna napornost med športom;
 • živi na območju s slabo ekologijo;
 • obdobje okrevanja po bolezni;
 • dolgotrajna uporaba antibiotikov in hormonskih zdravil.

Če opazite, da je otrok izgubil apetit, se hitro naveličal, se v šoli ne nauči gradiva dobro, se obrnite na pediatra in opravite podroben pregled.

Razlog za to stanje je lahko pomanjkanje pomembnih mikrohranil..

Na podlagi preiskave krvi bo specialist predpisal potrebna zdravila, ki bodo okrepila imunski sistem in zapolnila pomanjkanje potrebnih snovi.

Vrste vitaminskih dopolnil

Danes se v lekarnah prodaja velik izbor vitaminskih kompleksov v različnih cenovnih kategorijah. Pogojno jih lahko razdelimo na tri vrste.

Prehranska dopolnila prve generacije vsebujejo samo en vitamin. Pripravki druge generacije vsebujejo več vitaminov in mineralov. Organski kompleksi tretje skupine so dodatno obogateni z rastlinskimi izvlečki.

Pozitivne povratne informacije pediatrov o vitaminih za mladostnike zadnje generacije kažejo, da je bolje kupiti zdravila, ki imajo bogato kompleksno sestavo.

Sem spadajo: Metabalans 44, Complivit, Multi-tabs Teenager, Pikovit Forte 7+, Alphabet, Supradin, Junior.

Ker so potrebe rastočega organizma v posameznem starostnem obdobju različne, so proizvajalci razvili in dali na trg posebne usmerjene mineralne komplekse.

Vitamini za majhne otroke

V to skupino so vključeni otroci od 11 do 15 let. V tem obdobju otrok aktivno raste, oblikuje se njegovo telesno telo, preureja se hormonski sistem.

Pogosto je stresni izobraževalni proces povezan s stresom in velikim duševnim stresom.

Telo v tem času potrebuje snovi, ki bodo pomagale uravnavati hormonsko raven, stabilizirale čustveno stanje, izboljšale spomin in delovanje možganov..

Torej, za popoln razvoj mladostnikov, starih 14 let, je potrebna kompleksna kombinacija vitaminov B, E in askorbinske kisline.

Tudi pri tej starosti je priporočljivo vnašati v prehrano živila, ki vsebujejo jod, selen, cink, železo, polinenasičene maščobne kisline.

Viri teh hranil so: morske alge, ovsena kaša, semena, stročnice, persimmons.

Ne pozabite, da veliko otrok svoj prosti čas preživi za računalnikom. To pogosto vodi do zmanjšanja vida..

Zdravje oči lahko vzdržujemo s posebnimi zdravili, ki jih predpiše okulist. Najbolj znani med njimi: Vitrum - Vision, Optics, Lutein - kompleks.

Med vitamini za mladostnike od 15. leta dalje lahko izpostavimo tiste, ki so se v času, ko so bili na trgu, dobro dokazali:

 • Sana-sol - vsebuje vitamin D, pospešuje rast, krepi kosti in zobe.
 • Alphabet Shkolnik je učinkovit pripravek z naborom mikroelementov, ki ugodno vplivajo na živčni sistem, očistijo kožo in izboljšajo stanje las.
 • Teenager z več zavihki - združuje 18 komponent in vsebuje jod, pomaga okrevati od bolezni in krepi zaščitne funkcije telesa.

Za starejšo adolescenco

Starost po 15 letih je povezana z razvojem spolne sfere in oblikovanjem človekove reproduktivne funkcije.

V tem času je treba nadzorovati zapletene procese v telesu najstnika, saj je zdravje bodočih moških in žensk neposredno odvisno od njih.

Obdobje pubertete spremljajo aktivne hormonske spremembe, zato je pomembno posvetiti posebno pozornost čustvenemu stanju otroka..

Pogosti spremljevalci mladostništva so razdražljivost, nenadne spremembe razpoloženja, poslabšanje spomina, utrujenost.

Za spopadanje z neprijetnimi simptomi je staršem koristno, da vedo, katere vitamine najstnik potrebuje pri 16 letih.

Najboljši multivitaminski dodatki, priporočeni v tem obdobju, so:

 • Vitrum najstnik;
 • Multivit Plus;
 • Metabalance 44;
 • Supradin;
 • Vitergin.

Da bi odpravili najstniške kožne izpuščaje, lajšali manifestacije stresa, lahko v lekarni kupite žvečljive tablete Pikovit Forte ali Alphabet..

Posebni vitamini za najstnice, ki vsebujejo ženske hormone - Power Teen in For Her - normalizirajo menstrualni cikel in izboljšajo stanje kože.

Kaj je treba upoštevati pri izbiri zdravila

Starši se morajo zavedati, da dodatki za odrasle študentu morda ne bodo delovali. Zato bi morali za srednješolca izbrati posebne komplekse, ki imajo oznake z natančno navedbo starosti in obdobja uporabe..

Zdravila kupujte samo v lekarniških verigah. Pred nakupom bodite pozorni na proizvajalca, preberite kontraindikacije, navodila za uporabo, natančno preučite sestavo.

Pomembno je, da vključuje: kalcij, fosfor, cink, železo, baker, magnezij. Te snovi bodo pomagale rasti in razvoju otroka, ga zaščitile pred virusi in okužbami..

Najboljši vitamini za najstnike

Pomanjkanje hranil je glavni provokator razvoja različnih patologij pri otrocih v šolskem obdobju. Vitaminski in mineralni kompleksi, zasnovani posebej za mladostnike, pomagajo obvladovati stanje pomanjkanja. Vitamini zagotavljajo popoln razvoj telesa, povečajo fizično vzdržljivost in duševno zmogljivost, odpravljajo posledice stresa, naredijo zobna in kostna tkiva močna in zdrava. Multivitamini so pogosto predpisani otrokom, ki se zdravijo po dolgi in hudi bolezni.

Katere vitamine potrebujejo najstniki?

Za normalno rast in popoln razvoj vseh organov in sistemov morajo mladostniki, stari od 12 do 18 let, redno dobivati ​​naslednje snovi:

 • retinol (A) - za vzdrževanje vida in pravilno puberteto;
 • kalciferol (D) - za ohranjanje zdravja zob in skeletnih tkiv;
 • tokoferol (E) - za aktivno rast in zaščito pred okužbo;
 • askorbinska kislina (C) - za povečanje imunosti, popolno tvorbo vezivnega tkiva, krepitev žilnih sten;
 • skupina B - za normalizacijo metabolizma;
 • biotin (H) - za preprečevanje mladostniških vnetnih kožnih bolezni;
 • filokinon (K) - za izboljšanje krvnega obtoka.

Tako, da lahko starši izračunajo, koliko vitaminov da najstniku na dan, spodnja tabela prikazuje dnevni vnos koristnih spojin za dečke in deklice..

nikotinska kislina (B3)

pantotenska kislina (Bpet)

folna kislina (Bdevet)

askorbinska kislina (C)

Indikacije za jemanje vitaminov

Vitaminsko-mineralni kompleksni pripravki se priporočajo mladostnikom, ki:

 • podhranjen;
 • zaostajajo za vrstniki v rasti;
 • so imeli hudo bolezen;
 • dlje časa jemljite antibiotike in druga močna zdravila;
 • pozimi in spomladi dobite premalo hranilnih snovi iz hrane;
 • živijo na ekološko neugodnem ozemlju;
 • ukvarjajte se s športom;
 • opravljajo intenzivno intelektualno delo;
 • imajo slab apetit.

Hrana, bogata z vitamini

Če najstnik jedo kakovostno in raznoliko, potem mu ni treba jemati vitaminskih in mineralnih pripravkov. Nasičeni dobavitelji vitaminov v telo so:

 • retinola - oranžna in rumena rastlinska hrana;
 • kalciferol - gozdne gobe, morske ribe, jetra, mlečni izdelki;
 • askorbinska kislina - citrusi, ribez, paprika, zelje;
 • tokoferol - rastlinska olja, oreški in semena;
 • skupina B - stročnice, žitarice, zelišča, fermentirani mlečni izdelki, ribe in meso;
 • biotin - paradižnik, ribe in meso, čebula, jajca;
 • filokinon - jetra in ledvice, žita, jajca.

Priprave za mladostnike od 12 do 14 let

Najstnik v starosti 12-14 let aktivno raste. Njegovo telo zlasti potrebuje vitamine A, C, D, skupino B. Spodaj so navedeni zgornji pripravki, ki vsebujejo te snovi.

 1. Abeceda šolar. Te žvečljive vitamine priporočamo študentom, starim od 12 do 13 let. Tablete so glede na združljivost komponent razdeljene na tri dnevne odmerke. Zdravilne učinkovine so v lahko prebavljivi obliki, sintetičnih dodatkov ni. Zdravilo krepi imunski sistem, normalizira stanje živčnega sistema, poveča duševno zmogljivost in telesno aktivnost, preprečuje razvoj rahitisa, slabokrvnosti in bolezni ustne votline. Paket, ki vsebuje 60 tablet, stane približno 300 rubljev.
 2. Center za otroke. Prodaja se v obliki žvečilnih tablet. Primerno za otroke od 4 do 12 let. Vsebuje 13 vitaminov in 5 mineralnih elementov. Ni sladkorja in sintetičnih dodatkov. Vitaminsko-mineralni kompleks je uporaben v primeru slabe prehrane, zmanjšane imunosti, poveča duševne zmogljivosti in poskrbi za pravilno gradnjo okostja. Cena je približno 500 rubljev.
 3. Vitrum Junior. Priljubljen in visokokakovosten vitaminski kompleks za deklice in dečke, ki so dopolnili 13 let. Vsaka tableta vsebuje vse snovi, ki jih najstnik potrebuje v optimalni dnevni koncentraciji. Zdravilo pomaga učencu, da ne zboli za duševnim stresom in stresom, ki ga povzroča študij. Starši ugotavljajo, da najstnik, ki jemlje ta kompleks, povečuje vztrajnost, težave s koncentracijo izginejo, izboljša se miselna zmogljivost in čustveno stanje se normalizira. Paket 30 tablet stane 500 rubljev.
 4. Pikovit Forte 7+. Dobri vitamini za šibke in utrujene otroke. Vsebujejo spojine skupine B v visoki koncentraciji. V sestavi ni sladkorja. Zdravilo se priporoča za oslabitev koncentracije, poslabšanje spomina, stalno utrujenost, slabo razpoloženje, izgubo apetita, sezonsko pomanjkanje vitaminov. Otroci, ki prejemajo kompleks, postanejo fizično bolj odporni in stres lažje prenašajo. Tablete so poceni, v povprečju stanejo 220 rubljev.
 5. Supradine Kids. Šumeče tablete za otroke od 7 do 16 let. Zdravilo vsebuje koncentracijo aktivnih sestavin, ki je optimalna za mladostnike. Tablete so enostavne za uporabo: raztopijo se v vodi, pijejo kot okusen napitek. Paket z 10 tabletami stane približno 400 rubljev, z 20 tabletami - 700 rubljev.

Priprave za mladostnike od 14 do 18 let

Telo dečkov in deklet v prehodni dobi zelo potrebuje hranila. Dodatni viri vitaminov so še posebej pomembni za diplomante, ki opravljajo izpite, šolarje, napolnjene z dodatnimi dejavnostmi, in športnike. Prav tako se vitaminski pripravki priporočajo mladostnikom, ki živijo v neugodnih okoljskih razmerah, slabih in podhranjenih. Spodaj je ocena najboljših kompleksov za dečke in deklice.

 1. Več zavihkov Teen. Najboljši, po mnenju mnogih staršev, vitamini. Imenovan je za mladostnike od 14 do 18 let. Sestava vsebuje retinol, tokoferol, vitamin D, spojine B, biotin, cink, jod, selen, železo in številne druge sestavine v optimalni koncentraciji za mladostniško telo, ki otroku pomagajo, da ostane v odlični formi v težkem obdobju pubertete. Te snovi z jodom v povečanem odmerku normalizirajo stanje živčnega sistema, pomagajo prenašati fizični in intelektualni stres ter spodbujajo presnovo. Zdravilo se pogosto priporoča otrokom z gripo ali prehladom. Cena - približno 350 rubljev.
 2. Vitrum najstnik. Kakovosten vitaminski kompleks, ki vsebuje ne samo glavna hranila, temveč tudi številne elemente v sledovih. Čokoladne žvečljive tablete s cinkom, manganom, kalcijem, fosforjem, magnezijem, selenom in številnimi drugimi mineralnimi elementi preprečujejo pojav aken, ščitijo telo pred negativnimi dejavniki okolja in krepijo imunski sistem. Dekleta in fantje jemljejo zdravilo pred izpiti in po akutnih boleznih dihal. Sprejem kompleksa je priporočljiv za normalizacijo metabolizma, odpravljanje pomanjkanja vitamina z malo prehrano, izboljšanje čustvenega stanja in toniranje telesa. Škatla s 30 tabletami stane v povprečju 500 rubljev.
 3. Sana-Sol za najstnike. Kakovosten vitaminski pripravek, priporočljiv za mladostnike od 15 do 17 let, ki doživljajo fizično in intelektualno preobremenitev. Prodaja se v obliki žvečilnih tablet, vse aktivne sestavine so zelo prebavljive. Sestava vsebuje vitamin D v povečani koncentraciji.Kompleks jemljejo dekleta in fantje, ki so bili operirani, podhranjeni in pogosto trpijo zaradi akutnih bolezni dihal. Cena - približno 340 rubljev.
 4. Abeceda najstnica. Najbolj kupljeni vitamini, ki jih odlikuje optimalna porazdelitev uporabnih komponent glede združljivosti. Vitamin D je v visoki koncentraciji v tabletah, kar je še posebej potrebno za mladostniško telo. Sestava ne vsebuje konzervansov in drugih sintetičnih dodatkov. Zdravilo je priporočljivo piti dečku ali deklici z zmanjšano imuniteto, pomanjkljivim hormonskim razvojem, vnetnimi mladostnimi kožnimi boleznimi. Kompleks je poceni, paket s 60 tabletami bo stal 300 rubljev.
 5. Metabalance 44. Zelo učinkovito prehransko dopolnilo, ki ne vsebuje samo vitaminov in mineralov, ampak tudi pomembne sestavine hranil. Prodaja se v obliki kapsul, ne vključuje sintetičnih dodatkov, zato ne povzroča alergijskih reakcij. Vse aktivne sestavine se odlično absorbirajo, odvečne snovi pa hitro in brez posledic zapustijo telo. Zdravilo je priporočljivo za dečka ali deklico v primeru poslabšanja zdravja, migren, težav s spominom, fizičnega in intelektualnega stresa, okrevanja po kemoterapiji ali resne bolezni. Kapsule so koristne za povečanje imunosti, odpravljanje posledic stresa, obogatitev telesa s koristnimi snovmi v prehranski prehrani. Zdravilo je drago, za 120 kapsul boste morali plačati 4900 rubljev.

Kontraindikacije za jemanje vitaminov

Glavna kontraindikacija je prisotnost občutljivosti pri fantu ali deklici na katero koli komponento. Prav tako ne morete jemati vitaminskih pripravkov za mladostnike, ki jim je bila diagnosticirana hipervitaminoza. Preden izberete kompleks, je bolje, da se o odmerjanju in poteku uporabe posvetujete s pediatrom. Posebej je pomembno, da se posvetujete z zdravnikom, če je otrok hudo in kronično bolan..

Najboljši vitamini za otroke, stare 12 let: katere izbrati?

12 let je čas, ko otrok začne tisto zelo »prehodno starost«. Pojavi se oster rast in povečuje se količina proizvedenih hormonov.

Foto: depositphotos.com. Avtor: poznyakov.

Najstniška prehrana mora vsebovati vse potrebne elemente v sledovih. Toda vsako leto je to težje doseči, saj deklice začnejo slediti figuri in nadaljujejo z dietami, fantje pa se osredotočajo na hrano, ki spodbuja rast mišic. Na žalost to le moti metabolizem in moti pravilen razvoj..

Kateri vitamini so potrebni otrokom, starim 12 let, in za kaj natančno?

Starostna norma

Za pravočasen razvoj in rast mora otrok dobiti celo vrsto vitaminov: A, D, E, C, K, B1, B2 in B6. Prispevajo k rasti telesa v dolžini, krepijo kosti in imuniteto, izboljšajo vid.

Stopnja porabe biološko aktivnih snovi v starosti 12 let je že praktično enaka ravni odraslih. Dnevne potrebe po vitaminih so:

 • A - 2600-3000 ie;
 • D - 400 ie;
 • E - 8 mg;
 • C - 45 mg;
 • K - 45 mcg;
 • B1 - 1,1 mg;
 • B2 - 1,3 mg;
 • B6 - 1,4 mg.

Vloga vitaminov v telesnem razvoju

Obstajajo časi, ko se mladostniško telo nima časa prilagoditi hitri rasti notranjih organov in kosti, kar vpliva na živčni sistem in delovanje srca.

 1. Otrok za pravilen razvoj okostja potrebuje naslednje snovi: kalcij, fosfor, vitamina A in D (slednji pomaga pri absorpciji fosforja in kalcija).
 2. Vitamina A in E bosta pomagala izboljšati stanje problematične kože, jo narediti bolj elastično v adolescenci, poleg tega pa E veže proste radikale in jih odstrani iz telesa, medtem ko A preprečuje krvavitev dlesni in je dober za vid.
 3. Za dobro prekrvavitev potrebujejo otroci, stari 12 let, vitamine PP, K in biotin (B7 ali H).
 4. Vitamin C prispeva k celjenju ran, poleg tega pa postane varuh imunosti.
 5. Skupino B je treba ločeno ločiti: pomaga obnoviti živčni sistem otrok, zagotavlja normalno delovanje in zaščito v stresnih situacijah, poleg tega pa ohranja ravnovesje elementov v sledovih v telesu.

Učinki na duševno zdravje

Pri približno 12. letu starosti otroci doživljajo hormonske spremembe v telesu. To se najbolj opazno odraža v reproduktivnem in živčnem sistemu. Poleg tega povečan obseg dela v sodobnih šolah vpliva tudi.

Za duševno zdravje najstnik potrebuje vitamine:

 • C - pokriva energetske potrebe telesa;
 • skupina B - podpira živčni sistem in duševno aktivnost.

Avitaminoza v starosti 12 let se najpogosteje pojavi pri otrocih med študijem. Izraža se v hitri utrujenosti, nezmožnosti osredotočanja na učni material in ga v celoti usvoji, pomanjkanju vztrajnosti.

Rezultati vašega učenca bodo boljši, če v celoti zaužije dnevno potrebo po vitaminih in drugih hranilih:

 • B1 - vpliva na spomin, delovanje možganov, povečuje kognitivno aktivnost najstnika;
 • cink - sodeluje pri tvorbi možganskih celic in je koristen za imunost;
 • železo - obogati možgane s kisikom, zahvaljujoč temu, da otrokov spomin in koncentracija postaneta boljši;
 • omega-3 maščobne kisline - prispevajo k razvoju inteligence, normalizirajo metabolizem;
 • B12 - čustveno ravnovesje študenta je v veliki meri odvisno od tega, ta vitamin bo vašega otroka rešil pred depresijo in nespečnostjo.

Najboljši vitaminski kompleksi

Zelo težko je spremljati prehrano 12-letnega otroka, saj je v šoli pol dneva. Katere ukrepe je treba nato sprejeti, da najstnik dobi vse vitamine, potrebne za rast, imunost, vid in duševni razvoj? Odgovor je preprost - najbolje je, da mu kupite vitaminski kompleks.

Raznolikost vitaminskih pripravkov v lekarni je lahko zmedena, saj lahko o vsakem od njih slišite pozitivne in negativne ocene..

 • "AlfaVit najstnik" je pravi asistent za šoloobvezne otroke, pomaga pri prilagajanju naraščajočim obremenitvam v šoli, izboljšuje spomin, koncentracijo, duševne zmogljivosti.
 • "Pikovit Forte" in "Pikovit Plus" - vsebujejo omega-3 polinenasičene maščobne kisline in druga hranila, ki so dobra za vid, krepijo otrokovo imunost in živčni sistem ter povečajo možgansko aktivnost najstnika;
 • "VitaMishki" - polnovreden kompleks vitaminov, koristnih za imuniteto, vid, rast, dodajo fizično moč in spodbujajo možgansko aktivnost;
 • "Biovital gel" - vsebuje 14 vitaminov in mikroelementov, potrebnih najstniku, predpisan je pri pomanjkanju vitaminov, rahitru, izčrpanosti, omamljanju itd.;
 • "Vitrum Junior" - vsebuje 13 vitaminov in 10 mineralnih spojin, začenši s kalcijem in konča z molibdenom, velja omeniti prisotnost vitamina B2, ki ne le izboljša prebavo, ampak tudi pomaga krepiti vid.

Ocene

Olga Fokina: Otroku redno dajem vitamine, raje imam uvožene. Pred kratkim so mi svetovali "Multi-Tabs Immuno Kids" za otroke od 4 do 12 let. Po tečaju so nohti moje hčerke prenehali luščiti, česar se je zelo veseli. Kakoketa raste! In kar je najpomembneje: to zimo ni nikoli zbolela, čeprav je v njenem razredu marsikoga ujela gripa. Potrjujem - odlični vitamini za imunost.

Angela: Dolgo časa iščem primerne vitamine, s katerimi bi lahko popravil vid svojemu otroku. V šoli ima resne delovne obremenitve. Prebral sem veliko starševskih pregledov. Odločil sem se med dvema: bodisi “Vitrum Vision” bodisi “Alphabet Opticum”. Toda drugo priporočamo za otroke, starejše od 14 let, zato sem kupil Vitrum - pijete ga lahko že od 12. leta (samo naš primer). Pili smo samo en tečaj, vendar se je moj sin začel manj pritoževati nad utrujenostjo oči.

Tudi najboljših zdravil otroku ne priporočamo več kot nekaj tednov, nato pa si močno odmorijo. Mladostniki, ki sistematično zaužijejo pravo količino vitaminov, med drugimi šolarji razlikujejo višjo raven inteligence, odličen akademski uspeh, dober spomin in koncentracijo.

Kljub številnim pozitivnim pregledom o naštetih kompleksih se je pred izbiro zdravila vredno posvetovati z zdravnikom. Ob upoštevanju posebnosti rasti in razvoja vašega otroka, stanja imunosti in možnih alergijskih reakcij vam bo povedal, kateri vitamini so najprimernejši.