Koliko dlačic na glavi

V vesolju je vsaj eno bitje, ki lahko natančno ve, koliko dlačic je na glavi vsakega človeka na Zemlji in to je vsemogočni Bog. Apostol Matej je o tem pisal v svojem evangeliju [1]. Vendar ljudje tega ne morejo storiti tako dobro, kot to počne on..

Vendar pa znanstveniki znajo določiti približno količino dlak na glavi vsakega od nas. Če želite to narediti, morajo poznati starost, spol, barvo in območje človeškega lasišča..

Na količino vpliva barva

Barva samih las je odvisna od oblike pigmentnih zrnc melanina in količine zraka, ki lase napolni. Obstaja več kot tristo odtenkov las, obstaja pa pet glavnih barv - blond, svetlo rjava, rdeča, rjavolaska, temnolaska. Plus sivo rjava barva, ki jo je težko poimenovati kot barvo, saj gre prej za spremembo barve.

Blondinke imajo na glavi največjo gostoto las - 160 tisoč, rdeče - najmanjšo, merijo pa le od 80 do 60 tisoč lasnih mešičkov. Rjavolaske zrastejo 110, rjavolaske pa 90 tisoč las.

To raznolikost je mogoče razložiti z debelino las, ki je neposredno sorazmerna z debelino človeške kože - debelejša je koža, debelejši so lasje. Zato imajo na primer rdečelasci, ki imajo najdebelejšo kožo vseh, "grobe" lase s prečnim prerezom 0,07 mm. Brunettes imajo debelino 0,05 mm, blond in svetlolase pa 0,03 - 0,04 mm.

Starost vpliva na gostoto

Dokazano je, da človeški lasje začnejo rasti v maternici. Ko se otrok rodi, je število lasnih mešičkov na 1 kvadrat. cm njegovega lasišča je več kot 600 enot, nato pa se postopoma zmanjšuje. To je posledica dejstva, da se debelina las postopoma povečuje. Do 1. leta ima otrok že 400 foliklov na 1 kvadrat. cm, pri 12 letih pa le 320. Najgostejši lasje pri osebi od 12 do 14 let. Nato se do 30. leta skupna količina las zmanjša za dodatnih 15%..

Človeški spol

Drugi dejavnik, ki določa, koliko las je na glavi, je spol osebe. Pri ženskah je zaradi tanjše kože las na glavi 10% več. In moški pogosteje izgubljajo lase, kar je povezano s proizvodnjo moškega hormona. Dnevno lahko izgubijo do 120 las, v nasprotju z ženskami 80.

Območje lasišča

Če se ne strinjamo z matematiko, kraljico vseh znanosti, potem ne bo težko izračunati povprečnega števila dlačic na glavi, odvisno od območja. Na 1 kvadratni centimeter (kvadratni cm) površine glave odraslega je približno 270 lasnih mešičkov (foliklov), sama površina pa je v povprečju 580 kvadratnih metrov. cm.

To pomeni, da je v povprečju na glavi osebe 270 * 580 = 156 600 foliklov, od katerih dlake že rastejo ali pa bodo kmalu rasle.

Seveda ta številka ne upošteva genetske raznolikosti ljudi planeta. Dejstva so, da je najmanjše število žarnic na 1 kvadrat. cm glave zdravega človeka je le 20, največ pa 350 enot in to je zelo velika širitev številk!

20 * 580 = 11 600 (enote)

350 * 580 = 203 000 (enote)

Tudi območje lasišča je drugačno. Prepoznamo ga lahko s formulo za površino kroglice (krogle), deljeno z 2 (ker je le polovica glave pokrita z lasmi).

P = 1/2 πD2 (kvadratni cm)

Jasno je, da je nemogoče natančno prešteti, koliko dlačic je na glavi posamezne osebe, vendar z obiskom kozmetičnega salona za fototrihogram lahko ugotovite na primer natančno število lasnih mešičkov na 1 kvadrat. cm v parietalnem in okcipitalnem območju. In nato ocenite približno površino lasnega dela lastne glave, pomnožite in uživajte v rezultatu. Vsaj teoretično veste, kako šteti dlake na glavi..

[1] (Matt.10: 30), vendar so vaše dlake na glavi oštevilčene;

Vse, kar morate vedeti o laseh

Ste se že kdaj vprašali, kateri so najpogostejši lasje? Najverjetneje ne.
Večina nas skrbi za videz svojih las - ali so sijoči ali ne, ali se cepijo, izpadajo ali ne. Sploh ne razmišljamo o tem, da je to pomemben človeški organ. Medtem je za pravilno nego las in ohranjanje njihovega zdravja priporočljivo poznati njihovo strukturo in vrsto. Prav to znanje vam bo pomagalo izbrati pravo kozmetiko za lase in jih narediti kot vir ponosa.!

Zakaj človek potrebuje lase? Služijo nam:
- organ dotika in trepalnic so še posebej občutljivi, saj ščitijo najpomembnejši organ - oči;
- toplotni regulator, saj s slabo toplotno prevodnostjo ščiti telo pred izgubo toplote.

Poleg tega zdravi lasje naredijo človeka čudovito, elegantna pričeska pa nam dvigne razpoloženje, je sredstvo za pritegnitev pozornosti in celo znak položaja določene osebe v družbi..

Struktura las

Struktura las je precej zanimiva - ob pogledu nanjo nikoli ne nehate presenetiti nadgledovanja narave.

Lasje kot drevo se delijo na deblo (steblo) in korenino.

Dlaka za lase je njen vidni del, ki štrli nad površino kože in ustvarja edinstven videz za vsakega od nas. Lasni koren se nahaja v dermisu, v posebni depresiji - lasnem mešičku. Skupaj z okoliškimi tkivi tvori lasni mešiček (lasni mešiček). Ta tkiva tvorijo zunanji in notranji koreninski plašč ter lasno-žlezni kompleks (lojnice in znojne žleze, mišice za dvigovanje las, krvne žile in živčni končiči). Rojeni smo z določenim številom takšnih foliklov, ta vrednost je genetsko programirana in tukaj se nič ne da spremeniti. Čeprav bodo morda znanstveniki v bližnji prihodnosti te dedne podatke lahko ponovno programirali - zdaj so za to ustvarjeni vsi predpogoji. Vendar to praktično nima smisla, saj zaloge 1 milijona koreninskih lasnih mešičkov naše telo ne izkoristi v celoti - le 100-150 tisoč se bo spremenilo v lase. Najverjetneje bi se bilo racionalno naučiti, kako "prebuditi sadilni material", ki ga že imamo na zalogi.

Spodnji, razširjeni del lasnega korena se imenuje "žarnica". Zaradi nje pride do rasti las, pa tudi do nastanka in oblikovanja novih las. Lasna papila štrli v čebulico, ki vsebuje krvne žile, skozi katere se zagotavlja njena prehrana.

Lasni mešiček je edinstven mini organ, ki igra pomembno vlogo v procesu rasti las. Kapi lojnih žlez se odstranijo v lasnem mešičku, ki lase mažejo s svojo skrivnostjo, ki ji dajejo elastičnost, prožnost in sijaj. Zato sta videz in zdravje las neposredno odvisna od dela žlez lojnic. In tu je, kot pravijo, potreben srednji del. Če je malo maščobe, bodo lasje suhi, rahli in krhki. Če veliko - lasje hitro postanejo umazani in postanejo mastni..

Gojenje las je kompleksen koktajl snovi in ​​kemičnih reakcij. Vsak mešiček vsebuje sedem različnih vrst celic, ki medsebojno delujejo z drugimi celicami - živci in krvjo. Poleg tega je celoten sistem odgovoren za izvajanje različnih genetskih programov, ki v določenem času povzročijo zorenje, rast, odmiranje in oživitev različnih področij. Znanstveniki so ugotovili, da na cikel rasti las vpliva več kot ducat starostnih značilnosti in beljakovin. Beljakovine morajo biti prisotne v določenih skupinah in koncentracijah, sicer lasje prenehajo rasti.

Nekatere celice imajo posebne receptorje - mesta, ki sprejemajo kemične signale, ki jih celice uporabljajo za medsebojno komunikacijo. Pri moških imajo folikli na lasišču in na bradi receptorje za testosteron..

Če pod mikroskopom pregledate vzdolžni odsek las, lahko vidite, da je lasni dlak sestavljen iz več plasti: kutikule, skorje in medule. Dvižni del las je sestavljen iz številnih ravnih, prozornih, podolgovatih keratiniziranih celic, kortikalna snov je sestavljena iz vretenastih epitelijskih celic, ki vsebujejo raztopljen pigment. Poleg tega vsebujejo tudi pigmentna zrna. Kombinacije difuznega pigmenta in pigmentnih zrn dajejo različne barve las. Na sredini las je medulja. Celice medule so med njimi bogate z zrakom.

Lasje so zaradi svoje sestavljene (plasti) strukture zelo močni in higroskopični (lahko zadržijo vlago do 50% svoje teže), elastičnosti in dobro se upognejo, lahko se raztegnejo na 1/3 njegove dolžine. Lasje rastejo iz kože ne vedno pravokotno, ampak pod kotom, in ta kot je pri različnih ljudeh in na različnih predelih kože različen. Bolj ko so lasje nagnjeni, težje je na določen način česati lase, saj noče oblikovati v drugo smer.

Faze rasti las

Od trenutka nastanka vsak folikul skozi ponavljajoče se cikle aktivne rasti in stanja:

 • Anagen (faza rasti las)
 • katagen (prehodna faza)
 • telogen (faza mirovanja)

Običajno je trajanje anagena pri vsaki osebi gensko določeno in traja od 2 do 5 let. Telogen traja približno 100 dni. Običajno je odstotek dlačic v fazi telogena majhen. Povprečni odstotek dlačic v fazi anagena, telogena in katagena je 85, 14 in 1 odstotek. Povečanje telogenih dlak do 20 odstotkov je neugoden znak.

Večina plešav ne izgubi las pogosteje kot drugi. Razlika je v tem, da izgubljenih las ne nadomestimo z novimi..

Torej rast las poteka ciklično: stopnji rasti ali anagenu sledi kratka prehodna faza, katagen, nato pa faza mirovanja ali telogen, ko lasje prenehajo rasti in izpadajo. Na koncu telogena v foliklu začnejo rasti novi lasje.

Kot je bilo že omenjeno, lasna papila, bogata s krvnimi žilami, štrli v spodnji del folikla (čebulica), s pomočjo katerega se hrana in kisik dovajata v stalno delitvene celice čebulice. To opazimo v fazi anagena. V katagenu je prehrana las motena, lasje se premikajo navzgor in se odmaknejo od papile. Obstaja postopna atrofija lasne papile in keratinizacija celic čebulice, prikrajšane za prehrano. V fazi telogena se lasje postopoma premaknejo na površino kože in izpadajo. V globini lasnega mešička se v preostalem delu nekdanjega primordialnega sloja celice spet začnejo množiti in atrofična papila se zgosti. Ostanki matičnih celic lasnega mešička tvorijo nove epitelijske elemente, ki postopoma ustvarjajo nov lasni mešiček. Tako zapleten fiziološki proces spremembe las se ponovi večkrat, z vsako spremembo pa se lasna papila dvigne rahlo navzgor. Zato z vsako spremembo nove dlake sedijo manj globoko kot prejšnje. S starostjo se cikli razvoja las skrajšajo, tanjšajo, postopoma izgubljajo pigment in moč. To vodi k edini pravilni odločitvi: lase moramo iz leta v leto skrbno obravnavati. Le pravilna nega lahko ohrani lepoto vaših las.

Lasje rastejo stalno, vendar podnevi rastejo hitreje kot ponoči in spomladi in jeseni hitreje rastejo. Pri moških rastejo hitreje kot pri ženskah. Povprečna stopnja rasti las pri otrocih je 13 mm, pri odraslih - 15 mm in pri starejših - 11 mm na mesec.

Vrste, tipi in oblika las.

Oseba ima na telesu tri vrste dlak:

- dolgi (nahajajo se na koži lasišča, bradi, brkih, v pazduhah itd.)

- ščetinasta (obrvi, trepalnice, dlake v nosu in ušesnem kanalu)

- top (nahaja se na koži obraza, trupa in okončin).

V prvih dveh do treh letih življenja velusovi lasje prevladujejo na človeškem telesu, šele nato se po njihovi naslednji spremembi na lasišču pojavijo debelejše in dobro pigmentirane dlake. Na začetku pubertete se lasje nadomestijo s trše - terminali, ki imajo lahko nekoliko drugačno barvo in gostoto kot lasje prejšnje generacije.

Lasje imajo tudi različne oblike:

- ravni lasje (gladki)

Oblika dlak je odvisna od vrste in lokacije folikla glede na površino kože. Poleg posameznih značilnosti je pomemben dejavnik, ki določa obliko las, rasa: Azijci imajo ravne in debele lase, medtem ko imajo Negroidi kodraste lase. Ravni lasje se nahajajo v koži skoraj pravokotno na površino, kodrasti - z rahlim upogibom in kodrasti - v obliki črke S. Če kosite lase čez, potem bo rez ravnih las okrogel, kodrasti - ovalni, kodrasti - še bolj sploščeni in spominjajo na trak.

Tipi las

Če ste odločeni, da si boste lažje olajšali življenje, potem morate najprej določiti vrsto las. Nadaljnja oskrba in sredstva, ki jih boste kupili, so odvisni od tega. Poleg tega so prehrana, postopki in banalno česanje tesno povezani z vrsto las. Nekateri so na primer dovolj, da se česajo 3-4 krat na dan, za druge pa je treba povečati število higienskih postopkov. Torej, ne bo pomote!

Lasje lahko pogojno razdelimo na tri vrste:

 1. Običajni lasje.

Imajo dober zdrav sijaj. Njihovi konci se lahko nekoliko poškodujejo, izsušijo, a ponavadi s takimi lasmi ni posebnih težav in zlahka zrastejo do velike dolžine. Imajo dobro ravnovesje med vodo in maščobo..

Običajno so dolgočasni in rahli, brez sijaja. Počasi rastejo in postanejo neprivlačni, ko so dolgi. O njih pravijo, da zrastejo do določene dolžine. Zahtevajo posebno intenzivno in skrbno vzdrževanje. Tudi običajni lasje lahko postanejo suhi po lahkem barvanju, če niste zamenjali svojih negovalnih izdelkov in izdelkov za oblikovanje..

Treba jih je pogosto umivati. Takšni lasje imajo precej dolgočasno barvo, in ko jih barvamo samo na koncih, postanejo suhi. Zato njihova nega ne vključuje samo šamponov za mastno kožo. Pa tudi izdelki za nego končnih las.

Ta vrsta vključuje lase z mastnimi koreninami in suhimi, razcepljenimi konci. Po pranju zdržijo 2-3 dni, nato bližje koži postanejo slani in umazani, konci pa še vedno izgledajo čisti. Z nepravilno nego, izbiro sredstev, se konci močno razdelijo in uničijo. Morda je to najpogostejši tip las..

Količina in debelina las

Kdo ima več las? Zakaj ima ena oseba veliko las, druga pa točno polovico? Ker so lasje priloga kože, je najprej neposredno odvisna od kože. Zasvojenost deluje: tanjša je koža osebe, tanjši so lasje in obratno. Najtanjši lasje so pri blondinkah (blondinke), pri rjavolaskah (rjavolaske), debelina je nekajkrat večja, najdebelejša pa pri rjavolaskah (rjavolaske). Število dlak na glavi se giblje od 100 do 150 tisoč. Gostota las je odvisna od starosti, spola in drugih parametrov. Normalna hitrost rasti las je približno 0,3 - 0,35 mm na dan. V normalnih pogojih lahko odrasla oseba izgubi do 150 dlak na dan..

Barva las

Kaj določa barvo las?

Barva las je odvisna od količine barvila - pigmenta, ki je v celicah skorje plasti las, in od količine zraka, ki se "razredči" s pigmentom. Strogo gledano igrata odločilno vlogo dva pigmenta: eumelanin (črno-rjava barva) in feomelanin (rumeno-rdeča), katerih kombinacija daje celotno paleto barvnih odtenkov. Te pigmente sintetizirajo posebne celice (melanociti) le v skladu z genskim programom.

Dejavnost melanocitov ni enaka, zato se lasje ene osebe razlikujejo po barvi, kar daje lasem čudovit naraven videz, ki ga ni mogoče zamenjati s tipom obarvanih las, vedno enake. Sčasoma se aktivnost celic, ki proizvajajo pigment, zmanjša, lasje rastejo brez barve, to je siv.

Pogosto nam barva las, ki nam jo je dala narava, iz nekega razloga ne ustreza. In moda igra pomembno vlogo v želji po spremembi "barve". Toda ali je vredno, da ga slepo sledite? Na primer, prehod iz brunete v blond lahko povzroči resno škodo na laseh - osvetljeni za 6 tonov se izkaže, da je brezupno uničen. Zato se morate pred spremembo barve las najprej posvetovati s specialistom, tako da izbere najboljšo možnost, predlaga najbolj nežno vrsto barvanja las. Pomembna točka pri spreminjanju barve las je tudi njegova (barvna) kombinacija z drugimi elementi slike. Konec koncev je človeška barva las neposredno povezana z barvo oči in barvo kože. V zvezi s tem, ko izbirate, kdo se bo pojavil pred drugimi - rdečelaska zver, skrivnostna brineta ali romantična blondinka - najprej dobite nasvet stilista. V nasprotnem primeru lahko neprimerna barva las "razmaže" celotno sliko..

Barva - po barvi. Najbolj pomembno pa je zdravje las! Kaj morate vedeti, da bodo lasje ves čas debele in sijoče?

Najprej se morate vedno spomniti uravnotežene prehrane. Poskusite redno vključevati v svojo prehrano živila, bogata z vitaminom B5 (jajca, meso, ribe, mleko, prehranski kvas), vitaminom B2 (žita, jajca, zelena zelenjava) in vitaminom B6 (polnozrnata žita). Drugič, treba je izbrati pravo kozmetiko za nego las. Pri tem vam bodo pomagali profesionalni frizerji. In priporočljivo je redno masirati lasišče in vrat. Masaža poveča temperaturo kože, izboljša prekrvavitev in pomaga nasičiti lasni mešiček s kisikom in hranili. Tretjič, slabe navade morate izključiti iz življenja in se znati izogniti stresnim situacijam. Stres, kajenje, alkohol škodujejo lasem.

Prijava v frizerski salon po telefonu. 220-97-27.

Naši strokovnjaki

Revija je nastala zato, da bi vam pomagala v težkih časih, ko se vi ali vaši ljubljeni srečujete s kakšno zdravstveno težavo!
Allegology.ru lahko postane vaš glavni pomočnik na poti do zdravja in dobrega razpoloženja! Uporabni članki vam bodo pomagali rešiti težave s kožo, debelostjo, prehladom, povedali vam, kaj storiti, če imate težave s sklepi, žilami in vidom. V člankih boste našli skrivnosti, kako ohraniti lepoto in mladost v kateri koli starosti! A tudi moški niso ostali neopaženi! Za njih je cel odsek, kjer najdejo veliko koristnih priporočil in nasvetov o moškem delu in ne samo!
Vse informacije na spletnem mestu so aktualne in na voljo 24/7. Članke stalno posodabljajo in pregledujejo strokovnjaki na medicinskem področju. Vsekakor pa se vedno spomnite, da se nikoli ne smete samozdraviti, bolje je, da se obrnete na zdravnika!

10 zanimivih dejstev o laseh

Mojster za podaljševanje las, tehnolog, barvist.

Lasje so naša vizitka, pomemben sestavni del večmilijonske lepotne industrije, predmet pozorne znanstvene pozornosti. Vsak las na glavi je rezultat drobnega, a neverjetno zapletenega organa - lasnega mešička. Lasje lahko povejo veliko o svojem lastniku, o njegovih boleznih in celo lastnostih znakov. Toda človek sam še vedno ve premalo o laseh..

Zapletena struktura in prisotnost možganov

V anatomiji je struktura las razdeljena na deblo in korenino. Deblo je tisti del las, ki ga vidimo, štrli s površine kože. Lasni koren se nahaja v koži in je obdan z lasnim mešičkom. Če je prtljažnik prerezan, boste opazili, da vsebuje notranje možganske snovi (katerih namen je še vedno naveden le v različicah), kortikalno snov in zunanjo plast kutikule. Notranji sloj vključuje celice, ki niso keratinizirane. Kortikalna plast ima keratinizirane celice in predstavlja približno 90 odstotkov celotne teže las. Ta plast določa, kako močni bodo lasje. Celice te plasti vsebujejo pigmente, ki dajejo barvo: eumelanin (črno-rjav pigment) in feomelanin (rumeno-rdeč pigment). Odtenek vaših las je odvisen od količine teh pigmentov..

Prisotnost lestvic (kutikule)

Kutikula vsebuje od 6 do 8 plasti celic in ta je po strukturi podobna skodlam ali luskam borovih stožcev. Smer teh lusk sega od korenin do koncev las. Tu je vredno opozoriti, da če se smer lusk nekaterih las spremeni (samo obrnite nekatere dlake v nasprotni smeri glede na ostale), potem se bo ob stiku z drugimi dlačicami začel učinek zapletanja, ker se bodo večsmerne luske (kožice) začele med seboj dotikati in se dotikati, na koncu tvori koltun. Na področju podaljševanja las obstajajo tako imenovani "evropski lasje", ki pravzaprav nimajo nobene zveze s to regijo - zbrali so jih skoraj iz tal frizerjev v Aziji, nato pa so opravili postopek toplotne obdelave in odstranjevanje kutikule - natanko tako, da so večsmerni lasje nogavice se sprva niso zapletle s stranko.

Odziv na okolje

Če so lasje izpostavljeni alkalnemu mediju (navadno milo), se lestvice odprejo; če kislo deluje, se zaprejo. Običajno, če so lasje prizadeti iz zunanjega okolja, se najprej poškoduje kutikula. Lasni mešiček, ki se včasih šteje kot sinonim za čebulico, lahko imenujemo posoda za lasne korenine. Folikul izgleda kot majhna odebelitev in je v glavnem sestavljen iz celic, ki se delijo na lase. Na spodnjem delu folikla je pritrjena lasna papila. Struktura papile med drugim vključuje krvne žile. Dlakavi (dermalni) papili so zelo pomemben del folikla. Prav on nadzoruje stanje in rast las. Če se nekaj zgodi s papilo, lasje odmrejo. Če pa so lasje uničeni in papila ni poškodovana, bo na njenem mestu nastala nova dlaka..

Žleze lojnice (približno 2-3), žleze, ki izločajo znoj, in mišice, ki dlako dvignejo, se prav tako pridružijo lasnemu mešičku. Pri ljudeh je število žlez lojnic približno 200.000, masa izločenega sebuma na dan pa približno 50 gramov. Raven aktivnosti žlez lojnic je različna, odvisno od pripadnosti določenemu spolu, starosti, stanja živčnega in endokrinega sistema, pa tudi od pravilne prehrane. Glavna naloga žlez lojnic je mazanje las s skrivnostjo, ki tvori emulzijski film (vodno-lipidni plašč), da lahko opravlja zaščitno funkcijo. Zaradi dejstva, da je emulzijski film pomemben sestavni del za normalno izvajanje funkcij kože, ji je treba posvetiti več pozornosti. Sestavljajo ga odmrle celice povrhnjice (zgornja plast kože), izločki lojnic in znojnih žlez. Zaradi dejstva, da ima emulzijski film šibko kislo okolje, blokira množenje mikrobov na površini povrhnjice. Ima tudi vodoodbojno lastnost, hkrati pa ne dovoljuje, da se koža izsuši. Druga naloga filma je tudi, da lasišče reši pred ultravijoličnimi žarki..

Življenjska doba in naravne izgube

Pri uporabi izdelkov za pranje las z alkalnim medijem se emulzijski film uniči. Vendar to ne pomeni, da morate prenehati umivati ​​lase, ker se emulzijski film hitro obnavlja. Dolžina las je določena glede na raso: najdaljši lasje pri ljudeh, ki pripadajo mongolski rasi, najkrajši pri ljudeh, ki pripadajo negroidni rasi. Dolžina las ljudi, ki pripadajo evropski rasi, je med prejšnjima dvema. Poleg tega je treba zapomniti, da en las ne more rasti za celo življenje. En las raste približno 3-6 let, nato pa izpade, za nadomeščanje pa začne rasti nov. Povprečna dolžina las, ki zrastejo v enem mesecu, je približno en centimeter. V normalnih mejah človeku v 24 urah izpade od 40 do 80 dlak, če so lasje podaljšani in pritrjeni v keratinski kapsuli - jo napadejo in bodo v njej do popravljanja oz..

Pri uporabi izdelkov za pranje las z alkalnim medijem se emulzijski film uniči. Vendar to ne pomeni, da morate prenehati umivati ​​lase, ker se emulzijski film hitro obnavlja. Dolžina las je določena glede na raso: najdaljši lasje pri ljudeh, ki pripadajo mongolski rasi, najkrajši pri ljudeh, ki pripadajo negroidni rasi. Dolžina las pri ljudeh, ki pripadajo evropski rasi, je med prejšnjima dvema. Poleg tega je treba zapomniti, da en las ne more rasti za celo življenje. En las raste približno 3-6 let, nato pa izpade, za nadomeščanje pa začne rasti nov. Povprečna dolžina las, ki zrastejo v enem mesecu, je približno en centimeter. V normalnih mejah za 24 ur človek izpusti od 40 do 80 dlak, če so lasje podaljšani in pritrjeni v keratinski kapsuli - jo napadejo in bo v njej, dokler se ne odstrani oz..

 • Premer las določa več dejavnikov: starost osebe, barva las, rasa. Pri otrocih, mlajših od enega leta, je debelina las približno 2-3 krat tanjša kot pri odraslem. Lasje se s starostjo tudi tanjšajo. Kar zadeva barvo las, imajo rdečelasci največjo debelino, rjavolaske manj debeline, rjavolaske še manj debeline, blondinke pa najtanjše lase.
 • Lase lahko ločimo tudi po elastičnosti in poroznosti. Zdravi lasje se ponavadi raztezajo približno 30% svoje dolžine in se vrnejo v prvotno stanje. Če lasje niso dovolj elastični, jih je treba navlažiti. Poroznost las velja za normalno, če lahko lasje zadržijo vlago, katere količina je polovica njene teže, medtem ko se v premeru poveča le za 20 odstotkov. Lasje potrebujejo stalno nego, vendar morate ohraniti zdravo stanje ne samo las, temveč tudi lasišča.
 • Z leti se je v različnih narodih in kulturah ideja o lepoti las spreminjala. Zaradi dejstva, da je pričeska eden najpomembnejših dejavnikov našega videza do danes.

Moč las

Lasje ni mogoče sploščiti, če ga udarite s kladivom, pletenic pa ne morete raztrgati z roko. Tanke in na videz krhke lase mehanskih poškodb ni enostavno poškodovati. Kljub temu, da ima premer le 80 mikromilimetrov, so človeški lasje močni kot bakrena žica enakega premera..
Vse gre za keratin - glavni gradbeni material, iz katerega so sestavljeni lasje. Ta edinstveni protein vsebuje visoko koncentracijo aminokislin: cistin in cistein. Ti pa tvorijo tri vrste kemičnih vezi: sol, vodik in ena najmočnejših v naravi - disulfid. Zahvaljujoč njej naši lasje pridobijo visoko trdnost..
Mop lahko zdrži veliko: izpostavljenost šibkim kislinam in alkalijam, barvanje, perm. Zahvaljujoč neverjetnim lastnostim keratina lahko s svojim videzom eksperimentiramo na več različnih načinov. Vendar pa je še vedno možno, da svojim lasem povzročite nepopravljivo škodo..
V starih časih so ljudje že zelo dobro vedeli, kako močni so lasje. Verjeli so, da je ta kakovost neposredno povezana z vitalnostjo človeka, njegovim zdravjem. Zato jih je bilo strogo prepovedano metati stran. Najpogosteje so jih pokopavali.

Magija in vraževernost

Naši predniki so imeli pravila za nego las. Na primer, dovoljeno jih je bilo česati dvakrat ali trikrat na teden, ne pogosteje. Slovani si na splošno režejo lase zelo redko in izključno na novo luno. To je bilo narejeno tako, da novi lasje zrastejo čim hitreje. Navsezadnje so bile dolge pletenice in debele brade najpomembnejši atribut lepote, zdravja in blaginje. Le ob posebnih priložnostih so se ljudje prisilili, da se razgibajo. Na primer, ženska bi lahko v znak žalovanja odrezala pletenico..
Izgubiti brado za vsakega moškega ni bilo samo izjemno poniževalno, temveč je bilo izenačeno z nerazumljivo izgubo. Konec koncev je bila brada več stoletij poosebljanje poguma in moči..
Lasje so uporabljali v stotinah slovanskih obredov in celo v čarobnih obredih. Čarovniki so se zatekli k tako imenovani "lasni magiji", ko so želeli bodisi nekomu škodovati, ali nenavadno zdraviti.
Niso vsa ljudstva sveta verjela v nadnaravne lastnosti las, kot so Slovani. Toda danes znanstveniki ne dvomijo, da so lasje vedno igrali pomembno vlogo v človekovem življenju. V starodavnih družbah je bila pričeska pomembno sporočilo, ki je sporočila izvor in status človeka, še preden so se predstavile..
Lasje niso samo pomagale pokazati svojo pripadnost določenim slojem družbe, ampak tudi izraziti protest. Tako so se v 20. stoletju pojavile različne neformalne skupine ljudi, ki so nosile pričeske in oblačila, ki v posvetni družbi niso bile sprejete, in izpodbijale vse ustaljene norme..

Nihče ne ve, kdaj

Danes vemo veliko o vraževerjih in tradicijah, povezanih z lasmi. Toda njihova zgodba o izvoru je še vedno precej nejasna. Znanstveniki nimajo nedvoumnega odgovora na vprašanje, kdaj in kdo je imel prve lase na Zemlji.
Danes obstaja veliko število hipotez, ki pojasnjujejo njihov izvor. Vroče znanstvene polemike na tem področju ne umirijo. Toda znanstveniki se strinjajo v eni stvari: pojav volne pri sesalcih je bil pravi evolucijski preboj. Dejansko za razliko od drugih predstavnikov favne niso več toliko odvisni od podnebnih sprememb..
Vendar pa vsi predstavniki sesalskih razredov niso obdržali svojih las. Človek ga je na primer metodično izgubil skozi celoten obstoj. Začelo se je, ko so v Afriki še živeli naši daljni predniki. Že takrat so se skupine genov, odgovornih za količino in strukturo las, začele spontano mutirati..

Ekskluzivne barve

Od staršev ne podedujemo samo količine, temveč tudi vse druge lastnosti las. Prav geni določajo, kakšne lase bomo imeli. Človeštvo se ne more pohvaliti s svetlimi in pisanimi vrtinci. Konec koncev sta za oblikovanje barve naših las odgovorna samo dva barvila. Je črni ali rjavi eumelanin ter rumeni ali rdeči feomelanin.
Zato med sedem milijardami prebivalstva planeta ločimo le tristo odtenkov las. Vendar pa so tega sposobni samo znanstveniki in profesionalni frizerji. Povprečno oko težko razlikuje več kot deset odtenkov.

Najpogostejša barva je temna. Mimogrede, velja za prvotno človeško lastnost. Navsezadnje so imeli vsi prvi ljudje izključno črne lase in rjave oči. Svetlolaske so se pojavile kot posledica nadaljnje evolucije in obsežne razpršitve ljudi po planetu. Zato je njihovo število veliko manjše. Poleg tega je obseg blond omejen na določene klimatske cone. Mimogrede, znanstveniki v zadnjem stoletju beležijo hiter upad števila blond ljudi na Zemlji..
Razlog za upad števila blondink je posledica spontanih genskih mutacij. Kljub temu znanstveniki svetujejo, da barve ne zgostite. Popolnoma blondinke zagotovo ne bodo izginile. Navsezadnje so nežnejše osebe imele raje blondinke več deset tisoč let. In ni razloga, da bi verjeli, da bodo drastično spremenili svoje okuse.
Nekdo, ki je vreden svoje teže v zlatu, je rdečelaske. Bili so in ostajajo resnično redki predstavniki človeške rase - 1-3% prebivalstva. Največja koncentracija rdečelascev je opazna na Irskem in Škotskem, sledijo nekdanja vikinška ozemlja. Rusija ima tudi svoj "kapital rdečelascev" - to je Izhevsk (Udmurtija). Mimogrede, "prestolnica blondinkov" pri nas je Kaliningrad.
Za rojstvo rdečelaskega otroka so potrebni posebni pogoji. Oba starša morata biti nosilca mutantnega gena, receptorja melanokortina. Prav on vodi k dejstvu, da se proizvodnja črnega pigmenta eumelanin ustavi, vendar se feomelanin - rdeči pigment - začne proizvajati v izobilju. Na planetu je zelo malo nosilcev tega mutantnega gena..

Česal te bom skozi lase

Uspešno ali ne, a vedeli so, kako človeka za las opisati že v starih časih. Vendar pa potem naši predniki niso imeli pojma, koliko kodri so lahko bogat vir informacij. Obstaja celo taka znanost o laseh - trihologija. Po enem kosu lahko ugotovite, kaj ima človek vsak dan na krožniku, koliko je star, kje živi, ​​kakšnega spola in rase, kadi ali zlorablja alkohol, droge.
To je neverjetna količina zanesljivih informacij. In to kljub dejstvu, da lasje sploh niso živa struktura. Z vidika znanosti je to mrtvo tkivo. Celoten niz informacij, ki jih lasje nosijo, se v njem ohrani in ostane tudi po smrti osebe. Mimogrede, ne le lasje lahko shranijo te podatke. Dobesedno vsak las, ki pade z našega telesa, lahko veliko pove o nas..

V EKT-jih ministrstva za notranje zadeve Rusije lasje veljajo za morda najdragocenejši materialni dokaz. Na vsakem kraju zločina forenziki najdejo od nekaj deset do nekaj tisoč različnih dlačic.
S pomočjo dokaj preproste in poceni metode morfoloških raziskav lahko forenzični strokovnjaki natančno ugotovijo izvorni izvor dokazov. Ni tako težko razumeti, kateri biološki vrsti pripada dlaka, pa tudi ugotoviti, ali je izpadel ali izvlečen. Nekaj ​​minut je dovolj za profesionalca..
DNK analiza las vam omogoča, da ugotovite še več informacij o njegovem lastniku. Z združevanjem rezultatov različnih študij lahko forenzični znanstveniki sestavijo dokaj popoln portret osumljenca. Pri preiskovanju kaznivih dejanj je pogosto ključnega pomena forenzična preiskava las. Njeni rezultati omogočajo neopazno identifikacijo storilca..
Lasje lahko povedo ne le o naši fiziologiji ali dednosti. Strokovni trihologi zagotavljajo, da kodri zlahka oddajajo vrsto našega temperamenta in celo lastnosti znakov. Navsezadnje sta na primer naravna blondinka in naravna brineta dve veliki razliki. Vendar branje las z znaki ni znanstveno dokazana metoda. Vedno obstaja možnost, da naredite napako. V tej zadevi je trihologija bližja psihologiji in ne matematiki..
Mimogrede, moške lase je težje brati, saj so praviloma kratki, na kratkih laseh pa veliko manj namigov. Tudi za forenzične znanstvenike niso vsi lasje zanesljiv vir informacij. Na primer, sivooki se na splošno štejejo za neprimerne za pregled.

Izguba las

Vsak človek na Zemlji neizogibno postane siv. Pri nekaterih ljudeh se ta postopek začne po tridesetem. In s petdesetimi sivimi lasmi praviloma okrasijo že polovico človekove glave. Genetiki zagotavljajo, da je to normalno. Koža z leti izgubi elastičnost, tako tudi lasje - vse njene fizikalne in kemijske lastnosti.
Glava lahko postane srebrnasta veliko prej, kot je bilo pričakovano. Na primer, do starosti 20-25 let lahko oseba že močno navduši. Na žalost je nemogoče izračunati zgodnje sivenje, kako pa se ustaviti.

Zgodnje sivenje lahko sprožijo različni dejavniki: stres, nezdrava prehrana, kronične bolezni. Toda pogosto je razlog za ta pojav v našem genomu. Zdravila za zgodnje sive lase ni. Mimogrede, trihologi tega še ne vidijo kot velik problem. Barvanje vam omogoča uspešno prikrivanje vseh sivih las. Skrb je vredno, ko se sivi lasje pojavijo v celotnih pramenih. To je lahko simptom začetne stopnje agresivnih oblik izpadanja las..
Vsak dan človek izgubi do sto las. To je naravni proces. Konec koncev, vsak lasni mešiček na naši glavi gre skozi določene stopnje rasti. Produktivno raste v obdobju anagena, nato pride faza mirovanja - katagen. Življenjski cikel vsakega las se konča z izgubo, ta faza se imenuje telogen.
Lasje lahko izpadajo pred rokom, vendar so za to vedno dobri razlogi. To se lahko zgodi kot posledica:

 • hormonske motnje;
 • doživeli stres;
 • močno navdušenje;
 • dolgoročna prehrana;
 • tečaj antibiotikov.

Izguba, ki se je zaradi teh razlogov začela, lahko traja od enega do dveh mesecev. Če se postopek nadaljuje več kot šest mesecev, je čas za ogled trihologa.
Zdravnik glede na rezultat pregleda pripravi program zdravljenja. Praviloma to ni samo tečaj zdravil, ampak tudi fizioterapija. Žal slej ko prej vsi začnejo potrebovati storitve trihologa. Konec koncev, če se ne posvetujete pravočasno z zdravnikom, lahko nenehno izpadanje las povzroči njihovo popolno izgubo. Plešavost ali alopecija je precej resna bolezen.
Pri ženskah je alopecija areata pogostejša, ko se na določenih predelih glave pojavi redčenje las. Moški imajo androgeno alopecijo. V tem primeru čelo in krona ostaneta brez dlak. Razlogi za razvoj alopecije so lahko zelo različni. Genetska nagnjenost ima pomembno vlogo pri hitrem izpadanju las. Vendar tudi slaba dednost ni razsodba za vaše lase..
Plešavost velja za najpogostejšo bolezen las danes. Svetovna statistika je razočaral: plešav ni manj. Znanstveniki pa ta pojav vidijo kot nadaljevanje naravnega procesa: med evolucijo je oseba izgubila in bo še naprej izgubljala lase, so prepričani nekateri strokovnjaki.
Vendar glede tega ni soglasja. Številni znanstveniki menijo, da popolna plešavost človeškega ogrožanja ne ogroža vsaj iz enega razloga: lasje že zdavnaj niso več samo zaščitna prevleka za ljudi, postali so vir spolne privlačnosti.

Letno porabimo velike vsote denarja za nego las in trendovske odbitke. In vse zato, da bi navdušili predstavnike nasprotnega spola. In čeprav deluje tako pomemben vzvod evolucije, kot je spolni izbor, naši lasje ne bodo nikamor izginili. Več zanimivih dejstev o lasih in njeni evoluciji si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku..

Triholog odgovarja na vprašanja udeležencev lasnih las

Ali obstaja omejitev rasti las? Kako zbuditi "speče" lasne mešičke? Zakaj se sivi lasje lahko pojavijo v zgodnji starosti? Ali lahko kodrasti lasje sčasoma postanejo ravni ali valoviti? Na ta in druga vprašanja odgovarja triholog klinike Real Trans Hair - Tonkikh Fedor Grigorievich.

• Zakaj so na glavi dlake različnih debelin (nekatere se razlikujejo dvakrat v premeru)?
• Kakšna je po vašem mnenju največja rast las v mesecu? Kakšno največjo rast las opazite v praksi? Kateri dejavniki pospešujejo rast las in kateri jo upočasnjujejo? Ali je stimulacija rasti las uporabna za lase in lasišče (grelne maske)?
• Kot otrok sem imel kodraste lase (tako bujen oblak) in sčasoma so postale kodraste. Kaj povzroča to spremembo vrste las? Je hormonsko? Ali se lahko tip las spremeni v naravni? Na splošno obstajajo kakšne metode, s katerimi bodo kodrasti lasje postali naravni.
• Čez celo glavo imam veliko število kratkih dlačic (to je še posebej opazno na templjih). Vprašanje je torej: ali so to novi lasje, ki bodo šli v dolžino, lomljeni lasje ali ločena vrsta las, ki zraste do določene dolžine (do približno 10 cm)?
Lasje ne rastejo vse hkrati, obstajajo različni življenjski cikli. Anagen dlake, ki so v fazi aktivne rasti, so debelejše. Poleg tega so tisti, ki rastejo namesto padlih na začetku svojega življenja, tanjši, vendar sčasoma pridobijo debelino, pigment in moč.
Za največjo rast las na mesec - 3-5 cm na mesec v ozadju stimulativne terapije. Maske nimajo pomembnega vpliva na čebulico, lahko le izboljšajo krvni obtok in nekoliko izboljšajo prehrano koreninskega sistema.
Vrsta las se lahko skozi življenje in večkrat spremeni. Ravni lasje so okroglega premera, kodrasti lasje pa so ovalni. Na žalost ni metod, s katerimi bi kodrasti lasje postali naravni. Toda v življenju jih ljudje z kodrastimi lasmi izravnajo, z ravnimi lasmi pa jih kodrajo.
Glede kratkih las potrebujete osebno posvetovanje z zdravnikom. Šele po temeljitem pregledu s strani trihologa vam bo povedal, ali gre za nove lase ali pokvarjene.

Življenjski cikel las je zelo zanimiv. Preprosto obstaja mnenje, da ima vsak človek "omejitev rasti las" in da če geni niso lastni, potem dolgih las ne more gojiti, karkoli počne. Rad bi vedel: kako določiti "največjo rast las"?
Rast ni omejitev. Obstajajo številne težave, ki preprečujejo, ne dajejo želene dolžine. To so genetika, hormoni, nezadostna oskrba lasišča s krvjo, strupeni dejavniki itd. Če z lasmi ni težav, potem bodo rasle skoraj poljubno dolžino, vendar je treba upoštevati, da faza aktivne rasti las na glavi v povprečju traja do 3-4 leta.

Ali je mogoče videti, da so vaši lasje ponovno pigmentirani in ne sive? Zdaj sem stara 20, sive lase pa se je pojavilo pri 18. Ne vem razloga za pojav sivih las.
Žal vzrok za zgodnje in na splošno sive lase ni znan po vsem svetu, zato ni nobenih zdravil, ki bi se lahko spoprijela s to težavo..

Pred približno tremi leti se je na ozadju stresa na enem delu glave pojavilo 20-30 kosov sivih las. Sčasoma se njihovo število ne povečuje. Ali je mogoče nekako vrniti pigment sivim lasem?
Žal ne. Lahko poskusite, da bi bili sivi lasje nekoliko manjši, vendar nič več. Barvanje las je radikalen in doslej edini način, da se znebite sivih las..

Ali obstaja resnična potreba po občasni uporabi GOSH (šampona za globinsko čiščenje)?
Dovolj je, da ta šampon v povprečju uporabljate enkrat na 10-14 dni..

• Kako se počutite pri takšnih postopkih, kot je darsonvalizacija in mezoterapija lasišča? Ali nudijo kakšno korist?
• Ali je smiselno uporabljati napravo Darsonval doma? Kakšen je najboljši potek, katere losjone najbolje uporabiti po koncu postopka.
• Škodljivi ali uporabni masažni glavniki za lasišče in lase (zlasti zdaj tako priljubljene plastične ščetke Tangle Teaser, Macadamia in njihovi analogi)
• Ali je lahko hormonsko ozadje telesa skriti vzrok za lomljenje las in sekanje??
Pozitivno. Mezoterapija je učinkovitejša. Darsonval se uporablja bolj za nego kot za zdravljenje resnih težav. Doma lahko vsak drugi dan opravite tečaj 10-15 postopkov, 1 mesec premora in ga lahko ponovite še enkrat. Lahko se uporablja kateri koli losjon, če je na naravni osnovi. Česni nimajo posebnega učinka. Glavna stvar je, da masirajo in ne opraskajo lasišča ter lase dobro česajo.
Da, hormoni lahko povzročijo lomljenje in cepljenje las. Potrebujete posvetovanje s specialistom.

Povejte mi, ali je res tako, kot piše v oglasu: človek ima „speče“ lasne mešičke in se ga lahko „prebudi? Ali je gostota las (število dlačic na glavi) lastna naravi ali se lahko poveča? Če je mogoče, kaj potem?
Spalnih žarnic ni, tako kot spalni zobje / nohti - to je reklamni štos. Če je lasna korenina, bo vsekakor nastala dlaka, čeprav ne popolna, vendar bo. Če koreninski sistem nadomesti vezivno tkivo, potem se ne more prebuditi nič. Možno je povečati gostoto las s stimulativnimi zdravili in postopki, izdelati ohranjen koreninski sistem, povečati število folikularnih skupin.

Ali je res, da lahko olja (ricinusovo, repino itd.) Zamašijo lasišče?
Če olja po uporabi dobro sperete, potem ne, se ne zlepijo.

Če lasje izpadajo skupaj s koreninami, potem je življenjski cikel las končan? Kako lahko podaljšate življenjski cikel las? V nasprotnem primeru lasje zrastejo do določene dolžine in izpadajo skupaj s koreninami.
Lasje običajno izpadajo z drobcem čebulice, njenim zgornjim delom. Dno žarnice ostane in iz nje se oblikujejo novi lasje. Za podaljšanje življenjskega cikla las je potrebno - negovati, krepiti, spodbuditi, izboljšati dotok krvi v lasišče.

Imam bolečo temo: suho in srbeče lasišče po pranju. In zakaj se s takšno kožo lasje zelo hitro umažejo, dobesedno naslednji dan. Kako pravilno skrbeti za takšno kožo in lase? Kako izbrati pravi šampon?
Stanje lasišča in kože na splošno je neposredno povezano s stanjem prebavil. Lepo bi bilo, če se po potrebi posvetujete z gastroenterologom, opravite dodaten pregled. Velikega pomena so tudi endokrine žleze, tj. hormonsko ozadje. Prav z njo se najpogosteje povezujeta maščoba in potenje, ki dajeta lase masten, ustaljen videz. Bolje je, da za pogosto uporabo izberete blag, nevtralen šampon, uporabite lahko tudi negovalne, mehčajoče maske za lasišče.

Ali lahko minoksidil sprej uporabimo za preprečevanje izpadanja in rasti las? Ali pa se uporablja za plešavost? Dejstvo je, da moja spodnja plast las (tretjina celotne mase) praktično ne zraste, vedno je 8 cm krajša od glavne dlake, zato se gostota tanjša proti konicam, morda lahko nekako vzbudite njihovo rast, zato pogledam proti bolj zdravilnim sredstva.
Lahko. To je ena od možnosti za zdravljenje las. Vendar je treba upoštevati več dejavnikov. Najprej pogostost uporabe. Za preventivo je dovolj 2-3 krat na teden. Drugič, minoksidil je enosmerno zdravilo. Le izboljša mikrocirkulacijo lasišča, zato je bolje uporabiti druga zdravila (losjone), ki poleg oskrbe s krvjo dajo okrepljiv in spodbuden učinek na rast las. Tretjič, poleg topičnih pripravkov so zaželeni pripravki za notranjo uporabo, fizio- in injekcijske tehnike. Tak integriran pristop uporabljamo v naši ambulanti in praviloma je to edini način, da dosežemo maksimalen rezultat..

Takšno vprašanje je težava: lasje so sami tanki, zelo nagnjeni k razrezu in krhkosti, dobesedno takoj po odbitkih. Pomeni, da uporabljam, česar ne. Prebral sem, da so zaradi zdravstvenih težav (na primer gastritisa) lasje lahko zelo krhki, od tod tudi prerez, suhost. P.S. Dali so mu sum, ni bil preverjen. Prehrana in spanec sta dobra, vendar ji las primanjkuje. Ali je res? Kako začeti boj za zdravje las? Od obiska katere zdravnike in opravljanja kakšnih testov?
Praviloma je to posledica nezadostne oskrbe kože lasišča in s tem prehrane koreninskega sistema. Treba je delati s žarnico, saj sredstva za nego palice praviloma ne dajo radikalnega, želenega rezultata. Začnite z jemanjem vitaminov za lase, če v 2-3 mesecih ni rezultata, pojdite k trihologu.

Zjutraj si umijem glavo, drugi dan zvečer me bolijo korenine las. Kaj je razlog za to? Lasišče je suho, nagnjeno k alergijam in nekateri šamponi povzročajo akne na glavi. V tem primeru so lase drugi dan mastne zvečer. Kateri šampon izbrati? Kakšen tip las?
Če na lasišču ni izrazitega luščenja, je težava bolečih občutkov najverjetneje povezana z živčnimi končnicami in moteno oskrbo s krvjo. Naravni šampon za pogosto uporabo je pravi za vas.

Ali je mogoče nekako podaljšati svežino lasišča ali pa je to odvisno od hormonov in drugih notranjih dejavnikov in na pogostost pranja las nikakor ni mogoče vplivati?
Za začetek se morate posvetovati z gastroenterologom, endokrinologom, trihologom in po potrebi celostnim pristopom.

Koliko časa traja, da si telo po porodu opomore, zlasti se normalizira in izpadanje las preneha? Kot dodatni pogoj: prisotnost stražarjev več kot eno leto. In ali je normalno, da imajo v obdobju HV številni vitamini izrazit odtegnitveni učinek, z drugimi besedami, lasje spet začnejo izpadati kot nore?
Dishormonalno (poporodno) izpadanje las se običajno začne 2–3 mesece po rojstvu otroka ali po končanem dojenju. Izguba in izguba volumna traja v povprečju od 4 do 6 mesecev, potem, če bi bilo z lasmi pred nosečnostjo vse v redu, potem bi se moralo vse okrevati po svoje. Če se izpadanje las ni ustavilo, se morate obrniti na trihologa. Le zdravnik bo lahko izbral varna in pravilna zdravila in postopke posebej za vas..

Dragi Fyodor Grigorievič, na katerem oddelku ste ostali, da bi postali triholog?
Kar zadeva usposabljanje, najprej - oddelek za dermatovenereologijo, nato pa - specializacija iz trihologije (tečaji).

Za referenco:

Lasna klinika Real Trans je bila odprta leta 1995 in je specializirana za presaditev las. RTH strokovnjaki so opravili več kot 14 tisoč takšnih operacij. Leta 2000 je bil tukaj ustanovljen oddelek za trihologijo, prvi v Moskvi, ki je strankam ponudil storitve čiščenja in obnavljanja las. Osnovno načelo klinike: sredstva za obnovo las so lastna telesu, le delovati jih je treba.

Koliko las na glavi ima človek v povprečju in največ? Kako dolgo živi en las??

Večina ljudi sploh ne pomisli, koliko las ima na glavi osebe. In za tiste, ki bi radi izvedeli to vprašanje, se zdi, da odgovora ni mogoče najti. Pravzaprav so ga strokovnjaki že dolgo prepoznali in tudi ugotovili, od česa je odvisno, kako se spreminja količina las na glavi v različnih življenjskih obdobjih. Najpomembneje pa je, koliko las redno izgubljamo, koliko - ko opazimo, da se gostota zmanjšuje?

Koliko dlačic na glavi osebe v povprečju?

Vsak dan približno 100 dlačic pade z glave človeka. Ko jih najdemo na blazini ali glavniku, se zdi, da je čas za nujne ukrepe za obnovo las. Vendar pa so to v primerjavi s prvotno količino las na glavi zelo majhne. Povprečna količina las pri osebi je 150 tisoč, kljub temu pa isti indikator na različnih ljudeh zaradi gostote las izgleda drugače. Rdeča je ponavadi najtežja in najdebelejša (čeprav so mnogi prepričani, da je črna), blond pa je zelo tanka in mehka.

Vendar pa ne samo zato, ker imajo nekateri gostejše lase kot drugi. Na koliko las na glavi človeka vpliva njihova barva:

 • Rdečelaske - 80-90 tisoč.
 • Rjavolaske - 110 tisoč.
 • Brunettes - 100 tisoč.
 • Blondinke - 140-150 tisoč.
 • Svetlo rjava - 200 tisoč.

Številke so impresivne, a če bi imel vsak človek ravno toliko las, problem nizke gostote ne bi bil tako oster. Še posebej pri ženskah. Na razmere vpliva veliko več dejavnikov - od starosti do življenjskega sloga in genetskih značilnosti. Poleg tega je treba upoštevati, da je gostota na templjih in zadnjem delu glave vedno manjša kot na kroni, pri redčenju pa se najprej najprej pojavijo plešasti madeži. V povprečju 1 kvadrat. glej glava ima 270 lasnih mešičkov.

Kaj določa količino dlak na glavi?

Eden od pomembnih dejavnikov je starost človeka: do 30. leta se gostota postopoma povečuje, vendar se s 50. leti začne zniževati. Res je, na to vplivajo tudi genetske značilnosti - zgodi se tudi, da ima celo ženska (redkeje moški) nad 60 let lase kot v mladosti: debela in zdrava. Hkrati je največja varnost v laseh, ki se nahajajo na kroni glave zaradi aktivnega krvnega obtoka v tej coni. To pomeni dobro prehrano..

Plešavost se obravnava, ko približno polovica prvotnega volumna las ostane na glavi..

Na koliko dlačic na glavi človeka poleg starosti vpliva tudi spol: pri ženskah jih je zaradi zmanjšane debeline kože približno 10% več. Poleg tega je izpadanje las pri moških bolj izrazito, kar določa hormonsko ozadje. Še en pomemben dejavnik - androgeni in ščitnični hormoni neposredno vplivajo na stanje čebulic, zato se z endokrinimi motnjami začne aktivno izpadanje las. Poleg tega se pogosto pojavljajo različne motnje v delu živčnega sistema..

Gostota las je odvisna tudi od letnega časa: spomladi in poleti ima večina las aktivno obdobje rasti, jeseni pa izgubo.

Prehrana je tudi pomemben dejavnik, ki vpliva na strukturo las, stanje čebulice in njeno življenjsko fazo. Prehrana mora vsebovati vire maščobnih kislin, vitaminov skupine B, beljakovin, tako da telo nenehno dobiva "gradbene materiale" za folikle.

Kaj storiti z izpadanjem las?

To vprašanje je pomembno za ljudi obeh starosti, toda pri ženskah opazimo nenadno zmanjšanje gostote, ki ni posledica starosti. Po nosečnosti velja za naravno. Med porodom se življenjski cikel folikla poveča zaradi hormonskih sprememb, pri dojenju pa se običajno zgodi "izpadanje las": vse, kar med nosečnostjo ni minilo, se nenadoma konča na glavniku in blazini. Tega se ni treba bati, stanje se bo v približno šestih mesecih vrnilo v normalno stanje in v resnici ne bo opaziti tanjšanja.

V drugih primerih strokovnjaki svetujejo spoštovanje naslednjih pravil:

 • Kupite glavnik z leseno ali plastično zaščito zob, tako da med česanjem pride do nežne masaže lasišča. In takšen glavnik morate uporabljati nekajkrat na dan, pri čemer več pozornosti namenite sebi zvečer kot zjutraj..
 • Enkrat na teden vmasirajte z eteričnimi olji bergamota, pomaranče, sivke, vtisnite nekaj kapljic na konicah prstov v lasišče.
 • Nikoli ne umivajte las pod vročo vodo in sperite pod hladno vodo. Grobe temperaturne spremembe negativno vplivajo na delo žlez lojnic.
 • Izogibajte se stresnim situacijam, saj negativno vplivajo na delovanje živčnega sistema, pa tudi na hormonsko ozadje ženske.

Preberite tudi:

Zdravnik lahko glede na razlog za zmanjšanje gostote las priporoči fizioterapijo, določene vitaminske komplekse in celo injekcije zdravil. Vendar pa bi se morali vsega tega zateči le po posvetovanju s specialistom in opraviti niz pregledov..