Kako sta povezana izguba las in testosteron?

Kako testosteron vpliva na rast las? Tu je eno od vprašanj, ki jih moški redno zastavljajo, ko začnejo opažati težave z lasmi..

Navsezadnje je znano, da so tradicionalni dejavniki, ki izzovejo zgodnjo plešavost:

Glede na to, da na prva dva dejavnika ne moremo vplivati, mnogi svojo pozornost usmerijo na biološko aktivne snovi v telesu.

Kaj je testosteron?

Ta hormon se že sam po sebi sintetizira v moških spolnih organih testisov (testisov) in spada v kategorijo steroidov. Lasje in testosteron sta tesno povezana, vizualni videz določenega predstavnika močnejšega spola pa je neposredno odvisen od njegove aktivnosti.

testosteron - moški hormon

Najpomembnejše funkcije hormona ostajajo:

 1. Aktivacija in vzdrževanje normalne spermatogeneze. Delna ali popolna neplodnost se lahko razvije brez zadostne količine..
 2. Oblikovanje sekundarnih spolnih značilnosti. Grobljenje glasu, povečanje Adamovega jabolka in spolovil, aktivna rast las po telesu so rezultat vpliva hormona. Logično je misliti, da bi obilo te snovi moralo zagotoviti debelo in bujno glavo las, kljub temu pa lahko pogosto vidite situacijo, ko se testosteron poveča in lasje izpadajo.
 3. Anabolična lastnost. Zaradi vpliva hormona se aktivira proces rasti mišic.

Tako ali drugače, vendar testosteron ostaja nepogrešljiva snov v telesu vsakega moškega..

Zakaj lasje izpadajo?

Če je hormon tako potreben telesu, se postavlja povsem naravno vprašanje: "Kako razložiti plešavost?" Če želite odgovoriti nanjo, morate biti pozorni na biokemične spremembe te spojine. Testosteron je lahko v različnih oblikah v telesu močnejšega spola. Vse je odvisno od specifične potrebe v vsaki situaciji..

Njene najpogostejše vrste ostajajo:

 • Prosti testosteron.
 • Dihidrotestosteron (DHT).

Slednji nastane pod vplivom 5-alfa-reduktaze. Ta encim prispeva k spremembi začetne strukture biološko aktivne snovi s pojavom njegovih novih funkcionalnih zmožnosti..

DHT upravičeno velja za glavnega krivca za plešavost moškega vzorca. Ima kompleksen učinek na strukturo celotnih las, kar izzove njegovo izgubo.

nizek ali visok nivo testosterona v moškem telesu je lahko eden od vzrokov za izpadanje las

Njeni glavni učinki so:

 • Krčenje gladkih mišičnih vlaken okoli žarnice. Premer luknje, skozi katero se palica izide, se zoži in je dobesedno potisnjen iz naravnega "kraja bivanja".
 • Proces mikrocirkulacije na območju kože okoli folikla je moten. To še dodatno oslabi korenino, kar prispeva k še hitrejšemu odmetavanju..

Kot lahko vidite, DHT neposredno vpliva na stanje las, predvsem negativno vpliva na njegov videz. Vendar je treba upoštevati, da se žarnica pod vplivom te oblike testosterona ne odmre, zato se s kakovostnim zdravljenjem lahko nadejamo dobrega končnega rezultata..

Zanimiv odtenek

Po mnenju ameriških znanstvenikov iz Michigana je izguba las zaradi povečanega testosterona nepotrjeno dejstvo. Izpadanje las so preučevali pri 2000 moških. Skupna raven vseh oblik spolnega hormona je bila približno enaka.

Na podlagi pridobljenih podatkov so znanstveniki ugotovili, da na lase ne vpliva toliko testosteron, kot njihova občutljivost za njegove učinke. Zato različne oblike terapije za težave z uporabo agresivnih zdravil, ki zavirajo delovanje naravnih hormonov, niso učinkovite..

Poleg tega je dokazano še eno zanimivo dejstvo. V študiji na isti univerzi močnejšega spola, starega od 40 do 47 let z in brez simptomov zgodnje plešavosti, so ugotovili, da je odstotek bolnikov z rakom prostate med moškimi brez las 25-25% nižji kot v splošni populaciji. Vendar učinek testosterona na rast tumorja še ni zanesljivo raziskan..

Nizko število hormonov

Ko gre za alopecijo, v večini primerov govorijo o povečani količini aktivne moške snovi, ki se spremeni v DHT in spodbudi proces izpadanja las.

nizka raven testosterona lahko povzroči tudi izgubo las

Toda kaj se zgodi z lasmi, ko je raven testosterona pod normalno.

Najbolj presenetljivi znaki tega stanja so:

 • Mišična oslabelost in hujšanje.
 • Izguba spolnega nagona. Motnja ejakulacije, impotenca.
 • Izguba "sekundarne vegetacije" na rokah, nogah, obrazu in podobno.
 • Možna feminizacija moškega telesa s povečanjem bokov ali ginekomastija.

Vsekakor je za to potrebno pozornost in ustrezen popravek, da se preprečijo nepopravljive spremembe v reproduktivnem sistemu..

Lasje in testosteron sta dva povezana pojma. Glede na količino hormona in njegovo aktivnost se lahko spremeni gostota las. Vendar je vsak moški edinstven in težko je natančno predvideti, kako bo to vplivalo na njegove lase..

Miti in dejstva o povezavi med nivojem testosterona in plešavostjo moškega vzorca

Poglejmo, ali sta raven testosterona in plešavost moškega vzorca povezana. "Plešasti moški so videti pametnejši in pogumnejši" - takšna fraza bi človeka, ki je našel umirilo las, težko pomirila..

Vsak dan se ločimo z lasmi. Tako moški kot ženske izgubijo do 100-150 dlak na dan. To je običajen, naraven proces. Če ni zdravstvenih težav, potem izgubljene lase, ki so odživeli življenje, nadomestijo novi..

Toda iz neznanega razloga je narava tako urejena, da del močne polovice človeštva do določene starosti nepreklicno izgubi svoje čudovite, goste lase. Prve izgube praviloma v čelu, kroni in kroni glave lahko človek opazi pri 25-30 letih.

To je plešavost moškega vzorca ali - v znanstvenem smislu - androgena alopecija. Večina moških je genetsko nagnjena k temu procesu in do starosti 45-60 let jih je dve tretjini skoraj popolnoma plešasto.

Za to je kriv testosteron

Testosteron velja za glavni vzrok za nepovratno izpadanje las na lasišču pri moških. Isti moški hormon, ki je odgovoren za spolno aktivnost moških, za proizvodnjo sperme, pa tudi za mišično maso in zdravje kosti. Testosteron vpliva na manifestacijo nekaterih moških karakternih lastnosti, kot so agresivnost, asertivnost in tako naprej..

Ta hormon v krvi se pretvori v aktivno obliko - dihidrotestosteron (skrajšano DHT). Ni sposoben vplivati ​​na lasne mešičke glave na najboljši način, zaradi česar so šibki. Lasje začnejo intenzivno izpadati, novi pa preprosto ne morejo več rasti, saj sčasoma DHT vodi v smrt lasnih mešičkov.

Tako lahko testosteron imenujemo glavni vzrok plešavosti moškega vzorca. To je znanstveno dokazano. In moškim je bolje z njo. Geni lahko povečajo ali zmanjšajo učinek testosterona.

Če so bili v družini plešasti sorodniki, potem se verjetnost izgube las na glavi seveda poveča.

Ni pa podedovana količina moškega hormona, temveč občutljivost lasnih mešičkov na njegovo raznolikost - DHT.

Dejstvo, da plešast moški velja za neuničljivega ljubimca z neomajno močjo, je že mit. Z znanstvenimi študijami jo zavračajo: količina testosterona pri moških z pleškimi madeži in dlakami na glavi je enaka. Presežek testosterona lahko škoduje človeku, saj poveča možnosti za razvoj raka prostate ter bolezni srca in ožilja..

Ali obstajajo še drugi vzroki za plešavost?

K izpadanju las prispeva več dejavnikov.

 1. Stres lahko povzroči povratno izgubo las. V tem primeru lasje izpadajo enakomerno ali na ločenih odsekih, zdi se, da lasni mešički spijo, nove dlake pa nekaj časa ne rastejo. Postopek je reverzibilen, lasnica pa obnovljena, vendar bo morda potrebna zapletena pomoč.
 2. Bolezni ščitnice, kot je hipotiroidizem.
 3. Glivične kožne lezije.
 4. Hormonske motnje, tudi umetno povzročene. To se nanaša na noro steroidne hormone, ki jih pogosto jemljemo za hitro izgradnjo mišic..
 5. Izpostavljenost strupenim snovem in dolgoročno. Delo v nevarnih industrijah lahko povzroči izpadanje las.
 6. Toda glavni vzrok plešavosti je še vedno moški hormon testosteron in prisotnost plešastih sorodnikov v družini.

Dol z miti!

Končno bomo razblinili več znanih mitov o tem postopku..

 • Mit 1. Plešast je veliko zrelih mož.

Pravzaprav lahko mlad moški, star 20–25 let, pleša. To je tako imenovana zgodnja plešavost. Do 30. leta starosti se že lahko oblikuje polnovredna plešasta glava.

 • Mit 2. Klobuki, klobuki, kape vodijo v težave z lasmi.

Med nošenjem klobukov in plešavosti ni povezave. Edina stvar, do katere lahko pride ne tako čist klobuk, je neprijeten vonj in prhljaj.

 • Mit 3. Obstajajo čudežna zdravila, ki bodo pomagala obnoviti nekdanje razkošne lase.

Panaceje za plešavost ni. Ta postopek lahko prekinete, upočasnite, vendar ga ne bo mogoče popolnoma odpraviti in sčasoma bo prevzel svoj davek. In kar ponuja farmakologija, pomaga le v 50% primerov in ima stranske učinke, kot so zmanjšanje libida in težave z lasiščem, ko jih drgnete v ta sredstva.

 • Mit 4. Izdelki za styling slabo vplivajo na lase in lahko vodijo v plešavost..

Sodobni spreji za lase, mousses, pene so nežni na laseh. Njihova uporaba je varna, ne povzročajo škode, odlično se sperejo z vodo. Glavna stvar je čutiti mero in upoštevati lastno higieno..

 • Mit 5. Sonce škodljivo vpliva na lase.

Toplota, neposredna sončna svetloba izsušijo lase. Dovolj je, da glavo pokrijete s pokrovko, klobukom ali se skrijete v senci - in brez problema. Enako velja za solarij. Lase pokrijte s posebnimi pokrovčki za enkratno uporabo.

Ali se je mogoče izogniti plešavosti??

Žal, ne moreš zbežati od genetike. Torej, moški, vodimo zdrav način življenja, poskrbimo zase pred stresom in plešemo od užitka.!

Nošenje izgub: vzroki za izpadanje las pri ženskah in kako se z njimi spoprijeti

Ko začnejo lasje opazno izpadati, so najpogosteje težave hormonske spremembe ali neravnovesje vitaminov. Vendar to niso edini razlogi - in naši strokovnjaki so pripravljeni povedati vse, kar morate vedeti!

Lasje igrajo ogromno vlogo pri naši samopodobi. Sem blondinka ali rjavolaska? Ali imam osupljiv pixie kroj ali dolge sirene kodre? Tudi če zavržemo (in to naredimo prav!) Stereotipe, da lasje vplivajo na žensko identiteto, je težko ne opaziti, kako se razpoloženje dvigne po spremembi slike, frizure ali barvanja..

Ni presenetljivo, da izpadanje las neposredno vpliva na našo samozavest, razpoloženje in samozavest. Po mnenju strokovnjakov so izkušnje v nekaterih primerih tako močne, da vodijo v kronični stres, nevroze in celo depresijo..

Znanost posveča neprimerljivo več pozornosti moški plešavosti vzorca kot plešavosti ženskega vzorca, čeprav smo tisti, ki težje prenašamo las. Vendar vam vseeno moramo nekaj povedati..

Raziskovanje cikla las

Zdravi človeški lasje sledijo približno enakemu vzorcu. Vse se začne z aktivno rastno fazo (anagen), ki traja 3-5 let. Sledi prehodno obdobje (katagen), ki traja približno deset dni, in končno faza (telogen), ko lasje odpadejo. Po tem folikul ostane neaktiven približno tri mesece, nato pa se cikel spet ponovi..

Pri nekaterih ljudeh lasje preidejo v tretjo fazo hitreje kot običajno, kar je reakcija na različne dražljaje. Ti lahko vključujejo prehranske pomanjkljivosti, bolezen, operacijo ali težave s ščitničnimi hormoni.

Na splošno se izguba las, redčenje, poslabšanje videza in iztisnitev konic pojavijo, ko je moten življenjski cikel las. Nekateri razlogi za to so skupni moškim in ženskam, nekateri pa so za nas edinstveni. Po mnenju strokovnjakov je normalno, da ljudje izgubijo od 50 do 100 dlak na dan. Če se ta količina poveča in se videz las poslabša, je čas, da se obrnete na trihologa.

Izpadanje las zaradi hormonskih neravnovesij, akutnega stresa, podhranjenosti ali pomanjkanja mikrohranil je običajno reverzibilno. Proces je mnogo težje obrniti, če je vzrok plešavosti povezan z genetsko nagnjenostjo ali specifičnimi avtoimunskimi procesi. Triholog običajno začne z naročanjem krvnih preiskav, da ugotovi vzrok plešavosti in ukrepa na podlagi rezultatov..

Hormoni

Oh, ti hormoni, lahko spremenijo našo kožo, lase in nohte v pravo nočno moro. Ali pa, nasprotno, naredite razpoloženje neverjetno, koža sijaj in lasje sijaj.

Na zdravje las vpliva pravilno ravnovesje estrogena, progesterona in testosterona. Estrogen navadno naredi, da lasje rastejo dobro in gosto, vendar preveč estrogena poruši ravnovesje: telo v odziv sprosti več testosterona. Paradoksalno je, da visoke ravni estrogena vodijo do izgube las testosterona moškega tipa. Neravnovesje hormonov običajno določa genetska nagnjenost, vendar so lahko vzrok tudi različne bolezni.

Hormoni med nosečnostjo

Sveže pečene mame se pogosto prestrašijo, ko na glavniku opazijo veliko izpadanja las. Je to sezonski molt? Baby in jaz bomo postali enako plešasti?

Brez skrbi: izpadanje las po porodu je posledica dejstva, da ste med nosečnostjo dobili aktivno, sijočo grivo svežih las v aktivni fazi rasti. Po rojstvu otroka se je raven hormonov spremenila, kar je privedlo do izgube "novincev". Včasih zgrabijo družbo in lase, ki ste jih skrbno vzgajali pred nosečnostjo. Zdravniki to pripisujejo fizičnemu stresu v telesu zaradi poroda in hormonskih sprememb..

Najpogosteje se izguba začne tri mesece po rojstvu otroka in konča še štiri. Jejte pravilno in popolnoma, in poskrbite, da boste dobili vse potrebne vitamine in minerale. Kmalu bodo na svetlobo izstopili novi lasje.

Hormoni med menopavzo

Kot smo že rekli, estrogen in progesteron naredita naše lase živahne in debele, vendar se ti hormoni med menopavzo močno zmanjšajo. Androgeni ("moški" hormoni) ne nadomestijo več estrogenov, kar vodi v izpadanje las. Ponavadi nadomestno zdravljenje in posebna zdravila, ki zavirajo delovanje testosterona, dobro delujejo s to težavo..

Zakaj moški izgubijo lase?

Zakaj moški izgubijo lase??


Če plešast gospod svoje težave na noben način ne reši, najverjetneje meni, da je vse v redu, saj se do 90% predstavnikov močne polovice človeštva prej ali slej sooči s plešavostjo. Vendar je izguba moške populacije vse pogostejša v starosti 25-30 let, ko tega ni mogoče pripisati starostnim spremembam. Plešavost se začne, ko zraste manj novih las, kot jih pade, ali izpade več kot norma (stopnja izgube je 50-100 kosov na dan). A plešavost ni znak statusa ali modrosti. To je težava, ki jo je mogoče rešiti. Izgubo je mogoče ustaviti, če se ugotovi točen vzrok in se takoj začne zdravljenje. Prej ko bodo sprejeti ukrepi za ohranitev volumna, lažje bo reševati težavo. Poleg tega je to mogoče storiti brez agresivnih sredstev in zdravil. Pred časom se ne razglasite za plešastega in se strinjajte. Kako ustaviti izpadanje las? Povedali bomo v tem članku.

Najpogostejši vzrok za izpadanje las pri moških


Se vam zdi, da se plešavost pri močni polovici človeštva začne zaradi naporov, stresa in živčnega dela? Pravzaprav to ni tako. Najpogosteje se pri plešastem moškem pričeska začne tanjšati v templjih, na čelu in kroni glave. To je najpogostejša vrsta plešavosti moškega vzorca - androgenetska alopecija (v nadaljevanju AGA). Podeduje se, kar pomeni, da ga ni mogoče večno zdraviti. Vendar pa ni vse tako žalostno. Oglejmo si podrobneje mehanizem AGA in ugotovimo, kaj natančno lahko (in kaj morate!) Storiti. AGA se kaže v visoki občutljivosti lasnih mešičkov na proizvodnjo androgenov (moških steroidnih hormonov) DHEA-ov in DHT. Ta občutljivost se prenaša genetsko. Od tod tudi ime - "androgenetsko". Običajno ti hormoni uravnavajo vitalne procese in vplivajo na telesni razvoj. Toda v telesu, ki je nagnjen k AGA, zavirajo naravne procese anagena. Prehrana lasnega mešička je motena, atrofira in preneha rasti novih dlačic, nato pa odmre.

Mnenje trihologa Fedorja Tonkiha.
"Znanstveniki so pokazali, da androgenetska alopecija, glavni vzrok za izgubo las pri moških, ni povezana s stopnjo samega testosterona (in njegovih derivatov) v krvi. Povezana je z občutljivostjo receptorjev, ki se nahajajo v lasnih mešičkih, na derivat testosterona (dihidrotestosteron). Tudi če je raven testosterona v krvi pod normalno, se lahko razvije androgenetska alopecija. ".
Poleg dednosti lahko občutljivost na hormone povzroči tudi resne motnje, ki izzovejo nepravilno delovanje ščitnice, hipofize ali nadledvičnih žlez. Tudi nalezljive in kronične bolezni, težave genitourinarnega sistema in prebavnih organov lahko služijo kot sprožilec hormonskih motenj. Če izgubljate lase in dednost nima nič s tem, potem se morate posvetovati z zdravnikom, da ugotovite razloge. In zdaj vam bomo povedali, kako ugotoviti, da je težava podedovana..

"Če sta oče in dedek plešast, potem nimam nobene možnosti?" ali kako ugotoviti nagnjenost k AGA
V 70% primerov se AGA prenaša po ženski liniji. Zato, če je v družini ženska ali moški na materini strani trpel zaradi alopecije te vrste (lasje so začeli izpadati v templjih, parietalnih in čelnih režnjah), potem je tveganje precej veliko. 25% primerov je posledica dedovanja po moški liniji, tako da če bi imel oče ali dedek (njegov oče) take težave - spet obstaja tveganje. In le 5% samcev postane prvi nosilec AGA svoje vrste. Izpadanje las z zdravilom AGA se lahko začne v kateri koli starosti po puberteti.

"Če sta oče in dedek plešast, potem nimam nobene možnosti?" ali kako ugotoviti nagnjenost k AGA


V 70% primerov se AGA prenaša po ženski liniji. Zato, če so v družini ženske ali moškega po materini liniji trpeli izpadanje las te vrste (lasje začnejo izpadati na parietalnih in čelnih režnjah), potem je tveganje precej veliko. 25% je posledica dedovanja po moški liniji, tako da če bi imel oče ali dedek (njegov oče) take težave - spet obstaja tveganje. In le 5% postane prvi tovrstni prevoznik AGA.

Kako razumeti, da se je AGA začela manifestirati


Plešavost tipa AGA poteka skozi več stopenj. Prva faza: sprednja dlaka se je nekoliko poglobila, na templjih so vidni plešasti obliži.
2. stopnja: plešavost se širi v globino, vendar največ 2 cm.
3. faza: območja izgube postanejo širša od 2 cm in lasje se začnejo tanjšati na kroni.
4. faza: pojavijo se izrazita plešavost - časovna in čelna.
5. faza: meje med conami se izbrišejo, lasje se še naprej tanjšajo.
AGA lahko spremlja tudi povečana aktivnost lojnih žlez lasišča, kar se lahko manifestira v obliki prhljaja in hitro obarvanja las.

Kakšne teste je mogoče vzeti?


Če želite zagotoviti, da imate AGA, boste morali opraviti številne laboratorijske preiskave in opraviti posebne študije. Obvezno bo opraviti klinični krvni test, krvne preiskave ščitničnih hormonov, moških spolnih hormonov, ravni B in T-limfocitov, pa tudi za sifilis. Za preglede vam bodo verjetno predpisali mikroskopijo osi za lase, piling mikroskopijo, test za odstranjevanje dlak, biopsijo lasišča, ki mu sledi imunofluorescenca in mikroskopija.

Zdravljenje z AGA


Ni mogoče za vedno zdraviti androgenetske alopecije - spomnite se, da to ni bolezen, ampak različica norme, ki se deduje. Toda v zgodnjih fazah lahko zaustavite njegovo širjenje, zmanjšate izpadanje las in spodbudite rast novih dlak..

Kaj storiti v vsaki fazi plešavosti tipa AGA


Takoj ko ugotovite, da imate nagnjenost k AGA ali opazite prve znake, takoj začnite ukrepati. Toda hkrati se čim bolj zaščitite pred negativnimi posledicami jemanja drog. Na 1. in 2. stopnji plešavosti bo optimalen način hranjenje korenin s posebnimi serumi, ki vsebujejo naravne dejavnike rasti in obnavljanja las - peptide. Serumi proti izpadanju las in rasti las za moške ne zavirajo testosterona (produkti razpadanja katerega so agresivni androgeni), ne vplivajo na hormonsko ozadje telesa in na noben način ne škodijo človeku. Peptidi v serumu normalizirajo prehrano lasnega mešička, s čimer pomagajo učinkovito upreti androgenom in preprečujejo pojav "ubijalca lasnih mešičkov" - signalnega proteina DKK-1.
Serumi s peptidi ne zasvojijo, kar pomeni, da ne bo prišlo do "odtegnitvenega učinka", ko se stanje še poslabša, če izdelek za nekaj časa prenehate uporabljati. Tečaje hranjenja korenin je treba redno izvajati 4-6 mesecev z odmorom 3-4 mesecev. In če ste tečaj začeli na prvi znak AGA, potem morate nenehno uporabljati hranila, še posebej, ker so popolnoma varna. Skrajni način za reševanje problema androgenetske alopecije v zgodnjih fazah je normalizacija proizvodnje DTG s pomočjo zdravljenja z zdravili. Vendar pa je ta pot polna stranskih učinkov in pomeni vseživljenjsko zdravljenje, ki ni primerno za vse. Serumi s peptidi v tem pogledu so veliko varnejši in hkrati zelo učinkoviti. Biti morate pripravljeni, da bo moralo podporno terapijo izvajati nenehno ali redno, ker je nemogoče odstraniti vzrok androgenetske alopecije. Zato, ponavljamo, je izredno pomembno uporabljati lokalna zdravila, ki ne zasvojijo in nimajo odtegnitvenega učinka.


Zdaj pa se pogovorimo, kaj storiti, ko izguba postane veliko močnejša. Plešavost tretje stopnje vam omogoča izbiro - obdržite tisto, kar imate, ali razmislite o presaditvi. Ohranjanje preostalih pramenov je možno tudi z uporabo serumov. Poleg tega, če nekateri folikli še niso popolnoma odmrli, bodo peptidi pomagali začeti proces rasti novih las v njih. Tudi če se ne pojavijo nove dlake, bodo tiste, ki še rastejo, s povečanjem debeline las postale debelejše. Njihova barva bo bolj zdrava, struktura bolj enakomerna. Vse to se bo zgodilo zahvaljujoč intenzivnemu negovanju korenine las.
Priporočamo, da se v kateri koli fazi ne losioni, ki temeljijo na minoksidilu, povzročajo zasvojenost in neželene učinke. Več o nevarnosti minoksidila si lahko preberete v našem članku..

Mnenje trihologa Fedorja Tonkiha.
„Za razliko od minoksidila, ki ga je treba uporabljati vsak dan in vse življenje, se trihološko zdravljenje izgube las pri moških izvaja v tečajih, med katerimi je pogostost nanašanja serumov terapevtska - vsakodnevno ali vsak drugi dan. In po zaključku tečaja zdravljenja (6-9 mesecev) preidemo na preventivno pogostost uporabe, torej enkrat na 7-10 dni. Ta pogostost ni obremenjujoča niti časovno niti finančno. ".


Na 4. in 5. stopnji procesa ni več mogoče ustaviti, izguba las pa žal postane nepopravljiva. V tem primeru bo pomagala samo presaditev..
Zato je tako pomembno, da začnemo hraniti korenine v zgodnjih fazah AGA in če obstaja nevarnost njegove manifestacije..

Kot vidite, AGA ni bolezen in je ne bo mogoče ozdraviti enkrat za vselej. Če pa imate zgodovino tega, so velike možnosti, da boste preprečili ali odložili njegovo manifestacijo. Serumi s peptidi za moške so primerni tako kot preventivni ukrep proti izpadanju las kot za dodatno prehrano, prav tako pa bodo zajezili širjenje AGA. Ne čakajte, da težava postane očitna. Imate nagnjenost k AGA? Ukrepajte zdaj!

Drugi vzroki moške alopecije


AGA je najpogostejši, vendar ne edini, ki povzroča plešavost moškega vzorca..
Difuzna alopecija je na drugem mestu, zato si zasluži tudi podroben premislek. Difuzno alopecijo pogosto označujejo kot "plešavost ženskega vzorca", saj je glavni vzrok za izgubo las pri ženskah. Za ženski tip je za razliko od moškega značilna enakomerna izguba vegetacije po celotni glavi v dokaj velikih količinah. Lasje pridobijo znake distrofije - postanejo tanjši, upočasnijo rast in nato začnejo izpadati. To vrsto alopecije običajno povzročajo zunanji dejavniki: vnetne kožne bolezni, hud stres, nalezljive bolezni, kemoterapija, anestezija, dolgotrajna uporaba antibiotikov in drugih zdravil, ki povzročajo močne stranske učinke. Prav tako pomanjkanje vitaminov in mikroelementov vodi v razpršeno alopecijo: železo, cink, krom, selen, vitamin B12, prehrana z beljakovinami. Glede na ugotovljena odstopanja je zdravljenje predpisano za primarno bolezen, ki je povzročila izgubo volumna. Prav tako je glavno zdravljenje praviloma kombinirano z lokalno lokalno terapijo, ki lahko vključuje uporabo posebnih serumov na lasišču za nego lasnih mešičkov in spodbujanje rasti novih dlačic, pa tudi fizioterapijo. Za peroralno dajanje priporočamo vitamine C, PP, A, vitamine skupine B. Priporočljiv je dolgotrajni vnos cinka in posebnih prehranskih dopolnil..

Druga možna varianta alopecije je neplastna ali "ugnezdena" plešavost. Zanj so značilna ločena območja distribucije. Kot rezultat alopecije areata nastanejo ovalni ali okrogli plešasti obliži z jasno opredeljenimi robovi, ki se nahajajo ne samo na sami glavi, temveč tudi na rokah, nogah, prsih, bradi in celo na obrvih. Alopecia areata je avtoimunska bolezen, ki jo lahko sprožijo popolnoma različni procesi v telesu. Tudi ta težava se lahko pojavi ob ozadju absolutnega zdravja. Zdravila se predpišejo, kot je primerno. Zunanje se uporabljajo različni serumi, aktivno se uporablja fizioterapija. Učinek zdravljenja na vsakem območju se pojavi ne prej kot 3 mesece pozneje, v nekaterih primerih pa se bolezen lahko ponovno pojavi le kot posledica dolgotrajnega kompleksnega zdravljenja. Če alopecije areata ne spremlja brazgotina mešičkov, se lahko rast las obnovi. S cicatricialno obliko rast ni več mogoča.


Cicatricialna alopecija nastane zaradi travme na lasišču in lasnih mešičkih, lahko pa tudi zaradi alopecije areata ali folikulitisa lasišča. Je precej redka. To je najtežji primer, ki ga je mogoče popraviti, vendar ni popolno zdravljenje. Na poškodovanem območju lasje izpadajo v grozdih, kalitev novih pa je onemogočena zaradi nastalega brazgotin. S takšno izgubo lahko pomaga le specialist. Pred zdravljenjem cicatricialne alopecije je treba ugotoviti vzroke njenega nastanka, za katere se izvajajo različne diagnostike: biopsija lasišča, trihoskopija, fototrihoskopija. Zdravljenje cicatricialne alopecije je odvisno od stopnje bolezni. V zgodnji fazi se lahko priporoči zdravljenje z zdravili, ki ni namenjeno obnavljanju volumna, ampak preprečevanju nadaljnjega širjenja bolezni. Presaditev lasnih mešičkov prav tako ne zagotavlja trajnega rezultata, saj ima atrofirano brazgotinsko tkivo širok krvni obtok, zaradi česar presajeni lasni mešički otežujejo preživetje in obnavljanje. Bolnikom se lahko priporoči presaditev lasišča, ki ga bolniki z alopecijo tvorijo.

Dermatomikoza lasišča (ali ringworm) je še en vzrok moške alopecije. Prej je veljalo, da je ta bolezen značilna samo za otroke. Vendar pa statistični podatki kažejo, da je med odraslimi moškimi ta vrsta ringworm pogosta za 15-20%. Bolezen ne prizadene samo lasišča, temveč tudi območje brkov in brade. Ringworm povzroča boleče nelagodje in lahko povzroči popolno plešavost že v mladosti. Vzrok za dermatomikozo je gliva (glive iz rodu Microsporum ali Trichophyton). Prvi znaki te bolezni so srbenje, luščenje lasišča, povečana krhkost las, vnetje lasnih mešičkov, lokalno izpadanje las, lokalni eksudat s kože, nastanek krvavih skorj, lusk in edem. V primeru dermatomikoze je potrebno zdravljenje z glivicami kot del ukrepov, ki jih mora izbrati zdravnik.

Preprečevanje je boljše od zdravljenja


Če začnete opažati povečano odlaganje, ne čakajte na znatno izgubo prostornine. Ne bi smeli gledati tega postopka mesec, dva ali tri mesece. Moramo ukrepati! Takoj začnite uporabljati aktualne formulacije, kot so negovalni serumi in pospeševalci rasti las.

Ne glede na razlog za izgubo volumna vam bodo pomagali serumi s peptidi. Učinkoviti so ne le za androgenetsko alopecijo, ampak v vseh drugih primerih. Peptidi, ki so molekule beljakovin s skrajšano verigo aminokislin, spodbujajo obnovo celic, uporabljajo rezervne sile telesa in kar je najpomembneje, prenašajo informacije in pošiljajo signale celicam lasnih mešičkov, da se obnovijo: "Živite!" in "Pomnožite!" Peptidi izboljšujejo lokalni krvni obtok z izboljšanjem oskrbe foliklov s kisikom in prehrano. Zahvaljujoč vitaminom in rastlinskim ekstraktom, ki so vključeni v sestavo, serumi lasne mešičke neposredno nasičijo z vsemi snovmi, potrebnimi za njihovo delo in zdravje. In vse to brez minoksidila, brez hormonov in brez agresivnih konzervansov.

Serumi so vsestranski in lahko pomagajo moškim pri izpadanju las v vseh pogostih primerih. Poskusi! In če po nekaj mesecih ne vidite nobenega izboljšanja, se posvetujte s trihologom.

Vse o hormonski plešavosti: kateri hormoni vplivajo na izpadanje las pri ženskah, katere teste je treba sprejeti in kako zdraviti težavo?

Izpadanje las pri ženskah lahko resnično sproži spremembe endokrinega sistema..

V večini primerov govorimo o koncentraciji spolnih hormonov v krvi. Toda ne le, da so postali "krivci" androgenetske alopecije (tako se v znanstvenem jeziku imenuje).

Torej, kako tesno so povezani izguba las in hormoni? Kateri hormon je odgovoren za izpadanje las pri ženskah??

Kateri hormoni vplivajo na izpadanje las pri ženskah?

Poglejmo si vse hormonske vzroke izpadanja las pri ženskah. Hormoni so vključeni v desetine vitalnih fizioloških procesov. Z njihovo pomočjo ženska postane spolno zrela, njeno telo je pripravljeno na rojstvo otroka..

Kako natančno koncentracija spolnih hormonov vpliva na alopecijo?

Estrogen, ki je glavni hormon, ki ga proizvajajo jajčniki, uravnava presnovne procese v koži.

Odgovoren je tudi za hitrost delitve celic v zgornjih plasteh povrhnjice. Navsezadnje zmanjšanje hitrosti tega procesa vodi k dejstvu, da koža postane mlahava, na njej se pojavijo gube (zlasti v kotičkih ustnic, oči, nosnih gub).

In ravno pomanjkanje estrogena vodi v dejstvo, da ženska večina lasnih mešičkov postane "mirujoča". Se pravi, neaktiven, ki v prihodnosti ne bo kalil zaradi pomanjkanja hranil ali kršitve postopka njihove asimilacije..

Presežek koncentracije progesterona ima podoben učinek na telo. To je še en hormon, ki je odgovoren za izpadanje las pri ženskah..

In vendar, kot kaže praksa, lahko alopecijo izzove pogosto povečanje koncentracije adrenalina v krvi, povezano s pomanjkanjem vitaminov in mineralov v krvni plazmi..

Takšne situacije nastanejo na primer po doživljanju stresa, dolgotrajne depresije..

Kateri hormoni najpogosteje povzročajo androgenetsko alopecijo pri ženskah? Zdravniki pravijo, da se zaradi povečanja koncentracije moških spolnih hormonov plešavost pojavlja predvsem pri ženskah..

Te hormone, ki vplivajo na izpadanje las pri ženskah, proizvajajo ščitnica in hipofiza, ne pa jajčniki. Le konvencionalno jih imenujemo moški genital, v telesu ženske pa so prisotni tudi v nizki koncentraciji.

Povečanje njihove količine v krvni plazmi vodi v grobo kožo, povečanje debeline zgornje plasti epitelija in spodbudi tudi pospešeno proizvodnjo sebuma.

Tudi pri zdravljenju alopecije zdravniki priporočajo jemanje testov na T4 - to je hormon tiroksin, ki je odgovoren za katabolične procese.

Se pravi za normalno absorpcijo maščob, ogljikovih hidratov in njihovo pretvorbo v energijo.

Kako razumeti, da lasje izpadajo ravno zaradi pomanjkanja ali presežka hormonov v krvi?

Na žalost lahko le nekaj simptomov kaže na to - povečanje volumna ščitnice, pa tudi nepravilnost v menstrualnem ciklu..

Za ostalo se endokrini dejavnik odkrije šele po opravljenih testih.

Diagnoza alopecije

Katere hormone naj vzamem v primeru izpadanja las pri ženskah? Pri diagnosticiranju alopecije je priporočljivo opraviti naslednje teste:

 • splošno hormonsko ozadje (luteinizirajoče, stimulira folikle, prolaktin, estrogen, testosteron);
 • ščitnični hormoni (T3, T4, TSH);
 • splošni krvni test;
 • koncentracija železa v krvi;
 • denzitometrija;
 • pregled pri specialistu za nalezljive bolezni in ginekologu.

To je osnova za preučevanje narave alopecije in prepoznavanje primarnega vzroka bolezni..

Po presoji zdravnika lahko priporoči tudi odvzem analize za sifilis, druge spolno prenosljive bolezni ter kožne bolezni lasišča (biopsija ali strganje materiala).

Ta videoposnetek vam pove, katere hormone morate jemati v primeru izpadanja las pri ženskah in zakaj jih potrebujete:

Kakšno zdravljenje uporabljamo?

Zdravljenje hormonskega izpadanja las pri ženskah vključuje jemanje sintetičnih analogov hormonov ali tako imenovanih blokatorjev (tistih, ki uravnavajo proizvodnjo moških androgenov). To je tako imenovana "nadomestna terapija".

Takoj morate opozoriti, da ima stranske učinke (na primer menstrualne nepravilnosti in priporočila, da se ne želite spočeti otroka).

V tem primeru se uporabljajo zdravila, kot so Finasterid, Spironolactone..

In Cyproterone Acetate se uporablja kot močan zaviralec.

Zagotovo deluje na hipofizo in ustavi (zavira) sintezo moških androgenov. Konec koncev, androgena alopecija izzove prav oni.

Koliko časa bo trajalo hormonsko zdravljenje za zdravljenje izgube las, povezane z hormoni? Praviloma je prepovedano preživeti več kot 1 mesec.

Znatna izboljšanja števila dlačic lahko opazimo že v 2-4 mesecih po začetku zdravljenja (odvisno od stopnje alopecije, na kateri se je terapija izvajala).

Skupno hormonski sistem močno vpliva na rast las, pa tudi na izpadanje las. Gre za povečanje androgenov v krvi, ki izzove alopecijo.

Vendar se takšne okvare v telesu zlahka zdravijo z nadomestno terapijo in jemanjem zaviralcev. Glavna stvar je poiskati pomoč pri trihologu in se čim prej preizkusiti..

Koristni video

Vzroki za alopecijo, vključno z izgubo las zaradi hormonskega neravnovesja in zdravljenje te težave pri ženskah, so opisani v tem videoposnetku:

Kako testosteron vpliva na plešavost moškega vzorca

Luksuzni debeli lasje za ženske niso le ponos. Redčenje las postane resnična težava za močno polovico človeštva. Izpadanje las priča o naravnih spremembah, povezanih s starostjo, ki se pojavijo do starosti 45-50 let. Toda pri nekaterih moških je opaziti že v starosti 25-30 let, prizadeto območje vpliva na krono, templje, čelo, krono. Zgodnja alopecija je pogosto povezana z vplivom hormonov. Kako testosteron vpliva na plešavost moškega vzorca??

Učinek testosterona

Genetska nagnjenost, zmanjšanje ali povečanje hormonov, povezanih s patološkimi spremembami ali s starostjo povezanimi procesi, vodi v plešavost moškega vzorca. Testosteron je odgovoren za rast vegetacije po telesu. Druga oblika, dihidrostestosteron, vodi v izpadanje las..

Določeni dejavniki vplivajo na preoblikovanje hormonov. Med študijami so razkrili, da je njihova raven pri plešah in moških brez plešavosti približno enaka. Pomembna je individualna občutljivost foliklov zaradi genetske nagnjenosti..

Mehanizem izgube:

 • lasni mešički so stisnjeni;
 • debla postanejo tanjša, svetlejša;
 • izguba las.

Testosteron je pomemben za sintezo beljakovin v tkivih, odgovoren je za presnovne procese, krvni obtok. V krvi ga najdemo v različnih oblikah, potrebno je za gradnjo mišičnih vlaken.

Pri interakciji s specifičnimi encimi se pretvori v dihidrotestoren. Njegov vpliv je mnogokrat močnejši od nesintezizirane oblike. Odgovoren je ne le za rast in debelino las, temveč tudi za moški libido, mišično-skeletni sistem. Blokira pretok hranil, kisika v folikle. Pod njenim delovanjem se stanje žarnic in mizic poslabša zaradi krčenja mišičnih vlaken okoli čebulic.

Slabljenje korenin vodi do zmanjšanja gostote, uničenja strukture debla. Folikul postopoma preneha delovati, vendar ohrani svojo vitalnost. Androgena alopecija je reverzibilen proces, ki ga je mogoče popraviti.

Simptomi in diagnoza

Izpadanje las in oslabljena raven moških hormonov pogosto povzroča dedna nagnjenost. Ima svoje značilnosti, po katerih se razlikuje od drugih vrst alopecije.

Androgena alopecija:

 • cone izpadanja las - območje krošnje in čela;
 • redčenje in izguba poteka postopoma;
 • namesto padlih debla se pojavijo vellusovi lasje;
 • prisotnost te težave v moški polovici rodu;
 • povečana raven dihidrotestosterona.

Pridruženi simptomi:

 • poslabšanje splošnega zdravstvenega stanja;
 • čustvena nestabilnost, razdražljivost, apatija;
 • hitro utrujenost;
 • nadomestitev mišične mase z maščobnimi nanosi, povečanje telesne mase;
 • zmanjšan libido.

Pozor! Ko se obrne na trihologa, zdravnik uporabi mikro-video kamero za izvedbo trihograma za 1 kvadrat. glej na območju plešavosti. Nato na zaslonu prikaže sliko, prešteje število debla, oceni stanje epitelija.

Analize za alopecijo:

 • splošna analiza krvi;
 • krvna kemija;
 • krvni test za okužbe;
 • odvzem krvi za določanje ravni železa;
 • na ščitnične hormone;
 • testi za kortizol, adrenokortikotropni hormon;
 • testosteronski test;
 • spektralna analiza las;
 • biopsija lasišča - odkrivanje glivičnih mikroorganizmov.

Če se rezultati za dihidrotestosteron povečajo ali se poveča občutljivost žarnic na hormone, se diagnosticira androgenetska alopecija. Za celoten pregled, kompleksno zdravljenje hormonskega neravnovesja se boste morali posvetovati tudi z endokrinologom, urologom, nevropatologom.

Vzroki za kršitev ravni testosterona

Na povečanje koncentracije androgenov lahko vplivajo tako zunanji kot notranji dejavniki. Med pogostimi razlogi je uporaba zdravil ali zdravil za povečanje mišične mase. Življenjski slog zelo vpliva na ravnotežje.

Pomanjkanje počitka, kronični stres, utrujenost, nezdrava prehrana, slabe navade.

Več kot 60% primerov androgene alopecije je povezanih z genetsko nagnjenostjo. Občutljivost lasnih mešičkov na dihidrotestosteron je določena v DNK. Bolj ko je koren dovzeten za njegove učinke, hitreje pride do izgube..

Vpliv starosti na izgubo

Pri moških, starih 20–40 let, je izločanje hormona ciklično. Največji porast testosterona opazimo v jutranjih urah, najmanjša koncentracija je od 15 do 17 ur. Povečanje izločanja se pojavi do 30 let, nato se postopoma zmanjšuje. S starostjo se proizvodnja estrogena povečuje oziroma pride do nadomestnih procesov.

Po 40 letih so opazne hormonske spremembe, opazimo ne le izpadanje las. Čustveno stanje je označeno kot kriza srednjih let.

V starosti 50-60 let se koncentracija zmanjša za 2-krat v primerjavi s količino hormonov, proizvedenih v mladosti. Eden od spremljajočih simptomov so težave v boju proti odvečni teži, zmanjšanje mišične mase. Manj izrazito ciklično povečanje / padec hormonske ravni čez dan. Po 70 letih se v ozadju zmanjšanja sinteze moških hormonov pojavijo ženski.

Kako se normalizira

Če odkrijete izpadanje las zaradi hormonskega neravnovesja, se je treba posvetovati z endokrinologom. Zdravnik bo opravil celovit pregled, predpisal zdravila. Trajanje terapije določi zdravnik, prvi rezultati se bodo počutili šele po nekaj mesecih. Uporaba zdravil za alopecijo je učinkovita pri celostnem pristopu. Dobre rezultate dobimo s fizioterapijo - elektroforeza, akupunktura, masaža, seje z laserjem.

Ukrepi za obnovo ravni testosterona:

 • jejte pusto meso, morske sadeže, oreščke;
 • nadomestite preproste ogljikove hidrate s kompleksnimi;
 • zavračajo izdelke iz moke, sladkarije;
 • prehrano obogatite s svežo zelenjavo, sadjem;
 • vzemite multivitaminski kompleks, ki vključuje vitamine A, E, C, skupine B, D, minerale, arginin.

Posebno pozornost je treba nameniti telesni pripravljenosti. Vaje za moč normalizirajo raven testosterona in pomagajo obnoviti mišično tkivo. Bodite prepričani, da izmenično trenirate s počitkom, prevelike obremenitve lahko privedejo do nasprotnega učinka.

Pozor! Ustrezen spanec, stabilno čustveno stanje, odrekanje slabih navad bodo pomagali stabilizirati hormonsko ozadje. Boj proti androgeni alopeciji je dolg proces, rezultate je težko napovedati.

Kako preprečiti

Glavni način preprečevanja hormonskega neravnovesja je upoštevanje dnevnega režima. Priporočljivo je iti v posteljo in vstati približno ob istem času. Ustrezen 8-urni spanec normalizira nivo androgena.

Preprečevanje nihanja testosterona:

 • Izpostavljenost soncu aktivira sintezo vitamina D, kar posredno vpliva na sintezo testosterona.
 • Spremljajte težo, preprečite debelost. Za povečanje mišične mase ne uporabljajte različnih dodatkov.
 • Jejte hrano, da obnovite moške hormone: ribe, zelena zelenjava, zelje, oreščki in semena, morski sadeži, banane. Skuta in pusto meso tudi pomagata preprečiti nihanja androgena..
 • Gospodinjske kemikalije in kozmetiko je treba uporabljati previdno. Pogosto vsebujejo bisfenol (analog estrogena). Uporaba losjonov, gelov, šamponov s tem dodatkom je treba omejiti.

Androgena alopecija zahteva kompleksno diagnozo in medicinsko zdravljenje. Poleg terapije in fizioterapije se boste morali držati zdravega načina življenja..

So plešasti moški res bolj moški??

Cena klica in ogled v novem oknu

Cena klica in ogled v novem oknu

Obstaja priljubljena teorija, da moški hormon testosteron povečuje spolni nagon, povračilo pa je redčenje las in plešavost. Resnica je nekoliko bolj zapletena, pravijo znanstveniki.

Pomislite, Bruce Willis, Andre Agassi ali Michael Jordan - trije moški, znani po svoji moči in pogumu, ki jih obožujejo številne ženske po vsem svetu. Imajo tudi nekaj skupnega: vsi trije so plešasti..

Pravijo, da so moški z pleškami bolj moški. Priljubljena teorija to pojasnjuje z dejstvom, da imajo višji nivo moškega hormona testosterona, zaradi česar so videti bolj moški in imajo več spolnega nagona, hkrati pa izgubijo dlako prej kot drugi moški. Izkaže se, da je v resnici vse nekoliko bolj zapleteno..

Plešavost je res odvisna od testosterona. Že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja je znanstvenik z univerze Yale dr. James B. Hamilton opazoval 21 kastriranih fantov. Res je šokantno, toda to je postopek, ki se uporablja za zdravljenje fantov z vedenjskimi ali duševnimi motnjami..

Znanstvenik je 18 let opazoval usodo teh pacientov in ugotovil, da niti v odrasli dobi niso pokazali niti enega znaka plešavosti moškega vzorca. Medtem so drugi moški iste starosti, ki niso bili podvrženi barbarskemu postopku in v katerih telesu nastaja testosteron, začeli izgubljati lase..

Doktor Hamilton še zdaleč ni prvi našel povezave med testosteronom in plešavostjo: stoletja prej sta starogrška misleca Hipokrat in Aristotel opazila isto.

Odkritje dr. Hamiltona je bilo, da lahko visoka raven testosterona vodi v plešavost, v resnici pa količina moškega hormona ni pomembna. Kastrirani moški, v katerih telesa testosterona ne nastaja, komaj izgubijo lase, medtem ko moški s katero koli stopnjo testosterona, tudi dovolj nizko, lahko plešajo.

Razlog za to je, da vpliva na izgubo las ne količina testosterona, ki kroži v krvi, temveč dedni dejavniki. Verjame se, da več genov vpliva na postopek, s katerim lasni mešički postanejo še posebej občutljivi na majhne količine testosterona..

Znanstveniki tega procesa še vedno ne razumejo v celoti, vendar je znano, da je v njem vključen encim, ki testosteron pretvori v dihidrotestosteron. Pri nekaterih ljudeh ta snov povzroči krčenje lasnega mešička, morda zato, ker preprečuje, da bi kri in hranila prišla do njega..

Folikul se postopoma razgradi, kar zmanjša cikel rasti dlak. Tako lasje postanejo tanjši in tanjši, dokler na glavi ne ostane le tanek, komaj opazen puh. Folikul prezimova in ne proizvaja več dlak..

Postopek se običajno začne na vrhu glave in se nato premakne navzdol, po vzoru plešavosti moškega vzorca. Folikli na glavi plešastih moških so genetsko bolj občutljivi na DHT, vendar ta hormon ne uniči foliklov na bradi, zato brada še naprej raste.

Z razvojem teorij o učinkih testosterona se je začelo razvijati zdravljenje plešavosti. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja se je nenavadno odločilo za zdravljenje izgube las z dodajanjem testosterona neposredno lasišču. Sprva so raziskovalci razvili mazilo, vendar je bilo tako težko in mastno, da ga moški nočejo uporabljati. Nato so ga znanstveniki zamenjali s smetano.

Vendar je večina moških vseeno prenehala jemati teste, preden so zaključili 10-mesečno študijo. Krema ni obnovila rasti las in čeprav je polovica sodelujočih verjela, da je izguba las zmanjšana, testi tega niso potrdili..

Ker imajo moški, ki niso nagnjeni k plešavosti, nizko raven DHT, so raziskovalci začeli iskati načine, kako preprečiti njegove učinke pri osebah, ki so nanj občutljive. Zdravljenje je mogoče z zdravilom Finasteride, vendar je drago in ga je treba nenehno uporabljati, sicer bodo lasje spet izpadli.

Medtem znanstveniki še naprej preučujejo mehanizem izgube las. Leta 2010 so naredili analizo lasišča z lasmi in brez njih ter ugotovili, da so matične celice v foliklih na obeh območjih. Toda na območjih brez dlake se ne premaknejo na naslednjo stopnjo cikla, na kateri se morajo spremeniti v tako imenovane celice potomcev (t.j. celice določene vrste).

Ta študija daje upanje, da se lahko nekega dne dlake na mestu plešastega mesta obnovijo, če znanstveniki najdejo način, kako začeti svojo rast ali blokirati tisto, kar jo moti. Raziskovalci zdaj preučujejo lastnosti nekaterih beljakovin, ki bi lahko spodbudile obnovo las..

Zdi se, da je toliko mitov povezanih z nobeno drugo značilnostjo telesa kot z plešavostjo. Verjetno zato, ker ne moremo razložiti, zakaj ga nekateri moški imajo, drugi pa ne. Ampak, če ste še vedno nesrečni, pogum, žal, nima nobene zveze z izpadanjem las. Starše lahko krivite samo za plešasto glavo. Konec koncev imate te gene - od njih.

Izvirnik tega članka si lahko preberete v angleščini na spletni strani BBC Future.