Sive lise na glavi

Alopecia areata je nenadna, običajno zakrknjena, brez brazgotine. Natančna patogeneza bolezni še ni razjasnjena. Na splošno velja, da gre za avtoimunsko bolezen, ki jo posreduje T-celica [1]. Alopecia areata se kaže kot okrogla ali ovalna, dobro določena območja, najpogosteje na lasišču in bradi. Sivi lasje so redki pri alopeciji areata.

Tu predstavljamo 4 primere alopecije areata s sivimi lasmi, da opozorimo na ta nenavadni pojav in njegove možne patogenetične mehanizme..

Praktični primeri

Primer 1

53-letnemu moškemu so se na zadnjem delu glave pojavili obliži izpadanja las z ne-pigmentiranimi lasmi, ki so v 2 tednih enakomerno rasli. Preden je bil plešast, je imel mešanico temnih in sivih las. Zanikal je kakršno koli drugo sočasno ali resno patologijo. Ob pregledu sta na okcipitalnem predelu glave vidni dve dobro razmejeni leziji približno 10 cm × 5 cm in 3 cm × 2 cm. Sive dlake so bile razporejene med območji izpadanja las, s podobno gostoto in dolžino kot na dlakah na prizadetih območjih glave. Na prizadetih območjih so bile nepigmentirane dlake (slika 1). Rezultati laboratorijskih preiskav, ki vključujejo rutinske krvne preiskave, C-reaktivni protein (CRP), hitrost sedimentacije eritrocitov (ESR), Ig, komponente komplementa in kazalnike delovanja ščitnice, so bili v mejah normale. Diagnosticirano z alopecijo areata.

2. primer

50-letnemu moškemu se je približno mesec dni predstavljala žariščna izguba las na zadnji strani glave, ki je prizadela le pigmentirane lase. Pred izpadanjem las je imel črne lase z nekaj sivimi. Zanika kakršne koli zdravstvene težave. Ob pregledu je bil na zadnji strani glave okrogel in jasno viden obliž izpadanja las s premerom približno 1,5 cm, na katerem so bili razporejeni sivi lasje. Gostota in dolžina sive dlake na območjih izgube sta bili podobni tistim na prizadetih območjih lasišča. Na lezijah so bili nepigmentirani lasje (slika 2). Diagnosticirano z alopecijo areata.

3. primer

41-letni moški se je z obližem izpadanja las predstavil pred približno dvema mesecema. Preden se je pojavil izbruh, je imel črne lase s sivkami. Pri pregledu je bilo ugotovljeno jasno žarišče izpadanja las, ki se nahaja na lasišču s premerom približno 4 cm. Sive dlake so bile naključno razporejene po območju alopecije in so bile podobne dolžine kot sosednje pigmentirane dlake. Na mestu izpadanja las je bilo opaziti več pigmentiranih dlak (slika 3). Diagnosticirano z alopecijo areata.

Primer 4

38-letnemu moškemu se je v parietalnem predelu predstavil obliž izpadanja las, v katerem so izpadli pigmentirani lasje in ostali sivi lasje. Povedal je, da se je 3 tedne pred zdravljenjem pojavila dva majhna obliža izpadanja las v parietalni regiji, ki sta se postopoma razširila in povezala med seboj. Pred tem je imel črne lase z nekoliko sivimi. Ob pregledu je bilo v parietalnem predelu glave dobro opredeljeno območje izpadanja las s premerom približno 12 cm × 7 cm. Nekatere sive in črne dlake so bile razporejene na območju izpadanja las, bile so enakega premera in dolžine kot na prizadetem lasišču. Po obodu območij izpadanja las so bili prisotni lasje v obliki klicaja. Diagnosticirano z alopecijo areata.

Diskusija

Patogeneza alopecije areate ni popolnoma razjasnjena. Menijo, da gre za organsko specifično avtoimunsko bolezen, ki jo posredujejo T-limfociti, ki ciljajo na lasne mešičke. Obstajajo tudi druge teorije o nastanku te bolezni, vključno z genetskimi, povezane s kršitvijo regulacije citokinov, nalezljivim, čustvenim stresom itd. [2] Alopecia areata je ponavadi predstavljena z zaobljenim obližem izpadanja las. Lezije so lahko enojne ali več. Druge manifestacije alopecije so: alopecia totalis, alopecia universalis, ophiasis in difuzna alopecia areata. Prizadene lahko katero koli območje, ki ima lase. Pozitiven test s potegom las vzdolž robov lezije kaže na aktiven postopek. Dlaka v obliki klicaja je še en znak akutne bolezni [3]. Alopecija areata je pogosto povezana z atopijo, avtoimunskimi boleznimi, motnjami ščitnice in vitiligo.

Štirje primeri, opisani tukaj, predstavljajo nežlahtno žariščno izpadanje las, ki prizadene samo pigmentirane dlake in ne vpliva na sive dlake. Vse te lastnosti so privedle do diagnoze alopecije areata z ohranitvijo sivih las. Takšni primeri so že opisani in verjamejo, da je mogoče dodati novo podvrsto alopecije areata [4]. Nepigmentirane dlake lahko sprva ne vplivajo, zato lahko nekateri bolniki z difuznimi lezijami kmalu razvijejo sive lase. Primeri nenadnega pojavljanja sivih las so bili prvič opisani v Talmudu [5]. Pozneje so poročali o še nekaj primerih [6-8].

Pojav sivih las tako v omejeni kot difuzni obliki alopecije areata je razložen z dejstvom, da izpadajo predvsem pigmentirani lasje. Trenutno razpoložljivi podatki kažejo, da se lahko alopecija areata šteje za T-celično posredovano avtoimunsko bolezen, pri kateri ima pomembno vlogo postopna izguba zaščite lasnega mešička, zagotovljena z imunsko regulacijo [9]. Dokazano je, da so melanociti lasnih mešičkov ena izmed tarč [10]. Ultrastrukturni podatki dokazujejo, da so melanociti lasnega mešička poškodovani v akutni alopeciji areata, še prej kot katerakoli škoda, odkrita morfološko v keratinocitih lasnega mešička [11]. Antigeni dejavniki verjetno igrajo vlogo pri anti-melanocitnem imunskem odzivu [12].

Plak alopecija areata, z ohranitvijo sivih las, je treba razlikovati od vitiliga, vitiliga, lokaliziranega v žariščih z alopecijo areata, in z vraščanjem depigmentiranih dlak po alopeciji areata. Vitiligo lasišča je ponavadi predstavljen kot lokalizirana bela pega, običajno s splošno depigmentacijo las ali le nekaj foliklov v prisotnosti ne pigmentirane pege. V našem članku ni bilo belih madežev na koži bolnikov in ni bilo razbarvanja poškodovanih las. Gostota pigmentiranih las v leziji je zmanjšana, sivih las pa ni. Zato je mogoče vitiligo in vitiligo v kombinaciji z alopecijo areata izključiti. Število melanocitov in njihova nasičenost z melaninom v anagenski fazi nepigmentiranih foliklov v območju alopecije je bilo precej manjše kot pri običajnih pigmentiranih foliklih [2, 13]. Ugotovljeno je bilo, da je vraščanje las v območju alopecije območje pogosto opisano, kar je lahko začasno ali trajno [14]. Tu opisani primeri so imeli razmeroma kratek čas spremljanja, sive dlake na izpadih las pa so bile v premeru in dolžini podobne kot pri prizadetih las na lasišču. V skladu s tem je ponovna rast depigmentiranih dlak po alopeciji areata mogoče izključiti..

Za zdravljenje alopecije areata je na voljo široka paleta zdravil. Zdravljenje lahko vključuje uporabo kortikosteroidov, topičnih kortikosteroidov, minoksidila, antralina ali imunoterapije, sistemskih kortikosteroidov, fotohemoterapije in kombinirane terapije [15]. Otroci s hudo in vztrajno alopecijo areata imajo najstrožjo prognozo. Zapletena družinska anamneza, poškodbe nohtov, atopija in z njimi povezane spremembe so negativni prognostični dejavniki [3]. Vsi tukaj opisani primeri so bili kratkega trajanja, najdaljše trajanje pa je bilo le 2 meseca. V 3. in 4. primeru je bila majhna količina pigmentiranih las in nekaj sivih dlačic porazdeljenih po območjih izpadanja las, čeprav gre le za pigmentirane lase. Ta dva vidika kažeta, da je alopecija areata z obstojnostjo sivih las lahko specifična oblika alopecije areata, ki je ugoden prognostični dejavnik..

sklepi

Opisani pojav alopecije areate z ohranjanjem sivih las je spodbuda za nadaljnje raziskave poteka in prognoze alopecije areate, pa tudi temeljne raziskave na tem področju in nadaljnjih člankih..

Kaj danes pomeni sivi pramen in kako so ga obravnavali

Siva ali "čarovniška" pramen, imenovana tudi "trakica Mullen", postaja vse bolj priljubljen Instagram trend. Beli trak na smolnih črnih laseh je v popularni kulturi povezan z zlikovci in večbarven trak s predstavniki subkultur, vendar imajo vsi manifestacije en skupni začetek.

Kaj pomeni izraz "trak Mullen"?

Kljub dejstvu, da so ljudje že v srednjem veku pretirano pozorni na lase, ki se začnejo sivati ​​z enega pramena, se je splošno ime "Mullenov trak" pojavilo šele v 70. letih prejšnjega stoletja. Izumila ga je britanska pisateljica Catherine Cookson, s čimer je siva nit postala značilnost družine Mullen (v ruskem prevodu Mollen). Cookson je prišla do priimka za svoje like, ki temelji na latinski besedi malignus, kar v prevodu pomeni "slabo". Zdi se, da ni presenetljivo, da je dobesedno prevedena kot "slaba proga" ali "črta zla" postala simbol pričeske negativnih likov in pošasti.

Kako je pramen čarovnic postal del folklore?

Vendar je bila poosebitev nečesa hudobnega, osamljenega traku sivih las še v srednjem veku. V spomin na tiste čase se je pojavilo drugo ime tega pojava - "čarovniški" pramen, saj je bil skupaj z moli, rojstnimi znamkami in rdečo barvo las "Mullenov trak" tehten razlog, da inkvizicija aretira in nato javno usmrti katerokoli žensko zaradi sum čarovništva.

Morda je povezava z čarovnicami, ki so bila stoletja vpeta v množično podzavest, želja po barvanju las z "Mullenovo črto" neke vrste protest in želja, da bi bili videti nenavadno, nestabilno in nepopolno.

Simbol zla zla

Toda vsa zgoraj opisana dejstva so že postala zgodovina, izmišljeni zlikovci s kontrastnim sivim pramenom pa nas danes obkrožajo povsod. Najbolj znani med njimi so Bellatrix Lestrange iz "Harryja Potterja", Cruella de Ville (Cruellin prevod najdete) iz "101 Dalmatinca", Rogue iz "X-Men", Nevesta Frankensteina iz starega istoimenskega filma - vsi pa, če ne odkrito jezni, potem so vsaj karizmatični, ekspresivni in niso na mestu v običajni družbi.

Ena od urednic znane revije Marie Claire "Mullenova črta" se je pojavila po naravi, vendar ne zamudi priložnosti, da bi povedala, da ji je bilo vedno prijetno, če se je povezal s temi ženskami - čeprav izumljenimi in zlobnimi, vendar brez družbenih okopov. Novinar je prepričan, da se tiste ženske, ki barvajo pramen las belo ali katero koli drugo barvo, tudi podzavestno povezujejo z vsemi temi zlikovci in si prizadevajo, da bi svetu pokazale vse strani svoje osebnosti - tako dobre kot slabe..

Flamboyant element Rockabilly Style

V 50. letih, še preden je svet zagledal večino zgoraj opisanih izmišljenih zlikovcev, je siva nit začela aktivno pridobivati ​​na priljubljenosti med predstavniki subkulture rockabilly. Ta val so hitro pobrala komercialna podjetja - kmalu ste lahko v vsaki lekarni kupili posebne komplete za beljenje pramenov in vse ženske revije so se med seboj virile, da bi tiskale nasvete, kako narediti modno barvanje doma.

Glede na to, da so se v puritanskih 50. letih ženske v ZDA in nekaterih evropskih državah šele začele osvobajati jarma "kuhinjskega suženjstva", so najbolj drzni med njimi hitro sprejeli ta eleganten neformalni element..

Šele pol stoletja pozneje se je "Mullenova črta" vrnila k subkulturam. Kaj, se ne spomniš? Kaj pa razvpiti emoji z njihovimi roza-belimi (in včasih celo zelenimi ali rumenimi) šiški na smolnih črnih ali svetlo belih laseh? In tako dekleta kot fantje. Kljub nekoliko drugačnemu videzu je bil zagotovo isti pramen "čarovnice", in čeprav je množična priljubljenost emo stila stvar preteklosti, še vedno obstajajo tisti, ki ostanejo v subkulturi (ali jo vnesejo), obarvajo pramene svojih las, ne glede na modo, trende in splošno mainstream.

Feminizem in protestni simbol žensk

Bližje 70. letom so bila področja sivih las, tudi na laseh najmlajših deklet, vse manj povezana z rock and rollom, vendar vedno bolj z ženskimi protesti. V ogenj priljubljenosti je dodalo gorivo tudi dejstvo, da je uporniška pisateljica Susan Sontag imela naravni Mullen. Nekaj ​​pozneje, v 90. letih, je novinarka in aktivistka Caitlyn Moran začela barvati lase v absolutno črno barvo, tako da je več kodrov obarvala s platino, le da je krepila javna združenja s takšnim elementom frizure. Med današnjimi uglednimi ženskami, ki so se označile za ti marker feminizma, je političarka Tulsi Gabbard, ameriška kongresnica.

Včasih se sivi pramen pojavi naravno

Pri majhnem odstotku ljudi se iz narave pojavi siv pramen - ta pojav imenujemo polioza, nekakšen rojstni znak, le na laseh. Včasih se manifestacija polioze odkrije od rojstva, vendar veliko pogosteje - v starejši starosti.

Polioza ni isto kot običajni postopek sivenja. Zanj je značilna prirojena odsotnost pigmenta v laseh in je lahko simptom heterokromije (različne barve šarenice v desnem in levem očesu) ali Waardenburgovega sindroma.

Na srečo so po zaslugi mode ženske, ki so pred sto leti skrbele zaradi svoje polioze in so jo zaradi stranskih pogledov prisiljene slikati, pred 500–600 leti pa so jih lahko opekli na lomi, danes počutijo ne samo mirno in samozavestni, a celo ponosni na prirojeni element frizure, ki so ga mnogi prisiljeni doseči umetno.

Simbol alternativnega sloga

Presenetljivo je, da so bila nekaj najbolj odkritih deklet na Instagramu, med njimi modna oblikovalka Mimi Wade, manekenka Moon Ga Young, umetnica princesa Gollum in pevka Billie Eilish, ki so bile prve fashionista, ki so vrnile trend Mullen stripe..

Pred nekaj meseci so najvidnejši londonski stilisti soglasno prišli do zaključka, da je danes v lepotnih salonih povpraševanje po pramenu "čarovnice" bolj priljubljeno kot kadar koli prej, stranke Mimi Wade pa najpogosteje omenjajo kot glavno modno referenco strank. Vsaka ženska sama ve, ali želi biti čarovnica, zlikovka, rockerka ali feministka ali celo naenkrat, a vsekakor to ni samo moda, temveč prepoznavanje njene notranje moči in pokritosti vseh oblik ženskosti.

Zakaj lasje postanejo sivi in ​​jih je mogoče odpraviti? Pojasni triholog

Kako prehrana, avtoimunske bolezni in ultravijolična svetloba vplivajo na zgodnje sive lase, je mogoče preprečiti ta postopek in ali je vredno potegniti ali barvati sive lase?

Sankt Peterburg trihologinja Svetlana Dimakova je za Paper povedala o vzrokih za sive lase, njihovih lastnostih in kdaj naj se posveti s strokovnjakom.

Svetlana Dimakova

Zakaj se pojavijo sivi lasje?

- Sivenje las je genetsko programiran fiziološki proces staranja. V glavnem se začne pri ljudeh po 35-40 letih v majhni količini in napreduje do 50 let.

Nekateri ljudje se lahko zaradi genske nagnjenosti prej (po približno 25 letih) pojavijo sive lase. Če je oče ali dedek že v mladosti imel sive lase, potem se z veliko verjetnostjo pojavi pri otrocih, ne glede na njihov spol. Tega procesa je nemogoče predvideti in preprečiti ni mogoče.

Zunanji dejavniki lahko spodbudijo proces sivenja pri ljudeh z genetsko nagnjenostjo: stres, ultravijolično sevanje, nezadostna prehrana (zlasti pomanjkanje vitaminov skupine B) in avtoimunske bolezni, kot je ščitnica.

Kako stres in prehrana vplivata na sive lase

- Stres izzove nastajanje prostih radikalov v koži (molekule, ki vsebujejo kisik, z enim manjkajočim elektronom - približno "papir"), ki lahko poškodujejo kožne celice - melanocite. Posledično se zmanjša sposobnost celic, da proizvajajo melanin. Zaradi tega se lahko sivenje začne v zgodnejši starosti..

Pomanjkanje vitaminov skupine B vpliva na biokemične procese sinteze melanina, kar vodi do zmanjšanja njegove proizvodnje v celicah melanocitov in do prezgodaj sivih las. Vendar pa je v tem primeru videz novih sivih las mogoče ustaviti, če se ponovno vzpostavi ravnovesje vitaminov v telesu..

Obstaja ideja, da slaba ekologija lahko vpliva na zgodnje sivenje las, vendar to ni povsem res. Okoljski dejavniki lahko poškodujejo strukturo las, vendar njihov vpliv na postopek sivenja ni dokazan..

V Sankt Peterburgu ultravijolično sevanje praktično ne vpliva na videz sivih las - tukaj jih primanjkuje. Toda v drugih primerih lahko ultravijolična svetloba povzroči nastanek škodljivih snovi (reaktivne kisikove vrste) in poškoduje kožne celice, melanocite. To se na primer dogaja v južnih regijah.

Kako se sive lase razlikujejo od neenakomernih las

- Ena izmed najpogostejših napačnih predstav o sivih laseh je, da lahko zaradi močnega stresa čez noč postanete sivi. V resnici je to nerealno, saj je sivenje postopen proces zaustavljanja proizvodnje melanina z melanociti in dolgo kopičenje zračnih mehurčkov v laseh..

Treba je razumeti, da odstotek las le 1% sestavlja pigment, ki določa odtenek las. Vsi ljudje imajo tako eumelanin (temen pigment) kot feomelanin (aka rdeči melanin). Le njihovo razmerje določa barvo las vsake osebe: eumelanin (temni odtenki las) prevladuje pri 90% ljudi, feomelanin (rdeči in svetli odtenki las) pa prevladuje v 1,8%, sicer pa so to njihove kombinacije. V procesu sivenja lasje postanejo prozorni, vendar pod določeno osvetlitvijo lahko vidite rumenkast odtenek - to je optična iluzija.

Sivi lasje nabirajo zračne mehurčke, njihova medularna plast začne prevladovati nad kortikalno plastjo, zaradi česar lasje izgubijo moč in elastičnost ter postanejo bolj dovzetni za kodranje. Luskice na površini kutikule se bolj tesno prilegajo drug drugemu, kar ima za posledico manj ohlapno površino las.

Po sivkah je kožice težje delati, na primer pri obarvanju. Frizerji za barvanje takšnih las uporabljajo posebne formulacije in metode za pripravo las za zajemanje barvil. Če pa sive lase primerjamo z navadnimi lasmi, potem sivi lasje ne potrebujejo dodatnega razbarvanja pri barvanju - prvič, da so manj poškodovani, in drugič, da zaradi odsotnosti pigmenta v laseh barva pade nanjo kot na bel list papirja.

Zakaj moški in ženske postanejo sivi različno

- Sivenje se pri moških in ženskah začne različno - imajo različna področja, ki so najbolj dovzetna za ta postopek. Pri moških se najprej zajamejo predeli templjev in brade, sivi lasje se pojavijo prej in v večjem obsegu kot pri ženskah.

Pri ženskah se začne sivenje v parieto-okcipitalnih conah in na območju rasti las. Sivi lasje se ne pojavljajo v neprekinjenem sloju, ampak posamezno, v prihodnosti pa se njihovo število povečuje.

Včasih se pri moških in nekaterih androgenih ženskah pojavlja sivenje kot proces staranja skupaj z androgeno alopecijo, torej z izpadanjem las moškega vzorca.

Ali se je mogoče boriti s sivino

- Verjame se, da je starostni videz sivih las fiziološko stanje, zgodnji pa patološki. Ne moremo pa reči, da so sivi lasje manj zdravi od navadnih. Samo, da lasje delno spremenijo lastnosti. Sivi lasje so estetska pomanjkljivost in tukaj je pomemben odnos vsake osebe do tega vprašanja..

Glavna metoda ravnanja s sivimi lasmi je trenutno barvanje. Obstojno barvanje bo poškodovalo strukturo samih las, nestabilna barvila in šamponi za odtenek pa niso tako škodljivi, vendar želena barva ali odtenek morda ne bo deloval.

Eno ali drugo barvo morate izbrati posamično, odvisno od spola in starosti osebe, kakovosti in debeline las, količine sivih las in želja same osebe.

Največji kozmetični učinek pri barvanju sivih las dobimo z uporabo obstojnih barvil. Barvanje se izvaja v celoti po celotni dolžini las, nato pa, ko raste, korenine barvamo enkrat na 1,5 do 2 meseca. Če je malo sivih las, potem lahko uporabite nestabilna barvila ali šampone za niansiranje, vendar jih boste morali uporabljati pogosteje..

Posamezne sive dlake je mogoče skrbno obrezati na korenu s škarjami. Če izvlečete sive lase, poleg bolečine lahko poškodujete lasni mešiček, lasje na tem mestu pa bodo prenehali rasti.

Kako skrbeti za sive lase

- Ni posebnih postopkov za sive lase. Toda tudi s sivimi lasmi lahko greste skozi vse iste izboljšavne postopke, ki obstajajo za navadne lase. Izboljšati krvni obtok in prehrano las, kar spodbuja dobro rast in proizvodnjo melanina, fizioterapijo, mezoterapijo z vnosom dodatnih vitaminov in makronutrientov, pa tudi s plazemsko terapijo.

Če imate sive lase, je postopek sivenja začel aktivno napredovati, ali istočasno so lasje začeli izpadati, se morate posvetovati s trihologom, ki vam bo pomagal ugotoviti vzroke s predpisovanjem pregledov: razjasniti stanje ščitnice, ugotoviti, ali je pomanjkanje v prehrani, preverite element v sledovih sestava las. V nekaterih primerih to pomaga ustaviti postopek..

Kako se ideje družbe o sivih laseh spreminjajo

- V zadnjem času je na področju kozmetologije in estetike nagnjenost k naravnosti: tako ženske kot moški poudarjajo svojo naravno individualnost. Kot rezultat tega se je oblikoval strpnejši odnos do sivih las kot na primer v 20. stoletju, ko so sivi lasje pogosto prebarvali.

Dandanes moški sploh ne barvajo svojih sivih las, nekatere ženske pa se zavestno odločijo za nošenje sivih las. (Na primer, leta 2015 je na Instagramu zaživel bliskovni mob #grannyhair, v katerem so dekleta namerno barvala lase srebrno - opomba "Papers".)

Na trgu se še vedno pojavlja veliko število izdelkov za barvanje sivih las - to je celotna industrija za kozmetična podjetja. Hkrati izboljšujejo izdelke: začeli so uvajati pripravke, ki obnavljajo maske po barvanju, dodajo hranila v sestavo barv za bolj nežen postopek barvanja.

Zgodnji sivi lasje se pojavijo zaradi stresa ali resne bolezni - hepatitisa, ciroze ali raka

Splošno sprejeto je, da sivi lasje krasijo moškega. Tudi zgodaj. Spomnite se junaka Akuninovih romanov, detektiv Fandorin, ki ga je že v dvajsetih letih odlikoval prav ta zunanji znak - "temnolaske, modre oči in glavna značilnost - zgodnji sivi lasje na templjih." In ta lik velja za privlačen med ženskami, ne samo tistega - Fandorinovega - časa. Vendar videz sivih las na lastnem telesu mnogi dojemajo kot nekaj groznega, hujšega, kot je le nastajajoča plešasta glava. Zakaj se v mladosti na glavi lahko pojavijo pobeljene sive dlake in kako na to odreagirati, je triholog (specialist za lase), seksolog in stilist pojasnil dopisniku.

V različnih narodnostih se sivi lasje praviloma pojavljajo v različnih starostnih obdobjih. Zadnji, po mnenju strokovnjakov, temnopolti moški postanejo sivi - nekje po več kot 40 letih. Sledijo Azijci, ki postajajo sivi do približno 35 let, in Evropejci, ki imajo lahko sive lase že pri 30. Moški se običajno sivijo pred ženskami, svetlolasi pred rjavolaskami, čeprav pri blondinkah to ni tako opazno. Brada in brki se posijejo prej kot drugi lasje, tudi na telesu.

Čas naravnega videza sivih las je genetsko določen in v biološkem smislu velja za znak staranja telesa - zmanjša se proizvodnja encima tirozinaza, ki pigment melanin združuje z beljakovinami v lasnih mešičkih.

Če začnete zgodaj začeti siveti, je lahko več razlogov: dedni dejavnik, stres ali bolezen.


Recimo, da so imeli vaši starši zgodaj sive lase, potem ni nič presenetljivega v tem, da ste v zgodnji mladosti našli "srebro" na glavi. S tem se lahko borite le z barvanjem. Drugi razlog so bolezni, ki lahko izzovejo tudi zgodnje sive lase. Potem je triholog opazil, da bi bilo lepo pregledati onkologijo in pregledati jetra.

»Od bolezni je seveda seveda onkologija na prvem mestu. Vzrok so lahko tudi kronične bolezni prebavil. Lahko je pankreatitis (bolezen trebušne slinavke) ali hepatitis s cirozo (bolezen jeter), ki načeloma moti vso encimsko presnovo v telesu. Včasih so lahko vzrok za zgodnje sive lase različne avtoimunske bolezni, ki jih je veliko, «je povedala Natalija Savenkova, trihologinja iz Trikološke pisarne Zlato las..

Tretji razlog, mimogrede, najpogostejši v naših dinamičnih in burnih časih, je stres. Poleg tega je to stres, ki ga povzroči poseben incident, in ne tisti, ki ga običajno imenujemo kronični. Izguba ljubljene osebe, resna težava v službi, nekaj velikega nadloga, povezanega z osebnim poslom - vse to vam lahko v trenutku spremeni glavo ali del tega na belo.

Mimogrede, če je vaša glava pobarvana belo z drobci (ti žariščno sivi lasje), lahko to tudi kaže na morebitno zastrupitev telesa s kakšnimi strupenimi snovmi, predvsem težkimi kovinami.

Jasno je, da bi se morali s takšnimi razlogi za zgodnje sive lase resno udeležiti obiska terapevta in celo trihologa. Po odpravi bolezni se lahko lasje sčasoma vrnejo v normalno stanje. Kot alternativna možnost za ljubitelje eksotike - najti doktorja Kašpirovskega, naj mu omogoči seanso. Morda ne boste verjeli, toda absolutno sivi lasje moje stare babice so se med televizijskimi sejami dejansko črnili..


Za skrivanje sivih las ali ne - odvisno je od vas. Če se še vedno odločite, da se znebite sivih las, je bolje, da to storite pri strokovnjakih, ki bodo profesionalno izbrali najbolj naraven barvni ton za vas. Sicer pa se samo spomnite, da obstajajo tone žensk, ki imajo res radi moške sive lase..

Seksolog Igor Lyakh je dejal, da se ženske delijo na tiste, ki imajo radi moške sive lase, jih ne marajo in do katerih so ravnodušni.

„Ženske, ki imajo radi sive lase, menijo, da je tak moški resnejši, stabilen, odgovoren in bo pokazal več pozornosti in skrbi. To so bolj izkušene in zrele ženske..

Tisti, ki se bojijo sivih las, so najpogosteje neizkušeni in posledično ne povsem zreli. Vključno z vidika spolnega razvoja. Prizadevajo si za vizualno-figurativno percepcijo: njih in lastne sive lase zelo plašijo. Tu deluje preprosta projekcija: moj partner je sivolas, kar pomeni, da sem tudi sam star, "je natančno določil Igor..

Stilistka Elena Vayman je zapisala: „Sivi lasje kot pojav ustreza človeku v odrasli dobi, ki že ima izkušnje, modrost in impozantnost. S temi stvarmi samodejno obdarujemo osebo s sivimi lasmi. Osebno pa menim, da ni treba slikati čez to, čeprav se veliko takšnih ljudi obrne na storitve stilistov. Sivi lasje so zdaj tak odraz nepreglednosti našega življenja. ".

Znanstveniki so pojasnili, od kod prihajajo sivi lasje in kako se spoprijeti z njimi

Fantje, svoje srce in dušo smo dali v Bright Side. Hvala za to,
da odkrivate to lepoto. Hvala za navdih in goosebumps.
Pridružite se nam na Facebooku in VKontakteu

Britanski dermatologi so izvedli vrsto eksperimentov in ugotovili, da ima do 50. leta 50% svetovnega prebivalstva vsaj 50% sivih las. Poleg tega se svetlolasi začnejo siveti po 30. letu, Azijci okrog 40, temnolasci pa po 40. letu. To je povsem naraven postopek, ki se imenuje depigmentacija, vendar se srebro v laseh pojavi pri 20 in 30 letih..

Bright Side vam bo povedal, od kod prihajajo sivi lasje, katere težave lahko signalizirajo in kako odložiti trenutek svojega videza..

Kaj daje barvo las?

Rast in barva las je odvisna od strukture in kakovosti lasnega mešička, oziroma melanocitnih celic, ki proizvajajo melanin. Melanin je sestavljen iz eumelanina in feomelanina, odvisno od količine in razmerja teh pigmentov pa dobimo celoten spekter odtenkov las, ki so nam znani..

S starostjo ali pod vplivom notranjih razlogov se aktivnost melanina zmanjšuje in dobesedno preneha interakcijo z beljakovinami las, zato sive dlake začnejo rasti iz korenin. Poleg tega lahko postopek popolne razbarvanja traja do 10 let, lasje ne morejo takoj postati sivi, tudi zaradi zelo močnega stresa. Živčni pretresi le pospešijo proces poslabšanja strukture las.

Vzroki za sive lase pri otrocih in metode njenega odstranjevanja

Ljudje srednje in pred upokojitvene starosti s sivimi lasmi verjetno ne bodo nikogar presenetili. Hkrati odkrivanje sivih las pri najstniku, še posebej majhnemu otroku, zmede in alarmira starše. Takšna zgodnja razbarvanost las je lahko dedna lastnost, včasih pa ta signal služi kot opozorilo za otrokovo razvojno bolezen..

Zakaj lasje postanejo sivi

Pigment melanin pri vsaki osebi je odgovoren za proces izgube barve las. Sinteza te snovi poteka v posebnih celicah - melanocitih, ki začnejo svoje delo še preden se otrok rodi. Ko se proizvodnja melanina ustavi, se pri osebi pojavijo prvi sivi lasje, kar velja za normo, ko se starost približa starosti 30 let.

Intenzivnost barve kodrov je odvisna od količine melanina, ki vstopa v zgornji del las

Ko se sivi lasje pojavijo pred 30. letom, se postopek imenuje zgodnje, prezgodnje sivenje. Znano je pravilo treh petdeset: do petdesetih let ima polovica prebivalstva 50% las, ki so izgubili pigmentacijo.

Melanin nastaja pod nadzorom hipofize, njegova količina pa je odvisna od proizvodnje ščitničnih in spolnih hormonov. Tudi simpatični živčni sistem sodeluje pri proizvodnji melanina, natančneje, vrednosti aktivnosti njegovih mediatorjev. Če je delovanje enega od teh medsebojno povezanih sestavin oslabljeno, se delovanje melanina zmanjša, kar vodi do postopne izgube barve kodrov..

Vzroki za sive lase so lahko tako dednost kot tudi motnja dela organa ali sistema. Torej, če so starši otroka nosilci gena za albinizem, bo dojenček podedoval to lastnost in v zgodnji starosti spremenil barvo las v sivo.

Zaradi genetske okvare v telesu otrok albinov barvni pigment melanin ni.

S prezgodnjimi sivimi lasmi otrokovo telo najpogosteje signalizira pomanjkanje vitaminov ali mineralov, ko se obnavljajo, se otrokovi lasje čez čas spet obarvajo. Če je glavni dejavnik izgube pigmentacije las pri otroku dednost, potem prejšnje barve las ni več mogoče vrniti..

Opaženo je bilo tudi, da vodikov peroksid, ki nastane v lasni gredi, lahko povzroči razbarvanje pigmentov, ki barvajo lase. Običajno se tak naravni postopek začne šele s povečanjem starosti človeka, kar povzroči zmanjšanje količine proizvedenega encima - katalaze. Če je kršitev časa tega naravnega procesa in sive lase najdemo pri majhnih otrocih, potem se morate posvetovati z zdravnikom, da otroka pregledate in ugotovite razlog za tak pojav.

Video: reportaža o zgodnji sivi lasje pri otrocih

Vzroki za sive lase pri otrocih različnih starosti

Poleg dednosti so lahko podlaga za pojav sivih las različni dejavniki, tako zunanji kot neposredno bolezen otroka samega..

Sivi lasje novorojenčka

Če se je otrok rodil z zaplatami sivih las na glavi, potem so razlogi za ta pojav lahko naslednji:

 • jemanje dojenčkov v tretjem trimesečju nosečnosti (zdravila, ki vsebujejo kloramfenikol);
 • individualna značilnost porazdelitve melanina po telesu. Izginotja sivih las v tem primeru ni mogoče nadzorovati, lahko je vseživljenjsko in spontano izgine;

Pomanjkanje pigmentacije pri novorojenčku je lahko začasno, obnavljanje barve pride spontano

Sivi lasje pri dojenčkih

Če se je otrok rodil s popolnoma naravno barvo las, potem pa so starši začeli opažati izgubo pigmenta, potem lahko to povzroči tudi dednost. O tem pojavu je vredno vprašati stare starše, saj se proces sivih las lahko pojavi spontano tako v povojih kot v mladostništvu.

Od staršev lahko podedujete ne le zgodnje sive lase. Poleg albinizma obstajajo tudi druge posebne genetske bolezni, ki jih spremlja kršitev proizvodnje melanina in posledično videz brezbarvnih pramenov pri otroku.

Vitiligo

Z vitiligo najpogosteje trpi koža, ki zaradi prekomernega kopičenja vodikovega peroksida izgubi svoj pigment. Vendar je znano, da postopek lahko vpliva na lase in celo trepalnice, ki izgubijo prvotno barvo. Dobra novica je, da se je vitiliga že naučil zdraviti in je reverzibilen..

Otroci običajno razvijejo omejene oblike vitiliga, ki so pogosto povezane z avtoimunskimi in endokrinimi motnjami

Nevrofibromatoza

Nevrofibromatoza tipa 1 lahko pri otrocih povzroči tudi zgodnje sive lase. To je bolezen, ki povzroča rast tumorjev, večinoma benignih, in jih spremlja razvoj različnih vrst funkcionalnih motenj. Takšne genetske nepravilnosti izzovejo spremembe v otrokovem živčnem sistemu, koži in laseh..

Pike na kavi z mlekom so prvi znak nevrofibromotoze pri otrocih

Dejstvo je, da je poseben protein, ki je odgovoren za razvoj živcev, povezan tudi z rastjo las in pigmentacijo. Pri nevrofibromatozi se na živcih razvijejo tumorji, medtem ko se struktura posebnega proteina uniči, lasje pa izgubijo barvo in postanejo sivi.

Sivi lasje pri predšolcih in mlajših učencih

Poleg genetskih bolezni je lahko vzrok za sive lase v otroštvu pomanjkanje hranil: vitaminov, mineralov ali beljakovin. Pogosto pomanjkanje vitamina B12 vodi do razbarvanja kodrov, razlog pa je lahko v pomanjkanju vitaminov C, E, A in nezadostnem vnosu cinka ali bakra v rastoče telo. B12 hipovitaminoza se razvije po operaciji na katerem koli organu prebavil, pa tudi zaradi zajedavcev v črevesju ali prirojene disfunkcije prebavnega sistema.

Poleg pomanjkanja vitaminov obstajajo tudi druge bolezni in stanja, ki vodijo do kršitve proizvodnje melanina pri otrocih. To so:

 • levkemija ali bolje rečeno kemoterapija za zdravljenje te bolezni krvi. Po uspešno opravljenem tečaju se obnovijo barva in količina las;
 • stres, okvare in živčne motnje, zaradi katerih pride do okvare proizvodnje pigmenta in nastanka zračnih mehurčkov na lasni gredi;
 • zmanjšanje produktivnosti celic melanocitov zaradi okvare endokrinega sistema, sprememba aktivnosti ščitnice ali drugih endokrinih žlez;
 • ARVI, tok z zapleti;
 • herpes;
 • bolezni srca;
 • motnje pravilnega delovanja ledvic in jeter, pa tudi trebušne slinavke.

Endokrine motnje, hipovitaminoza ali močni zunanji dražljaji lahko pri otrocih povzročijo sive lase

Razbarvanje las pri otrocih lahko povzročijo tudi zunanji dejavniki, ki niso povezani z boleznimi, na primer dolgotrajna izpostavljenost sončni svetlobi, ko prameni las dobesedno "izgorijo" pred ultravijoličnim sevanjem.

Obarvanje las pri najstnikih

Zgoraj navedeni razlogi za pojav sivih las pri otrocih v šoli so lahko pomembni tudi za mladostnike, toda tu lahko dodamo še eno značilnost, ki je značilna za prehodno starost - razvoj hormonske disfunkcije pri deklicah, pri kateri pride do kršitve proizvodnje spolnih hormonov. Pomanjkanje proizvodnje slednjih bo zagotovo vplivalo na delo celic, ki proizvajajo melanin. Na prezgodnjo smrt melanocitov lahko vpliva tako pomanjkanje spolnih hormonov kot presežek ščitničnih hormonov, zato bo pritožba k ginekologu-endokrinologu in predpisano zdravljenje pomagala znebiti nadaljnjega razvoja bolezni in obnoviti barvo las.

Prav tako se razlogom za pojav sivih las med mladostniki doda negativni vpliv hitre hrane, priljubljene med mladimi, katere zloraba vodi v proces glikacije beljakovin in znižanje prehranske vrednosti hrane, ki vstopa v telo..

Kajenje, ki je pogosto pri mladostnikih, vodi do razvoja oksidativnega stresa in zmanjšanja proizvodnje melanina. Melanocitne celice v telesu kadilca so poškodovane zaradi številnih oksidacijskih procesov, kar vodi ne le do zmanjšanja njihovega števila, temveč tudi do zmanjšanja barvilne sposobnosti pigmenta.

Negativne navade vodijo do zgodnjih sivih las

Mladostniki lahko izkusijo zgodnje sive lase zaradi negativnih zunanjih vplivov na lase. Torej, med mladimi pogosto lahko srečate dekleta pozimi brez klobukov, ki se bojijo, da bi pokvarili lase s klobukom. Vendar pa je treba spomniti, da pri temperaturah pod nič stopinj na lasišču pride do kršitve mikrocirkulacije krvi, kar vodi v negativne posledice v obliki sivih las.

Ko gre za visoke temperature, ne samo sončni žarki povzročajo izgorevanje las. Izgubo barve lahko povzroči pogosta uporaba vročega sušilca ​​za lase, curling likalnika, likanje, ki lahko poškoduje kodre in izgubi barvo..

Kako odpraviti težavo

Pogosto je mogoče obnoviti izgubljeno lepoto las, razen če vzrok za sive lase leži v genetiki. Ta postopek ni hiter, vendar je rezultat vreden dolgotrajnega zdravljenja..

Najpogosteje je razlog za razbarvanje pramenov manj resen in leži v pomanjkanju vitaminov in drugih hranil, zato je treba zdravljenje začeti z nakupom multivitaminskih kompleksov za otroke in dodatkov v meniju izdelkov, ki vsebujejo folno kislino (vitamin B9), vitamin B10 in B12.

Sezonsko jagodičje (jagode, češnje in robide), zelenjava (zelje in čebula) in sadje (zlasti marelice) bi morale biti obvezne na otrokovem meniju. Za starejše otroke se v prehrano doda peteršilj ali njegov sok..

Poleg tradicionalnega načina pridobivanja vitaminov, ko se pojavijo sivi lasje, klinike ponujajo seje mezoterapije, ki so dovajanje hranil za lase in lasišče z injekcijo. Mezoterapija je dovoljena že od zgodnje mladosti, vendar je vredno pretehtati prednosti in slabosti, ko se odločite za izvedbo otroškega tečaja.

Najmanjši in najbolj nemirni otroci se ne priporočajo za seje iz mezoterapije

Ko je moja sestra pri 15 letih razvila sive lase, je bila naša družina nadvse presenečena. V našem spominu takšnih primerov v družini ni bilo, zato sem otroka pokazala specialistu - trihologu. Da bi ugotovili razlog za izgubo pigmenta, je bila izvedena računalniška diagnostika strukture las in lasišča, po kateri so bili odvzeti krvni testi za splošne kazalnike, pa tudi določitev količine proizvedenih ščitničnih hormonov in vitamina B12. Pomanjkanje slednjih se je izkazalo kot pravi vzrok za sivenje, po tretjem tečaju mezoterapije in jemanju multivitaminskih kompleksov je bil učinek zdravljenja očiten, vendar je trajalo leto. Med zdravljenjem je sestra tkala sive lase v pletenico, tako da ni bilo opazno.
Če je dedni dejavnik odsoten in starši poleg sive lase opazijo še druge spremembe v otrokovem zdravju, potem je to razlog za podrobno proučitev otrokovega stanja. Pediater vam bo pomagal pri krmarjenju analiz in vas napotil na pregled k ožjim specialistom: trihologu, dermatologu, gastroenterologu, endokrinologu ali ginekologu.

Pojav snopov sivih las in vsakodnevno odkrivanje novih razbarvanih pramenov pri otroku sta razlog za takojšnje posvetovanje z zdravnikom.

Več prepovedi pri prepoznavanju sivih las pri otrocih

 1. Ne morete rezati, izvleči, odlepiti beljenih las, zlasti za majhne otroke (do tri leta). Takšne manipulacije ne bodo rešile težave in poslabšale rasti las..
 2. Ne bi smeli samostojno izbirati vitaminov in njihovega odmerjanja, ne da bi se posvetovali z zdravnikom. Preveliko odmerjanje zdravila lahko privede do zastrupitve.
 3. Za lase, mlajše od 18 let, je nevarno uporabljati barvila, tonike in barvne šampone. Snovi, vsebovane v kozmetiki za odrasle (barvila, amoniak, različne kemikalije in konzervansi), lahko povzročijo močno alergijsko reakcijo, izzovejo vnetni proces na lasišču in povečajo število sivih las.

Za otroke je varna samo uporaba barv za lase.

Preventivni ukrepi

Za vsako bolezen je osnova za njegovo preprečevanje ohranjanje zdravega načina življenja, upoštevanje norm telesne dejavnosti in načel pravilne prehrane. Zadosten vnos snovi, potrebnih za telo, in pravočasna terapija prepoznanih bolezni preprečuje pojav zgodnjih sivih las pri otrocih.
Upoštevati je treba naslednja načela:

 • med nosečnostjo ne morete jemati drog brez privolitve ginekologa ali pediatra;
 • prvo leto otrokovega življenja je pomembno vzdrževati dojenje;
 • v prehrani vrtca in učenca morajo biti prisotne sveža zelenjava, jagode in sadje, meso, mlečni izdelki, ribe;
 • vse vnetne bolezni lasišča je treba takoj zdraviti pod nadzorom zdravnikov. Pojav prhljaja je tudi razlog, da se posvetujete s pediatrom;
 • ko se odkrije napaka endokrinega, imunskega, kardiovaskularnega sistema, preprečevanje pojava sivih las vključuje pravočasno zdravljenje bolezni, izogibanje obdobjem poslabšanja in razvoju zapletov;
 • slabe navade najstnika v obliki kajenja, uživanja nezdrave hrane in alkohola je treba izkoreniniti;
 • v vročem vremenu ali, nasprotno, pojavu pora nizkih temperatur, je treba otrokove lase zaščititi z ustreznimi pokrivali.

Odzivi mater in strokovno mnenje

Najpogosteje zdravniki pomanjkanje pigmenta v laseh povezujejo s pomanjkanjem vitaminov ali genetike. Če pa se s slednjim ne naredi nič, potem lahko priporočila za dopolnitev potrebnih snovi dobite pri pediatru v kraju stalnega prebivališča..

Če pri otroku najdete sive lase, pomeni, da otrokovi lasje nimajo barvnega pigmenta. Skrivnost je v tem, da ko otrok prejema stres, pride do kršitve proizvodnje tega zelo pigmenta, ki barva lase. Namesto tega pigmenta se v laseh oblikujejo zračni mehurčki in lasje pridobijo svetlo senco. V tem ni nič groznega - gre za naraven postopek. Poleg tega se sivi lasje pri otrocih pojavijo zaradi dejstva, da otrokovo telo, ali bolje rečeno lasje, potrebujejo koristne vitamine. Pogosto je vzrok za pojav sivih las pri otroku genetska nagnjenost, dednost. Pomembno je tudi, kje in kako se nahajajo otrokove sive dlake, če so raztresene po celotni glavi, potem ne bi smeli posebej skrbeti, to je začasen pojav. V primeru, da se nahajajo na enem mestu in s snopom, se morate posvetovati z dermatologom. Če želite obnoviti barvni pigment, kupite folno in para-aminobenzojsko kislino v kateri koli lekarni za svojega otroka. Če otroku začnete dajati vitamine, lahko hitro pospešite postopek, povezan z obnavljanjem barve las. Da bi preprečili postopek, s katerim se pri otroku pojavijo sivi lasje, je pomembno, da v njegovo prehrano vnesete zelje, čebulo, marelice, češnje..

Alieva Elmira Eldarovna. Pediater, anesteziolog, specialist dojenja.

http://forum.detki.kz/topic/56928-%D1%81%D0%B5%D0%B4%D1%8B%D0%B5-%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0% BE% D1% 81% D1% 8B /

Sive dlake pri dvoletnem otroku

1.Ne srečal sivih las pri 2-letnem otroku, bodisi osebno bodisi v nenavzočnosti. Čeprav je imela sama že v šoli sivo nit - geni. (Babica je bila sivega skoraj do 30. leta, mama - malo kasneje).

2.Poslojena insolacija ni izključena, vendar to običajno povzroči, da lasje izgorijo in ne porjavijo.

3. Zobje, zlasti veliki žvečilni zobje, so na splošno "zabavna" stvar. Kakšnih spremljajočih pojavov hkrati nisem opazil! Morda je to eden izmed njih. Zelo redko - šel bom v svojo "pujsi".

4. Črevesna motnja tukaj najverjetneje nima nobene zveze - le spremljajoči pojav zob in sprememba kraja bivanja. Celo vesela bi bila, če bi ponudila najbolj banalno "piti vitamine" - vendar samo za vašo starost skoraj nič ni vredno. Poleg tega so tu potrebni minerali (lasje "ljubijo" cink itd.). Za dojenčke ostajata le "Multi-zavihki" in nova oblika "Complivita".

Khromova Elena Valentinovna, pediaterica medicinskega centra

http://yarmalysh.ru/otvety-mamam/sedye-voloski-u-dvuxletnego-rebyonka

Matere, ki pri svojih otrocih opazijo sive lase ali celo pramene, včasih ne verjamejo svojim očem. Če pa imajo starši isto lastnost, potem videz brezbarvnih kodrov ni več strašljiv. Najpogosteje matere priporočajo, da se v otroštvu svojih krvnih sorodnikov ne paničijo in si zapomnijo barvo las.

Moja najstarejša ima ključavnico sivih las, tako kot jaz. (imamo to dedno) Te sive dlake lahko sčasoma izpadajo in ne bodo več rasle, zato ne bi smeli biti panike - ne motijo ​​življenja

Yaga, 3 otroci

https://deti.mail.ru/forum/zdorove/detskoe_zdorove/sedye_voloski_u_rebenka/

Moja najstarejša, stara približno 5 let, je imela sive lase na kroni... Tako se je zgodilo, da smo v otroški kozmetični ambulanti začeli odstranjevati majhne bradavice, pili homeopatske kroglice... Bradavice so izginile in lasje so se prenehali siveti....

Tatjana Inshakova

https://deti.mail.ru/forum/zdorove/detskoe_zdorove/sedye_voloski_u_rebenka/

tudi če je res siv, lahko pride do pomanjkanja pigmenta v nekaterih žarnicah. Moja mama ima že od otroštva več sivih dlak.

Klukovka, 1 otrok

https://deti.mail.ru/forum/zdorove/detskoe_zdorove/sedye_voloski_u_rebenka/?page=2

Zaradi stresa se ne obarvajo v sivo! V to verjamejo le naše prababice. Otrok mora najprej k endokrinologu.

Natančna kopija pilafa

https://sovet.kidstaff.com.ua/question-414019

Pojav sivih las v otroštvu ali mladosti je vedno presenečenje in razlog za žalost staršev. Če želite najti pravi vzrok za razbarvanje las pri otroku, morate poiskati pomoč pri specialistu, le pravilno in dolgotrajno zdravljenje bo vodilo do pozitivnega rezultata.

Otrok ima sive lase - kaj to pomeni, ali ga je mogoče odstraniti?

Videz sivih las ni vedno povezan s starostjo - zgodi se, da se z njim rodijo ali pridobijo v otroštvu. Če ima otrok sive lase - kaj to pomeni in ali je mogoče obnoviti njihovo barvo, preberite na sympaty.net.

Kako se dedna siva dlaka manifestira že v zgodnji starosti?

Srebrne dlake majhnega otroka so lahko dedna lastnost. Brunettes dojenčki imajo od rojstva včasih sive dlake ali celo vso sivo pramen (če se je novorojenček rodil z lasmi). Pri svetlolasih dojenčkih so sivi lasje včasih nevidni, vendar postanejo vidni pri 1 letu, 2 ali 3 letih - ko otroški lasje spremenijo svojo strukturo in senco v nekoliko temnejši.

Če se otrok ne obarva enakomerno, ampak v pramenih, je to lahko znak vitiliga na glavi. To je tudi genetska lastnost, ki je ni mogoče odstraniti ali lokalizirati..

Vitiligo se ponavadi pojavlja kot obliž zelo lahke, skoraj bele kože z dobro opredeljenimi obrisi.

V teh krajih se melanin ne proizvaja, in če je vitiligo predel na glavi, potem tudi lasje tam rastejo razbarvani.

Če sive lase povzroči eden od teh dejavnikov, potem se nima smisla boriti z njim, ga odrezati ali še bolj izvleči. Tudi jemanje zdravil, spremembe prehrane, zunanji kozmetični postopki in drugi ukrepi ne bodo spremenili stanja..

Boj proti sivim lasem, ki jih povzroča vitiligo, je neuporaben

Popolnoma brezbarvni lasje pri albino otrocih. Vendar pa albinizem ni ravno sive lase, temveč bela barva vseh dlačic na glavi in ​​telesu. Albinosi se pravilno štejejo za zelo lahke blondinke in ne za ljudi, ki so od rojstva postali sivi. Njihovi lasje včasih rahlo spremenijo barvo, postanejo rumeni - to se lahko zgodi pri starosti 5 let ali v adolescenci.

Kaj še lahko povzroči sive lase pri otrocih??

Otrok ima sive lase na glavi - kaj pomeni, če jih prej ni bilo? Razlogi so lahko različni, vendar vsi nekako vplivajo na sintezo melanina in njegovo oskrbo z lasnimi mešički.

 • Jemanje nekaterih antibiotikov in citostatikov lahko povzroči ta učinek.
 • Včasih je novorojenček v prvih mesecih življenja zasijal, če je mati med nosečnostjo prejela antibiotik kloramfenikol.
 • Znatno pomanjkanje vitaminov B10 in B12, pa tudi mineralov cink, selen, železo, cink, kobalt se lahko kaže v pojavu sivih las.
 • Tudi močno pomanjkanje teh snovi v telesu noseče matere lahko vpliva na otrokove lase, vendar to lahko nadomestimo s pravilnim hranjenjem otroka po rojstvu..
 • Anemija je bolezen, katere simptom so lahko sivi lasje, ne glede na starost.
 • Močan stres, daljša obdobja bolezni z vročino, naporna vadba lahko privedejo do sivih las otrok. Včasih so to reverzibilne spremembe barve pramenov, včasih ne..
 • Bolezen, ki se manifestira ne samo s sivimi lasmi, ampak zaradi katere se lahko pojavi bela kepica na glavi - skodle.
 • Endokrine motnje lahko povzročijo lažno staranje in sivenje.

Lasje otrok albinov lahko s starostjo spremenijo barvo ali ostanejo popolnoma bele.

Na koga zdravnika iti in kaj storiti za obnovo las?

Odkrili ste sive lase pri otroku - h kateremu zdravniku morate iti? Pravilno bi bilo, da se posvetujete s trihologom (specialistom za zdravje lasišča in las), endokrinologom in dermatologom.

Če je sprememba pigmentacije lasne linije povezana z določeno boleznijo ali pomanjkanjem nekaterih snovi, bo zdravnik predpisal zdravljenje. Še več, to bo zagotovo celovito zdravljenje temeljnega vzroka in ne bo sivega kot takega..

Včasih določeno zdravljenje sploh ni potrebno - otroku morate dati raznoliko zdravo hrano, čim manj stresa itd..

Sivi lasje se bodo po šestih mesecih do enem letu po okrevanju od bolezni in / ali po zaključku tečaja jemanja antibiotikov spremenili v normalno stanje..

Včasih se zgodi, da pridobljeni sivi lasje ne minejo, kljub temu, da je otrok zdrav in normalno jesti. V tem primeru ne bi smeli biti panike - to je le značilnost videza, ki ga lahko, če otrok sam želi, spremeni z barvanjem.