Oljčno olje VS Repično olje

Kanolovo olje lahko poslabša spomin.

Znanstveniki v Pensilvaniji pravijo, da trditev, da je olje repičnega olja koristno za zdravje, ni dovolj znanstveno, zato je najbolje, da namesto repičnega olja uživate oljčno olje..

Čeprav se repično olje že dolgo uporablja kot zdravo rastlinsko olje, nove raziskave kažejo, da to ni povsem res..

Raziskovalci so ugotovili, da je tisto, kar proizvajalci imenujejo repično olje najbolj zdrav izdelek, laž, saj so zadnje raziskave pokazale, da olje repičnega semena prispeva k debelosti, slabšanju spomina in drugim resnim in škodljivim učinkom na človeške možgane..

Po mnenju znanstvenikov s Pennsylvania Temple Institute je naraščajoči trend nadomeščanja oljčnega olja s kanolijim oljem neupravičen in ni zdrava alternativa olivnemu olju za uporabo pri dietah..

V zadnjem času je uporaba oljne ogrščice postala zelo priljubljena zaradi nizkih stroškov in popularizacije kot dostopen nadomestek dragega oljčnega olja. Vendar še niso izvedene študije o dolgotrajni uporabi oljne ogrščice in ni jasno, kako lahko vpliva na razvoj nevroloških bolezni..

Pred kratkim so na templju Univerze v Pensilvaniji izvedli raziskavo, kjer je profesor Medicinske šole Domenico Pratitz skupaj s sodelavci preizkušal, kako je mogoče prepoznati koristne lastnosti oljne ogrščice za zdravje ljudi..

Vzeli so dve skupini laboratorijskih miši z Alzheimerjevo boleznijo. Ena skupina miši je bila hranjena z običajno prehrano, druga pa je poleg običajne prehrane dnevno zaužila 2 žlici repičnega olja..

Celoten eksperiment je trajal 6 mesecev. Glede na rezultate študije so miši, ki so jedle repično olje, v starosti enega leta pridobile veliko teže, trpele zaradi pomembne okvare spomina.

Poleg tega so nevrobiokemijske analize pokazale, da zmanjšujejo sinaptično celovitost (sinapsa se nanaša na povezavo med živčnimi celicami, kamor potujejo impulzi). Zmanjšanje sinaptične celovitosti pomeni, da tudi prenos impulzov iz ene živčne celice v drugo prav tako ne deluje. Zgodnje raziskave so pokazale, da je ta izguba močno povezana s kognitivnim padcem AD.

Po mnenju znanstvenikov z inštituta Temple rezultati njihovih raziskav ne podpirajo nekaterih obstoječih idej, da je redno uživanje oljne ogrščice koristno za zdravje ljudi. Seveda znanstveniki priznavajo, da je potrebnih več raziskav za preučevanje bioloških učinkov tega olja, vendar ugotovitve ne bodo upravičile naraščajočega trenda nadomeščanja oljčnega olja z repičnim oljem kot dobro in zdravo prehransko alternativo v ne-sredozemskih državah..

Prednosti oljčnega olja

Zdravnik Simon Poole je v intervjuju za The Times primerjal zdravstvene koristi mediteranske prehrane z očitnimi zdravstvenimi tveganji zaradi olja kanele..

Čeprav je pri najnovejših študijah na živalih treba biti previden, ta študija kaže, da oljčnega olja ne moremo nadomestiti z drugimi olji in pričakujemo enake koristi za zdravje. Prejšnje delo iste raziskovalne skupine je pokazalo kognitivne koristi oljčnega olja. To je v skladu z drugimi raziskavami, ki so pokazale znatno zmanjšanje nevrodegeneracije pri miših z uporabo polifenolov oljčnega olja, kot je oleuropein.

Zdaj je dovolj dokazov in raziskav, ki kažejo, da je mediteranska prehrana, ki vključuje redno uporabo oljčnega olja, izboljšala zdravje ljudi. Avtorji študije so pravilni v dejstvu, da je danes zelo malo podatkov o zdravstvenih koristih drugih olj, ki se tako pogosto oglašujejo kot možne alternative oljčnemu olju..

Medtem ko se repično olje lahko pohvali, da je cenejše od oljčnega olja, je lahko zelo drago glede škodljivih učinkov na človeške možgane in celotno telo. Zadnja raziskava, objavljena v znanstvenih poročilih, kaže, da trenutne zdravstvene pritožbe zaradi oljne repice dokazujejo, da olje nima koristi..

Repično olje - sestava, koristi in škodi

Repično olje je na voljo, vendar v Rusiji ni prepoznano. In zaman: vsebuje polovico nezdrave nasičene maščobe..

Repično olje je narejeno iz repičnega semena, ki dobro uspeva v vseh podnebjih. Proizvodnja olja brez odpadkov: pogača se uporablja pri pripravi krme za živali.

Obstajata dve vrsti repičnega olja - industrijska in kulinarična. Industrijska se uporablja pri proizvodnji maziv za motorje, kulinariki pa se dodajajo hrani ali jedo v čisti obliki.

Industrijskega olja ne smete jesti. Sestavljen je iz 60% eruka kisline, ki je strupena in rakotvorna za človeka. 1

Razmere z repičnim oljem so enake kot s palmovim oljem. Brezvestni proizvajalci hrane pogosto zamenjujejo jedilno olje s tehničnim oljem, zaradi česar ljudje kupujejo zelo škodljiv izdelek.

Sestava repičnega olja

Kanolaino olje je zdrav vir omega-3, 6 in 9 maščobnih kislin (FA). Pomembno je, da jih vsebuje olje v pravilnem razmerju in jih telo zlahka absorbira..

1 žlica repičnega olja vsebuje:

 • vitamin E - 12%;
 • vitamin K - 12%;
 • kalorij - 124,2

Iz katerih maščobnih kislin je olje repičnega semena?

 • mononenasičenih - 64%;
 • polinenasičene - 28%;
 • nasičenih - 7%. 3

Izdelek ne vsebuje niti enega grama transmaščob in konzervansov, ki so škodljivi za telo.

Najvišja temperatura ogrevanja oljne ogrščice je 230C. Pri tej temperaturi ne oddaja rakotvornih snovi in ​​ne postane nevarna za zdravje. V oljnem olju je ta številka višja kot pri olivnem olju, na katerem ne morete ocvrti in peči hrane..

Kalorična vsebnost repičnega olja - 900 kcal.

Prednosti oljne ogrščice

Izdelek je bogat z nenasičenimi maščobnimi kislinami, ki morajo biti prisotne v naši prehrani vsak dan. Njihova uporaba znižuje raven holesterola in ščiti pred možgansko kapjo. V oljni ogrščici je količina teh maščob primerljiva s sestavo mastnih rib.

Ko ga jeste, omega-3 FA prodirajo v možganske celice in ščitijo pred demenco in Alzheimerjevo boleznijo. Poleg tega je močan antioksidant! Če na dan zaužijete žlico oljne ogrščice z zelenjavo ali žitom, dobite polovico dnevne vrednosti omega-3 maščobnih kislin..

Omega-6 FA blagodejno delujejo na bronhije in ožilje. Vendar njihov presežek izzove razvoj vnetja. Nutricionisti svetujejo, da uživate omega-6 in omega-3 v razmerju 2: 1, da dobite vse koristi in se izognete škodi. Repično olje se ponaša s prav takim deležem v sestavi.

Če želite ohraniti kožo mlado, dodajte v svojo prehrano repično olje. Zdrave maščobe in vitamin E v njegovi sestavi sodelujejo pri obnavljanju celic in upočasnjujejo nastanek gub.

Uporabite olje kot solatni preliv za izboljšanje zdravja oči in sklepov. Te lastnosti so še posebej pomembne za starejše..

V primerjavi s kokosovim in olivnim oljem vsebuje repično olje manj nasičenih maščob. Zato je bolj zdravo za tiste, ki želijo shujšati..

Repično olje vsebuje veliko fitosterolov, ki krepijo imunski sistem in pomagajo v boju proti virusom. Dodajte ga v prehrano za vsakodnevno jesen in okrepite imunski sistem brez zdravil.

Uživanje oljne ogrščice je še posebej koristno za vegetarijanske diete.

Naštete koristne lastnosti veljajo samo za nerafinirano olje repičnega hladnega stiskanja. Izogibajte se uživanju rafinirane hrane - vsebujejo zelo malo hranilnih snovi.

Škoda in kontraindikacije oljne ogrščice

Škoda se kaže s prekomerno uporabo. Ker gre za izdelek z veliko maščobami, se ga ne smete preveč zavzemati - to lahko povzroči debelost in povečano delo prebavnega trakta.

Bodite prepričani, da spremljate svoj dnevni vnos omega-6 FA. Presežek njih lahko povzroči vnetje v telesu..

Uporaba olja je prepovedana, kadar:

 • driska;
 • poslabšanje bolezni žolčne kamne;
 • hepatitis;
 • individualna nestrpnost.

Pri uporabi tehnične oljne ogrščice (če jo je brezobzirni proizvajalec zamenjal z jedilnim oljem) se lahko pojavijo naslednje:

 • motnje v razvoju kosti;
 • motnje v hormonskem ozadju;
 • videz visceralne maščobe;
 • kronične bolezni ledvic in jeter.

Otroška hrana in repično olje

Med znanstveniki je še vedno vroča razprava o tem, ali je olje repičnega olja dobro za otroke. Pogosto ga dodajamo v prehrano dojenčkov (ne v čisti obliki, ampak kot del mešanic), tako da otrok dobi koristne maščobne kisline, ki se ne proizvajajo v telesu. Vendar pa lahko otrok zaradi morebitne nadomestitve jedilnega olja s tehničnim dobi več škode kot koristi..

Repično olje

Repično olje Bio nerafinirano 1. hladno stiskanje / P hilippe Vigean Colza od Philippe Vigin (Francija)

Olje je pridobljeno iz semen rastline oljne ogrščice - najdragocenejši vir nasičenih, mono nenasičenih in polinenasičenih maščobnih kislin, vitamin E

Canola olje je dobro za preliv solat, hladnih jedi, kumaric, majoneze in drugih omak

Repično olje Bio nerafinirano 1. hladno stiskanje / P hilippe Vigean Colza od Philippe Vigin (Francija)

Olje je pridobljeno iz semen rastline oljne ogrščice - najdragocenejši vir nasičenih, mono nenasičenih in polinenasičenih maščobnih kislin, vitamin E

Canola olje je dobro za preliv solat, hladnih jedi, kumaric, majoneze in drugih omak

Sestavine: Nerafinirano repično olje 1. hladnega stiskanja *

* proizvodi bio-organskega kmetovanja

Certificiranje - AB, Ecocert

Hranilna vrednost na 100 g: beljakovine 0 g, ogljikovi hidrati 0 g, maščobe 100 g, vključno z nasičenimi 8 g, mono nenasičene 61 g, polinenasičene 31 g (omega-6 in omega-3 - 2,2 g), vitamin E - 28,4 mg

Oljčno olje za cvrtje - miti in dejstva

Oljčno olje za cvrtje. Miti o oljčnem olju

V zadnjem članku smo vam povedali o 2 pogostih mitih o zamrzovanju oljčnega olja. Kot razumete, ne glede na to, kako oljčno olje zamrzne (motnost, kristali, kosmiči) ali sploh ne zmrzne, nam to ne pove nič o kakovosti in zdravstvenih koristih oljčnega olja. Vsaj še dva mita o oljčnem olju so še vedno razširjeni.

Mit 1. Oljčno olje je zelo kalorično in od njega se lahko izboljšate

Kljub temu, da olivno olje vsebuje približno 900 Kcal, ga skoraj v celoti sestavljajo nenasičene maščobne kisline, ki jih telo stoodstotno absorbira in se ne nabirajo v obliki maščobnega tkiva. Enaka kalorična vsebnost masla ali margarine, ki je sestavljena večinoma iz nasičenih maščob (zato so pri sobni temperaturi trdne), se zlahka odlaga v človeškem telesu. Oleinska kislina deluje v interakciji s celicami črevesne sluznice in spodbuja proizvodnjo snovi, imenovane oleletanolamid. Ta snov možganom pošilja signal, da je prišlo do sitosti in telo ne potrebuje več hrane. Oleinska kislina blagodejno vpliva tudi na presnovo in pospešuje dobro prebavo..

Poleg tega so študije pokazale, da je dieta z mononenasičenimi maščobami za hujšanje učinkovitejša kot dieta brez maščob. Znanstveniki verjamejo, da bo nadomeščanje vseh maščob v prehrani z nenasičenimi maščobami povzročilo malo izgube teže, tudi brez večjih omejitev pri hrani in telesni vadbi (Asia-Pacific Journal of Clinical Nutrition, 2004, št. 10, Asia-Pacific Journal of Klinična prehrana).

Mit 2. Ne morete ocvrti v olivnem olju.

In zakaj lahko ocvrti v drugačnem olju? Odgovorimo: ker se uporabljajo za cvrtje v rafinirani obliki. Nihče ne ocvrti v dišečem nerafiniranem sončničnem olju. V ponvi se bo preprosto prižgalo, pustil pa bo oster vonj, bogat z rakotvornimi snovmi. Edino nerafinirano olje za cvrtje, ki nam je na voljo, je oljčno olje..

Poglejmo tak indikator, kot je temperatura kurjenja olja. Nerafinirano sončnično, sojino ali repično olje gori pri približno 160 ° C. Temperatura gorenja nerafiniranega oljčnega olja je približno 190 ° C (po drugih virih - 210 ° C). Z rafiniranjem so vsa olja primerna za cvrtje, pri čemer se njihova temperatura zgorevanja dvigne na 230-240 ° С.

Obstaja le ena vrsta oljčnega olja, s katero ne bi priporočali cvrtja: to je nefiltrirano oljčno olje, nasičeno z mikro delci oliv. Resnično lahko gori na štedilniku. Grki sami in prebivalci Krete ne kupujejo nobenega posebnega oljčnega olja za cvrtje, ampak ocvrti in enolončnico samo na ekstra deviško, kar je za njih cenovno ugodno..

Upoštevajte, da če ste kaj ocvrli do hrustljave zlate skorje, potem to ni več najboljša ideja za zdrav življenjski slog. Vendar pa je za cvrtje bolje uporabiti oljčno olje namesto sončničnih ali živalskih maščob. Včasih si želimo ne samo zdrave hrane, ampak tudi okusno hrano za telo in dušo!

Koristne lastnosti in kontraindikacije oljne ogrščice: kaj zdravi, je cvrtje dovoljeno in kakšna je nevarnost jeter

Repično olje se imenuje "ruska oljka" zaradi podobnosti lastnosti in kemične sestave. Prednosti oljne ogrščice so nesporne: za razliko od sončničnega olja vsebuje omega-3 polinenasičene maščobne kisline in druge dragocene snovi.

Sprva se je repično olje uporabljalo v tehnične namene zaradi prisotnosti škodljivih snovi. Z razvojem tehnologije so se jo naučili očistiti, pri čemer so ohranili le uporabne spojine. Uporaba oljne repice v terapevtski in profilaktični prehrani je danes zelo razširjena..

Surovine za proizvodnjo

Repično olje je narejeno iz semen oljnice. Posilstvo je ožji sorodnik posilstva, spada v družino križnikov. To je rastlina, visoka do 2 m, s panike svetlo rumenimi cvetovi. Po cvetenju zorijo stroki s semeni.

Hladno stisnjeno nerafinirano oljno ogrščico se je v industriji uporabljalo le kot mazivo, osnova za pripravo mila in sušilnega olja. Nerafinirano olje ima neprijeten vonj in vsebuje strupene snovi.

Leta 1978 so rejci iz Kanade predstavili novo sorto oljne repice. Vseboval je minimalno količino škodljive kisline in je bil primeren za uporabo v hrani. Dodatno čiščenje je pomagalo, da se popolnoma znebimo škodljivih snovi, ohranilo je vse vitamine, dragocene maščobne kisline.

Analiza sestave

Kemična sestava repičnega olja je bogata z maščobnimi kislinami. Visoka vsebnost vitamina E - 18,9 mg na 100 g izdelka. Od mineralov je najvišja koncentracija fosforja 2 mg na 100 g olja. Vsebuje veliko količino beta-sitosterola - do 300 mg. Vsebnost kalorij je 899 kcal. Maščobne kisline so glavna vrednost. Njihov seznam in vsebina sta prikazani v tabeli.

Tabela - Vsebnost maščobnih kislin v repičnem olju (na 100 g)

NasičenorMononasičenarPolinenasičener
Palmitic2,3Oleinovaya28.1Linolejska13.9
Stearic0,7Gadolejski8.9Linolenski8.5
Erukovaya33

Repično olje: škoda in korist

Koristne lastnosti repičnega olja so posledica vsebnosti maščobnih kislin. Skupaj z vitamini in minerali imajo kompleksen učinek na človeško telo. Devet lastnosti velja za najdragocenejše.

 1. Povečana imuniteta. Če ga redno jemljemo, olje povečuje zaščitne funkcije telesa, pomaga upreti se virusom in bakterijam.
 2. Izboljšanje stanja krvnih žil. Okrepijo se krvne žile, razgradi se slab holesterol. Verjetnost nastanka aterosklerotičnih plošč se zmanjša. Maščobne kisline zmanjšujejo viskoznost krvi - služijo kot preprečevanje možganske kapi, srčnega infarkta, tromboze.
 3. Normalizacija hormonske ravni. Repično olje vsebuje estradiole, rastlinski analog ženskih hormonov. S sistematično uporabo pri deklicah se menstrualni cikel normalizira. Olje za starejše ženske koristi blažitev simptomov menopavze. Ta lastnost moškim nalaga nekaj omejitev..
 4. Preprečevanje raka. Olje vsebuje vitamin E, karotenoide. Spodbujajo izločanje prostih radikalov, zmanjšujejo verjetnost razvoja raka.
 5. Obnova prebavnega trakta. Uporaba repičnega olja pri boleznih prebavil je zelo razširjena. Ima obdajoč, celjenje ran, zmanjšuje kislost želodčnega soka.
 6. Krepitev živčnega sistema. Redni vnos oljne repice uravnava stanje živčnega sistema - obnovi se normalen ritem spanja, stres se lažje prenaša, tesnoba prehaja.
 7. Koristi med nosečnostjo in dojenjem. Žlica olja na dan med nosečnostjo in dojenjem prispeva k normalnemu razvoju ploda, mleko obogati z dragocenimi snovmi. Čistega oljnega ogrščice se ne daje dojenčkom.
 8. Olajšanje bolečin v sklepih. Pri protinu, artritisu, artrozi je priporočljivo narediti losjone z oljem. Zmanjšajo intenzivnost bolečine, delno ublažijo vnetje.
 9. Terapija za kožne bolezni. Kot zunanje zdravilo se repično olje uporablja pri luskavici, ekcemih in drugih kožnih boleznih. Zmehča, ima protivnetni učinek.

Kdo ni primeren

Nutricionisti razlagajo škodo repičnega olja z vsebnostjo eruka kisline v njeni sestavi. Ne razgradijo ga encimi, postopoma se kopiči v telesu. Posledice presežka eruka kisline so oslabljene spolne funkcije, jetra, srce, ožilje in mišice.

Kontraindikacije za repično olje:

 • nestrpnost do izdelka;
 • bolezen jeter;
 • pankreatitis;
 • nagnjenost k driski.

Zdravilni recepti

Zdravilne lastnosti repičnega olja so znane tudi v ljudski medicini. Ta izdelek se uporablja za naslednje namene.

 • Poveča imuniteto. Vsak dan vzemite eno ali dve desertni žlici olja. Priporočila za sprejem: zjutraj, uro in pol pred zajtrkom.
 • Olajšajte bolečine v sklepih. Olje rahlo segrejemo v vodni kopeli, namočeno v gazo. Nanesemo na sklepe, zaviti v polietilen, pustimo dve uri.
 • Opustite vnetje. Pri opeklinah, manjših poškodbah kože vneto mesto mažemo z oljem do štirikrat na dan.
 • Obnovijo moč. Po intenzivnih fizičnih naporih je priporočljivo narediti regeneracijsko kopel. Združite 50 g morske soli, dve žlici masla, kozarec mleka, malo škroba in nekaj kapljic eteričnega olja sivke. Zmes vlijemo v toplo vodo. Čas za kopel - največ 20 minut.

Lepotni izdelek

V kozmetologiji se repično olje uporablja za nego kože rok, obraza in telesa. Z redno uporabo mask na osnovi olja se koža zmehča, gladi, postane elastična s spodbujanjem proizvodnje kolagenskih vlaken. Izdelek se lahko uporablja za lase - naredi gladko, svilnato in krepi lasne mešičke. Najbolj priljubljeni so trije recepti za kozmetiko.

 1. Za suho kožo. Zmešajte v žlici smetane, masla in medu. Nanesite na kožo, držite pol ure.
 2. Za akne. Vsakodnevno namažite problematična področja s čistim oljem repičnega olja.
 3. Za sijoče lase. V pol litra kefirja dodamo dve žlici repičnega olja in ščepec morske soli. Mešamo, nanesemo na lase, ovijemo s polietilenom in brisačo. Držite vsaj eno uro.

5 pravil za zdravo izbiro

Le kakovostno olje bo koristilo, ne pa škodovalo telesu. Pri izbiri olja bodite pozorni na naslednjih pet parametrov.

 1. Usedlina. Dobro rafiniran, varen izdelek ne vsebuje usedlin. Olje s sedimentom ni primerno za prehranske namene.
 2. Koncentracija eruka kisline. Sestava je navedena na etiketi. Koncentracija eruka kisline v izdelku ne sme presegati 0,5%.
 3. Stopnja čiščenja. Za prehranjevanje se uporablja rafinirano olje, ki je prešlo vse faze čiščenja.
 4. Hidrogenacija. Hidrogenirano olje se hitro pokvari, pridobi neprijeten vonj.
 5. Barva in aroma. Kakovostno olje ima lahkotno, prijetno aromo in zlato barvo.

Preden vzamete repično olje, se morate prepričati o kakovosti izdelka in odsotnosti kontraindikacij. Tudi dobro rafinirano olje vsebuje škodljivo kislino - odmeriti je treba količino izdelka. Sončničnega olja z njim ni priporočljivo popolnoma nadomestiti..

Ocene: "Poskusite in naredite svoje sklepe"

Do nedavnega za oljno ogrščico še nihče ni slišal, v zadnjih letih pa je ta rastlina zapolnila večino kmetijskih polj. Zakaj? Da, ker ta rastlina ne bo zahtevala skoraj nobenih stroškov: posejana, obdelana s herbicidom, počakala, da je dozorela in odstranjena, iz nje pa lahko naredite vsaj olje ali bencin. O prednostih takega olja se ne bom prerekal, a žrtvova svoj okus sončničnemu, čeprav po okusu in barvi ni tovarišev. Vendar poskusite sami in naredite zaključke.

Dobili so nam tudi 4 steklenice repičnega olja. Pozimi te bom peljal v Rusijo, jedo veliko masla. In od oljne ogrščice sem nekako leta 2005 imel alergijo na čelu, mozolje srbeč in potem sem jo nehal kupovati, ampak sem jo kupil po nasvetu.

... A bal sem se kuhati s tem oljem, ali bolje rečeno, kuhala sem kumarico, a je nisem jedla. Ker je na internetu tudi zapisano, da iz takega olja izdelujejo strojno olje. Nato sem poklical svojega pediatra, da bi ugotovil, ali ga je mogoče uporabiti. Pediatrinja pravi, da je njena sestra kemičarka in bo zdaj poklicala in izvedela. Nato sem poklical nazaj in pediater pravi, da je to navadno olje, ravno najnižje stopnje. A zase sem se odločil, da ga ne bom več uporabljal. Ker je o tem olju malo informacij.

Nenavadno je bilo, da je bilo olje kupljeno po naključju. Izkazalo se je, da je cenejše in ga zato kupil. In šele takrat so odkrili, da gre za oljno ogrščico. Sprva so se nekako postavili na stražo, šli na splet in začeli brati vse o njem. Izkazalo se je, da ni samo cenejši, ampak tudi bolj zdrav kot sončnični. Pišejo, da je po uporabnosti in celo po okusu blizu oljki. Ker je bilo olje proizvedeno v Belorusiji, smo bili nekako mirni glede kakovosti njegove proizvodnje, zato iz njihovih razlogov zaupamo v njihovo kakovost do izdelkov, ki so se pojavili iz Belorusije. Pišejo, da se pri cvrtju v oljni ogrščici pojavi neprijeten vonj, tega nisem opazil in neprijetnega vonja ni. Mogoče je vse odvisno od proizvajalca. Odnos do uporabe oljne ogrščice v svetu ni nedvoumen, vendar se vse pogosteje uporablja v Evropi. Morda je to le boj med proizvajalci sončničnega in repičnega olja. Všeč nam je bilo in ga ne motim uporabljati v prihodnosti..

Rakotvorni v ponvi. Kako kuhati, da se zaščitite pred rakom

Cvrtje v olju ni najbolj zdrav način priprave hrane. Dejansko pri visokih temperaturah tudi najbolj uporabno rastlinsko olje postane vir nevarnih transmaščob..

Naš strokovnjak je vodja znanstveno raziskovalnega centra "Zdrava prehrana", profesor na Moskovski državni univerzi. Lomonosov Oleg Medvedev.

Trans maščobe povečujejo tveganje za demenco in Alzheimerjevo bolezen, je pokazala nedavna študija japonskih znanstvenikov z univerze Kyushu. V raziskavi je sodelovalo več kot 1600 ljudi s povprečno starostjo 70 let. V desetih letih opazovanja se jih je pri 377 razvilo demenco. Med tistimi, ki so zaužili največ transmaščob, so se simptomi demence pojavili 52% pogosteje kot tisti, ki so jih prejeli..

Škoda industrijskih transmaščob je bila že večkrat dokazana. Trans maščobe so po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije odgovorne za 500.000 smrti letno in povečajo smrtnost do 28%. Obstajajo dokazi o kancerogenem učinku transmaščob in povečanem tveganju za nastanek sladkorne bolezni tipa 2.

Poraba transmaščob ni varna. Zato so na Danskem, Norveškem, Švici in nekaterih drugih državah popolnoma prepovedane. V Evropski uniji je raven teh maščob v izdelkih zakonsko omejena - ne več kot 2%. Do leta 2023 želi Mednarodna zveza proizvajalcev hrane in pijač v celoti odpraviti take maščobe.

V tovarni in v naravi

Kaj so trans maščobe? To so prestrukturirane maščobne molekule. Večina jih nastane med visokotemperaturno predelavo olja. V industriji se to zgodi v procesu tako imenovane delne hidrogenacije: rastlinsko olje (sončnično, sojino ali katero koli tekoče olje) se pod visokim pritiskom obdeluje z vodikom s sodelovanjem katalizatorja. Rezultat je trda maščoba (na primer margarina), ki vsebuje do 50% škodljivih transmaščob. Najpogostejše transmaščobe vsebujejo elaidinsko kislino (to je trans izomer oleinske kisline), kar znatno poveča tveganje za srčno-žilne bolezni.

Obstajajo tudi manjše količine naravnih trans maščob. Najdemo jih v mesu in mleku. Miniaturna kemična tovarna v telesu krave predela rastlinske maščobe, ki jih najdemo v travah in zrnih, v transmaščobe. Mnogi znanstveniki menijo, da so učinki teh naravnih snovi na zdravje ljudi podobni učinkom industrijskih transmaščob..

Naredite sami

Trans maščobe nastajajo tudi v rastlinskem olju pri segrevanju na zelo visoke temperature, kot je cvrtje. Višja kot je temperatura in dlje kot traja toplotna obdelava, več trans maščob nastane v olju. Po svojem učinku na človeško telo so podobne industrijskim trans maščobam in škodujejo tudi zdravju..

Skupina palestinskih znanstvenikov se je odločila, da bo ugotovila, kako nastajajo transmaščobe v različnih vrstah maščob in olj. Raziskovalci so testirali ghee, oljčno in koruzno olje. V trdnih kuhalnih maščobah in gheeju se je pri segrevanju nad 120 stopinj začela oblikovati elaidna kislina. Njegov delež se je povečeval s podaljšano izpostavljenostjo visokim temperaturam in dosegel najvišjo vrednost med 15 in 20 minut neprekinjenega cvrtja. V koruznem in olivnem olju se ta škodljiva kislina ni pojavila niti pri segrevanju na 250 stopinj uro in pol. Zato je pomembno, da oljčno olje uporabljate posebej za cvrtje. Raziskovalci priporočajo, da se potrošniki vzdržijo uporabe margarine za kuhanje in jo nadomestijo s tekočimi rastlinskimi olji.

Kako izbrati olje

Medtem ko cvrtje ni najbolj zdrava metoda kuhanja, večina gospodinj ocvrti skoraj vsak dan. V tem primeru je pomembno, da se škodljive sestavine olja čim bolj zmanjšajo. Najboljša možnost za to je cvrtje v rastlinskem olju z visoko stopnjo dima (glej tabelo). In za solato imejte ločeno olje - nerafinirano. Na primer buča, hladno stisnjena oljka (Extra Virgin) ali naša kamelija.

Nekateri menijo, da je tako surovo olje dobro za cvrtje. To sploh ni tako. Okus in aroma nerafiniranega olja sta dobra v solati. In ko ga uporabljamo za kuhanje pri visokih temperaturah, se vitamini in antioksidanti uničijo: tvorijo strupene spojine, ki so zdravju škodljive. Poleg tega nerafinirano olje daje ocvrti hrani poseben okus in vonj, ki ga mnogi ne marajo. Zato je za cvrtje bolje uporabiti rafinirano rastlinsko olje. Ima nevtralen vonj in okus, brez vseh nečistoč..

Vsako olje ima svojo dimno točko, na kateri začne dimiti in goreti. Ko je prešel točko dimljenja, olje postane škodljivo za zdravje: poleg neprijetnega okusa in vonja se v njem tvorijo rakotvorne snovi. Za cvrtje morate uporabiti olje s temperaturo kajenja nad 160 stopinj: ravno ta temperatura se med kuhanjem ustvari v ponvi, s katero se na izdelkih oblikuje apetitantna zlata skorja. Za globoko cvrtje potrebujete olje s točko dimljenja nad 180 stopinj. Redno rafinirano sončnično olje je primerno za vse vrste cvrtja: njegova dimna točka je 232 stopinj. Za cvrtje so primerna tudi oljčno, koruzno in kokosovo olje (za popolnejši seznam glej tabelo).

Katera rastlinska olja poznate? Potovanje v Masland

Prepričan sem, da tudi poklicni kuhar ne bo imenoval več kot 5-6 vrst rastlinskega olja, navadna gospodinja pa morda pozna samo sončnično, koruzno in oljčno olje. Vabim vas v prostrano deželo rastlinskih olj in vam povem o njihovi raznolikosti in lastnostih..

Sončnično olje ima posebno zgodbo. Divja sončnica, ki izvira iz Severne Amerike. Indijanci so zdravili z njenimi semeni, iz njega izdelovali barvila, stari Inki pa so že od nekdaj častili sončnico kot sveto rožo. Španci so divjo sončnico v Evropo pripeljali šele leta 1510, cvet pa je imel čisto dekorativni namen. V Rusijo je prišel šele 200 let pozneje in se kot okras naselil v ruskih cvetličnih gredicah. Da bi služil človeštvu v obliki parfumiranega olja, se je moral cvet srečati z gospo srečo.

Prav to je redek primer, ko človeštvo točno pozna "avtorja" našega izdelka. 1829 letnik. Vas Alekseevka, zdaj Belgorodska regija. Kmečki kmet Bokarev je prvi odkril tekočino, koristno za prehrano v sončničnih semenih. Bil je tudi prvi, ki je iz semen izvlekel jantarni izdelek - sončnično olje.

Olivno olje - najbolj mastno od vseh olj, osnova mediteranske kuhinje. Isto olje. Za Rusijo je bilo to olje že od nekdaj v čevljih: telica je pol čez morje, rublje pa prevaža. Laneno seme in kint, Rusija je dodala več konopljinega olja. Če ste prišli v italijansko ali špansko restavracijo in na mizi niste našli steklenice oljčnega olja, ste bili prevarani - to ni mediteranska kuhinja. Vsak obrok tam se začne z olivnim oljem in belim svežim kruhom. Mediteranska kuhinja je najbolj zdrava, zahvaljujoč olivnemu olju.

Evropska unija je leta 2003 sprejela številne regulativne dokumente o razvrščanju oljčnega olja. Vrhunska kakovost - ekstra deviško oljčno olje - 100% dehidriran oljčni sok. Pridobljeno iz mletih oljk s hladnim stiskanjem ali centrifugiranjem. Kislost ne presega 1%. To olje nima okvar okusa ali vonja. Srednja sorta - Virgin - se pridobiva tudi s hladnim stiskanjem, vendar njena kislost lahko preseže 1%, dovoljene so številne napake. Najnižja stopnja - oljčno olje Lampante - kislost nad 3,5%, zelo slabega okusa in vonja. V čisti obliki ga ni mogoče zaužiti. Uporablja se kot olje za svetilko. Ker pa nizki stroški surovin narekujejo potrebo po uporabi takega olja v hrani, se rafiniranje uporablja za izboljšanje kakovosti olja. Zaradi kemičnega čiščenja izgubi neprijeten okus in vonj, vendar je že težko imenovati rastlinsko olje končnega izdelka - popolnoma nima uporabnih in hranilnih lastnosti. To oljčno olje se razlikuje v treh sortah: rafinirano, čisto, ekstra lahko - rafinirano, rafinirano in lahko. Prvi se uporablja za cvrtje, drugi in tretji za solatni preliv.

Lešnikovo olje. (Lešnikovo olje). Zelo zdrav in aromatičen, vsebuje več kot 50% maščob. Pogosto se prodaja v mešanici z mandljevim oljem. Uporablja se za izdelavo vinaigrette omake in za preliv rib. Ne uporablja se za cvrtje. Pomanjkanje takšnega olja - hitro zgaženo.

Orehovo olje. (Huile de Nuix). Pridobljeno iz posebnih sort oreškov. Pred stiskanjem matice shranimo v posebnih pogojih. Sprejemamo s hladnim stiskanjem. Ima značilen oreškov okus. Vsebuje do 55% maščobe. Uporablja se za preliv solat in nariba koščkov surovega mesa pred mariniranjem. V svoji hranilni vrednosti je boljši od oljke. Poleg tega ima zdravilno lastnost, da zdravi rane in opekline. Pomanjkljivost - hitro begajoče.

Sezamovo olje. (Sezamovo olje). Pridobljeno iz ploščatih semen zelnate rastline. Vsebuje do 65% maščobe. V asirski kuhinji je bil znan že od 3. tisočletja pred našim štetjem. Široko se uporablja v azijski in indijski kuhinji, ima izrazit oreškov okus in aromo. Razlikujte med nepraženimi (svetlejše barve) in ocvrtimi (temno obarvanimi) semeni. Uporablja se tako za cvrtje kot za preliv. Velja za eno najbolj uporabnih. Ima visoko trpežnost, ne grenkobe. Moj najljubši.

Mandljevo olje. (Huile D'amande). Eden najdražjih, posebej narejen v Franciji. Ima 40-50% maščobe. Ima neverjeten mandljev vonj. Uporablja se tako za cvrtje sveže ribe na posebej rafiniran način kot za oblačenje. Kuhinje Španije, Portugalske in Italije uporabljajo olje v gurmanskih jedeh. Uporablja se v parfumeriji in farmacevtski industriji.

Cedrovo olje. Na zahodu je precej redka, v Sibiriji in na Uralu pa je bilo to olje znano že dolgo, v 19. stoletju pa ga je bilo mogoče kupiti na katerem koli sibirskem sejmu. Pine oreščke je treba stisniti najpozneje v 3 mesecih po obiranju. Ima edinstven okus in aromo. Ima zdravilne lastnosti.

Repično olje. (Repično olje). Pridobljeno iz semen hibrida ogrščice in ogrščice. Rastlina je znana že 6000 let. Olje so nekoč uporabljali le v Indiji, na Kitajskem in na Bližnjem vzhodu. Toda zdaj je v razvitih državah drugo najbolj priljubljeno, saj vsebuje malo holesterola in kompleksnih maščob - le 6%, v sončničnih pa do 12,5%. V Kanadi to olje velja za olje številka ena. Repično olje ima najvišje okusne in zdravilne lastnosti, obstojnost in je razmeroma poceni. Zdaj vsa Evropa stavi na oljno ogrščico. Češka je vodilna v proizvodnji oljne ogrščice - oljna ogrščica zaseda 15% njiv, v Rusiji pa največ 0,2%.

Žafranovo olje. Narejena iz semen žafrana. Rastlina je znana že od 16. stoletja pred našim štetjem. Stari Egipčani so uporabljali žafran za izdelavo oranžnega barvila, ki je bilo uporabljeno za barvanje tkanin, da bi na njih namočili mumije. Pri kuhanju je zelo cenjen zaradi svojega okusa in trajnosti, manjka mu vitamina E. Veliko ga uporabljajo v azijski kuhinji. In v kozmetologiji se zaradi dobre vpojnosti uporablja za izdelavo vlažilcev.

Laneno olje. Dobimo ga s stiskanjem kodrastih lanenih semen. Nanaša se na hitro sušna olja, zelo cenjena zaradi vsebnosti (do 70%) linolenske kisline, ki jo človeško telo potrebuje skozi celo življenje. Linolenska kislina se nahaja mimogrede v materinem mleku. Človeško telo te kisline ne sintetizira sam, vnesemo jo lahko le od zunaj. Zato je laneno olje pomemben vir polnjenja linolena v telesu. To olje je zahrbtno - ko ga ponovno uporabimo za cvrtje, v njem nastajajo škodljivi rakotvorni snovi. Zelo nestabilno - obdobje izvajanja je le 3 mesece.

Grozdno olje je še en vir linolenske kisline. Pridelujejo se iz grozdnih semen v Franciji, Italiji in Švici. Zdravniki ga imenujejo preprosto kurativnega. To olje je še posebej dobro v solatnih prelivih zaradi svoje sposobnosti izboljšanja drugih vonjav. Proizvedeno izključno rafinirano, vendar ohrani grozdni okus tudi po rafiniranju.

Bombažno olje je še posebej priljubljeno v srednji Aziji. V svoji nerafinirani obliki je rdeče-rjava tekočina z grenkim okusom in svojevrstnim vonjem, poleg tega pa je strupena (vsebuje strup gossypol!). Po rafiniranju postane rumenkasta. Sestavljen je iz mešanice tekočih (70-75%) in trdnih (25-30%) maščob, zato med skladiščenjem tvori flokulentno usedlino iz slednjih. Ko se ohladi na 0 stopinj, se popolnoma strdi, po naslednjem segrevanju pa se topi in postane prozoren. Ko odprete pločevinko konzervirane ribe v olju, zdaj veste, da je to olje bombažno olje. To je najboljše, kar lahko. Za solatni preliv lahko uporabite samo posebej dvojno rafinirano bombažno olje. V zahodni Evropi se ne uporablja.

Koruzno olje se pridobiva iz kalčka ušesa koruze. Vsebuje do 50% maščobe. V prodajo gre le rafinirano. Nima posebnih prednosti pred sončnico ali sojo, vendar je zelo priljubljen zaradi prisotnosti v njem velikega števila spremljajočih hranil, ki preprečujejo razvoj ateroskleroze. Posebej priljubljen je v ameriški in severnoevropski kuhinji.

Bučno olje dobimo iz praženih bučnih semen. Ima zelenkasto barvo in značilno sladkobo. V čisti obliki se praktično ne uporablja, običajno ga mešamo z drugimi olji. Zelo priljubljen v Avstriji. To olje z dodatkom kisa in jabolčnika naredi čudovite solatne prelive..

Avokadovo olje - z rahlo noto janeža se naredi iz celuloze avokada, seme odstrani s plodov in kožo odstrani - vsebujejo strupene snovi. Kaša se iztisne pri temperaturi 50 stopinj - takšno stiskanje velja za hladno. To olje je zelo bogato z vitaminom E. Ko ga uporabljamo za solatne prelive, pustimo solato nekaj časa, da v celoti razvije okus olja. Dobro se ujema s krompirjem in sladkim krompirjem. Kupiti pa bi morali samo sveže olje. Hranite na hladnem v temnem zavitku. Uporablja se tudi v parfumeriji za izdelavo vlažilcev. To olje uporabljam za piling - fino sol Mrtvega morja napolnim s svežim oljem, ta piling pa je za vedno shranjen v hladilniku.

Palmovo olje - kombinirano. Pridobivajo ga tako iz semen sadja kot iz celuloze. Vsebuje do 70% maščobe. To olje je bližje živalskim maščobam kot vsa ostala olja. Ima rdeče-oranžno barvo in izrazito vijolično aromo. Trdi pri temperaturi pod 30 stopinj in raje spominja na ovčje maščobe. Uporablja se za cvrtje v državah, kjer svinjske maščobe ne jedo iz verskih razlogov. Skoraj brez holesterola. V Evropi se uporablja kot utrjevalec pri proizvodnji margarine in kuhalnih olj. In v Indoneziji in zahodni Afriki se uporablja za cvrtje.

Olje makovega semena so starodavni cenili zaradi redke arome in prijetnega okusa. Danes je to redek izdelek, proizveden v majhnih količinah. Posebej cenjen v Normandiji, kjer se imenuje huile blanche - belo olje.

Sojino olje vsebuje popolne beljakovine. Zavzema vodilno mesto v svetovni proizvodnji masla. V ZDA zaseda 4/5 trga rastlinskega olja. Zelo je bogat z lecitinom, ki zmanjšuje raven žlindre v telesu. Posebej priporočljivo za otroško hrano. Izboljša delovanje vidnega aparata. Ne gre zaletava. Shranjujete ga lahko do 4 mesece. Okus in vonj sta nevtralna. V pekarni se široko uporablja za ohranjanje mehkih pekovskih izdelkov.

Gorčično olje je narejeno iz semen gorčice Sarepta. Sploh ne grenak, z zelo prijetnim vonjem. Preprosto nepogrešljiv pri oblačenju solat, saj ohranja zelenjavo svežo. Prav tako pomaga, da pecivo dolgo postane puhasto in mehko. Široko se uporablja v konzerviranju (sled v gorčičnem olju) in pekarstvu. Nutricionisti menijo, da je gorčično olje le končno zdravilo. Ima antiseptične in baktericidne lastnosti. Zaceli opekline.

Kokosovo olje je pridobljeno iz kopra kokosovih orehov. Utrdi se tudi pri sobni temperaturi. Njegova biološka vrednost je nepomembna. Uporablja se kot trdilec v margarini in cvrtju v Indiji, Indoneziji in na Filipinih.

Konopljino olje se pridobiva iz konopljinih semen. To olje je bilo v Rusiji že od antičnih časov in ga je šele v 19. stoletju nadomestilo sončnično olje. Končni prehod na sončnična semena je potekal že pod sovjetsko oblastjo. Kljub temu po okusu in zdravilnih lastnostih to olje ni slabše od drugih olj. Absorbira se bolje kot koruza. Vsebuje številne aminokisline, ki so v drugih oljih popolnoma odsotne. Zelo dobro vpliva na prebavila, endokrini in imunski sistem, podpira delovanje srca in ožilja.

Dolgo lahko potujete po državi Masland, a bralka se bo naveličala in žalostila. In to bo ravno takrat, ko boste kašo lahko pokvarili z maslom. In bralca bi rad, da bi se vse vrtelo kot urni mehanizem in da je imel vedno na koščku kruha maslo.

Repično olje: zakaj je boljše od sončničnega olja?

Repijo gojijo že od antičnih časov, njena zgodovina sega več kot 6000 let. Kljub spodobni starosti se je v Evropi začel širiti šele v 13. stoletju našega štetja. v obliki olja.
Uporabljali so ga kot gorivo za sijalke, saj to olje čudovito gori, hkrati pa oddaja malo dima..
V 19. stoletju so z razvojem parne tehnologije odkrili, da je olje repičnega olja primerno za mazanje različnih gibljivih elementov, zato se je začela njegova široka uporaba. Takrat oljna industrija ni mogla oskrbeti trga s tehničnimi olji v ustrezni količini, vendar se je že v 20. stoletju količina poceni oljnih izdelkov močno povečala - to je repično olje potisnilo v ozadje.

Repično olje danes

Poleg opaženih tehničnih lastnosti so ugotovili, da ima olje repičnega semena veliko koristnih snovi. Njegova podobnost z oljko je tako velika, da jo včasih imenujejo "severna oljka". Skoraj enaka vitaminska sestava in občutki okusa pojasnjujejo ta vzdevek..
Kljub vsej uporabnosti repično olje v svetu ni bilo tako razširjeno. Razlaga za to je visoka vsebnost eruka kisline v repičnem semenu, približno 50%, kar je izjemno škodljivo za naše telo, saj velja za strupeno. Zaradi tega se je olje vse do sredine 20. stoletja uporabljalo predvsem v tehnične namene in se je ljudem trdno vtisnilo v oči kot olje za mazanje različnih strojev, kar s hrano nima veliko zveze..
Rešitev te težave je bila posledica dolgih plemenskih del v Kanadi, v njih je bila razvita nova sorta oljne repice, ki je bila kmalu licencirana in se zdaj uporablja za proizvodnjo jedilnega olja. Ta sorta se imenuje "canola" in je kombinacija štirih besed nizkokislinske kisline "kanadsko olje z nizko kislostjo." Iz imena je razvidno, da je vsebnost škodljive kisline v njej zmanjšana in je zdaj manjša od 2%.

Prednosti oljne ogrščice

Poleg tega se vse koristne snovi v njem ne le ohranijo, temveč tudi pomnožijo. To je dokazal v raziskovalnem poskusu V.S. Gamayurova (doktorica kemijskih znanosti) in L.E. Rzhechitskaya (kandidatka kemijskih znanosti), namenjena kemični sestavi olj 1.
Po analizi sestave maščobnih kislin tradicionalnih sort oljne repice in kanole smo ugotovili, da se je delež nasičenih maščobnih kislin, ki jih človek potrebuje za pridobivanje energije in ohranjanje aktivnosti celic, v povprečju povečal za polovico (+ 47%). Delež nenasičenih maščobnih kislin se je zmanjšal le za 15%..
Po primerjavi deleža "uporabnih" maščobnih kislin v različnih oljih je bilo razkrito naslednje: delež nenasičenih maščobnih kislin v olju repičnega semena je le 32% manjši kot v olivnem olju, vendar 102% več kot v sončničnem olju..
Je vir mononenasičene oleinske kisline - pomembnega udeleženca v presnovi holesterola. Esencialne linolenske (omega-3) in linolenske (omega-6) kisline se ne proizvajajo v človeškem telesu, ampak so bistvenega pomena za gradnjo celičnih membran in ohranjanje ožilja.

Ključne prednosti:

Pomembno. Oleinska kislina v oljni ogrščici je odporna proti vročini in preprečuje nastanek škodljivih rakotvornih snovi. Zato je izdelek priporočljivo uporabljati za ocvrto hrano..

Pomembno. Hkrati je z nepravilnim skladiščenjem rafiniranega sončničnega olja (na primer pod vplivom neposredne sončne svetlobe ali na prostem) ali pri cvrtju na nerafiniranem sončničnem olju možna sekundarna oksidacija, kar vodi v sproščanje nevarnih strupenih snovi - aldehidov in ketonov. Bodi previden!

Na podlagi teh podatkov postane jasno, zakaj je svetovna poraba repičnega olja s pojavom sorte "Conola" narasla in je 15% v primerjavi s 3% oljčnih in 18% sončničnih skupnih porab vseh rastlinskih olj 2. Majhen odstotek "znamke" oljčnega olja je vsem znan zaradi njegovih visokih stroškov, visok odstotek sončničnega olja pa nasprotno zaradi njegove sprejemljivejše cene. Repično olje je najbližji analog zdravega oljčnega olja, hkrati pa ohranja enake ugodne cene, kar je razlog za njegovo spodobno povpraševanje v kuhinjah po vsem svetu..

1 V. S. Gamayurova - dr. Kem. Znanosti, L. E. Rzhechitskaya - Cand. kem. znanosti. Miti in resničnost v prehrambeni industriji. II. Primerjava prehranske in biološke vrednosti rastlinskih olj - 2011 - 155.

Repično olje olivno

Za začetek nakupovanja,

izberite hipermarket ali prevzemno mesto

Izpolnite obrazec za registracijo

Storitev začasno ni na voljo. Obrnite se na klicni center.

Bodite pozorni!
Od 12. maja 2020 v skladu z določbo 9.4. odloka moskovskega župana z dne 7. maja 2020, ko obiščejo prevzemna mesta iz Krasnogorska in BC Smolny, morajo vsi kupci uporabljati osebno varovalno opremo: maske / respiratorje, ročne rokavice.

Bodite pozorni!
Od 12. maja 2020 v skladu z določbo 9.4. odloka moskovskega župana z dne 7. maja 2020, ko obiščejo prevzemna mesta iz Krasnogorska in BC Smolny, morajo vsi kupci uporabljati osebno varovalno opremo: maske / respiratorje, ročne rokavice.

Repično olje

Repično olje Bio nerafinirano 1. hladno stiskanje / P hilippe Vigean Colza od Philippe Vigin (Francija)

Olje je pridobljeno iz semen rastline oljne ogrščice - najdragocenejši vir nasičenih, mono nenasičenih in polinenasičenih maščobnih kislin, vitamin E

Canola olje je dobro za preliv solat, hladnih jedi, kumaric, majoneze in drugih omak

Repično olje Bio nerafinirano 1. hladno stiskanje / P hilippe Vigean Colza od Philippe Vigin (Francija)

Olje je pridobljeno iz semen rastline oljne ogrščice - najdragocenejši vir nasičenih, mono nenasičenih in polinenasičenih maščobnih kislin, vitamin E

Canola olje je dobro za preliv solat, hladnih jedi, kumaric, majoneze in drugih omak

Sestavine: Nerafinirano repično olje 1. hladnega stiskanja *

* proizvodi bio-organskega kmetovanja

Certificiranje - AB, Ecocert

Hranilna vrednost na 100 g: beljakovine 0 g, ogljikovi hidrati 0 g, maščobe 100 g, vključno z nasičenimi 8 g, mono nenasičene 61 g, polinenasičene 31 g (omega-6 in omega-3 - 2,2 g), vitamin E - 28,4 mg