Nikotinska kislina

Navodila za uporabo:

Cene v spletnih lekarnah:

Nikotinska kislina je vitaminski pripravek, imenovan tudi kot vitamin PP.

farmakološki učinek

Nikotinska kislina je spojina po strukturi, podobna nikotinamidu.

Uporaba nikotinske kisline je pomembna za spodbujanje krvnega obtoka, možganske aktivnosti, presnovo aminokislin, maščob, ogljikovih hidratov, beljakovin.

Ta vitamin je izjemnega pomena za preprečevanje srčno-žilnih bolezni. Pomaga znižati raven holesterola, lipoproteina in trigliceridov - snovi, ki zamašijo krvne žile, zvišajo krvni tlak in krvne strdke ter omejijo oskrbo s krvjo.

Obrazec za sprostitev

Izpuščajo nikotinsko kislino v tabletah, v obliki raztopine.

Indikacije za uporabo nikotinske kisline

Vitamin dajemo intravensko, jemljemo peroralno, podkožno in intramuskularno injekcije nikotinske kisline.

Orodje se uporablja za zdravljenje in preprečevanje pellagre, zdravljenje blagih oblik sladkorne bolezni, srčnih bolezni, razjed na prebavilih, jeter, enterokolitisa, gastritisa z nizko kislostjo, slabo zdravilnih kožnih lezij, za lajšanje krčev možganov, rok in nog, ledvic.

Tudi orodje je vključeno v kompleksno terapijo nevritisa obraznega živca, ateroskleroze, različnih okužb.

Kontraindikacije

Vitamina ne morete injicirati intravensko s hipertenzijo, ne uporabljajte zdravila za preobčutljivost.

S povečano individualno občutljivostjo za zdravilo lahko kislino nadomestite z nikotinamidom, razen v primerih, ko je bila kislina predpisana kot vazodilatator.

Navodila za uporabo nikotinske kisline

Za profilakso je nikotinska kislina odraslim predpisana pri 15-25 mg, za otroke 5-20 mg na dan.

Za zdravljenje pellagre odrasli jemljejo nikotinsko kislino v tabletah po 100 mg do štiri r / dan 15-20 dni. Lahko vnesete 1% raztopino kisline - 1 ml do dva r / dan 10-15 dni. Otroci dobijo 5-50 mg dva ali tri r / dan.

Za druge indikacije odrasli jemljejo vitamin v 20-50 mg, otroci - 5-30 mg do tri r / dan.

Kot vazodilatator pri ishemični kapi dajemo 1 ml nikotinske kisline intravensko.

Intramuskularne in subkutane injekcije nikotinske kisline so v nasprotju z intravenskim dajanjem boleče. Da se izognete draženju, lahko uporabite natrijevo sol niacina..

Zaradi sposobnosti tega vitamina za širjenje krvnih žil je niacin uporaben za lase - spodbuja njihovo rast. Za zdravljenje las raztopino vtremo v lasišče 30 dni, po 1 ml vsaka (ena ampula).

Raztopino v čisti obliki nanesite na rahlo vlažne, oprane lase. Po mesecu zdravljenja las z nikotinsko kislino se lasišče očisti prhljaja, korenine se okrepijo, lasje zrastejo 4-6 cm. Po potrebi se lahko tečaji drgnjenja ponavljajo občasno, z odmori 15-20 dni.

Nikotinska kislina se uspešno uporablja za hujšanje. Korekcijo teže olajša dejstvo, da vitamin pospeši metabolizem, pomaga očistiti krvne žile, izravnati raven holesterola, odstraniti težke kovine in toksine. Odmerjanje nikotinske kisline za hujšanje je za vsako osebo individualno in znaša 100-250 mg na dan. Običajno se nikotinska kislina jemlje v tabletah, ne več kot 1 g na dan, večkrat na dan. Reakcija na kislino v obliki pordelosti kože in vročinskih utripov se šteje za normalno. S povečano kislostjo izločanja želodca jemljite vitamin izključno po obrokih.

Stranski učinki

Uporaba nikotinske kisline lahko povzroči: pordelost kože obraza, zgornje polovice telesa, izpuščaje, odrevenelost v okončinah, omotico, vročinski utrip. Ti neželeni učinki prehajajo sami.

S hitrim vnosom vitamina intravensko lahko tlak močno pade, ob dolgotrajni uporabi in v velikih odmerkih lahko sredstvo izzove pojav maščobne distrofije jeter. Za preprečevanje te bolezni je vitamin predpisan sočasno z metioninom..

Navodila za uporabo nikotinske kisline

Imetnik dovoljenja za promet z zdravilom:

Proizvaja:

Odmerna oblika

reg. Št.: LP-002404 z dne 19.03.14 - Tok
Nikotinska kislina

Oblika, embalaža in sestava zdravila Nikotinska kislina

Injekcija1 ml
nikotinska kislina10 mg

1 ml - ampule (5) - konturirana celična embalaža (1) - kartonske embalaže.
1 ml - ampule (5) - obrisane celice (2) - kartonske embalaže.

farmakološki učinek

Nikotinska kislina je specifično antipelagrično sredstvo. Ima izrazit kratkotrajni vazodilatacijski učinek, izboljša presnovo ogljikovih hidratov in dušika, ima hipolipidemično aktivnost, zmanjšuje vsebnost skupnega holesterola, lipoproteini nizke gostote, trigliceridi, povečuje vsebnost lipoproteinov visoke gostote, izboljša mikrocirkulacijo. V telesu se nikotinska kislina pretvori v nikotinamid, ki se veže na koencime kodehidraze I in kodehidraze II (NAD in NADP), ki prenašata vodik. Sodeluje pri presnovi maščob, beljakovin, aminokislin, purinov, dihal v tkivih, glikogenolizi, sintetičnih procesih.

Obnavlja pomanjkanje vitamina PP (vitamin B 3).

Ima vazodilatacijski učinek na ravni majhnih žil (vključno z možgani), izboljša mikrocirkulacijo, ima šibek antikoagulantni učinek (poveča fibriolitično aktivnost krvi).

Farmakokinetika

Če ga dajemo parenteralno, se hitro porazdeli v telesna tkiva. Akumulira se predvsem v jetrih, lahko pa tudi v maščobnem tkivu in ledvicah. V jetrih se nikotinska kislina pretvori v amin, ki je vgrajen v iicotinamid adenin dinukleotid (NAD), ki je protetična skupina encimov, ki prenašajo vodik in izvajajo redoks procese.

Glavna presnovka sta H-metil-2-piridon-3-karboksamid in H-metil-2-piridon-5-karboksamid, ki nimata farmakološke aktivnosti.

V črevesju ga lahko sintetizira bakterijska flora iz triptofana, ki ga zaužijemo s hrano (1 mg nikotinske kisline se tvori iz 60 mg triptofana) s sodelovanjem piridoksina (vitamin B 6) in riboflavina (vitamin B2).

Iz telesa se izločajo ledvice v nespremenjeni obliki in v obliki presnovkov, pri jemanju visokih odmerkov - predvsem v nespremenjeni obliki. Ledvični očistek je odvisen od ravni nikotinske kisline v krvni plazmi in se lahko zmanjša pri visoki koncentraciji le-tega v plazmi.

NIKOTINSKA KISLINA

 • Indikacije za uporabo
 • Način uporabe
 • Stranski učinki
 • Kontraindikacije
 • Obrazec za sprostitev
 • Pogoji skladiščenja
 • Sinonimi
 • Sestava
 • Poleg tega

Nikotinska kislina in nikotinamid najdemo v organih živali (jetra, ledvice, mišice itd.), V mleku, ribah, kvasovkah, zelenjavi, sadju, ajdi in drugih izdelkih. Nikotinska kislina in njen amid imata bistveno vlogo pri vitalni dejavnosti telesa: gre za protetične skupine encimov - kodehidrazo I (difosfopiridinski nukleotid - NAD) in kodehidrazo II (trifosfopiridinski nukleotid - NADP), ki so nosilci vodika in izvajajo redoks procese. Kodhidraza II sodeluje tudi pri prenosu fosfata. Pomanjkanje vitamina PP pri ljudeh vodi v razvoj pelagre (bolezen, ki jo povzroča pomanjkanje niacina / vitamina PP /, triptofana in riboflavina / vitamin B2 /).

Indikacije za uporabo

Nikotinska kislina in njen amid sta specifična antipelagrična sredstva (sredstva za zdravljenje pelagre), v povezavi s katerimi jih imenujemo vitamin PP. Njihova uporaba, zlasti v zgodnjih fazah bolezni, vodi do izginotja pojavov pellagre.
Nikotinska kislina nima samo antipelagričnih lastnosti; izboljša presnovo ogljikovih hidratov, pozitivno vpliva na blage oblike sladkorne bolezni, bolezni jeter, srca, želodčne razjede in dvanajstnika ter enterokolitis (vnetje tankega in debelega črevesa), počasne celjenje ran in razjed. Ima tudi vazodilatacijski učinek..
Nikotinska kislina ima lipoproteidemično delovanje (zmanjšuje raven lipoproteinov v krvi). V velikih odmerkih (3-4 g na dan) zniža vsebnost trigliceridov in beta-lipoproteinov v krvi. Pri bolnikih s hiperholesterolemijo (z visokim holesterolom v krvi) se pod njenim vplivom zmanjša razmerje med holesterolom in fosfolipidi v lipoproteinih z nizko gostoto.
Predpisano je kot posebno sredstvo za preprečevanje in zdravljenje pellagre. Poleg tega se uporabljajo pri boleznih prebavil (zlasti pri gastritisu / vnetju želodca / z nizko kislostjo), jetrnih boleznih (akutni in kronični hepatitis, ciroza), krčih (močno zoženje lumena) žil okončin, ledvic in možganov (glej Nikoverin, Nikoshpan, Xanthinol nikotinat, 177), z nevritisom obraznega živca (vnetje obraznega živca), aterosklerozo, dolgotrajnimi neozdravljivimi ranami in razjedami, nalezljivimi in drugimi boleznimi.

Način uporabe

Za profilaktične namene je predpisan interno za odrasle pri 0,015-0,025 g; otrok - 0,005-0,02 g na dan.
Kadar pellagra dajemo odraslim ustno, 0,1 g 2-3-4 krat na dan 15-20 dni; 1% raztopino 1 ml dajemo parenteralno 1-2 krat na dan 10-15 dni. Otrokom se predpiše oralno od 0,005 do 0,05 g 2-3 krat na dan.
Pri drugih boleznih je nikotinska kislina odraslim predpisana pri 0,02-0,05 g (do 0,1 g); otroci - 0,005-0,03 g 2-3 krat na dan.
Kot vazodilatator pri ishemični kapi (nezadostna oskrba možganskega tkiva s kisikom zaradi akutne cerebrovaskularne nesreče) dajemo 1 ml 1% raztopine intravensko.
Intravensko se daje počasi. Podkožna in intramuskularna uporaba nikotinske kisline je boleča. Za izogibanje draženju lahko uporabimo natrijev nikotinat (natrijeva sol niacin) ali nikotinamid..
Višji odmerki za odrasle v notranjosti: enkratni - 0,1 g, dnevni - 0,5 g; v žilo (v obliki natrijeve soli): enkratno - 0,1 g, dnevno -0,3 g. Če ga peroralno jemljemo, lahko en odmerek postopno povečamo (če ni stranskih učinkov) na 0,5-1 g, dnevni odmerek - do 3-5 g (predvsem pri zdravljenju ateroskleroze in drugih motenj metabolizma lipidov).
Dnevna potreba po nikotinski kislini (in nikotinamidu) je približno 20 mg za odraslo osebo, s težkim fizičnim delom - približno 25 mg, za otroke od 6. meseca dalje. do 1 leta - 6 mg, od 1 do 1,5 leta - 9 mg, od 1,5 do 2 leti - 10 mg, od 3 do 4 let - 12 mg, od 5 do 6 let - 13 mg, od 7 do 10 let - 15 mg, od 11 do 13 let - 19 mg, za dečke 14-17 let - 21 mg, za deklice 14-17 let - 18 mg.

Stranski učinki

Nikotinska kislina (še posebej, če jo jemljemo peroralno na prazen želodec in pri osebah s preobčutljivostjo) lahko povzroči pordelost obraza in zgornje polovice trupa, omotico, občutek naleta krvi v glavo, koprivni izpuščaj, parestezijo (občutek otrplosti v okončinah). Ti pojavi gredo sami od sebe. S hitrim intravenskim injiciranjem raztopine nikotinske kisline lahko pride do močnega znižanja krvnega tlaka.

Kontraindikacije

Intravenske injekcije so kontraindicirane pri hudih oblikah hipertenzije (obstojni visoki krvni tlak) in aterosklerozi.
Nikotinamid je treba dajati osebam, ki so občutljivi na nikotinsko kislino, razen kadar nikotinsko kislino uporabljamo kot vazodilatator.
Upoštevati je treba, da lahko dolgotrajna uporaba velikih odmerkov nikotinske kisline povzroči razvoj maščobne degeneracije jeter. Za preprečitev tega zapleta je priporočljivo v prehrano vključiti živila, bogata z metioninom - esencialno / nesintetizirano v telesu / aminokisline ali predpisati metionin in druga lipotropna sredstva (selektivno v interakciji z maščobami).

Obrazec za sprostitev

Prašek; tablete 0,05 g (za medicinske namene); 1,7% raztopina natrijevega nikotinata (ustreza 0,1% raztopine nikotinske kisline) v ampulah po 1 ml; pH raztopina za injiciranje 5,0-7,0.

Pogoji skladiščenja

Seznam B. Prašek - v dobro zaprti posodi, zaščiten pred svetlobo; tablete in ampule - v temnem prostoru.

Sinonimi

Vitamin PP, Vitamin VZ, Apelagrin, Induracin, Liplit, Niacin, Nikolai, Nikodon, Nikonacid, Nikoten, Nikovit, Pellagramin, Pelonin, Peviton, Vitaplex N.

Sestava

Piridinkarboksilna kislina.
Bel kristalni prah. Slabo topen v hladni vodi (1:70), boljši v vroči (1:15), težko raztopljiv v alkoholu.

Kaj je nikotinska kislina, kako uporabljati, delovati

Ko rečejo "nikotinska kislina", za mnoge povzroča neprijetne povezave s kajenjem tobaka, in informacija, da ima ta izdelek veliko koristnih lastnosti, povzroča resnično zmedo. Toda koristi in škode nikotinske kisline imajo resnične utemeljitve, zato bo koristno ugotoviti, kakšna snov je.

Kaj je nikotinska kislina

Nikotinska kislina in njeni derivati ​​- nikotinamid, niketamid - nimajo ničesar s snovjo, ki jo vsebuje tobak in cigarete. V resnici gre za skupino vodotopnih spojin, ki jih včasih imenujemo tudi vitamin B3. Te spojine se med telesno aktivnostjo zlahka pretvorijo med seboj, zato imajo podobne koristne lastnosti in imajo podoben učinek na človeka.

Zakaj je nikotinska kislina uporabna?

Koristne lastnosti nikotinske kisline segajo na celotno telo, ne glede na njegov biološki spol, starost in klinično stanje. Prispevajo k pravilnemu delovanju srčno-žilnega sistema in zmanjšujejo raven slabega holesterola v krvi in ​​s tem preprečujejo razvoj srčnih bolezni..

Poleg tega nikotinska kislina pospešuje metabolizem, nasiči celice s kisikom in širi krvne žile, kar pozitivno vpliva na zdravje hipertenzivnih bolnikov. Pomaga tudi pri lajšanju tinitusa, omotičnosti in glavobolov. Poleg tega podpira funkcije jeter in jo očisti pred škodljivimi strupi in toksini, zato služi kot učinkovito zdravilo za zastrupitev z alkoholom.

Toda koristi vitamina B3 se tu ne končajo. Nikotinska kislina se je izkazala za koristno za ženske. Uporaba vitamina B3 se je izkazala za posebno koristno pri obnavljanju strukture las. Prav tako krepi žile lasišča, povečuje njihovo elastičnost: celice so bolj nasičene s kisikom in koristnimi spojinami, kri teče do lasnih mešičkov, zato hitreje rastejo in postanejo bolj trpežne.

Nikotinska kislina nima manjše koristi za moške. Ker ima nikotinamid med drugimi koristnimi lastnostmi možnost uravnavanja dela krvožilnega sistema, jemanje zdravila kot zdravila ugodno vpliva na potenco in spolno željo. Ta kislina pozitivno vpliva na rast las in služi kot učinkovito zdravilo proti plešavosti..

Poleg tega se koristne lastnosti nikotinske kisline uporabljajo v tradicionalni medicini pri zdravljenju številnih različnih bolezni, kot so pellagra, nevritis in druge..

Indikacije za uporabo nikotinske kisline

Čeprav je nikotinska kislina v takšni ali drugačni koncentraciji prisotna v večini živil glavnih skupin živil, obstajajo posebne kategorije ljudi, ki jim je ta snov predpisana kot zdravilo. Te kategorije vključujejo ljudi, ki trpijo:

 • pellagra;
 • motnje delovanja prebavil;
 • kronični hepatitis;
 • nevritis;
 • ciroza jeter;
 • vaskularni krči;
 • dolge zdravilne razjede.

Vendar tudi ljudje z zgoraj omenjenimi boleznimi ne smejo samozdraviti in jemati zdravila. Da bi orodje prineslo največjo korist, se morate najprej posvetovati s specialistom.

Dnevni vnos nikotinske kisline

Kot vsak zdrav izdelek je treba tudi nikotinamid zaužiti v skladu z navedenim odmerkom, tako da jemanje vitamina ne škodi.

Za zdravo odraslo osebo je dnevna stopnja določena s 6,6 mg na 1000 kalorij, kar je približno 15 - 25 mg na dan, odvisno od življenjskega sloga.

Otroci od 1 do 6 let morajo dnevno jemati 10-12 mg niacina, od 10 do 13 let pa 15-19 mg. Najstniki, mlajši od 18 let, potrebujejo 20 mg vitamina na dan.

Simptomi pomanjkanja nikotinske kisline v telesu

Ker nikotinska kislina prinaša ogromno koristi, je naravno, da lahko njeno pomanjkanje škoduje telesu. Torej, s pomanjkanjem vitamina B3 se razvijejo številni simptomi, značilni za pomanjkanje vitamina:

 • letargija, apatija;
 • hitro utrujenost;
 • izguba apetita;
 • glavoboli;
 • motnje spomina in pozornosti;
 • motnje spanja;
 • prebavne težave;
 • razdražljivost;
 • preddepresivna stanja.

Pomanjkanje vitamina B3 lahko povzroči:

 • prekomerni vnos sladkorja;
 • kajenje;
 • jemanje velikih odmerkov levcina;
 • zloraba alkohola.

Zgornji simptomi se odpravijo s potekom tablet nikotinamida ali injekcij.

Katera živila vsebujejo nikotinsko kislino

Seveda se nikotinska kislina nahaja v številnih rastlinskih izdelkih. Visoke količine vitamina B3 vsebujejo:

 • žita in izdelki na njihovi osnovi (kruh, riž in pšenični otrobi, moka);
 • oreški in semena (arašidi, sončnična semena, sezamova semena);
 • gobe (shiitake, medene agarice, šampinjoni)
 • stročnice (soja, grah, leča);
 • rumena in rdeča zelenjava (krompir, paradižnik, paprika);
 • suho sadje (suhe marelice, slive).

Hkrati nikotinska kislina stročnic telo najučinkoviteje absorbira..

V živalskih izdelkih je nikotinska kislina prisotna v obliki nikotinamida. Najdete ga:

 • v govejih jetrih;
 • piščančja jajca;
 • mlečni izdelki;
 • ribe (tuna, trska, losos).

Edinstvena lastnost nikotinamida je njegova sposobnost ohranjanja koristnih lastnosti pri visokih temperaturah, zato so izdelki, v katere je vključen, primerni za različne toplotne obdelave.

Navodila za uporabo nikotinske kisline

Danes lekarne ponujajo širok izbor zdravil na osnovi nikotinske kisline različnih podjetij. Toda ne glede na blagovno znamko so cene tega izdelka zelo dostopne in bodo dostopne vsem. Nikotinamid se prodaja v dveh različicah:

 • v tabletah;
 • v obliki ampul za injiciranje.

Glede na cilje lahko izberete najugodnejšo možnost. Jemati ga je treba strogo po navodilih, ki so pri različnih vrstah zdravil nekoliko drugačna..

V tabletah

Da tablete nikotinske kisline prinesejo oprijemljive koristi, je pomembno, da jo uporabljate le po navodilih zdravnika. V osnovi se tablete jemljejo pri zdravljenju pelagre po obrokih. Odmerek zdravila v tem primeru se razlikuje glede na starost. Torej, odrasli so predpisani 0,1 g 3-4 krat na dan, otrokom pa predpisani 0,02-0,05 mg 2-3 krat na dan. Potek zdravljenja je 2 do 3 tedne..

Z ishemično boleznijo, vazospazmom nog, gastritisom z nizko kislostjo in drugimi motnjami je nikotinamid odraslim predpisan enkratno 0,05 - 0,1 g za 1 mesec.

V ampulah za injiciranje

Koristi injekcij nikotinske kisline so opažene pri pellagraju, Raynaudovi bolezni in hipovitaminozi. V prvem primeru se injekcije izvajajo intravensko, intramuskularno ali subkutano, 1 ml 1% raztopine 2 - 3 krat na dan. Tečaj se nadaljuje 10 - 15 dni. Za druge indikacije se odmerek spremeni v 10 mg 1-2 krat na dan v istem obdobju.

Lastnosti niacina so učinkovite tudi pri Hartnupovi bolezni, ki jo zdravimo tudi z injekcijami. Količina zdravila tukaj znaša od 40 do 200 mg na dan..

Nikotinska kislina za hujšanje

Nikotinska kislina je lahko v veliko pomoč ljudem, ki želijo shujšati. Normalizira metabolizem in jetra razbremeni škodljivih toksinov in s tem telesu olajša razgradnjo maščobnih oblog. Prav tako uravnava prebavne procese, zaradi česar želodec deluje bolje, hranila se absorbirajo bolj aktivno, zato si želite jesti manj. Poleg tega ima vitamin B3 protistresne lastnosti in lajša živčno preobremenjenost, ki jo pogosto spremlja prenajedanje, zato so njegove koristi pri izgubi teže nesporne.

Vendar je treba vedeti, da nikotinska kislina sama po sebi ni sredstvo za hujšanje in bo prinesla želeni rezultat le v kombinaciji z zmerno vadbo in zdravo prehrano..

Uporaba nikotinske kisline v kozmetologiji

Poleg medicinskih aplikacij se koristne lastnosti niacina široko uporabljajo za proizvodnjo kozmetike za obraz in lase, in ne le v industrijskem obsegu. Vitamin B3 je priljubljena sestavina v domačih lepotnih formulacijah.

Za rast las

Nikotinska kislina koristi zdravju las, oslabljenim zaradi pomanjkanja hranil, nepravilne nege, stresa ali vremenskih razmer. Če želite lase povrniti sijaj in aktivirati rast, lahko uporabite preprosto in učinkovito metodo:

 1. Takoj po pranju se na lasišče nanese raztopina nikotinamida iz 2 ampule. Hkrati se izvajajo masažni gibi, ki zdravilo nežno vtrejo v korenine.
 2. Tekočina se ne spere. Po postopku 30 minut ne uporabljajte sušilca ​​za lase. Masko morate nanesti vsak drugi dan na 15 sej.

Proti izpadanju las

Ker lastnosti niacina pomagajo v boju proti izpadanju las, bi morali ljudje s to težavo preizkusiti posebno masko:

 1. Ena ampula nikotinamida se zmeša z 1 ampulo vitamina A in enako količino vitamina E.
 2. Povežite jih z 2 žlici. l. laneno olje in 1 rumenjak.
 3. Komponente se mešajo in vtrejo v lasišče. Na vrhu je postavljen frotirni pokrovček ali grelna kapa.
 4. Po uri se maska ​​spere s toplo tekočo vodo. Šampon ni obvezen.

Prhljaj

Nikotinska kislina je precej uspešna pri odpravljanju prhljaja. Za pripravo maske za to bolezen:

 1. Najprej pripravite vodno kopel. Propolis vlijemo v majhni količini vode in kuhamo na srednjem ognju 20 minut.
 2. Nastalo raztopino ohladimo in filtriramo.
 3. Aloe sok pomešamo z niacinom. Dodajte v juho propolisa.
 4. Sestava se opere v korenine in pusti 30 minut.
 5. Nato sperite s toplo vodo in blagim šamponom.

Za kožo obraza

Nikotinamid ima tudi regenerativne lastnosti, zaradi česar je odlično zdravilo za problematično kožo. Poleg tega je pogosto vključena v proti staranju maske. Za to:

 1. En jajčni beljak kombiniramo z 1 tsp. medu in 2 žlici. l. bananino kašo.
 2. Dodamo vitamin B3 in mešamo do gladkega.
 3. Nanesite na obraz 15 minut. Postopek je treba izvajati največ 2-krat na teden..

Ali je nikotinska kislina možna za nosečnice in doječe ženske

Nikotinska kislina je lahko koristna tudi za ženske med nosečnostjo in dojenjem. Ustrezna razpoložljivost vitamina B3 sama je ključnega pomena za normalen razvoj ploda in ohranjanje zdravja mater. Zato ženskam v posebnih razmerah močno odsvetujemo uživanje hrane, ki vsebuje nikotinamid.

Toda jemanje tablet vitamina B3 kot prehranskega dopolnila med dojenjem in nosečnostjo je strogo kontraindicirano..

Uporaba nikotinske kisline za otroke

Lastnosti nikotinamida lahko koristijo ne samo odraslim, temveč tudi otroku. Vendar pa ga je v obliki tablet ali injekcij priporočljivo jemati šele po desetem letu starosti, saj lahko visoka koncentracija snovi povzroči alergije. Za mlajše otroke bo količina vitamina B3, ki ga vsak dan dobivajo iz hrane, dovolj, pod pogojem, da je otrokova prehrana uravnotežena.

Nikotinska kislina in alkohol

Ena od številnih koristnih lastnosti nikotinamida je, da lahko nevtralizira škodljive učinke produktov razgradnje snovi, ki vsebujejo alkohol, v jetrih in s tem ublaži simptome zastrupitve z alkoholom. Ta sposobnost je pogosto razlog za napačno predstavo, da lahko vitamin B3 uživamo skupaj z alkoholom, ne da bi se bali škode za zdravje..

Pravzaprav je situacija nekoliko drugačna. Etanol lahko odplakne koristne spojine iz telesa, vključno z vitaminom B3, s čimer zanemari vse prednosti zdravila.

Poleg tega lahko alkoholne pijače izboljšajo nekatere lastnosti niacina. Etanol, ki zavira učinek na povišan krvni tlak, skupaj z enakimi lastnostmi vitamina B3, lahko izzove hipotonično krizo, ki škoduje resnim posledicam za telo.

Alkohol, pomešan z nikotinamidom, ob jemanju zdravila poslabša neželene učinke. Torej se pogosto opazi pojav hude zaspanosti, nestabilnih duševnih manifestacij, povečane razdražljivosti in agresije..

Toda uporaba vitamina B3 po pitju alkoholnih pijač je lahko koristna pri odpravljanju učinkov zastrupitve, če se zdravilo uporablja v skladu z navodili.

Interakcija nikotinske kisline z drugimi zdravili

Pri uporabi nikotinske kisline z nekaterimi zdravili je treba biti previden. Zlasti to velja za vsa zdravila, ki so usmerjena v preprečevanje krvnih strdkov, saj ima nikotinamid podobne lastnosti in lahko v kombinaciji s podobnimi zdravili povzroči krvavitve..

Tudi vitamina B3 ni priporočljivo kombinirati z zdravili, ki pomagajo znižati krvni tlak - le to lahko izboljša lastnosti slednjih. Enako velja za antispazmodike..

Interakcija nikotinske kisline z antidiabetiki, nasprotno, nevtralizira vse prednosti zdravil za zniževanje glukoze.

Poleg tega nikotinamid ni združljiv z naslednjimi snovmi:

 • vitamina B2 in B6;
 • eufilin;
 • salicilati;
 • tetraciklin;
 • hidrokortizon.

Neželeni učinki in preveliko odmerjanje nikotinske kisline

Tudi če upoštevamo vse prednosti nikotinamida in skoraj popolno odsotnost škodljivih učinkov na večino ljudi, je vredno spomniti, da lahko v nekaterih primerih uporaba vitamina B3 povzroči neprijetne posledice za telo. Neželeni učinki zdravila vključujejo:

 • alergijske reakcije;
 • omotica;
 • panjev;
 • pordelost obraza;
 • občutek toplote brez spremembe telesne temperature;
 • začasna izguba občutljivosti na določenih predelih telesa;
 • občutek otrplosti.

Ti simptomi ne zahtevajo zdravljenja in hitro izginejo po zmanjšanju odmerka vitamina B3 ali popolnem preklicu. Vendar lahko dolgotrajno zanemarjanje primarnih simptomov povzroči resnejše škode zdravju, na primer:

 • maščobna degeneracija jeter;
 • hiperuricemija;
 • zmanjšana sposobnost telesa za predelavo glukoze.

Ker pa so vsi ti zapleti v takšni ali drugačni meri povezani z delovanjem jeter, je mogoče ublažiti škodljiv učinek jemanja nikotinske kisline z dodajanjem jedi z veliko metionina v dnevni meni. "Poshekhonski" sir, morske ribe, purani in mandlji v prehrani bodo pomagali ohraniti normalno delovanje organa brez dodatnih medicinskih posegov.

Kontraindikacije za uporabo nikotinske kisline

Kljub številnim koristnim lastnostim lahko v nekaterih primerih nikotinamid še vedno znatno škoduje zdravju. V zvezi s tem zdravila ne priporočamo osebam v določenem zdravstvenem stanju, in sicer:

 • s posamezno vitaminsko intoleranco;
 • s preobčutljivostjo za sestavine zdravila;
 • med nosečnostjo;
 • med dojenjem;
 • z arterijsko hipertenzijo;
 • z diabetesom mellitusom;
 • z akutnimi razjedami želodca in črevesja;
 • s protinom.

Ker uživanje nikotinamida spremljata zaspanost in letargija, bi se morali izogniti njegovi uporabi tisti, katerih poklic je povezan z nenehno vožnjo ali zahteva večjo pozornost..

Zaključek

Koristi in škode nikotinske kisline so neposredno odvisne od odmerjanja. Pravilno izračunana količina zdravila bo pokazala njegove koristne lastnosti z vso njegovo učinkovitostjo, vendar le, če zdravilo predpiše zdravnik. Samozdravljenje lahko škoduje človeku in poslabša obstoječe bolezni..

Nikotinska kislina

Latinsko ime: Acidum nicotinicum

ATX koda: C10AD02

Zdravilna učinkovina: INN: Nikotinska kislina (Acidum nicotinicum)

Proizvajalec: Sishui Xierkang Pharmaceutical Co. Ltd, Kitajska CJSC PFC "Obnovlenie", OJSC "Organika", LLC "VIAL", Rusija LLC "Zdorovye", PrAT "Farmacevtska družba" Darnitsya, Ukrajina

Opis je zapadel: 16.10.17

Cena v spletnih lekarnah:

Nikotinska kislina je provitamin nikotinamida (vodotopni antipelagrični vitamin B).

Oblika in sestava sprostitve

Nikotinska kislina je na voljo v več oblikah:

 • tablete 0,05 g (50 tablet na pakiranje).
 • dragee v odmerku 0,005 g ali 0,015 g (50 kosov v pakiranju).
 • 1% raztopina - injekcije v 1 ml ampulah.
 • Prašne paličice 0,015 g.
Injekcija1 ml
Nikotinska kislina10 mg
Pomožne snovi: natrijev bikarbonat, voda za injiciranje.

Indikacije za uporabo

Uporablja se za bolezni jeter, multiplo sklerozo, pa tudi kot vazodilatator za endarteritis in druge procese, povezane z angiospastnimi pojavi.

Vitamin PP se pogosto uporablja pri zdravljenju bolezni kože in sluznic z:

 • ekcem,
 • fotodermatoza,
 • lupus eritematozus,
 • nevrodermatitis,
 • dermatitis,
 • luskavica,
 • parapsoriaza,
 • porfirija kože,
 • cheilitah,
 • aftozni stomatitis,
 • glositis.

Uporablja se tudi pri zdravljenju dermatoz, ki povzročajo periferne motnje krvnega obtoka.

Uporablja se kot razstrupljevalno sredstvo za zdravljenje zastrupitve s sulfonamidom, pa tudi za dolgotrajno terapijo z antimalarijskimi zdravili in zdravili proti tuberkulozi.

Pogosto se uporablja kot diagnostično orodje za odkrivanje sifilitične roseole in eritemske gobavosti.

Kontraindikacije

Absolutna kontraindikacija za zdravilo je njegova individualna nestrpnost..

Navodila za uporabo nikotinska kislina (metoda in odmerjanje)

Tablete

 • Za preprečevanje pellagre pri odraslih 15-25 mg / dan, otrok - 5-20 mg / dan.
 • S pelagrajo za odrasle 100 mg peroralno 2-4 krat / dan 15-20 dni, parenteralno - 10 mg 1-2 krat / dan 10-15 dni. Otroci znotraj - 5-50 mg 2-3 krat / dan.
 • Za druge indikacije, znotraj odraslih 20-50 mg (do 100 mg), otroci - 5-30 mg 2-3 krat / dan.

Rešitev

V / v (počasi), v / m ali s / c. S / c in i / m dajanje je boleče.

 • S pelagrajo: 1% raztopino 1 ml dajemo parenteralno 1-2 krat na dan 10-15 dni.
 • Z ishemično kapjo: IV, 1 ml 1% raztopine.

Največji odmerki za odrasle: enkratni - 100 mg, dnevni - 300 mg.

Stranski učinki

S hitrim dajanjem zdravila se lahko pojavijo naslednji stranski učinki: šibkost, znižani krvni tlak, zmanjšan apetit.

Dokaj pogosto lahko pride do začasne pordelosti kože obraza, zvišanja temperature, občutka pretoka krvi v glavo. Vendar takšni pojavi hitro minejo..

Predoziranje

Ob dolgotrajni uporabi velikih odmerkov zdravila pogosto opazimo okvarjeno delovanje ledvic in jeter ter poslabšanje želodčnih bolezni. Da bi preprečili takšne posledice, bolnikom dodatno predpišejo metionin ali skuto..

Analogi

Analogi s kodo ATC: Enduracin.

Ne odločite se za spremembo zdravila sami, se posvetujte z zdravnikom.

farmakološki učinek

Nikotinska kislina je izjemno pomemben vitamin za naše telo, saj prispeva k normalnemu poteku večine presnovnih in izobraževalnih procesov.

 • Izboljša delovanje jeter, ima trofični, zdravilni učinek na rane in razjede, spodbuja hematopoetično funkcijo kostnega mozga, odpravlja vaskularne spastične pogoje, aktivira proizvodnjo želodčne sluznice in prebavil, olajša procese razstrupljanja, zmanjša glukozo v krvi.
 • Ugodno vpliva na delovanje srca, ožilja in centralnega živčnega sistema.
 • Uporaba nikotinske kisline ugodno vpliva na presnovo lipidov, poleg tega pa znatno znižuje raven holesterola v krvi pri bolnikih s hiperholesterolemijo in aterosklerozo.
 • Uporaba vitamina PP je izredno učinkovita pri pellagi. S prvim potekom jemanja zdravila opazimo hiter terapevtski učinek. Hkrati se opaža pozitivna dinamika tako na strani prebavnih in kožnih pojavov kot na delu osrednjega živčnega sistema. Po treh tednih terapije kožni simptomi popolnoma izginejo, dispepsija (prebavne motnje) preneha. In v dveh mesecih zdravljenja tudi pellagrična psihoza popolnoma izgine..
 • Učinkovit kot antipruritik, razstrupljanje, desenzibilizacijo, vazodilatator.

Posebna navodila

Uporabljajte previdno:

 • pri bolnikih s krvavitvami;
 • z arterijsko hipotenzijo;
 • z glavkomom;
 • odpoved jeter;
 • protin;
 • čir na želodcu in dvanajstniku (v remisiji);
 • hiperacidni gastritis;
 • hiperuricemija.

Neprimerna uporaba za odpravo dislipidemije pri bolnikih z diabetesom mellitusom.

Za preprečevanje zapletov jeter priporočamo, da v prehrano vključite živila, bogata z metioninom (skuto) ali uporabite metionin, lipoično kislino in druga lipotropna sredstva.

Med nosečnostjo in dojenjem

Predpisana je med nosečnostjo.

V otroštvu

 • Za peroralno dajanje: otroci, mlajši od 2 let (kot sredstvo za zniževanje lipidov).
 • Za parenteralno uporabo: starost otrok.

V starosti

Za kršitve delovanja jeter

Ob dolgotrajni uporabi zdravila v velikih odmerkih obstaja tveganje za nastanek maščobne infiltracije jeter.

Med zdravljenjem je potrebno spremljati delovanje jeter.

Interakcije z drogami

Nikotinska kislina zmanjšuje strupenost neomicina in preprečuje znižanje ravni holesterola in HDL, ki ga povzroča.

Pri kombiniranju z antihipertenzivnimi zdravili, antikoagulanti in acetilsalicilno kislino je treba biti previden..

Pogoji izdaje iz lekarn

Razdeljeno na recept.

Pogoji in obdobja skladiščenja

Shranjujte v temnem prostoru pri temperaturi, ki ne presega 30 ° C.

Rok uporabnosti - 5 let.

Cena v lekarnah

Cena nikotinske kisline za 1 paket je od 20 rubljev.

Opis, objavljen na tej strani, je poenostavljena različica uradne različice obvestila o zdravilih. Informacije so samo informativne narave in niso vodilo za samozdravljenje. Pred uporabo zdravila se morate posvetovati s specialistom in prebrati navodila, ki jih je odobril proizvajalec.

Nikotinska kislina

Cene v spletnih lekarnah:

Nikotinska kislina je vitaminski pripravek, ki nadomešča pomanjkanje vitamina PP v telesu. Na voljo v obliki tablet in raztopine za injiciranje.

Farmakološko delovanje nikotinske kisline

Po navodilih je aktivna učinkovina vseh oblik sproščanja nikotinska kislina.

Pri uporabi nikotinske kisline ima hipoholesterolemične, hipolipidemične in vazodilatacijske učinke. Snov je del NADP (nikotinamid adenin dinukleotid fosfat) in NAD (nikotinamid adenin dinukleotid), ki imata pomembno vlogo pri normalnem in polnem delovanju telesa. NAD in NADP sta spojini, ki izvajata redoks procese, presnovo ogljikovih hidratov, dihanje v tkivih, razgradnjo glikogena in uravnavanje sinteze lipidov in beljakovin. NADP sodeluje pri prenosu fosfata.

Nikotinska kislina preprečuje razvoj pelagre, kar lahko povzroči pomanjkanje vitamina PP v krvi.

Ko se nanese nikotinska kislina, ima kratek vazodilatacijski učinek, izboljša mikrocirkulacijo, poveča fibrinolitično aktivnost krvi, kar vodi do zmanjšanja agregacije trombocitov.

Zdravilo zaduši lipolizo v maščobnem tkivu in zmanjša hitrost sinteze lipoproteinov, ki imajo zmanjšano gostoto. Pod vplivom nikotinske kisline se normalizira lipidna sestava krvi, in sicer: raven holesterola in trigliceridov se zmanjša, vsebnost lipoproteinov visoke gostote pa se poveča..

Nikotinska kislina ima sposobnost prehajanja v materino mleko. Odlično se absorbira v zgornji dvanajstnik in pilorični želodec. Biotransformira se v jetrih in se izloči iz telesa skozi ledvice nespremenjeno.

Indikacije za uporabo nikotinske kisline

Nikotinska kislina je predpisana za zdravljenje in preprečevanje pellagre, srčnih bolezni, blagih oblik diabetesa mellitusa, razjed v prebavilih, enterokolitisa, jeter, pa tudi gastritisa, ki ga spremlja nizka kislost.

Učinkovita uporaba zdravila za odpravo krčev v ledvicah, rokah, nogah in možganih.

Za hujšanje priporočamo nikotinsko kislino, da pospešimo razgradnjo maščob.

Lasem dodelite nikotinsko kislino, saj pomaga pospešiti njihovo rast.

Vitaminsko sredstvo je vključeno v kompleksno terapijo različnih okužb, ateroskleroze in nevritisa obraznega živca.

Načini uporabe nikotinske kisline in odmerki

Za zdravljenje pellagre odraslim predpisujemo 100 mg nikotinske kisline v tabletah 4-krat na dan. Trajanje tečaja je 1-2 tedna. Otroci naj bi vzeli 5-50 mg 2-3 krat na dan. Priporočamo tudi injekcije z nikotinsko kislino intravensko 50 mg zdravila ali intramuskularno 100 mg 1-2 krat na dan.

Pri ishemični kapi se injekcije nikotinske kisline predpišejo intravensko v odmerkih 10-50 mg.

Za zdravljenje ateroskleroze je priporočljivo jemati zdravilo peroralno v odmerku 200-300 mg na dan v 2-4 odmerkih.

Pri drugih boleznih je treba vitamin zaužiti peroralno. Odrasli - 20-50 mg, otroci - 12,5-25 mg zdravila. Pogostost sprejema - 2-3 krat na dan.

Za pospešitev rasti las je potrebno nikotinsko kislino nanašati na suho, čisto lasišče dnevno 1 mesec.

Za hujšanje je priporočljivo jemati tablete nikotinske kisline v odmerku 100-250 mg na dan.

Neželeni učinki nikotinske kisline

Nikotinska kislina lahko povzroči pordelost debla, kože obraza, otrplost okončin, izpuščaje, vročinski utrip, omotico.

S hitrim intravenskim dajanjem vitamina je možno močno znižanje krvnega tlaka.

Kontraindikacije za uporabo

Nikotinska kislina ni predpisana ljudem s hipertenzijo, preobčutljivostjo, protinom, med nosečnostjo in dojenjem.

Pri hudih oblikah ateroskleroze in arterijske hipertenzije zdravila ni priporočljivo injicirati intravensko.

Predoziranje

Po ocenah je preveliko odmerjanje nikotinske kisline malo verjetno (zaradi nizke strupenosti vitamina). Simptomi predoziranja so izguba zavesti, hipotenzija, glavoboli, omotica.

Dodatne informacije

Dolgotrajna uporaba kisline lahko privede do razvoja maščobne degeneracije jeter..

Med terapijo z nikotinsko kislino je potrebno redno spremljanje delovanja jeter.

Pripravke vitaminov je treba hraniti na suhem, temnem mestu, zunaj dosega otrok..

Iz lekarn Niacin se izdaja brez recepta zdravnika.

Navodila za uporabo nikotinske kisline

Ko jo potrebujete

Če želite izvedeti, zakaj so injekcije nikotinske kisline predpisane intramuskularno, se morate seznaniti z uradno dokumentacijo, ki jo je sestavil proizvajalec, ki izdelek spremlja. Orodje je zasnovano za ljudi, v telesu katerih je razkrita nezadostna raven vitamina PP ali popolna odsotnost te spojine. Indikacije so pellagra, malabsorpcijski sindrom in gastrektomija. Vitaminski kompleks se priporoča ljudem, ki so primorani hitro shujšati, ki jedo neustrezno, neuravnoteženo, intravensko. Zdravilo se priporoča pri Hartnupovi bolezni, to je genetski patologiji, pri kateri telo triptofan in nekatere druge aminokisline telo ne absorbira. Program injiciranja se pogosto predpisuje ob ozadju želodčnih in črevesnih motenj, vključno z nekaterimi oblikami enteropatije, driske. Zdravilo je indicirano za Crohnovo bolezen in pomaga olajšati potek tropske smreke.

Navodilo, iz katerega je mogoče razbrati, zakaj so predpisane injekcije niacina, priporoča uporabo tega zdravila, če je stanje telesa povezano s povečano potrebo po vitaminu PP. To opazimo, če ima oseba dolgo vročino, se ugotovijo bolezni hepatobiliarne lokalizacije - hepatitis v akutni ali kronični obliki, jetrna ciroza. Pogosto se zdravilo uporablja za hipertiroidizem in proti ozadju kronične okužbe. Vitaminski kompleks je indiciran za osebe, ki imajo maligni tumorski proces. Kislina pomaga pri obvladovanju dolgotrajnega stresa, kar vodi v pomanjkanje vitamina PP, in je indicirana tudi za nosečnice, še posebej, če je spočetje večkratno ali je ženska odvisna od nikotina in alkohola. Včasih svetujemo uporabo kisline za dojenje, če testi kažejo pomanjkanje vitamina PP.

Injekcije nikotinske kisline za tisto, kar jim je predpisano

Človek dobi niacin iz hrane, ki jo zaužije. To je povsem zdravo telo za normalno delovanje. Toda v obolelem stanju se potreba po PP znatno poveča. Zdravilo pomembno vpliva na izboljšanje bolnikovega počutja, zato zdravniki predpisujejo injekcije nikotinske kisline, pri čemer uporabljajo njihovo koristno lastnost.

Z osteohondrozo

Bolečine v hrbtenici, sevajoče v roke ali noge, težave pri gibanju - vse to so znaki osteohondroze. Vzrok za razvoj te bolezni je pomanjkanje hranilnih snovi v hrustancu hrbtenice. To vodi k razvoju degenerativno-distrofičnih okvar. Hrustanec postane tanjši, pojavi se deformacija kosti in tvorijo izrastki. Če ne ukrepate pravočasno, to vodi v nadaljnje uničenje diskov..

Terapija osteohondroze je sestavljena v zmanjšanju bolečine med poslabšanjem. Nikotin lahko prinese olajšanje z injekcijami, je optimalno zdravilo. Je struktura, ki vsebuje alkaloidni dušik, njegova kislina pa je vitamin, predpisan za simptome:

 • bolečine v vratu, ki sevajo v roko;
 • bolečine v hrbtu, ki omejujejo svobodo gibanja;
 • glavoboli zaradi pomanjkanja kisika;
 • omotica;
 • splošna omejitev gibanja.

Način uporabe niacina je odvisen od resnosti sindroma bolečine in je treh vrst:

 • podkožno neposredno v žarišče bolečine;
 • intravensko;
 • intramuskularno.

Z poslabšanjem osteohondroze se običajno predpisuje kompleksno zdravljenje z zdravili. Poleg nikotinske kisline se uporabljajo zdravila Dexamethasone, Diprospan, Movalis. Najbolj učinkovite so za lajšanje bolečin pri osteohondrozi. Zdravniki jih predpišejo v dolgih tečajih (1 injekcija na dan) ali enkrat samo za lajšanje bolečin. Injekcijski način zdravljenja bolezni velja za učinkovitejšega, saj ima prednosti.

 1. Visoka stopnja prodiranja drog v krvni obtok in žarišče bolečih občutkov.
 2. Natančnost odmerjanja.
 3. Postavitev injekcije na prave točke, da blokira korenine obolelega vretenca.
 4. Pozitiven učinek injekcije ampule dosežemo hitro.

Izbira pravega odmerka je nujna za dosego želenega učinka. To je posledica dejstva, da tako kot vsak vitaminski pripravek tudi niacin povzroči negativne posledice, če je odmerek kršen in lahko povzroči nepopravljivo škodo.

Za injekcije las

Številni izdelki za nego las vključujejo vitamine PP. Njihov blagodejni učinek je posledica njihovih vazodilatacijskih lastnosti. Nikotinska kislina poveča pretok krvi, zaradi česar so lasni mešički bolje oskrbljeni s koristnimi elementi. Vlaži lase, pospešuje rast las ter se upira izpadanju las in prhljaju. Niacin prodira skozi kožo, izboljša mikrocirkulacijo, spodbudi proizvodnjo keratina in obnovi DNK lasne črte.

Za ozdravitev las je treba postopek z nikotinsko kislino opraviti v enem mesecu, pri čemer vsakodnevno nanesemo vsebino ene ampule na oprane lase. Če je premalo, lahko uporabite drugo ampulo, vendar ne več. Zdravilo se nanese ročno ali z brizgo brez igle.

Po tretmaju las sestavka ni treba izpirati. Lahko se počutite "goosebumps" in rahlo pekoč občutek, pojavi se rdečina, kar kaže na začetek dela izdelka in je norma. Če pa pride do izpuščaja, srbenja, glavobola, je treba postopek ustaviti. Takšne manifestacije pomenijo nestrpnost za zdravila. Z normalno reakcijo na sestavo v enem mesecu bodo lasje znatno rasli in pridobili zdrav videz.

Hujšanje

Menijo, da je 20 mg niacina na dan dovolj, da telo normalno deluje. Vsi ga dobijo z uživanjem mesa, sadja, zelenjave in druge hrane. Pomanjkanje vpliva na zdravje in povzroča pomanjkanje serotonina. Telo kompenzira pomanjkanje tega hormona s pomočjo visokokalorične hrane: sladkarij, zvitkov, tort, kar neizogibno vodi v odvečno težo. Nikotinske kisline ne moremo imenovati kurilnik maščob, vendar lahko injekcije z njo:

 • pospešiti metabolizem;
 • aktivirati proizvodnjo želodčnega soka;
 • spodbujajo proizvodnjo serotonina.

Vitamin bo ugasnil željo po uživanju maščobne in visokokalorične hrane, pomagal slediti zdravi prehrani in aktiviral metabolizem.

Ko je v telesu dovolj vitaminov PP, se sproži mehanizem sinteze "hormona veselja", potreba po sladkarijah izgine. Nikotinska kislina dobro vpliva na centralni živčni sistem, obstajajo dodatne sile za boj proti stresu, ki jih pogosto "zasežejo" torte in žemljice.

Živila, ki vsebujejo velike količine nikotinske kisline

Po mnenju večine zdravnikov se vitamini, ki vstopajo v človeško telo iz hrane, najbolje absorbirajo. Zaradi tega se pelagra pojavlja pri ljudeh, ki jedo večinoma koruzo..

Najbolj pa nosečnice in doječe ženske potrebujejo nikotinsko kislino. Toda zanje je kontraindicirano, da uporabljajo to vitaminsko snov v obliki tablet ali kapsul. Za odrasle moške in ženske je nikotinska kislina preprečevanje številnih bolezni in priložnost, da dlje ohranjajo svojo lepoto, otroci potrebujejo manj vitamina PP, vendar je ključnega pomena za normalen razvoj.

Naslednja živila pomagajo vzdrževati optimalno raven niacina:

 1. Jetra. Jetra katere koli živali, predvsem krave in prašičev, so bogat vir vitaminov skupine B in PP. Je dober prehranski izdelek tako za nosečnice kot majhne otroke. Edina negacija je povečana razpoložljivost vitamina A. Jetra morate jesti največ 1-2 tedensko..
 2. Arašid. Arašidi vsebujejo skoraj vse vitamine skupine, niacin pa v 90-100 gramih. dovolj za kritje dnevnic za odraslo osebo. Ob pomanjkanju vitamina PP je treba jesti oreščke s folijo - jih vsebuje največ.
 3. Gobe. Da bi nadomestili pomanjkanje niacina, zdravniki svetujejo, da jedo nekatere vrste gliv. Vsebnost te snovi je vodni prah in žolčnik v posušeni obliki. Toda otroci in doječe ženske se bolje vzdržijo uporabe..
 4. Divji riž. Ta izdelek priporočajo mlade matere in nosečnice, pa tudi otroci različnih starosti. Poleg nikotinske kisline je riž vir kalcija, magnezija in vlaknin..
 5. Morske ribe. Halibut, losos in tuna vsebujejo veliko količino vitaminov skupine B, vendar jih ne smemo zaužiti prepogosto zaradi prisotnosti živega srebra v ribjem mesu. Vodilna po vsebnosti niacina med morskim življenjem je mečarica.

Za kaj telo potrebuje vitamin B3?

Znano je, za kaj telo potrebuje vitamin B3: uravnava delovanje živčnega sistema, nadzoruje reakcije oksidacije in zmanjšuje vsebnost škodljivega holesterola v obtočnem sistemu. Nikotinska kislina je predpisana kot del celovitega zdravljenja shizofrenije.

Vedeti, za kaj je PP vitamin dober.

 • Ta snov aktivira imunski sistem, zavira vnetne procese, pomaga pri zdravljenju nalezljivih bolezni.
 • Pod njenim vplivom se vid izostri, prebavni procesi se stabilizirajo, obnovi se ravnovesje mikroflore v prebavnem traktu.
 • Nikotinska kislina zavira razvoj malignih celic, preprečuje krčne žile, upočasni staranje tkiv in očisti telo toksinov.
 • Če dobivate dovolj niacina, zmanjšate tveganje za srčni infarkt, možgansko kap, migreno.
 • Ugotovljene so koristi vitamina PP za centralni živčni sistem, srce in ožilje. Če je oseba prestala operacijo, snov preprečuje zaplete..
 • Normalizira kislinsko-bazično ravnovesje, pomaga pri celjenju gastritisa, razjed, izboljša asimilacijo različnih elementov, ki jih vsebuje hrana. Odkril sposobnost niacina, da ščiti prebavila pred agresivnimi dejavniki, zdravi telo z jetrnimi in ledvičnimi boleznimi.
 • O niacinu morajo vedeti tako ženske kot moški (kakšen vitamin je, kaj vsebuje). Pozitivno vpliva na žensko hormonsko raven, izboljšuje reproduktivno funkcijo, spodbuja spolno željo, izboljša erekcijo.
 • Toni nikotinske kisline se borijo z bakterijami, spodbujajo regeneracijo tkiv, celjenje ran.
 • Pomaga ohranjati zdravje sluznic, sodeluje pri tvorbi hemoglobina, širi krvne žile, preprečuje krvavitev.
 • Vitamin PP v tabletah priporočamo, če oseba trpi zaradi protina, ateroskleroze, je postala žrtev povečanega fizičnega, živčnega stresa, izčrpanosti.
 • Pri nevroloških motnjah niacin lajša simptome (do popolnega izginotja). Če je oseba utrpela možgansko kap, snov pomaga obnoviti povezave z nevroni, zmanjša resnost zapletov, posledice krvavitve. V primeru hipertenzije obnovi vaskularno aktivnost in preprečuje krizo. Zaradi sposobnosti zmanjšanja viskoznosti krvi je indiciran za tromboflebitis, trombozo.
 • Vredno je vedeti, kakšen je vitamin B3 pri ljudeh s prekomerno telesno težo. Spodbuja sproščanje energije iz lipidov, kar olajša boj proti kilogramom.
 • Za otroke je vitamin PP uporaben za normalen, popoln razvoj telesa. Preprečuje odstopanja, olajša zdravljenje bolezni. Ustrezen vnos snovi s hrano in dodatnimi kompleksi zagotavlja normalno delovanje otrokovega osrednjega živčnega sistema.
 • Ugotovljene so koristi vitamina B3 za obraz, kožo, nohte in lase. Snov upočasnjuje proces staranja, omogoča vam, da dlje ohranjate naravno lepoto. Niacin tretmaji gladijo in navlažijo kožo in izenačijo senco.
 • V tečajih se uporablja vitamin PP za lase. Za en program je potrebnih 30 ampul. Raztopina se porazdeli po celicah lasišča, začenši od templjev, ki se gibljejo vzdolž lasne črte. Za en postopek se uporablja ena ampula. Lase predhodno umijte, pri čemer odstranite maščobo in prah. Ne uporabljajte silikonskih šamponov, ki ustvarjajo neprepustno oviro. Če se koža po uporabi niacina odlepi, posuši, za nadaljnje ukrepe zdravilo razredčimo z vodo v enakih razmerjih. Vodo lahko nadomestite s sokom aloe.

Delovanje vitamina PP

 • pospeševanje presnove;
 • stimulacija presnove kisika v tkivih;
 • vazodilatacija.

Bolniki s sladkorno boleznijo vedo, kakšen je vitamin niacin, saj se je snov dobro izkazala v kompleksni terapiji. Posamezniki, ki prejemajo zdravilo, potrebujejo manjše odmerke insulina. Ugotovljeno je bilo, da prehrana, obogatena s spojino, upočasni destruktivne procese v trebušni slinavki.

Biološka vloga vitamina PP. Foto: cf.ppt-online.org

Dnevna vrednost vitamina B3

 • do šestega meseca starosti - 2 mg;
 • do enega leta starosti - 6 mg;
 • do 3 leta - 8 mg;
 • do 8 let - 10 mg;
 • do 13 let - 12 mg;
 • starejši od 13 let - 20 mg;
 • pri nošenju otroka, dojenje - 25 mg.

Maske za lase

Pred uporabo izdelka je priporočljivo prebrati fotografije in ocene o niacinu za lase. Kaj pravijo ljudje, ki so uporabili zdravilo? Pravočasno narejena maska ​​bo pomagala rešiti številne težave, od pospeševanja rasti in zaključevanja z odpravo prhljaja. Kontraindiciran je pri ljudeh, katerih žleze lojnice aktivno delujejo. Formulacije lahko te procese poslabšajo.

Ko doma izdelujete izdelke za nego las, morate vedeti, da je koncentracija aktivne sestavine v tableti 50 mg. Preden začnete uporabljati maske z vitaminom PP, se obvezno preizkusite na alergijsko reakcijo. Če želite to narediti, se kislina nanese na mesto za ušesom. Če se po 30 minutah na koži ne pojavijo spremembe, lahko uporabite zdravilo. Če se pojavijo kakršni koli neželeni učinki, je treba zdravilo takoj ukiniti..

Niacin v tabletah za rast las se lahko uporablja v receptih za domače maske. Eden od njih bo pomagal normalizirati vodno ravnovesje in oživiti korenine pramenov. Če želite to narediti, zmešajte:

 • 2 žlici. l. stisnjen sok aloe;
 • 1 žlica. l. tinktura propolisa;
 • dodamo 0,5 zdrobljene tablete.

To sestavo nanesite na lase od korenin in vzdolž celotne dolžine. Na glavo si postavite toplo kapico in pustite 40 minut.

Lahko si pripravite masko, ki bo pomagala nasičiti kodre z vitamini in aktivirati lasne mešičke. Za to se naredi decokcija: kozarec vode in 2 žlici. l. Liste koprive ohladimo, filtriramo in dodamo vanjo 0,5 tablet. Ta mešanica se nanese na glavo 2 uri..

Druga odlična formula na osnovi kane bo pomagala negovati in okrepiti kodre. 30 gramov kvasa razredčimo s toplo vodo. 100 g brezbarvne kane zavremo s 300 ml kuhane vode, pustimo 5 minut. Po tem so vsi povezani. Tej mešanici dodamo 5 kapljic estra verbene in 1/5 tablete nikotinske kisline. Pred nanosom sestavka so lasje rahlo navlaženi. Po 40 minutah se speremo.

Maska z agavo je splošen tonik. Pripravlja se iz svežega soka spodnjih listov aloje. Žlico tega soka zmešamo z 0,5 tablete niacina. Mešanico nanesemo po celotni dolžini las. Izperite po 20 minutah.

Obstaja še eno odlično zdravilo, ki neguje, krepi lase in tudi preprečuje izpadanje las. Če želite to narediti, mletite rumenjak in 15 ml medu v lončenih posodah, dodajte tam:

 • 0,5 tablete nikotinske kisline;
 • 10 kapljic tokoferola;
 • 2 žlici. l. olivno olje.

Koža je dobro mazana s to sestavo, ostalo pa nanesemo na vse lase. Glavo je treba izolirati in pustiti eno uro. Izperite brez uporabe šampona.

Indikacije za uporabo

V skladu z navodili za uporabo se nikotinska kislina lahko uporablja kot vitamin za profilakso in kot celostno zdravilo. Precej pogosto zdravniki predpisujejo vitamin PP kot zdravilo, ki je vključeno v kompleksno terapijo. Uporaba nikotinske kisline brez zdravnikove odobritve je lahko nevarna.

Precej pogosto kozmetologi priporočajo snov, kot je nikotinska kislina, za izboljšanje kože obraza ali las. V navodilih za uporabo je snov opisana kot vitamin PP ali vitamin B3.

Indikacije za uporabo nikotinske kisline:

 1. Spinalna osteohondroza (raztopina za elektroforezo).
 2. Motena prekrvavitev v možganskih tkivih.
 3. Vaskularna bolezen, ki se pojavi zaradi kritične količine slabega holesterola.
 4. Debelost zaradi motenj presnove lipidov.
 5. Bolezen jeter.
 6. Motnje cirkulacije v spodnjem delu telesa.
 7. Hemoroidi.
 8. Trofične razjede.
 9. Poslabšanje vida in sluha.

Nikotinska kislina, navodila za uporabo to navajajo, je treba uporabiti pri zdravljenju zastrupitev z alkoholom in drogami. Človek s pomanjkanjem tega vitamina doživi motnje pri delu na skoraj vseh delih telesa.

V tem primeru lastnost nikotinske kisline, da varuje človeka pred škodljivimi učinki prostih radikalov, pomaga pri ohranjanju zdravja..

Za profilakso lahko niacin pripravke uporabimo v naslednjih primerih:

 • pri hujšanju;
 • z nekaterimi vrstami gastritisa;
 • obstaja tveganje za nastanek rakavih izrastkov;
 • izboljšati kognitivne funkcije možganov in vida.

V zadnjem času je nikotinska kislina še posebej priljubljena v različnih kozmetičnih postopkih. Priporočljivo ga je uporabljati za izboljšanje stanja kože in las..

Ne zamudite najbolj priljubljenega članka v naslovu: Plasmolifting obraza - kaj je to, kako se izvaja, rezultati, fotografije pred in po postopku.

Kontraindikacije

Nikotinska kislina nima samo indikacij za uporabo, temveč ima tudi izrazite kontraindikacije:

 • ciroza jeter;
 • ateroskleroza;
 • nepravilnosti v vsebnosti sladkorja v krvi ali sečne kisline;
 • peptični ulkus v akutni fazi;
 • individualna nestrpnost do te snovi.

Obstajajo tudi situacije, ko lahko snov uporabite za zdravljenje, vendar morate to storiti previdno le, če zdravnik meni, da bodo koristi tega ukrepa odtehtale potencialna tveganja za telo. Te situacije vključujejo, vendar niso omejene na:

 • pretirano mlada starost;
 • nizek krvni tlak;
 • nosečnost ali dojenje;
 • glavkom;
 • peptični ulkus v remisiji.

Nikotinska kislina, navodila za injekcije

Da bi zdravilo kar najbolje izkoristili, ga je treba pravilno uporabljati. Treba je strogo upoštevati shemo injekcij nikotinske kisline in jo izbrati specialist. Standardna shema morda ne bo ustrezala vsem

Med zdravljenjem je zelo pomembno upoštevati vse posamezne značilnosti organizma. V nasprotnem primeru terapija ne bo pomagala, če ne popolnoma škodila in poslabšala stanja.

Nikotinska kislina - odmerjanje (injekcije)

Zdravnik mora izračunati odmerek in število potrebnih injekcij na dan. Odloči se tudi za povečanje ali zmanjšanje odmerka. Po standardu se nikotinska kislina, raztopina za injiciranje, vbrizga v telo v odmerku 0,1 grama 2 - 3 krat na dan. Če bolnik to zdravljenje normalno prenaša, se odmerek lahko poveča na 5 gramov. Ta količina zdravila je običajno predpisana za aterosklerozo ali resne težave s presnovo maščob.

Kako intramuskularno dajati injekcije nikotinske kisline?

Zdravilo je nikotinska kislina, injekcije se dajejo počasi. Tako da po posegu na telesu ni nobenih sledi - draženja, izpuščaji, rane - zdravniki uporabljajo snovi, kot sta Natrijev nikotinat ali Nikotinamid. Načini injiciranja so različni:

 • intramuskularno;
 • intradermalno (izbere se, kadar je potrebno nadomestiti pomanjkanje vitaminov);
 • intravensko (pri tej metodi 1% raztopino razredčimo v fiziološki raztopini).

Nikotinska kislina - vbrizg ali ne?

Slaba novica, vendar resnična. Odgovor na vprašanje, ali je injekcija niacina bolan ali ne, je pozitiven. S podkožno in intramuskularno injekcijo zdravila bolnik počuti zelo hude bolečine, pekoče. Po posegu se koža pordeči, nekateri razvijejo vročino, vendar je to povsem normalna reakcija telesa. Huje je, če injekcija nima posledic. V tem primeru je mogoče sumiti na težave s cirkulacijo..

Nikotinska kislina - injekcije in združljivost z alkoholom

Druga prednost nikotina je, da lahko prepreči zastrupitev z etanolom - če ga zaužijete 10 do 12 ur pred alkoholom, hkrati pa je nezaželeno, da bi bile snovi v telesu. Vroči napitki nevtralizirajo učinek zdravila in izkazalo se je, da se je nikotinska kislina, intramuskularne injekcije, zaman uporabljala. Poleg tega etanol poveča tveganje za neželene učinke. Najbolj optimalna možnost je dajanje injekcij nekaj ur po vstopu alkohola v telo..

Uporaba v kozmetologiji

Hujšanje

Nikotinna kislina se šele v zadnjem času uporablja kot pomoč pri hujšanju. To je posledica lastnosti vitamina PP, da oksidira in razgrajuje ogljikove hidrate in maščobe. Prav tako ob pomanjkanju nikotinske kisline ljudje »potegnejo«, da pojedo več sladkarij.

Nikotinske lastnosti, ki pomagajo v boju proti odvečni teži:

 • normalizacija presnovnih procesov;
 • znižanje ravni holesterola;
 • spodbujanje prebave;
 • izločanje strupov in toksinov iz telesa.

Priporočljivo je, da nikotinsko kislino uporabljate le v kombinaciji s prehrano in vadbo. Dnevni odmerek snovi ne sme presegati 1 g. Upoštevati je treba, da del vitamina PP vstopi v telo s hrano. Preseganje odmerka lahko povzroči toksično okvaro jeter in prebavne motnje.

Za nego obraza

Uporaba niacina za nego obraza se spodbuja zaradi njegove sposobnosti vplivanja na krvni obtok. Zaradi njegovega izboljšanja se v kožnih tkivih pospešijo presnovni procesi, kri hitro dostavi potrebne beljakovine in minerale.

Celovita oskrba vam omogoča, da dosežete naslednje rezultate:

 • izboljšati barvo kože;
 • povečajo elastičnost in gladkost;
 • ščiti kožo pred učinki prostih radikalov.

Pri pripravi domačih mask lahko uporabite nikotinsko kislino. Za to je tableta snov zmleta in dodana v maske ali serume za obraz. Ne delajte jih prepogosto, sicer se lahko na koži pojavijo rdečica in izpuščaj..

Vitamin PP je nujno predpisan ženskam, ki se soočajo s plastičnimi operacijami. Pomaga hitreje obnoviti kožo in upočasniti proces staranja.

Za nego las

Za nego las se uporabljajo ampule z raztopino nikotinske kisline. Vitamin lahko uporabljamo kot zdravljenje alopecije ali hudega prhljaja in kot sredstvo za nego las.

Redna uporaba tečajev nikotinske kisline pomaga doseči naslednje rezultate:

 • spodbujanje rasti las;
 • ustavljanje prekomerne izgube;
 • zaščita pred prhljajem in drugimi glivičnimi boleznimi;
 • spodbujanje krvnega obtoka in prehrane lasišča.

Pri stiku s kožo nikotinska kislina prodre v lasne mešičke in izboljša njihovo prehrano. Po tem se pospeši rast las in občutno zmanjša izpadanje las.

Ena ampula snovi na dan je dovolj, da dosežemo pozitiven rezultat. Če želite to narediti, s prsti ali brizgo brez igle nanesite nikotinsko kislino na lasišče. Pazite, da so vaši lasje čisti. Ko uporabljate vitamin PP, si las ne umivajte s šamponi s silikonom. Blokira dostop do strukture las in lasnih mešičkov.

Nikotinsko kislino lahko vsak dan uporabljate 1 mesec. Potem si vsekakor morate za isti čas vzeti odmor..

Ne zamudite najbolj priljubljenega članka z naslovom: Tablete hialuronske kisline. Prednosti, kako jemati, pregledi zdravnikov in učinkovitost.

Neželeni učinki tablet nikotinske kisline

Kot pri mnogih zdravilih ima tudi PP vitamin neželene učinke. Pojavijo se lahko z uporabo zdravila na prazen želodec, uporabo prevelikega odmerka zdravila ali prekomerno dolgega zdravljenja.

Če vitamin zaužijete pred obrokom, se lahko pojavijo omotica, rahla slabost, otrplost nog, pordelost vratu, obraza in prsnega koša, občutek rdečice v obrazu in možganih ter koprivnica. Takšni pojavi minejo sami od sebe in ne zahtevajo uporabe nobenih zdravil..

Tablete nikotinske kisline povzročajo tudi neželene učinke, če je presežen dovoljeni odmerek. Če je količina zaužitega zdravila večja, kot je navedena v navodilih, se pogosto pojavijo srbenje, driska, bolečine v mišicah, slabost, suhe oči in koža telesa. Moten je lahko tudi srčni ritem, krvni tlak lahko močno pade in krvni sladkor naraste..

Če se vnos vitamina nadaljuje brez prekinitve ali traja dlje, kot je potrebno, lahko oseba čuti vročino, glavobol, povečan pretok krvi v obraz in vrat, močno omotičnost in nerazumno šibkost. Možno je nadomestiti tudi jetrne celice z maščobnim tkivom, znižati toleranco za glukozo, močan skok ravni encimov (AST, ALP, LDH) in povečati količino sečne kisline v krvi.

Osnovna pravila za hujšanje

Navodila za uporabo nikotinske kisline za hujšanje so zmanjšana na 5 pravil:

1. Ne pozabite, da je nikotinska kislina zdravilo, ki ima številne kontraindikacije in neželene učinke.

2. Pri uporabi izdelkov, ki vsebujejo naravni vitamin PP, in sicer: rženi kruh, belo zelje, stročnice, cvetača, bolgarski poper, potek vnosa ne sme biti daljši od dveh tednov. Daljša uporaba vodi v presežek aktivne snovi niacina v telesu. Navodila za uporabo v prehranskih tabletah priporočajo, da poskusite spremeniti prehrano pred uporabo

To je izredno pomembno. Vredno je uporabiti bolj naravne izdelke, ki že vsebujejo nikotinsko kislino.

3. Navodila za uporabo injekcij nikotinske kisline, ki jih izdaja nutricionist skupaj z recepti zdravila, vsebujejo podatke o potrebi po telesni aktivnosti v obdobju uporabe zdravila. Nikotinska kislina sama ne more odstraniti maščobe s stegen. Le upočasni postopek, tako da za občutek veselja v celotnem telesu uporabi "skrivno" proizvodnjo serotonina. Poleg tega vadba poveča tudi proizvodnjo serotonina..

4. Zdravilo morate jemati na poln želodec, saj se v tem primeru maščobe najhitreje razgradijo, ogljikovi hidrati pa tudi nimajo časa škodovati telesu.

5. Ko jemljete tečaj zdravila, morate spiti do 3 litre tekočine na dan. Voda služi kot pomoč nikotinski kislini v boju proti žlindri v telesu.

Kljub zdravnikovim napotkom o uporabi nikotinske kisline intramuskularno številni bolniki iz enega ali drugega razloga zdravilo kupujejo v tabletah in po nekaj tednih počakajo na rezultate izgube teže. Ta pristop ne bo deloval. Klobaso in zvitke morate vreči stran, se odločiti za nizkokalorično hrano in se na koncu spustiti s kavča in se začeti premikati. Poleg tega vsak zdravnik ve, da učinek injekcij pride hitreje kot jemanje tablet. To potrjujejo pregledi navodil za uporabo nikotinske kisline v injekcijah. Rezultat uporabe droge v stresnih situacijah telesa pod vplivom posta ne bo čakal. Že od prvega dne sprejema čutimo lahkotnost telesa in jasnost duha. Pred harmonijo je dolga pot, kar pomeni izboljšanje kakovosti in dolgoživosti.

Načini uporabe

Glede na obliko sproščanja se zdravilo lahko jemlje peroralno v obliki tablet in v obliki injekcij.

Tablete vitamina B3 je treba jemati pravilno.

Najpreprostejši način jemanja zdravila je peroralni niacin. Navodila za uporabo v tabletah omogočajo shemo uporabe do 3-krat na dan, 0,1 grama vsaka, odvisno od recepta lečečega zdravnika. Nikotinska kislina v obliki tablet je predpisana:

 • s pellagro - otroci jemljejo 5-50 mg 2-krat na dan; odrasli jemljejo 100 mg 4-krat na dan;
 • druge bolezni - otroci jemljejo 5-50 mg 2-krat na dan; odrasli jemljejo 20-100 mg 3-krat na dan.

Da bi zmanjšali tveganje za onkološke bolezni, priporočamo tudi tečaj nikotinske kisline. Navodila za uporabo odražajo naslednje odmerke: za otroke 5–10 mg 2-krat na dan; odrasli 10-15 mg 2-krat na dan.

Zaradi možnega pojava napadov slabosti se tablete jemljejo po obrokih. Zaželeno je, da ga pijete s toplim mlekom z visoko kislostjo in navadno vodo v drugih primerih. Učinek sprejema je dosežen s terapijo vsaj mesec dni s pogostostjo enkrat na 6 mesecev. Pri zdravljenju z nikotinsko kislino je priporočljivo, da vsakodnevno uporabljate skuto in jedi s skuto, da zaščitite jetra.

Sodeč po pregledih je tablete nikotinske kisline v navodilih za uporabo priporočljivo jemati v kombiniranem zdravljenju. Poleg tega številne kontraindikacije ne dovoljujejo predpisovanja dolgega tečaja. Najpogosteje zdravniki bolnikom na sprejem ponudijo druga zdravila, ki takoj vsebujejo nabor vseh snovi, potrebnih za bolnikovo telo. Tudi pri zagotavljanju nujne oskrbe v bolnišnici izbira ne spada na tablete, ampak na injiciranje.

Pomembno je pravilno odmerjanje vitamina B3 v injekcijah. V skladu z navodili za uporabo lahko nikotinsko kislino v injekcijah dajemo intramuskularno, intravensko ali subkutano

V skladu z navodili za uporabo lahko nikotinsko kislino v injekcijah dajemo intramuskularno, intravensko ali subkutano.

Intravensko dajanje je možno s curkom in kapanjem. Z injekcijo s curkom 1 ml zdravila razredčimo v 10 ml 0,9% raztopine natrijevega klorida in injiciramo v 5 minutah.

S kapljicami 1 ml nikotinske kisline razredčimo s 100-200 ml 0,9% raztopine natrijevega klorida in injiciramo v odmerku 40 kapljic na minuto. Zdravilo je priporočljivo dajati intravensko v primeru motnje možganske cirkulacije po možganski kapi. Največji odmerek v tem primeru je 30 ml, največ 10 ml na injekcijo. Pri predpisovanju v primeru Hartnupsove bolezni je dovoljen dnevni odmerek do 200 mg. Intravensko dajanje lahko povzroči celo vrsto alergijskih reakcij, zato je priporočljivo, da v skladu z navodili za uporabo nikotinske kisline to manipulacijo opravite v bolnišnici..

Za zdravljenje pellagre je predpisana recepcija dvakrat na dan za 10-15 dni 1 ml 1% raztopine. Za zdravljenje drugih simptomov je predpisan tudi tečaj 1 ml enkrat na dan dva tedna intramuskularno ali subkutano. Najbolj boleči bolniki poročajo o intramuskularnih injekcijah.

V navodilih za uporabo injekcij nikotinske kisline je navedeno, da se zdravilo lahko daje intramuskularno na treh točkah na človeškem telesu: v zgornji zunanji kvadrat zadnjice, v zgornji zunanji del rame, v sprednjo trebušno steno; podkožno - v sprednji trebušni steni in v podlakti.

Uporaba elektroforeze ima svoja pravila.

Imenovanje elektroforeze z uporabo nikotinske kisline si zasluži posebno pozornost. Ta metoda se uporablja za zdravljenje osteohondroze. Tako se doseže odstranjevanje mlečne kisline iz vnetih tkiv, ublaži se edem in lajša bolečina. Zdravljenje poteka v desetdnevnem tečaju s pogostostjo 1-krat na dan z 1% raztopino.