Barvanje las s kano in basmo: skrivnosti in napake

Nekatera dekleta občudujejo učinek kane in basme, saj so za vedno opustila kemična barvila. Drugi so nezadovoljni z rezultatom. Zakaj se to dogaja? Prvi poznajo pravila uporabe kane in basme, drugi pa delajo napake. Danes bomo z vami delili skrivnosti takšnega barvanja in vam povedali, katere napake se morate izogibati..

Henna in basma se že več tisočletij aktivno uporabljata v medicini in kozmetologiji. Do danes se te snovi uporabljajo za zdravljenje različnih bolezni, za spreminjanje barve las in barvanje sivih las. Vendar pa obstajajo časi, ko so ljudje po barvanju nezadovoljni z rezultatom. Zakaj se to zgodi in katerim napakam se je treba izogibati - o tem govori naš članek..

Pogoste napake pri barvanju las
kana in basma

1. Nevednost lastnosti njihovih las

Pri izbiri formulacij morate razumeti posebnosti las in lasišča. Na primer, na suhih in tankih laseh ni priporočljivo v mešanico vnašati velike količine kislih snovi - navsezadnje razgrajujejo maščobo in lase le bolj sušijo..

2. Napačna izbira barvil

Henna in basma se poleg barvilnih lastnosti uporabljata tudi za krepitev las. Vsi potrošniki ne želijo spremeniti svoje barve, zato na trgu obstajajo vrste kane, ki ne spremenijo odtenka las. Pred nakupom kane za barvanje se prepričajte, da na nalepki ni napisano "Brezbarvno".

Po standardih je barvanje kane izdelano iz listov lososa brez trnja, za brezbarvno kano pa uporabljajo le stebla zakonsonije. Toda teoretični standardi in resničnost ne sovpadajo vedno. Kot razumete, lahko brezobzirni proizvajalci v svoj izdelek nadevajo karkoli želijo. Ni dovolj samo, da preberete seznam sestavin na etiketi. Vsak izdelek mora biti preizkušen. Kar zadeva basmo, je običajna napaka pri uporabi v čisti obliki, ne da bi se obarvala s kano..

3. Negotovost pri izbiri želene barve

Odločajo se za barvanje las s kano in basmo, mnogi se usmerjajo po približnih razmerjih, navedenih na embalaži. Ali pa puder preprosto nalijejo v posodo in ga razredčijo z vodo. In potem se začnejo presenečenja: "Zakaj se moja barva razlikuje od barve prijatelja?" Ker pa izberete končno barvo, morate upoštevati barvo las in se igrati s sestavinami v mešanicah. Vse lase barvamo šele po testnih vzorcih.

4. Neuspešne sestavine

Če želite spremeniti barvo las ali jo okrepiti, mnogi dodajo dodatne sestavine mešanici. In tu se težave začnejo zaradi nepoznavanja šolskega pouka kemije. Na primer, nekateri ljudje mešajo olja s kislim sredstvom: vino, kis, limonin sok in tako naprej. Vendar pa kislina razgrajuje maščobe. Zaključek: na ta način samo zapravimo sestavine, ne da bi pri njih dobili nobenega učinka.

Eksperimenti s sestavinami segajo do alkoholnih sestavin. Zavedajte se, da lahko alkohol povzroči glavobole, ko se vpije v kožo. Močan alkohol lahko povzroči opekline kože.

Ker kana in basma lase nekoliko posušita, ju pogosto mešamo z olji. Bodite previdni s količino olja! Lahko dodate nekaj kapljic olja - ne več. Olja imajo gosto strukturo, lase obdajo z zaščitnim filmom, ki preprečuje prodiranje barvila. Če želite lase navlažiti z maskami z olji, jih je bolje nanesti po barvanju..

Pozor! Eterična olja lahko deformirajo plastiko. Pri njihovi uporabi je prepovedano razredčiti mešanico v plastičnih posodah in mešati s plastičnimi žlicami. Uporabljajte steklo ali keramiko. Eterična olja so koncentrati, ki lahko v velikih količinah povzročijo opekline kože. Uporabite največ nekaj kapljic eteričnega olja.

5. Nepravilno pripravljena mešanica

6. Napake v postopku obarvanja

7. Napake pri izpiranju mešanice

Nepravilna odstranitev mešanice kane in basme lahko ne samo oslabi barvo, ampak vodi tudi do neenakomerne obarvanosti. Ne priporočamo, da si lase takoj po obarvanju umivate s šamponom in balzami.

8. Prepogosto obarvanje

Dekleta takoj po prvem obarvanju s kano in basmo opazijo, da so njihovi lasje postali bolj debeli. Pravzaprav se sami niso zgostili. Samo, da so njihove pore in luske napolnjene z barvilom. Henna in basma prah se zelo dobro oprimeta na lase, tudi po temeljitem izpiranju. Navdihnjene z debelimi pletenicami ali želijo še bolj spremeniti svojo barvo las, se ljubke dame začnejo barvati skoraj vsak dan. Vendar je treba spomniti, da sta kana in basma zelo suhi lasje, zato ju ne smemo uporabljati prepogosto. Enkrat na mesec je dovolj.

Če že nekaj časa uporabljate kano in basmo, njihova barva trdno ostane na laseh in morate barvati čez zaraščene korenine, potem barvo nanašamo samo na korenine in ne na vse lase. Ker basma in kana posušita lase, za nekaj časa prenehajte uporabljati sušilec za lase.

9. Izmenjava kemičnih in naravnih barvil

Zatečite se k obarvanju s kano in basmo samo, če želite dlje časa ostati v odtenkih črne, kostanjeve ali rdeče. Če radi pogosto menjate svojo podobo, je bolje, da zavrnete kano in basmo. Odstranjevanje le-teh bo trajalo veliko časa, kemično barvilo bo vzelo kodre le, če je temnejše. Prehod iz brinete v blondinko bo izjemno težaven.

Naravna barvila slabše prodirajo v strukturo las, pred kratkim barvanih s kemičnimi barvili. Preden se pomaknete na te naravne sestavine, pustite, da prejšnja barva izstopi iz vaših las. Počakajte vsaj nekaj tednov, sicer vas rezultat ne bo veselil.

Nasveti za učinkovito obarvanje
kane in basma las

1. Ugotavljanje vrste las in trenutnih težav

Na primer imam povečano izločanje sebuma, zato mešanici ne dodajam olja, ampak mirno dodajam kisle snovi: limonin sok, kis, vino. Te sestavine na poti bodo pomagale znebiti prhljaja. Če imate suhe lase, je bolje, da ne dodajate kisline. Toda po obarvanju lahko naredite masko z negovalnimi olji..

Pozor! Ne pozabite narediti alergijskega testa. Na neopazno območje kože nanesite majhno količino razredčene kane in basme. Po nekaj urah izperite in počakajte dan, da odkrijete morebitne alergijske reakcije.

2. Izbira kane in basme v prahu

Praški Henna in Basma oddajajo značilen vonj po suhem zelišču, saj so narejeni iz rastlin. Odsotnost travnatega vonja ni dober pokazatelj. Upoštevajte, da se naravna barvila hitro pokvarijo, zato se praški skrbno pakirajo po pravilih. Ne kupujte basme in kane, če so v nekakovostni embalaži ali so na posodi solze..

Ker je na trgu toliko vrst kane in basme, je vredno malo eksperimentirati, ko izberete popolno blagovno znamko zase. Če imate prijatelje v tujini, jih prosite, da vam za primerjavo pošljejo uvožene izdelke, saj nam naši prodajalci pogosto ponujajo ponarejen izdelek.

Pozor! Henna ima svetlo zelen odtenek, malo rjavega. Basma ima nekoliko temnejšo barvo. Za primerjavo poglejte fotografijo: na levi je barvna značilnost basme, na desni pa lažja kana.

3. Ujemanje končne barve

Če želite na laseh dobiti določeno barvo, morate narediti več preskusnih madežev z različnimi mešanicami mešanic. Na glavi lahko narišete neopazne pramene, vendar priporočam, da odrežete nekaj pramenov (ne debele, nekaj centimetrov dolge) in eksperimentirate na njih.

Odrezane pramene pripnite z nevidnimi ključavnicami na dnu. Razporedite jih na oprijeten film in na različne pramene nanesite različne mešanice. Po 1-2 urah sperite pramene. Končni rezultat se bo pojavil čez dan ali dva. Le tako in na noben drug način ne morete razumeti, katero sestavo mešanice je treba uporabiti posebej na laseh, da dosežete želeni odtenek..

4. Izbor sestavin za mešanico

Za dodaten kozmetični učinek ali za dajanje kne in basme novih odtenkov lahko mešanici dodate različne komponente. Barvi lahko dodamo naravne snovi, ki vplivajo na spremembo barve: kava, čaj, sokovi, hrastova lubja in tako naprej. Toda z olji v barvi morate biti previdni. Kot smo že povedali, bodo upočasnili postopek obarvanja..

5. Priprava mešanice

6. Postopek obarvanja

Prašek kane in basme je treba razredčiti v steklenih, keramičnih ali plastičnih posodah. Strokovnjaki pravijo, da lahko stik s kovino povzroči kemične reakcije, ki poslabšajo barvni učinek. Mešanico lahko zmešate z leseno žlico ali palico za suši..

Bolje je, da ramena prekrijete s staro brisačo ali oblečete nepotrebno majico. Barvo nežno nanesite na lase z rokavicami. Črte barve na čelu je treba takoj obrisati z vatirano palčko, namočeno v rastlinskem olju. Prvih nekaj dni ne spijte na dragih naglavnih blazinah, saj lahko pustijo sledi tudi po temeljitem izpiranju las..

Za povečanje učinka barvanja je priporočljivo mešanico nanesti na čiste lase. Najlažje je nanašati kano in basmo na rahlo vlažne kodre. Po nanosu barve je priporočljivo segreti lase: nataknite celofanski pokrovček, glavo zavijte z brisačo. Po obarvanju s kano in basmo ni priporočljivo, da si naslednje dni umivate lase s šamponi.

7. Izpostavljenost mešanice na laseh in pogostost barvanja

Ne smemo pozabiti, da naravne snovi ne dajejo enakega hitrega učinka kot kemična barvila. Priporočljivo je, da mešanico na laseh vzdržujete uro in pol ali več. Nekateri to držijo do pet ur. Ne bojte se, to ni sintetična kemija in zato se z vašimi lasmi ne bo zgodilo nič groznega. Preprosto barvanje kane in basma pigmenti bo čas, da se absorbirajo v strukturo las.

Pozor! Spominjam vas, da imata kana in basma kumulativni učinek. Po dnevu ali dveh boste opazili povečanje barve. Ne obarvajte. Lase barvajte enkrat mesečno, največ enkrat na dva tedna.

8. Izpiranje mešanice

Po zaključku postopka obarvanja je treba mešanico sprati s tekočo vodo. Najprej si lahko lase namočite v skledo s toplo vodo in mešajte prste ter tako sperite koščke kane in basme. Prav tako svetujemo, da dodate majhno količino kisa v bazeno. Kislina bo pomagala nastaviti barvo in vašim lasem podariti sijaj. Lase ne umivajte s šamponi vsaj nekaj dni, sicer boste iz nje sperali barvne pigmente.

9. Izstopite iz kane in basme

Kot sem že povedal zgoraj, je treba uporabiti kano in basmo, če želite dolgotrajno zadrževanje barv. Kaj pa, če želite spremeniti svojo podobo? Za lase sem uporabila najbolj optimalen in nežen način: postopno sproščanje barve. Odrezala je konce kodrov (barva traja dlje časa v njih), pusti, da korenine rastejo. Nekaj ​​mesecev si las ni barvala z barvili z dolgotrajnim učinkom. Za barvanje nad sivimi lasmi sem uporabila le pršila z začasnim učinkom, saj se takšna barva med šamponiranjem zlahka odstrani. In šele po nekaj mesecih sem uporabila kemična barvila.

Kaj pa, če nagon, da se hitro in dramatično umaknete iz kane in basme, spremeni temno barvo v, recimo, blond? Obstaja ogromno število videoposnetkov z obrtnimi recepti za hitro zmanjšanje barve. Želite uporabiti te nasvete? Vaša pravica, vendar ne pozabimo, da imajo vsi posamezne lase, reakcija je lahko neprijetna, končna barva je lahko šokantna. V tem primeru je še vedno bolje, da se v dobrem salonu obrnete na izkušenega obrtnika, da odpravite nesrečo..

Ali lahko kana in basma barvata lase
v zeleni ali oranžni barvi?

Nekateri pravijo, da je to mit, drugi pravijo, da je res. Strinjam se z drugo skupino z opozorilom: takšne barve se pojavijo zaradi stika kane in basme s kemičnimi barvami ali čistili. Osebno mi lasje nikoli niso postali zeleni ali oranžni, vendar se je to zgodilo mojemu prijatelju, ki se zdaj boji ognja in basme kot ognja. Enkrat se je odločila od blondinke do rdečelaske. Po nekaj poskusih so se potoke solz razlile: po prvem poskusu se je čudovita blondinka obarvala zeleno; Čez nekaj časa je drugi poskus dal še en ekscentričen rezultat - kodri so pridobili bogat odtenek zrelih pomaranč. Če niste pankerji, tega rezultata ne želite..

Toda zakaj se to dogaja? Na internetu je veliko ugibanj o tej temi. Najbolj priljubljene različice: nizkokakovostni dodatki v praških, ki vsebujejo kovinske soli. Kot se spomnite, stilisti prepovedujejo pripravo mešanic v kovinskih pripomočkih..

Kaj bi se še lahko zgodilo? Razmislimo o kemijskih lastnostih barv. Basmo pripravljajo iz listov barvila indigo, znanega tudi kot indigo. Ta rastlina se uporablja za ustvarjanje modre barve. Obstaja celo odtenek z istim imenom modre barve, ki mu pravijo indigo. In potem je prišel na misel šolski pouk risanja, kjer smo se učili dobiti različne barve z mešanjem različnih barv. Na primer, da postanete zeleni, morate mešati modro z rumeno. Kot sem že omenil, je bila deklica prvotno blondinka (tukaj je rumena za vas). Tako se izkaže, da je modri indigo rumene lase spremenil v svetlo zelene.

Za proizvodnjo kane se uporabljajo suhi listi lososa brez trnja, zmlete v prah. Oranžno barvo dobimo z mešanjem rdeče in rumene barve. Se pravi, rdeči kana pigmenti na blondinki lahko postanejo oranžni. A to so le moje domneve. Pustimo teoretično razpravo za kemike in botanike. Zanima nas praktični učinek. Da preprečite, da bi se svetlo zeleno-oranžni presežki pojavili, vedno naredite testno barvanje, preden barvate vse lase! Prav tako ne prestavljajte naravnih in kemičnih barvil brez prekinitve. Končna barva je lahko karkoli.

Kakšno barvo las lahko dobite
z barvami na osnovi kane in basme?

S spremembo sestave mešanice dobimo različne odtenke: od črne do zlate. Ne bom se naveličal ponavljati, da bo barva iste mešanice dajala različne odtenke. To dejstvo se zdi očitno, vendar veliko deklet na to še vedno pozabi. Eksperimentirajte s kompozicijami in proporci, da boste našli svoj popoln ton.

1) Sestavine za pridobivanje črne barve

Basma se redko uporablja v čisti obliki, saj lahko daje las modrim odtenkom. Hna in sestavine ji navadno dodamo, dajejo temno rjave in črne tone. Na primer, mleta kava, decokcija lubja hrasta, decokcija koprive. Rezultati: črna, črna z rdečim odtenkom, modrikasto črna ali črna z rahlo zelenkastim odtenkom.

2) Sestavine za rdečkasto barvo (baker, rdeča itd.)

Henna se uporablja v čisti obliki, z majhnim deležem basme ali z dodatkom hibiskusa, pa tudi sokov rdeče zelenjave in sadja (pesa, rdeče grozdje, ribez itd.).3) Sestavine za kostanjevo barvo

Rjavi lasje so trend med zvezdniki, saj prav ta odtenek po mnenju stilistov najbolje pomlajuje in ustreza skoraj vsem vrstam obrazov. Hkrati lahko blond in črne barve vizualno ostarijo, rdeča pa ne ustreza vsem ženskam. Ali želite zdaj dobiti nežen in tako moden odtenek kostanja? Kano v tem primeru zmešamo z basmo ali s kakavom v prahu, mleto kavo, pivom iz črnega čaja, malo žganja ali z decokcijo hrastovega lubja.

4) Sestavine za zlati sijaj

Zlati odtenek na laseh izgleda nežno, romantično in daje videzu nekaj mehkobe in sijaja hkrati. Upoštevajte, da bo kovinski sijaj žlahtne kovine opazen le v svetlobi, ne v temi. Za pridobitev zlatega sijaja se mešanici dodajo decokcije kamilice in žajblja.

Tu je nekaj priporočil izkušenih.

Želite najti popoln odtenek zase? Oglejte si naš članek o 50 odtenkih rdečih barv za recepte za lase s kano. Tam boste našli tudi različico Basme in številne druge različice dodatnih sestavin. Za vas smo posebej pripravili izbor fotografij pred in po barvanju. Upoštevajte, da se lahko na las različnih struktur in barv rezultat razlikuje..

Nega las med barvanjem s kano in basmo

Še enkrat vas želim opozoriti, da je kana in basma suha lase. Ob dolgotrajni uporabi lahko lasje postanejo grobi in preveč poroženi. Vse je dobro v zmernih količinah. Ne barvajte prepogosto in se prepričajte (tudi če si las sploh ne barvate) spoznajte skrivnosti debelih in zdravih las. Uporabite zdrave, varčne in neškodljive recepte za nego las: nanesite maske, masažo, sperite kodre z zeliščnimi izpiranji.

Če je pogosto barvanje kljub temu vodilo do izsuševanja las, zaradi česar je težko, potem bi morali začasno opustiti barvanje, uporabiti manj sušilca ​​za lase in likati, lase skriti pred soncem in se izogibati številnim lakom. Spodnji recepti vam bodo prav tako pomagali, saj boste dobili hitre rezultate..

1) Burdock oljna maska

Burdock (burdock) je odlično zdravilo za lase, ki ga poznamo tudi naše prababice. Nanesite nekaj olja na lasišče in vmasirajte v lasišče. Olja ne razmažite po laseh, sicer se bo lepilo in ga bo težko izpirati. Lase sperite po 30-60 minutah. Olje nanesite enkrat na teden, da ublažite suhost.

Dodaten plus: repica pospeši rast las.

2) Izpiranje kamilice

V svoji lekarni kupite zavojčke navadne zdravilne kamilice. Pražite ga in pustite, da kuha pol ure. Nastalo infuzijo nalijte v posodo s toplo vodo in sperite lase. Izpiranje kamilice naredi lase lahka in mehka.

Dodani bonus: kamilica zdravi draženje in prhljaj.

3) Kefirjeva maska

Segrejte pol kozarca kefirja. Ne sme biti prevroče. Kefir razporedite po celotni dolžini las in na glavo nataknite celofanski pokrovček. Masko hranimo 30 minut ali eno uro, nato lase speremo. Kefir bo vaše lase v nobenem trenutku mehkejši. Nisem našel nobenih omejitev uporabe kefirja. V mojem primeru so bile maske narejene z intenzivnim tečajem: vsak drugi dan dva tedna.

Dodaten plus: kefir hitro odstrani prhljaj.

4) Maska iz jajc in piva

Ponavadi blond dekletom svetujemo uživanje svetlega piva, temnopoltim dekletom pa svetujemo uporabo temnega piva. Segrejte kozarec piva in mu dodajte rumenjak. Vse dobro premešajte do gladkega. Mešanico nanesite na lase pol ure in nato sperite.

Dodaten plus: rumenjak je bogat z vitamini in hitro izboljša strukturo las, pivo pa vsebuje hmelj, krepi lase in pospešuje njegovo rast. Kombiniranje rumenjaka s pivom bo hitro ublažilo srbenje in prhljaj.

5) Oljna maska ​​iz morske ogrce

Na lasišče nanesite nekaj kapljic olja iz borovega olja. Masirajte glavo. Tako kot v primeru olja iz repinca, tudi na las ne morate nanesti ogrdovega olja, da se ne bi zlepili. Po eni uri si lase lahko umijete s katerim koli šamponom.

Dodaten plus: ogrinja je bogata s koristnimi vitamini, naredi lase sijoče in mehke.

Nasvet! Osebno res ne maram oljnih mask. Moji lasje se še vedno zlepijo iz njih, ne glede na to, kako se jih skušam izogniti. Jaz pa imam preprosto rad okus morske ogrce! Če vam je všeč tudi to okusno in sočno jagodičje, ga lahko dodate v hrano ali iz njega naredite aromatične napitke. Mimogredna limonina ogrinjala, mimogrede, je neverjetno okusna in zdrava!

Če želite dobiti razkošen rezultat s katerim koli barvanjem, morate razumeti splošna načela kemije in fizike, preučiti reakcije različnih snovi. Ne pozabite na primer, da olje preprečuje obarvanje, da kislina nevtralizira maščobe, da lahko eterična olja v velikih količinah povzročijo opekline in tako naprej. Pomembno je tudi poznati lastnosti vaših las: njegovo naravno barvo, teksturo, hitrost rasti. Poznavanje teh dejavnikov vas bo rešilo pred neprijetnimi napakami..

Barve za kana in basmo uporabljam že več kot pet let in sem izjemno zadovoljen z odtenki in močjo svojih las. Vendar sem delal tudi napake, ki so jih nato morali popraviti. Preučeval sem forume in enciklopedije, si zastavljal vprašanja znanih frizerjev in skozi leta eksperimentiranja sem prišel do določenih zaključkov. Henna in basma sta varčna barvila z zdravilnimi lastnostmi, vendar morate biti pri njih previdni. Upam, da vam bodo vse posredovane informacije omogočile doseganje želenih učinkov in vas rešile pred neželenimi rezultati! Katere skrivnosti obarvanja s kano in basmo poznate? V komentarjih delite svoje nasvete, saj bodo zagotovo prišli v poštev tudi drugim bralcem..

Ravno drugi dan smo praznovali začetek novega leta 2020. In v novem letu resnično želite eksperimentirati s sliko, kajne? Če vaša žeja po spremembi ni omejena na barvanje las, potem je vredno izbrati eno od trendnih odbitkov leta 2020 za različne oblike obraza. Za tiste, ki želite biti v koraku s trenutnimi slogi, priporočamo, da si ogledajo trende zimskih pričesk. In pričeski lahko dodate eleganco z elegantnimi dodatki za lase.

Ne bojte se eksperimentirati, ampak vedno pristopite k sebi s pravim znanjem. Pazite na svoje lase, pustite, da vas navdušijo s svojo gostoto, veličastnim sijajem in čudovito barvo. Želim vam zdravje, lepoto in srečo!

Kako barvati lase črno z basmo? Dobra metoda

Ženske bi morale znati črno barvati lase z basmo. Ta naravna sestavina ne poškoduje las v primerjavi s profesionalnimi barvili. Basma je ustvarjena iz listov rastline indigo, ki raste v tropih. Po obdelavi dobimo sivo-zeleni prah. Če uporabljate sredstvo za barvanje, bodo lasje postali modri ali zeleni. To barvilo meša s kno, da ustvari privlačno barvo..

Kako barvati lase črno z basmo? Za to obstajajo recepti, po katerih se barvilo meša z drugimi komponentami. Intenzivnost sence je odvisna od deležev. Lasje z basmo postanejo sijoče in bogate. Barvilo ima tudi zdravilni učinek, zato so postopki varni.

Vsebina

Prednosti barvila

Basma je sestavljena iz mineralov in vitaminov, ki ugodno vplivajo na zdravje kodrov. Barvilo je obogateno s tanini, ki imajo negovalni učinek. Uporaba snovi vam omogoča, da se znebite vnetja in draženja kože.

Smola in vosek, ki ga najdemo v basmi, lasje močneje zaščitijo pred lomljenjem. Tretmaji povečajo volumen, kar je potrebno za tanke in redke kodre. Ker je barvilo naravno, nanj ni alergije.

Po obarvanju z basmo dobimo obstojno barvo, ki traja 3 mesece. Trajanje konzerviranja je odvisno od šamponiranja. Barva iz nje ima tudi zdravilni učinek. Barvanje vam omogoča, da odpravite znoj, naredite lase voluminozne in sijoče.

Priprava na slikanje

Pripravo je treba jemati resno. Lahkih kodrov ne smete barvati z basmo, še posebej, če kana ni vključena v sestavo. V nasprotnem primeru lahko nastane neenakomerna barva, ki jo je potem težko odpraviti. Upoštevati je treba deleža recepta, da bo senca privlačna..

Pred postopkom se morate pripraviti. Z basmo lahko obarvate oblačila in kožo. Zato morate uporabiti zaščitno opremo. Kremo običajno nanesemo na kožo, oblačila pa lahko zaščitite s staro odejo..

Obarvanost

Postopek obarvanja je sestavljen iz naslednjih korakov:

 • Najprej ga morate razredčiti. Za to se uporablja prah, ki ga je treba naliti v posodo in napolniti z vodo. Pripraviti je treba gosto maso. Da se sestava ne razširi, jo je treba zmešati z glicerinom. Barvo je treba uporabiti, preden se ohladi;
 • Po tem se lahko izvede obarvanje. Za to se uporablja posebna krtača. Potrebno je obdelati okcipitalni del, nato pa krono in temporalno. Šiška je obarvana zadnja. Barva se nanese hitro in na vse pramene;
 • Lasje so oviti s plastiko in brisačo;
 • Odtenek je odvisen od trajanja barve. Običajno je za postopek dovolj 1-2 uri;
 • Barvo odstranite s toplo vodo. To je treba storiti previdno;
 • Po posegu šampona ne smete uporabljati več dni. To je potrebno za kakovostno konsolidacijo tona. In domači postopki z maskami vam bodo omogočili, da ohranite barvo..

Črna barva

Blondinke ne smete barvati, sicer obstaja možnost, da ustvarite neprivlačno barvo. Basmo zmešamo s kano v enakih količinah, da dobimo privlačno barvo kostanja..

Če želite ustvariti črno barvo, jo kombiniramo s kano v razmerju 2: 1. S tem orodjem lahko barvate lase po standardni shemi. Da bi barva postala nasičena, je treba masko držati na laseh približno 2 uri. Po več sejah lahko dobite modrikasto-črne lase, vendar potem še vedno postanejo črne.

Shranjevanje rezultata

Če želite ohraniti barvo po postopku Basma, se morate seznaniti s funkcijami nege:

 • Lase si lahko operete le 2 dni po obarvanju. To obdobje je potrebno za utrditev barve;
 • Lase je treba oprati s toplo vodo in jih sprati s hladno;
 • Če želite shraniti rezultat, lahko uporabite naslednji recept: kano zmešamo z basmo (2 žlici vsaka). Sestavni deli se razredčijo z vrelo vodo (2 litra). Ko se raztopina ohladi, sestavek filtrira. Potem ga lahko uporabite;
 • Ne uporabljajte druge barve, dokler se basma ne odstrani..

Če želite ponovno barvati v drugo barvo, potem lahko zahtevani delež najdete pri specialistu. Koristne so tudi maske iz te komponente. Receptov je veliko, vendar so vsi zdravilni.

Kdaj je obarvanje nezaželeno? Basma je kontraindicirana po curlingu, barvanju, poudarjanju. To je zato, ker lahko mešanje naravnih in umetnih barv povzroči nepričakovane tone. Če želite barvati z basmo, potem morate počakati, da se senčilo izpere.

Svetlolaske dame ne smejo izbrati basme, saj obstaja tveganje, da dobijo svetlo rdečo barvo. S tem barvilom dobimo različne odtenke..

Vsaka barva ima svoje deleže, da ustvari:

 • Svetlo rjav odtenek nastane z mešanjem kane in basme v enakih količinah. Za barvanje kodrov potrebuje pol ure;
 • Lahki kostanjev ton se bo izkazal v enakem razmerju, vendar je treba postopek podaljšati do 1 ure;
 • Čokoladni odtenek nastane z mešanjem basme in kane v količini 3: 1. Postopek je treba izvesti 1,5 ure;
 • Če želite dobiti bronasto rjav ton, potrebujete basmo in kano (1: 2). Seja traja 1 uro. Za črno barvo bo potrebno barvanje v dveh fazah: 1 uro so lasje barvani s kano, naslednji 2 uri pa se uporablja basma.

Obstaja tudi veliko drugih odtenkov. Zato se morate pred obarvanjem seznaniti, kakšne barve bo rezultat. Odplakniti ga ne bo enostavno. V sodobnih trgovinah je "obarvana" kana. To barvilo vsebuje sintetične komponente, zato takšno zdravilo ni zelo koristno za stanje kodrov..

Odlično delujejo tudi za barvanje sivih las. Dolgoročni rezultati so zagotovljeni po izvedbi 2-3 postopkov. Če večina las vključuje sive lase, potem morate najprej barvati s kano, nato pa uporabiti barvilo na osnovi naravnih sestavin. Takšni postopki bodo popolnoma varni..

Poleg kane in basme se za barvanje uporabljajo tudi druge komponente. Izdelki s kefirjem, zelišči, limono, kakavom, medom imajo čudovit učinek. Ti izdelki imajo krepilni učinek na lase. Po naravnem barvanju bodo potrebni obnovitveni postopki z uporabo naravnih mask. Omogočili in ohranili bodo barvo. Samo redno jih morate izvajati..

Kako lahko barvate lase z basmo, da postanejo črne?

Tehnologija ne miruje in to velja za skoraj vsa področja človeškega življenja. Na primer vzemite frizerski salon. Pojavilo se je veliko metod striženja, oblikovanja in barvanja las, predstavljenih je bilo veliko novih izdelkov za nego las. So pa takšni, ki jih je preizkusil čas in so se izkazali kot odlični pomočniki. Ena izmed njih je Basma.

Značilnosti in prednosti

Prvič so se začeli pogovarjati o Basmi v 7. stoletju pred našim štetjem. Nato so z njeno pomočjo ženske barvale lase in obrvi črno. Tako kot zdaj in zdaj je to barvilo izdelano iz listov drevesa, imenovanega indigofer. Raste predvsem v tropih.

Za razliko od sodobnih barvil je basma nealergena. Lasem daje želeno barvo in ima zdravilni učinek na njem. Katere so druge prednosti basme:

 1. Skrbi za suhe in poškodovane lase. Vlaži jih in obnovi strukturo, ki je bila poškodovana zaradi uporabe sušilca ​​za lase, barvanja s kemičnimi barvami itd..
 2. Normalizira procese v lasišču. Zahvaljujoč temu lasje rastejo opazno hitreje.
 3. Lase naredijo bolj privlačne na videz. Postanejo svilnate in sijoče.
 4. Eno redkih barvil, ki lahko pomagajo v boju proti prhljaju.

Barvanje z basmo ni nič slabše od uporabe sodobnih barv in jih v mnogih točkah celo prekaša.

Postopek barvanja

Kako torej barvati črno z basmo? Najprej morate opraviti nekaj priprav. Za obarvanje boste potrebovali:

 • 1 ali več (odvisno od dolžine in debeline las) vrečk za barvanje;
 • zaščitne rokavice;
 • čopič;
 • prtički;
 • katera koli mastna krema.

Zdaj morate pripraviti sestavo za barvanje:

 1. Pripravite posodo iz stekla, porcelana ali plastike. Tam nalijte basmo ali njeno mešanico s kano in drugimi sestavnimi deli.
 2. Prašek dobro zmeljemo, tako da odstranimo grudice.
 3. Dodamo toplo vodo pri približno 90 ° C. Ne bi smeli vzeti vrele vode. Barva se bo kuhala in lasje bodo neenakomerno obarvani.
 4. Barvilo temeljito premešajte. Ne delajte ga zelo tekoče ali, nasprotno, debelo.

Obstajata dva glavna načina barvanja las črno z basmo.

Metoda številka 1

Prva metoda vključuje obarvanje v dveh fazah: s kano in neposredno z basmo.

 1. Kani v prahu kombinirajte s toplo vodo. Nenehno mešamo, dovedemo do stanja goste kisle smetane. Mešanico malo segrejte na parni kopeli. Nanesite ga na čiste in rahlo vlažne lase. Morate začeti slikati s čela, postopoma se premikajte nazaj na zadnji del glave. Najkrajši čas zadrževanja je 30 minut. Kano speremo s tekočo vodo.
 2. Naredite raztopino basme, kot je navedeno zgoraj. Pomiri se. Nanesite na lase in jih razdelite od korenin do koncev z glavnikom. Da bi lase pobarvali črno, pustite barvo nekaj ur (približno 3). Nato sperite z vodo brez uporabe šampona. Če želite popolnoma izprati barvo, lahko uporabite balzam.

Na ta način stilisti svetujejo barvanje sivih las..

Metoda številka 2

Druga metoda pomaga znatno prihraniti čas. Vključuje uporabo že pripravljene mešanice basme s kano. Da dobite črno barvo, morate zmešati 3 dele basme in 1 del kane. Čas izpostavljenosti las je 3 ure.

Lahko eksperimentirate in daste lasem nekaj sence. Če želite to narediti, dodajte dodatno sestavino barvni mešanici: rdeče vino, sok pese, cimet ali kava. Te sestavine dodamo na koncu, ko se kana in basma že pomešata z vodo..

Kako barvati čez sive lase?

Če je sivih las zelo malo, jih lahko barvate z eno od zgoraj opisanih metod. Če so sivi lasje zajeli več kot 30% las, morate ravnati nekoliko drugače. Najprej se morate pripraviti na barvanje, saj so sivi lasje običajno suhi in grobi, zato jih je težje barvati kot običajno.

Zato je nekaj dni pred obarvanjem priporočljivo narediti več negovalnih in vlažilnih mask. Na primer, lahko vzamete 1 žlico. morska ajdovina in ricinusovo olje (burdock) in 1 rumenjak. Premešamo in nanesemo na lase in lasišče. Dve uri namakajte. Postopek ponovite 2-krat na teden pred umivanjem las.

Lasje morajo biti pri barvanju čiste in rahlo vlažne. Za povečanje učinka je treba mešanici kane in basme dodati usmo (rastlinsko barvilo). Sestavine so vzete v razmerjih 1: 2: 1. Medtem ko je še topla, zmes enakomerno razporedite po celotni dolžini. Pustite nekaj ur, nato sperite s toplo vodo. Če vse sive dlake niso prebarvane, postopek ponovite še enkrat.

Nasveti in triki

Obstaja nekaj nasvetov, ki jim lahko sledite, da se izognete številnim pogostim težavam z obarvanjem..

 • Ne uporabljajte izdelka s potekom veljavnosti. Odtenek se izkaže, da sploh ni tisto, kar potrebujete. Tudi lasišče lahko trpi - postane suho in se začne luščiti.
 • Lase z Basmo vam ni treba barvati več kot enkrat na mesec. V nasprotnem primeru lahko lasišče postane suho. Da bi se temu izognili, lahko končnemu barvilu dodate malo oljčnega ali repinca..
 • Če želite dobiti črno barvo, morate barvo hraniti približno tri ure.
 • Barvilo je naravnega izvora, zato dobro poje v kožo in se ga enostavno ne spere. Da se izognete pojavu kapljic, je treba templje in čelo mazati z maščobno kremo. Pri roki bi morali imeti prtičke. Roke morajo biti zaščitene z rokavicami.
 • Lase morate barvati takoj po pripravi sestave, sicer bodo oksidirali in dali nepredvidljivo reakcijo.
 • Basmo je treba vedno uporabljati skupaj z drugimi barvili. V večini primerov je to kana. Basma kot samostojno barvilo daje zeleni odtenek.
 • Ko se raztopina barvila nanese na lase, jih je treba najprej pokriti s plastično vrečko, nato pa z brisačo ali šal..
 • Barvni pigment se pritrdi na lase po dveh do treh dneh. Zato si las v tem trenutku ne smete umiti. Poleg tega je pogosto umivanje barve..
 • Za pripravo raztopine ni priporočljivo uporabljati kovinskih posod in orodij. V stiku s kovino se barva začne oksidirati.
 • Najprej morate barvati sive pramene. Nato premaknite na preostale lase.
 • Za kratke lase je dovolj en sveženj barvila, za srednje - dva, za dolge - štiri.

Ali je mogoče barvo sprati?

Tisti, ki se odločijo za barvanje las z basmo, morajo upoštevati en odtenek. Barvni pigment je zelo stabilen, zato ga je precej težko odstraniti. Najtežje je oprati basmo za lahka in svetlolasa dekleta. Njihovi lasje bodo dolgo časa imeli sivi ali sivo-zeleni odtenek..

Tisti, ki so z basmo slikali le nekajkrat, bo to lažje. Odstranite ga lahko z maskami, ki vsebujejo olja, kefir ali limonin sok. Res je, prameni so osvetljeni le za nekaj tonov..

Kako popraviti učinek?


In kaj storiti, da nastala senca traja čim dlje?

 1. Lase umijte s šamponom ne prej kot nekaj dni po barvanju.
 2. Za izpiranje uporabite vročo vodo in hladno vodo..
 3. Barvo lahko pritrdite s pomočjo posebnih rešitev. Če ga želite pripraviti, morate kombinirati 2 žlici. kana in basma. Dodajte 2 litra samo kuhane vode. Premešamo in pustimo, da se ohladi. Po tem, lase operite in sperite takoj po pranju.
 4. Dokler se basma ne odlepi popolnoma, vam las ni treba barvati z drugimi barvili..

Barvanje las črno z basmo ni tako težko. Glavna stvar je poznati osnovna razmerja in pravila barvanja. Ne pozabite, da se basma ne uporablja kot samostojno barvilo. Lep črn odtenek bo dala le s kano. To barvilo vidno izboljša strukturo in videz las. Postanejo močnejši in bolj elastični. Poleg tega prhljaj skoraj popolnoma izgine..

Barvanje las z basmo

Danes je precej enostavno spremeniti barvo las, saj vam sodobna barvila, tonik šamponi in druga sredstva omogočajo hitro in učinkovito barvanje pramenov. Vendar pa danes vse pogosteje dekleta razmišljajo o tem, da sintetična barvila negativno vplivajo na zdravje las, jih tanjšajo in izsušujejo. Zaradi tega je basma postala zelo priljubljeno orodje za popravljanje barve kodrov. Pomembno pa je razumeti, da barvati lase z basmo ni tako enostavno. Tako je za dosego želenega rezultata treba upoštevati vsa priporočila in pogoje za pripravo naravne barve..

Kaj je Basma za lase?

Basma je sivozelen prah, ki ga dobimo pri sušenju in predelavi listov tropske rastline indigo, ki večinoma raste v Indiji. Iz tega stanja so prišle basme, kana in druga kozmetična in terapevtska sredstva, ki so jih začeli uporabljati po svojem namenu še pred našo dobo.

Basma je naravno barvilo, ki samo proizvaja temno, hladno, zelenkasto barvo. Zaradi tega se posušeni listi indiga uporabljajo v kozmetične namene le v kombinaciji s kano, sicer barva ne bo videti naravna. Ob vsem tem se basma šteje za zdravilno sredstvo, ki vsebuje veliko število bioaktivnih sestavin.

Koristi in škode barvanja las basma

Basma je naravna sestavina, ki nima negativnih učinkov na lase, kožo in telo. Poleg tega lahko ta izdelek kot barvo za lase uporabljajo tudi tisti ljudje, ki imajo alergijske reakcije na sintetična barvila. Vendar je v tem primeru treba opraviti test alergije: za to je treba nekaj časa nanesti majhno količino razredčenega izdelka na notranjo stran komolca. Če se ne pojavijo negativne reakcije, lahko začnete obarvati.

Basma je izredno uporabna komponenta tako za lase kot lasišče, saj zagotavlja kompleksen zdravilni učinek. Tako Basma pomaga pri naslednjih težavah:

 • šibki, krhki lasje;
 • izguba las;
 • prhljaj;
 • luščenje lasišča;
 • kršitev vodne bilance kodrov itd..

Učinek je dosežen zaradi bogate sestave opisanega izdelka, saj vključuje široko paleto taninov, vitaminov, elementov v sledovih, mineralov itd. S pomočjo basme ne izvajamo samo visokokakovostnega barvanja pramenov, temveč tudi učinkovito nego las in lasišča..

Kako vzrejati basmo in kano za slikanje: razmerja

Proporcije teh komponent so odvisne od želenega odtenka, saj s spreminjanjem razmerja kane in basme lahko spremenite ton kodrov iz bakra v bogato črno. Tako za barvanje blond las morate mešanico dveh žlic kane in ene žlice basme preliti s toplo vodo. Da bi dobili hladno temno barvo, se razmerja spremenijo. V tem primeru bo že morala basma vzeti dva dela, hena pa enega. Z eksperimentiranjem s količino teh naravnih barvil lahko dosežete popolno barvo, ki je kot nalašč za določeno priložnost..

Navodila: kako barvati lase doma

Najpomembneje, kar si morate zapomniti pri barvanju las doma z naravnimi barvili, je, da nikoli ne nanašate razredčene basme v čisti obliki. V nasprotnem primeru se lasje obarvajo zeleno, ne glede na to, da je bila prvotna barva razredčenega barvila tarnato črna. Basma se vedno uporablja v kombinaciji s kano, deleži teh elementov pa vam omogočajo, da nastavite želeni ton las.

Kako barvati lase črno

Za pridobitev črne barve je potrebno v posodi zmešati žlico kane, dve žlici basme in žlico instant kave. Po temeljitem mešanju postopno dodajamo vodo v posodo, dokler bodoče barvilo ne pridobi konsistence tekoče kisle smetane. Ko je vse pripravljeno, je sestava porazdeljena po celotni dolžini las, po kateri je treba kodre zaviti v polietilen in strukturo izolirati z brisačo. Tu je pomembno razumeti, da dlje ko se sestava zadrži na glavi, bogatejša in temnejša bo barva. Vendar pa hranjenje barve ni vredno manj kot eno uro..

Barvanje v čokoladni barvi

Če želite pridobiti čokoladno barvo, zmešajte basmo in kano v enakih količinah, obenem pa dodajte kakav v prahu. Poleg tega naj bo kakav enak volumnu kot ostale sestavine. Na klasičen način sestavek vlije s toplo vodo in dobro premeša, da se prepreči grudice in neravnine, ki so posledica nanosa. Za pridobitev barve s svetlim tonom je dovolj, da mešanico na glavi namakate eno uro, daljša izpostavljenost bo privedla do bogate kostanjeve, kavne barve.

Kako barvati sive lase

S sivimi lasmi je vse veliko bolj zapleteno, saj morate izbrati ton, ki je čim bolj podoben naravni barvi las. Če pa so lasje popolnoma sivi, potem lahko to težavo rešite precej preprosto, če združite dva dela kane in eno basmo. Takšna razmerja vam bodo omogočila, da dosežete zlati ali bakreni odtenek - rezultat je v veliki meri odvisen od časa, ko se sestava zadrži na laseh in posameznih značilnosti kodrov. Po želji lahko v opisano sestavo dodate nekaj kapljic eteričnega olja ali na primer infuzijo kamilice, lipe, timijana - te komponente bodo vplivale tudi na ton las.

Kako odstraniti barvo za lase

Pred barvanjem las s kano z basmo morate skrbno pretehtati svojo odločitev, saj rezultata ni več mogoče sprati. Edini način odstranjevanja barve je odrezati obarvane lase. Tudi v prvih treh dneh po barvanju ne poskušajte izprati barve, saj se ton šele vzpostavi, in če si umivate lase, bodo kodri šli s črtami in pikami. Zato se morate držati enega preprostega pravila - po treh dneh ne umivajte las po laseh s kano z basmo..

Kako pogosto lahko barvate lase

V opisanih barvah ni nič škodljivega za kodre, zato pogostost postopkov barvanja basme v resnici ni pomembna. Ker rezultat barvanja traja zelo dolgo, se potreba po toniranju pramenov pojavi šele, ko lasje zrastejo nazaj. Glede na to se lahko varno zatečete k postopku vsake tri tedne, ponavadi v tem času lasje opazno rastejo in bodo potrebovali korekcijo barve.

Kako okrepiti lase z basmo: recepti za maske

Basma maska ​​velja za eno najučinkovitejših sredstev za pospeševanje kakovostnega krepitve las, ki ji daje volumen in naraven sijaj. Za pripravo sestave je potrebno mešati kano in basmo v plastični posodi v enakih razmerjih, pri čemer vzamemo žlico vsake komponente. Praške zmešamo in nato napolnimo s toplo vodo. Po treh minutah v posodo nalijemo žlico olivnega olja in dodamo žlico kakava. V končni fazi se maski doda rumenjak enega piščančjega jajca..

Vse sestavine krepilne maske temeljito premešamo in nanesemo na oprane lase pod oprijemnim filmom in brisačo eno uro. Upoštevati je treba, da ta maska ​​nima kontraindikacij in jo je mogoče priporočiti nosečim in doječim materam, saj so v tem obdobju kemična in sintetična sredstva za nego videza strogo prepovedana..

Video: kako pripraviti basmo za barvanje las

Ta video je dokaj podrobno navodilo, kako pripraviti naravno barvo na osnovi basme. Avtor ponuja več receptov, s pomočjo katerih lahko dosežete najbolj neverjetne odtenke las brez uporabe škodljivih sintetičnih barvil..

Fotografije pred in po barvanju las z basmo

Po barvanju las z basmo in kano prameni ne le pridobijo potrebnega svetlega odtenka, temveč tudi znatno izboljšajo svoje zdravje, saj opisane komponente upravičeno veljajo za zdravilne. Po postopku boste opazili, da se je stanje las bistveno izboljšalo.

Ocene

Maša: Ko sem se enkrat odločila, da bom lase pobarvala z basmo, vendar nisem vedela, da je treba mešati s kno, zaradi tega so moji lasje postali sivo-zeleni. Te groze si nisem mogla oprati z ničemer, lase sem si morala na kratko striči, saj barvilo ni izprano.

Zhanna: Zelo rada barvam lase s kano z basmo, to orodje uporabljam približno pet let. Zelo sem vesel, da po takšnem barvanju lasje sploh ne trpijo, nasprotno, zdravijo.

Polina: Edini "neboleč" način barvanja las, za katerega vem, je kana z basmo. Takoj, ko nisem eksperimentirala, sem bila črna in svetlo rdeča, medtem ko moji lasje sploh niso trpeli - užitek. Zato vsem, ki želite spremeniti svojo barvo, svetujem, da pobarvajo z basmo.

Kako mešati kano in basmo, da dobite želeno barvo, proporcionalno shemo

Mehendi, trebušni ples, orientalski bonboni, turška serija o ljubezni - priljubljenost vsega tega je posledica zanimanja naših rojakov za življenje in kulturo Vzhoda. Točno enak naravni rezultat radovednosti je bila uporaba naravnih barvil iz kana in basme za barvanje las. Prebivalci Indije, Irana, Sudana in drugih držav že dolgo uporabljajo rastlinske materiale, da bi postali bolj privlačni, da bi naravna barva kodrov postala svetlejša, sami prameni pa bolj zdravi. Če se želite naučiti, kako doma barvati lase s kano in basmo, izberite prava razmerja in mešajte obe komponenti, samo preberite ta članek s fotografijami, nasveti in podrobnimi navodili..

Kakšne so prednosti

Obe barvi imata povsem naravno sestavo, saj sta narejena iz rastlin. Če želite pridobiti kano, mletite spodnje liste grmov Lawsonia brez trnja, za basmo pa - liste rastline indigo iz družine stročnic. V prvem primeru je prah zelen, v drugem pa sivo-zelen..

Pozor! Glavna prednost obeh izdelkov ni le nežen, temveč celo terapevtski učinek na lase: krepitev, negovalni kodri, uravnavanje dela lojnih žlez.

Henna v svoji čisti obliki obarva pramene v rdečo barvo. Obstajajo tudi druge njegove sorte, s katerimi lahko dobite zlate, rdeče odtenke, več tonov rjave barve.

Če se za barvanje uporablja samo basma, lasje pridobijo modro-zeleno barvo. Zato se prah iz listov indigoferja skoraj nikoli ne uporablja kot neodvisno barvilo, v večini primerov pa ga mešamo s kano. Ta tandem koristi obema komponentama: kombinacija nevtralizira svetle pigmente in ustvari čudovite naravne odtenke na laseh. Kateri - odvisno od razmerja barvil.

Prednosti in slabosti

Prednosti naravnih barvil:

 • nedvomne koristi za lase. Z njihovo pomočjo lahko rešite številne težave - izgubo, omamljanje rasti, prhljaj, prekomerno mastno lasišče;
 • izboljšanje splošnega stanja las, ki postanejo sijoči, debelejši, lepši;
 • pridobivanje različnih odtenkov brez kemične izpostavljenosti trajnemu;
 • učinkovito barvanje sivih las s kombinacijo obeh komponent (sama kana se, za razliko od basme, ne spopada dobro s "srebrom" v laseh);
 • možnost kombinacije z drugimi naravnimi sestavinami, kar vam omogoča diverzifikacijo originalne palete (to vključuje rastlinske sokove, zeliščne dekokcije, začimbe, čaj, kavo);
 • nizki stroški barvil;
 • enostavnost uporabe doma;
 • hipoalergen.

Če se boste barvali s kano in basmo, upoštevajte tudi slabosti:

 • ob pogosti uporabi postane terapevtski učinek subtilen, saj so naravni praški lahko škodljivi: suhi lasje;
 • Če želite prebarvati, morate trdo delati. Henna in basma nista »prijazna« s kemičnimi spojinami;
 • po postopku je težko znebiti kodrov ostankov barvil, sestavljenih iz delcev trave. Za umivanje las je potrebno veliko časa in potrpežljivo;
 • lasje že nekaj časa izžarevajo specifičen vonj;
 • je precej težko izbrati želeni odtenek prvič. Pogosto morate eksperimentirati s proporci in sestavo, da dobite tisto, kar potrebujete.

Svet. Ob nakupu preverite, ali je potekel rok uporabe naravnih surovin. Njegova kakovost neposredno določa rezultat slikanja..

Kontraindikacije

Če so prameni suhi, krhki ali je lasišče zelo suho, je bolje, da pakete pudra preložite na boljše čase. Alternativa je lahko kombinacija le-teh pri barvanju s kefirjem, kislo smetano, olji. Med nosečnostjo in dojenjem ni priporočljivo izvajati postopka: spremenjene hormonske ravni bodo negativno vplivale na polaganje barve.

Pazite, da na lahkih kodrih uporabljate naravne sestavine, saj lahko dobite grde rumenkasto-zelene odtenke.

Barvanje las s kano in basmo je nezaželeno po nedavnem permu ali uporabi trajne, poltrajne sestave. V prvem primeru počakajte na hitro ravnanje kodrov, v drugem - na neenakomerno barvno shemo.

Na enak način ne smete nanašati amoniaka ali barve brez amoniaka znanih proizvajalcev na barvane lase, če ste že prej uporabljali rastlinske praške. Najverjetneje vas bo nova barva razočarala, če se sploh pojavi na laseh..

Pomembno! V nekaterih primerih lahko celo zeliščni praški povzročijo alergijsko reakcijo: srbenje, pordelost, otekanje. Predhodno preizkusite barvila na koži zapestja ali zglob komolca.

Odtenki in proporci

Takoj je treba opozoriti, da so podatki o številu drog svetovalne narave. Morda boste morali prilagoditi razmerja v eno ali drugo smer. Veliko je odvisno od strukture, stanja, sence las. Če želite razumeti, kako kombinirana barva ustreza vašim pričakovanjem, bo mogoče le z izkušnjami. Z vsakim novim barvanjem bo ton izgledal močnejši in postal bogatejši..

Če kano mešate z basmo v enakih količinah, boste dobili kostanjevo barvo različnih intenzivnosti (pri blondinkah - svetlejši, pri rjavolaskah - z bakrenim odtenkom). Zmes imejte na glavi 1-2 uri. Za ostale kombinacije uporabite naslednja razmerja:

 • Svetlo rjava - rezultat mešanja 3 delov kane in enega dela basme. Barva se bo pojavila v pol ure. Prvotni odtenek las naj bo lahek.
 • Rdečelaske. Mehko raznolikost svetle barvne sheme dobimo s kombiniranjem kane in basme v razmerju 2: 1. Recept je primeren za blondinke in zahteva, da se pasta dozori največ 10-15 minut.
 • Bronasta. Razmerje barv je enako, 2 proti 1, vendar morate mešanico nanesti na temne kodre in je ne izpirajte 30 minut. Možne so spremembe v razmerjih: 1,5 dela kane plus basma v enaki količini (1 del).
 • Čokoladno rjava. To barvo dobi kombinacija 1 deleža njihovega praška Lawsonia in 2 deleža praška indigo. Sestava ostane na laseh 15-50 minut.
 • Črno barvo bomo dobili z enakim deležem 1: 2 in s podaljšanjem časa osvetlitve na 1,5-2 ure.

Sredstva lahko uporabite ne samo v obliki homogene mešanice, ampak tudi po vrsti. V tem primeru je trajanje obarvanja odvisno od tega, kakšno barvo na koncu želite dobiti:

 • če je svetlo rjave barve, najprej nanesite kano 60 minut, nato pa basmo 20 minut;
 • če želite bogato čokolado - pustite čas za prvo komponento enak, za drugo - povečajte na 40-50 minut;
 • da postane črna, vzemite 40 minut za kano, 2 uri za basmo.

Upoštevajte, da je količina praška, ki ga potrebujete za barvanje, odvisna od dolžine, debeline las, pa tudi od tega, kakšno razmerje imate najraje. Za kratke in srednje pramene boste morda potrebovali od 100 do 300 gramov suhe snovi, za dolge - 300-500 gramov.

Pravila in funkcije, nasveti za uporabo

 1. Za redčenje basme potrebujete vodo. To barvilo se, za razliko od kane, ne boji vrele vode in visokih temperatur..
 2. Prašek iz Lawsonije je bolje razredčiti s kefirjem (če so lasje normalni ali suhi) ali limoninim sokom, vodo in kisom (če so prameni mastni). Kislo okolje prispeva k pridobivanju svetle, nasičene barve.
 3. Pred uporabo združite že pripravljene raztopine, vendar pazite, da niso prevroče.
 4. Ne uporabljajte za pripravo in uporabo sestave kovinskih izdelkov.
 5. Po obarvanju se bo sestava lažje sprala, če ji na stopnji priprave dodamo 1-2 rumenjaka.
 6. Kozmetično olje, laneno olje ali lekarniški glicerin, ki je dodan raztopini, bodo preprečili suhe lase.
 7. Preveč basme v primerjavi s kano lahko daje kodre zeleno barvo.
 8. Barva mora imeti srednjo konsistenco. Preveč tekoča mešanica bo tekla po obrazu, oblačilih, kar bo povzročalo nelagodje. Zelo debeli se bodo strdili hitreje, kot bodo lasje prevzeli nov odtenek.
 9. Temperatura sestave mora biti zmerno topla. Hladno barvilo deluje počasneje, vroče barvanje pa lahko povzroči opekline.
 10. Pri barvanju doma, zlasti dolgih kodrov, je priročno uporabiti vodno kopel za segrevanje pripravka.
 11. Lasje naj bodo čisti, suhi ali rahlo vlažni. Dokazano je, da pigment bolje prodira v strukturo navlaženih pramenov.
 12. Če uporabljate mešanico zeliščnih sestavin, ne pozabite zaviti glave s plastiko, nato pa z brisačo.
 13. Ko barvilo nanašate ločeno, lahko lase izolirate le med nanašanjem kane. Brez tega se bo barva izkazala za zelo svetlo. Basma ne zahteva takšnih ukrepov.
 14. Če želite aktivirati krvni obtok in okrepiti učinek barvil, jih razmažite po laseh, pijte čaj z ingverjem, limono ali malo lahko alkoholne pijače.
 15. Med umivanjem kane in basme ne uporabljajte šampona in balzama. To pravilo velja tudi v prvih treh dneh po postopku..
 16. Če želite določiti barvo, si splaknite glavo z kisom ali rastlinami iz šipka (žlico katere koli sestavine na liter hladne vode).
 17. Če se vam zdi odtenek preveč svetel, uporabite oljčno olje. Preprosto jo razdelite po laseh, preden si lase spet umijete..
 18. Pretemno barvo lahko osvetlite z izpiranjem kodrov z vodo in kisom ali limoninim sokom.

Svet. Izpiranje s kano in basmo bo pomagalo posodobiti barvo, jo narediti svetlejšo. Vzemite 25 gramov obeh izdelkov, raztopite v 1,5 litra vrele vode. Odcedimo, ohladimo in uporabimo po navodilih. Za isto količino vode lahko vzamete 50 gramov ene kane.

Slikarske tehnike

Obstajata dva načina barvanja las s kano in basmo: ločeno in istočasno. Glede na preglede oba dajeta približno enak rezultat. Vendar lahko v primeru zaporednega nanašanja barv nadzorujete, kakšno barvo dobite in jo med postopkom popravite..

Za obe metodi morate pripraviti:

 • 2 posode za mešanje raztopin;
 • enako število ščetk ali gobic (odvisno od izbrane metode);
 • 2 žlici ali palice za mešanje mešanice;
 • glavnik-glavnik;
 • brivski sponke ali pajkice za rakove;
 • vazelin ali maščobna smetana;
 • plastična vreča, tuš kapa ali plastični ovoj;
 • brisačo, ki se ji ne moti umazati;
 • rokavice;
 • nepremočljiv peignoir / stara roba ali majica.

Kako barvati s kano in basmo z istočasno metodo:

 1. Praške raztopite v različnih posodah in nato premešajte.
 2. Sestavino segrejte na temperaturo 40 ° C in pustite v posodi z vročo vodo, da ostane topla.
 3. Linijo las namažite z mastno kremo (vazelin).
 4. Nosite rokavice, ogrinjalo ali majico.
 5. Lase razdelite na 4 cone: okcipitalno, krono in dve časovni. Vsako pritrdite z lasnicami.
 6. Začnite barvati na zadnji strani glave. Ta del kodrov razdelite na ločene pramene..
 7. Vsakemu zaporedoma nanesite malo tople mešanice. Od končne cone premaknite se do konic.
 8. Nato na enak način obdelajte časovne cone in krono..
 9. Lase zavežite v šop, nataknite kopalno kapo (vrečko) ali zavijte glavo v plastiko.
 10. Nato lase zavijte z brisačo.
 11. Ko počakate na pravi čas, mešanico sperite z obilico tople vode.

Svet. Če puder ostane slabo odstranjen, na barvane lase nanesite malo balzama, ker ne morete uporabiti šampona.

Ločeno barvanje se izvaja na skoraj enak način:

 1. Najprej pripravite kno - vedno jo najprej nanesite.
 2. Oblačila zaščitite z haljo, roke z rokavicami, kožo na čelu, templjih in zadnjem delu glave pa s kremo ali vazelinom..
 3. Oblikujte 4 cone las, jih pripnite s sponkami.
 4. Obravnavajte kodre na enak način kot pri sočasnem barvanju.
 5. Ko mine potreben čas, sestavek sperite z vodo. Balzam se lahko uporablja.
 6. Nato razredčite basmo, jo razdelite v pramene.
 7. Ne ovijaj glave.
 8. Po dodeljenem času barvilo speremo.

Ločena metoda se pogosteje izvaja pri črnitvi..

Barvanje sivih las

Henna se redko uporablja kot neodvisno barvilo za sive lase, le če je na pramenih malo "srebra". V nasprotnem primeru dobimo zelo svetlo oranžno barvo. Kombinacija z basmo omogoča rahlo mehčanje, blaženje bliskovitega odtenka in bolj naraven videz.

Siva kodri so slabo obarvani, zato je potrebnih več postopkov ali dolga izpostavljenost sestavka (do 5-6 ur). Mehki lasje hitreje absorbirajo pigment, počasneje grobi lasje.

Pomembna točka! Za barvanje nad sivimi lasmi je najbolje ukrepati postopoma, mešanico nanesite ločeno. Nasičenost odtenka bo odvisna od časa izpostavljenosti vsake komponente..

Obstajajo takšna priporočila:

 • da bi pridobila blond, vključno z zelo svetlo, bi morala kana na lase delovati 2-5 minut. Nato lase prelijemo z basmo in takoj speremo z vodo;
 • pri temnejši blond nanesite mešanico Lawsonia v prahu 8-10 minut, indigoferjevo zmes 4-5 minut;
 • svetel ali temen odtenek rjave - rezultat staranja kane 10-40 minut, basme - 5-30 minut. Daljši, bolj nasičen bo ton. Za oba barvila je potrebno sorazmerno povečati čas;
 • da se pojavi kostanjeva barva, oba pripravka nanesite po 20-25 ali 40-45 minut (za svetlejšo ali temnejšo različico);
 • lahko črno barvate, če najprej stojite kano, nato pa basmo 1-1,5 ure.

Naravne surovine rastlinskega izvora omogočajo novo barvo in hkrati zdravijo lase. Samo ne nasedajte se naravnim sestavinam. Dovolj je, da barvo obnavljate vsakih 2-3 mesece, preostanek časa pa korenite.

Eksperimentirajte s deležem kane in basme, lahko izberete najuspešnejši odtenek za lase.

Z naravnimi barvili je težko dobiti želeno senco. Strokovnjaki priporočajo uporabo preverjenih orodij:

Vsaka sprememba barve las je stres za lase. Ne pozabite na obnovo las po barvanju, naši nasveti vam bodo pomagali pri tem..