Ali se je mogoče izogniti izpadanju las s kemoterapijo??

Med medicinskim televizijskim programom je ženska vprašala onkologa: „Ali se lahko s kemoterapijo prepreči izpadanje las? Slišal sem, da je med kapljanjem nekaj hladilnih čelad. ".

Tukaj je odgovoril onkolog, vodja oddelka za kemoterapijo novomeškega regionalnega kliničnega onkološkega centra Aleksander Yurov:

"Obstajajo hladilne čelade, kapsule, ki jih vtremo v korenine las. Obstajajo tudi drugi kozmetični postopki. Toda z osnovno citostatsko kemoterapijo seveda prizadenejo folikle in predvidena je alopecija (izpadanje las). Grobo rečeno, v 90 odstotkih primerov bo bolnik izgubil lase..

Seveda obstajajo tarčna zdravila, ki ciljajo na tumorsko celico, obstaja imunoterapija, obstajajo tudi druga zdravila, ki ne povzročajo alopecije. Toda na primer iz drog doksorubicin, ki se uporablja pri zdravljenju raka dojk, lasje izpadajo v 100% primerov. O tem navadno opozorimo bolnike..

Obstajajo zdravila, iz katerih lasje ne izpadajo popolnoma, temveč se tanjšajo. Toda na žalost ni mogoče ohraniti volumna las, ki je bil prvotno. Bolnike prepričujemo, da gre za reverzibilen postopek. Po kemoterapiji in popolni izločitvi zdravila iz telesa se folikli obnovijo, lasnica pa se vrne na prvotne vrednosti..

Kar zadeva čelade, o tej zadevi ni nobenih znanstvenih dokazov. Toda jasnih kontraindikacij ni. Če torej bolniki želijo lasne korenine podpreti z nečim, zakaj ne? Vedeti pa morate, kakšna je sestava teh hladilnih sredstev in ali lahko povečajo toksičnost naše kemoterapije. Ta vprašanja morajo biti usklajena z zdravnikom. ".

Več vprašanj in odgovorov o kemoterapiji - v programu Tell the Doctor:

Izpadanje las s kemoterapijo

Ali vsa kemoterapija povzroča izpadanje las??

Ne. Čeprav je izpadanje las najpogostejši stranski učinek kemoterapije. Pri shemah, ki se uporabljajo za zdravljenje raka dojke, samo CMF (ciklofosfamid, metotreksat, 5-fluorouracil) morda ne povzroči, da bi lasje popolnoma izpadli. V drugih režimih, zlasti pri zdravljenju doksorubicina in paklitaksela / docetaksela, se izguba las pojavi v več kot 95% primerov.

Zakaj lasje izpadajo s kemoterapijo?

Zdravila za kemoterapijo so citostatiki, ustavijo delitev celic. S tem glavnim dejanjem je povezano veliko stranskih učinkov. Lasni mešički, v katerih nastajajo lasje, vsebujejo nekatere najbolj aktivno delitvene celice. Kot veste, kemoterapija vpliva predvsem na najbolj aktivne celice..

Ali lasje izpadajo z radioterapijo?

Da, dokler se daje žarčenje lasišču. Če je območje obsevanja drugačno, potem lasje na glavi ne trpijo. Se pravi, pri raku dojke med radioterapijo praviloma obsevamo pooperativno brazgotino in aksilarno regijo, plešavost pa se ne pojavi..

Kako škodljivo je izguba las?

Izguba sama po sebi ni škodljiva za zdravje, vendar negativno vpliva na psiho ženske. Pogosto žensko tako prestraši dejstvo izgube las, da zavrne predlagano zdravljenje s kemoterapijo. Namen tega članka je pomagati ženski, da se pravilno odloči, da dobi nasvete, ki ji bodo olajšali psihološko stanje..

Ali med hormonsko terapijo izpadajo lasje?

Za hormonsko terapijo izpadanje las ali alopecija nista značilna, čeprav je takšen učinek opisan v navodilih za zdravilo, na primer tamoksifen. V resnici se s hormonsko terapijo alopecija pojavi v manj kot 10% primerov, in če se pojavi, potem ne gre za popolno alopecijo (popolno izpadanje las), temveč za delno, pri kateri se lasje redčijo.

Kako hitro izpadajo lasje s kemoterapijo?

Lasje običajno izpadajo 2-3 tedne po začetku kemoterapije. Včasih prej, včasih kasneje. Ta postopek je v veliki meri odvisen od posameznih značilnosti..

Ali obstajajo načini za preprečevanje izpadanja las?

Da, mogoče je. Najbolj učinkovita (čeprav je učinkovitost še vedno slaba) je metoda hlajenja lasnih mešičkov. Aparat nekaj časa hladi lasišče po kemoterapiji. Znižanje temperature na območju lasnih mešičkov povzroči manjši učinek zdravil za kemoterapijo. Učinkovitost tehnike ni zelo visoka, vendar v 10-30% primerov lahko pomaga ženski, da ostane s svojimi lasmi. Vendar pa je treba razumeti, da se tudi v teh 10-30% primerov razvije delno izpadanje las..

Ko lasje po kemoterapiji začnejo rasti?

Običajno se prvi lasje pojavijo na koncu tečaja kemoterapije. Znano je, da se najprej pojavijo "najmočnejše" dlake, zato so pogosto precej grobe in kodraste. Obnova las se običajno pojavi v 3-6 mesecih po koncu kemoterapije.

Ali lasje izpadajo na nogah, pazduhah, pubih?

Lasje katerega koli dela telesa lahko trpijo. Najpogosteje trpi lasišče, manj pogosto lasje izpadajo v pazduhah, na pubisu in na nogah. Najpogosteje na teh območjih ni popolnega izpadanja las, temveč delno.

Ali trepalnice in obrvi izpadajo?

Da, vendar trepalnice in obrvi ne smejo vedno izpadati. To je v veliki meri posledica posameznih značilnosti..

Priporočila za izbiro lasulj

Preden začnete s kemoterapijo, je smiselno, da si privoščite kratko frizuro in se odpravite v salon po lasuljo. Daljši so lasje, večji je stres na lasnem mešičku. Nekaj ​​koristnih nasvetov:

 1. Vzemite svoje ljubljene s seboj v salon. Pomagali vam bodo izbrati eno ali drugo možnost lasulje.
 2. Pogosto nošenje lasulje pred izpadanjem las vam omogoča, da prikrijete položaj drugim..
 3. Bolje je izbrati lasnice za naravne lase.
 4. Lasulja naj se tesno prilega glavi.
 5. Priporočljivo je, če se volumen las lasulje ujema z vašo pričesko
 6. Za barvo las je optimalno, da se ujema z barvo vaše pričeske.
 7. Ko preizkušate lasuljo, morate streseti z glavo na strani, se upogniti. Tako boste lahko prepričali, da se lasulja dobro prilega glavi. Pobotanje lasulje skoraj vedno izda njeno prisotnost.
 8. Obstaja gel za pritrditev lasulje.
 9. Bombažne blazinice se lahko uporabljajo za preprečevanje draženja lasišča.
 10. Poskusite se držati stran od ognja ali vročih predmetov. Nekatere lasulje lahko pri segrevanju spremenijo obliko.
 11. Če se v lasulji počutite bolj ali manj udobno, jo kupite.
 12. Nekatere ženske se odločijo, da ne bodo nosile lasulje in uporabljale šal in bandane. To je precej "radikalna" metoda, vendar jo pogosto drugi dojemajo kot boljšo kot nošenje lasulje. Izbira je odvisna od ženske in od njenega občutka zase. Moje izkušnje kažejo, da je vse odvisno od samozavedanja ženske. Samozavest in dobro razpoloženje pogosto naredijo žensko v očeh drugih privlačnejša od najlepše lasulje..

Nasveti za nego las med kemoterapijo


1. Uporabite glavnik s tankimi zobmi ali glavnik za novorojenčke (krtačo)
2. Lase nežno počešite, brez močne napetosti las in naglih gibov
3. Za krhke lase uporabite šampon
4. Ponoči lahko nosite mrežo za lase ali pokrovček, ki lase ohranja.
5. Priporočamo uporabo bombažnih ali lanenih naglavnih blazin.
6. Ne uporabljajte curlers, likalnikov za curling, vročih sušilnikov za lase.
7. Ne uporabljajte tlačnih zatičev ali vlečnih gumijastih trakov
8. Poskušajte ne barvati las
9. Redno masirajte lasišče (rahlo masirajte s konicami prstov).
10. V primeru izpadanja las uporabite otroško kremo, lahko uporabite ogrdo ali oljčno olje.
11. Svetla ličila običajno motijo ​​oči ljudi okoli, pa tudi svetel nakit in oblačila..

29. marec 2012, Dmitrij Andreevič Krasnozhon, nazadnje spremenjen 30. julija 2014.

Izguba las

Določena zdravljenja raka, zlasti kemoterapija in radioterapija, lahko povzročijo izpadanje las. Med kemoterapijo lahko lasje izpadajo po celem telesu, medtem ko se med terapijo radiacije to dogaja le na tistih območjih, ki so izpostavljena sevanju. Izpadanje las med zdravljenjem malignih novotvorb označujemo tudi z medicinskim izrazom "alopecija".

Alopecija nastane zaradi poškodbe lasnih mešičkov, iz katerih rastejo lasje. Izpadanje las med zdravljenjem ni opaziti pri vseh bolnikih. To je v veliki meri odvisno od posameznih značilnosti vsakega pacienta in opravljenega zdravljenja. Nekatera zdravila proti raku pogosto povzročajo alopecijo, druga redko. Najpogosteje se izpadanje las pojavi z uporabo naslednjih zdravil:

 • Cisplatin;
 • Taksanska zdravila - paklitaksel in docetaksel;
 • Topotekan;
 • Gemcitabin;
 • Etopozid, vključno s peroralnimi dozirnimi oblikami;
 • Vinorelbin;
 • Glede na kombinirano kemoterapijo se poveča tveganje za nastanek alopecije, zato takšno zdravljenje praviloma vodi v plešavost..

Vprašajte svojega zdravnika, če pričakujete, da se bo alopecija razvila z zdravljenjem, ki vam je ponujeno, in kdaj se lahko zgodi.

Kaj lahko storimo za zmanjšanje nelagodja pri izgubi las?

V mnogih primerih lahko proces izpadanja las znatno upočasnimo, če boste bolj pozorni na svoje lase, izogibamo se dejavnikom, ki jih agresivno vplivajo. Poskusite uporabljati samo mehke glavnike, sušilnike za lase in druge sušilce za lase, sredstva za ravnanje las in kozmetične izdelke, kot so barve za lase, geli in spreji za lase, saj lahko to tudi poškoduje lasne mešičke. Izogibajte se umivanju las prepogosto, po pranju ga ne posušite in ne posušite - posujte z mehko brisačo.

Če se začne aktivni proces izpadanja las ali vam zdravnik pove, da se je s tekočim zdravljenjem nemogoče izogniti razvoju alopecije, je morda dobro, da si pred začetkom zdravljenja privoščite kratko frizuro ali si popolnoma obrijete lase na glavi. Izberete lahko lasuljo, ki ustreza vaši barvi las ali pa nosite šal. Obstaja veliko specializiranih trgovin, kjer najdete lasuljo, ki vam ustreza..

Ne pozabite, da je alopecija v večini primerov reverzibilna. Dlake se začnejo vraščati kmalu po koncu zdravljenja proti raku, običajno v 2-3 mesecih po koncu kemoterapije, v 3-6 mesecih po zaključku radioterapije, odvisno od odmerka prejetega sevanja (če sevalna terapija ni vplivala na poraščene del glave, izpadanje las na njej ne bo prišlo).

Po zdravljenju se vraščanje las lahko razlikuje od tistega, kar je bilo včasih. Lahko so kodrasti ali obratno - naravnost, poleg tega se njihov odtenek lahko nekoliko razlikuje. Praviloma se čez nekaj časa njihov videz vrne v izvirnik - kot pred zdravljenjem. V nekaterih primerih. Upoštevati je treba, da če je del telesa med radioterapijo izpostavljen velikim odmerkom sevanja, so lasje, ki rastejo na njem, lahko tanjši ali lasje na njem sploh ne rastejo..

Poleg tega so bile razvite in preizkušene naprave, ki lahko zmanjšajo tveganje za izgubo las med zdravljenjem. Med zdravljenjem imajo lahko zaščitni učinek na lasišču s hlajenjem lasišča, kar vodi do zmanjšanja krvnega pretoka do njih in s tem do zmanjšanja učinka protirakavih zdravil, vendar učinkovitost tega pristopa do danes ni bila dokazana..

Izpadanje las med kemoterapijo: zakaj in kaj storiti

Preživeti ga je mogoče. Izpadanje las med kemoterapijo je skoraj neizogibno, vendar se ta stranski učinek zdravljenja nanaša na začasne neprijetnosti: po končanih tečajih kemoterapije se bo lepota vrnila.

Na HT tečaje se morate pripraviti

Izpadanje las s kemoterapijo: zakaj se zgodi

Vse je enostavno razložiti. Izpadanje las med kemoterapijo je ena od možnosti negativnega učinka zdravil na človeško telo. Skoraj vsa zdravila za kemoterapijo so citostatiki (zdravila, ki upočasnijo vse vitalne procese celic, tako maligne kot normalne). Glavni cilj zdravljenja proti raku je, da se v primarnem žarišču in kjer koli v telesu izzove apoptoza (smrt rakavih celic). Toda pomanjkanje citostatikov je pomanjkanje selektivnosti: negativno vplivajo na vse celice z visoko mitotično aktivnostjo. Zdravila za kemoterapijo motijo ​​rast in razvoj vseh aktivno delitve celičnih struktur, ki poleg karcinoma vključujejo:

 • Kostni mozeg;
 • Koža, sluznica in lasni mešički;
 • Reproduktivni sistem (oogeneza in spermatogeneza);
 • Prebavila.

Izpadanje las po kemoterapiji je posledica smrti celic lasnih mešičkov: če želite ubiti rakave celice, morate žrtvovati del lastnih zdravih celičnih struktur.

Stopnja plešavosti

Bodisi delna izguba, bodisi popolna izguba. Izpadanje las s kemoterapijo je lahko hitro ali relativno počasno. To je v veliki meri odvisno od naslednjih dejavnikov:

 • Starost (mlajša je ženska, večja je verjetnost popolne in hitre plešavosti);
 • Antineoplastična zdravila (bolj agresivno je, večja je verjetnost stranskega učinka, zlasti če se uporablja kombinacija več zdravil);
 • Število tečajev kemoterapije, odmerkov zdravil;
 • Individualna občutljivost za droge.

Vsaka ženska ima vse po svoje - nekdo v kratkem času izgubi kodre, za nekoga se ta težava raztegne več dni, včasih se prameni las le redčijo. Pri večini žensk se izguba las med kemoterapijo pojavi 1-2 tedne po končanem 1. tečaju kemoterapije..

Izpadanje las s kemoterapijo: kaj storiti

Glava je vedno na vidiku. Poleg las lahko lasje izpadajo iz obrvi in ​​trepalnic. Hitra izguba naravnih lepot je močan psiho-čustveni stres za vsako žensko, na kar se morate pripraviti vnaprej. Brez panike in strahu - stres in negativna čustva "nalijejo vodo na mlin" karcinoma: malignemu tumorju ni treba pomagati. Pred in med zdravljenjem je treba uporabiti naslednje smernice:

 • Imejte kratko frizuro pred prvim tečajem HT-a;
 • Vnaprej kupite lasuljo in jo ujemajte s prvotno pričesko in barvo las;
 • Koži in lasnim mešičkom pomagajte na vse možne načine (nežna nega, uporaba glavnika s širokimi zobmi, izogibanje kemičnim barvanjem in toplotnim učinkom, ročna masaža glave);
 • Med terapijo uporabljajte posebno hladilno čelado (hlajenje zmanjšuje aktivnost celic lasnih mešičkov);
 • Spremenite prehranjevalno vedenje (v prehrano vnesite zelenjavo in sadje, bogato z vitamini in mikroelementi), pri čemer uporabite načela zdrave prehrane;
 • Zaščitite lasišče pred neposredno sončno svetlobo;
 • Nosite šal ali šal.

Pomembno je razumeti, da se bo med kemoterapijo za raka dojke pojavil izpadanje las (v večji ali manjši meri): glavna stvar je, da gre za prehodno težavo. V prihodnosti se bodo lasni mešički po koncu citostatične terapije okrevali in lasje bodo zrastli nazaj (najpogosteje v 3-6 mesecih).

Katera kemoterapija se uporablja za zagotavljanje izpadanja las in katera zdravila za kemoterapijo praktično ne povzročajo izpadanja las

Za mnoge je izpadanje las, povezano s kemoterapijami, eden najbolj psihološko travmatičnih stranskih učinkov zdravljenja raka. Ocenjujejo, da 65% bolnikov, ki prejemajo klasično kemoterapijo, razvije težavo, ki jo zdravniki imenujejo alopecija. Pomembno je vedeti, da ne vse vrste kemoterapije povzročajo popolno plešavost - uporaba nekaterih zdravil skoraj vedno privede do tega stanja, druga navadno povzročijo rahlo redčenje las in to je skoraj neopazno.

Na intenzivnost izpadanja las lahko vplivajo tudi drugi dejavniki, povezani s kemoterapijo, na primer odmerek zdravila. Seveda bi moralo učinkovito zdravljenje raka ostati vaša glavna prednostna naloga. Nekateri bolniki se med kemoterapijo ne ukvarjajo s težavami z lasmi, vendar se jih velika večina želi naučiti, kako se spoprijeti s to težavo. Na srečo obstaja več rešitev: lasulje, šali, turbani in drugi klobuki. In razumevanje potenciala vaše kemoterapije v smislu razvoja alopecije vam bo pomagalo pravilno pripraviti na to težavo..

Zakaj lasje izpadajo po kemoterapiji?

Izpadanje las je zelo pogost stranski učinek kemoterapije pri raku dojk in drugih rakov. Niso vsa zdravila za kemoterapijo povzročila izpadanje las. Pri uporabi nekaterih se lasje nekoliko stanjšajo, medtem ko uporabo drugih skoraj vedno spremlja popolna alopecija, ki je povezana s poškodbami lasnih mešičkov.

Zdravila za kemoterapijo delujejo "sistemsko" (po telesu) in zavirajo delitev hitro rastočih celic. Čeprav so zdravila za kemoterapijo učinkovita pri ubijanju rakavih celic, poškodujejo tudi normalne celice, ki se trenutno delijo. Zato med kemoterapijo lasni mešički (katerih smrt povzroči izpadanje las), sluznico prebavnega trakta (spremljajo ga navzea in bruhanje) in kostni mozeg (število rdečih krvnih celic, levkocitov in trombocitov se zmanjša).

Keratinociti lasnih mešičkov se delijo hitreje kot številne maligne celice. Lasni mešiček je poleg tega dobro oskrbljen s krvjo - kemoterapevtska sredstva imajo neomejen dostop do njegovih celic. Vse to prispeva k oksidativnemu stresu, ki ga zdravilo za kemoterapijo poveča do te mere, da vodi do smrti keratinocita..

Ali se med kemoterapijo pojavi izpadanje las ali ne (ter intenzivnost in hitrost izpadanja las), je odvisno od številnih dejavnikov, vključno z:

 • Odmerek kemoterapije.
 • Kako pogosto se daje kemoterapija?
 • Način uporabe. Pri intravenskih zdravilih je večja verjetnost, da bodo povzročili izpadanje las kot tabletne oblike citostatikov.
 • Uporablja se eno zdravilo ali kombinacija citostatikov.
 • Posamezne značilnosti organizma. Ljudje, ki jemljejo enaka zdravila za isti rak, imajo lahko različno stopnjo alopecije.

Pomembno si je zapomniti: izpadanje las, povezano s kemoterapijo, je reverzibilno, to je običajno začasno..

Izvedite več: Ali se je med kemoterapijo mogoče izogniti izpadanju las?

Katera zdravila za kemoterapijo najpogosteje povzročajo izpadanje las?

Najpogosteje se izpadanje las pojavi z uporabo naslednjih zdravil:

 • Sredstva za alkiliranje: visoki odmerki ciklofosfamida, Ifex (ifosfamid), Mileran ali Busulfex (Busulfan), tiopleks (tiotepa), heksalen (Altretamin)
 • Antineoplastični antibiotiki: Cosmegen (daktinomicin), Adriamicin ali Doksil (doksorubicin), Idamicin (idarubicin)
 • Zaviralci topoizomeraze: Vepesid (etopozid), irinotekan
 • Antimikrutularna zdravila: Taxol (paklitaxel), Taxotere (docetaksel), Ellanse (epirubicin), Ixempra (iksabepilon), vinkristin, vinorelbin
 • Antimetaboliti: visoki odmerki fluorouracila, Gemzar (gemcitabin)

Ali obstaja kemoterapija brez izpadanja las?

Z nekaterimi zdravili za kemoterapijo je izpadanje las minimalno, čeprav jih pogosto kombiniramo z zdravili za kemoterapijo, ki povzročajo znatno izgubo las. Tej vključujejo:

 • Pripravki iz platine: paraplatin (karboplatin), platina (cisplatin), eloksatin (oksaliplatin)
 • Antineoplastični antibiotiki: Bleocin (bleomicin), Mutamicin (mitomicin C), nizkoodmerni epirubicin ali doksorubicin
 • Antimetaboliti: metotreksat, Efudix (fluorouracil)
 • Ciklofosfamid tablete
 • Zaviralci topoizomeraze: Novantron (mitoksantron), Potaktasol (topotekan)

Ko lasje izpadajo po kemoterapiji?

Izpadanje las se pogosto začne med drugim ciklom kemoterapije (približno 2-4 tedne po začetku terapije), čeprav se to razlikuje od osebe do osebe. Proces izpadanja las se lahko začne počasi, običajno se intenzivnost in hitrost izpadanja las povečata približno mesec ali dva po začetku zdravljenja. Izpadanje las se lahko pojavi po vsem telesu, vključno z glavo, obrazom, rokami, nogami, pazduhami in sramnim območjem. Pri nekaterih bolnikih lahko lasje "zadržijo do zadnjega", močno izpadajo tik pred koncem kemoterapije.

Običajno se obnovi las v treh mesecih po zaključku kemoterapije. Vendar se lahko marsikdo odkrije, da so njihovi lasje spremenili teksturo (videti je kot "kemični kodri"). Če so bili vaši lasje pred kemoterapijo, se bodo najverjetneje vrnili v enak vzorec, vendar lahko traja nekaj let, da obnovite prvotno strukturo las..

Ne pozabite, da je izpadanje las, ki ga povzroča kemoterapija, stranski učinek zdravljenja, ki lahko pomaga znebiti bolezni. Skoraj vedno so zunanje spremembe začasne in povratne. Hkrati se morate zavedati tudi, da obsevanje glave lahko trajno poškoduje lasne mešičke, kar vodi v trajno izgubo las. In temu se lahko prilagodite in se naučite živeti z njim.

Združevanje taksonov (Taxol ali Taxotere) in hormonsko zdravljenje pri zdravljenju raka dojke lahko povzroči trajno izpadanje las (zelo redko). Poleg tega so bili primeri vztrajne alopecije pri ženskah z rakom dojke, ki so prejele kombinacijo FEC (fluorouracil / epirubicin / ciklofosfamid) in docetaksel.

Učinek drugih metod protirakave terapije

Za razliko od zdravil za kemoterapijo uporaba ciljane terapije ne povzroči popolne alopecije (popolne izgube las na glavi). Najbolj neprijetna stvar, ki se lahko zgodi z lasmi pri uporabi teh novih zdravil, je, da lahko postanejo tanjši in bolj suhi, pa tudi spremenijo svojo strukturo (postanejo kot jagnjetine, kot s perm). Nekatera zdravila za ciljno terapijo vplivajo na pigmentacijo las (pogosteje potemnitev las).

Ciljna zdravila, pri katerih so najpogostejše težave z lasmi:

 • Ciklinski odvisni zaviralci kinaze (CDK). Zaviralci CDK 4/6, ki se trenutno uporabljajo za zdravljenje metastatskega raka dojke, so Verzenio (abemaciklib / abemaciklib), Ibrans / Ibrance (palbociklib / palbociklib) in Kisqali (ribociklib / ribociklib). Ta zdravila se uporabljajo v kombinaciji s hormonsko terapijo za zdravljenje raka dojke 4. stopnje, ki je pozitiven na hormonske receptorje in na HER2..
 • Zaviralci endotelnega rastnega faktorja (anti-VEGF), kot je Nexavar (sorafenib)
  Zaviralci BRAF, kot so Zelboraf / Zelboraf (vemurafenib / vemurafenib), tafinlar / tafinlar (dabrafenib / dabrafenib)
  Zaviralci Bcr / Abl, kot sta Tasigna (nilotinib) in Glivec (imatinib)

Nekatera zdravila za hormonsko terapijo, ki se uporabljajo za zdravljenje raka dojke, lahko lasje tanjšajo. Za razliko od kemoterapije se ta zdravila uporabljajo dlje časa, praviloma pa traja nekaj mesecev ali celo let, preden se pri pacientu ugotovi, da ima spremembe las. Hormonski tretmaji, ki so najpogosteje povezani z izpadanjem las, vključujejo:

 • Tamoksifen
 • Zaviralci aromataze: Težave z lasmi so pogostejše z zdravilom Arimidex (anastrozol) in Femara (letrozol), manj pogoste z Aromasinom (eksemestana).
 • Faslodex (fulvestrant)
 • Octreotid (Sandostatin)

Protiancerska zdravila, vsaj zaviralci kontrolnih točk, ponavadi ne povzročajo izpadanja las. Trenutno poteka iskanje, kako najti načine za uporabo gena, vpletenega v avtoimunsko alopecijo (izpadanje las, kot je alopecija areata), da bi našli načine za izboljšanje učinkovitosti kemoterapije.

Kaj še lahko prispeva k izpadanju las?

Uporaba nekaterih zdravil, ki niso zdravila proti raku v kombinaciji s kemoterapijo, lahko poveča izpadanje las.

Na primer, retinoidi (na primer aktatan), zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje motenj ščitnice, L-dopa (levodopa), amfetamini, nesteroidna protivnetna zdravila in nekateri antidepresivi lahko povečajo izgubo las.

Poleg zdravil lahko nekatere izgube las povzročijo določene komorbidnosti, operativni posegi ali prehranske spremembe (nizko beljakovinska dieta ali zelo nizka kalorična dieta). Bolezen ščitnice (hipotiroidizem ali hipertiroidizem) pogosto spremlja povečano izpadanje las. Pogosto se ta stanja ščitnice razvijejo med zdravljenjem raka (na primer, kemoterapija povzroči hipertiroidizem ali hipotiroidizem, ki sta pri imunoterapiji zelo pogosta).

Preberite več: 6 načinov za pripravo na izpadanje las pred kemoterapijo

Nekaj ​​besed iz OncoInfo

Kemoterapija pogosto vodi do izgube las, tudi tiste, ki se uporablja za zdravljenje raka dojke. Nekateri pacienti izberejo hlajenje lasišča kot način za zmanjšanje izgube las, drugi pa raje uporabljajo lasulje in naglavne rute. Katero možnost izbrati je osebna zadeva in pomembno je, da naredite tisto, kar je najbolje za vas. Na srečo je v večini primerov izpadanje las začasno in številne ženske so prepričane, da bodo njihovi lasje še bolj zdravi kot prej..

 • NIH: Nacionalni inštitut za raka. Izpadanje las (alopecija) in zdravljenje raka. Posodobljeno 15. januarja 2020
 • Rugo HS, Lacouture ME. Alopecija, povezana s sistemskim zdravljenjem raka. UpToDate. Posodobljeno 7. januarja 2020
 • Ameriško društvo za klinično onkologijo. Izpadanje las ali alopecija. Posodobljeno avgusta 2018

Katere bolezni izpadajo lasje na glavi (15 bolezni)

Izpadanje las je naraven proces. Življenjska doba dlake je 3-4 leta, po kateri se nadomesti z novo. Dnevna izguba 40-50 enot je pravilo, če je količina presežena, je treba pozornost nameniti zdravju: morda oseba trpi zaradi bolezni, ki prispeva k izpadanju las na glavi.

Vzroki za izpadanje las

Glavni vzroki za izpadanje las so:

Zunanji

 1. prekomerna uporaba sušilnikov za lase, likalnikov, ravnih ponev in drugih naprav za styling;
 2. poškodbe las in lasišča s trdimi glavniki, ščetkami, iz katerih se pojavijo rane, tesni elastični trakovi;
 3. barvanje, perm, podaljševanje las;
 4. pogosta uporaba lakov, mous in druge kozmetike;
 5. hipotermija, vpliv UV-žarkov.

Notranje

 1. stres;
 2. prehrana;
 3. poslabšanje imunosti;
 4. pomanjkanje vitaminov;
 5. zastrupitev telesa;
 6. okužbe;
 7. bolezni ledvic, prebavil, ginekologija.

Bolezni, pri katerih izpadajo lasje

Najpogostejši pogoji, ki spodbujajo izpadanje las, so:

Si želite povrniti občutljivost po porodu? Obstaja preprosto sredstvo... Kliknite tukaj>

 • avitaminoza;
 • anemija;
 • bolezni ščitnice;
 • pankreatitis in bolezni jeter;
 • diabetes;
 • rak;
 • seboreja;
 • bradikardija;
 • čir na želodcu;
 • cervikalna osteohondroza;
 • nalezljive bolezni;
 • luskavica;
 • sevalna bolezen;
 • stres, živčne motnje.

Avitaminoza

Pomanjkanje vitamina vodi v slabo prekrvavitev, lasni mešički ne dobijo dovolj kisika. Posledično lasje postanejo krhki, rahli in brez življenja, lasišče se lahko luska in pojavijo se majhni razjedi..

Vitamin C (izboljšuje prekrvavitev), A (krepitev in rast las), B2 (krepitev korenin), B5 (metabolizem), B12 (oksigenacija), F (struktura) so izjemnega pomena za zdravje las..

Anemija

Bolezen ščitnice

Ščitnični hormoni T3 in T4 nadzirajo proizvodnjo melanina, vplivajo na rast las in tudi preprečujejo odmrtje lasnih celic. Spodbujajo delitev lasnih mešičkov in podaljšujejo fazo rasti.

Si želite povrniti občutljivost po porodu? Obstaja preprosto sredstvo... Kliknite tukaj>

Pankreatitis in bolezni jeter

Jetra so nekakšen filter, ki ščiti telo pred škodljivimi snovmi. Ko je njegovo delo moteno, se v celicah nabirajo toksini in odpadni proizvodi. Bolezni jeter vodijo do zastrupitve s hrano v telesu, presnovnih motenj. Uporabne komponente prenehajo vstopati v tkivne celice, celična izmenjava med folikli ne uspe.

Dlaka je izčrpana, lasje postanejo tanki, redki in odmrejo.

Si želite povrniti občutljivost po porodu? Obstaja preprosto sredstvo... Kliknite tukaj>

Sladkorna bolezen

Za diabetes mellitus so značilne presnovne disfunkcije, visoka vsebnost sladkorja. S to boleznijo se krvni obtok poslabša, pretok krvi v okončinah upočasni.

Zaradi pomanjkanja kisika hranila ne morejo priti do lasnih mešičkov. Ni ustrezne prehrane, lasje pa slabijo.

Disbakterioza

Rak tumor

Seboreja

Bakterije motijo ​​normalen razvoj povrhnjice, tvorijo se lojnice, ki foliklom ne omogočajo dihanja. Odmrle celice se odlepijo, pomešajo s sebumom, ostanejo na površini kože v obliki belih kosmičev, tvorijo prhljaj.

Bolezen spremlja srbenje in draženje. Koža je poškodovana, lasje postanejo krhki.

Bradikardija

Razjede na želodcu

Bolezen se pojavi, kadar je prehrana želodca motena, in na sluznici nastane razjeda..

Cervikalna osteohondroza

Si želite povrniti občutljivost po porodu? Obstaja preprosto sredstvo... Kliknite tukaj>

Deformacija vretenc vodi do stiskanja živcev, kar izzove mišične krče. Skozi takšno mišico se krvne žile stisnejo, kar prepreči pretok krvi v možgane in kožo. To vodi v pomanjkanje hranilnih snovi v lasnih mešičkih in nadaljnjo izgubo kodrov..

Nalezljive bolezni

Med nalezljive bolezni spadajo tudi venerične bolezni (sifilis, klamidija), pa tudi glivična vnetja.

Luskavica

Najpogostejša območja lokacije: čelo, zadnji del glave, površina nad ušesi, na prerezih, v spodnjem delu vratu.

Luskavica se lahko pojavi pod vplivom drugih bolezni (okvare endokrinega sistema, bolezni prebavil, seboreja), pa tudi zaradi nepravilne prehrane, slabih navad in neupoštevanja higienskih standardov. To vnetje prizadene lasne mešičke, škodljivi elementi vstopijo v gred, lasje pa začnejo izpadati..

Sevalna bolezen

Ta bolezen je posledica izpostavljenosti sevanju. Že majhen odmerek lahko oslabi folikle in kasnejšo alopecijo.

Poleg tega sevanje škodljivo vpliva na celotno telo kot celoto, poškoduje živčni sistem, prebavila in sluznico. Kršitve hematopoetskih funkcij so oslabljene, kisik ne vstopa v lasne celice. Folikli odmrejo.

Stres, živčne motnje

Preprečevanje izpadanja las

Intenzivnost izpadanja las lahko zmanjšate z enostavnimi smernicami:

 1. Če prehrana ne prepoveduje, vključite v prehrano čim več izdelkov, ki spodbujajo rast in krepitev las: vitamina A in B, E, C, F kalcij, železo: mastne ribe, zelena zelenjava, stročnice, oreški, mlečni izdelki.
 2. Opustite maščobno hrano, hitro hrano.
 3. Omejite slabe navade.
 4. Manj travm za lase s temperaturo in kozmetiko.
 5. Uporabite šampone z najbolj naravno sestavo.
 6. Redno skrbite za to: naredite maske, decokcije, masažo glave.
 7. Lase umijte največ 3-krat na teden.
 8. Več časa preživite na prostem.
 9. Zagotovite si popoln 8 urni počitek.
 10. Izogibajte se stresnim situacijam, ohranjajte mirno razpoloženje.

Folk pravna sredstva za izpadanje las

 • Recept številka 2:

Na mojih živcih mi padejo lasje, težave z endokrinim sistemom in lasje tudi izpadajo. Lase si umivamo s čebulnim šamponom Twins Tek z izvlečkom koprive 911. Naravni ekstrakti, ki jih vsebuje sestavina, lasem vračajo zdrav sijaj in elastičnost ter povečajo volumen las. Učinkovito preprečuje izpadanje las in obnavlja naravni cikel rasti las.

Izpadanje las in zdravljenje raka

Te informacije vam bodo pomagale razumeti vzroke izgube las med zdravljenjem raka..

Pogosto zastavljena vprašanja

Kateri so vzroki za izpadanje las?

Številni bolniki z rakom izkusijo izpadanje las kot posledica kemoterapije, imunoterapije, endokrine terapije ali radioterapije na glavi. Vendar obstajajo še drugi vzroki za izpadanje las. Tej vključujejo:

 • pomanjkanje nekaterih vitaminov;
 • dedna nagnjenost k izpadanju las;
 • hormonske spremembe;
 • nekatere bolezni (na primer hipotiroidizem);
 • sprememba pričeske;
 • jemanje določenih zdravil;
 • stresno stanje.

Če vam lasje začnejo izpadati, je pomembno, da obiščete dermatologa (kožnega zdravnika). Pomagal vam bo ugotoviti vzrok za izpadanje las in odgovoril na vsa vprašanja o vaših laseh. Dermatolog vas bo vprašal, kako je prišlo do izpadanja las, in preučil tudi področja, na katerih opazimo ta pojav.

Zakaj bodo med zdravljenjem raka odpadli lasje?

Zdravljenja raka, kot sta radioterapija in kemoterapija, ciljajo na hitro rastoče rakave celice. Ti tretmaji lahko vplivajo tudi na normalne celice, ki hitro rastejo, na primer na lasne celice..

Kemoterapija lahko povzroči izpadanje las na lasišču, na pubisu, rokah, nogah ter na obrvih in trepalnicah. Sevalna terapija na lasišču pogosto vodi do izgube las na lasišču. Včasih se lahko, odvisno od odmerka sevanja za glavo, zrastejo lasje, ki se razlikujejo od prejšnjih, ali pa sploh ne zrastejo..

Ko moji lasje začnejo izpadati?

Morda opazite, da so se vaši lasje začeli tanjšati ali izpadati že 1-4 tedne po prvem sestanku kemoterapije in 4 tedne po terapiji z obsevanjem..

Količina izgubljenih ali redčenih las je odvisna od vrste, odmerka in trajanja zdravljenja. Poleg tega je stopnja izgube las različna za vse ljudi. Sprva lahko zjutraj opazite dlake na blazini ali vidite, kako izpadajo med prhanjem ali krtačenjem.

Nekateri ljudje občutijo redčenje las in ne izpadanje las. Redčenje las pomeni, da vaši lasje postanejo tanjši na dotik in so videti tekstri tanjši. Pogovorite se z zdravstvenim timom o tem, kaj pričakovati po kemoterapiji ali radioterapiji.

Ko mi lasje zrastejo nazaj?

Lasje se bodo začele vraščati takoj, ko bo zdravljenje zaključeno. Rast las lahko traja od 3 do 5 mesecev. Regrown lasje imajo lahko drugačno teksturo ali barvo. V redkih primerih lasje ne zrastejo toliko, kot so ga imeli prej.

Obstaja zelo majhno tveganje, da lasje po obsevanju z glavo ne zrastejo nazaj..

Nega las in lasišča

Spodaj je nekaj načinov za nego las in lasišča med izpadanjem las:

 • Lase umijte in kondicionirajte vsakih 2-4 dni. Uporabljajte otroški ali drug blag šampon (kot sta Aveeno® in VanicreamTM), kremo za izpiranje ali balzam za lase.
 • Izberite šampone in balzance za zaščito pred soncem, da preprečite poškodbe sonca na lasišču.
 • Lase vedno dobro sperite in posušite z mehko brisačo.
 • Po kopanju v bazenu si umijte lase.
 • Poleti ne izpostavljajte lasišča in ne pokrivajte glave.
 • Pozimi nosite klobuk, šal, turban ali lasuljo, da jo ohranite. Prav tako bo pomagal, da lasje ne bodo izpadali..
 • Spite na blazini s satensko ali svileno blazino. Ti materiali so gladkejši od drugih tkanin in lahko zmanjšajo zapletenost las.
 • Lase nežno krtačite z mehko krtačo ali glavnikom. Začnite se česati od koncev in se potrudite do lasišča. Lase lahko tudi česate s prsti, navlaženimi z vodo.
 • Če imate dolge lase, je morda najbolje, da jih pred začetkom zdravljenja ostrižete.
 • Povejte svojemu frizerju, da ste na kemoterapiji. Morda vam bodo svetovali uporabo nežnih izdelkov za nego las.
 • Nanesite Bumble in bumbleTM puder za lase na plešaste obliže in tanjšajoča področja. Lahko ga kupite v verigi trgovin Sephora ® ali prek spleta z različnih lepotnih spletnih strani..

Med zdravljenjem ne uporabljajte spodaj navedenih izdelkov ali predmetov, saj so lahko preveč agresivni ali vlečejo na lase:

 • lak za lase, barvanje las, čistilo za lase ali sredstva za trajno kodranje (kemija);
 • sponke, zaponke za lase, zatiči za škornje, držala za ogrce ali kravate
  • Ne pletate las, ne afriških pletenic ali zavežite v konjski rep.
 • sušilniki za lase, curlers, likalniki za curling ali ravnanje las;
 • gumijaste kopalne ali plavalne kape.

Lasulje, lasnice in klobuki

Lasulje

Če želite nositi lasuljo, jo poskusite dobiti, preden lasje odpadejo, tako boste lažje našli pravo barvo in pričesko. Če so vaši lasje že izpadli, prinesite fotografijo svoje običajne frizure in, če je mogoče, del las. Tako boste lažje našli lasuljo, ki je videti tako, kot so izgledali vaši lasje..

Preden kupite lasuljo, boste morda želeli poiskati pravi model in primerjati cene.

Lasulja naj se dobro prilega, mora biti udobna in enostavna za nego. Lasuljo lahko začnete nositi takoj, ko se lasje začnejo tanjšati. Ko se vaši lasje tanjšajo, boste morda morali napeti lasuljo, da se bo bolje prilegala..

Lasulje in podaljški las so na voljo v različnih vrstah. Spodaj so opisane najpogostejše možnosti..

Lasulje po meri

Lasulje po meri so ročno izdelane in so običajno najdražje vrste lasulj. Izdelane so po vaših individualnih meritvah. Pri izdelavi lasulje po meri boste morda morali večkrat obiskati atelje, da boste lasuljo barvali, obrezali in očistili. Lasulje po meri so navadno narejene iz človeških las, lahko pa so tudi iz sintetičnih materialov (ne iz človeških las).

Prilagojene gotove lasulje

Končne lasulje po meri lahko izdelamo iz človeških las, sintetičnih kompozitnih materialov ali obojega. Na voljo so v standardnih velikostih, vendar jih lahko prilagodite svoji glavi. Te lasulje je mogoče oblikovati tako, da ustrezajo določeni frizuri in so na splošno manj drage od lasulj po meri.

Pripravljene ali standardne lasulje

Pripravljene ali standardne lasulje so običajno narejene iz elastičnega materiala v 1 velikosti. Če kupite končano lasuljo, jo običajno lahko odnesete domov na dan nakupa. Pripravljene lasulje so večinoma najmanj drage.

Podaljški za lase

Če imate izpadanje las samo na enem območju, morda namesto lasulje razmislite o nakupu obliža za lase. Obliž se ne bo razlikoval od vaših las. Lahko je poljubne velikosti, barve ali oblike..

Klobuki

Šali, turbani in klobuki

 • Šali, turbani in klobuki pomagajo preprečevati, da bi lasje izpadli in pokrivali izpostavljeno lasišče.
 • Svilene šali vam zlahka zdrsnejo z glave. Robčki na osnovi bombaža so za vas bolj primerni, morda so bolj udobni.
 • Turbani se prodajajo v številnih lekarnah in so na voljo v različnih barvah in teksturah..
 • Kape, ki jih lahko nosite s šali ali brez njih, so lahko tudi privlačne in udobne..

Če želite več informacij o tem, kje kupiti lasulje in lasnice, glejte Kje kupiti lasulje in lasnice. Najdete ga s funkcijo iskanja na www.mskcc.org/pe.

Finančna pomoč

Za izgubo las zaradi zdravljenja raka lahko stroške nakupa lasulje ali kosa las krije zavarovanje. V takem primeru mora zdravnik napisati recept s kodo diagnoze, ki potrjuje, da je zdravljenje raka vzrok za vaše izgubo las. Za podrobnosti se obrnite na svojo zavarovalnico.

Dodatna sredstva za pridobitev finančne podpore:

Ameriško društvo za boj proti raku (ACS)
www.cancer.org
Nekatera poglavja Ameriškega združenja za raka ponujajo rake lasulje brezplačno. Za dodatne informacije se obrnite na lokalno ameriško združenje za rak ali pokličite 800-ACS-2345 (800-227-2345).

Organizacija za boj proti raku
www.cancercare.org
Nega raka zagotavlja lasulje za bolnike z rakom brezplačno. Pokličite 800-813-HOPE (800-813-4673) in vprašajte socialnega delavca.

Poglej program Good Feel Better

Program Look Good Feel Better Better je zasnovan tako, da pomaga ljudem obvladovati potencialni vpliv zdravljenja raka na njihov videz. Med tedenskimi tečaji strokovnjaki za ličenje poučujejo, kako nanašati ličila, skrbeti za kožo in nohte, pa tudi lase in izbirati klobuke. Če se želite registrirati za to dejavnost, pokličite program na 800-395-LOOK (800-395-5665) ali pojdite na www.lookgoodfeelbetter.org

Informacije za moške so na voljo na naslovu lookgoodfeelbetter.org/programs/men

Zdravila in dodatki za izpadanje las

Zdravila in dodatki za izpadanje las lahko upočasnijo redčenje las in povečajo pokritost las, spodbudijo rast novih las in naredijo obstoječe lase debelejše. Spodaj vam bo zdravnik ali medicinska sestra / medicinska sestra napisala svoja priporočila.

Izpadanje las pri zdravljenju raka

Uvod

Ta brošura je bila pripravljena, da vam pove, kaj se zgodi z lasmi med zdravljenjem raka (kemoterapija). Pripravili smo podrobne informacije in praktične nasvete za nego las. Lase boste lahko pravilno skrbeli, če se bodo med zdravljenjem poslabšali ali če se tanjšajo. Govorili bomo o tem, kako se spoprijeti s psihološkimi in kozmetičnimi težavami, ki prihajajo s popolnim izpadanjem las. Lahko dobite informacije o tem, kako izbrati pravo lasuljo in kako skrbeti zanjo. Govorili bomo o drugih vrstah klobukov, ki se lahko uporabljajo za izpadanje las..

Psihološke težave z izpadanjem las

Informacije o odkrivanju raka vodijo do močne čustvene reakcije. Pri vsaki osebi je drugače, vsekakor pa je potreben čas in dodatna pomoč za obvladovanje čustev. Psihološke težave se poslabšajo skoraj pri vsakem bolniku, ko izve, da lahko med zdravljenjem razvije težave, povezane s slabšanjem kakovosti las in izpadanjem las. Nekatere paciente skrbi, kako bodo drugi zaznali njihov videz in občutili nelagodje, ko so v javnosti.

Oseba v tej situaciji potrebuje psihološko podporo. Običajno prihaja od sorodnikov in prijateljev. Z njimi se pogovorite o čustvih, ki jih čutite do izpadanja las. Prosite nekoga, ki je blizu, da pride z vami, da pobere lasuljo.

V bolnišnici boste srečali veliko ljudi z enakimi težavami kot vi. Z njimi se pogovarjajte na podlagi lastnih izkušenj. Nekateri od njih vam lahko dajo praktične nasvete, s katerimi se boste spoprijeli s to težavo..

Vprašajte svoj zdravstveni tim ali druge bolnike, če na vašem območju obstaja skupina za samopomoč za ženske z diagnozo raka dojke. Poglejte natančno: v vaši zdravstveni ustanovi se lahko oglasi oglas takšne skupine. Te skupine združujejo ženske, ki imajo izkušnje v boju proti raku dojk. Pomagajte vam z njimi, njihove izkušnje in nasveti ter psihološka podpora! Poiščite v spletu informacije o tem, kako delujejo skupine za samopomoč pri raku dojke. Lahko se pridružiš!

Zdravljenje raka in izpadanje las

Med kemoterapijo ali radioterapijo se pojavijo težave z lasmi: tanjšajo in lahko popolnoma izpadejo. Nekateri bolniki zaradi tega niso zaskrbljeni, vendar se jih velika večina želi naučiti, kako se spoprijeti s to težavo. Obstaja več rešitev: lasulje, šali, turbani in drugi klobuki. Spodaj bomo podrobno govorili o tem..

Učinki kemoterapije na lase

Kemoterapija vključuje uporabo zdravil, ki napadajo rakave celice, zavirajo njihovo rast in jih sčasoma uničijo. Na žalost ni idealnih zdravil, zato med kemoterapijo lahko prizadenejo tudi zdrave telesne celice, zlasti lasne mešičke, katerih smrt zaradi kemoterapije lahko povzroči izpadanje las in popolno plešavost. Dobra novica je, da se zdrave celice hitro obnovijo, po koncu zdravljenja pa se bodo lasni mešički obnovili in lasje se bodo vračali.

Niso vsa zdravila za kemoterapijo povzročila izpadanje las. Včasih se lasje nekoliko stanjšajo, in to je skoraj neopazno. V drugih primerih se pojavi plešavost, ki povzroča tako kozmetične kot psihološke težave. Zavedati se morate, da nekatera zdravila za kemoterapijo povzročajo izpadanje las ne samo na glavi, ampak tudi na drugih mestih: lasje izpadajo na obrvi, trepalnicah, bradi, brkih, prsih, pazduhah, nogah in na predelkih. Količina izpadanja las je odvisna od zdravila ali kombinacije zdravil, ki se uporabljajo v terapiji. Pomembna sta tudi odmerjanje in individualni odziv določenega bolnikovega telesa..

Običajno lasje začnejo izpadati nekaj tednov po začetku kemoterapije, veliko manj pogosto se postopek začne že po nekaj dneh. Prvi simptom je, da se lasje začnejo drobiti po in / ali med šamponiranjem ali stylingom. Poleg tega boste zjutraj na blazini našli ohlapne lase. Obstajajo bolniki, katerih lasje postanejo suhi in krhki, vendar ne izpadajo. Pri drugih izpadejo v tednih ali mesecih. Včasih človek v nekaj dneh pleša, kar lahko povzroči paniko in strah pri nepripravljenem bolniku. Če bi se zgodilo tako, vas ne bi smeli ustrahovati. Kot smo že omenili, je to lahko posledica značilnosti zdravil za kemoterapijo, ki jih prejemate, ali posameznega odziva telesa..

Več o kemoterapiji lahko izveste v branju brošure "Kemoterapija za raka dojk", ki jo je pripravila program "Zdravje žensk".

Obnova las po kemoterapiji

Lasje lahko začnejo rasti še preden je kemoterapija končana. Sprva so praviloma redki in fini lasje. Lasje v celoti zrastejo v povprečju v 3-6 mesecih. Mnogi bolniki pravijo, da se lastnosti las spreminjajo: lahko postanejo kodrasti ali tanjši, spremenijo senco v primerjavi s tistim, ki je bil pred začetkom zdravljenja. Izjemno redko je, da si lase po daljšem in odmerku z velikimi odmerki ne opomore..

Učinki radioterapije na lase

Sevalna terapija ali radioterapija je metoda zdravljenja raka z uporabo ionizirajočega sevanja, ki uniči maligne celice neposredno v samem tumorju. Za razliko od kemoterapije se pri tej vrsti zdravljenja izpadanje las pojavi le na obsevanem območju. Na primer, obsevalna terapija za rak dojke, ki vključuje pazduho, bolj verjetno povzroči izgubo las tam..

Več o terapiji z radiacijo lahko izveste v branju brošure "Sevalna terapija za raka dojk", ki jo je pripravila program "Zdravje žensk"..

Obnova las po obsevalni terapiji

Dlaki najverjetneje zrastejo po koncu terapije z obsevanjem, na zunanji strani pa so lahko videti drugače. Obdobje, po katerem se dlake vrastejo, je odvisno od odmerka sevanja in trajanja tečaja. V povprečju se to zgodi v 6-12 mesecih..

Pri nekaterih bolnikih lasje po zračenju ne zrastejo. Včasih začnejo neenakomerno rasti, pojavljajo se plešasti obliži. V takšnih primerih morate še naprej nositi lasulje ali klobuke in razmisliti o uporabi podaljška las..

Vpliv drugih tretmajev na lase

Drugi načini zdravljenja, na primer hormonsko zdravljenje ali imunoterapija, ne morejo vplivati ​​na lase. Včasih postanejo tanjše, suše in bolj krhke..

Kaj storiti v primeru izpadanja las Praktični nasvet

Žal bo tisto, o čemer bomo govorili v nadaljevanju, izguba las komaj uspelo zaustaviti. Povedali vam bomo, kako je lažje preiti to obdobje in kako rešiti nastale težave..

Pripravite se na izpadanje las

Prvi nasvet, ki ga bomo dali, je razmisliti o kratki frizuri, če imate dolge lase, preden začnete z zdravljenjem. To lahko nekoliko zmanjša količino izgube las zaradi zmanjšanja mase las, ki se vleče na lasišče. Če imate raje dolge lase, jih lahko postopoma, postopoma, skrajšate, da se navadite na novo dolžino. Nekatere ženske takoj režejo lase, kar jim daje občutek nadzora nad dogajanjem. Morda se boste tudi vi odločili za to, ne da bi čakali na začetek izpadanja las..

Nega las

Če lasje postanejo suhi, redki ali lomljivi med zdravljenjem ali po njem, morate:

 • lase nežno počešite z otroško krtačo;
 • uporabite glavnik s širokimi zobmi;
 • umijte lase z nežnimi izdelki, kot so tisti, namenjeni dojenčkom;
 • ponoči na glavo položite mrežo, da boste lahko skrbno zbirali lase;
 • ne spijte z curlers;
 • ne uporabljajte sušilca ​​za lase v visokotemperaturnem načinu in toplotnih valjih;
 • ne perm;
 • uporabljajte samo naravno barvanje las;
 • naredite redno nežno masažo lasišča.

Ko pride do izpadanja las, je pomembno skrbeti za kožo območij, kjer se je zgodilo. Naš nasvet.

 • Spite na vzglavnikih iz 100% naravnih tkanin (perilo, bombaž).
 • Če v sončnem vremenu ne nosite lasulje ali pokrivala, mazite lasišče s kremo z visokim zaščitnim faktorjem (vsaj SPF 30).
 • Če je vaše lasišče suho, srbeče ali se muči zaradi prhljaja, uporabite to nežno kremo brez dišav. Uporablja se lahko naravno rastlinsko olje, kot je olivno olje. Če se podvržete radioterapiji z glavo, se posvetujte s svojim zdravnikom glede uporabe kreme ali olja..
 • Za izpadanje las pod pazduho ne uporabljajte parfumskega deodoranta - zamenjajte ga z otroškim pudrom, ki ne vsebuje aluminija in drugih kovin.

Ko lasje začnejo rasti nazaj

Nega las in lasišča

Ko lasje začnejo rasti, vas lahko skrbi suho lasišče in prhljaj. Ko so lasje zelo kratki, jih lahko operemo ne z milom (šamponom), temveč s kremo na vodni osnovi, tako da se pri pranju izkaže pena in navlaži lasišče. Te kreme se običajno prodajajo v lekarnah..

Ne umivajte si las z zdravilnimi šamponi, lahko povzročijo srbenje. Ko lasje zrastejo nazaj, uporabite nežen dnevni šampon. Ti šamponi čistijo lase, ne da bi pri tem povzročili suhe lase ali lasišče. Zelo učinkovito je izpiranje las po pranju z decokcijo koprive in infuzijo rženega kruha.

Mnoge ženske so zaskrbljene zaradi vprašanja: ali je mogoče barvati lase, poudariti in perm? Vse to je mogoče storiti, potem ko se lasje razvejejo, lasišče in lasje pa so se vrnili v prejšnje stanje. Dlak ne smete izpostavljati kemičnim napadom, če:

 • lasišče je prhljaj ali srbi;
 • lasje so postali krhki in suhi;
 • lasje so lažji kot pred zdravljenjem;
 • lasje so postali na otip grobi.

O uporabi naravnih barvil, kot so kana, basma ali rastlinska barvila, se posvetujte s svojim frizerjem. Priporočljivo je, da barvo pred uporabo poskusite na majhnem neopaznem območju in šele potem, ko se prepričate o njeni varnosti, začnite uporabljati.

Ne priporočamo podaljševanja las nekaj mesecev po kemoterapiji, pa tudi za celotno obdobje uporabe hormonske ali imunoterapije. Poleg tega podaljševanja odsvetujemo ljudem s tankimi ali šibkimi lasmi, saj je sam postopek povezan s travmo lasišča in obstoječimi lasmi, kar lahko privede do izpadanja las.

Neenakomerna rast las

Pri nekaterih bolnikih si po radioterapiji glave lasje rastejo neenakomerno - obstajajo plešasti madeži. V takih primerih se lahko obrnete na strokovnjaka za podaljšanje las: težavo rešite s posebno mrežico, ki je pritrjena na obstoječe lase in napolnjena z lažnimi lasmi. Ta las je barvana v barvi naravnih las, oprana, oblikovana. Postopek lahko traja več ur, nato pa je treba mrežo zategniti vsakih 6-8 tednov..

Lasulje

Lasulja je najlažji in najudobnejši način za spopadanje z izgubo las. Obstaja ogromen izbor lasulj, ki so videti naravno, sodobna tehnologija pa jih omogoča udobno nošenje. Obstajajo lasulje iz naravnih ali sintetičnih las in njihove kombinacije.

Lasulje za lase

Te lasulje običajno izgledajo bolj naravno in lahko trajajo tudi dlje. Njihova pomanjkljivost je, da so drage (cena se lahko povzpne do več deset tisoč rubljev) in zahtevajo posebno nego, kar samo po sebi zahteva tudi dodatne stroške (potrebno je redno čiščenje, stiliranje in sušenje s sušilcem za lase, to mora storiti profesionalni frizer, ki lahko dela s lasulje). Ko kupite več lasulj, lahko eno uporabite, medtem ko drugo čistijo ali stilirajo.

Lasne lasulje

Sintetične lasne lasulje imajo več prednosti. Najprej so cenejši in jih je lažje skrbeti. Njihova cena je nekaj tisoč rubljev. Dlake na lasulji so med proizvodnjo zložene v visokotemperaturnem načinu, zato je dovolj samo, da ga operemo s hladno vodo in posebnim šamponom, brez suhega osušimo, nežno česamo in obložimo. Običajno jih lahko vsak dan nosimo 6-12 mesecev ali več. Za pritrditev las je dovoljeno uporabljati lak, vendar je bolje, da ga ne pretiravate, saj lahko lasje na lasulji postanejo dolgočasni.

Postopek izbire lasulje je psihološko lahko precej težaven, saj poudarja obstoječo težavo izpadanja las. Zelo lepo bi bilo, če bi vam pri izbiri lasulje lahko pomagal nekdo iz vaših bližnjih. Praktik ali prodajalec lasulj razume vaša čustva in vam pomaga, da se počutite udobno. Običajno niste časovno omejeni, tako da, če se niste odločili, lahko odložite nakup lasulje do naslednjega. Včasih se pacienti odločijo za nakup lasulje še preden jim lasje odpadejo. To je priročno, še posebej, če lasje izpadajo prej, kot je bilo pričakovano. Ko preizkušate lasuljo na laseh, ki še ni izpadel, je treba upoštevati, da bi morala sedeti precej tesno. Večina lasulj se zdaj razteza, da se prilega glavi. Če se lasulja preveč raztegne in začne drseti, lahko kupite poseben lepilni trak, ki ga bo pomagal popraviti..

Da se vaš videz ne bo veliko spremenil z lasuljo, se morate držati naslednjih pravil.

 • Poskusite najti lasuljo, ki ustreza vašemu naravnemu volumnu las. Dlake na lasulji je mogoče nekoliko obrezati in oblikovati. Prodajalec konfekcijskega salona za lasulje vam bo povedal, kje je to mogoče storiti, v krojaški delavnici pa lahko izdelajo lasuljo in jo oblikujete po vaši želji.
 • Barva lasulje mora biti čim bolj podobna vaši naravni barvi ali biti nekoliko svetlejša. Temnejša barva lahko pritegne dodatno pozornost lasulji in sproži vprašanja.
 • Po drugi strani pa lahko poskusite eksperimentirati in izbrati lasuljo z drugačno pričesko, barvo las.

Kako pravilno nositi lasuljo

Kaj storiti, da se lasulja drži

Vsak, ki nosi lasuljo, skrbi, da se ne bo izselil. Da se temu izognete, ga morate najprej natančno izbrati glede na velikost glave. Če želite preveriti, kako se je lasulja pri nakupu usedla, nagnite glavo naprej in rahlo navzdol in jo zavijte s strani. Poleg tega lahko (vendar ni potrebno) uporabite poseben dvostranski trak. V krojaški trgovini lahko kupite hipoalergenski trak, ki ne draži kože in se nanese na notranjo stran lasulje. Ostanki lepila se odstranijo s kože s posebno snovjo, ki se običajno prodaja skupaj s trakom..

Če veste, da morate sleči oblačila (na primer pri nakupu v trgovini ali na obisku pri zdravniku), si nataknite lahko odstranljive predmete (jopič z gumbom), da jih boste lahko slekli čez glavo, ko se boste verjetno dotaknili lasulje..

Če obloga znotraj lasulje povzroči draženje kože, lahko uporabite bombažno podlogo, ki se običajno prodaja na istem mestu kot lasuljo. Upoštevajte, da uporaba blazinice lahko poveča tveganje za zdrs..

Ne pozabite biti izjemno previdni pri ravnanju z ognjem. Lahka lasulja lahko stopi in poslabša naravne lase. Ne uporabljajte sušilca ​​za lase, da posušite in oblečite lasuljo z umetnimi lasmi.

Druga pokrivala

Šali, turbani, klobuki...

Glava je lahko prekrita s šal, šal, turban, klobuk. Imate odlično priložnost, da eksperimentirate s slogom, barvo, tkanino, krojem, izberete klobuk v slogu svojih oblačil ali glede na podnebje. Najbolje je uporabiti predmete iz bombaža, fine volne ali mešanih tkanin. Satenski šali običajno zdrsnejo. Kot pokrivalo je optimalno uporabiti šal velikosti najmanj 75 × 75 cm. Če ste navajeni na šiška, lahko kupite trak za pritrditev šiška v salon lasulj. Nekatere krojaške delavnice izdelujejo trakove za pritrditev pletenic, pa tudi klobuke, šali, šali, turbane s pritrjenimi lasmi..

Govorili smo o različnih klobukih in lasuljah kot možnih rešitvah plešavosti. Vendar pa nekateri ne želijo nositi pokrivala ali lasulje. Psihološke težave plešavosti so precej individualne. V zadnjih letih je plešavost postala modna, potem ko so številne zvezdnice prenehale skrivati ​​dejstvo izgube las. Obstajajo bolniki, ki plešavost dojemajo kot naraven proces in se nanj nanašajo pozitivno, ne da bi pri tem skrivali plešavost..

Vsakdo ima pravico, da sam določi, kako je lažje preživeti izpadanje las in kako pravilno ravnati v tej situaciji. Morda na samem začetku ne boste želeli zapustiti hiše brez posebne potrebe, aktivno preživite svoj prosti čas, komunicirajte s prijatelji. Ne pozabite pa, da bolj ko boste preživeli z drugimi ljudmi, bolj boste začeli čutiti samozavest..

Izguba obrvi in ​​trepalnic

Padle obrvi in ​​trepalnice lahko pomembno vplivajo na vaš videz. Vendar se to lahko popravi. Obrvi lahko pobarvate s posebnim svinčnikom za obrvi, ki je izbran nekoliko lažji od vaših naravnih las, če ste rjavolaske ali rjavolaske, in nekoliko temnejši od vaše naravne barve, če imate blond lase. Če želite narisati obrv naravnega videza, sledite naravni krivulji obrvi in ​​narišite kratke, tesne diagonalne črte, ki jih je nato treba zasenčiti. Obrvi naj bodo ob nosu nekoliko širše. Poleg tega lahko za risanje obrvi nanesete posebno šablono. Nekateri za barvanje obrvi uporabljajo trajno ličenje (tetoviranje). Včasih se uporabljajo umetne obrvi, ki jih lepimo s posebnim lepilom..

Lažne trepalnice lahko uporabite za ustvarjanje naravnega videza. Te je mogoče kupiti v lepotnih trgovinah. Na istem mestu vas bodo prodajalci poučili, kako jih pravilno nalepiti..

Verjemi vase!

Odkrili so vam tumor dojke in ste prejeli ustrezno zdravljenje, ki vam bo pomagalo pri okrevanju. Zatiralsko stanje, muke in nevšečnosti, ki so vas spremljali v teh dneh, se bodo sčasoma končali. Pomembno je, da se vrnete na sled in zaživite svoje življenje v največji možni meri. Ko se boste predstavili, tako bodo tudi tisti okoli vas. Glavna stvar je, da ne izgubite srca, v vseh situacijah lahko vedno najdete najboljši izhod. Ne pozabite, da so v bližini ljudje, ki so vam pripravljeni priskočiti na pomoč.!

To brošuro je pripravil dobrodelni program Žensko zdravje.

Dobrodelni program Žensko zdravje deluje v Rusiji od leta 2007. Program je sprožila dobrodelna fundacija Skupnega distribucijskega odbora. Poslanstvo programa je spodbujati zgodnjo diagnozo raka dojk in drugih rakov ženskega reproduktivnega sistema, pa tudi izboljšati položaj žensk s temi boleznimi.

Glavne smeri dela:

 • razvoj skupin za samopomoč za ženske z rakom dojke;
 • razvoj in izvajanje izobraževalnih programov za pospeševanje zgodnje diagnoze raka dojke in drugih rakov ženskega reproduktivnega sistema;
 • uvedba programov presejanja raka dojke v regijah Rusije;
 • razvoj sodelovanja med zdravnikom in pacientom z usposabljanjem medicinskega osebja o preprečevanju poklicne izgorelosti in svetovanju pacientov.

Uredil vodja Nacionalnega centra za mamologijo in onkologijo reproduktivnih organov Zvezne državne proračunske institucije „MNIOI im. P.A. Herzen ”, predsednik Ruskega združenja mamologov, zasluženi znanstvenik Ruske federacije, doktor medicinskih znanosti, profesor N.I. Rozhkova.

Sestavil I.L. Alesina, medicinska strokovnjakinja programa "Zdravje žensk".

Posebno zahvalo bi radi izraelskemu združenju za rak zagotovili za prijazno gradivo, ki je bilo uporabljeno za pripravo te brošure..

Pri pripravi so bili uporabljeni tudi materiali Nacionalnega centra za mamologijo in onkologijo reproduktivnih organov Zvezne državne proračunske institucije „Moskovski znanstveno-raziskovalni inštitut za preučevanje P.A. Herzen "(direktor - dopisni član Ruske akademije medicinskih znanosti, profesor A. D. Kaprin).

Lektor: L. Kim
Oblikovanje: E. Hrustaleva

Ta brošura vsebuje samo splošne informacije. Ne gre za medicinsko priporočilo in ne nadomesti nasveta strokovnjaka o nobeni zadevi. Če imate posebne zdravstvene težave, morate obiskati zdravnika.