Uši, gnide (uši, uši)

Pedikuloza, uši, gnide. Kaj je to? V prevodu v ruščino se ta bolezen imenuje "uši" ali napadi uši. V nasprotju s splošnim mnenjem javnosti, da so uši mnogo vojne in ljudje brez določenega prebivališča, lahko absolutno vsakdo dobi na glavi majhnega in škodljivega ljubljenčka. Tri glavne vrste uši za človeka prenašajo težave: glava, obleka in sramna uš.

Vzroki za nastanek uši

Najpogosteje se uši prenašajo s tesnim stikom z ene osebe na drugo, med katero gredo na naslednjo žrtev. Vendar ne pozabite na hišne ljubljenčke. Lahko tudi širijo bolezen.

Loša sama po sebi ne more leteti in skakati, ampak plazi, teče in celo dobro plava! Poišče novega lastnika, ki se osredotoča na vonj. Na glavo preprosto povabite nepovabljenega gosta in uporabite kateri koli predmet, ki se dotakne najprej vnete glave, nato pa še zdravega: glavnik, klobuk, slušalke.

Skupina tveganja za okužbo s pedikulozo so otroci, pogosteje med 5. in 12. letom starosti. To je mogoče razložiti z dejstvom, da otroci v tej starosti praviloma aktivno komunicirajo v tesni komunikaciji z vrstniki v otroških skupinah. Otroci postanejo bolj neodvisni, starševski nadzor nad vprašanji osebne higiene upada. Toda otrokove lastne navade še niso dovolj oblikovane. Zato lahko posebne kontaktne predmete, s katerimi se uši okužijo pri otrocih, imenujemo mehke igrače, pustni kostumi, posteljnina v otroških kampih in vrtcih..

Odrasli se z otroki v družini zlahka okužijo, možno se je okužiti tudi v kopelih, bazenih in frizerjih, pa tudi pri vzdrževanju otroških ustanov ali v množici zbranih prostorov (vojska, odvzeta prostost).

Gnezde se ne morejo samostojno premikati, zato je ta vrsta okužbe manj pogosta. To se lahko zgodi, če uporabljate glavnik, klobuk, nevidnost, kravato las..

Po čem se nit razlikuje od loje?

Povsem relativno, to je ista stvar! Konec koncev, razlike med gnidami in uši so, da gre za različne stopnje razvoja ene vrste zajedavcev. Nit predstavlja začetno stopnjo, torej zarodek v kokonu. Če pa začnete razumeti zaplete, potem je povsem mogoče sklepati, da imajo uši in gnide kardinalne razlike - videz, način prehranjevanja, možnosti prenosa od osebe do osebe.

Naglavne uši nit

Razvojni cikel uši iz gnid

V 2-4 tednih se razvije uši iz jajčeca (nitke) do odraslega.

V tem času se pojavijo naslednje metamorfoze:

-jajce (nit);
-ličinka;
-1. in 2. stopnja nimfe;
-stopnja 3 parazita odraslih.

Torej po enem tednu ali malo dlje nit postane ličinka. To obdobje je odvisno od temperaturnih razmer. Najbolj ugodna je človeška telesna temperatura, torej približno 36 stopinj. Vendar pa močno odstopanje od te temperature, ko klobuka ne nosite pozimi na mrazu ali v vročem poletju, greste brez klobuka, le spremeni razvojni cikel, vendar ne vpliva na končni rezultat..
Torej, takoj ko se je gubica izvlekla iz zunanje lupine kokona, se začne napajati. In zdaj, dobesedno po 2 dneh, je samica že pripravljena na ponovno vzrejo. Skozi celotno življenje leži loza - 80-150 gnjidov. No, sami lahko napovedujete, da se bodo uši v ugodnih razmerah množile eksponentno.

Vrste uši

Glavica (Pediculus humanus capitis) se naseli v lasišču in raje okcipitalno in temporalno. Ta prosojna žuželka spada med majhne obligacijske (stalno pojavljajoče se) parazite in vrstni red žvečenja uši. Njihova glavna hrana je človeška kri. Ženska loša živi malo več kot mesec dni in na dan odloži 10 jajc (gnid), ki jih z močno lepljivo skrivnostjo pritrdi na podlago las in jih v 4-5 kosov položi v obliki spikeleta. Njihovi ustniki so prilagojeni, da grizejo skozi kožo in sesajo kri. Pri ugrizu parazit izloča dražilno snov v rano, kar povzroča močno srbenje. Človek, ki ga ugrizejo uši, čuti nevzdržno željo po česanju mesta ugriza, kar v lastno roko prinese sekundarno okužbo v rano. Na mestu praskanja je prisotna lokalna vnetna reakcija, pordelost, skorja in zgostitev kože. Ta okužba se lahko razširi na bližnje bezgavke.

Telesna uš (Pediculus humanus corporis De G. var. Vestimenti) poleg srbenja povzroča še druge težave, saj je nosilec tako nevarnih bolezni, kot so tifus, volinjska vročica in vročinska vročina. Za razliko od glave živi v gubah in tam odlaga jajca. Zato so ugrizi nameščeni na mestih stika oblačil s telesom: na pasu, v komolčnih in kolenskih gubah, v ovratniku.

Sramna uši (ploshchit ali plašč) (Pthirus pubis) povzroča sramne uši (phthiriaasis). Ta majhen temno rjav zajedavec živi v sramnih in analnih regijah, ki s svojimi ugrizi prinaša veliko težav. Sramni vosek se prenaša predvsem spolno. Če so telesne dlake dobro izražene, potem s ftirijo lahko vplivajo tudi drugi deli telesa..

Na žalost pojavnost naglavnih uši vsako leto raste. Eden od razlogov za to je poleg blaženja podnebja tudi pomanjkanje ozaveščenosti ljudi o bolezni. Nepravilno zdravljenje naglavnih uši ne vodi le do ponovne okužbe pacienta in njegovih bližnjih, ampak tudi pomaga, da se zajedavci prilagodijo novim zdravilom.

Negativni dejavniki, povezani z vitalno aktivnostjo uši

Sprva nit, torej jajčece parazita, iz katerega se uši še valijo, ne potrebuje prehrane. V lupini gnid so vsi potrebni elementi v sledovih za razvoj ličink. Vendar takoj, ko ličinka zapusti kokon, bo iskala svojo hrano. Uši se grizejo skozi kožo in se prehranjujejo s krvjo. In po takšnih ugrizih uši se oblikujejo luščenje, poškodovane površine kože, pordelost. Tako prizadeto usodo lahko zamenjamo z urtikarijo, alergijsko reakcijo. Če je kaj podobnega, potem ne pozabite na uši..

No, in prav tam je treba omeniti pričakovano.

V primeru okužbe z uši opazimo naslednje:

- nenehno srbenje in nelagodje (želja po praskanju glave);
- razdražljivost zaradi nenehnega nelagodja;
- pordelost kože in majhne rane, luščenje;
- splošna izguba imunosti pred parazitom;
- umazani lasje (paraziti in njihovi odpadni proizvodi, podobni prhljaju);
- večja verjetnost okužbe z nevarnimi boleznimi (tifus);

Simptomi in diagnoza naglavnih uši (Kako videti in razlikovati med uši in gnezdi?)

Diagnoza naglavnih uši ne povzroča tehničnih zapletov: dovolj je zaznati žive uši ali gnide, če jih gledamo s prostim očesom ali pod povečavo. To pomeni, da natančno preučimo dlake in iščemo gnide na njih in na koži uši. Če ima diagnostik dober vid, potem lahko s prostim očesom vidimo tako gnide kot uši. Kot zadnjo možnost lahko uporabite povečevalno steklo. Tu je vprašanje drugačno, da mnogi do zadnjega ne želijo verjeti, da v laseh živi nekaj groznega..

Psihološka plat vprašanja je težja. Pacient, ko sliši, da ima uši, takšne novice pogosto jemlje sovražno. Prej je bilo zdravniku skoraj nemogoče dokazati potrebo po zdravljenju, saj majhnost zajedavca in njegovo aktivno gibanje ter zdravnikov pogosto nepopoln vid zlahka sprožijo dvome. V zadnjem času se je to stanje korenito spremenilo z video dermatoskopijo (pregled kože pod povečavo, s snemanjem na video nosilec). Zdaj lahko v dvomljivih primerih diagnozo potrdite tako, da bolniku jasno pokažete stanje.

Zdravljenje uši

Kako se znebiti uši? Nabor zdravil za zdravljenje naglavnih uši se danes bistveno razlikuje od tistega, kar je bilo prej. Zdaj zdravljenje naglavnih uši ne zahteva britja glave (razen v primerih alergije na VSE obstoječe droge, kar je izredno redko). Prav tako ne uporabljajte izjemno ne dišečih ljudskih metod, kot so kerozin z oljem, prahom, žvečilno vodo. Poleg tega sploh ne zagotavljajo pozitivnega rezultata, vendar so veliko bolj verjetno razvajeni lasje, grozen vonj ali celo zastrupitev..

V farmacevtskih verigah je zdaj veliko sredstev za zatiranje škodljivcev (uničevanje insektov). Vsi imajo različno aktivno snov in obliko (šampon, mazilo, sprej). Po tem, ko natančno preberete navodila, opravite zdravljenje območij, ki jih prizadenejo uši, pri čemer bodite pozorni na to, da:

 • Ne zanemarjajte ponovnega zdravljenja - med prvim zdravljenjem lahko zdravilo "privošči" več gnid, kar bo postalo vir ponovne okužbe.
 • Nujno je, da se pregled in zdravljenje pedikuloze izvajata sočasno vsem članom tima (skupina v vrtcu, družina, oddelek), saj bo nezdravljena oseba ponovno postala vir okužbe. Za to proizvajalci drog ustvarijo embalažo, ki bo trajala več kot enkrat..
 • Natančno upoštevajte vsa navodila - paraziti se zelo hitro prilagajajo in uporabljati morate vedno bolj sofisticirana sredstva. Danes je treba dati prednost kombiniranim drogam..
 • V dveh dneh od začetka zdravljenja je nujno, da se opere pri visokih temperaturah in celotno posteljo in spodnje perilo bolnika opere z vročim likalnikom.
 • Po dva tedna zdravljenja je potrebno opazovati bolnikovo kožo in se prepričati, da se uši popolnoma odstranijo. Ta časovni interval je posledica časovnega razvoja gnjid.
 • Da bi odstranili gnide, ki so tesno pritrjene na lase, jih je treba česati s posebnim, zelo finim glavnikom. Včasih proizvajalci pripravkov proti uši jih dajo v paket z drogo. Ampak jih je mogoče kupiti ločeno. Videla sem celo posebne glavnike, na katere so bile uporabljene laserske zareze, za bolj učinkovit rezultat..

Gnetenje matic s finim glavnikom

Zapleti naglavnih uši

Najpogostejše naglavne uši lasišča ne predstavljajo posebne nevarnosti za človeka, razen neprijetnega srbenja in sekundarne okužbe lasišča. Telesna uš, ki je nosilec okužbe z tifusom, danes ni tako pogosta. Okužba z njim se širi predvsem med ljudmi, ki nimajo možnosti rednega pranja in nošenja čistih oblačil. Tifus se kaže s splošnim zvišanjem temperature, pojavom izpuščaja in drugimi simptomi. V tem primeru se je treba posvetovati z zdravnikom nalezljivih bolezni in izoliranim zdravljenjem na oddelku za nalezljive bolezni..

Preprečevanje okužbe z uši

Za preprečevanje naglavnih uši morate samo redno izvajati higienske ukrepe (umivanje in česanje glave, redni pregled lasišča) in imeti za to posamezne naprave (glavniki, curlers, oblačila).

Pedikuloza je neprijetna bolezen, zanjo so dovzetni vsi. Ne bodite sramežljivi, pojdite na zdravljenje in pozabite na to težavo.
Skrbite zase in za svoje otroke!

kako se imenuje bolezen, ko uši pojedo človeka? in kako se zdravi??

Pedikuloza (uši) (iz lat. Pediculus, "loša") - parazitska bolezen kože in njenega derivata - dlake.

Oseba parazitira po: obleki, obleki za glavo in ploshchit ali sramni uši. Obstajajo naslednje faze njihovega razvoja: jajce (nit), ličinka, nimfa, odrasla oseba (imago). Optimalna temperatura za odlaganje jajc je 28-30 stopinj. Jajčeca samica prilepi na dlako ali vlakna tkiva. Čas izvalitve jajčec in nadaljnji razvoj ličink sta odvisna tudi od temperature okolice. Celoten razvojni cikel traja vsaj 15 dni. Telo lahko izgubi do 2 meseca, glava pa približno 4 tedne. Uši na vseh stopnjah preobrazbe (razen jajc) se prehranjujejo samo s krvjo. Telesna gubica poje 2-3 krat na dan in porabi 3-10 minut za nasičenost. Umešane naglavne uši se lahko pojavijo tudi, kadar obstaja mešana vrsta okužbe (npr. Sočasna okužba ušij na glavi in ​​telesu). Uši se prehranjujejo s gostiteljsko krvjo, jajčeca (gnjide) pa se prilepijo na lase (telesna gubica odloži jajčeca v gube oblačil, redkeje se lepi na lase na človeškem telesu).
Kot posledica okužbe z glavnikom se lahko razvijejo gnojne kožne bolezni. Treba je opozoriti, da so telesne uši glavni prenašalci tifusa in številnih drugih riketzioz..

Pedikuloza. Načini in simptomi okužbe

Območje distribucije: povsod.

Pedikuloza je bolezen kože in las pri ljudeh, ki jo povzročajo ugrizi uši.

Glede na vrsto uši - vir okužbe, obstajajo sramne, naglavne uši in uši.

Praviloma se uši pojavljajo v krajih z veliko koncentracijo ljudi, ki živijo v nesanitarnih razmerah (ciganska taborišča, asocialne velike družine, zavetišča za brezdomce itd.).

Naglavne uši so pogoste tudi v organiziranih skupinah, tako za otroke (osnovni razredi šol, internatov, otroških poletnih kampov, vrtcev itd.) Kot odrasle (zaporna mesta, vojašnice, psihiatrične bolnišnice itd.).

V velikih mestih širjenje uši spodbujajo brezdomci in prostitutke..

Pedikuloza je bolezen po vsem svetu. Žal države z visokim življenjskim standardom niso imune pred uši. Po podatkih WHO milijarde ljudi vsako leto pride v stik z vektorji uši. Vsak drugi človek je vsaj enkrat v življenju doživel ta napad. Vendar je nemogoče ugotoviti natančne kazalce "uši", saj ljudje ne hodijo v sanitarne ustanove na zdravljenje zaradi epidemije, temveč se s paraziti spopadajo sami, doma.

Načini prenosa uši

Oseba, naseljena z uši, ne glede na stopnjo uši, je vir okuženosti uši.

Obstajajo naslednji načini prenosa uši.

Kontaktni način. Možno s tesnim stikom z okuženo osebo. Uši se plazijo po telesu, laseh, stvareh zdrave osebe ali pa je mogoče, da paraziti (naključni ali posebni) plazijo na novega gostitelja iz starega. Naglavne uši je enostavno dobiti.

Spolna pot. To je glavna okužba sramnih uši. Med tesnim stikom sramnih območij se ploverji preselijo na novega gostitelja.

S pripomočki za nego, kot so vzmetnice, blazine, šali, klobuki, kapuce, spodnje perilo, lasnice in kravate, umivalniki, brisače, glavniki itd. Po uporabi oseb za nego osebe, okužene z uši, lahko uši ostanejo na med naslednjo uporabo lahko predmeti preidejo na novega lastnika. Tudi gnide lahko zorijo v stvareh in predmetih, ki se sčasoma spremenijo v odrasle. Ušesa se praviloma prenašajo s klobuki, skozi spodnje perilo - sramno, skozi spodnje perilo - oblačila.

Skozi vodo. Okužba se pojavi na kopališčih večjega števila ljudi, tako v vodi (bazen, morje, reka, jezero) kot na kopnem. Te žuželke lahko živijo v vodi skoraj 2 dni, med kopanjem pa lahko pridejo do novega lastnika. Lahko se plazijo tudi iz peska na plaži..

Ko pridejo do novega lastnika, uši plazijo na lahko dostopna mesta za parazitiranje. In odvisno od stopnje življenjskega cikla žuželke - ličinke ali odraslega - se po zorenju ali takoj začne razmnoževati, torej položiti gnide. Vsaka odrasla mušica skozi celo življenje vsak dan odloži jajca: telesna uš - do 16 kosov na dan, glava - do 4, sramna - do 3.

Torej, ko so se naselili novega lastnika, so uši pripravljene hitro razširiti na vse okoli njega. Telesne uši in naglavne uši se najhitreje širijo v krajih z veliko koncentracijo ljudi (zapori, vojašnice, komune, hostli, javni prevoz, otroške skupine) in na mestih, kjer cvetijo nesanitarni pogoji, ne skrbijo za stvari, predmete za nego in telo (antisocialne družine oz. habitati brezdomcev, zavetišča, kraji zadrževanja ter kraji brez neoviranega dostopa do vode).

Kraj, kjer je vsaj ena oseba okužena z naglavnimi uši, se imenuje žarišče epidemije.

Zakaj otroci najpogosteje dobijo uši? Dejstvo je, da so vsakodnevno v stiku z drugimi otroki in med igrami ne držijo oddaljenosti drug od drugega. Prav tako otroci pogosto zamenjajo svoje stvari ali predmete za osebno higieno z neznanci, lahko spijo drug na drugem na blazinah. Uši na igračah (najpogosteje mehke) so možne.

Simptomi naglavnih uši

Glavni simptomi naglavnih uši so.

Srbenje z naglavnimi uši je signal telesa za delovanje uši. Po koži se plazijo in jo dražijo s kremplji tace, se s pomočjo kljukic v ustih držijo lastnika in se izpraznijo. Vse to vpliva na živčne končiče kože. Prav tako se lahko z ugrizom uši na koži razvije alergična reakcija, ki jo povzroči zaužitje tujih beljakovin s slino žuželke. Srbenje je tako močno, da pacient praska kožo, dokler ne krvavi. Poleg tega se rane okužijo in nastanejo pustule, kar še poveča srbenje, ki ga spremljata pekoč in bolečina..

Izpuščaji na koži

Izpuščaj na koži med naglavnimi uši je mesto ugrizov uši. Pojavi se zaradi kršitve uši s pikom celovitosti kože. Reakcija imunskega sistema na kakršno koli poškodbo kože je vnetje, ki se kaže z rdečino, oteklino, povečanim lokalnim krvnim obtokom in neprijetnim občutkom. Ti simptomi se poslabšajo z delovanjem tujega proteina iz sline uši. Izpuščaj spremlja srbenje in se pojavi na mestih, kjer se nabirajo žuželke. Glavni elementi izpuščaja so tjulnji (papule) in rdeče pike, pri okužbi pa se razvijejo pustovi (pustule) in vezikli (vezikli).

Videz starostnih peg

Pigmentirane lise, ki so v svojem bistvu kronične modrice, se pojavijo na mestu praskanja zaradi množičnega razpada hemoglobina v eritrocitih. Najprej se pojavijo temno modra področja pigmentacije, nato se lise združijo in celotno človeško telo se lahko obarva modro. To je še posebej značilno za hude uši, s podaljšanim potekom uši oblačil.

Prepoznavanje gnid

Na oblačilih ali laseh z naglavnimi uši lahko najdete jajčeca uši - gnide. Nit je bistvena faza v življenjskem ciklu parazita. So prosojni, belkasto-sivi, ovalni, dolgi največ 1 mm. Na pubisu ali glavi so gnile razporejene po celotni dolžini las, ki spominjajo na pramene, z naglavnimi uši pa so nameščene na povojni strani oblačil. Če ne iščete namenoma, odraslih zajedavcev težko zaznamo, vendar ni težko opaziti gnezdov. Lahko jih vidimo s prostim očesom, poleg tega jih je veliko več kot same žuželke. Če ne pogledate natančno, potem gnide izgledajo kot prhljaj. Zelo težko jih je odstraniti z dlak. Pri drobljenju gnid se sliši značilno prasketanje.

Prepoznavanje odraslih uši

Uši - povzročitelji uši - so vidni pri natančnem pregledu. V primeru hudih uši lahko odrasli paraziti plazijo po koži telesa, obrazu, plazijo po stvareh.

Uši na glavi lahko prepoznate tako, da po laseh po beli krpi poženete glavnik skozi lase. So podolgovate, rumenkaste ali rjave barve z belkastim odtenkom. Na pubisu so uši okrogle in svetle barve in lahko odpadejo, ko se koža opraska. Uši na oblačilih je enostavno opaziti in se nahajajo v šivih in pregibih.

Kršitev psihološkega stanja

Človek je vedno zgrožen nad prisotnostjo uši. Zaradi nenehnega srbenja, ki moti spanec, postane razdražen, lahko vznemirljiv, čuti šibko, stalno utrujenost. Sčasoma lahko to privede do apatije in depresije ali povzroči različne psihoze. Za mnoge ljudi uši na glavo dojemajo kot osebno sramoto..

Hkrati lahko človek zdrži približno 75 tisoč uši, ki parazitirajo na njem. Nadalje je možna smrt bolnika, pomembno vlogo pa igrajo nevrološki in psihološki dejavniki.

Glede na stopnjo uši, starost pacienta in vrsto patogena se klinične manifestacije razlikujejo glede na stopnjo manifestacije simptomov in lokalizacijo.

Značilnosti simptomov za različne vrste naglavnih uši

Naglavne uši

Pri naglavnih uših prizadene samo lasišče. Uši parazitirajo predvsem na tistih območjih, kjer je koža bolj občutljiva in tanka - okcipitalni in temporalni predel, območje za ušesi, vratom. Tu so simptomi naglavnih uši (izpuščaji, srbenje) najbolj izraziti. Toda gnide se odlagajo po celotni dolžini las..

Naglavne uši

Z naglavnimi uši se uši množijo in počivajo na oblačilih, hranijo pa se na koži lastnikovih okončin in prtljažnika. Njihova najljubša mesta so notranja in zadnja površina stegen, spodnji del trebuha, pazduhe in stranske površine prsnega koša..

Naenkrat je veliko več parazitskih posameznikov kot pri drugih oblikah te bolezni..

Pogosto je srbenje, ki se širi po telesu, nevzdržno. Izpuščaji, praskanje, pustule se razširijo na velikem delu površine kože, potem ko se izpuščaj ozdravi, se pogosto pojavijo starostne pege, in če bolezen traja dlje časa, potem lahko celotna koža bolnikovega telesa postane cianotična.

Za garderobne uši so značilne motnje živčnega in duševnega stanja osebe. V primeru gnojitve velikih površin kože lahko bolnik občuti zastrupitev (slabost, šibkost, glavobol, utrujenost itd.), Vročino. Če pregledate kožo, potem ne odkrijete niti gnjic niti odraslih uši, jih lahko v velikem številu vidite le, ko pregledate oblačila. Bodo blizu drug drugemu..

Bolniki z oblačilnimi uši se lahko okužijo z volijsko vročino, vročino ali tifusom. Če se pojavijo simptomi teh bolezni, je treba bolnika takoj izolirati in hospitalizirati, saj so to še posebej nevarne bolezni, ki so lahko smrtne. Poleg tega se bodo telesne uši širile naprej, kar bi lahko povzročilo epidemijo..

Sramne uši ali fthriasis

Pri sramnih uših so prizadeta območja anusa in spolovil, pri hudih uši - obrvi, trepalnice, lasna pazduha. Ftiriaza se praviloma manifestira s srbenjem na območju anusa ali pubisa. Srbenje morda ne moti veliko, saj se koža hitro navadi na parazite, vendar na območju sluznic zunanjih spolnih organov pogosto opazimo pekočino.

Če so prizadete obrvi ali trepalnice, srbi v predelu oči. Poleg tega se uši zlahka opazijo na koži obraza, gnezde, podobne kapljicam, pa se nahajajo čim bližje koži vek..

Preberite si o zdravljenju in preprečevanju naglavnih uši tukaj

Informacije na tej spletni strani so na voljo samo v informativne namene, niso namenjene diagnozi, zdravljenju ali zdravniškemu nasvetu in jih ne bi smeli razumeti kot nadomestilo za medicinsko svetovanje. O kakršnih koli diagnozah in zdravljenju se posvetujte s svojim zdravnikom!

12 razlogov za pojav uši pri osebi na glavi, kako se uši prenašajo?

Tako otroci kot odrasli lahko izkusijo uši. Zakaj se uši pojavljajo celo pri čistih ljudeh, uganke veliko. Glede tega vprašanja obstaja veliko napačnih predstav in vsi ne vedo, od kod v začetku prihajajo uši. Zato ne bo odveč razmisliti o mehanizmu okužbe in možnih vzrokih..

Glavni razlogi za pojav

Glavni razlog za pojav uši je njihov prenos od okužene osebe.

Če pomislimo, od kod prihajajo uši, je treba spomniti, da so ektoparaziti (zunanji) in le njihov človek lahko deluje kot njihov nosilec. Nemogoče je pobrati uši skozi hrano ali od živali.

Glavni vzroki naglavnih uši:

 • oseba ne spoštuje osnovnih pravil osebne higiene in ima nizko kulturno raven;
 • zdrava oseba je v tesnih stikih s tistimi, ki so že okuženi z naglavnimi uši;
 • za domače razmere so značilni popolni nesanitarni pogoji, kar prispeva k hitremu širjenju takšnih zajedavcev;
 • oseba ima veliko število spolnih partnerjev, kar poveča verjetnost, da pobere sramne uši;
 • tesen stik otrok z nosilci bolezni v otroških vzgojnih zavodih, izobraževalnih ustanovah, rekreacijskih centrih ali igriščih;
 • splošna uporaba klobukov in drugih osebnih oblačil ali gospodinjskih predmetov, ki imajo lahko gnide od osebe, okužene z naglavnimi uši;
 • odrasla oseba se lahko okuži, ko obiskuje javne kopeli, savne ali uporablja sončne postelje, brisače in druge predmete, ki niso bili pravilno razkuženi;
 • obiski frizerjev ali kozmetičnih salonov, kjer se ne upoštevajo osnovnih higienskih pravil;
 • pogosta poslovna potovanja, ki zahtevajo dolgo bivanje na vlakih, pa tudi nastanitev v hostlih ali hotelih;
 • redno gibanje po mestu v gneči javnega prevoza;
 • prenatrpane linije ali javne garderobe na velikih javnih mestih;
 • kopanje v bazenih ali stalih naravnih vodnih teles.

Če se uši prenašajo od osebe do osebe, potem je razlaga, od kod prihajajo gnjide, nekoliko drugačna. Matice so jajčeca uši. Odrasla oseba vsak dan odloži približno 4 jajca. Matice se pritrdijo na lase s posebnim izločkom. Trdi se ob stiku z zrakom, kar mu omogoča, da se trdno oprime las. Po ugrizu in pojavu gnid na laseh se lahko časovno obdobje razlikuje..

Lokalizacija gnezdov na laseh kaže na približni čas okužbe. Luska naredi primarni sklop jajc čim bližje koreninam las (1 cm). Ko dlake rastejo, se širijo čez glavo. Trajanje razvoja ličinke je 1-2 tedna. Izpuščeni posamezniki so podobni odraslim, vendar se razlikujejo po majhnosti - do 1 mm. V enem tednu gredo skozi 3 mol in postanejo spolno zrele uši..

Mehanizem okužbe naglavnih uši

Od kod prihajajo človeške uši in kakšen je mehanizem okužbe - mnogi bi radi vedeli. Uši ne skačejo, ne letijo, ampak samo tečejo. Zato se okužba z uši najpogosteje pojavlja z neposrednim stikom med ljudmi. Naglavne uši lahko tečejo med glavo ljudi skozi lase. Lastniki dolgih in debelih las so v posebni rizični skupini.

Od trenutka, ko prvi posamezniki udarijo v glavo zdrave osebe in dokler se v njem ne pojavijo prvi znaki uši, lahko mine 1-3 tedne. Ko je enkrat na novem lastniku, se ušesa s pomočjo tačk trdno pritrdijo na lase in začnejo vzpostavljati življenje v novih pogojih. Parazit se prehranjuje s človeško krvjo. Svojo hrano dobi s prelivanjem kože lastnika.

Slinave žleze uši proizvajajo poseben encim, ki prebavi kri, vendar ji prepreči strjevanje. Majhne modrice ostanejo na mestu ugriza, kar povzroči močan srbenje pri lastniku uši. Samica odloži jajca in jih pritrdi na dlako, da jih ne speremo z vodo. Čez nekaj časa se iz gnezdih pojavijo novi posamezniki uši..

Načini prenosa

Kako se uši prenašajo od osebe do osebe:

 1. Javna mesta. So najbolj potencialna ogrožena območja. Otroške ustanove so osupljiv primer, kako lahko dobite uši. Šole in vrtci so v otroštvu pogosto vroča žarišča izbruhov naglavnih uši.
 2. Voda. Vir okužbe je lahko tudi tekoč medij, saj uši lahko nekaj časa ohranjajo svojo vitalno aktivnost v njem. Mogoče je nabirati krvotvorne parazite v bazenih ali podeželskem jezeru, kjer voda zastaja.
 3. Zapri stike. Pojav uši na glavi je možen s tesnim stikom ljudi. Poljubljanje, seks, otroške skupinske igre v izobraževalnih ustanovah - vse to lahko izzove okužbo s paraziti.
 4. Nezadostna raven osebne higiene. Uši se vsekakor lahko pojavijo pri tistih, ki se ne držijo osnovnih pravil osebne higiene in živijo v nesanitarnih razmerah.
 5. Osebne stvari okuženih ljudi. Osebni predmeti tistih, ki trpijo zaradi naglavnih uši, lahko vsebujejo uši ali gnide in zato predstavljajo veliko nevarnost za zdrave ljudi. Če uporabljate bolnikove osebne stvari, potem se tveganje za okužbo znatno poveča.

Nekateri se sprašujejo tudi, ali se uši prenašajo z živali. Ne, poti za prenos uši ne vključujejo takšne poti. Ektoparaziti nimajo kril in za razliko od bolh niso sposobni skakati. Lahko se plazijo le iz las ali oblačil okužene osebe do zdrave osebe z neposrednim fizičnim stikom.

Ali se lahko pojavijo sami

Med ljudmi je pogosto napačno prepričanje, da se uši pojavljajo v ozadju stresa..

Glede na to teorijo se nekateri sprašujejo, ali se uši lahko sprostijo same. Pravzaprav se uši prenašajo izključno od okuženih ljudi, vendar se ne dedujejo in niso latentne na koži osebe, ki čakajo na primeren primer za aktivno fazo.

Video

Kaj povzroča uši na glavi

Optimalni pogoji za distribucijo

Viri širjenja uši so raznoliki. Kraji, kjer se lahko najpogosteje okužite z naglavnimi uši: vrtec, šola, rekreacijski centri, razvojni krožki, otroške ambulante. Zaradi te težave najbolj trpijo šole in vrtci. V kakšnih pogojih se odrasli najpogosteje okužijo: zapori, barake, barake, komunalna stanovanja.

Uši so zelo nalezljive in so take osebe v posebni skupini tveganja:

 • otroci predšolske in šolske starosti;
 • osebe s promiskuitetnim spolnim življenjem (sramne uši);
 • brezdomci, odvisniki od drog, alkoholiki, zaporniki;
 • naborniki, ki živijo v vojašnici;
 • osebe, ki živijo v hostlih, hotelih;
 • ljudje s slabo osebno higieno.

Strokovnjaki ugotavljajo, da se uši najpogosteje okužijo jeseni ali pozimi, saj ljudje v tem letnem času več časa preživijo v zaprtih prostorih, v tesnem medsebojnem stiku..

Tako so optimalni pogoji za širjenje uši tako za otroke kot za odrasle: antianitarni pogoji, gneča ljudi ali gneča.

Pogostost šamponiranja ne vpliva na zorenje jajc. To obdobje se lahko poveča ali zmanjša, odvisno od temperature okolice. V povprečju se iz gnezdov v 5-8 dneh pojavi nov posameznik.

Primarni ugrizi žuželk še niso manifestacija naglavnih uši. Poleg tega okužena oseba morda ne čuti aktivnosti 2-3 posameznikov. Toda po 3-4 tednih se lahko razvijejo ličinke, ki se pridružijo svojim odraslim sorodnikom v parazitskem življenjskem slogu. In če ves ta čas nanje nikakor ne vplivamo, potem je mogoče vzrejati več generacij. V tej fazi pacient začne doživljati neznosno srbenje..

Vzroki izbruhov naglavnih uši vključujejo blaženje podnebja, pa tudi pogosto ponovno okužbo, ki se pojavi zaradi pomanjkanja hkratnega zdravljenja v šolskem timu ali pri družini. Pogosto je razlog za to pomanjkanje osveščenosti staršev o naglavnih uših, pa tudi nepravilna uporaba zdravil proti uši..

Da preprečite, da bi se uši razširile na večje število ljudi, je treba pravočasno prepoznati in izolirati nosilce bolezni.

Če najdete napako, izberite del besedila in pritisnite Ctrl + Enter. Vsekakor ga bomo odpravili in imeli boste karmo

Pedikuloza

Splošne informacije

Pedikuloza (uši) je bolezen, ki je pogosta v vseh državah sveta. Uši parazitirajo človeško telo s hranjenjem s svojo krvjo. Obstaja več vrst uši. Živijo na lasišču človeka, lahko živijo na perilu in oblačilih, živijo pa tudi na območju sramnic. V redkih primerih se uši pojavljajo tudi na drugih delih telesa, kjer rastejo dlake - na bradi, obrvi. Kot kažejo izkušnje strokovnjakov, lahko na človeškem telesu živi razmeroma omejeno število uši, odvisno od količine njegove krvi. Glavna hranila za uši so kri in limfa. Uši ugriznejo skozi kožo in vbrizgajo slino v nastalo rano. Uši sline lahko vsebujejo različne mikrobe, ki povzročajo nevarne nalezljive bolezni. Tako lahko na ta način prenašajo vročino, tifus in druge bolezni. Po ugrizu uši oseba čuti močan srbenje, praskanje kože na mestu ugrizov. Uši se premikajo z plazenjem.

Pedikuloza se prenaša z neposrednim stikom z okuženo osebo ali po uporabi bolnikovih higienskih pripomočkov. Uši lahko plazijo tudi z ene glave na drugo na mestih, kjer so ljudje v razmeroma tesnem stiku: v javnem prevozu, bazenu, na plaži. Kljub temu, da obstaja glavno uši kot socialno bolezen, ki je zelo tesno povezana s higieno, razlog za široko razširjenost uši med čistimi ljudmi še danes ni raziskan. Tako so znanstveniki ugotovili, da so uši bolj pripravljene "poravnati" na glavi s čistimi lasmi.

Naglavne uši

Naglavne uši so žuželke sivkasto rumene barve ali prozorne, njihova velikost doseže 4 mm. Uši vedno parazitirajo predvsem na templjih in na zadnji strani glave, od tam pa prodirajo do preostale glave. Mesec dni lahko uši odlagajo deset nit na dan (tako imenovana jajčeca uši). Po 8-10 dneh se iz gnezdov pojavijo ličinke uši. Deset do petnajst dni kasneje iz ličinke zraste odrasla bršica, ki je sposobna popolnoma odložiti jajčeca. Uši lahko živijo do 38 dni. Gnezdi naglavnih uši so bele kroglice, ki jih uši pritrdijo na dnu las. Praviloma je identifikacija gnidev, ki kaže na prisotnost naglavnih uši pri pacientu. Jajčna uši so pritrjena tako, da jih med šamponiranjem ni mogoče odstraniti. Tudi z dlake jih je zelo težko odstraniti. Ko se okuži z naglavnimi uši, bolnik močno opraska kožo, kar vodi v začetek vnetnega procesa in posledično do manifestacije sekundarne okužbe.

Naglavne uši

Naglavne uši so uši v telesu. Luska, ki se prilega na človeško telo, sesa kri, prebada kožo. Vendar živi v spodnjem perilu in oblačilih. Na istem mestu guba polaga gnjide. Najpogosteje telesne uši parazitirajo človeško kožo na vratu, spodnjem delu hrbta in med rameni. Ko uši ugriznejo kožo, ostane na tem mestu svetlo rjava pigmentacija dokaj dolgo. Toda glavna nevarnost, ki jo uši te vrste predstavljajo za ljudi, je njihova sposobnost prenašanja tifusa.

Sramne uši

Sramne uši so okužba osebe s sramno uši, ki se imenuje uši. Živi v laseh, ki se nahaja na pubisu, genitalijah, okoli anusa. Prav tako se parazit nahaja v laseh na trebuhu in drugje. Losa odlaga jajca na dnu las. Sama guba je s pomočjo proboscis pritrjena na lasni mešiček, običajno na koži skrotuma in pubis. Najlažje se okužiti s to boleznijo s spolnimi stiki. Tudi sramne uši se lahko prenašajo skozi posteljnino. Zaradi ugrizov uši se pojavi precej močan srbeč občutek. Skladno s tem oseba močno česa te kraje, na katerih se kasneje pojavijo modrikaste lise. Manifestirajo se zaradi delovanja sline na človeški hemoglobin. Prav tako lahko na platnu okužene osebe ostanejo majhni madeži na perilu - tako izgleda izcedek parazitov. Če oseba premalo opraska mesta ugriza, je možna okužba in posledično pojav majhnih abscesov. Od časa okužbe z zajedavcem do pojava simptomov lahko inkubacijska doba znaša do 30 dni ali več.

Diagnostika uši

V glavnem se uši pri otrocih in odraslih odkrijejo med rutinskimi preventivnimi pregledi. Med temeljitim pregledom bolnika lahko uši opazimo brez dodatnih optičnih naprav. Uši so veliko bolj vidne po pitju človeške krvi. Če obstaja sum na sramne uši, potem morate iskati uši, ki so videti kot rjave pike s sivkastim odtenkom. Nahajajo se na samih koreninah las. V mirnem stanju so uši popolnoma negibne, če pa poskusite odtrgati žuželko, potem se začnejo aktivno oprijeti las. Odtrgati jih je zelo težko. Pri diagnosticiranju naglavnih uši najpogosteje najprej pozornost namenimo gnidam, ki jih uši pritrdijo na lase..

Zapleti naglavnih uši

Najresnejši zaplet naglavnih uši so lahko tiste bolezni, ki jih uši nosijo. To so zelo nevarne nalezljive bolezni - tifus, recidivna vročina, Volynova vročina.

Zdravljenje uši

Učinkovito zdravljenje naglavnih uši vključuje predvsem hkratno uničenje zajedavcev tako na laseh kot tudi na telesu, spodnjem perilu, oblačilih in higienskih predmetih. Če se osebi diagnosticirajo sramne uši, potem je treba vse spolne partnerje zdraviti vzporedno, da se prepreči nadaljnje širjenje bolezni. Obstaja vrsta posebnih rešitev, ki se uporabljajo kot zdravila proti naglavnim ušem. Na primer, nittifor, pedilin in drugi so učinkoviti proti uši. Skrbno obdelajte vsa prizadeta območja in po določenem času, določenem v navodilih za zdravilo, raztopino sperite z vročo vodo in milom. Lase lahko sperete z vodo in majhno količino ocetne kisline. Prav tako navlažite glavnik, ki se uporablja za česanje matic, z raztopino ocetne kisline..

Drugo pogosto uporabljeno zdravljenje uši je zdravljenje las s kerozinom, pomešanim z rastlinskim oljem v razmerju ena proti ena. Po obdelavi las s takšno raztopino je treba naložiti povoj z voščenim papirjem. Hraniti ga morate približno 12-15 ur. Po takem postopku je treba glavo temeljito umiti z vročo vodo in milom. Po pranju gnezdece odstranimo z lopatico, namočeno v kis.

Suspenzija benzil benzoata se uporablja tudi kot zdravilo za uši. Pedikulozo pri odraslih zdravimo z 20-odstotno suspenzijo, pedikulozo pri otrocih - 10%. Izdelek je treba nanesti na lase in ga dobro vtreti v kožo. Po tridesetih minutah se suspenzija spere, lasje se sperejo s šamponom.

Če želite pozdraviti uši na deblu, najprej odstranite uši v spodnjem perilu, postelji. Če želite to narediti, je treba vse predmete temeljito kuhati in likati na obeh straneh. Oseba, okužena s to boleznijo, se mora temeljito umiti z milom..

Sramne uši se najpogosteje zdravijo s pomočjo posebnih aerosolov, pri čemer upoštevajo pravila škropljenja. Pred tem morate obriti vse dlake na prizadetem območju in spati obrite lase. Vsa bolnikova oblačila morajo biti razkužena. V postopku zdravljenja sramnih uši se pogosto uporabljajo živosrebrovo mazilo ali emulzija benlil benzoat.

Pedikuloza

Pedikuloza je ena najpogostejših parazitoz na človeški koži in laseh, katere razvoj povzroči naliv uši. Uši so obligacijski ektoparaziti, ki se prehranjujejo s človeško krvjo. Na mestu ugriza žuželke se pojavi rahlo pordelost, srbenje. Odrasla žuželka nalepi belkaste podolgovate jajčece - gnezdi do las na razdalji 5-6 mm od kože. V naprednih primerih eksudat iz ran na mestih ugrizov in glavnika zatakne lase v preprogo, pod katero živi veliko število žuželk. Za diagnosticiranje bolezni se uporablja bolnikov pregled kože in oblačil. Zdravljenje vključuje uporabo zdravil s pedikuliidalnim delovanjem.

ICD-10

Splošne informacije

Pedikuloza (uši) se pojavlja v vseh državah sveta. Vsako leto se z uši okuži 6-12 milijonov ljudi. Realne številke so precej višje od uradnih, saj se večina bolnih raje zdravi sama. Pedikuloza prizadene ljudi vseh starosti, vendar največ primerov zaznamo pri mladostnikih. Deklice se okužijo pogosteje kot fantje, saj ponavadi uporabljajo glavnik drugih ljudi in druge predmete, preko katerih se lahko prenašajo paraziti, in pri komunikaciji raje tesnejši fizični stik. Število primerov okužbe uši je v topli sezoni konstantno večje.

Vzroki za nastanek uši

Bolezen povzročajo glava, oblačila (telo) in sramne uši ali ploshchit. Vse vrste zajedavcev gredo skozi tri stopnje razvoja: nit (jajce), nimfa (mladi posameznik), odrasla žuželka. Prenos ektoparazitov je mogoč zaradi mobilnosti žuželk, njihove sposobnosti življenja brez gostitelja. Glavne poti okužbe vključujejo:

 • Stik z otožno osebo. Med tesno interakcijo lahko odrasli žuželke prehajajo z ene osebe na drugo. Uši in uši se prenašajo z nosilcev na zdrave ljudi v gnečah, skupinah vrtca, šolskih učilnicah. Plaidna okužba se pojavlja predvsem med spolnimi odnosi..
 • Prenos prek gospodinjskih predmetov. Razvoj členonožcev poteka pri temperaturi, ki ni nižja od 22 ° C. Na okoliških objektih gnezdi ostanejo sposobni preživeti 10-12 mesecev. Okužba s parazitom se pojavi pri uporabi običajnih klobukov, šal, glavnikov, posteljnega perila. Žuželka členonožca dobro plava, zato obstaja veliko tveganje za okužbo v bazenih.

Predisponirajoči dejavniki za nastanek naglavnih uši so promiskuiteta, prenatrpanost in pripadnost socialno prikrajšani skupini. Premalo higienske nege, stres ni povezan z uši. Paraziti so enako pogosti pri čistih in umazanih laseh. Ravni stresa lahko zmanjšajo odpornost telesa proti okužbam, vendar imunski sistem ne more uničiti parazitov ali nekako omejiti njihovih vitalnih funkcij..

Patogeneza

Losa se prehranjuje s krvjo. Število ugrizov na dan doseže 5-6. Vsako hranjenje traja 10-15 minut. Med ugrizom v rano vstopi slina žuželke, ki vsebuje snov, ki preprečuje strjevanje krvi. Beljakovine in druge komponente sline artikularne so telesu tuje. Njihov prodor v krvni obtok sproži reakcijo imunskega sistema. Preobčutljivost se kaže s srbenjem, pordelostjo kože na mestu ugriza.

Končna poškodba kože je prehod za sekundarno okužbo. Mikroorganizmi, ki običajno živijo na koži, povzročajo vnetni odziv. Eksudat, sproščen iz okuženih ran in mest praskanja, zlepi pramene las. Nastane koltun ali tako imenovana "poljska guba", pod katero se ustvarijo optimalni pogoji za aktivno razmnoževanje žuželk.

Razvrstitev

Vrsta parazita določa glavni način njegovega prenosa, klinično sliko bolezni, učinkovite metode zdravljenja, verjetnost zapletov in njihovo resnost. Glede na vrsto patogena ločimo 4 različice bolezni:

 • Naglavne uši. Naglavne uši so majhne. Njihova dolžina telesa je 2,5-3 mm. S pomočjo posebnih kavljev na tacah se hitro premikajo skozi lase. Velikost gnid je 1 mm. Po 8-10 dneh iz gnid izstopi mlad posameznik, nimfa, ki po nadaljnjih 2 tednih pridobi sposobnost razmnoževanja.
 • Oblačila naglavne uši. Telesne uši so veliko večje od naglavnih uši. Njihova dolžina se giblje od 2 do 5 mm. Te so številne. Odrasli živijo na oblačilih, gibljejo se po telesu samo zaradi krčenja krvi. Matice so pritrjene na velusove lase na telesu. Odrasla oseba lahko živi brez gostitelja 3 dni, nizka temperatura okolja podaljša življenjsko dobo parazita do 7 dni.
 • Sramne uši (fthriasis). Noge pluga so opremljene s posebnimi pincetami. Členonožci se s pomočjo sponk držijo na debelih in grobih laseh. Dolžina telesa parazita je 1-3 mm. Samci so večji od samcev. Brez hrane žuželka umre v 24 urah..
 • Mešana invazija. Hkrati lahko dve ali tri vrste členonožcev parazitirajo na človeškem telesu. Najpogostejša asociacija so uši na glavi in ​​telesu. Promiskuzen spolni odnos povzroči hkratno okužbo z uši in uši. To olajšujejo tesni stiki, uporaba enega posteljnega perila.

Simptomi naglavnih uši

Uši na glavi najdemo po vsem lasišču, vendar pogosteje za ušesi in na zadnji strani glave. Telesne uši živijo na katerem koli delu telesa, kjer so v gubah oblačil velusove dlake. Njihova najljubša lokalizacija je dimeljsko območje, sprednja površina prsnega koša in pazduhe. Korpuskli večino časa preživijo pritrjeni na grobe lase anogetitalnega območja. Z naraščanjem priljubljenosti oralnega seksa se na obrvi in ​​trepalnicah včasih pojavljajo sramne uši.

Glavna manifestacija naglavnih uši je srbenje na območjih, na katere vplivajo uši. Srbenje se ponoči poslabša, kar vodi do praskanja kože. Veliko število zajedavcev, aktivna reakcija na ugrize pogosto povzroči povečanje regionalnih bezgavk, zvišanje telesne temperature do subfebrilnih vrednosti. Dolgotrajen potek naglavnih uši vodi do suhe kože, luščenja in širjenja žarišč rjave hiperpigmentacije po telesu. Na mestih linearnega praskanja in znatne poškodbe kože zaradi ugrizov se lahko pojavijo brazgotine.

Kraji ugrizov z oblačil in naglavnih uši se spremenijo v eritematozne papule premera do 4 mm, ki se nahajajo na vneto podlago. Krt pušča za sabo modrikasto modre lise. Pritisk na makulo ne spremeni narave njene obarvanosti. To je posledica posebnosti encimske sestave sline ravnine. Proteinske komponente sline tvorijo netopne spojine s krvnim hemoglobinom, ki prežemajo kožo in podkožje..

Zapleti

Glavni zapleti naglavnih uši so motnje spanja, ki jih povzročajo srbenje, razdražljivost in živčnost. Okužba ran na mestih ugrizov povzroči razvoj pioderme. Pri otrocih lahko nevzdržni srbenje izzove nenehno jokanje. Dodajanje alergijske reakcije povzroči pojav izpuščaja in edema v krajih največjega kopičenja ektoparazitov. Uši, ki parazitirajo na trepalnicah in obrvih, lahko povzročijo blefaritis ali konjuktivitis.

Nevaren zaplet naglavnih uši je tifus - akutna nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo bakterije iz rodu rickettsia. Zanj je značilen izpuščaj, vročina, motnje srčno-žilnega, živčnega sistema. Bolezen je izredno težka, z delirijem, trombozo, tromboembolijo. Verjetnost smrti v akutnem obdobju bolezni in v obdobju okrevanja ni izključena..

Diagnostika

V naprednem primeru ni težko prepoznati uši. Značilne klinične manifestacije pričajo o okužbi. Mnogo težje je pravočasno zaznati žarišče uši v kolektivih, ko se nekaj členonožcev še vedno ne počuti. Diagnoza naglavnih uši se izvede po naslednji shemi:

 • Pregled kože. Po značilnih papulah in makulah je mogoče posumiti na prisotnost ektoparazitov in predlagati, katerim vrstam pripadajo. Med pregledom se odkrije eksoriacija, žarišča vnetja in limfadenitis. Na tej stopnji je mogoče izvesti diferencialno diagnozo uši s kraste, impetigo.
 • Zaznavanje uši. Izvede se pregled kosmatih delov telesa, pacientovega oblačila in, če je mogoče, posteljnega perila. Odrasli in nimfe na glavah in telesnih uših se hitro premikajo, zato jih česano s glavnikom česamo na list papirja. Na belem ozadju so dobro vidne mobilne žuželke z podolgovatim temnim telesom.
 • Zaznavanje gnid. Jajca parazitov so pritrjena na lase na razdalji 3-4 mm od površine kože. Lesna svetilka omogoča lažji postopek njihove identifikacije, katerega žarki fluorescirajo. Reža s svetilko v dermatologiji se uporablja, če obstaja sum, da je okužen s telesnimi uši, krastami. Tako postanejo žuželke bolj vidne na obrvi, trepalnicah..

Sramne uši so povezane s potrpežljivostjo bolnikov pri izbiri spolnih partnerjev. Odkrivanje plodov pri odraslih je pokazatelj imenovanja dodatnih testov za SPI. Pri otrocih sramne uši, še posebej, če se uši nahajajo na očesnem območju, kaže na spolno zlorabo in zahteva sodelovanje uradnikov organov pregona.

Zdravljenje uši

V središču okužbe uši pregledajo vse kontaktne osebe. Profilaktično zdravljenje je predpisano vsem, ki so v tesnem stiku s pacientom z naglavnimi uši. Prepoznavanje primera sramnih uši zahteva določitev pedikuliidalnih zdravil pacientovim spolnim partnerjem. Zdravljenje naglavnih uši vključuje higienske ukrepe. Terapija z zdravili vključuje imenovanje zdravil iz naslednjih farmakoloških skupin:

 • Piretroidi. Losjoni, šamponi s permetrinom so najbolj razširjena zdravila za boj proti uši na svetu. Edina pomanjkljivost teh zdravil je širok razvoj odpornosti ektoparazitov na piretroide, kar je eden od razlogov za povečanje števila bolnikov z naglavnimi uši v razvitih državah..
 • Sistemska anthelmintična zdravila. Zdravila na osnovi albendazola, ivermektina, levomiola je priporočljivo uporabljati v primerih, ko lokalno zdravljenje ni dovolj učinkovito ali so bile odkrite uši hkrati s helmintično invazijo. Antihelmintska zdravila so predpisana 10 dni po lokalnem zdravljenju.
 • Organofosforjeve spojine. Zdravljenje naglavnih uši se izvaja z zdravili malation, fention. Učinkovitost malationa proti vsem oblikam ektoparazitov je večja kot pri fentionu. Zgoraj ima toksičen učinek na človeško telo. Predpisovanje zdravil se izvaja ob upoštevanju pacientove starosti, možnih kontraindikacij.
 • Benzil benzoat. Losioni za lokalno uporabo benzil benzoata so primerni za zdravljenje glavobolov, ki so odporni na piretroide. Sredstva imajo visoko insekticidno aktivnost, kar širi seznam indikacij za uporabo..
 • Polidimetilsiloksani. Visoko molekularni polimeri, ki vsebujejo silicij (silikoni), nimajo strupenih učinkov. Uničenje ektoparazitov je posledica fizičnega učinka silikona: snov skozi dihalne odprtine prodre v sapnik, sapnik žuželke, iz njih izpodrine zrak..
 • Esencialna olja. Dovolj visoka koncentracija številnih olj uniči nimfe uši in odrasle. Matice niso občutljive na delovanje eteričnih olj. Omejuje uporabo zdravil z ostrega vonja, lokalnim dražilnim učinkom olj, velikim tveganjem za nastanek alergijskih reakcij.

Brez higienskih ukrepov v izbruhu lahko zdravljenje daje samo začasno odstranjevanje ektoparazitov. Še posebej pomembno je, da v primeru uši očistite okoliške predmete iz členonožcev. Stvari, s katerimi je bolnik z naglavnimi uši v stiku, namočimo v vroči vodi 5-10 minut. Tekstil za gospodinjstvo je treba oprati. Vse prostore je treba temeljito usisati in nato obdelati z insekticidnimi raztopinami..

Napoved in preprečevanje

Pedikuloza je ena od bolezni, ki ne vpliva na pričakovano življenjsko dobo. Zdravljenje, podvrženo izbiri zdravil, ki uničujejo žuželke na vseh stopnjah razvoja, vodi k ozdravitvi. Higienski nadzor, pregled in zdravljenje kontaktnih oseb, vzdrževanje reda in čistoče v domu omogoča zmanjšanje tveganja ponovne okužbe. V organiziranih skupinah, da bi preprečili izbruhe uši, izvajajo selektivne in množične preglede. Posamezno preprečevanje okužbe vključuje uporabo osebnih higienskih predmetov (glavniki, brisače), oblačila, posteljnino.