Glivice lasišča: kako prepoznati in zdraviti

Gliva lasišča (tinea capitis) je dokaj pogosto stanje. Povzročajo jo dermatofiti - plesni rodov Microsporum in Trichophyton, ki povzročajo mikrosporijo, trihofitozo in favus. V naših širinah med vsemi vrstami mikoz glave najpogosteje najdemo mikrosporijo. Do 90 - 97% bolnikov okuži z zooantropofilnimi glivami Microsporum canis bolnih muck, mačk in psov. Triofitoza je glede na pogostost lezij slabša od mikrosporije. Najpogostejša bolezen se pojavlja v južnih regijah, pa tudi v Republiki Saha (Jakutija). Glivice lasišča pri ljudeh, ki jih povzročajo trihofitoni, nastanejo pri stiku z bolnimi velikimi hišnimi ljubljenčki in glodalci. Favus je na ozemlju Ruske federacije izjemno redek.

Sl. 1. Glivice na glavi: mikrosporija (leva slika) in trihofitoza (desna fotografija).

Sl. 2. nitke micelija gliv v stratum corneumu kože.

Vzroki za glivične okužbe glave

Mikrosporija je najpogostejša okužba lasišča. Vzroki bolezni:

 • V 98% primerov mikrosporijo povzročajo zooantropofilne glivi Microsporum canis (pasji mikrosporum) in Microsporum folineum (mačji mikrosporum). Mačke (pogosteje) in psi (redkeje) zbolijo in prenašajo okužbo na ljudi. Ti povzročitelji povzročajo površinsko mikrosporijo.
 • V 2% primerov mikrosporijo povzročajo antropofilne glive Microsporumaudouinii (pogosteje) in bolj nalezljive Microsporumferrugineum (redkeje). Ti povzročitelji povzročajo infiltrativno-suppurativne mikrosporije.
 • Microsporumgypseum in Microsporumnanum živijo v tleh. Ta vrsta mikrosporije je zelo redka..

Trihofitoza lasišča je manj pogosta kot mikrosporija. Njeni povzročitelji so:

 • Antropofilne glive Trichophyton tonurans, redkeje Trichophyton violaceum. Povzročajo površinsko trihofitozo in povzročajo tudi kronično trihofitozo pri odraslih.
 • Zooantropofilne glive Trichophytonmentagraphytes (var.gipseum) in Trichophytonverrucosum (var.faviforme). Okužba nastane pri velikih domačih živalih in glodalcih. Gobe ​​so vzrok za razvoj infiltrativno-suppurativne trihofitoze.

Favus ali krasta je v Ruski federaciji izjemno redka. Povzročajo ga antropofilne glive Trichophyton Schonleinii. Poročali so o primerih okužbe z mišmi in mačkami.

Sl. 3. Kolonije gliv Microsporum canis (leva fotografija) in Trichophyton mentagrophytes (desno fotografijo).

Epidemiologija

 • Gliva Microsporum canis je okužena od bolnih mačk in psov (pogosteje mucke). Večinoma so bolni otroci. Okužijo se z neposrednim stikom z živalmi. Do obdobja pubertete opazimo samozdravljenje, ki je povezano z normalizacijo celično-humoralne imunosti.
 • Okužba z Microsporum gypseum in Microsporum nanum se pojavi pri odraslih, ki obdelujejo tla.
 • Antropofilne vrste gliv, ki povzročajo mikrosporijo in trihofitozo, se okužijo od bolnih in okuženih gospodinjskih predmetov (blazine, klobuki, šali, škarje, glavniki itd.).
 • Vir gliv Trichophyton mentagraphytes so domače živali: govedo, konji, teleta, koze in osli, pa tudi divje živali. Izvor Trichophyton verrucosum so majhni miši podobni glodalci, zajci, zemeljske veverice in morski prašički. Možen prenos okužbe z bolne osebe. Okužba živali se zgodi z neposrednim stikom, pa tudi z volno in luskami, ki jih živali puščajo na tleh, senu in krmi. Prebivalci podeželja in mest - zaposleni na dirkališčih, cirkusih, živalskih vrtovih in veterinarskih ustanovah - so bolni. Poleg živali je bila dokazana tudi vloga pri prenosu okužbe kobilic. Trihofitoni, ki jih najdemo v koruznih steblih in slami.
 • Favus se širi predvsem med člani iste družine. Nizka stopnja sanitarne in osebne higiene spodbuja pojav mikoze.

Sl. 4. Mačice, mačke in psi so glavni viri mikrosporije.

Sl. 5. Govedo in konji so glavni viri zooantroponske trihofitoze.

Znaki glivične okužbe na lasišču

Razlikujemo med površinsko in infiltrativno-suppurativno obliko mikrosporije in trihofitozo. Pri nekaterih bolnikih trihofitoza postane kronična..

Površinska oblika mikrosporije

5 - 7 dni po okužbi se na lasišču pojavijo 1 - 2 velika žarišča (s premerom 5 - 5 cm) redčenja las in veliko majhnih (premera 0,1 - 0,3 cm). Liste so zaobljene, imajo jasne meje, prekrite s sivkasto belimi (azbestnim) luskam. Vnetje je blago ali odsotno.

Dlake z mikrosporijo se ne odcepijo v korenu, kot pri trihofitozi, ampak na višini 4 - 8 mm, zaradi česar je videti obrezano (vrsta pokošenega travnika), zlahka izvlečejo, obdajo, podobno kot muff, nakopičene glivične spore. Po 10 - 12 dneh od nastanka bolezni lahko v žarkih Woodove fluorescenčne sijalke opazite smaragdno obarvan.

Sl. 6. Na fotografiji je gliva lasišča - mikrosporija.

Sl. 7. Na fotografiji glivice lasišča - mikrosporija ali ringworm.

Površna oblika trihofitoze

6 - 7 dni po okužbi se na lasišču pojavijo posamezne zelo majhne (majhno žariščno obliko) ali velike (velike žariščne oblike) žarišča. Nekatere lezije se zaradi fuzije povečajo v velikosti, zaradi česar lasišče pokrije veliko luskastih obližev. Veliki žarišči imajo nepravilno obliko in nejasne obrise. Vnetna komponenta je blaga.

Dlaka na glavi se odcepi pri korenu - na višini 2 - 3 mm, zaradi česar je koža videti kot črne pike. Prizadeti lasje so dolgočasni, izgubijo elastičnost, postanejo krhki, postanejo sive barve in se zgostijo. Del las ima konce ukrivljene v obliki kljuke. Skupaj z lomljenimi lasmi rastejo zdravi lasje. Pod Woodovo svetilko ni sijaja.

Brez zdravljenja bolezen traja leta in pogosto prevzame kronični potek, ki ga opazimo le pri ženskah. Pri moških se trihofitoza zdravi sama. V nekaterih primerih je lezija območja rasti brkov in brade..

Sl. 8. Na fotografiji je glivica lasišča - trihofitoza "črne pike".

Sl. 9. Na fotografiji trihofitoza območja rasti brkov.

Značilnosti poškodbe las s trihofitozo

Trichophyton ectothrix

Zooantropofilni trihofitoni spadajo v skupino Trichophyton ectothrix (ekto - zunaj). Imajo velike in majhne spore, ki tvorijo primere na dnu las: širše - velike spore, ožje - majhne spore. Poleg spore v obrobnem predelu las obstajajo kratke ali dolge verige zaobljenih spore. Trichophyton ectothrix je vzrok za razvoj infiltrativno-suppurativnih procesov in gnojnega zlivanja foliklov.

Trichophyton endothrix

Antropofilni trihofitoni spadajo v skupino endotrikov Trichophyton (endo - znotraj). Spore teh gliv najdemo znotraj las. Imajo zaobljeno obliko, velike velikosti (5 - 7 mikronov), lase napolnijo v notranjosti, ne da bi presegli njih, nameščeni so bodisi v obliki verig, bodisi napolnijo lase, kot vreča oreščkov.

Sl. 10. Trichophyton ectothrix: spore patogenov obdajajo dlake od zunaj, kot muff (fotografija na levi). Trichophyton endothrix: notranjost las je polna spore (fotografija desno).

Infiltrativno-gnojna oblika glivic lasišča

Vzrok za razvoj infiltrativno-suppurativne trichophytosis (pogosteje) in mikrosporije (redkeje) so dermatofiti zoofilnih gliv. Z boleznijo na koži glave se na začetku oblikujejo infiltrirane, ostro hiperemične velike žarnice. Nadalje je zaznan razvoj gnojnega procesa. Površina je prekrita s skorjami, ko jih odstranimo, najdemo gnoj, ki uhaja iz foliklov (slika spominja na satje). Ta tvorba se imenuje "folikularni absces" ali kerion Celci (satje Celzija). Kerion spremljajo slabo počutje, glavobol in vročina. Regionalne bezgavke se povečajo in postanejo boleče.

Sl. 11. Glivice na glavi. Začetna stopnja vnetja. Na prizadetem območju obstaja infiltracija in pordelost.

Sl. 12. Infiltrativno-suppurativna faza bolezni.

Sl. 13. Gnojno vnetje foliklov v predelu glave.

Sl. 14. Osredotočenost suppuration na glavi - kerion, spominja na velik absces.

Sl. 15. Na fotografiji je infiltrativno-gnojna oblika trihofitoze na območju rasti brkov in brade.

Znaki poškodbe lasišča pri kronični trihofitozi

Kronično trihofitozo lasišča povzročajo antropofilne glivi Trichophyton tonurans in Trichophyton violaceum. Bolezen pri dečkih, pridobljena v otroštvu, se samozdravi do obdobja pubertete. Trihofitoza pri dekletih v nekaterih primerih pridobi kronični potek, ki je povezan z disfunkcijo endokrinega sistema. V 80% primerov imajo bolniki hipofunkcijo jajčnikov. Bolezen ima blage manifestacije in traja dlje časa. Odrasli postanejo vir okužbe za otroke.

V glavnem so prizadete okcipitalne in temporalne regije glave. Lezije so majhne, ​​bledo roza barve, z difuznim ali majhnim žariščnim luščenjem. Razpadli lasje pri koreninah spominjajo na črne pike (črna pika trihofitoza). Območja lezije je pogosto težko določiti.

Sl. 16. Glivice na glavi. Kronična trihofitoza.

Favus je redka oblika mikoze glave

Favus (krasta) je v Ruski federaciji izjemno redek. Povzročajo ga glive Trichophyton schönleinii. Bolezen prizadene oslabljene ljudi (običajno otroke), ki trpijo zaradi hudih izčrpavajočih bolezni. Nizka stopnja sanitarne oskrbe prispeva k njenemu razvoju. Patogeni se prenašajo s stikom z bolno osebo ali njenimi stvarmi. Mikoza glave je težavna in dolgotrajna. Za bolezen je značilen pojav na lasišču fetidnih skorj (lusk, osti) s poznejšim razvojem kicatralno-atrofičnih sprememb in alopecije na koži. Med puberteto pri otrocih se bolezen ne zdravi spontano.

S klasično sliko mikoze se na lasišču pojavijo skodule - umazano rumene barve, suhe skorje v obliki omake, ki so kolonije gliv, ki tesno obdajajo lase. Sprva so skutle enojne, nato večkratne, v naprednih primerih pokrivajo celotno glavo, iz katere izvira neprijeten smradni (mišji) vonj.

Pri skvamozni obliki bolezni lezija lasišča spominja na seboroični ekcem, v hitri obliki se na prizadetih območjih pojavijo pustule.

Sl. 17. Skuterji s favusom.

Sl. 18. Na fotografiji škrlatna (leva) in neprestana (desna) oblika favusa.

Sl. 19. Huda favus oblika. Škarpe pokrivajo celo glavo.

Diagnostika mikoze lasišča

Diagnoza glivice lasišča temelji na zbiranju epidemiološke anamneze, klinični sliki bolezni in laboratorijski diagnostiki.

Mikroskopija

S to vrsto študije najdemo spore in micelij gliv, vendar je mikroskopijo razlikovati od trihofitoze nemogoče. Mikroorganizme identificiramo z uporabo metode kulture, ki ji sledi mikroskopija. Gradivo za raziskavo so pacientove luske in lasje, odvzeti iz obrobnega območja lezije..

Sl. 20. Mikroskopska slika Microsporum canis (puhast mikrosporum). Micelij je dobro viden (leva slika) in številni eksopori (desna fotografija).

Kulturne raziskave

Najbolj zanesljiv znak glivice lasišča je odkrivanje rasti patogenov na hranilnih medijih. Mikroskopija pridobljenega materiala vam omogoča, da prepoznate vrsto gliv.

Sl. 21. Vrste kolonij Microsporum canis (puhast mikrosporum). Odkrijejo ga pri bolnikih z mikrosporijo v 98% primerov.

Vzpostavitev tkivne oblike trihofitonov

Mikroskopija prizadetih las razkrije tkivno obliko trihofitonov:

 • Zooantropofilni trihofitoni spadajo v skupino Trichophyton ectothrix (ekto - zunaj). Spore teh gliv se nahajajo zunaj las. Trichophytos te vrste so vzrok za razvoj infiltrativno-gnojnih procesov na lasišču..
 • Antropofilni trihofitoni spadajo v skupino endotrikov Trichophyton (endo - znotraj). Spore teh gliv najdemo znotraj las.

Sl. 22. Lasna lezija Trichophyton ectothrix.

Sl. 23. Lezija las Trichophyton endothrix.

Diagnoza glivice lasišča z uporabo Woodove fluorescenčne sijalke

Sijaj smaragdne barve v žarkih fluorescenčne sijalke (Woodova žarnica) je značilen le za mikrosporijo.

Sl. 24. Fluorescenca (sijaj) las v žarkih fluorescenčne sijalke z mikrosporijo.

Zdravljenje glivic lasišča

V primeru poškodbe lasišča se uporablja kompleksno zdravljenje, ki vključuje sistemske antibiotike, lokalno uporabo protiglivičnih zdravil in antiseptikov, odstranjevanje dlak na prizadetem območju.

Dlake na ognjišču so obrite. S črno piko (kronično) trihofitozo se izvede odmik stratumskega roženice po povrhnjici po Arievichu.

Od sistemskih antibiotikov se uporablja Griseofulvin, zdravila, ki vsebujejo terbinafin in ketokonazol, flukonazol in intrakonazol.

Antifungalna mazila in geli za lokalno uporabo predstavljajo različne skupine antimikotikov. Lamisil, Exoderil, Mycospor, klotrimazol, bifonazol, oksikonazol itd. Se pogosto uporabljajo..

Za lokalno zdravljenje se nujno uporabljajo antiseptiki: 2 - 5% tinkture joda, raztopine furacilina, kalijevega permanganata in rivanola.

Pripravki, ki vsebujejo žveplo, katran in ihtiol, imajo dober piling. Salicilna kislina ima keratolitične lastnosti. Prikazana je uporaba žveplo-salicilnega mazila in mazanje lezij z 2% tinkturo joda.

Z manifestacijami hudega vnetja se uporabljajo kombinirani pripravki, ki vsebujejo kortiroidne hormone.

S favusom se griseofulvin uporablja interno. Uporabljajo se lahko zdravila, ki vsebujejo intrakonazol ali terbinafin. Odstranjevanje skrotuma se izvaja z nanašanjem salicilne mazila.

Več o zdravljenju mikrosporije, trihofitoze in favusa preberite v člankih "Mikrosporia", "Trihophytosis" in "Favus".

Ob najmanjšem sumu na bolezen lasišča se posvetujte z dermatologom. Šele v specializirani zdravstveni ustanovi vam bodo postavili pravilno diagnozo in predpisano bo ustrezno zdravljenje. Nepravilna terapija poslabša potek glivične bolezni in poveča tveganje za okužbo kontaktnih oseb.

Sl. 25. Rezultat pravilnega zdravljenja glivic lasišča

Preprečevanje glivičnih bolezni lasišča

Priporočila za preprečevanje glivic lasišča:

 • Izogibajte se stiku s potepuškimi mačkami in psi. Prepoznajte in zdravite bolne velike živali, kot so krave, teleta in konji.
 • Upoštevajte pravila osebne higiene.
 • Ne uporabljajte osebnih stvari drugih ljudi: klobuki, glavniki, brisače, lasnice, elastični trakovi itd..
 • Takoj poiščite zdravniško pomoč. Ne samozdravite!

Sl. 26. Mikrosporija je najpogostejša glivična okužba lasišča. Do 90% bolnih (predvsem otrok) se okuži z bolnimi mucami (pogosteje), mačkami in psi (redkeje).

Prognoza bolezni je ugodna. V celoti ga je mogoče ozdraviti, če upoštevate vse zdravniške recepte in preventivne ukrepe..

Sl. 27. Mikrosporija (levo) in trihofitoza (desno) na obrazu otroka.

Glivične bolezni lasišča

Gliva lasišča je redka, a zelo neprijetna bolezen. Spremljajo ga lahko različni simptomi in prej ko se postavi pravilna diagnoza in začne zdravljenje, hitreje se boste znebili mikoze..

Vzroki za glivice lasišča

Seborrhea je znak glivice lasišča

Vsaka gliva, vključno z glivicami lasišča, je zelo nalezljiva. Zobnik je običajno bolan človek. Spore in same glive se aktivno razmnožujejo na površini dermisa, kožne luske pa postanejo vir okužbe. Ko se gliva na koži zdrave osebe, se gliva začne intenzivno množiti in tvori vedno več novih žarišč mikoze.

A ne vedno, ko pride do stika z zdravim in bolnim človekom, pride do okužbe. Če želite ujeti glivo, morate upoštevati več ugodnih dejavnikov, med katerimi so naslednji:

 1. Toplo.
 2. Neupoštevanje pravil osebne higiene.
 3. Visoka vlažnost.
 4. Mikrokreske in druge poškodbe dermisa.
 5. Znižana imuniteta.

Gliva se lahko okuži tako prek oblačil, na primer pri poskusu s klobukom v trgovini ali na trgu, in v frizerjih, kozmetičnih salonih prek nesterilnih škarj. Okužbe se pogosto pojavljajo v telovadnicah, telovadnicah in drugih javnih dejavnostih na prostem.

Da se ne okužite z glivicami lasišča, je treba upoštevati naslednja pravila:

Na fotografiji izgleda kot gliva lasišča

 • V javnih bazenih nosite gumijasto kapo.
 • Pred uporabo operite novo kapo z milom za perilo..
 • Izogibajte se nošenju klobuka v zaprtih prostorih, da se izognete prekomernemu potenju.
 • Izogibajte se onesnaženju glave - umijte tako pogosto, kot je potrebno.
 • Zmanjšajte stik s potepušnimi živalmi.

Prisotnost lasišča je mogoče določiti s številnimi znaki in analizo lestvic.

Simptomi bolezni

Lasje so pokazatelj zdravja celotnega telesa, zato je izjemno pomembno spremljati njihovo stanje. Gliva glave ima več specifičnih lastnosti, pa tudi več običajnih, ki jih lahko povzročijo različne bolezni. Če so vaši lasje postali dolgočasni, tanki, krhki, morate biti pozorni na druge simptome.

 1. Lasje so postali pretirano suhi.
 2. Na dan izpade več kot 100 dlačic, nekatere pa so izpadle iz redčenja.
 3. Oblikujejo plešasti obliži.
 4. Na lasišču lahko vidite črne pike - konoplje iz odlomljenih dlačic.
 5. Na glavi so rožnate ali rdeče lise, ki imajo lahko sijaj.
 6. Piling kože.
 7. Videz rumenkastih lusk.
 8. Površina kože se lahko obarva rdeče in se rahlo dvigne.

Če odkrijete te simptome v sebi, se morate nemudoma obrniti na dermatologa ali trihologa. Ta bolezen ni nevarna, ima pa tri neprijetne posledice:

 1. Drugi so previdni pri bolni glivi.
 2. Glava ni videti estetsko prijetna, plešasti obliži morate skriti pod klobuki, zaradi katerih se glava pod njimi znoji in gliva se širi še bolj aktivno.
 3. Z mikozo parazitski mikroorganizmi izločajo strupene snovi, ki se z limfo in krvjo pretakajo na vse organe in tkiva, kar povzroča zastrupitev. Lahko ga spremlja splošna šibkost, glavoboli, slabost, zmanjšana imuniteta.

Kako izgledajo glivice lasišča na fotografiji

Glivice lasišča, ringworm in mikrosporije so videti zelo podobno. Izgledajo kot majhni, najpogosteje ovalni, plešasti obliži, z rdečimi plaki. Lasje se lomijo predvsem na ravni foliklov, spodnji del las pa pušča v koži - videti so kot črne pike. Na otip je mesto razvoja mikoze lahko vroče in štrli na površino..

Na površini epidermisa lahko opazite mehurčke s tekočino, pa tudi rumene gnojne izpuščaje.

Če so simptomi, ki jih imate, podobni fotografijam, predstavljenim v članku, je to razlog, da se obrnete na strokovnjake, ki bodo prepoznali patogena in vam predpisali pravilno zdravljenje.

Diagnostika

Glivice glave se diagnosticirajo vizualno ali s testiranjem. Za analizo se vzame element povrhnjice, na primer majhen kožni lusk, ki se pregleda pod mikroskopom. V nekaj minutah po strganju lahko zdravnik pove, kaj je povzročilo bolezen.

Mikroskopija las

Več žarišč mikoze

Diagnostični uspeh pogosto določa pravilno zbiranje patološkega materiala za mikroskopski pregled. Ambulanta nima vedno vseh formulacij in drugih pogojev za diagnozo. Zato pogosto sumljivo gradivo pošljemo v raziskave po pošti. Da bi material za pregled pravilno odvzeli, je treba ravnati zelo previdno in pri tem upoštevati pravila za odvzem biološkega materiala. Micelijske nitke ali glivične spore najpogosteje najdemo vzdolž oboda mikotskega žarišča, zato se na robovih loti strganje..

Pred mikroskopijo morate vizualno določiti najverjetnejšo vrsto glivične okužbe in na podlagi tega vzeti material za raziskave. V primeru gnojne oblike materiala iz lezije ne bi smeli vzeti za analizo, saj zaradi gnojne glive ni mogoče določiti in prepoznati. Poleg tega je treba, da analiza kaže visoko stopnjo zanesljivosti, pregledati več materialov - na mestu lezije lasišča z glivično okužbo lahko rastejo zdravi lasje in bolni lasje..

Lasje, luske, skorje in drug material se namestijo na stekleno stekelce. Veliki elementi so zdrobljeni, lasje pa razrezani na več delov. 3-4 dlake sumljive v svoji strukturi se postavijo v sredino pod mikroskopom, kjer se nanesejo 1-2 kapljice alkalije. Nekaj ​​materiala potrebuje ogrevanje. Lasje si najprej ogledamo pri nizki ločljivosti, nato pa pri visoki ločljivosti..

Pri odkrivanju nitk micelija različnih dolžin in debelin zdravnik postavi diagnozo. Zaznamo lahko tudi spore glive, ki ležijo tako posamezno kot v verigah.

Diagnostika s fluorescenčno sijalko Wood

Glivice lasišča pri otroku

To metodo je prvi predlagal fizik Robert Wood, ki je opazil, da nekatere strupene snovi, glive in drugi mikroorganizmi svetijo različne barve v luči tako imenovane "črne svetlobe". Dolgo valovna UV žarnica je vir tega sevanja. Kljub temu, da je naprava doživela pomembne spremembe, je načelo njenega delovanja ostalo enako. Za dosego največjega sevanja posebnega območja se uporablja fosfor.

Za natančno diagnozo glivice lasišča morate upoštevati naslednja pravila:

 1. Površina kože mora biti čista - brez nanesenih krem, mazil in drugih zdravil.
 2. Pred uporabo svetilke ne obrišite in ne umivajte kože.
 3. Diagnostika poteka v popolni temi.
 4. Pacientove oči je treba skrbno prekriti z robcem ali povojem.
 5. Svetilko je potrebno sijati vsaj 1 minuto.
 6. Naprava je nameščena na razdalji 20 cm od diagnosticirane površine kože.

Če je modra ali modra sijaj, potem je koža zdrava. Rumena, zelena, oranžna in rjava barva kažejo na prisotnost patologije.

Kulturne raziskave

Pri bolnikih z mikozo lasišča se na pregled odvzamejo prizadeti lasje, ki jih odstranimo s pinceto za epilacijo. Bolje je izbrati kratek, zvit, ukrivljen v obliki loka ali vejice, pa tudi dolg, vendar ob dnu pokrit z belim ali sivim plaščem. Če je izbira las težavna, lahko uporabite povečevalno steklo ali povečevalno steklo. Prav tako se na kožnih lestvicah opravi kultura, ki jo je priročno vzeti z iglo ali ostrim koncem skalpela..

Kulturne raziskave omogočajo ne le določitev bolezni, temveč tudi prepoznavanje njenega povzročitelja. Sestavljen je iz naslednjega. Material se postavi v posebno posodo, doda se hranilno gojišče in se pod vplivom določene temperature hrani do 30 dni. V tem času se bo opazila bodisi povečana rast določenega seva glive, bodisi ne bo rasti in seme se bo štelo za negativno.

Načela zdravljenja

Rdeča pika iz gliv

Da bi se znebili glivice lasišča, morate začeti zdravljenje čim prej. Obstajata vsaj dve metodi zdravljenja - ljudska medicina in tradicionalna. Prva možnost predlaga uporabo obkladkov, mask in losjonov iz sode, soli, joda, aloe soka, zeliščnih infuzij in decokcij. Druga možnost predlaga uporabo posebnih farmakoloških pripravkov in zdravil v obliki mazil, krem, razpršil in celo posebej zasnovanih šamponov.

Danes zdravljenje z zdravili velja za najučinkovitejši način, kako se znebiti neprijetnih simptomov. Zdravnik na podlagi pregleda bolniku predpiše mazila, kreme, tablete, šampone, razpršila in druga zdravila. Najpogosteje se uporabljajo nizoralna krema in šampon.

Antimikotiki imajo tudi svoje kontraindikacije, zato morate pred njihovo uporabo prebrati navodila za zdravljenje mikoze glave. Obvestite svojega zdravnika, če imate naslednja stanja ali bolezni:

 • odpoved ledvic;
 • bolezen jeter;
 • hormonsko neravnovesje;
 • rak, onkologija;
 • težave s krvožilnim sistemom.

Glivične kreme ne samo uničijo celice mikroorganizmov, ampak tudi lajšajo simptome, kot so srbenje, vnetje, pordelost, suha koža. Tablete je treba jemati po določeni shemi, ki jo predpiše zdravnik. Šampone nanašamo večkrat na teden, nanašamo jih na vlažne lase in masiramo do 7-10 minut.

Stadiji bolezni: kako izgledajo

Gliva lasišča se razvije precej počasi. Obstajajo tri stopnje:

 • začetni;
 • srednja;
 • zadnja faza.

Na prvi stopnji se koža praviloma začne luščiti, pordeti in bolečine se lahko pojavijo pri praskanju. Toda na drugi stopnji del las začne izpadati, odpadati, tanjšati. V tretji fazi se pojavijo plešasti madeži, znotraj katerih se roza plaki štrlijo nad nivo kože. Pojavi se lahko rumena pustularna okužba. Na tej stopnji je že prikazano kompleksno zdravljenje in skladnost s karanteno - bolnik je izredno nalezljiv.

Vrste glivične okužbe

Kljub dejstvu, da glivico povzročajo glivice, ima lahko bolezen drugačno vrsto, potek in zdravljenje, saj obstaja raznoliko število sevov glive. Vse bolezni običajno delimo na 3 vrste:

Mikrosporije

Mikrosporija je glivična bolezen, pri kateri prizadenejo predvsem kožo in lase, včasih pa so prizadete tudi nohtne plošče. Ime bolezni izvira iz imena njenega povzročitelja - glive iz rodu Microsporum. V navadnih ljudeh se imenuje "ringworm" - posebnosti njegovega pojavljanja so takšne, da bolan izgleda, kot da mu je odrezal posamezne odseke las.

Gliva bolne osebe ali živali vstopi v dermis, prodre vanj in se začne aktivno množiti. Če se lezija pojavi na lasišču, spore glive rastejo skozi lasne mešičke. Kot rezultat, se kutikula uniči, spore se zlepijo med lasnimi luskami, lasje se lomijo. Grobe obdajajo lase z vseh strani, tvorijo nekakšen pokrov in popolnoma napolnijo čebulico. Takšni lasje so prenašalci bolezni.

Mikrosporija velja za najpogostejšo glivično okužbo, z njo trpijo tako odrasli kot otroci. Mikrosporija je zelo kužna, zato je pomembna karantena. Najpogosteje zbolijo otroci in mlade ženske, odrasli zbolijo manj pogosto. To je posledica dejstva, da v laseh odraslih obstajajo organske kisline, ki so sposobne premagati bolezen. Upočasnijo rast gliv in pride do samozdravljenja..

Glavni vir bolezni so mačke, redkeje psi. Če se želite okužiti, morate neposredno kontaktirati bolno žival ali predmete, okužene z glivičnimi sporami. Tudi otroci se včasih okužijo v peskovnikih - enkrat v tleh lahko gliva preživi do 3 mesece.

Trihofitoza

Trihofitoza je glivična bolezen, pri kateri najpogosteje prizadenejo kožo in lase, redkeje nohte.

Trihofitoza lasišča

Povzročitelj je goba Trichophyton, od koder je ime bolezni izšlo. Okužba se pojavi z neposrednim stikom z bolno osebo, pa tudi z njegovimi osebnimi stvarmi. Predmeti za osebno higieno, pa tudi klobuki, glavniki, šali, škarje in posteljnina so poseben vir bolezni. Redko se prenos bolezni pojavi v frizerskih salonih, vrtcih, sanatorijih, internatih in šolah. Živali lahko prenašajo tudi glivice - zlasti glodalce (miši, podgane) in govedo (najpogosteje teleta).

Okužba ljudi z živali se zgodi s stikom s senom, prahom, onesnaženo z volno, ki jo prizadene gliva, in veliko manj pogosto - z neposrednim stikom osebe in živali. Najpogosteje se ta bolezen diagnosticira jeseni..

Favus

Favus lasišča

Prej so to bolezen imenovali krasta, danes pa je njeno uradno ime favus. Gre za glivično okužbo, ki jo poznamo že od antičnih časov. Včasih je bila zelo pogosta bolezen. Število bolnikov se je zmanjšalo zaradi rasti higienskih sposobnosti, materialne blaginje prebivalstva države, odprave množičnega naseljavanja mest s podganami in miši, zdravniškega pregleda in sanitarno-izobraževalnega dela.

Inkubacijska doba favusa traja 2-3 tedne. Bolezen pogosto postane kronična. Okužite se lahko z neposrednim stikom z bolnimi ljudmi ali s kontaminiranimi predmeti, kot so spodnje perilo, čevlji, igrače, oblačila. Otroci se najpogosteje okužijo, vendar ga lahko prvič odkrijemo v odrasli dobi. Samozdravljenje te bolezni ni značilno. Slaba prehrana, pomanjkanje vitaminov, oslabljena imuniteta, slaba oskrba lahko izzovejo bolezen.

Kako zdraviti glivice lasišča

Za zdravljenje glivic na lasišču je na voljo veliko zdravil. To ali tisto zdravilo predpiše zdravnik, ki določi natančen odmerek. Na algoritem zdravljenja vplivajo številni dejavniki, kot so imunost, sočasne bolezni - HIV ali sladkorna bolezen, starost, nosečnost in drugo. Najpogosteje dermatolog ali triholog predpiše kompleksno zdravljenje, sestavljeno iz več zdravil.

Lokalno zdravljenje

Lokalno zdravljenje je določeno s tem, da se zdravilo uporablja lokalno. Najpogosteje se uporabljajo posebne antimikotične kreme, paste, geli, spreji, mazila. Ogromno jih je in za vsak primer je predpisana drugačna droga. Bolj pogosto kot drugi zdravniki predpisujejo mazilo Klotrimazol ali nizoralni gel. Ta zdravila je treba uporabiti na prizadeta območja 1-3 krat na dan, kot je določil zdravnik.

Lokalno zdravljenje vključuje tudi uporabo posebnih šamponov, ki jih je mogoče kupiti v kateri koli lekarni..

Celovito zdravljenje

Kompleksno zdravljenje je sestavljeno iz jemanja tablet in topičnih zdravil. V notranjosti so najpogosteje predpisane tablete griseofulvin ali nizoral.

Priprave za zdravljenje glivic lasišča

Nizoral je tableta z učinkovino ketokonazol - 200 mg. Ketokonazol je sintetični imidazolni derivat dioksolana z fungicidnimi in mikostatskimi lastnostmi proti dermatofitom, kvasovkam (Candida, Malassezia, Torulopsis, Cryptococcus), dimorfnim glivam in višjim glivam (evimeceti). Pomožne snovi nizoral v tabletah jekleni koruzni škrob 80 mg, laktoza monohidrat 19 mg, polividon-K90 6,6 mg, mikrokristalna celuloza 3 mg, koloidni silicijev dioksid 0,7 mg, magnezijev stearat 0,7 mg, prečiščena voda.

Griseofulvin ima zdravilno učinkovino z enakim imenom, pa tudi dodatne snovi: krompirjev škrob, laktozo (mlečni sladkor), kalcijev stearat, polivinilpirolidon z nizko molekulsko maso (povidon). Nanaša se na protiglivična sredstva. Aktivno se bori proti glivicam lasišča: Trichophyton, Microsporum, Epydermophyton Achorionum.

Metode tradicionalne medicine

Pri zdravljenju glive na glavi se ne bi smeli zanašati na metode tradicionalne medicine. Bolezen je zelo odporna na zunanje dejavnike, zato se je nujno treba posvetovati z zdravnikom, zlasti ko gre za otroke. Otroka med boleznijo ne smejo peljati v šolo ali vrtec, njegovi osebni higienski predmeti morajo biti sterilizirani.

Za čiščenje lasišča lahko za gnojne lezije uporabite takšna ljudska pravna sredstva, kot so milo za perilo, soda soda, vodikovi peroksidni obkladki. Koristno bo tudi, da lase sperete z močno raztopino kamilice, čaja ali kave..

Šamponi proti glivicam

Obstaja veliko šamponov za glive. Upoštevajte najboljše med njimi.

 • Keto plus. Temelji na dveh aktivnih sestavinah - cinkovem piritionu in ketokonazolu. Obe snovi se aktivno borijo proti luskanju, izpuščajem, oteklinam in srbenju kože. Cink ima sušilni učinek, normalizira žleze lojnice. Ketokonazol se neposredno spopada z glivičnimi okužbami na celični ravni, zaradi česar je glivična membrana tanka in prepustna. Ta šampon proti glivicam je treba uporabljati dvakrat na teden mesec dni..
 • Mikozoral. Prav tako se bori proti vsem simptomom glivice lasišča in uniči glivico. Vsebuje Ketokonazol, ki zavira biosintezo ergosterola pri glivicah, kar vodi v spremembo sestave lipidnih komponent v membranah in smrt glive. Uporablja se 2-krat na teden do popolnega okrevanja..
 • Nizoral deluje tudi pri ubijanju glive. Nanese se na vlažne lase, peno in pusti na glavi 5-7 minut. Ko je stopnja napredna, se lahko nizoral uporablja vsak dan.
 • Zdravilo Sebozol pomaga znebiti simptomov glive, hkrati pa deluje zelo blago, zato ga lahko predpišejo nosečnicam in otrokom od 1. leta starosti.

Ali moram jemati antibiotike

Krhki lasje z glivicami

Obstaja mnenje, da glive ni mogoče zdraviti brez uporabe antibiotikov. V resnici to ni tako, vendar je vredno ugotoviti, zakaj zdravniki včasih predpišejo potek teh zdravil.

Najpogostejši zaplet glivične bolezni je dodajanje bakterijske okužbe. Gliva povzroči škodo na dermisu, zmanjša lokalno imunost, srbenje povzroči praskanje in travme na koži, kar postane odlično gojišče škodljivih bakterij. Glavni znak, da se je mikoza razvila v bakterijsko zapleteno bolezen, je prisotnost gnoja. V tem primeru dermatolog predpiše lokalno protimikrobno mazilo ali antibiotik širokega spektra skozi usta.

Imuniteta in glivice lasišča

Glivice lasišča najpogosteje prizadenejo otroke in to je posledica več dejavnikov. Najprej je struktura las pri otrocih mehka in prepustna, zaradi česar se glivice zlahka "ukoreninijo" in poškodujejo številne čebulice naenkrat. Drugič, otroci nimajo nekaterih organskih kislin v laseh. Kot veste, kislo okolje ni primerno za vitalno aktivnost teh parazitov, zato je veliko manj verjetno, da bodo prizadeti dlake odrasle ali živali..

Tretjič, otroci imajo nižjo imunost na vse vrste bolezni, zato se bolezen zelo hitro širi. Odrasla okužena oseba je lahko dalj časa prenašalka, hkrati pa se njegova bolezen navzven ne manifestira..

Za hitrejše okrevanje lahko zdravnik predpiše imunostimulirajoča zdravila, vitamine.

Ocene

 • Elizaveta: »Poleti smo bili z otroki na vasi in hčerke so bile ves čas zaposlene z mucami. In po 2 tednih so lasje začeli izpadati na lasišču, na vratu se je pojavila rdeča pika. Zdravnik ji je postavil diagnozo lišajev. Otroci so se okužili zaradi mucke. Nanesli smo nizoralno kremo in si lase umili z istim šamponom. Skoraj 2 meseca otroci niso hodili v šolo, saj so opazovali karanteno. Bolezen je bila ozdravljena prvič, lasje so začeli zelo hitro rasti. Ne bom več puščal svojih otrok k brezdomnim mačkam. ".
 • Marina: »Moj nečak je imel zastirko. Zdravili so jih z mazili in tabletami, ne vem pa katere. Vem tudi, da so v lekarni kupili šampone za glivice lasišča in vsi družinski člani so si s tem šamponom umili glave. To bi moralo zaščititi vsa druga gospodinjstva pred okužbo. Mimogrede, nihče ni bil okužen, čeprav sta doma še dva otroka. Najpomembneje je, da bolezen pravočasno opazite in bolnim preprečite obisk javnih mest. Ne vemo, kje se je moj nečak okužil, v njegovem okolju ni bolnih otrok. ".

Izhod

Glivica lasišča je neprijetna bolezen, ki na fotografiji izgleda kot plešasti obliži s plaki in suho kožo. Bolezen se dobro odziva na zdravljenje, zlasti če se uporablja celostni pristop. Najpogostejši bolniki so otroci in mlade ženske. Od te bolezni veliko manj verjamejo odrasli, zlasti moški. Inkubacijska doba traja do 2 tedna, v tem času je lahko nosilec nalezljiv. Okužba se pojavi od osebe do osebe, od živali do osebe, iz osebnih predmetov okužene in skozi pesek, s katerim je bolna žival prišla v stik.

Nevarnost glivic na lasišču in metode, kako se znebiti bolezni

Glivične bolezni (mikoze) lasišča so pogost in neprijeten problem sodobne osebe. Glede na neodvisne raziskave je velik delež odrasle populacije dovzetna za to bolezen, primeri bolezni pa med otroki niso redki. Glivice glave nikakor niso neškodljiva bolezen, ki pokvari estetski videz las, kot se morda zdi na prvi pogled, ampak resna bolezen, ki zahteva kompetentno zdravljenje in lahko privede do različnih zapletov.

Če se pojavijo prvi simptomi, na primer močno poslabšanje stanja las in nastanek velike količine prhljaja, se morate nemudoma posvetovati s trihologom. Glivice lasišča v zgodnji fazi bolezni so podobne manifestaciji drugih bolezni, zato je za natančno diagnozo potrebno opraviti analizo in nato nadaljevati z zdravljenjem.

Simptomi

 1. Gliva prhljaja.
 2. Srbenje v zadnjem delu glave.
 3. Luskaste obliži na lasišču, ki izgledajo kot lišaji.
 4. Izguba las.
 5. Tvorba abscesov na lasišču.
 6. Videz rdečih ali roza črevesja v predelu glave in vratu.
 7. Povečane mastne lase.

Zdravljenje

Kako zdraviti glivico na glavi v vsakem primeru, bo zdravniku pomagal določiti. Glavne metode zdravljenja:

 • poseben medicinski šampon za glivice lasišča;
 • imunostimulirajoči in vitaminski pripravki (navsezadnje je glavni dejavnik razvoja glivične bolezni oslabljena imuniteta in pomanjkanje vitaminov v telesu);
 • zdravilna mazila za glive;
 • zdravljenje glivične bolezni z ljudskimi zdravili.

Zdravljenje glivice lasišča je zahteven in dolgotrajen postopek, odvisno od stopnje razvoja bolezni, resnosti njenega poteka in posameznih značilnosti človeka. Če želite doseči pozitivne rezultate zdravljenja, je bolje, da se k temu lotite celostno..

Šamponi proti glivicam lasišča

V lekarnah obstaja široka paleta šamponov proti glivicam na lasišču. Najbolj znane in najpogosteje uporabljene blagovne znamke so:

 1. Nizoral.
  - Glavna sestavina tega šampona je snov ketokonazol, katere delovanje je namenjeno boju proti povzročitelju bolezni in preprečevanju njene rasti.
  - Uporaba šampona je kontraindicirana med nosečnostjo in dojenjem.
  - Nizoral se uporablja v tečajih: 5 dni vsakodnevne uporabe in nato dvotedenski odmor.
 2. Sebozol.
  - Ta šampon ima nižjo koncentracijo terapevtske snovi ketokonazol kot Nizoral, zato med nosečnostjo nima kontraindikacij, odobren je za uporabo tudi pri zdravljenju glivic lasišča pri otroku, starejših od enega leta..
 3. Mikozoral.
  - Blokira razvoj glive in lajša neprijetne simptome, kot so srbenje in prhljaj.
  - Pomaga hitro in učinkovito obvladovanje glivične okužbe.
  - Priporočljivo je uporabljati trikrat na teden mesec dni. Po potrebi tečaj ponovite čez mesec dni.
  - nima kontraindikacij za uporabo.
 4. Keto plus.
  - zdravilni šampon, ki vsebuje cink, poleg snovi, ki se borijo proti glivičnim celicam.
  - Prisotnost cinka v sestavi zagotavlja normalno delovanje lojnih žlez lasišča, kar odpravlja simptome bolezni in vrača estetski videz las, ustavi prekomerno izpadanje las.
  - Šampon se uporablja tudi v tečajih 2-3 na teden mesec dni.

Zdravljenje z mazili

Zdravljenje s specializiranimi mazili daje dober rezultat, glavna stvar je izbrati pravo mazilo, odvisno od vrste bolezni. Da se pri izbiri ne boste zmotili, se je treba posvetovati z zdravnikom, ki bo individualno izbral potrebna zdravila..

 1. Mazilo Terbizil.
  - Nanesite to mazilo na lasišče v majhni količini 2-3 krat na dan.
  - Destruktivno vpliva na glive.
 2. Mazilo Irunin.
  - Uporablja se za zdravljenje gliv z dvajsetdnevnim tečajem, 1-krat na dan.
 3. Cink-salicilno mazilo.
  - To mazilo odlično odpravlja simptome bolezni, ima protimikrobni in protiglivični učinek, pomaga pri odpravljanju glivic na vratu, ki se pogosto pojavljajo pri zanemarjanju bolezni lasišča.

Tradicionalna terapija

Zdravljenje glivice glave z ljudskimi zdravili je metoda, ki jo preizkuša čas in izkušnje mnogih ljudi. S pomočjo zdravilnih zelišč in poceni zdravil, ki so na voljo v vsakem domu, je mogoče znatno pospešiti proces celjenja. Številna ljudska zdravila so primerna za uporabo tako odraslih kot otrok..

Uporaba celandina

Preizkušena metoda z uporabo celandinskega soka proti glivicam na nohtih bo pomagala znebiti glivičnih lezij in znakov mikoze na vratu in lasišču.

 • Če želite to narediti, previdno prenesite majhno količino svežih stelandin stebel skozi sokovnik, namažite prizadeta območja s pridobljenim sokom, pustite 5-10 minut.

Sok celandina blokira rast glivic, odpravlja simptome in pospeši zdravljenje.

Krema iz repinega olja

Zdravilna krema iz repinega olja in tablete aspirina bo pomagala zdraviti glivice lasišča.

 1. Tri do štiri tablete aspirina v celoti raztopite v toplem lopovem olju, pred spanjem vtrite v prizadeta območja.
 2. Aspirin ima odličen antiseptični učinek, oslabi glivico in se bori proti njenemu razvoju.
 3. Uporaba takšnega zdravila je priporočljivo ponavljati enkrat na teden..

Burdokovo olje pomaga prodreti aspirin znotraj glivične okužbe, poleg tega pa ima opazen učinek v boju proti prhljaju in blagodejno vpliva na strukturo las.

Maska iz eteričnega olja iz cedrovine

Uporaba močnih eteričnih olj lahko škodljivo vpliva na glive.

 1. Ne smete jih uporabljati prepogosto, dovolj bo ponoviti postopek vsaka dva tedna, na primer izmenično z uporabo protiglivičnih šamponov.
 2. Če želite narediti masko, zmešajte eterično olje cedrovine z oljem grozdnih semen v enakih razmerjih in nanesite na prizadeta območja lasišča, izdelek pustite 30-40 minut ali celo eno uro, glavo pa ovijejte s toplo krpo.

Ta način uporabe pomaga znebiti glive in njenih simptomov, pa tudi izboljša stanje las, odpravi maščobo, krhkost in ustavi izpadanje las..

Izpiranje las iz breze

Za spopadanje z enim najbolj neprijetnih simptomov glivice lasišča - prhljajem - izpiranje glave po umivanju (po možnosti z zdravilnim šamponom) z decokcijo brezovih brstov.

 1. Če želite to narediti, nalijte kozarec posušenih brezovih brstov s 5 litrov vrele vode in vztrajajte eno uro.
 2. Izperite lase z nastalo brozgo.

Takšno zdravilo lahko uporabite ne le med zdravljenjem glivične bolezni, ampak tudi za preprečevanje in preprosto kot zdravilno sredstvo za lase..

Zdravilni šampon

Doma lahko naredite čudovit šampon za boj proti glivicam.

 1. Če želite to narediti, dodajte žlico naravnega brezovega katrana običajnemu šamponu (250 ml), dobro pretresite in uporabite za vsakodnevno šamponiranje..
 2. Po uporabi lase temeljito sperite z veliko vode, da odstranite poseben vonj po katranu.

Ta domač šampon odstranjuje glivice na lasišču in krepi lase, zaradi česar je debel in močan..

Čebulna maska

Dokaj učinkovita metoda za boj proti glivicam je uporaba čebulne maske.
Za pripravo boste potrebovali:

 • 1 velika čebula;
 • 50 ml lanenega olja;
 • 1 žlica naravnega medu.

Čebulo sesekljajte z mešalnikom ali jo mleto, zmešajte s preostalimi sestavinami, nanesite na vneta območja, pustite, da se namakajo 15-20 minut, zavite v film, sperite po predpisanem času. Uporabljajte vsaka dva tedna, dokler ne dosežete želenih rezultatov. Čebulno masko lahko uporabite v kombinaciji z mediciranim šamponom. Ta metoda zdravljenja bo prinesla pozitivne rezultate precej hitro..

Preprečevanje

 1. Med zdravljenjem glivične okužbe se je vredno držati tudi pravilne prehrane, iz svojega jedilnika izključite sladkarije, prekajeno in mastno hrano, ocvrto hrano in peciva..
 2. Da bi preprečili glivice lasišča, se izogibajte uporabi glavnika, brisač, pripomočkov za lase drugih ljudi, saj se gliva zlahka prenaša s takšnimi osebnimi predmeti.
 3. Savne ne smete obiskati prepogosto, solarij je pod soncem z razkrito glavo.
 4. Da bi se izognili ponovitvi glivične okužbe, je treba skrbno nadzorovati higieno glave, izbrati primerne šampone, balzam in druge izdelke, nositi klobuke, ki ustrezajo vremenskim vplivom..
 5. Za splošno krepitev telesa ne bo odveč jemati multivitamine dvakrat letno..

Zaključek

Kot je jasno pri preučevanju metod zdravljenja glivične okužbe, največji rezultat prinesejo kombinirani postopki. Torej, najboljši učinek je dosežen s hkratno uporabo ljudskih receptov in zdravil, ki jih je predpisal zdravnik..

Ne pozabite na uporabo vitaminskih pripravkov in zdravil za izboljšanje imunosti. Dejansko so najpogosteje ljudje, ki trpijo zaradi glivične bolezni, ljudje, nagnjeni k pogostim prehladom in nalezljivim boleznim, ki imajo oslabljeno telo, ki ne more prenesti škodljivih dejavnikov in patogenov.

Kako se znebiti glivice lasišča

Gliva ali znanstveno mikoza je zelo neprijetna bolezen, še posebej, če prizadene lasišče. Obstaja veliko vrst glivičnih okužb in vsaka ima svoje simptome in načine zdravljenja..

Če je gliva okužba, jo lahko s tesnim stikom zlahka prenesemo od osebe do osebe. Dovolj je, da s pacientom uporabite nekatere stvari, glavnike ali brisače. Da se izognete neprijetnim posledicam, o katerih bomo razpravljali v članku, morate strogo upoštevati pravila higiene..

Simptomi glivice lasišča: kako prepoznati?

Srbenje, vnetje, luščenje in delna ali celo popolna plešavost... Razlog za vse te težave je enak, a kateri? Žal, vrste okužbe ne bo mogoče takoj prepoznati in zdraviti glive glave..

Obrnite se na specialista trihologov in dermatologov iz Claudererjevega trihološkega centra v Moskvi. Predpisali bodo popoln pregled, opravili teste, prepoznali patogena in izbrali učinkovito zdravljenje. Na srečo se večina kožnih glivičnih bolezni zdravi doma, ne da bi šli v bolnišnico..

Za hitrejši in bolj stabilen rezultat pri kompleksni terapiji lahko uporabite preverjene in učinkovite izdelke francoske blagovne znamke Clauderer. Kvalificirani zdravniki v centru vam bodo pomagali izbrati pravo kombinacijo mleka, serumov in šamponov iz 26 certificiranih, klinično preizkušenih izdelkov blagovne znamke. S pravilnim pristopom simptomi glivice lasišča precej hitro minejo..

Glavna nevarnost je, da so številni simptomi podobni drug drugemu in so enako pomembni za več vrst gliv hkrati. Seznam takih manifestacij vključuje:

 • poslabšanje sestave in strukture las (suhost, porjavelost, izguba);
 • luščenje lasišča (okrogla območja brez jasnih meja);
 • intenzivno izpadanje las in delna plešavost glave, nastanek plešastih obližev na območjih, ki jih prizadene gliva;
 • tvorba konveksnih rožnatih plakov na lasišču, na katerih se oblikujejo majhni mehurčki z rumenkasto-sivo skorjo;
 • krhki lasje - deblo se zlomi pri samem korenu;
 • nastanek abscesov in nezdravljivih jočnih razjed na lasišču.

Najpogosteje je gliva latentna in jo je težko diagnosticirati v zgodnji fazi. Prvi opozorilni zvon je hud prhljaj..

Kako diagnosticirati lasišče za glivice

Kaj lahko povzroči glivice lasišča? V bistvu patogene glivične in virusne bakterije določene skupine postanejo vzrok za širjenje okužbe lasišča pod lasiščem..

Za natančno določitev vrste in narave okužbe naši trihologi opravijo popoln pregled in celoten obseg potrebnih laboratorijskih preiskav. Dlake pregledamo pod črno svetilko (Les), da ugotovimo prisotnost glivičnih bakterij v njeni strukturi. Če je rezultat pozitiven, se bolniku dodeli vrsta kulturnih testov in kultura za bakteriologijo. Šele na podlagi rezultatov teh raziskav triholog določi, kako in kako zdraviti glivice lasišča..

Vrste gliv na glavi

Najpogostejše vrste glivičnih kožnih okužb so mikrosporoza in trihofitoza, bolj znana kot ringworm. Še bolj nevarno in težje v smislu zdravljenja je krasta ali favus. Srednjeazijske in bližnjevzhodne regije veljajo za rojstni kraj neprijetne bolezni. V evropskih državah, vključno z našo, je to redko.

Mikrosporia je okužba, ki jo je enostavno ujeti domače živali in živali na prostem, zato otroci najpogosteje trpijo za njo. Bolezen se pogosto prenaša na vse družinske člane. Vzrojevalec, zarjavel in puhast mikrospor, se širi po običajnih gospodinjskih predmetih z veliko hitrostjo. Lahko pa traja mesece, da učinkovito ozdravimo bolezen..

Dolgo in težko zdravljenje in okrevanje je glavna razlika med mikrosprozo in drugimi vrstami glivic lasišča. Ob prisotnosti pogojev, potrebnih za razmnoževanje, se širjenje mikrosporjev pojavi s hitrostjo epidemije. Simptomi so zelo podobni pršicam: pordela koža, srbenje, luskanje, oteklina, lomljenje las in sivkasto obliži. Zaradi tega za natančno diagnozo narave glive ne gre zgolj z inšpekcijskim pregledom - laboratorijski pregled je obvezen. Proces vnetja je slabo izražen, vendar se na mestu edema tvorijo gnojne skorje..

Trihofitoza je ena najtežjih okužb. Glive trihofita lahko povzročijo intenzivno izpadanje las in plešaste obliže. Ker je mošulina zelo nalezljiva, predstavlja največjo nevarnost za otroke, mlajše od 12 let..

Prenos okužbe se zgodi s tesnim stikom z bolnikom, pa tudi pri uporabi njegovih higienskih izdelkov in stvari. Obstajajo primeri okužbe z bolnimi živalmi, vendar se to ne zgodi pogosto.

Trihofitoza je dveh vrst:

 • Površno. Njeni glavni znaki se pojavijo že na 5-7 dan: intenzivno luščenje na lasišču, srbenje, pordelost, oteklina. Lasje se lomijo pri samih koreninah, na vneti koži pa puščajo le kratke drobce debla. Kraj je prekrit s sivkastim cvetom - to je rezultat aktivnosti okužbe. Območje prizadetega območja kože je kot 2-3 cm plak.
 • Infiltrativno-gnojni (globoki). V prvih dneh po okužbi so simptomi skoraj nevidni. Inkubacijska doba lahko traja do dva meseca. Po tem se na lasišču pojavijo tumorske pege z ostrimi rdečimi obrisi, ki se začnejo luščiti. Na mestih desquamation se tvorijo skorje in vezikle (gnojni pretisni omoti), ki se razpočijo s pritiskom. Splošno zdravje se poslabša, pojavi se šibkost, znaki zastrupitve, bezgavke nabreknejo, postanejo boleče. Vse to lahko spremljajo alergijski izpuščaji in vročina. Globoka trihofitoza zahteva nujno zdravniško pomoč, saj lahko zamuda privede do obsežnega abscesa in vnetja.

Favus je vrsta glive, ki se prenaša od osebe do osebe na enak način. Njegov glavni simptom je tvorba rumenih skodelic in ščitov na celotnem lasišču. V središču vsake takšne novotvorbe je depresija, prav na mestu, kjer bi morali rasti dlake. Nepravočasno in nepravilno zdravljenje vodi do hitrega povečanja območja prizadetih območij in nastanka kraste. Pod njimi se začne resen proces razvoja atrofije kože in plešavosti. Posledica širjenja kraste je ostro udomačenje in oslabitev strukture las, njihova izguba. Zaradi tega so lasje na glavi videti kot dotrajana stara lasulja..

Kako ozdraviti glivice lasišča

Prhljaj in srbenje, vneto lasišče so prvi znaki okužbe in bolezni las. Če v zadnjem mesecu niste zamenjali šampona (ali katerega koli drugega zdravila), niste bili izpostavljeni močnemu stresu in vam je beli "sneg" pospravil lase, potem imate resen razlog, da ste previdni. Ti simptomi so dober razlog za napotitev na trihologa ali dermatologa. Šele po opravljenih vseh preiskavah in študijah zdravnik predpiše terapijo.

Zdravljenje glivične okužbe lasišča je najprej sestavljeno iz jemanja protiglivičnih zdravil sistemskega načela delovanja. Le to je treba storiti po zdravnikovem receptu, saj sodobni farmacevtski pripravki proti glivicam na lasišču vsebujejo številne strupene sestavine.

Jemanje takšnih zdravil je kontraindicirano pri ljudeh, ki trpijo zaradi:

 • presnovne motnje;
 • odpoved ledvic;
 • onkološke bolezni;
 • vaskularne patologije okončin;
 • hematološke težave.

Za zdravljenje kožne glive se najpogosteje uporabljajo zdravila:

 • Mikonazol, Griseofulvin, Stop-Active, Klotrimazol, Tinedol;
 • tablete in mazila na osnovi keratola ("Exoderil", "Terbinafin", žveplovo ali salicilno mazilo;
 • sredstva lokalnega spektra, kot so serumi in blagi šamponi podjetja Clauderer.

Toda tudi pri močnih protiglivičnih zdravilih lahko traja nekaj mesecev, da ozdravi. V hudih primerih lahko zdravnik predpiše antibiotike, zdravila, ki vsebujejo hormone, predpiše strogo dieto in vzame zdravila za zdravljenje in preprečevanje disbioze.

Z blago obliko glivične okužbe lahko uporabite ljudska pravna sredstva, na primer evkaliptus, repino ali ricinusovo olje. Po šamponiranju lahko lase sperete z decokcijo vrvice, kamilice, kalendule in šentjanževke. Po tem so videti mehkejši in svetlejši. Tudi doma lahko za zdravljenje glivic lasišča pripravite zdravilo, ki lajša rdečico in srbenje iz oljčnega soka, česna in limone. Toda tudi takšno zdravljenje glive se je treba dogovoriti z zdravnikom..