Otrokova glava je nehala rasti

Hčerko sem rodila v 36. tednu po cs, 8 | 8 apgar, obod glava 34, prsni koš 33, teža 2930 g. V 1 mesecu amb. Glava 34,1, teža 4000 g; 3 mesece okoljski cilj 36, 5500 gr; 4 mesece - 38, teža 6300 g; 5 mesecev - 39,1 teža 6800 g; 6 mesecev - 40,5; 7 mesecev - 42. In zdaj smo stari 11 mesecev, teža 9200 g, glava pa 42 in je. Otrok se razvija po starosti. Pri 7 mesecih je plazila, pri 10,5 mesecih je začela govoriti. Ponoči zelo slabo spimo, nenehno se zbujamo in kričimo, včasih pa v snu kričimo. Vso noč se mudi okoli postelje. Začel sem ji dajati 1 tableto glicina zjutraj in 2 ponoči, a spanec je bil še vedno slab. V polikliniki ne morejo postaviti ustrezne diagnoze, pravijo, da bi moral zaostal za njeno glavo, vendar me skrbi. Naša pomlad se še ni zaključila, vendar se bo kmalu zaključila. Nevrolog postavlja vprašanja mikrocefaliji. Povej mi, zakaj je glava nehala rasti? In na splošno je bilo v vaši praksi tako, da se je rast ustavila in čez nekaj časa je spet začela rasti glava? In tudi svetujte, kaj storiti, da otrok spi. Poskušal sem dati valerijske galebe, kopane v iglavčnem ekstraktu, v vrvici in valerijani - vse to je na nas navdušilo, spali smo stoječi ponoči.

Alice

Objavite komentarje

Samo člani skupine lahko komentirajo.

Velika glava v otroku

Vsebina:

Včasih starši opazijo, da ima otrok veliko glavo. Še več, če je otrok majhen, mu je fontanel slabo poraščen, opazita se njegova izboklina in pulsacija. Safene žile na glavi in ​​čelu nabreknejo. Lahko pride do motenj gibanja. Najpogosteje to kaže na prisotnost bolezni, kot je hidrocefalus pri otroku, ko se v lobanji nabira tekočina.

pomembno Pri starejših otrocih se lahko hidrocefalus razvije po možganski travmi, pa tudi po meningoencefalitisu. V takih primerih jih skrbi močan glavobol, bruhanje je možno. Za natančno diagnozo stanja dojenčka se morate posvetovati z zdravnikom.

Norme velikosti glave pri otrocih

Pri ocenjevanju fizičnega stanja dojenčkov v prvem letu življenja se veliko pozornosti posveča ocenjevanju takšnih kazalcev, kot so:

 • rast;
 • utež;
 • Obseg glave;
 • obseg prsnega koša.

Njihovo odstopanje od norme lahko kaže na določeno bolezen..

Informacije Obseg glave novorojenčka se običajno giblje od 29 do 34 cm. V prvem letu življenja se ta parameter znatno poveča..

To postane mogoče zaradi dejstva, da kosti lobanje še niso popolnoma zlite. Torej, do 6 mesecev se volumen otroške glave poveča za 1,5 cm, nato pa za 0,5 cm na mesec in doseže približno 44 cm na leto.

Vzroki patološkega povečanja velikosti glave

Če ima dojenček obseg glave že v obdobju novorojenčka, ki presega starostne kazalce, potem to alarmira tako starše kot zdravnike. Vendar bi bilo napačno upoštevati ta kazalnik ločeno. Obseg glave se običajno ocenjuje glede na obseg prsnega koša. Otrok v prvem letu življenja običajno poveča svojo telesno zmogljivost, tako da je povečanje obsega prsnega koša pred povečanjem obsega glave. V nasprotnem primeru lahko razmišljate o kapljicah možganov (če obstajajo že drugi znaki).

Na razvoj hidrocefalusa vplivajo tudi:

 • diabetes mellitus ali hipertiroidizem pri materi;
 • prezgodnjost (dejavnik tveganja);
 • rojstvo otroka v stanju asfiksije, pa tudi, če je bil otrok med intrauterinim razvojem zaradi takšnih ali drugačnih razlogov zaznan nezadostna oskrba možganov s krvjo;
 • pri starejših otrocih - preneseni meningoencefalitis.

Kaj storiti za starše, ko je potrebno zdravljenje

nasvet Če opazite nesorazmerno povečanje glave malčka, se morate posvetovati z zdravnikom. Včasih lahko pediater sam to nakaže med rutinskim pregledom. V takih primerih je predpisan ultrazvok možganov..

Če je diagnoza hidrocefalusa potrjena, otroka zdravi nevrolog. Običajno se predpisujejo diuretiki, pa tudi zdravila, ki izboljšujejo možgansko cirkulacijo.
Za nekatere oblike bolezni se operacija izvaja na specializiranem nevrokirurškem oddelku. Če je hidrocefalus simptomatski, se zdravi osnovna bolezen, ki je povzročila take pojave.

Napoved in posledice

Napoved za zdravje in dobro počutje otroka določa več dejavnikov:

 • resnost bolezni;
 • pravočasnost odkrivanja;
 • pravilnost predpisanega zdravljenja.

Ob natančnem izpolnjevanju zdravnikovih receptov je prognoza ugodna, v zapostavljenih primerih in ob odsotnosti zdravljenja otroci pogosto zaostajajo v duševnem in telesnem razvoju. Toda tudi otroci, ki se ne razlikujejo od vrstnikov, potrebujejo poseben pristop vzgojiteljev in učiteljev, redni nadzor specialistov in opravljene rehabilitacijske tečaje v bolnišnici in posebnih centrih..

Glava novorojenčka hitro zraste

Obseg glave in obseg prsnega koša pri otrocih po mesecih: velikosti in starostne norme v tabeli

Obseg glave novorojenčka se meri na rojstni dan in vsak naslednji mesec (matere bi morale svojega otroka redno peljati k pediatru na pregled). Skupaj z drugimi parametri - na primer višina, teža, obseg prsnega koša, obseg glave kažejo na skladnost ali neskladnost z razvojnimi normativi (priporočamo branje: normalne stopnje rasti novorojenčka). Prevelika ali premajhna velikost glave pri novorojenčku kaže na patološke procese - hidrocefalus ali mikrocefalus. Pogosto so majhna odstopanja od norme posledica genetske nagnjenosti malčka.

Standardni kazalci obsega glave

Takoj, ko se otrok rodi, bodo zdravniki zagotovo opravili vse potrebne meritve, vključno z merjenjem volumna otroške glave. Najdeni kazalnik se primerja glede na parameter prsnega pasu. Na primer, na dan poroda parametri glave malčka presegajo parametre prsnega koša za 2 cm, do 4. meseca se ti kazalniki izravnajo, bližje letu pa obseg prsnega koša presega parameter za glavo glave za 2 cm.

Povprečni parametri obsega glave ob rojstvu so 34-35 cm, obseg prsnega koša pa 32-34 cm. Velikost otroške glave se v prvem letu življenja zelo aktivno poveča in do 1. leta se bo njen obseg povečal za 12 cm.

V prvem trimesečju otrokova glava raste še posebej hitro. V 4. mesecu življenja bo njegova prostornina enaka 40-42 cm, saj vsak preživeli mesec doda 1,5-2 cm na obod glave novorojenčka. Dojka se ne manj intenzivno poveča in do tega trenutka bosta oba parametra imela približno enake vrednosti.

Formule za izračun

Vsak starš lahko samostojno izmeri obseg glave svojega novorojenega otroka in ga primerja s standardnimi kazalci. Za to obstaja posebna formula izračuna, ki vam bo povedala, ali se obseg glave vašega otroka ujema s povprečnimi podatki.

Če želite izmeriti volumen glave in obseg prsnega koša, boste potrebovali navaden merilni trak. Nadalje dobljene kazalnike primerjamo s standardi iz preglednice

Kot vodilo se upošteva starost 6 mesecev, ko je obseg glave dojenčka 43 cm. Če želite izračunati standarde prejšnjih mesecev, morate od te vrednosti za vsak mesec odšteti 1,5 cm:

 • na primer, velikost glave 4 mesečnega dojenčka je 40 cm (43 - 1,5 - 1,5 = 40).

Po pol leta se formula rahlo spremeni in za vsak mesec življenja morate dodati 0,5 cm:

 • na primer, obseg glave 9 mesečnega dojenčka je 44,5 cm (43 + 0,5 + 0,5 + 0,5 = 44,5).

Takšen izračun bo pomagal izračunati velikost otrokove glave, vendar bodo to le približne številke, saj se podatki za dečke in deklice razlikujejo zaradi njihovih fizioloških značilnosti. Obstajajo tudi kazalci za otroke vsake posamezne starosti..

Povprečne tabele

Spodaj je tabela, ki prikazuje, po WHO, povprečni obseg prsnega koša in glave v starosti od 1 meseca do 1 leta.

Obstajajo ločeni parametri za merjenje velikosti glave pri nedonošenčkih, saj so njihovi kazalniki nižji od povprečnih vrednosti in ne rastejo tako intenzivno kot pri rojenih dojenčkih..

Zgornji kazalniki so pomembni samo za tiste dojenčke, ki so se rodili pravočasno. Nedonošenčki imajo svoje mize in standarde za antropometrijo.

Spodaj je tabela vrednosti za otroke od 1 do 7 let:

Odstopanja od norm v volumnu glave

Prostornina otrokove glave sama po sebi ne nosi nobenih informacij, če se ne meri v povezavi z drugimi parametri, ki bodo določali hitrost razvoja in rasti novorojenčka. Včasih celo majhna odstopanja od norm ne kažejo na nobene bolezni, če se skupaj z drugimi kazalniki slika normalizira.

Močna odstopanja od normativov pomenijo, da morajo biti starši bolj pozorni na videz otroka:

 • Prevelika glava v kombinaciji z drugimi značilnostmi (veliko štrleče čelo, razhajajoči šivi, izbočeni veliki fontaneli, venska mrežica in nevrološke motnje) so znaki hidrocefalusa (več podrobnosti v članku: kdaj se otrokov fontanelle zdravi? Ta bolezen je povezana z nabiranjem tekočine v možgani.
 • Novorojenček s pretirano majhno glavo in številnimi stranskimi simptomi (majhno čelo, zaprte fontanele, nevrološke motnje) ima mikrocefalijo. Obe bolezni zahtevata nujno medicinsko zdravljenje. Natančne diagnoze je mogoče najti s pomočjo ultrazvoka.

Pravilno merjenje premera glave

Da bi se izognili morebitnim napakam in napačnim domnevam, je treba otrokovo glasnost pravilno izmeriti. Odčitke je treba vzeti s centimetrskim trakom, tako da od zadaj prehaja jasno skozi okcipitalno izbočenost, spredaj pa - skozi grebene obrvi. Pri merjenju prsnega koša trak postavite strogo na ravni bradavičke spredaj, zadaj pa na nivo spodnjega kota lopatice. Pri merjenju parametrov mora biti otrok v mirnem stanju (ne jokati ali kričati), sicer bodo indikatorji napačni.

V zvezi s telesom je glava novorojenčka vedno videti nekoliko nesorazmerno - to je normalno stanje. Proporcije bodo enakomerne in se približajo običajnemu videzu odraslih. Starši bodo sami lahko opazili, da nekaj ni v redu in sumili na razvoj katere koli patologije, izkušen pediater pa bo nedvomno pomagal pri tem. Otroci s hidrocefalusom ali mikrocefalusom se opazno slabo počutijo in spremenijo videz. S patološkim hidrocefalusom se močno poveča obseg glave v primerjavi s kazalniki prejšnjih mesecev.

Glava novorojenčka: oblika, velikost, fontanelle. Vse je dobro?

Ko se fontanela zaraste in kakšen naj bo obod glave otroka

Kaj lahko oblika glave novorojenčka in njegova velikost povesta staršem? Kakšne "signale" o dojenčkovem stanju daje velika fontana? Strahove in dvome matere razrešimo.

Fontanelle novorojenčka

Majhna vdolbinica na kroni otrokove glave - fontanel - med rojstvom otroka opravlja pomembno nalogo. In tudi po rojstvu ji daje resno vlogo in hkrati - posebno pozornost matere in zdravnice.

Fontanelle so območja na sklepih lobanjskih kosti, ki so namesto kostnega tkiva prekrita z mehkimi elastičnimi membranami. Zahvaljujoč njim je otrokova glava prožna in med porodom se lahko prilagodi krivinam materine medenice. Obseg in velikost otrokove glave ob rojstvu se zmanjšuje, kar ščiti tako otrokove možgane kot materine organe pred poškodbami.

Skupaj je šest fontanelov, pri polno rojenih dojenčkih do rojstva pa praviloma ostane odprt le en, v območju krošnje, tako imenovani velik fontanel. Običajno je njegova velikost od 0,5 do 3 cm, oblika pa spominja na diamant. Po rojstvu otroku pomaga, da se prilagodi spreminjajočemu se zunanjemu okolju: ohranja telesno temperaturo, uravnava nihanja intrakranialnega tlaka.

Celo leto nevede skušamo obiti to veliko fontanelo, ko božamo otrokovo glavo, slečemo mu čepico in jo počešemo. Neposredno pod kožo je tanka in sijoča ​​močna, vendar elastična membrana, ki jo bo kasneje nadomestila kost, pod njo pa pulzira precej velika žila. Prav ona nabrekne, prenaša vibracije arterij in srca, ko dojenček joka, kriči ali globoko vdihne.

Veliki fontanel se zarašča postopoma in se med 6. in 18. mesecem popolnoma zapre. Kdaj točno se to zgodi, je odvisno predvsem od značilnosti otrokovega telesa. Čeprav je prepočasna ali obratno hitra rast fontanele znak bolezni, vendar ne sama po sebi, temveč skupaj z drugimi simptomi. Torej, najpogosteje se "udrtina" preveč upogne zaradi rahitisa. Dogaja se tudi, da fontanel izgine že v prvih šestih mesecih otrokovega življenja - razlog za to je kršitev izmenjave kalcija in fosforja v telesu.

"Votla" ne potrebuje posebne nege. Krhotine se lahko dotaknete tako z roko kot z glavnikom, čeprav seveda nanjo ne bi smeli močno pritiskati, tako kot na kateri koli drugi del otrokovega telesa.

Po pojavu fontanela lahko ocenite stanje otroka. Običajno ne sme niti nabrekniti niti potoniti; z dotikom fontanela s prsti je enostavno občutiti pulzacijo.

Če se fontana postane trda na dotik, se je vredno obrniti na zdravnika, v njej ni čutiti pulzacije, nabrekne ali potone, dojenček pa je zaskrbljen ali, nasprotno, videti letargičen (običajno fontanela lahko nabrekne, ko dojenček joka, toda potem se hitro vrne v prejšnjo obliko). Ko se fontanel potegne navznoter, lahko to kaže na močno dehidracijo otroka: nujno ga je treba pokazati zdravniku.

Oblika in velikost glave novorojenčka

Oblika glave pri novorojenčkih je lahko ne samo okrogla, temveč tudi podolgovata, sploščena, ovoidna - in vse te možnosti veljajo za normo. Zakaj se to dogaja?

Po rojstvu kosti lobanje pri dojenčkih še niso preveč goste (v prvem letu življenja se morajo končno otrdeti), šivi med njimi pa še niso imeli časa, da bi se zaraščali. Med porodom se kosti prekrivajo, kar otroku omogoča lažji premik navzven. Zato je po naravnem porodu oblika glave praviloma rahlo podolgovata, pri majhnih "Cezarejah" pa enakomerna in zaobljena. Zaradi zvijanja in zavojev potovanja po rojstnem kanalu se lahko dojenček rodi z asimetrično glavo, včasih pa tudi s kepico (cefalohematomom) ali edemom (tako imenovani rojstni kanal).

Ob rojstvu je glava otroka v obodu približno 2 cm večja od prsnega koša. A zgodi se, da se te dimenzije še bolj povečajo: to se zgodi, če se cerebrospinalna tekočina nabira v lobanjski votlini. Potem zgornji del postane večji od spodnjega, nad očmi in nosom visi težko čelo in zdravniki govorijo o hidrocefalusu. Ta težava lahko nastane, če je ženska med nosečnostjo utrpela hudo okužbo, ki je prizadela nerojenega otroka. V tem primeru bodo zdravniki takoj začeli zdraviti otroka in po nekaj mesecih se mu lahko glava približa normalni velikosti..

Resnejša situacija se šteje, ko ima novorojenček, nasprotno, premajhno glavo (mikrocefalija). Včasih je to posledica genetskih motenj, ki otroku preprečujejo normalno razvijanje. Na srečo se v mnogih primerih razlog za nenavadno obliko ali velikost glave izkaže za veliko bolj preprost: otrok lahko vse te lastnosti podeduje od staršev..

Le zdravnik bo pravilno presodil obseg glave dojenčka, zato se starši nima smisla oborožiti s centimetrom. Toda ta kazalnik bo specialistom povedal, ali se otrokovi možgani pravilno razvijajo.

Običajno imajo novorojenčki obseg glave 34–36 cm. Sprva glava raste precej hitro, za približno 1,5 cm na mesec; po 3 mesecih - za 0,5-1 cm in po 6 mesecih doseže obseg 43 cm. Če je dojenček precej pred normo ali zaostaja, lahko to kaže na težave živčnega sistema..

Otrokova glava: norma in patologija

V našem telesu je vsak organ zelo pomemben. Zelo težko je živeti brez rok, brez nog, brez srca sploh ni mogoče. In kdo je zadolžen za celotno naše telo? Seveda, glava. Ali poznate rek: "Kruh je glava vsega"? Iz tega pregovora je razvidno, da je glava najpomembnejša.

Možgani se nahajajo v glavi, ki je odgovorna za delo našega celotnega telesa. Če pride do kakšnih sprememb v možganih, to takoj vpliva na aktivnost celotnega organizma. Regulacija telesa poteka s pomočjo živčnih impulzov (živčnih končičev možganov) in s pomočjo posebnih kemikalij (hipofize) - humoralna regulacija.

Otrokova glava je sestavljena iz dveh delov: obraza in možganov. V starejši starosti, ko glava preneha rasti, se kosti lobanje tesno prilepijo med seboj in nepremične. V nasprotju s tem so kosti lobanje novorojenega otroka zelo mobilne in se lahko premikajo ne le relativno drug proti drugemu, temveč tudi gredo čez rob ene kosti do druge. Spoj obeh kosti se imenuje šiv, prostor med tremi kostmi pa se imenuje fontanelle. Pri novorojenčkih je mogoče določiti 6 fontanel. Postopoma se skozi celo življenje vse te fontanele zaprejo. Zaprtje fontanelov ima svoje pogoje, vsak od njih mora biti zaprt do določene življenjske dobe. Preberite več: fontanelle in čas zaprtja.

Mnoge živali se lahko v nekaj urah po rojstvu samostojno gibljejo in celo iščejo hrano zase. Naši otroci ostanejo popolnoma nemočni več mesecev. Zakaj se to dogaja? Vse je zelo preprosto: človek je zelo organizirana, družabna žival. To pomeni, da se človeško telo v procesu življenja nauči izvajati veliko količino različnih vrst dejavnosti: pogovarjanje, pridobivanje hrane, hoja in še veliko več. Vsega tega znanja je nemogoče dobiti naenkrat, zato se človek na primeru drugih ljudi nauči, kako preživeti na tem svetu (družbeni dejavnik). Poleg socialnih veščin, ki jih otrok pridobi v procesu življenja, obstaja tudi prirojen spomin, izkušnje prejšnjih generacij. Tak spomin nas ščiti pred smrtjo (nagon samoohranitve). Instinktivno se bojimo ognja, kač in svetlo rdečih žuželk, čeprav nas še nihče ni ugriznil. Poleg nagona samoohranitve otrok deduje od prednikov in druge reflekse in nagone. Torej, novorojenčki imajo iskalni refleks, instinktivno iščejo hrano. Če se novorojenček položi na materin trebuh, bo samostojno lezel dojk in začel sesati mleko.

Zakaj se ne bi rodili, ko bi že lahko hodili in govorili? Preprosto je: za to mora biti otrok predolgo v maternici. Če se otroku v materini maternici predolgo razvije, se bodo njegove kosti strdile, kosti lobanje pa bodo izgubile svojo gibljivost. V tem primeru otrokova lobanja izgubi sposobnost spreminjanja glasnosti, kar otežuje prehod glave skozi medenico ženske, katere kosti so tesno spojene in se ne premikajo..

Po rojstvu se otrok začne intenzivno razvijati. Hkrati zdravniki ločijo fizični in duševni razvoj.

Velikost dojenčka in obseg glave

Fizični razvoj se razume kot intenzivnost povečanja višine, teže otroka, obsega glave in prsnega koša. Ti kazalniki so ocenjeni kot kompleksni. Obseg glave ob rojstvu otroka se giblje od 29 do 34 cm. Dimenzije glave z različnimi prirojenimi patologijami se lahko razlikujejo tako v manjši kot v večji smeri. V pogojih, kot so mikrocefalija (majhna glava), kronična intrauterina fetalna hipoksija (zmanjšano dovajanje kisika skozi posteljico med nosečnostjo), kronična nikotinska intoksikacija (stanja, ko je mati med nosečnostjo preveč kadila), opažamo zmanjšanje velikosti glave.

Izjemna stopnja teh stanj je anencefolija (odsotnost glave). Opazimo ga lahko pri plodu z dednimi patologijami, virusnimi okužbami (rdečkami, noricami) med nosečnostjo. Za prepoznavanje takih stanj je treba v zgodnjih fazah njegovega razvoja izvesti ultrazvočni pregled ploda..

Z endokrinimi motnjami s strani matere (diabetes mellitus, hipertiroidizem) opazimo spremembe velikosti glave navzgor. Povečanje velikosti glave otežuje porod po naravni poti, saj otrokova glava ne more skozi žensko medenico. V takih primerih se izvede carski rez..

V prvem letu življenja se velikost glave precej hitro poveča. V nobenem drugem obdobju otrokovega življenja ni prišlo do tako hitre spremembe v rasti, teži, obsegu glave in prsnega koša. V prvih šestih mesecih se velikost glave poveča v povprečju za 1,5 cm, po šestih mesecih - za 0,5 cm na mesec. Stopnja spremembe velikosti glave se lahko pri različnih otrocih razlikuje od meseca do meseca. To so lahko tako fiziološke spremembe kot patološke.

S fiziološkimi spremembami intenzitete rasti glave volumen glave ostane znotraj centilnih vrednosti. Centilne tabele so povprečna vrednost kazalcev telesnega razvoja otrok v različnih življenjskih obdobjih. Te tabele odražajo skladnost otrokove glave s starostnimi normativi: centilne mize za dečke, centilne mize za deklice.

Pri pregledu otroka v polikliniki pediater oceni ne le, koliko se je povečala otrokova velikost glave, ampak tudi, ali te velikosti ustrezajo starostni normi. Če se otrok rodi z velikim volumnom glave, potem lahko v procesu razvoja občuti manj intenzivno povečanje velikosti glave. Če ima otrok majhne velikosti glave, potem bo povečanje glasnosti glave pri takih otrocih bolj intenzivno. Običajno se do leta vsi otroci izravnajo, velikost glave pa je približno 44 cm.

A ničesar ne moremo reči le glede na velikost glave, razmerje med velikostjo glave in prsnega koša je pomembno. S patološkimi spremembami intenzitete rasti obsega glave lahko opazimo tako patološko pospeševanje povečanja obsega glave v primerjavi s prostornino prsnega koša kot tudi patološko upočasnitev.

Velika glava v otroku

V pogojih, kot je hidrocefalus, zelo pogosto opazimo povečanje intenzitete rasti obsega glave. To stanje se lahko razvije pri nedonošenčkih, dojenčkih, rojenih v asfiksiji, dojenčkih z intrauterino hipoksijo. V tem primeru so možgani poškodovani, v lobanji pa se začne nabirati tekočina. Kopičenje tekočine vodi do povečanja volumna intrakranialne škatle in posledično do povečanja velikosti otrokove glave. Otrokovi fontaneli so slabo zaraščeni, lahko nabreknejo, pulzirajo, še posebej, ko otrok kriči. Ker je edem lokaliziran v možganih, pri otroku cerebralni odsek lobanje prevlada nad obraznim. Drug znak hidrocefalusa pri otroku je povečanje volumna glave glede na količino prsi. Običajno intenzivnost povečanja volumna prsi presega intenzivnost povečanja volumna glave. S hidrocefalusom je lahko volumen glave enak ali večji od obsega prsnega koša. Za razjasnitev diagnoze je potrebno izvesti ultrazvočni pregled možganov, ki razkrije nabiranje tekočine v možganih, povečanje možganskih komor. Otroke s tem stanjem mora nadzorovati nevrolog. Predpisana so jim diuretična zdravila (furasemid) in zdravila za izboljšanje prehrane možganov (piracetam, nootropil). Otrokom se priporoča splošna masaža. Po zdravljenju se otroci razvijejo enako kot vrstniki, dolgoročnih posledic ne opazimo. V odsotnosti zdravljenja otroci zaostajajo za vrstniki v duševnem razvoju, začnejo govoriti, sedeti, hoditi pozno.

Majhna glava pri otroku

Zmanjšanje intenzivnosti rasti glave najpogosteje opazimo pri genetskih boleznih. Poleg zaostajanja rasti glave lahko taki otroci občutijo tudi druge prirojene okvare: razcepitev zgornje ustnice, trdo nepce, mehko nebo, spojene prste ali prste na nogah, roke ali noge s šestimi prsti in drugo. V takšnih pogojih je potrebno posvetovanje z genetikom. Zdravljenje poteka v skladu z ugotovljenimi prirojenimi anomalijami. Prognoza ni vedno ugodna in je odvisna od stopnje poškodbe možganov.

Ocena zrelosti možganov

Poleg telesnega razvoja na recepciji zdravnik oceni tudi duševni razvoj otroka. Otrokov duševni razvoj označuje zrelost otrokovih možganov in otrokova telesna pripravljenost za življenje v okolju. Določeni znaki naj bi se pri otroku pojavili ali izginili do določenih datumov. Če se simptom ni pojavil ali izginil, potem to kaže na nezrelost možganov..

Tako naj se otrok nasmehne do meseca, za dva - naj bo glava dobro v nagnjenem položaju, do šestega meseca pa naj bi otrokovi prirojeni refleksi popolnoma izginili (samodejna hoja, ustni avtomatizem in drugo).

Če otrok zaostaja v duševnem razvoju, je treba izključiti možganske bolezni. To zahteva posvetovanje z nevrologom in ultrazvočni pregled možganov. Za zdravljenje otrok z duševno zaostalostjo je treba zdraviti stanje, ki je povzročilo možganske poškodbe. Zelo pomembna je uporaba zdravil, ki izboljšujejo prehrano možganov (piracetam, nootropil). V hudih primerih, ko je težko postaviti diagnozo, je potrebno tudi posvetovanje z genetikom, saj to stanje zelo pogosto spremlja dedne bolezni..

Oblika glave pri otrocih

Poleg sprememb velikosti glave lahko opazimo tudi spremembe v njeni obliki. Zelo pogosto se pri rahitiju pojavlja sploščenje glave ali enostranska deformacija le-te (na strani, kjer otrok najbolj leži). V tem stanju se kalcij izpira iz kosti, se zmehčajo in se lažje deformirajo. V tem primeru je potrebno uporabiti vitamin D3 v terapevtskem odmerku (1500-3000 ie). Da bi preprečili rahit, je treba otroku dajati vitamin D3 dnevno v profilaktičnem odmerku (500 ie) do dveh let, razen poletnih mesecev (junij, julij in avgust).

Dojenčkova glava se znoji

Pri otrocih lahko zelo pogosto z endokrinimi boleznimi, zlasti s poškodbami ščitnice, pride do povečanega znojenja glave. V tem primeru se morate posvetovati z endokrinologom, opraviti krvni test na ščitnične hormone. Znojenje se lahko pojavi tudi ob pomanjkanju zgoraj opisanega pomanjkanja vitamina D..

Kraste na otrokovi glavi

Ob rojstvu ostanejo na otroški koži različne snovi, ki so pomagale otroku, da se je razvil znotraj maternice. To lahko povzroči nastanek skorje na lasišču. Ta skorja je lahko bodisi v obliki ločenih majhnih formacij, bodisi popolnoma pokrije celotno glavo. Ta pogoj ni patologija in ne zahteva posebnega zdravljenja. Edino, kar otrok potrebuje, je higienska nega lasišča. Vse skorje je treba mazati z vazelinskim oljem, ki jih mehča, nato pa previdno odstranite z vatirano palčko. To operacijo je treba izvajati vsak dan 5-7 dni..

Nekaj ​​besed o normi in patologiji. Dojenček na imenovanju nevrologa: oblika in velikost lobanje novorojenčka

Vaš dojenček bo star 1 mesec ali je že dopolnil 1 leto! Za eno najtežjih obdobij v novorojenčku.

Inna Sharkova
"Guta-Clinic", Moskva, otroški nevrolog

Konec koncev prvi mesec otrokovega življenja postane zanj prvo kritično obdobje po rojstvu: zanj je značilno intenzivno delo vseh organov in sistemov telesa, "odgovornih" za prilagajanje (prilagajanje) novorojenčka na bistveno nove okoljske pogoje zanj. Do konca tega obdobja bi morali biti zaključeni vsi prehodni procesi, vendar pa lahko pod vplivom neugodnih okoljskih razmer z obremenjenim potekom nosečnosti in poroda prilagoditveni procesi, ki so naravni za novorojenčka, peljejo v patološko smer in vodijo v nevrološko bolezen otroka.

Prav v tem času je treba prvič obiskati nevrologa - ponavadi samo zato, da se prepriča, da je z dojenčkom vse v redu; če pa to ni tako, da bi prepoznali, "zajeli" patologijo na samem začetku, da bi preprečili razvoj bolezni. Za določitev stopnje otrokovega razvoja in izključitev nevrološke patologije je pomembno ne le oceniti oblikovane reakcije na svetlobo, zvok, motoriko in psiho-čustveno aktivnost novorojenčka, temveč tudi njegov videz (pravzaprav bo ta zadnja tema posvečena predvsem mojemu članku).

Torej, na kaj bo najprej nevrolog pozoren pri pregledu mesečnega dojenčka? Na obliko in velikost njegove lobanje, izraz obraza, držo, tip kože. Zakaj je to tako pomembno? Zakaj so naše skrbi in izkušnje pogosto povezane s prisotnostjo odstopanj od videza otroka, še posebej, če gre za spremembo oblike in velikosti lobanje? To je posledica predvsem dejstva, da so takšne spremembe lahko diagnostični znak resnih bolezni - hidrocefalusa in mikrocefalusa.

Oblika in velikost lobanje sta možni patologiji

Hidrocefalus je prekomerno povečanje velikosti lobanje, fontanelov, ki ga povzroči povečanje količine cerebrospinalne tekočine v lobanjski votlini. S to boleznijo se spremeni tudi oblika lobanje - njen možganski odsek bistveno prevladuje nad obraznim, čelni del strmo štrli naprej, v predelu templjev in čela je opazna izrazita venska mreža..

Mikrocefalija je zmanjšanje velikosti lobanje in zgodnje zapiranje fontanelov. S prirojeno mikrocefalijo je velikost lobanje od rojstva majhna, lobanjski šivi so zoženi, fontanele so bodisi zaprte, bodisi majhne. V prihodnosti opazimo počasnejšo stopnjo povečanja obsega glave, tako da je včasih pri otroku, starem 2-3 let, velikost lobanje skoraj enaka kot pri rojstvu. Z mikrocefalijo ima lobanja specifično obliko: možganski odsek lobanje je manjši od obraznega, čelo je majhno, poševno, črta čela in nosu je poševna.

Pogoji, kot sta hidro- in mikrocefalija, nadalje privedejo do zamude v duševnem in telesnem razvoju, zato jih je treba popraviti že od malih nog.!

. ali razlog za nadaljnje preglede?

Toda ali mora vsako odstopanje od norme nedvoumno kazati na patološko stanje? Seveda ne! Klinična opažanja kažejo, da obstaja veliko dejavnikov, ki vplivajo na obliko in velikost glave. Seveda lahko celo majhno povečanje ali zmanjšanje obsega lobanje pri novorojenčku v primerjavi s starostno normo šteje za dejavnik tveganja za nastanek hidrocefalusa ali mikrocefalusa, vendar ne smete biti panični, ko odkrijete, da je otrokova glava nekoliko večja ali manjša od norme: ta okoliščina bi morala najprej postane signal za potrebo po dodatnih pregledih, da se izključijo patološka stanja. Kakšni so ti pregledi?

 • Popolnoma varna in zanesljiva metoda je nevrosonografija (ultrazvočni pregled možganov skozi velik fontanel). Ta študija bo pomagala ne le opaziti spremembe v zgradbi možganov in znake povečanega intrakranialnega tlaka, temveč tudi oceniti pretok krvi skozi glavne žile možganov..
 • Še bolj zanesljiva metoda je jedrska magnetna resonanca možganov (NMR), vendar se ta študija za dojenčke izvaja pod splošno anestezijo, zato se izvaja le za dovolj tehtne indikacije.
 • V tem primeru so potrebna tudi posvetovanja oftalmologa in nevrokirurga..

"Domača naloga" za starše

Poleg tega lahko že od rojstva neodvisno nadzirate rast otrokovega oboda glave, kar je eden glavnih kazalcev norme in patologije. Kako to storiti pravilno?

 • Tedensko izmerite obseg otrokove glave in zabeležite številke v posebej navit zvezek.
 • Pri merjenju merilni trak namestite vzdolž najvidnejših točk lobanje (čelnih in okcipitalnih tuberklov).
 • Da bi se izognili nesporazumom, mora meritev izvajati ista oseba..

Poleg povečanja obsega glave je mogoče nadzirati povečanje obsega prsnega koša, kar je eden splošnih antropometričnih kazalcev otrokovega razvoja. Za to:

 • Tedensko izmerite obseg prsnega koša isti dan, ko merite obseg glave;
 • Merilni trak postavite na nivo otrokove bradavičke.

Zakaj je takšen "ljubiteljski nastop"? Z izvedbo teh preprostih meritev boste zdravniku pomagali sestaviti objektivno sliko otrokovega razvoja in tudi sami ste lahko mirni, če izključite možnost razvoja resnih bolezni (običajno mesečni porast obsega glave v prvih treh mesecih pri polnoročnem dojenčku ne sme presegati 2 cm na mesec; do leta je obseg prsni koš je približno 1 cm večji od otrokovega glava).

No, zdaj nekaj besed o tem, kaj lahko in kaj mora biti normalno in kaj je patologija. Pogovor sem poskušal postaviti na to temo v obliki odgovorov na vprašanja, ki najpogosteje skrbijo mlade starše..

Kaj določa obliko lobanje novorojenčka?

Običajno, ko otrok prehaja skozi porodni kanal, se kosti lobanje med seboj prekrivajo. Značilnosti poteka generičnega procesa vplivajo na spremembo oblike lobanje. Z zapletenim porodnim dejanjem lahko pride do ostrega odkritja kosti lobanje drug na drugem, kar bo privedlo do njegove deformacije, ki bo vztrajala dovolj dolgo.

Sprememba oblike lobanje se lahko izrazi v ohranjanju otekline mehkih tkiv glave na mestu, s katerim se je otrok premikal naprej po rojstnem kanalu. Oteklina izgine v prvih 2-3 dneh. Cefalohemoma (krvavitev pod periosteumom) spremeni tudi obliko lobanje. Raztopi se počasneje kot oteklina, za ta postopek pa je potreben nadzor specialistov (nevrologa, kirurga).

Spremembe oblike lobanje so povezane s starostnimi značilnostmi. Pri novorojenčku je lobanja podolgovata v anteroposteriorni smeri, čez nekaj mesecev se bo prečna velikost lobanje povečala, njegova oblika pa se bo spremenila.

Nekatere spremembe oblike in velikosti lobanje se lahko pojavijo tudi med normalnim razvojem pri nedonošenčkih ali ob pogostem polaganju otroka na isto stran ali ob dolgotrajnem ležanju na hrbtu.

Kako raste glava novorojenčka?

Pri novorojenčku je povprečni obseg glave 35,5 cm (normalen razpon je 33,0-37,5 cm). Najbolj intenzivno povečanje obsega glave pri novorojenih dojenčkih je opaziti v prvih 3 mesecih - povprečno 1,5 cm na mesec. Potem se povečanje nekoliko zmanjša, do leta pa je obseg otrokove glave v povprečju 46,6 cm (normalen razpon je 44,9 - 48,9 cm).

Obseg glave pri nedonošenčku se poveča hitreje kot pri polnoletnem dojenčku, povečanje pa je najbolj izrazito v obdobju aktivnega pridobivanja telesne teže in do konca 1. leta življenja doseže normalne vrednosti. Izjema so globoko nedonošenčki..

Vedno pa je treba upoštevati, da lahko tudi ob normalnem otrokovem razvoju pride do fizioloških odstopanj od povprečnih vrednosti, ki so pogosto povezana z ustavnimi značilnostmi ali vplivi okolja.

Kakšna je fontana pri otroku?

Fontanele se nahajajo na konvergenci kosti lobanje. Sprednja, velika fontanela se nahaja med čelnimi in parietalnimi kostmi. Ob rojstvu meri od 2,5 do 3,5 cm, nato se postopoma zmanjšuje za 6 mesecev in se zapre pri 8-16 mesecih. Zadnji, majhen fontanel se nahaja med parietalnimi in okcipitalnimi kostmi. Je majhna in se zapre do 2-3 mesece življenja..

Pri patoloških procesih, ki jih spremlja povečanje intrakranialnega tlaka, se fontanele pozneje zaprejo, včasih pa se spet odprejo. Majhna velikost sprednjega fontanela je lahko različica norme, če jih ne spremlja zmanjšanje obsega lobanje, hitrost njegove rasti in zamuda v psihomotoričnem razvoju.

Zgornji znaki ne omejujejo vseh možnih možnosti za odstopanja pri majhnem otroku. Vendar je treba upoštevati, da vsaka nenavadna različica otrokovega videza zahteva natančen pregled in spremljanje njegove rasti in razvoja..

Kdaj in kako naj nevrolog pregleda otroka?

Razvoj majhnega otroka je zelo občutljiv znak stanja telesa. Odvisna je tako od dednih lastnosti kot od zapletenega kompleksa družbenih razmer in zahteva dinamično opazovanje zdravnikov. Ne pozabite pravočasno pokazati svojega otroka specialistom - 1, 3, 6, 12 mesecev!

Če k sebi povabite strokovnjaka, morate upoštevati naslednje:

 • pregled otroka je treba opraviti na previjalni mizi ali drugi mehki, vendar ne povešeni površini;
 • ozračje mora biti mirno, če je mogoče, odpraviti moteče;
 • pregled je zaželeno opraviti v 1,5-2 urah po hranjenju;
 • temperatura zraka v prostoru naj bo približno 25 ° C, osvetlitev mora biti svetla, vendar ne dražeča.

Na koncu članka vas želim še enkrat opozoriti: ne odložite obiska pri nevrologu, zapomnite si - pravočasnost vseh zdravstvenih, preventivnih in terapevtskih ukrepov, namenjenih zagotavljanju njegovega normalnega razvoja, je odvisna od pravilne ocene zdravstvenega stanja novorojenčka in le specialist lahko da pravilno oceno!

Velikost glave novorojenčka

Novorojenček za mamo je najlepša stvar na svetu. Ni ji nerodno, da ima njen rojeni otrok rahlo deformacijo glave. Razume, da se dojenček med porodom težko giblje po rojstnem kanalu, njegova glava pa je pod velikim pritiskom. Vendar so kosti lobanje novorojenčka mobilne zaradi tankih lupin, ki jih povezujejo. To omogoča premikanje kosti, ščiti glavo med porodom.

Glava naravno rojenega otroka

Obseg glave ob rojstvu

Mlade matere zdravnika pogosto vprašajo, zakaj ima njihov otrok veliko glavo v primerjavi z majhnim telesom? Dejansko ima dojenček obseg glave približno 35 cm, novorojenčeva glava pa približno četrtino dolžine otrokovega telesa. Če primerjamo glavo s prsmi, je tudi vizualno večja. Strokovnjaki menijo, da se razlika dva centimetra v prvih mesecih otrokovega življenja šteje za normalno. S šestimi meseci te dimenzije postanejo enake, do enega leta pa je obseg otrokove glave za 2 cm manjši od prsnega koša.

Pozor! Matere bi morale vedeti, da obseg glave enoletnega otroka ne sme presegati obsega prsnega koša. Če obstaja veliko odstopanje, morate videti zdravnika.

Oblika glave novorojenčka

Ginekologi ugotavljajo, da je pri dojenčku oblika glave po rojstvu odvisna od tega, kako se bo otrok rodil: naravno ali s carskim rezom. Pri naravnem porodu je glava novorojenčka lahko nekoliko koničasta ali stožčasta, lahko je okrogla (brahicefalična), ovalno podolgovata (dopihocefalna), sploščena, včasih z edemom ali grudico (cefalohematoma). V bistvu gre za veliko modrico med lobanjo in kožo, potem ko je otrok med porodom prešel skozi porodni kanal. To je povsem normalno in ni znak poškodbe lobanje ali možganov. Lobanja je lahko iztegnjena naprej ali nazaj. Vse je odvisno od fiziološke strukture materinega rojstnega kanala.

Mladi starši naj ne skrbijo, ne glede na obliko glave, kmalu se mora vrniti v svoj običajni zaobljeni videz. Morebitne modrice na lasišču ali veke, ki se pojavijo med porodom, bodo minile do konca prvega tedna ali dveh. Morebitne rdeče pike na očeh bodo izginile v približno treh tednih. 2-3 mesece po porodu lobanja začne rasti v prečni smeri, otrokova glava pa poprime naraven videz.

Pogled na novorojenček

Če se dojenček rodi s carskim rezom, ne da bi šel skozi porodni kanal, glava ni pod pritiskom. Ima enakomerno zaobljeno obliko za otroka. Njegova prostornina se lahko nekoliko razlikuje od tabelarnih kazalcev..

Norme razvoja otrokove glave od rojstva do enega leta

Pomemben kazalnik zdravstvenega stanja, pa tudi pravilen razvoj novorojenčka za izkušenega pediatra, je velikost oboda glave. Prav ta meritev meri rast možganov novorojenčka. Zato med mesečnim pregledom otroka zdravnik nujno meri obseg glave, ga primerja z indikacijami med porodom, meritvami v prejšnjem mesecu in s podatki, navedenimi v antropometrični tabeli. Precejšen zamik in tudi predpostavka v primerjavi s tabelarnimi podatki lahko kažeta na težavo v razvoju otroka. Na podlagi meritev zdravnik postavi pravilno diagnozo in po potrebi predpiše zdravljenje.

Trenutno se v številnih otroških ambulantah meri s kraniometrom velikost oboda glave novorojenčka. Ta naprava omogoča pediatrom, da določijo ne le obseg, temveč tudi stopnjo deformacije dojenčkove lobanje..

Merilna naprava - kraniometer

Ne prezrite fontanele na otrokovi glavi. Na vrhu je največji in najbolj vidno fontanel. Lokaliziran je na stičišču čelnih in parietalnih kosti, ima nejasno obliko romba in lahko v premeru doseže od 3 do 5 cm. Pri rojenem otroku je območje fontanela, ki lobanji omogoča, da zraste v volumnu. Fontanelle deluje kot termoregulator, ki omogoča, da odvečna toplota uhaja iz možganov skozi nekakšen "okenski list" s povečano presnovo v njem. Z rastjo lobanje se spreminja velikost fontanelov. Majhna, ki se nahaja v stranskem delu lobanje, se hitreje zateguje. Običajno je ta fontanel zaprt po treh mesecih otrokovega življenja. Do šestega meseca se začne velika fontanela zapirati. Do popolnega zaprtja pride do starosti enega leta in pol otroka. Če analiziramo takšno meritev, kot je obseg glave pri novorojenčkih, je mogoče razumeti, kako hitro ali počasi se fontanel zapre..

Mlade starše pogosto skrbi velikost fontanele, ki se nahaja na vrhu otrokove glave. Fontanelle so lahko majhne ali velike. To je predvsem posledica dednosti. Vsekakor se bo ne glede na fontanel zaprl, zdravniki ne vidijo nevarnosti za zdravje dojenčka. Včasih je pomanjkanje vitaminov med nosečnostjo vzrok za velik fontanel. Da bi to preprečili, zdravniki močno priporočajo, da med nosečnostjo telo nasičite z vitaminskim kompleksom in kalcijem..

Pozor! Velikost fontana je odvisna od časa dobave. Dojenček ima manjši fontanel kot nedonošenček.

Fontana pri novorojenčku

Glede na antropometrično tabelo, razčlenjeno po mesecih, je normalna velikost glave pri novorojenčkih 34-36 cm. Včasih je velikost glave lahko večja ali manjša od norme. Zdravniki menijo, da ni vedno vredno skrbeti, saj lahko velikost podedujemo od staršev.

Kadar je obseg glave novorojenčka bistveno manjši od 34 cm, zdravniki to pripisujejo prezgodaj dozorelosti. Povečanje obsega glave sovpada z obdobjem dobrega pridobivanja telesne teže pri novorojenčku, do leta, ko lobanja doseže normalno velikost.

Vrsta in velikost otrokove glave sta lahko odvisni tudi od bolezni bodoče matere, ki se prenaša med nosečnostjo. Porodničarji ugotavljajo, da novorojenček pogosto dobi poškodbo pri rojstvu. Obstajata dva razloga:

 • ko se otrokova glava ne prilega velikosti materine medenice,
 • v primeru neprimernega vedenja bodoče matere, ki ne upošteva navodil babice med delovnim postopkom.

Trenutno imajo zdravniki metode zdravljenja takšnih novorojenčkov. Do enega leta se posledice porodne poškodbe odstranijo, velikost otrokove glave pa se vrne v normalno stanje.

Odstopanje od norme razvoja

Težka in nevarna situacija za novorojenčka, ko otrok kopiči tekočino v votlinah možganov, zaradi katere se poveča volumen glave. Ta bolezen se imenuje hidrocefalus (kapljice možganov). Zelo redko je. Druga bolezen - mikrocefalija (nerazvitost možganov) je diagnosticirana z zelo majhno glavo. Ta odstopanja najdemo v zgodnjih fazah nosečnosti med ultrazvočnim pregledom, nato začnejo zdravljenje..

Razlike v velikosti glave novorojenih deklet in dečkov

Povprečni obseg glave novorojenčka je 35 cm. Na mesec se poveča za približno 3 cm. Pediatri ugotavljajo, da je velikost otrokove glave odvisna od njegovega spola. Ker so fantje običajno nekoliko večji od deklet, so njihove glave večje, čeprav je povprečna razlika manjša od 1 cm. Spodnja tabela prikazuje obseg glave dojenčkov, odvisno od tega, koliko mesecev je dojenček.

Novorojenček in deček

Obseg glave po mesecih pri dojenčkih

Kaj morate vedeti o otroških laseh?

Mehki in nežni, otroški lasje so tako za razliko od odraslih. Po eni strani se njihova struktura ne razlikuje od strukture las odrasle osebe (to niso mlečni zobje), vendar je kar nekaj razlik v stopnji razvoja in lastnostih nege. Kako rastejo otroški lasje??

Otroški lasje, tako kot odrasli, rastejo v treh stopnjah, ki jih imenujemo faza aktivne rasti, počasne rasti in počitka.

Pri odraslih ta cikel v povprečju traja od dve do pet let, pri otrocih - nekaj let dlje. Na hitrost rasti kodrov in njihovo gostoto vplivajo dednost, prisotnost zunanjih dražljajev, posebnosti krvnega obtoka in izločanje notranjih žlez. Če v telesu ni nalezljivih bolezni, lasje v prvih nekaj letih rastejo s hitrostjo 1-1,5 cm na mesec. Dolgi lasje ne rastejo počasneje, samo ob ozadju celotne dolžine je rast videti minimalna. In tudi po doseganju določenega časa se stopnja rasti upočasni, saj iz faze aktivne rasti dolgi lasje preidejo v fazo zapoznelega. Sledi faza mirovanja, po kateri lasje odpadejo, nadomesti pa jo naslednja, ki je v tem času zorela v lasnem mešičku.

Otroški in odrasli lasje rastejo v treh fazah. Pri prvi vsaka faza traja nekoliko dlje, saj lasni mešički še vedno nastajajo. Dela začnejo čim hitreje šele v adolescenci..

Kako rastejo otroški kodri

Tako pri odraslih kot otrocih je življenjski cikel kodrov enak. Tukaj samo "otroške" dlake rastejo nekoliko počasneje, njihova struktura pa je bistveno drugačna. Najprej so rahlo neenakomerno razporejene po glavi - lahko so majhni plešasti obliži, ki sčasoma prerastejo. Drugič, otroški lasje, bodisi dolgi ali kratki, so bolj videti kot puhasti, saj je lasna gred zelo mehka. Vsako leto lasje postanejo bolj toge in odporne na zunanje dražljaje. Tretjič, otroški lasni mešički ne delujejo tako hitro kot odrasli. Za zorenje vsakega dlak potrebuje več časa, nekateri folikli pa so v stanju mirovanja. Popolna aktivacija lasnih mešičkov se pojavi med 10. in 15. letom starosti. Približno v istem času postane struktura kodrov enaka kot pri odraslih..

Stanje z lasiščem pri otrocih je enako kot z lasmi. Pri dojenčkih je zelo nežen, na vsako draženje reagira z izpuščaji ali luščenjem. Kako se spopasti s tem, vam bomo povedali naprej.

Kaj morate vedeti, da otroku rastejo dolgi lasje?

Med starši obstajata dve mnenji. Nekateri verjamejo, da lahko s pogostimi odbitki hitro zrastete otrokove lase. Pravijo, da se mlade celice hitreje delijo, telo nenehno raste in dolgi lasje, če jim odrežete nekaj centimetrov, lahko precej hitro zrastejo.

Drugi menijo, da se ni potrebno rezati, saj dolgi lasje od tega postanejo bolj trdi in zato želijo ohraniti prijetno nežnost čim dlje..

Strokovnjaki o tem vprašanju so enotni: obe mnenji sta napačni. Dejstvo je, da hitrost rasti las genetsko temelji. Če je narava naročila, da lasje zrastejo 1 cm na mesec, potem ne glede na to, kako težko se potrudite, je nemogoče hitro gojiti za 3-4 cm, še posebej pri otroku. Nasprotno, obilo posebnih izdelkov lahko škoduje še ne oblikovanim lasnim mešičkom in negativno vpliva na strukturo las. Kakšnih napak se je treba izogibati?

Kako NE rastejo ali so pogoste napake

 • Uporaba sušilca ​​za lase. Bolje je, da otroških las, zlasti dolgih las, ne sušite. Temeljito posušite le z brisačo. In s kodri, curlingi in likalniki je bolje počakati vsaj do adolescence.
 • Uporaba šamponov za različne vrste las. Ti izdelki so samo za lase za odrasle. Otrok si mora lase umivati ​​samo z otroškim šamponom, ki vsebuje najmanj kemikalij in je nevtralen. V nasprotnem primeru se lahko pojavi draženje..
 • Pogosto šamponiranje. Mimogrede, škoduje tako odraslim kot otrokom, saj odstranjuje naravno plast maščobe, ki ščiti lasišče in lasne korenine. Za otroke je to zelo pomembno, saj so njihovi lasje že zelo občutljivi, zakaj bi jih morali prikrajšati za naravno zaščito?.
 • Neupoštevanje pokrival. Če poleti greste brez paname, je preprosto nemogoče hitro rasti las. Ultravijolična svetloba je škodljiva za mlado kožo.
 • Uporaba mask. Če se odrasli lasje lahko hitro gojijo z maskami (na osnovi olivnega, kokosovega, orehovega, breskovega, mandljevega olja, poprove tinkture in čebulnega soka), je bolje, da jih ne uporabljate za otroke, saj so sestavine, ki so v njih, preveč agresivne za otroško kožo.
 • Kompleksne pričeske. Čim tesnejše so pletenice zategnjene, več pričesk, lasnic in elastičnih trakov v pričeski, bolj krhki postanejo otroški lasje. Zagotovo ne bo uspelo hitro rasti..

Dodatna sredstva

Seveda se ne morete prepirati z naravo. Lahko pa in morate skrbeti za stanje otrokovih las. Pri tej zadevi bodo pomagali:

 • Izpiranje las z zeliščnimi infuzijami. Najbolje je uporabiti kamilični juh, infuzijo z alojo ali koprivo, lipo, z dodatkom žajblja, evkaliptusa. Če ga kupite v lekarni, izberite tistega, ki vsebuje minimalni odstotek alkohola (kožo izsuši). Ampak bolje je, da juho pripravimo sami, tako da 2-3 žlice zeliščne mešanice namočimo v vreli vodi.
 • Izpiranje z jabolčnim kisom ali limoninim sokom, razredčenim z vodo (za 1 liter potrebujete 3-4 žlice zakisane tekočine).
 • Masaža glave. Masažni gibi naj bodo gladki, nikakor močni. Uporabite lahko leseni glavnik ali pa s konicami prstov masirate glavo. Pozabiti pa morate na posebne nastavke ali naprave, na primer laserski glavnik, saj lahko poškodujejo občutljivo otroško kožo.

Ni mogoče gojiti dolgih las za otroka z izdelki, namenjenimi odraslim. Glavni dejavnik, ki določa stopnjo rasti kodrov, je dednost. Preveliko navdušenje nad profesionalnimi izdelki, maskami na osnovi olj ali aktivnih sestavin lahko privede do negativnih posledic - izpuščajev in draženja. "Najmanj kemije - največ hranilnih snovi" - to je glavni moto pri gojenju kodrov za otroka.