Koliko dni lahko uši živijo zunaj glave osebe

Pedikuloza je bolezen, ki prizadene tako odrasle kot otroke. Okužba s paraziti ni najbolj nevarna težava za zdravje ljudi, vendar povzroča nelagodje in številne neprijetne trenutke. V zvezi s tem je vprašanje, kako dolgo živijo uši zunaj glave, odločilno pri razvoju taktike zdravljenja in preprečevanja naglavnih uši..

Koliko uši in gnezdi živi zunaj glave človeka

Življenjska doba uši je relativno kratka. Če parazit ni zastrupljen in ujet na lase, potem je njegov življenjski cikel štirideset dni. Omeniti velja, da so uši izključno parazitske žuželke, ki potrebujejo stalnega gostitelja, človeka..

Življenjska doba loze brez človeka je odvisna od tega, kako dolgo lahko preživi brez hrane..

Življenjska doba odrasle uši je trideset dni. V tem času samica odloži približno devetdeset jajc. Po inkubacijskem obdobju (7-10 dni) se gnide izvalijo. V naslednjih desetih dneh se spremeni v odraslo osebo. Nato se cikel spet ponovi.

Zunaj lasišča parazit živi ne več kot štiri dni, nato pa pod pogojem, da temperatura okolja ni nižja od 23 stopinj. Ko se temperatura zraka približa 30 ° C, parazitski posameznik živi zunaj človeške glave le štiriindvajset ur. Ko temperatura okolice pade na 10 C, lahko uši živijo 10-12 dni, saj se aktivirajo obrambni mehanizmi žuželk in prezimuje. Pri kateri temperaturi umrejo uši in gnjide, boste našli na naši spletni strani.

Naglavni paraziti so žuželke, ki so nenehno lačni. Poje štirikrat na dan.

Kar zadeva gnjide (uši jajčeca), je v tem primeru situacija drugačna. Nit, zaprt v gosti lupini, lahko ostane brez človeka 3-4 dni in izleže le, ko se pojavijo ugodni pogoji za preživetje.

Lahko uši živijo v stvareh

V boju proti uši so preizkusili vsa razpoložljiva sredstva in problem naglavnih uši se ponovno pojavi. Kaj je narobe?

Žuželke, ki sesajo kri, so sposobne živeti in se razmnoževati ne samo na človeških laseh - to je dejstvo.

Uši živijo v blazinah in drugem tekstilu. S skrbnim proučevanjem podatkov o habitatu parazitov lahko hitro najdete načine, kako jih uničiti..

Uši živijo v tekstilu, in sicer:

 • oblačila;
 • posteljnina;
 • oblazinjenje zofe, naslanjači;
 • blazine (in ne vedno perje).

Vzročniki uši se prehranjujejo le s človeško krvjo. Posledično je njihov življenjski prostor tesno prepleten s človeško kožo..

Najpogostejši parazit je glavobol. Praviloma živi v lasni liniji, zgodi pa se tudi, da se parazit naseli v posteljnini, na primer v blazinah.

Pomembno! Naglavni parazit ne živi dolgo zunaj linije las. Po štiriindvajsetih urah uši umrejo brez hrane, saj se prav ta vrsta parazita poskuša čim hitreje vrniti z blazine na človeške lase..

Lanene uši lahko dlje časa ostanejo brez hrane. Zato jih najpogosteje najdemo:

 • na oblačilih, zlasti spodnjem perilu;
 • na oblazinjenem pohištvu (mehke oblazinjenje kavča in postelje so še posebej dovzetne za poškodbe);
 • na posteljnino (blazine, odeje, vzmetnice).

Telesna gubica živi samo na oblačilih. Takoj, ko človek obleče okuženo obleko, ga majhne žuželke, ki sesajo kri, takoj začnejo ugrizniti..

Pomembno je razumeti, da povzročitelji uši niso vedno naseljeni v posteljnini in blazinah. Bolhe in hrošči pogosto okužijo tekstilne predmete. Nekatere predstavnike vrst parazitov lahko razlikujete od drugih po naslednjih značilnostih:

 • Buha poskoči, toda loša ne.
 • Lice gnide lahko opazimo le v debelih laseh, oblačilni zajedavci pa puščajo gnezde v šivih in žepih oblačil..

Ali je mogoče pridobiti uši brez človeškega stika

Problem naglavnih uši je precej pogost, saj mnoge skrbi vprašanje, ali je možno, da se okužijo z uši brez človeškega stika?

Odgovor na to vznemirljivo vprašanje je pritrdilen. Razmislite o možnih poteh okužbe:

 1. Preko nosljivih stvari, če bi jih nosila oseba, okužena z naglavnimi uši pred vami.
 2. Z uporabo glavnikov in drugih elementov za styling (še posebej pogosto na ta način pride do okužbe v frizerskih salonih).
 3. Skozi šali in klobuke, ki jih je prej nosila oseba z uši.
 4. Z izkoriščanjem posteljnega perila v vlakih in hotelih.
 5. Plavanje v reki (parazit živi v sladki vodi do dva dni).
 6. Dejavnosti v bazenu (če je oseba z naglavnimi uši plavala pred vami).
 7. Uporaba skupnih predmetov v vrtcu, kampu ali šoli.

Ne glede na habitat se pod ugodnimi pogoji (temperatura zraka, vlaga) razvoj gnid konča s pojavom ličinke parazitov.

Zanimivo dejstvo. Voščka za odrasle prevozi razdaljo 50 cm v eni minuti. Ta sposobnost hitrega gibanja pomaga, da paraziti hitro tečejo od ene osebe do druge, tudi brez tesnega stika..

Obstaja mnenje, da kratkodlaka oseba ne more biti okužena z uši. To ni povsem res. Celo plešavec lahko dobi uši. Toda paraziti zelo hitro zapustijo takšno gostiteljico, saj se preprosto nimajo ničesar oprijeti in odložiti jajc.

Žival se hitro okuži z bolhami, oprime se volne zajedavcev drugih živali, okuži se s peskom in vodo. Žival ne more človeku prenesti gnide bolh.

Več o naglavnih uših po zaslugi naših člankov:

Kako prepoznati in odstranjevati odmrle dlake gnezde doma?

Kljub temu, da ima sodobni človek veliko možnosti, da se čisti, se v družbi še vedno pojavljajo uši. Rast te bolezni še posebej pogosto opazimo v velikih mestih, kjer mora biti velika masa ljudi dlje časa skupaj..

Obisk savn in bazenov, gneča javnega prevoza, preizkušanje klobukov pri nakupu na trgu in še veliko drugih situacij, v katerih lahko človek ujame uši.

Kapsule iz zarodka - kaj je to?

V naravi obstaja več vrst uši, najpogostejša pa je glava uš. Ko je človeku enkrat na glavi, začne hitro odlagati svoja jajčeca - gnide in jih s svojim lepilom pritrditi na dlake. Na naši spletni strani podrobneje preberite o inkubacijskem obdobju gnid in razmnoževanju uši.

Pogosto, tudi po skrbnem zdravljenju, ko v laseh ni več živih žuželk, ostanejo posušene kapsule, prazne vrečke, ki trdno držijo las. To so mrtve gnjide. Če jih najdemo, so se že ušile uši.

Včasih so to polna jajčeca z odmrlimi zarodki, ki so umrli brez valjenja. Dejstvo je, da za razvoj potrebujejo določeno temperaturo in okolje, in če so umrli, to pomeni, da so bili v neprijetnih razmerah zase..

Prihodnja ličinka lahko tudi umre zaradi zdravljenja s posebnimi sredstvi, vendar je večina zdravil usodna samo za izpuščene posameznike.

Nit je jajčece parazita. Njegov zarodek živi v sluznični kapsuli, ki obda dlako in jo trdno drži. Suha gnezda - jajce brez ličinke ostane po svojem izpustu mlado gubico dolgo na svojem mestu.

Kako izgledajo mrtve gnjide, poglejte spodaj na fotografiji:

Znaki razlike med mrtvimi in živimi gnezdi

Kako razumeti, da so gnjide mrtve? Po svojem videzu se mrtva nit kljub trdnosti razlikuje od živega na več načinov:

 • mrtvi ima dolgočasno sivo ali belkasto barvo;
 • pri drobljenju mrtvih matic ni značilnega klika.

Če želite preveriti, ali je živa ali ne, jo s pomočjo glavnika odstranimo z dlake ali jo položimo na noht enega prsta in jo močno pritisnemo na drugo.

Kako odstraniti mrtve gnezde z las?

Ko se znebite živih parazitov in uničite zarodke, ne smete pričakovati, da bodo mrtve gnjide odpadle same od sebe. To lahko traja zelo dolgo in ni nobenega zagotovila, da so vsi neživi. Morda so med njimi sposobni preživeti, in če jih spregledate, lahko pričakujete pojav nove generacije nevzdržljivega parazita. Bolje, da to storite z rokami..

Kako se znebiti mrtvih gnid? Odmrle gnide lahko odstranite s posebnim glavnikom. Zaželeno široko. Veliko jih je, od običajnih do električnih. Lahko jih kupite v skoraj kateri koli lekarni. Navadni glavnik zaradi svoje strukture ne bo veliko pomagal.

Potrebno je pravilno slediti vsem korakom, le tako bo glava postala čista in brez uši in njihovih jajčec.

 1. Lase razdelite na enakomerne pramene.
 2. Združite vsak pramen posebej.
 3. Predelani pramen prestavite na stran in ga pritrdite s sponko za lase ali sponko, tako da se ne dotika neobdelanega območja.

 • Praskanje po umivalniku ali razgrnjeno krpo.
 • Vsakodnevno previdno krtačite 10 dni.
 • Vsak dan v tem obdobju lase umijte s posebnim sredstvom.
 • Obdelajte glavnike, lasnice, ščetke, če jih uporabljate - sperite z gospodinjskim milom pod tekočo vodo.
 • Krpo, prtičke in rokavice operemo v vroči vodi (50 stopinj) ali opečemo.
 • Da bi lažje odtrgali nit s svojega znanega mesta, s pomočjo posebnih sredstev proti pedikulozi mehčajo njegovo lupino. To so lahko posebni pedikuličidni šamponi ali spreji za uši in gnezde: aerosol Para-Plus, Pedilin, Medilis Malathion emulzija, Pediculen-ultra, Paranit, Nyuda ali mazila proti pedikulozi - Benzil benzoat in Žveplje.

  Pred uporabo kemičnih protiparazitskih sredstev preberite navodila.

  POZOR! Kerozin in kis lahko opečeta lasišče. Chemerichnaya voda lahko povzroči alergijsko reakcijo. Peroksid spremeni naravno barvo las.

  Trajanje tečaja česanja

  Kako se znebiti mrtvih gnezdov za lase doma? Morda ne bo delovalo, da prvič odstrani gnezde iz las. Najbolje je, če jih čistite 12 dni, da se uši ne razvijejo. Še posebej natančno preverite debele lase in jih počešite 2-krat.

  Da se ne okužite sami, je bolje, da se zavarujete. Rokavice in povoj iz gaze ter bela krpa, razporejena pod glavo, bodo pomagale preprečiti to. V prihodnosti poskusite izvajati pogoste preglede in preglede las in telesa na prisotnost uši.

  Ob najmanjšem sumu je bolje opraviti obdelavo in odstranjevanje, tako da vam spet ni treba izvesti neprijetne operacije za odstranjevanje odmrlih, ampak zelo trdovratnih gnid iz dlak.

  Gnezdi na laseh: kakšen je, kako izgleda, od kod izvira in kako ga zdraviti?

  Matice so jajca, ki jih uši odlagajo. Uši so hkrati izjemno plodni zajedavci, ki živijo na poraščenih delih telesa - na glavi, pazduhah, v dimljah in se prehranjujejo s človeško krvjo. Gni se ne morejo pojaviti na laseh brez prisotnosti uši, odrasli pa jih prilepijo na lase in počakajo, da se potomci izležejo.

  Kako izgledajo gnide?

  Ženske uši so precej rodovitne in lahko čez dan odložijo jajčeca večkrat. Nit je kapsula, ki je prekrita z lepilno lupino. Zahvaljujoč lepljivi snovi se jajce pritrdi na lase. Pri pregledu pod mikroskopom se določi rep, ki pritrdi parazita na laseh.

  Žive in suhe gnide se razlikujejo po svojem videzu. Živa jajca so bela in svetijo pod svetlobo. Po tem, ko se iz nje izlepi loška, ​​bela lupina postopoma potemni do sivo rumenega odtenka, vendar ostane na laseh. To vizualno privede do dejstva, da število gnid znatno presega število uši..

  Po čem se nit razlikuje od loje?

  Razlike med gnidami in uši so očitne, saj gre za različne faze razvoja ene vrste zajedavcev. Nit predstavlja začetno stopnjo, torej zarodek v kokonu.

  Kot rezultat lahko sklepamo, da imajo uši in gnide kardinalne razlike - videz, način hranjenja, možnosti prenosa od osebe do osebe.

  Od kod gnezdijo?

  Najpogosteje se uši prenašajo s tesnim stikom, med katerim gredo na naslednjo žrtev. Gnezde se ne morejo samostojno premikati, zato je ta vrsta okužbe manj pogosta. To se lahko zgodi, če uporabljate glavnik, klobuk, nevidnost, kravato las..

  Otroci, mlajši od 12 let, so stalno v stiku z vrstniki, zato je odstotek razširjenosti naglavnih uši pri otrocih in mladostnikih visok. In če bolezen odkrijejo pri enem od študentov, je priporočljivo, da se zdravijo vsi njegovi sošolci, pa tudi njihove družine.

  Kakšna je grožnja?

  Še vedno nezreli gnezdi ne predstavljajo grožnje, razen neprivlačnega videza las in belih tvorb v njih. Ko pa je loza začela svoje parazitsko življenje, se pojavijo simptomi, ki lahko bistveno poslabšajo kakovost vsakodnevnega življenja. Ti simptomi vključujejo:

  • skoraj stalen srbenje lasišča;
  • okužba prask in ran, njihova okužba in suppuration;
  • motnje spanja;
  • nezmožnost koncentracije;
  • razdražljivost, živčnost.

  Včasih lahko tifus ali starostni tifus postane zaplet naglavnih uši. Nevarna okužba poškodovane kože po ugrizu uši nastane kot posledica stika z odpadnimi produkti parazitov, torej s tekočinami in iztrebki. Glavna neprijetna posledica okužbe z uši in gnidami je stalno nelagodje in navzven umazane lase..

  Ali obstajajo gnide brez uši?

  V nekaterih primerih lahko mrtve gnide še vedno najdemo brez prisotnosti živih uši. To je posledica nekaterih škodljivih vplivov na lase, kar je povzročilo smrt uši. Na primer, po barvanju las z barvilom, ki vsebuje vodikov peroksid (peroksid), ki uničuje parazite.

  V vsakem primeru, če je bil na laseh najden nit, potem je vredno razmisliti o potrebi uporabe nekaterih dodatnih metod obdelave lasišča, da se preprečijo morebitni recidivi.

  Razvojno obdobje

  Gnjide so začetna stopnja razvoja uši. Losa se razvije od jajčeca do odraslega v 2-4 tednih. V tem času opazimo naslednja obdobja:

  • jajce (nit);
  • ličinka;
  • 1. in 2. vrstni red nimfe;
  • odrasli parazit.

  Po enem tednu ali gnezdih postanejo ličinke. Obdobje zorenja je odvisno od temperaturnih razmer. Torej, najugodnejša je človeška telesna temperatura, torej 36,6 stopinj z manjšimi nihanji. Če pa na mrazu ne oblečete klobuka ali je vročina poleti neznosna, se življenjski cikel uši upočasni, vendar ne ustavi.

  Takoj, ko se je gubica izvlekla iz zunanje lupine kokona, se začne napajati. In dobesedno v 2 dneh je samica pripravljena za razplod. V času svojega življenja samica odloži veliko jajc - 80-150 gnid. V ugodnih razmerah (temperatura zraka +30) se v le nekaj mesecih število uših poveča za desetkrat.

  Kaj jedo?

  Nit, torej jajce, iz katerega se bodo v prihodnosti izvalile uši, ne potrebuje prehrane. Jajčna lupina vsebuje vse potrebne elemente v sledovih za razvoj ličink. Šele ko ličinka zapusti kokon, se začne hraniti - na človeškem lasišču naredi majhno rano in izsesa kapljico krvi.

  Po ugrizu uši nastanejo rane, ki jih je včasih mogoče zamenjati s koprivnico, alergijskimi reakcijami in srbenjem. Ne pozabite pa na morebitno okužbo s paraziti..

  Kako zaznati?

  Loša za odlaganje jajc se dvigne skozi lase do višine približno 3 centimetra. Na tej višini bi morali iskati gnide. V redkih primerih se lahko jajce pritrdi na lasišče. To se pojavi kot posledica njegovega padca z dlak po mehanskem delovanju..

  Losa zelo redko polaga gnezdece na laseh, ki že imajo sklopko. Če pa je na enem lasu več kot nit, je število uši doseglo neverjetne razsežnosti in takoj je treba sprejeti ukrepe za njihovo uničenje..

  Za iskanje parazitske sklopke je treba začeti iz okcipitalne regije. Lahka jajca in suhe lupine na temnih ravnih laseh bo enostavno opaziti. Pregled kodrastih blond las bo nekoliko težaven. Medtem ko so ličinke skoraj zrele in so pripravljene zapustiti lupino, se gnide spremenijo v temno rjavo barvo in se zlivajo v barvo tudi s temnimi lasmi..

  Pregled las na glavi je treba izvesti z glavnikom, kar bo olajšalo postopek česanja las in ga ločilo na ločene pramene.

  Kako razlikovati od prhljaja?

  Oseba, ki ne pozna naglavnih uši, lahko gnezdece zamenja z prhljajem. Obstaja več pomembnih razlik, ki vam bodo omogočile, da ugotovite pravi vzrok pojava belih pik pri koreninah las..

  1. Tehtnice prhljaja se razlikujejo po velikosti in obliki. Oblika gnjid je okrogla in gladka. Velikost vsakega jajca je praktično enaka.
  2. Prhljaj se zlahka premika po dolžini las in ga je prav tako enostavno odstraniti. Toda lepljiva lupina nitke jo tesno drži na določeni višini od lasišča. Če želite odstraniti nit, ga morate trdno zatakniti z nohti in ga potegniti z las. Ko pritisnete na noht, se zasliši izrazit klik.
  3. Kosmiči prhljaja najdemo na ovratniku srajce, na ramenih vrhnjih oblačil. Matice lahko pustijo glavo le z lasmi.
  4. Glavni simptom naglavnih uši je močan srbenje in, če je prhljaj, lahko povzroči manjše draženje kože..
  5. Lokalizacija prhljaja je osredotočena na krono glave, najljubši kraji za polaganje gnid pa so čelni, okcipitalni in časovni del glave..

  Upoštevati je treba tudi, da je prhljaj čisto oseben problem človeka estetske narave. Toda uši postanejo problem celotnega notranjega kroga človeka (družine, ekipe), saj zajedavci nenehno iščejo hrano in ne bodo zamudili možnosti, da bi se razširili na nove pašnike.

  Za razjasnitev diagnoze in določitev točnega izvora poslabšanja stanja las je priporočljivo, da se posvetujete s specialistom z medicinsko izobrazbo - dermatologom.

  Kako se znebiti?

  Boj proti maticam je veliko zahtevnejši od odstranjevanja ličink in uši. Zidar je zanesljivo zaščiten pred učinki različnih sredstev, namenjenih zdravljenju uši.

  Za učinkovito mehčanje zaščitne lupine gnidov se uporabljajo naslednje metode:

  • vodna raztopina kisa;
  • kombinacija brusničnega soka in kisa.

  Pri uporabi teh izdelkov je treba biti previden, saj lahko preveč kisa povzroči kemično opekline lasišča. Po tretmaju las morate lase temeljito česati. To se bo pomagalo znebiti večine gnid, a če želite odstraniti absolutno vsa jajca, boste morali iti skozi vsako dlako.

  Eden od radikalnih načinov boja proti gnidam je, da si obrijete glavo. Ta metoda olajša tudi proces celjenja lasišča, potem ko ga ugrizejo uši, nimfe in ličinke..

  Poleg čiščenja las za čiščenje glave je potrebna tudi dezinfekcija spodnjega perila in posteljnega perila ter oblačil. 2 tedna po tem, ko se znebite gnide in uši, je priporočljivo omejiti tesne osebne stike. Bolje je, da otroka pustite doma in ga izpustite iz vrtca, šole.

  Vse načine zdravljenja uši lahko razdelimo v več kategorij:

  Mehansko odstranjevanje gnid je najbolj učinkovito. Za to se uporablja greben z minimalno razdaljo med zobmi. Ta dejavnost bo trajala nekaj časa - včasih več ur. Ščetkanje je treba ponoviti dvakrat v obdobju nekaj tednov. To zagotavlja preprečevanje ponavljajočega se poslabšanja uši..

  Britje je tudi mehanska metoda. To je nekoliko sprejemljivo za fante, vendar ne velja za dekleta. Tudi fantje po odstranitvi vseh dlak v glavi lahko v šoli ali vrtcu trpijo zaradi posmeha..

  V lokalni lekarni so na voljo različne kemikalije za zdravljenje uši. Oblika sredstev je zelo raznolika:

  Pri uporabi zdravil morate upoštevati priporočila v navodilih, sicer se lahko poškoduje lasišče. Običajno postopek vključuje nanos izdelka na lase po celotni dolžini in lasišču, zadrževanje izdelka za določen čas in izpiranje pod tekočo vodo. Po nekaj dneh morate postopek ponoviti..

  Priljubljene metode vključujejo obdelavo glave s česenjo in čebulo masko, decokcije pelina ali tansyja, nanos kerozina ali kisa. Toda pri uporabi zdravil in zdravil morate biti previdni, še posebej pri zdravljenju majhnega otroka:

  • zaščita oči pred kemikalijami;
  • soba mora biti dobro prezračena;
  • skladnost z navodili;
  • ne morete posušiti las s sušilcem za lase, visoke temperature lahko zmanjšajo učinkovitost zdravljenja;
  • za utrditev rezultata morate zdravljenje ponoviti po 7 dneh;
  • če ni želenega učinka, morate izbrati drugo zdravilo.

  Da bi se izognili neželenim učinkom zdravila v obliki alergijske reakcije, je treba najprej opraviti test na alergo na majhnem območju kože za ušesom. Če v 5-10 minutah ne zaznate sprememb, lahko orodje brez strahu uporabite.

  Pedikuloza: vzroki, ukrepi za preprečevanje in nadzor

  Kaj uši izgledajo, razmnožujejo in prenašajo? Kakšne so metode preprečevanja bolezni in zakaj lahko glava srbi, če ni zajedavcev. Kateri so znaki naglavnih uši in zdravil, ki se uporabljajo za boj proti bolezni? O vsem tem bomo govorili v našem članku in odgovorili na pogosto zastavljena vprašanja.

  Pedikuloza (pedikuloza) je parazitska bolezen, pri kateri se na koži in laseh človeka pojavijo majhne žuželke, ki sesajo kri. Žuželke, ki uživajo kri, izločajo skrivnost, ki ima izrazite dražilne lastnosti, zaradi česar se pojavi intenziven srbenje, ki vodi do praskanja, ki ga pogosto zaplete pioderma.

  Zaradi česar se začnejo uši

  Uši se same po sebi ne morejo pojaviti. Te žuželke ne letijo, zato se lahko okužite le s stikom..

  Pedikuloza se okuži na naslednje načine:

  • V javnem prevozu, z veliko množico ljudi.
  • Ob obisku javnih mest (savne, kopeli, bazeni, telovadnice).
  • Ob obisku frizerja.
  • V šoli, vrtcu, bolnišnici, sanatoriju.
  • Z neposrednim stikom z osebo, okuženo z uši.
  • Družinski člani, prek gospodinjskih predmetov.

  Kljub temu, da uši veljajo za spremljevalce nesanitarnih razmer, se raje naselijo na čistih zdravih laseh..

  Znaki uši

  Simptomi naglavnih uši so odvisni od tega, kako intenzivna je invazija. Če je število zajedavcev majhno in je občutljivost kože majhna, potem bolnik dolgo časa ne sme biti nobenih pritožb.

  Glavni simptomi naglavnih uši so:

  • Intenzivno srbenje v predelu glave.
  • Majhne pike na koži sivkasto-modrikaste barve.
  • Exoriation (česanje).
  • Vizualno se na lasišču določijo nemudoma žarišča, ki so prekrita z medeno skorjo in ekcematizacijo kože. Zlasti na področju pregibov za ušesom, očesnim ušesom in templji.
  • Na mestu ugrizov se pojavijo hemisferične vnetne papule. Pri praskanju je mogoče pritrditi piogeno okužbo.
  • Matice v laseh.

  Uši in gnjide: inkubacijska doba

  Inkubacijska doba, ko je oseba okužena s spolno zrelim žuželko, je 6-12 dni. V tem času parazit odloži jajca in iz njih se pojavijo ličinke..

  Da nit postane odrasla oseba, sposobna razmnoževanja, mora trajati od 10 do 15 dni. Od 1 do 3 dni bo trajalo, da se bo spremenila v nimfo prve starosti. Prva nimfa se razvije v 5 dneh. Nimfa druge starosti se razvije v 8 dneh.

  Nimfa je mlad posameznik, ki se od odraslega malo razlikuje. V obdobju, ko se nitnična ličinka loje spremeni v odraslo osebo, parazit trikrat spremeni pokrov citona, ker ne raste z lastnikom.

  Ženske uši se začnejo pariti s samci v prvih urah po odhodu iz nimfe. Odrasla oseba živi 30-40 dni (največ 46).

  Kaj so uši

  Obstajajo tri vrste uši, ki parazitirajo na ljudeh:

  1. Naglavne uši (Pediculi capitis) so temno sivi zajedavci. Samica doseže 3,5 mm, samec 3 mm. Živijo na lasišču in se razmnožujejo tako, da odložijo jajca (gnjide) in jih prilepijo na lase..
  2. Telesne uši (Pediculi vestimenti) so sive, mobilne žuželke. Velikost samice lahko doseže 5 mm, velikost samca pa 4 mm. Jajca odložite z lepljenjem na vlakna tkanine v gubah oblačil.
  3. Sramne uši (Pediculi pubis) so sedeče rumenkasto rjave žuželke. Njihova velikost ne presega 2 mm. Njihova barva je odvisna od tega, koliko krvi gostitelja je v črevesju uši, po ugrizu barva žuželke postane temnejša. Položite gnide, tako da jih prilepite na sramne lase in stegna. Z napredno obliko bolezni ali povečano dlakavostjo lahko gostitelj živi vsepovsod, vključno s pazduhami in obrvmi. Izjema je lasišče..

  Kako se uši prenašajo od osebe do osebe

  Pot prenosa uši od osebe do osebe je stik. Uši lahko tečejo skozi vaše lase, še posebej, če so dolge in ohlapne. To se lahko zgodi, na primer, ko se dotikajo dlake ljudi, ki stojijo zraven. Otroci se v otroških ustanovah okužijo z naglavnimi uši, z uporabo glavnika drugih ljudi ali menjave klobukov.

  Kako izgledajo jajčna uši

  Žive matice so opalescentne vreče, napolnjene z rumenkasto ali rjavo tekočino. Pritrdijo se na razdalji 2,5–3 cm od korenin las. Toda hkrati se lahko razporedijo po celotni dolžini.

  Gnjide, iz katerih se izležejo mlade uši (nimfe), so videti kot bele ali sive luske, ki spominjajo na prhljaj. Težko se jih je znebiti s stresanjem z las ali preprosto česanjem. Bolniki naglavnih uši začnejo opažati gnide šele potem, ko dlake zrastejo nazaj..

  Jajce gube, ki je v spolnih žlezah, je zavito v lepljivo skrivnost. Majhen del te snovi se izloči iz jajdukta pred jajcem, strdi in tvori nitko lupino, zaradi česar je varno pritrjena in prilepljena na lase.

  Koliko gnezdih na dan poje lužica

  Ženske uši živijo od 30 do 38 dni, življenjska doba samca pa ne več kot 15 dni.

  20-30 dni odrasli parazit odloži 2-4 gnide na dan. V življenju lahko odloži do 140 jajc..

  Ali uši skačejo?

  Ne, te žuželke ne morejo skakati in leteti. Lahko se plazijo od osebe do osebe.

  Koliko dni se uši izvalijo iz gnezdov

  Inkubacijska doba za gnezde je 5 do 8 dni. V tem času iz jajčeca nastane ličinka, ki že od prvih ur življenja začne porabljati kri. Čas razvoja gnid se razlikuje glede na zunanje dejavnike, kot je temperatura zunanjega zraka.

  Če je človek nenehno v hladni sobi, se stopnja razvoja gnide upočasni. Pri optimalni temperaturi 25-30 C je razvojni cikel do 6 dni. Če temperatura pade pod 20 ° C, se razvoj uši ustavi in ​​se ne pojavijo..

  Kako hitro se množijo uši

  Uši se razmnožijo zelo hitro. Njihov celoten življenjski cikel, od prvih matic do jajčec, ki jih je odrasli parazit odložil, je 16 dni. Če so pogoji za njihov razvoj neugodni, potem je ta cikel lahko do 30 dni..

  To pomeni, da bo čez dva meseca oseba, okužena z naglavnimi uši, imela populacijo parazitov. V treh mesecih bodo življenje svojega gospodarja naredili nesrečno.

  Sredstva proti uši v lekarni

  V lekarni lahko kupite izdelke za uši v obliki razpršil, šamponov, emulzij, glavnikov ali krem. So precej učinkovite in varne..

  Ime in oblika izdajeZdravilna učinkovinaNačin uporabe
  Pedilin šamponTetrametrin in malationNanesite na lase, pustite dvajset minut, da delujejo. Izperite s toplo vodo in šamponom.
  Hygia šamponPermetrinUporablja se za ubijanje uši in gnezdov. Šampon se nanese na vlažene lase, vtise v korenine. Izperite po 20 minutah. Da bi se znebili gnide in mrtvih žuželk, morate uporabiti fin glavnik.
  Pedikulen Ultra sprejJaneževo oljePomaga znebiti uši in gnid. Razpršilo nanesemo na lase, tako da rahlo vtremo v kožo. Po pol ure se speremo s tekočo vodo s šamponom. S finim glavnikom odstranite odmrle žuželke in gnjide.
  Lavinal šampon in spanjeSestava eteričnih olj (Rožmarin, Ylang-ylang)Uporablja se za zdravljenje in preprečevanje naglavnih uši. Izdelke nanesemo na lase, jih izperemo po pol ure in s finim glavnikom izčrpamo mrtve žuželke. Tudi zdravilo ima zdravilni in protivnetni učinek, lajša srbenje po ugrizu uši.
  Steam Plus sprejPermetrin, malation, piperonil butoksidUniči odrasle uši in njihova jajčeca. Razpršite po lasišču in laseh po celotni dolžini. Čas izpostavljenosti izdelka je 10 minut, nato se glava opere s šamponom in gnide se odstranijo s finim glavnikom.
  Nuda sprejDimetikonZdravilo je eno najboljših zdravil za otroke, saj je nestrupeno. Izdelek se razprši na suhe lase, s pomočjo posebnega glavnika se porazdeli po celotni dolžini. Čas izpostavljenosti zdravilu je 45 minut, nato ga speremo s toplo tekočo vodo in šamponom.
  Raztopina NittiforPermetrinUniči spolno zrele posameznike, gnezde in ličinke. Z bombažnim tamponom se raztopina uporablja za vlaženje las. Uživamo ga glede na debelino in dolžino las. Glava je prekrita s šalom, po štiridesetih minutah se izdelek opere in gnezdece česamo z glavnikom.
  Chemerichnaya vodaTinktura čebulicePomaga znebiti uši in gnid. Izdelek se nanese na vlažne lase, pri čemer je posebna pozornost namenjena okcipitalnemu območju. Pustite pol ure, nato pa z glavnikom razkužite žuželke in gnjide. Na zadnji stopnji se lase opere s šamponom in posuši na običajen način..
  Katransko miloKatranska brezaLasje je treba navlažiti, milo je dobro piti in nanesti. Na glavo si nataknite plastično vrečko in jo zavite z brisačo. Po pol ure sperite na običajen način.
  Medifox-superPermetrinZmešajte 2 ml izdelka in 30 ml vode. Nastala emulzija se nanese na vlažne lase s pomočjo bombažnega tampona. Po 20 minutah sperite s toplo vodo in šamponom.
  Paranormalno pršiloMešanica eteričnega oljaNanesite na vlažne lase. Izperite po 40 minutah. Pomanjkljivost je, da je sprej težko izprati z las..

  Preprečevanje uši in gnid doma

  Za boj proti uši je zelo pomembno nevtralizirati osebno spodnje perilo osebe, okužene z uši. Da bi to naredili, je treba stvari po možnosti kuhati (ali oprati v vroči vodi) in likati na obeh straneh. To ne velja samo za osebne predmete, ampak tudi posteljnino, brisače in blazine..

  Potrebno je razkužiti glavnike in lasnice, za to jih morate postaviti v posodo z vodo, v katero ste dodali šampon naglavnih uši ali v alkoholno raztopino. Lahko jih tudi temeljito operete z milom, jih daste v plastično vrečko in za dva dni postavite v zamrzovalnik..

  Predmete, ki jih ni mogoče oprati (plašči, krzneni plašči, krzneni klobuki), je mogoče kemično očistiti. Če tega ni mogoče, jih je treba zapakirati v plastične vrečke in jih pustiti dva tedna, v tem času pa bodo uši in gnjice umrle..

  Kozmetični šamponi ne škodujejo uši, zato pogostega šamponiranja v primeru okužbe z naglavnimi uši ne koristijo. Z vodo jih ni mogoče sprati, saj ne prodre v dihala teh parazitov.

  Koliko uši živi zunaj glave?

  Ta parazit lahko brez hrane preživi največ dva dni. Ko temperatura pade na 10 - 12 C, lahko žuželka živi brez hrane približno deset dni.

  Koliko uši živi brez osebe?

  Uši lahko živijo samo na ljudeh, niso prilagojene življenju na drugih živih stvareh. Na nekaterih vrstah opic lahko obstajajo le v nekaterih primerih, medtem ko se njihova kakovost življenja bistveno poslabša, razmnožujejo se počasneje in v manjših količinah.

  Barva za lase ubija uši?

  Vodikov peroksid se pogosto uporablja kot oksidant v barvah za lase. Je kemično učinkovina, ki negativno vpliva tako na odrasle parazite kot gnezdece..

  Ko oksidant stopi na lupino usnice, jo poje, zaradi česar žuželka umre. Tudi barva pomaga odstranjevati gnide iz dlak, kar močno olajša postopek česanja. Toda hkrati ni priporočljivo uporabljati postopka barvanja las kot glavne metode za spopadanje z uši..

  Zelo težko se je znebiti zajedavcev v enem poteku, potrebna bo druga operacija, ki jo je treba izvesti v enem in pol do dveh tednih. In to lahko škodi ne le žuželkam, temveč tudi dlačicam, v katerih živijo..

  Ali je mogoče odstraniti uši z dihlorvosom?

  Deichlorvos v resnici zmanjšuje ličinke odraslih žuželk in uši. V nekaj minutah prodre v citonski pokrov uši in paralizira njihov živčni sistem. Hkrati ne vpliva na gnezde, saj ne prodira skozi njihovo zaščitno lupino..

  Hkrati Dichlorvos vsebuje močne insekticide v velikih količinah, in če vstopi v dihala človeka, lahko povzroči zastrupitev in alergije. Zato je bolje uporabiti varna zdravila za naglavne uši, kupljene v lekarni..

  Pri kateri temperaturi uši umrejo?

  Optimalna temperatura za življenje in razmnoževanje uši je 28-30 C. Če temperatura pade pod 15 C, samica preneha odlagati jajčeca. Pri temperaturah nad 54 C in pod -13 C uši umrejo v petih minutah.

  Pri temperaturi od 0 C in nad 40 C se uši močno oslabijo, kar olajša odstranjevanje dlačic ali česanje s finim glavnikom.

  Obenem se uši ne bo mogoče znebiti s hojo brez klobuka v hudem mrazu, ker dlaka na človeški glavi vzdržuje konstantno temperaturo na površini kože. Žuželke se bodo počutile neprijetno, ko preživijo. Uši izginejo le, če človek umre, ko mu telesna temperatura pade na 20 C.

  Matice so bolj odporne na temperaturne spremembe. Umrejo pri +60 C ali -20 C v nekaj minutah. Jajčna uši skoraj v trenutku umrejo v vreli vodi.

  Zakaj srbi glava, če ni uši

  Obstaja veliko razlogov, zakaj lahko glava srbi, če uši niso:

  • Seboreja. Vzrok bolezni je sprememba sestave izločka lojnic in tvorjenja sebuma. Seboreja je lahko mastna, suha ali mešana. Eden od manifestacij bolezni je prhljaj..
  • Suho lasišče. Lasje so v tem primeru suhi in krhki, zelo elektrificirani in se počasi umažejo. V tem primeru se pojavi srbenje kože. Običajno se suha koža pojavi zaradi pomanjkanja vitaminov.
  • Alergija. Srbeče lasišče se lahko pojavi kot alergijska reakcija na barvanje las. Zato proizvajalci barv, trihologi in frizerji priporočajo test občutljivosti dan pred barvanjem las. Alergija na detergente lahko povzroči tudi srbenje..
  • Glivične lezije lasišča. Zanj je značilen močan srbenje in prhljaj.

  Lahko uši prihajajo iz živcev?

  Obstaja dokaj razširjen mit, da se na uši lahko pojavijo uši. Edini način, kako žuželka pride do las in kože druge osebe z neposrednim prenosom..

  Obstaja domneva, ki je znanstveniki ne zavračajo, da je čustveno razburjena oseba privlačnejša za parazite. Ker jih vodi vonj in pri osebi, ki je pod stresom, znojne žleze delujejo bolj aktivno.

  Ali se uši lahko drstijo same??

  Uši in gnide se ne pojavijo sami, prenašajo se z neposrednim ali posrednim stikom z drugo osebo, okuženo z naglavnimi uši.

  Ali lahko obstajajo gnide brez uši?

  Le žive uši se lahko prenašajo od osebe do osebe. Jajca, ki jih ležejo, so na lase prilepljena s posebno skrivnostjo, tako da se nikakor ne morejo premikati.

  Ali barva za lase ubija uši??

  Barva za lase, ki vsebuje vodikov peroksid, ubije uši, ko poje na lupini žuželke. Pomaga tudi pri mehčanju izločka, s katerim so gnezdeci pritrjeni na lase, in jim povzroča znatno škodo, hkrati pa ne zagotavlja popolne odstranitve uši..

  Ali je možno ubiti gnide s sredstvom za ravnanje las?

  Ker gnezdi umrejo pri temperaturi + 60 C, se jih je mogoče znebiti s sredstvom za ravnanje las. Toda ne pozabite, da lahko dolgotrajna izpostavljenost visokim temperaturam negativno vpliva na stanje las. Pomanjkljivost te metode je, da so gnide preblizu lasišču in obstaja nevarnost, da povzročijo opekline..

  S pomočjo sredstva za ravnanje las se je nemogoče znebiti odraslih, ki še naprej parazitirajo na lasišču in odlagajo nova jajca, zato morate uporabiti ravnalo za lase, potem ko je glava obdelana s pripravkom proti uši.

  Lahko uši živijo v blazinah?

  V nekaterih primerih lahko uši pridejo na blazine, vendar lahko tam ostanejo le kratek čas in nato plazijo po laseh novega lastnika ali umrejo. Telesne uši lahko živijo na posteljnem perilu, vendar tu ne tvorijo svoje populacije..

  Pedikuloza ni smrtna bolezen, znebiti se je je precej enostavno. Glavna stvar je, da kupite varen in učinkovit izdelek, in ga uporabite v skladu z navodili..

  Recenzije za članek
  Uši - kaj pa če? Uši: 7 mitov o uših.
  Stran 7

  Nazaj na članek

  Lucia je napisala:
  Postopek je zvečer in traja približno 1,5-2 ure

  Ne razumem, zakaj takšni podvigi, če lahko kupite dober glavnik (AntiV ali je do glavnika primeren tudi glavni glavnik, včasih se isti prodajajo ločeno v lekarnah) in porabite največ 5-10 minut za česanje, z neizmerno večjo učinkovitostjo.
  Kvota:
  Uši se pojavljajo približno vsakih šest mesecev.

  Da, samo viri uši so postali dofiga. Prvo in drugo četrtletje tega leta je moja hči nenehno vlekla uši iz šole, morala je biti na straži z glavnikom.

  Dodano po 3 minutah 34 sekund:

  Akulova Elena je napisala:
  Ali razkužujete posteljnino? Oblačila?

  To, mimogrede, sploh ni potrebno. Zdaj je priliv naglavnih uši in živi, ​​kot bi moralo, na glavi. Zunaj glave zelo hitro umre brez pomoči.

  Ne, dejstvo je, da vse izberemo ročno. Postopek je zvečer in traja približno 1,5-2 ure (hči ima veliko las). Postopke izvajamo približno 2 tedna.
  Uši se pojavljajo približno vsakih šest mesecev. Že skoraj 3 leta. Zadnjič je bilo septembra. Gnezdi ne živijo tako dolgo, tokrat. In če bi pogledal, bi čez šest mesecev že bila groza.

  Dodano po 1 minuti 2 sekunde:

  Prebral sem tudi, da uši umrejo pri temperaturi nad 45 stopinj. Mogoče sedite v kadi v parni sobi??

  Slišal sem, da na oblačilih obstajajo črte za preprečevanje uši. Ali kdo ve, kako se imenujejo in kje lahko kupite?

  parvi
  Tudi o njih sem sanjal en teden)))
  Zakaj niso povedali v vrtcu?
  Obstaja možnost, da se je kdo okužil ali pa bi se tam lahko tudi okužil.
  Zame naj bodo vsi takoj izvedeni in medicinska sestra si bo vse ogledala, starši s svojimi pa bodo bolj pozorni, lažje je opozoriti kot zapostavljene primere.
  Vsaj takoj sem vsem povedal.
  Poleg zahvale za opozorilo nisem nikogar slišal negativnega.

  Če pristopite pravilno, se vse naenkrat ubije, potem pa po enem tednu za preventivo, jedkanje in to je to.
  In v uši ne vidim ničesar sramu.
  Naj bo sramota za tiste, ki jih ne vzamejo ven.

  Tako smo se ta teden pobrali v vrtcu ali na gimnastiki, - prebral sem veliko intee, se ustrašil, - zdi se, da je bilo vse odločeno v enem dnevu,-
  najprej s karamelno vodo, - pomagalo je, a dvomi so ostali, - potem pa poln max (2 pakiranja, - naši lasje so dolgi in debeli), lahko rečemo, da vse raztopijo, dehidrirajo in izsušijo. Česali smo se približno štiri ure. Toda po kemiji se ni bilo več česati, - bolj za umiritev vesti.
  Slikal sem se za vsak slučaj.
  Hiša je bila tri dni kot obrat za kopanje in pranje perila, raztegnila sem vse od 60 stopinj in zgoraj, zofe likala z likalnikom,
  Poleg tega sem kupil povečevalno steklo, - prilagodil se bom nekaj tednov, - z njo bo nekako mirneje.
  Našli opis in metode zdravljenja in vedenja,-
  se je odločil, da bomo tukaj prihranili - še vedno lahko potrebujemo nekoga - vse je strukturirano in na policah,-

  Uši (naglavne uši). Simptomi, razlogi za klic, nega in zdravljenje, preprečevanje

  Uvod (upoštevan v teh informacijah)
  * Okužba lasišča, ki jo povzročijo majhni sivi hrošči / žuželke (uši), imenujemo naglavne uši

  Simptomi
  * Srbenje, škakanje (občutek, da se v laseh nekaj premika) lasišča je glavni simptom.
  * Lahko je prisoten izpuščaj na lasišču, ki se običajno nahaja na zadnji strani vratu ali za ušesi.
  * Razdražljivost in nespečnost sta lahko prisotni kot uši so najbolj aktivne v temi / noči
  * Je pogosta težava otrok, starih od 3 do 12 let (deklice so dvakrat pogosteje okužene kot dečki).

  Uši in gnjide
  * Uši so parazitske žuželke dolge 2 mm, sive barve, precej hitro se plazijo na 6 nogah (s hitrostmi do 23 cm / min) in jih je težko opaziti. Uši so ektoparaziti, ki živijo na lasišču. Uši se prehranjujejo s človeško krvjo po prebadanju kože, vbrizgajo slino, kar povzroča srbenje (srbenje se morda ne razvije takoj, vendar v 3-4 tednih)
  * Gnezdi so bela jajca (približno velikosti čepka), ki so trdno pritrjena na lasni gredi blizu kože (običajno do 0,7 cm od lasišča). Za razliko od prhljaja ali peska niklenic ne moremo otresti z las..
  * Gnjide je lažje videti kot uši, ker so bele in jih je toliko.

  Življenjska doba uši
  * Gnezdi (jajca) se izležejo po približno 1 tednu.
  * Matice (jajca), ki so od lasišča oddaljene več kot 1 cm, so prazna jajca iz valiranih uši in so zelo bele barve.
  * Zunaj lasišča gnezde ne morejo preživeti več kot 2 tedna.
  * Odrasle uši lahko živijo 3 tedne na lasišču ali 24 ur zunaj lasišča.

  Razlogi
  * Drobna žuželka v velikosti sezamovega semena (Pediculus humanus capitis)
  * Prenos (nalezljivost) uši: samo žive uši, ne gnezdi
  * Samo žive uši lahko prenašajo uši od otroka do otroka.
  * Gnoj (jajčec uši) ne moremo prenesti na otroka, ker se pritrdijo na lase.
  * Skoraj ves prenos uši se zgodi med neposrednim stikom z glavo (z dlako na lase). Uši ne skačejo in ne letijo na lase druge osebe, niti ne plavajo.
  * Posredno prenašanje uši skozi klobuke, kape, krtače za lase, glavnike, slušalke in druge predmete je zelo redko.
  * V večini primerov se prenos uši pojavi doma in ne na javnih mestih. Nočitev / spanje na eni postelji z uporabo enega sklopa posteljnine.
  * Domače živali ne prenašajo človeških uši
  * Noge naglavnih uši so posebej prilagojene za oprijemanje človeških las (in za okrogle lase pri belih in Azijcih). Naglavne uši se težko uveljavijo na trpežnih, gladkih ali spolzkih površinah, kot so plastika, kovina, polirano sintetično usnje in drugi podobni materiali

  Vrnite se k otroški ekipi
  * Vaš otrok se lahko vrne v vrtec ali šolo po uporabi 1 tečaja šampona proti uši.
  * Otrok z naglavnimi uši zaradi prisotnosti gnid ne sme zamuditi šole ali vrtca, saj gnezdi niso nalezljivi.

  Če v 24 urah pokličite zdravnika, pokličite zdravnika
  * Dojenčkova starost do 2 meseca (Razlog: Vprašajte zdravnika za priporočilo o varnem zdravilu)
  * Lasišče je videti okuženo (npr. Gnoj, skorje, odprte rane)

  V enem tednu pokličite zdravnika
  * Imate druga vprašanja ali pomisleke
  * Uši je težko diagnosticirati
  * Po zdravljenju se pojavijo nove uši ali gnide
  * Izpuščaj ali srbeče lasišče, ki traja 7 dni po zdravljenju

  Starševska oskrba (nega) doma, če
  * Naglažite uši in ne mislite, da vaš otrok potrebuje pregled

  Nasveti za nego (nega)

  1. Zagotavljanje:
  * Naglavne uši se lahko zdravijo doma.
  * S skrbnim ravnanjem bodo vse uši in gnide (jajčeca uši) običajno umrle.
  * Uši niso škodljive (vključno z dolgoročnimi).
  * Ne prenašajo nobene bolezni.
  * Vašega otroka ne bo počutilo zelo slabo.
  * Opomba: Domača zdravila, kot so vazelin, majoneza, margarina, zeliščna olja ali oljčno olje, nimajo znanstvenih dokazov, ki bi podpirali njihovo učinkovitost. Prav tako nikoli ne nanašajte nevarnih snovi, kot sta bencin ali kerozin, na lase vašega otroka (te strupene snovi se absorbirajo skozi kožo) ali drugih izdelkov, ki so namenjeni za uporabo na živalih..

  2. Krema permetrin 1% (zdravilo po izbiri): Kupite kremo, krem-šampon proti uši na osnovi 1% permetrina (NITTIFOR, PERMIN, ХІГІЯ) in sledite navodilom.
  * Pred uporabo / nanosom kreme proti uši si lase umijte z običajnim šamponom in brisačo na suhem. NE umivajte balzama ali izpiralne kreme po umivanju (razlog: zmanjšuje učinkovitost permetrina).
  * Na vlažne lase vlijemo / iztisnemo smetano, kremni šampon (polna steklenica ali 60 ml). Otroci z dolgimi lasmi (daljšimi od ramen) bodo morda morali uporabiti 2 kilograma / posod.
  * Kremo vtrite / nanesite do korenin las.
  * Po potrebi dodajte malo tople vode, da nastane pena.
  * Permetrin je varen pri otrocih, starejših od 2 mesecev.
  * Kremo / šampon pustite na laseh polnih 10 minut, ker ne bo ubil vseh uši. Nato lase temeljito sperite z vodo in brisačo posušite.
  * Ponovite postopek po 9 dneh, da boste ubili gnezde, ki so preživeli.
  * Če so nekatere uši po 8 - 12 urah po prvem zdravljenju žive, vendar se premikajte počasneje kot prej (manj aktivne), ne skrbite. Iz las spešite mrtve in preživele uši. Zdravilo včasih traja dlje kot običajno, da ubije vse uši.
  * Če po prvem zdravljenju mine 8 do 12 ur in ni mrtvih uši in se zdi, da so tako aktivni kot prej, zdravilo morda ne bo delovalo (ne bo učinkovito). O spremembi zdravil se posvetujte s svojim zdravnikom in sledite njihovim navodilom.
  * Zdravilo druge izbire: malathion (Pedilin)

  3. Odstranjevanje mrtvih gnid:
  * Samo žive uši lahko prenašajo uši od enega otroka na drugega.
  * Gnjide (jajčeca uši) ne prenašajo uši
  * Večina zdravljenih gnid (jajčec uši) je mrtvih po prvem zdravljenju s permetrinom. Ostali bodo po drugem postopku po 9 dneh umorjeni.
  * Odstranjevanje mrtvih gnid je koristno iz estetskih razlogov in preprečiti drugim, da bi mislili, da je vaš otrok okužen z uši.
  * Gnjide je mogoče odstraniti s posebnim glavnikom uši / gnjde ali pa jih posamezno vleči / odstraniti. To traja veliko časa.
  * Če želite ujeti ličinke uši, uporabite fin / fino nazubljen glavnik (razmik zob 0,3 mm ali manj), da uničite uši in gnide. Lase svojega otroka počešite v majhnih odsekih. Po vsakem česanju obrišite glavnik z vlažno papirnato brisačo. Nežno preverite, ali ima uši in / ali gnide lasišče, glavnik in papirnato brisačo.
  * Vlaženje las lažje odstranjuje gnezdece, vendar se izogibajte izdelkom, ki trdijo, da oslabijo pritrditev gnezdov. (Razlog: Lahko vplivajo na učinkovitost permetrina, ki se absorbira v lase in lasišče.)
  * Obvezna odstranitev obdelanih matic ni pomembna in ne bi smela ovirati vašega vrnitve v šolo.

  4. šamponiranje - previdnostni ukrepi za učinkovito zdravljenje:
  * NE umijte si las s šamponom v 2 dneh po začetku zdravljenja uši
  * Izogibajte se balzamom, izpiranju las pred zdravljenjem in 2 tedna po (Razlog: Lase premažete s filmom in preprečite absorpcijo permetrina)

  5. Nalezljivost:
  * Uši se širijo s tesnim stikom (ne morejo skakati, leteti in plavati).
  * Vaš otrok se lahko po 1. tretmaju s šamponom proti uši vrne v vrtec ali šolo.
  * Preverite vse ostale, ki živijo v vaši hiši, in se obrnite na glavo. Če so uši ali gnide najdene / vidne ali če nekdo razvije srbeč izpuščaj na lasišču, je treba lase na lasišču zdraviti tudi s šamponom proti uši.
  * Če se na posteljici / postelji najdejo uši, je treba otroke pregledati tudi na uši.
  * Ponovno ne uporabljajte istih glavnikov / glavnikov in klobukov.
  * Obvestite tudi šolsko sestro.

  6. Čiščenje hiše:
  * Uši, ki so zunaj telesa, redko povzročijo ponovno okužbo. (Razlog: Uši ne morejo živeti več kot 24 ur zunaj človeškega telesa). Samo umijte otroško sobo.
  * 1 uro namakajte (razkužite) glavnike / lase za raztopino v raztopini, ki vsebuje nekaj šampona / kreme proti uši ali alkoholu, ali temeljito sperite z vročo vodo in milom, nato zavite v vrečko in postavite v zamrzovalnik za 2 dni.
  * Operite otroška oblačila, odeje, blazine in vsa druga oblačila, ki ste jih v zadnjih 2 dneh nosili v vroči vodi (temperature 54 ° C in več 5 minut ubijajo uši in gnide).
  * Izbirni korak (dovoljen, vendar ni obvezen): Predmete, ki jih ni mogoče oprati (npr. Klobuki, plašči, šali), morate zapenjati v plastične vrečke za 2 tedna (to je najdaljše obdobje, v katerem lahko gnezdi preživijo).
  * Kemično čiščenje je lahko učinkovita alternativa.

  7. Napoved:
  * S pravilnim zdravljenjem je treba ubiti vse uši in gnide.
  * Srbenje, ki ga povzročajo uši, lahko traja več tednov, tudi potem, ko so uši izginile / umrle
  * Ponovna okužba običajno pomeni, da je prišlo do večkratnega stika z okuženo osebo, šampon ni puščen 10 minut, uporablja se balzam za lase, uši so odporni na zdravila ali zdravljenje ni ponovljeno po 9 dneh.

  8. Pokličite zdravnika, če:
  * V laseh se pojavijo nove uši in gnide
  * Izpuščaj ali srbenje lasišča traja 1 teden po zdravljenju s šamponom / kremo proti uši.
  * Rane na glavi se začnejo širiti ali videti okužene
  * Vaš otrok se poslabša

  9. Dodatni nasveti za nego - Zdravljenje z detergenti Cetaphil, če permetrin krema / šampon ne pomaga:
  * V lekarni kupite detergent Cetaphil (detergenti, ki vsebujejo dimetikon-silikonska olja, Hedrin, NYDA). Deluje kot fizična ovira, pokriva in zaduši uši..
  * Cetaphil nanesite na suhe lase po vsem lasišču.
  * Potem ko so vsi lasje vlažni, počakajte 2 minuti, da se Cetaphil vpije
  * Odvečni detergent odstranite z glavnikom / glavnikom, če je mogoče.
  * Pustite, da se otrokovi lasje posušijo. Lasje je treba temeljito posušiti, da zadušijo uši. Običajno traja 3-krat dlje, kot če bi bili lasje ravno vlažni z vodo.
  * Posušeni cetafil na laseh bo zadušil uši. Na otrokovih laseh ga pustite vsaj 8 ur.
  * Zjutraj sperite Cetaphil z rednim šamponom.
  * Da bi ozdravili otroka uši, ponovite ta postopek 2-krat v 1. in 2. tednu.
  * Učinkovitost zdravljenja je 97%.
  * Podrobna navodila najdete na spletni strani: www.nuvoforheadlice.com

  10. Drugi nasveti:
  * Za tiste, ki zavrnejo kemično izpostavljenost otrokovih las, lahko zdravnik priporoči vsakodnevno (vsaj 2-krat na dan) česanje (tako imenovano "mokro česanje") uši in gnide z mokrih / vlažnih las s finim / pogostim glavnikom 2 tedna.
  * Da bi olajšali odstranjevanje gnid, nekateri zdravniki priporočajo nanašanje raztopine na lase v enakih razmerjih z vodo in živalskim kisom ter 8% raztopino mravljične kisline. Nekateri raziskovalni dokazi kažejo, da raztopijo lupino gnezdov. Pravzaprav je sestava nitaste lupine podobna sestavi človeških dlak, zato lahko sredstva, ki uničijo lupino gnezdov, poškodujejo tudi same lase..
  * Nobenih predmetov, ki jih ima vaš otrok, ni treba metati, otrokove oblačke, brisače, klobuke in posteljnino lahko perete v vroči vodi (nad 54 stopinj Celzija v 5 minutah) in sušite na močnem ognju / vročini najmanj 20 minut.
  * V svojem domu ne razpršite pesticidov (fumigantnih razpršil), ker lahko vašo družino izpostavijo kemični zastrupitvi.
  * Ne uporabljajte iste droge več kot trikrat zapored na isti osebi. Če je zdravilo neučinkovito, lahko zdravnik priporoči drugo zdravilo.
  * Naenkrat ne uporabljajte več kot enega zdravila proti uši.
  * Ne uporabljajte sušilca ​​za lase za sušenje las po uporabi katerega koli pripravka, ker nekateri vsebujejo vnetljive sestavine

  11. Preprečevanje:
  * Uši niso znak nečistosti ali slabe higiene. Uši lahko predstavljajo težave otrokom vseh starosti, ne glede na njihov socialno-ekonomski status, ne glede na to, kako pogosto si umivajo lase ali se kopajo / tuširajo. Po približnih podatkih približno 12 milijonov ljudi v ZDA vsako leto trpi zaradi naglavnih uši, število pa vsako leto raste..
  * Otroke prosite, naj se skušajo izogniti stiku z glavo v šoli (v telovadnici, na igrišču ali med športom) in kadar se doma igrajo z drugimi otroki.
  * Otrokom recite, naj ne delijo glavnikov, krtač / glavnikov, klobukov, šal, bandanov, trakov, lasnic, brisač, čelad in drugih pripomočkov za osebno higieno z drugimi otroki.
  * Pojasnite otrokom, naj ne ležijo na posteljah, blazinah, preprogah, ki jih je pred kratkim uporabljala oseba z naglavnimi uši.
  * Vsake 3 ali 4 dni preverite svoje družinske člane, ki so bili v tesnem stiku z nekom, ki ima uši.

  Iskanje uši (diagnostika)

  Okužba se diagnosticira s skrbnim pregledom dlak (s pomočjo lupe, lupe) in kože za gnezde in odrasle uši. Iskanje uši je lahko težavno, saj se ponavadi hitro premikajo po glavi od iskanja s prsti. Ko so lasje mokri, se uši ne premikajo in jih je lažje opaziti. Gladke najlažje najdemo na liniji las okoli vratu ali za ušesi. Zaznavanje gnid na laseh na razdalji do 0,7 cm od lasišča potrjuje, da je otrok okužen in ga potrebuje za zdravljenje. Če gnide najdemo na višini las, ki je večja od 0,7 cm od lasišča (in niso vidne druge gnide ali odrasle uši), je okužba verjetno stara in otrok ne potrebuje zdravljenja (saj človeški lasje na lasišču rastejo s hitrostjo približno 10 mm / mo) ali 0,37 mm / dan).

  Življenjski cikel uši:

  1.nit, 2. nimfa (dozoreva po treh moltih), 3 nimfe - prva molt, 4 nimfa, druga molta, 5 odrasla muha (po 3. moltu)

  Velikost naglavnih uši v primerjavi z ameriškim "Penny" (velikost 25 ukrajinskih kopencev je skoraj primerljiva)

  Matice: To so jajčeca uši. So zelo majhne (0,8 mm za 0,3 mm), težko jih je razlikovati in jih pogosto zamenjujemo s kapljicami prhljaja ali laka za lase. Gnezde odrasla samica odloži na dno las. So trdno pritrjeni na gredi las. So ovalne oblike in običajno rumene do bele barve. Gnezde rastejo približno 1 teden (v razponu od 6-9 dni) in se nato izležejo. Jajca, ki se lahko izležejo, so običajno locirana do 0,7 cm od lasišča. Gnezde (jajčeca uši) običajno umrejo v enem tednu brez človeškega gostitelja in se ne morejo izlivati ​​pod temperaturo človeške glave

  Nimfa (ličinka uši): Mlade uši, na novo izmučena jajčeca, se imenujejo nimfe. Po videzu so podobne odraslim uši, vendar manjše velikosti. Nimfe se v odraslih ušah razvijejo v 7 dneh od valjenja. Da bi živeli, se morajo nimfe hraniti s krvjo. Nimfe lahko živijo le nekaj ur brez človeškega gostitelja

  Odrasle uši: Odrasle uši so velikosti sezamovega semena, imajo šest krakov in so rumene do sivo bele barve. Pri ljudeh s temnimi lasmi bodo odrasle uši videti temnejše. Samice, ki so običajno večje od samcev, odložijo jajčeca (do 8 matic na dan). Uši se ne morejo skriti v kožo. Odrasle uši lahko živijo do 30 dni na glavi osebe. Da bi živeli, se morajo odrasle uši hraniti s krvjo (1-8 krat na dan). Če človeku glava pade z glave, ta umre v 2 dneh. Uši lahko preživijo pod vodo več ur, vendar se verjetno ne bodo širile skozi bazensko vodo. Naglavne uši se tesno držijo človeških las in jih ne spustite, če jih potopite pod vodo. Klor v bazenu ne uši uši.

  Dekleta in jaz imamo tudi celo zgodbo z uši:
  Z vrta v centru smo ga premestili na vrt na zatulinki.
  Naša družina je navadna, hiša je čista in urejena, otrok je likan, poliran, čeden. Pravzaprav gremo v tej obliki na vrt. Nenadoma je ta teden učiteljica rekla, da je v laseh moje deklice našla gnide. Nisem vedel, kaj je bilo do tistega petka. Zdaj sem pil na polno.

  Vsa družina je bila obdelana, oprana in likana posteljnina, vsa oblačila. Kot bi moralo biti. V ponedeljek pokliče medicinska sestra in reče, da je spet našla kup gnid. Prosila je, da poberemo otroka in se zdravimo in nas bo odpeljala pozneje BREZ REFERENCE.

  Mož odpelje hčerko domov, sedimo doma in se zdravimo, zdravimo se, češemo vsakogar dvajsetkrat na dan. ko smo v sredo prišli na vrt, sem ga spet našel. Leto dni kot medicinska sestra je to po njenem mnenju le prvi primer. Najpomembneje je, da še vedno ni nikogar identificirala, in izkazalo se je, da bo moj otrok veljal za vir okužbe..
  V naši skupini in na vrtu na splošno so otroci s strašnim kašljem. In učiteljica mi je odkrito povedala, da jih ne morejo vzeti ven, saj NI MORENE SEDEŽE - JE NA SEDANJU, NA BOLNICI, NA ODDELKU. Vrt je nered. Matica uši in gnid nas je prvič videla. Vse pregledali čim prej.
  Na splošno situacija ne bi bila vredna prekletega, če ne bi bilo NIČA - V četrtek zvečer nas pediatrinja odpusti. v petek pripeljem svojo Lalo (petletnico na vrt dobro prepleteno s francosko pletenico. Vzamem jo z razbeljenimi lasmi, konci las so bodisi v juhi bodisi v kaši. Po razgovoru z učiteljico in otrokom ugotovim, da je prišla ta medicinska sestra, jo previla, odnesla v svojo pisarno v drugo nadstropje - pripeljali so jo samo z elastičnim trakom v rokah.!
  jutri se nameravam sestati z ravnateljico o tej dami v belem plašču. prišel s certifikatom in ona je spet z zasvojenostjo prevzela glavo moje hčerke.

  Ko poje, se pospravi po sebi. Na splošno nas je, ko smo v sredo prišli na vrt, odvlekla k sebi na pregled, prisilila, da smo si slekli čevlje pred pisarno, ker je bila tam tla!