Kaj skriva sestavo šampona?


Šampon je eden glavnih in najpogostejših izdelkov za nego las. Beseda izvira iz imena rože družine magnolije "champa", ki raste v Indiji, iz katere izdelujejo dišeče olje za vtisk v lase in masiranje lasišča. To ime so si kasneje v angleščini izposodili kot šampon, to je "za masažo".

Glede na namen razlikujemo higienske, medicinske in estetske šampone. Glavna funkcija šampona je čiščenje lasišča in las. Dodatne lastnosti vključujejo zmanjšanje zapletenih las in enostavno česanje, uravnava učinek na lasišču, daje sijaj in senco..

Sodobni šamponi so mešanice na vodni osnovi, ki vsebujejo:

 • Čistilne komponente (na osnovi površinsko aktivnih snovi, mila, mešanice površinsko aktivnih snovi in ​​mila);
 • Kondicioniranje aditivov in supermaščobnih spojin;
 • Spojine z biološko aktivnostjo, ki delujejo na lasišče (rastlinski izvlečki, cinkov piriton, vitamini);
 • Funkcionalni dodatki, ki uravnavajo viskoznost, pH itd.;
 • Konzervansi;
 • Estetski dodatki (dišave, barvila, biserni pigmenti).

Spojine prvih treh skupin zagotavljajo osnovne funkcije šampona, ostale pa so zasnovane za izboljšanje potrošniških lastnosti izdelka..

Čistilne sestavine.

V sestavi sodobnih šamponov vlogo takšnih komponent najpogosteje igrajo sintetične površinsko aktivne snovi. Njihove prednosti vključujejo:

 • Zmanjša površinsko napetost med vodo in maščobnimi nanosi, kar olajša odstranjevanje prahu in umazanije;
 • Tvori dobro peno;
 • V peni tvorijo suspenzijo delcev umazanije, kar jim preprečuje, da bi se na laseh ponovno usedli;
 • Stabilizirajte ostale sestavine in jih pustite raztopljene;
 • Poveča viskoznost šamponov zaradi lažje uporabe.

Običajno jih pridobivajo iz olj, maščob ali naftnih derivatov..

Obstajajo anionske, kationske, amfoterne in nejonogene površinsko aktivne snovi. (Več o površinsko aktivnih snoveh).

Anionske površinsko aktivne snovi najpogosteje najdemo v šamponih. Vir surovin zanje so večinoma sulfonati, od katerih se najpogosteje uporabljajo: lavril sulfati in alkilni etoksisulfati v obliki natrijevih, magnezijevih, amonijevih soli, mono-, di- in trietanolaminov. Vse te snovi imajo visoke funkcionalne lastnosti, hkrati pa dražijo na sluznici in koži..

Pri proizvodnji se uporabljajo tudi derivati ​​soli polomerov sulfosukcinilne kisline - sulfosukcinati in sarkozini (lavril sarkozin). Slednji imajo visoko sposobnost penjenja in ne dražijo sluznice oči..

Mehanizem čiščenja površinsko aktivnih snovi na površini las in kože je posledica fizikalno-kemijskih lastnosti površinsko aktivnih snovi in ​​je sestavljen iz več stopenj. Glavno načelo njihovega dela je hidrofilizacija kože, kar pomeni prodiranje vode v strukture, ki vsebujejo maščobe, ki imajo v normalnih pogojih sposobnost odbijanja vode.

Tako so molekule površinsko aktivne snovi sposobne interakcije z lipidi. Njihova struktura vsebuje dve področji - hidrofilno in hidrofobno. Vgradijo se lahko v lipidni (maščobni) sloj kože in las, molekule površinsko aktivne snovi pa so združene tako, da se v lipidni plasti pojavijo hidrofilna, to je vodoprepustna območja. Zaradi vpliva površinsko aktivnih snovi na stratum corneum kože pride do hidratacije (tj. "Nasičenja" z vodo) lipidnih (maščobnih) membran. Nato voda, nanesena na površino kože, steče v rožnico stratuma in prodre v hidrofilna območja, ki jih ustvarijo molekule površinsko aktivne snovi. Povečanje stopnje prehajanja vode skozi rožni sloj je eden od načinov za oceno škodljivega učinka površinsko aktivnih snovi in ​​ga loči od škodljivega vpliva drugih dejavnikov. Vendar v tem primeru voda zlahka prodre v rožnico stratuma, od zunaj in od znotraj, s strani dermisa. Zato hidratacijo stratumovega roženice spremlja delna poškodba lipidnih struktur in povzroči zmanjšanje vodne zmogljivosti povrhnjice, kar na koncu privede do razvoja suhe kože..

Dodatki za kondicioniranje in pregrevanje.

Šampon vsebuje druge sestavine, od katerih mnoge pomagajo nevtralizirati učinek površinsko aktivnih snovi in ​​negu las.

Vnesemo jih v šampone za dosego naslednjih ciljev:

 • Odstranjevanje statične elektrike, zmanjšanje "lomljivosti" las;
 • Glajenje in glajenje poškodovanih področij gredi las;
 • Enostavno česanje mokrih in suhih las;
 • Zmanjšanje poroznosti;
 • Dajanje las sijaju in svilnatostjo z "lepljenjem" lasnih lusk, gladko gladino, spreminjanje odbojnosti las, s čimer se poveča intenzivnost barve in naravni sijaj;
 • Zaščita pred termičnimi in mehanskimi poškodbami;
 • Vlažilno;
 • Povečanje volumna in mase las;
 • Popravite poškodovane lase.

Kondicionirne snovi vključujejo različna olja, maščobne alkohole, estre glikola, vlažilna sredstva in proteinske derivate, kot so na primer:

 1. Različni derivati ​​silikonov (ciklometikon, dimetikon kopolil, dimetikon, feniltrimetikon, amodimetikon), ki lase najprej dajejo sijaj in svilnatost, mehkobo, odstranijo elektrostatični naboj, olajšajo česanje mokrih in suhih las, preprečujejo poškodbe le-teh; zmanjšajo lepljivost izdelkov za styling. Imajo lastnost "lepljenja" lusk poškodovanih las in tvorijo film na laseh, opravljajo tudi zaščitno funkcijo.
 2. Natrijev citrat - komponenta, ki vzdržuje želeno raven pH šampona.
 3. Glikol disistearat / stearat - snov, ki se doda šamponu za izboljšanje videza in konsistence šampona.
 4. Panthenol (Panthenol) - provitamin B, ki je močan vlažilec in daje sijaj las.
 5. Cetil / Oleil / Stearil alkohol - hidratirani alkoholi, ki lase olajšajo.
 6. Naravna olja (oreščki, karite, ricinus, repino, avokado, jojoba, olivno itd.) - naravni vlažilci las.
 7. Askorbinska kislina / citronska kislina - vlaži in lasem doda sijaj.
 8. Octyl Salicylate / PABA - krema za sončenje, ohranja barvo las.

Mehanizem delovanja balzamov je naslednji: kationski, to je pozitivno nabit, snovi se lahko zadržijo na negativno nabiti površini las z vezavo na keratin, obenem pa obdržijo uporaben dodatek. Ker imajo poškodovana področja las velik negativen naboj, se na njih pritrdi več kationskih delcev in poveča se kozmetični učinek.

Vrv strani kovanca so težji lasje in izguba sijaja. Zato je pri ustvarjanju šampona za balzam pomembno, da vzpostavite ravnovesje med detergentom in sestavinami za nego. Nerazumno povečanje formulacije sestavin za pripravo lahko povzroči ne le težje lase, izgubo sijaja, ampak tudi poslabšanje takšnih lastnosti šampona kot čiščenje in izpiranje. Pomembna je tudi izbira klimatske naprave. Na primer, silikonska olja se nabirajo na površini las. Zato se v izdelkih za lase uporabljajo zelo hlapni silikoni..

Spojine z biološko aktivnostjo.

Najsvetlejši predstavnik na seznamu sestavin so zeliščni ekstrakti. In dodajajo jih predvsem za pomirjujoč in protivnetni učinek na lasišču..

Nekateri izvlečki lahko vplivajo na barvo las, na primer dobro poznana kana daje lasim rdečkast odtenek, ekstrakte kamilice in peteršilja pa pogosto najdemo v svetlobnih šamponih. Basma pa bo pomagala zatemniti lase. Izvleček paprike izboljšuje mikrocirkulacijo in prehrano lasnih mešičkov, zato je pogost sestavni del šamponov proti izpadanju las. Pogosto se v sestavo dodajo vitamini skupine B, vitamini A, E, F, niacin, vitamin C.

Dišave in dišave uporabljajo šampon, ki daje prijeten vonj, v ta namen pa lahko dodamo tako naravna eterična olja (sivka, meta, limona, vrtnica, iglavci) kot sintetično pridobljene estre in bolj zapletene snovi..

Konzervansi - povečajo rok trajanja šampona in preprečujejo rast mikroorganizmov, ki so se vanj zatekli. Vlogo konzervansov lahko igrajo:

 • Kato;
 • Bronol;
 • Fenilpropil alkohol itd..

Na etiketi šampona so vse snovi navedene v padajočem zaporedju njihovega odstotka. Tu je pomembno razumeti, da tisti elementi šampona, ki zasedajo zadnja mesta na seznamu, zaradi premajhnega deleža celotne prostornine skoraj nimajo učinka.

Seznam referenc:

 1. Krivova A.Yu., Parojan V.Kh. "Tehnologija izdelave parfumerijskih in kozmetičnih izdelkov" M.: "DeLi print", 2009.
 2. Samuylova L.V., Puchkova T.V. Izobraževalna izdaja "Kozmetična kemija" v 2 deli, 1. del, 2005.
 3. Hernandez E.I., „Znanstvena kozmetologija. Zvezek 2 "M.: Firma Klavel LLC, 2007.

Kako izbrati popoln šampon enkrat za vselej: strokovni nasveti

Frizerka-koloristka Natalija Kopnina je spregovorila o pravilih, ki se jih je treba držati pri izbiri šampona.

© Bogdan Kurylo / iStock / Getty Images Plus Kako izbrati šampon, kako pravilno umiti lase

Sestava in delovanje šamponov

Šampon običajno sestavljajo voda in površinsko aktivne snovi, pa tudi zgostitve, konzervansi, barve, dišave in stabilizatorji. Površinsko aktivne snovi so odgovorne za čiščenje las pred umazanijo, prahom in sebumom. Prav tako lahko v sestavi šamponov opazujemo izvlečke različnih zelišč, olj in drugih rastlin ter njihove derivate, ki služijo kot nekakšen trženjski zaplet privabljanja kupcev. Pravzaprav vse to ne deluje. Šampon obstaja za umivanje las, čiščenje - to je njegova edina, a zelo pomembna funkcija..

Kdaj in kako pogosto uporabljati šampone brez sulfata

Pred časom so vsi lovili šampone brez sulfata, ne zavedajoč se, da je lauril sulfat (SLS) tisto čistilo, ki čisti kožo in lase nečistoč. Šamponi, ki ne vsebujejo sulfata, imajo takšno mesto, saj je na primer bolj nežen učinek priporočljiv za barvane lase, vendar s šamponom brez sulfata ne morete temeljito očistiti lasišča.

Nekateri začnejo uporabljati ta šampon in se pritožujejo, da zanje ni primeren: zasvojenost, mastna koža, prhljaj ali druge težave, kot je srbenje. Razlog je v tem, da vaša koža ostane neoprana, ker manjka glavni detergent. Preprosto nanesete peno ali tekočino in jo razmažete po laseh, a lasišča ne očistite. Kadar enkrat tedensko uporabljate šampone brez sulfata, si lase umijte z običajnim sulfatnim šamponom..

Izbira šampona morate:

Poiščite nasvet svojega frizerja.

Gradite na teh dlakah: barvane ali naravne, kodraste ali ravne, mastne ali suhe.

Določite, kaj je vaš cilj. Ne pozabite, da ima šampon eno funkcijo - očistiti lasišče in lase, zato se nanj ne preveč navezujte.

Pri svojem delu uporabljam 3 vrste šamponov:

šampon za globoko čiščenje z visoko vrednostjo pH - od 7;

nevtralni šampon s pH vrednostjo 5, ki je primeren za absolutno vse;

kisli šampon z nizkim pH - ta šampon, zasnovan za profesionalno delo (stabilizacija barve), bo zelo nežno očistil lase in obdržal barvo las dlje.

Strankam ponujamo predvsem šampone s pretežno pH 5,5 in zelo redko nižjim. Po posvetu s svojim frizerjem je priporočljivo, da se po potrebi posvetuje z visokim ph.

© torwai / iStock / Getty Images Plus

Doslednost in vonj

Šampon je lahko popolnoma kakršne koli konsistence. Praviloma so profesionalni šamponi srednje debeli. Vse je odvisno od koncentracije vode in drugih snovi v izdelku. Toda ni treba biti pozoren na to, ali je šampon gost ali tekoč. Na primer, uporabim celo praškasti šampon, ki ga nanesete na roke, navlažite z vodo, premažete v peno in nanesete na lasišče.

Kar se tiče vonja, naj vam bo osebno všeč. Obstajajo blagovne znamke, ki se v sestavi osredotočajo na naravne sestavine. V teh primerih je vonj lahko blag..

Cena

Cena šampona ni tako pomembna. Priporočam pa izbiro izdelkov profesionalnih blagovnih znamk z bogato zgodovino, ki delujejo s kakovostnimi surovinami. Svetujem vam, da šamponov ne kupujete na množičnem trgu, ampak le v profesionalnih trgovinah in sledite nasvetom svojega mojstra las.

Šampon obstaja za umivanje las, čiščenje - to je njegova edina, a zelo pomembna funkcija..

Priporočila za izbiro šampona za različne tipe las

Za suhe in poškodovane lase:

Šampon je lahko popolnoma enak kot pri vseh drugih vrstah las, vendar morajo biti naslednji koraki nege drugačni.

Za barvane in poudarjene lase:

Vsi šamponi za revitalizacijo in vlaženje čistijo lase in tako omogočajo nemoteno penetracijo mask in balzamov, kar bo posledično dopolnilo nego. Sam šampon ne bo deloval. Upoštevajte, da ste pravkar umili lase.

Uporabljamo šampone za barvane lase, saj nežno očistijo lase in pomagajo ohraniti senco na njej. Pogosto so ti izdelki brez sulfata. Po njihovi uporabi je potrebna tudi balzam ali maska..

Obstajata dve vrsti šamponov za poudarjene, blond in beljene lase..

Prva vrsta so šamponi brez barve, katerih namen je odstranjevanje nečistoč soli, kovin in klora iz las, ki jih vsebuje voda iz pipe. Takšni šamponi pomagajo čim bolj ohraniti kakovost las in ponavadi nekoliko poudarjajo blond..

Druga vrsta so šamponi z vijoličnimi ali modrimi pigmenti, ki prilagodijo barvo, a na žalost ponavadi sušijo lase. Pigment se sčasoma naseli v laseh in ga bo treba odstraniti med naslednjim posvetljevanjem, bodisi s pudrom bodisi z izpiranjem. Zato je bolje dati prednost balzamom, namenjenim temu, da vaš blond postane čistejši, nevtralizira rumenost in pordelost..

Blondinke in tiste s poškodovanimi lasmi naj bodo previdne tudi pri voluminoznih šamponih, saj razrahljajo luske in lahko poškodujejo lase. Bolje, da se jim popolnoma odrečete.

© Mike Kemp / Getty Images

Navodila po korakih za šamponiranje

Lase in lasišče navlažite temeljito in obilno z vodo.

Na roko nanesite šampon, ga vtrite v dlani, dokler se ne oblikuje pena, dodajte malo vode, nanesite na lasišče in vmasirajte.

Na lasišču pustimo toliko, kot priporoča proizvajalec (ponavadi 1-3 minute).

Izperemo ga in isti postopek ponovimo drugič. Pomembno je, da las ne umivate in ne drgnete, ko šampon izperete. Za čiščenje las je dovolj pretoka vode. In zapomnite si: ne bi šampon moral dobro umivati ​​las, temveč človek.

Nanesite 2-krat balzam ali prvikrat masko, drugič balzam. Čas zadrževanja je naveden na etiketi, upoštevamo ga, da bi vse potrebne komponente delovale. Ni treba hraniti dlje in manj.

Za nego las vedno zaključite s balzamom, ki ga puščate, ali balzamom, ki ne pušča.

Nekaterim se bo nasvet zdel čuden, vendar mnogi res ne vedo, kako pravilno umiti lase.

Ali so izdelki 2 v 1, 3 v 1 učinkoviti??

Po mojem mnenju so šamponi 2-v-1 in 3-v-1 na množičnem trgu spodbujevalniki. Ne bodo pravilno očistili glave in ne bodo koristili vašim lasem. Osebno mi so zelo všeč šamponi novega formata - kuhanje. To je šamponiranje s balzamom, ne navadnim, ampak posebej oblikovano za nežno čiščenje lasišča. Primeren je za tiste, ki si lase umivajo vsak dan, ne da bi jih izsušili in pomagali dlje ohranjati barvo. Še posebej dobro za barvane lase, suhe in kodraste lase.

Samo ne pozabite si umivati ​​las z navadnim šamponom in enkrat na teden uporabljajte kakovostne maske in balzami..

© ONOKY - Fabrice LEROUGE / Slike blagovne znamke X / Getty Images

Najboljši šamponi: izbira strokovnjaka

Paul Mitchel Forever blond šampon ali Joico Blond Life. Ti šamponi za blondinke odstranjujejo kovinske soli, belijo lase in celo vizualno lahko lasje naredijo svetlejše, čistejše in bolj bele, poleg tega pa bodo pomagali ohraniti plavo čisto do naslednjega barvanja.

Tigi Bed Head Urban Anti + Dotes 2 okrevanje. Primerno za tiste z obarvanimi ali poškodovanimi lasmi. Eden izmed priljubljenih naših strank. Lase dobro očisti, ne da bi jih izsušil.

Tigi Copyright Care šampon za toniranje je eden redkih tonirajočih šamponov za blondinke, ki daje hladen odtenek in ne suši las.

Tigi Copyright Custom Care Moisture Shampoo je vsestranski vlažilni šampon. Kot nalašč za barvane lase, saj je pri barvi previden. V isti seriji sta tudi klimatska naprava in vlažilni ojačevalnik - pravi must have, uspešnica in najljubša od naših gostov..

Redken All soft mega. Super močan negovalni šampon, primeren za blondinke, rjavolaske in tiste s poškodovanimi lasmi. Dobro obnavlja, pomaga zadržati vlago v laseh in je ne izsuši.

Šampon Joico K-pak. Je osnova za globoko obnovo las z uporabo sistema K-pak. Oglejte si tudi Joico za barvane lase.

Tvoja krema Tigi in Joico pena.

© arhiv tiskovnih storitev šampon Forever blonde, Paul Mitchell, 2200 rubljev © arhiv tiskovnih storitev šampona Blonde Life Brightening, JOICO, 1645 rubljev © arhiv tiskovnih servisov Tigi Bed Head Urban Anti + Dotes 2 izterjava, 815 rubljev © arhiv tiskovnih storitev Tigi šampon za nego avtorskih pravic, 1252 rubljev © arhiv tiskovnih storitev Tigi Copyright šampon za vlaženje po meri, 1252 rubljev © arhiv tiskovnih storitev Redken All Soft Mega šampona, 1539 rubljev © arhiv tiskovnih storitev Shaicoo Joico K-pak, 2629 rubljev © arhiv tiskarske storitve Čistilni balzam za umivanje, BED HEAD CALMA SUTRA, 1285 rubljev © arhiv tiskovnih storitev Kremna pena za čiščenje in vlaženje suhih las, OBNOVA VLAKE, 1976 rubljev

Šamponi, ki jih ni vredno kupiti

Na podlagi svojih izkušenj in opazovanj ne bi kupil šampona proti prhljaju, saj se ne bori proti težavi, ampak ga prikrije (prhljaj se pripeti le na lasišče). Takšno sredstvo ne reši težave, saj daje samo kozmetični učinek. Če se soočate s prhljajem, se obrnite na strokovnjaka in odpravite težavo enkrat za vselej. Telo morda le primanjkuje nekaterih vitaminov..

Prav tako ne bi kupoval šamponov z množičnega trga, saj lahko sestavek vsebuje agresivne površinsko aktivne snovi, ki povzročajo alergijsko reakcijo.

Razlogi, zakaj noben šampon ni primeren

Če občutite srbenje in prhljaj, bodite pozorni na to, kako izperite šampon. Morda se vam mudi. Šampon je treba temeljito sprati (dokler lasje ne cvrčijo!).

Šampon morda ni primeren za vaš tip lasišča. Rezultat je odziv na določeno komponento. S tem vprašanjem se morate zagotovo obrniti na trihologa (ali celo na alergologa, endokrinologa, ginekologa).

Najbolj škodljive sestavine v šamponih

Vsebina članka:

 • Nevarne snovi v šamponih
 • Kje kupiti varni šampon

Ko se človek sooči z izbiro kozmetičnega izdelka, ga vodijo reklame, ki jih vidi, in mnenja njegovih prijateljev, veliko pozornosti posveča pisani embalaži in promociji blagovne znamke, vendar to ni dovolj za nakup dobrega in varnega šampona. Kakovost izdelka je mogoče upoštevati v njegovi sestavi.

Škodljive sestavine v šamponih

Da bi videli, kateri šamponi vsebujejo škodljive snovi, je dovolj, da obiščete katero koli kozmetično trgovino in bodite pozorni na razmeroma poceni, a dobro oglaševane blagovne znamke. Kljub temu, da proizvajalci na embalaži teh izdelkov navajajo stavek, ki je zelo koristen za njihovo poslovanje, kot so "Obnavlja strukturo las", "Neguje iz samih korenin" itd., Pravzaprav skoraj vsi ti šamponi vsebujejo v svoji sestavi nevarna sestavina številka 1, in sicer natrijev lavril sulfat.

SLS je na seznamu sestavin v večini šamponov drugi. Kot detergent in odlično sredstvo za penjenje je poceni in enostaven za uporabo. Zahvaljujoč natrijevemu lavril sulfatu je ena kapljica izdelka dovolj, da ustvarite bogato peno. Številni kupci verjamejo, da količina pene, ki je nastala v določeni meri, določa kakovost izdelka, vendar to še zdaleč ni tako..

Kemična sestava natrijevega lavril sulfata omogoča, da ta komponenta vstopi in se kopiči v tkivih srca, jeter in oči. SLS poslabša metabolizem telesa in izsuši lasišče, kljub svoji prednosti, da dejansko odstranjuje olje in umazanijo z las.

Kot rezultat raziskav, izvedenih na Medicinskem kolidžu univerze v Georgii, so ugotovili, kakšne lastnosti ima natrijev lavril sulfat. Tu je nekaj takih:

  SLS odstranjuje maščobo in umazanijo s površinsko oksidacijo. Zaradi izpostavljenosti snovi na koži ostane nekakšen film, ki ob dolgotrajnem stiku povzroči draženje, srbenje, alergije in celo pordelost..

SLS lahko spremeni beljakovinsko sestavo celic in poslabša imunski sistem. Ni priporočljivo za uporabo pri šamponiranju majhnih otrok, saj lahko s podaljšano izpostavljenostjo povzroči različne bolezni, vključno s katarakto.

SLS, če ga zaužijemo skozi pore lasišča ali telesa, jetra praktično ne izločajo.

SLS odstranjuje ne samo maščobo in umazanijo, temveč tudi naravni film za lase, ki kodre ščiti pred okoljem. Tako močno odstranjevanje spodbudi aktivnost lojnih žlez, zato je treba lase umivati ​​še pogosteje..

 • SLS ne posuši las, temveč jih izsuši, zaradi česar so zelo krhki. Če se med umivanjem nanesenega in penastega izdelka ne izpere takoj, ampak počakajte nekaj časa, lasje začnejo pretirano izpadati, lahko pride do prhljaja..
 • Če pogledamo sestavo šamponov, lahko v prvih petih imenih vidite še eno komponento, imenovano laureth sulfate, za uporabnika ustvari iluzijo dragega izdelka, saj ima le z nekaj gibi rok možnost ustvarjanja obilne pene. Poceni površinsko aktivne snovi se uporabljajo v izdelkih, kot so pena za kopel, gel za prhanje, sredstvo za odstranjevanje ličil, gel za intimno higieno itd. Za proizvajalce je zelo donosno, da v svoje izdelke vključijo SLS in SLES, zato približno 90% vseh šamponov vsebuje te agresivne komponente, ne da bi prenehali povpraševati med kupci, ne pa med tistimi, ki dajejo prednost varnim izdelkom.

  Za varno šamponiranje je priporočljivo upoštevati naslednja pravila:

   Če kožo uvrstite med občutljiv tip, šamponi, ki vsebujejo SLS in SLES, zagotovo niso primerni za vas. Te komponente naj bi opozorile tudi ljudi z alergično kožo, pa tudi za uporabo pri majhnih otrocih..

  Če izdelek z uporabo SLS ali SLES uporabljate enkrat in redko, se z vašo kožo ali lasmi ne bo zgodilo nič slabega. Še eno, če to počnete pogosto in redno. Že majhne koncentracije teh komponent lahko povzročijo resne težave..

 • Še malo in podlegli boste oglaševanju s kričečimi besedami, kot so "Reši pred prhljajem", "Obnovi strukturo las", "Za zdravljenje srbenja"? Ne pozabite pogledati v sestavo izdelka. Sulfatni šamponi lahko nasprotno povzročijo zgornje učinke..

 • Butilirani hidroksianisol (BHA) je tudi ena izmed najboljših 5 najbolj škodljivih sestavin šampona. Kljub temu, da se ta dodatek pogosto uporablja pri proizvodnji kozmetike in celo živilskih izdelkov, se v kratkem času absorbira v kožo in ostane v tkivih dlje časa. Označeno pod znakom "rakotvorno", povzroči kršitev oksidacije maščob na pramenih in površini glave, lahko povzroči poslabšanje strukture las in izpadanje las.

  Pet najbolj nevarnih snovi v sodobnih šamponih so dietanolamin in trietanolamin (DEA in TEA). V poceni in dragih izdelkih delujejo kot sredstva za penjenje in emulgatorji, zato lahko sušijo in celo dražijo lasišče. Pazite, da te komponente kombinirate z nitrati. Dolgotrajna in pogosta uporaba izdelkov z DEA in ČAJ v telesu lahko poslabša sposobnost absorpcije vitamina B4.

  Kje kupiti dober šampon

  Nekateri uporabniki naravnih šamponov očitajo, da kupljeni izdelki ne morejo očistiti las olja in umazanije, pa tudi izdelkov, ki vsebujejo sulfat. V tem je veliko resnice, vendar obstaja eno NI! Lahko kupite šampone brez sulfata s kemikalijami, ki se bodo z naletom spoprijele s svojimi nalogami, hkrati pa bodo pripadale številnim varnim.

  Oglejmo si nekaj varnih in učinkovitih šamponov:

  1. DA kumaram - šampon za obarvane in poškodovane lase. Izdelek ameriškega proizvajalca vsebuje 95% naravnih snovi, med njimi koper, kumare, zeleni poper, brokoli, gel aloe vere, citronsko kislino, oljčno olje, mlečno kislino, vitamin E in pantenol. Ne vsebuje parabenov, naftnih derivatov in nevarnih SLS ali SLES. Prostornina - 500 ml, cena - 1110 rubljev.

  2. Desert Essence Coconut - šampon za suhe lase, ki vsebuje ekstrakt listov rožmarina, olivno olje, karitejevo in kokosovo maslo, izvleček korenine repinca in druge koristne sestavine. Tako kot v prejšnji različici tudi ni sulfatov in drugih škodljivih sestavin. Šampon dobro diši po kokosu in piti. Prostornina - 237 ml, cena - 6,74 USD.

  3. Ekološka trgovina “Maroška princesa. Obnova "- šampon za vse vrste las. Sestava ne vsebuje silikonov, parabenov in agresivnih površinsko aktivnih snovi. Prostornina - 280 ml, stroški - 244 rubljev.

  Video o najbolj nevarnih sestavinah šamponov:

  Škodljive sestavine v šamponih

  Ste že kdaj pogledali formulacije šampona enako kot pri formulacijah s hrano, ko jih vzamete s police? Morda ne.

  Toda šampon je izdelek, ki ga nenehno, skozi celotno življenje, uporabljamo na sebi. Ker se približno 60% izdelkov na našem telesu raztopi v krvi, moramo vedno izbrati varne in brez strupov izdelke zase in za svojo družino.!

  Če ste se odločili za zdrav življenjski slog, kar pomeni nakup ekološke hrane, redno vadbo in uporabo naravnih izdelkov za nego, morate vedeti, katere sestavine v šamponih se morate izogibati..

  Seznam najbolj škodljivih sestavin v šamponih:

  Pogovorimo se o glavnih sestavinah, ki jih najdemo v šamponu ali balzamiranju in so lahko nevarne za vaše zdravje..

  Natrijev Laureth Sulfate in Natrijev Lauryl Sulfate

  Natrijev laureth sulfat (SLES) in natrijev lavril sulfat (SLS) lahko draži kožo v koncentracijah, ki so nižje od 0,5%, kaže poročilo iz Ameriškega kolegija za toksikologijo iz leta 1988. SLES in SLS se dodajo milom, šamponom, detergentom in celo zobnim pastam, ker so dobro površinsko aktivno sredstvo ali sredstvo za penjenje. V kliničnih študijah sta SLES in SLS pri otrocih povezana z neposredno poškodbo lasnega mešička, poškodbo kože in poškodb oči. To pomeni, da šamponi s SLES in SLS lahko povzročijo draženje oči, draženje lasišča, otekanje rok, obraza in pazduh ter zapletanje in krhkost las..

  Natrijev klorid

  Ta sestavina se uporablja kot zgoščevalec v šamponih, če sta glavni sestavini šampona SLES in SLS. Sol, uporabljena v šamponih, je zelo močna na koži in lahko draži oči.

  Formaldehid

  Od vseh škodljivih sestavin v šamponu je formaldehid najhitrejši. Formaldehid je znan kancerogen za ljudi, pri testiranju na živalih pa se je pokazalo, da se absorbira skozi kožo. Proizvajalci ga pogosto dodajo kot konzervans. Lahko pa se sprosti tudi s kemičnim postopkom iz drugih vrst konzervansov. Ti konzervansi imajo različna imena in ni vedno jasno, kakšni so v resnici. Toda quaternium-15 pogosto najdemo v šamponih. Leta 2013 je na stotine ameriških žensk tožilo zdravilo Unilever zaradi izpadanja las, opeklin lasišča in polomljenih ali beljenih las po uporabi domačega sredstva za ravnanje las. Razlog je bil v tem, da je izdelek vseboval sestavino, ki sprošča formaldehid. Enako velja za brazilske izdelke za ravnanje las, priljubljen postopek, ki lase naredi sijoče in gladke, saj se formaldehid pogosto segreva pri segrevanju. Ne glede na to je kemikalija zakonita za uporabo v izdelkih za osebno nego v Združenih državah Amerike. Evropska unija je omejila uporabo formaldehida v izdelkih za osebno nego, na Švedskem in Japonskem pa je popolnoma prepovedana kozmetika in toaletne potrebščine.

  Dimetikon (dimetikon).

  Vrsta silikona, dimetikona je v osnovi plastika, ki se uporablja v zelo velikem številu lasnih izdelkov in pomaga zadržati vlago, zaradi česar so lasje sijoči. Toda po drugi strani lasje naredi težje, zaradi česar so težke in brez življenja. Po eni strani zadržuje vlago, ki je že v laseh, po drugi pa preprečuje vdor vlage in hranilnih snovi ter namesto tega nabira umazanijo in ostanke. Dolgoročno lahko to zamaši pore na lasišču in povzroči draženje, pa tudi prepreči nadaljnjo hidracijo las..

  Triklosan (Triclosan).

  Zdravilo Triclosan je bilo prepovedano uporabljati v antibakterijskih milih leta 2016, ironično pa je, da je še vedno zakonita sestavina drugih gospodinjskih izdelkov, kot so zobna pasta, šamponi in deodoranti. To kemično antibakterijsko sredstvo, za katero je znano, da povzroča hormonske motnje in težave z nevroprodukcijo ter med drugim vpliva na razvoj ploda.

  Alkohol.

  Je zelo pogosta sestavina v kozmetičnih izdelkih in še posebej v šamponih. Večina alkoholov ima sušilni učinek in višji kot so na seznamu sestavin, več jih je v izdelku. Obstajajo alkoholi, ki za lase niso tako slabi, kot sta cetearilni alkohol in stearilni alkohol. Dejansko lahko pomagajo vašim lasem, da zadržijo vlago. Alkoholi, ki lahko posušijo lase, na primer izopropil alkohol ali propanol.

  Metil klorizotiazolinon (metil klorizotiazolinon).

  Uporablja se za zaščito pred bakterijami, glivami in kvasovkami. Raziskave v tej snovi niso odkrile rakotvornih snovi. Vendar se je izkazalo, da gre za alergen.

  Metilisotiazolinon (metilisotiazolinon).

  Ugotovljeno je bilo, da vpliva na živčni sistem z omejevanjem rasti aksonov in dendritov v nezrelih živčnih celicah v možganih podgane. Poleg tega je dolgoročna izpostavljenost tej kemikaliji v raziskavah pokazala, da ta vpliva na način medsebojnega komuniciranja nevronov. Uporablja se v šamponih za preprečevanje rasti bakterij in kot konzervans.

  Propilen glikol in etilen glikol.

  Medtem ko je znano, da izpostavljenost visokim odmerkom propilen glikola povzroča resne in potencialno nepovratne bolezni, kemična industrija pove, da je izpostavljenost majhnim količinam propilen glikola varna za uporabo na koži. Po nekaterih raziskavah lahko kemikalije, kot sta etilen glikol in propilen glikol, povzročijo resne zdravstvene težave, kot so poškodbe jeter in srca, pa tudi poškodbe centralnega živčnega sistema, če jih telo dovolj absorbira.

  Sintetični okusi.

  Izdelki z "vonjem" na etiketi vsebujejo na tisoče skritih kemikalij. To je posledica vrzeli v zakonu, ki podjetjem omogoča, da ne razkrijejo vseh sestavin v izdelku, da bi se izognili ponarejanju. Tako lahko proizvajalci prepovedane sestavine preprosto dajo pod "aromo" in se z njo umaknejo. Glede na delovno skupino za okolje sintetične dišave vsebujejo ftalate (ftalate). Ta snov je prepovedana v mnogih državah, vključno s Kanado, EU in deli Azije..

  Še vedno želite kupiti svoj najljubši šampon v supermarketu? No, najboljša izbira za to, da se vidimo in počutimo mladi, je, da se vrnemo k naravnim izdelkom, ki vsebujejo organske ali kemične, a varne sestavine. Z drugimi besedami, najbolje je narediti lasten šampon za organske lase. Še več, naravne sestavine šampona je danes zelo enostavno kopati, na primer, lahko naredite naravni šampon s kavo.

  Kemična sestava šampona

  Sestava šamponov je ena izmed najbolj razpravljanih tem na katerem koli forumu, namenjenem lepoti in zdravju. Vse pogosteje hkrati slišite preprosto paradoksalne misli, kot je dejstvo, da naj bodo v šampon za lase vključene samo naravne sestavine. Takšne izjave najpogosteje spremlja mnenje, da je v naših domačih blagovnih znamkah vse samo naravno (naravnega izvora). Pojavi se logično vprašanje, ali privrženci tega mnenja berejo sestavo na hrbtni strani steklenic. Ponovil bom, ko bom ugotovil, da šamponi iz naravnih sestavin niso in jih ni mogoče prodati. Vsebujejo površinsko aktivne snovi, konzervanse, barvila, sredstva za zgoščevanje in stabilizatorje. In čim cenejši je šampon, bolj ga vsebuje vsa ta zapletena "kemija" in manj naravnih sestavin. In to velja za absolutno vse znamke kozmetike..

  Mimogrede, vestni proizvajalec bi moral sestavne dele šampona našteti po padajočem vrstnem redu. Tako tudi, če v sestavi izdelka vidite izvleček kamilice ali na primer jojobino olje, na koncu pa se ne laskajte, količina te komponente je zanemarljiva.

  V resnici so naši predniki za umivanje las resnično uporabljali le naravne izdelke. Tudi zdaj lahko v ta namen uporabite gline, kosmiče iz otrobov, zelišč in moke, jajca, pepel, katran, kano, kefir itd. Toda, prvič, uporaba takšnih naravnih mešanic ni zelo priročna, in drugič, ni vedno učinkovit v življenjskih pogojih v veliki metropoli. Še vedno moramo videti razliko v tem, kako so živeli naši predniki in kako živimo..

  Še eno zanimivo vprašanje je sklep o škodljivih sestavinah šamponov. Verjetno so mnogi slišali preprosto grozljive zgodbe, da Lauril sulfat (površinsko aktivna snov, ki je del kemične sestave šamponov in številnih drugih detergentov ter ima čistilno lastnost) vstopi v telo, se nabira v njem in povzroča številne grozne bolezni. Ta snov seveda ni najbolj uporabna, vendar kemiki trdijo, da ne prodira skozi kožo, se ne kopiči v telesu in lahko povzroči poškodbe organov, če jo zaužijemo. To pomeni, z drugimi besedami, da bi izkusili vso škodo lavril sulfata, si las ne smete umiti s šamponom, ampak ga piti vsak dan v velikih porcijah. Na primer, skoraj vsa dekleta uporabljajo odstranjevalec laka za nohte, verjetno pa bi jih malo ljudi pomislilo, da bi ga uporabljali za hrano. Vendar sumim, da vsebuje tudi veliko škodljivih snovi za telo..

  Površinsko aktivne snovi
  Vsekakor bo dober šampon vseboval snov, zaradi katere odvečni sebum, umazanija in prah speremo z glave. Druga stvar je, če te površinsko aktivne snovi razmeroma nežno očistijo kožo ali jih vsaj razredčijo z drugimi sestavnimi deli tako, da lasje in kožo manj posušijo in poškodujejo. Številni viri ugotavljajo, da je aktivni detergent v šamponu lahko razporejen v naslednjem zaporedju:

  * Amonijev lavril sulfat
  * Amonijev laureth sulfat
  * Natrijev lavril sulfat
  * Natrijev laureth sulfat
  * ČAJ Layril Sulfate
  * ČAJ Laureth Sulfate

  Nato bodo najbolj škodljive sestavine šamponov (ki povzročajo suhost in draženje) višje, najmanj škodljivi pa so pod seznamom..

  Praviloma bodo prve 3 - 4 površinsko aktivne snovi vključene v sestavo poceni šamponov za gospodinjstvo, saj so poceni in učinkoviti v smislu čiščenja. Za ublažitev njihovega agresivnega učinka so šamponu za lase dodani mehkejši detergenti:

  * Cocamidopropyl Betaine (zelo blago čistilo, ki se uporablja v otroških šamponih)
  * Decil poliglukoza (penasta učinkovina, pridobljena iz kokosovih orehov in koruze)
  * Kokamidopropil betin (iz maščobnih kislin kokosovega olja in snovi, ki jo najdemo v pesi)
  * Gliceretni kokoat (zelo blago vlažilno površinsko sredstvo)
  * Natrijev kokoamfodiacetat (blag emulgator)
  * Okamidopropil sulfobetain
  * Natrijev sulfosukcinat

  Vendar obstaja mnenje, da kakovost, mehkoba, atravmatični učinek tega ali tistega površinsko aktivne snovi ni vedno odvisen od njegovega izvora v sestavi šampona za lase, saj se v procesu kemične sinteze izgubi njegova "naravna" komponenta.

  Sodobni šamponi poleg površinsko aktivnih snovi vsebujejo tudi morje različnih sestavnih delov z različnimi stopnjami uporabnosti..

  Zgoščevalci

  Te komponente šampona so odgovorne za viskoznost in gostoto. In pravzaprav skupaj s površinsko aktivnimi snovmi tvorijo osnovo katerega koli detergenta.

  * Cocamide DEA (stabilizator pene)
  * Kokamid MEA (COCAMIDE MEA - mešanica kokosovega olja in etanolamina)
  * Linoleamid DEA
  * PEG 4 monoetanolomid repičnega olja
  * Tridecet 2 karboksamid MEA

  Glavna naloga konzervansov je preprečiti razvoj mikroorganizmov v naših najljubših kozmetičnih izdelkih. In ne glede na to, koliko jih poskuša pripisati škodljivim sestavinam šampona, brez njih nikjer. Dejansko lahko mikroorganizmi v procesu vitalne aktivnosti sprostijo toksine, ki povzročajo alergijsko kožno reakcijo.

  Kot konzervansi se uporabljajo naslednji:

  * DMDM-hidantoin (konzervans s širokim spektrom protibakterijskega delovanja)
  * Benzojeva kislina (drugo ime natrijevega benzoata je naravni konzervans, ki ga najdemo v brusnicah in brinovih borovnicah)
  * Diazolidinilkarbamid
  * Metilisotiazolinol (metilkloroizotiazolinon)
  * Parabeni
  * Fenoksietanol

  Silikoni so praviloma dodani kozmetiki za kondicijski učinek..
  Če kupite šampon 2 v 1, bo zagotovo vseboval dodatke za kondicioniranje. Uporabljajo se tudi za ustvarjanje samostojnih balzamov za lase. Sredstva za kondicioniranje se uporabljajo za lažje sijoče, gladke in lažje česanje. Po mojem mnenju je treba takšne šampone 2 v 1 uporabljati čim manj, saj njihova pogosta uporaba vodi do težjih las, neurejenega videza..

  Izogibajte se prisotnosti silikonov (balzamov) v šamponih za lase.
  SPF in termo

  Šampon za lase lahko vsebuje tudi:

  Komponente, ki zagotavljajo zaščito las pred ultravijoličnim sevanjem (SPF - zaščitni filter pred soncem). Toplotni zaščitniki (sestavni deli, ki imajo v imenu predpono termo), ki so zasnovani tako, da absorbirajo toploto in jo porazdelijo po celotni dolžini las. Tako ščitijo lase pred negativnimi učinki grelnih naprav (sušilec za lase, likalnik za curling, vroče curlers, "likalnik").

  Vendar vprašanje učinkovitosti takšnih sredstev ostaja odprto. Če ste šampon temeljito sprali, nato uporabili masko ali balzam, potem na laseh skorajda ni več pomembne zaščite. Zdi se mi, da lahko promocijo teh lastnosti raje pripišemo oglaševalskemu kaskadu proizvajalcev.


  Barvila in okusi

  Sestava šamponov vsebuje snovi, ki so oblikovane tako, da je uporaba šampona primerna in prijetna:

  * Biserni dodatki (propilen glikol distearat ali glikol distearat)
  * Arome. Beseda parfum ali dišava pomeni, da se v kozmetičnem izdelku uporablja dišava ali parfum. Praviloma ima vsako podjetje svoje edinstveno ime aromatičnega sredstva. Na primer, to bi lahko bili FLORAL (aroma cvetja), CHOCOLATE (okus po čokoladi), ORANGE JUICE (okus pomaranče), ROSE (aroma rose), ALOE VERA (aloe vera aroma), CHERRY (aroma češnje), SEA FRESH (aroma oceanski vetrič).
  * Barvila (CI 14700, CI 15510, CI 19140, CI 42090, CI 60730 in drugi s CI)
  * Protivnetno, antialergeno sredstvo alantoin  Še nekaj označb:

  Etanol - etilni alkohol v šamponu se uporablja kot sredstvo za raztapljanje (snov, ki poveča topnost težko topnih sestavin - dišav, konzervansov, bakteriostatičnih dodatkov).

  Natrijev klorid - Namizna sol (ki se pogosto uporablja v poceni kozmetiki za ustvarjanje pjene).

  Posebni sestavni deli šampona proti prhljaju se uporabljajo v izdelkih s terapevtskim učinkom: ketokonazol, klimbazol, piroktonolamin, cinkove in selenove soli, žveplo, cinkov piriton, salicilna kislina, pikoton, oktoktoroks, katran, skrilavna olja iz skrilavca, piroktonelenamidosilfonilamin.


  Naravne sestavine

  In končno najbolj zanimiva stvar. Sestava dobrega šampona mora vsebovati naravne sestavine, biološko aktivne dodatke. Seveda, več vitaminov, izvlečkov, olj, infuzij vsebuje šampon, bolj uporaben postane. Kot se morda sliši paradoksalno, velja, da sodobna tehnologija šamponom omogoča odstranjevanje nečistoč iz lasišča, hkrati pa obogati lase, navlaži in neguje. Vendar se mi to dejstvo zdi precej dvomljivo..

  Ne pozabite, da so poleg barvil in arom naravni sestavni deli šamponov tisti, ki lahko povzročijo alergije..

  Prav tako želim opozoriti, da se seveda priporoča prisotnost vitaminov (najbolj uporabnih: A, E, C, PP, skupina B) v šamponu. Toda njihovega učinka ni mogoče primerjati z jemanjem enakih vitaminov v notranjosti..
  Izvlečki, tinkture, izvlečki iz rastlin:

  * Prehrana in krepitev lasnih mešičkov zagotavljajo izvleček čarovnic, ekstrakt korenja, praproti.
  * Normalizira izločanje izvlečka lojnih žlez čarovnice, evkaliptusa.
  * Gladi površino las, daje sijaj in svilnatost grenivkinega izvlečka, riževih otrobov, izvlečka listov koprive, izvlečka rumenjaka, ekstrakta kamilice.
  * Vitaminizira izvleček grenivke, mandarine, korenčkov izvleček,
  * Zmanjša in doda volumen pšeničnemu škrobu, vrtnicam, kani.
  * Rast las spodbudijo izvleček rožmarinovega lista, izvleček rumenjaka, izvleček hrenovke, izvleček žajblja.
  * Vlažilne lase zagotavlja izvleček jagod.
  * Izvlečki koprive, čajevca, evkaliptusa imajo lastnosti proti prhljaju.
  * Antiseptične, protivnetne in pomirjujoče lastnosti tinkture sivke, ekstrakta mandarine, čajevca, evkaliptusa.

  Rastlinska olja v šamponih so zasnovana tako, da lase mehčajo, napolnijo z vitamini in na laseh pustijo zaščitni film, ki ga bo zaščitil pred škodljivimi vplivi okolja. Najbolj dragocene so oljka, avokado, jojoba, ricinus, kokosovo olje, pšenični kalčki, grozdna semena, karite..

  Morska glina v šamponih ima odličen čistilni učinek. Zato se pogosto uporablja v šamponih za mastne lase. Poleg tega glina zaradi vsebnosti mineralov in vitaminov spodbuja rast in krepi lase.

  Premog zaradi svoje sposobnosti učinkovitega absorpcije površinskih nečistoč piling vpliva na lasišče, odpravlja prhljaj in normalizira lojnice.

  Mentol ima osvežujoč učinek na lasišču, je koristen pri zdravljenju prhljaja in spodbuja rast z izboljšanjem cirkulacije in prehranjevanja čebulic..

  Potrebno hidracijo in mehčanje las zagotavljajo hialuronska kislina, glicerin, ceramidi, derivat cisteina, hitozan, lanolin (olje, pridobljeno s predelavo ovčje volne), skuvolan in hidrolizirana svila. Te sestavine pomagajo lase narediti bolj elastične, elastične in svilnate..

  Kolagen in konjski keratin sta beljakovina, ki v resnici napolnjujeta votline v poškodovanih laseh in ji tako dajeta zdrav videz in potreben volumen.

  Potrebno prehrano za lase zagotavljajo čebelji vosek, med, lavrinska kislina, parafin.

  Naravna snov tavrin (in njeni derivati), pa tudi biserni proteini odlično obnovijo lasno gred, zaradi česar so bolj trpežni in elastični.

  Moj zaključek je nekaj takega. Če so vaši lasje po naravi zelo močni, zdravi in ​​močni, so izdelki za množično trženje odlični za vas, potem ne skrbite glede sestave šampona. Glavna stvar so vaši občutki..

  Če pa so vaši lasje tanki, lomljivi ali oslabljeni zaradi perme, barvanja, stylinga, potem morate skrbno razmisliti o izbiri nežnega šampona. Praviloma bo dražji šampon - lekarniška ali profesionalna serija. To zdravilo je drugače:

  * srednja ali šibka sposobnost pranja (s tem šamponom bo potrebno umiti glavo 2-krat, saj so površinsko aktivne snovi v njegovi sestavi mehke),
  * šibko penjenje,
  * pomanjkanje vonja (ali pa je šibek in ne posebej prijeten),
  * preglednost ali pomanjkanje izrazitega bisernega odtenka.

  Kako izbrati šampon 2. del


  V zadnjem članku smo preučili, kaj bi šampon moral in česa ne, ter kako ga izbrati glede na tip las. Zdaj pa se pogovorimo o tem, na katere sestavine morate biti pozorni pri izbiri šampona.

  Nevarne sestavine


  Varnost šampona določa njegova osnova detergentov, oziroma površinsko aktivne snovi (površinsko aktivne snovi), ki so vključene v sestavo. Glede na njihov učinek na kožo površinsko aktivne snovi delimo na trde, srednje trde in mehke ("zelene").

  Ostre površinsko aktivne snovi - dražijo in razmaščujejo učinek na kožo:

  Natrijev lavril sulfat (SLS)
  Amonijev lavril sulfat

  Te komponente lahko uničijo zaščitno pregrado lasišča, če so na prvem mestu v sestavi (in jih zato vsebuje v izdelku v velikem odstotku) in če niso pridobljene iz rastlinskih materialov.

  Površinsko aktivne snovi srednje trdote - v primerjavi s trdimi, so dermatološko mehkejše:

  Natrijev lauretov sulfat (SLES)
  Natrijev mirtov sulfat
  Magnezijev Laureth Sulfate
  Amonijev laureth sulfat
  ČAJ Layril Sulfat (trietanolamin lavril sulfat)
  Kokamid DEA
  Kokamid MEA
  Lauramid DEA

  Na splošno ne precenjujte nevarnosti teh komponent. Sulfati, v nasprotju s priljubljenimi miti, ne vodijo v onkologijo, ne vplivajo na stanje jeter in možganov. Bistvo je, da je molekula SLS ali SLES precej velika. Ne more prodreti skozi dermis, kaj šele v krvni obtok, in se ne nabira v tkivih. Zato je v kozmetiki za izpiranje varno uporabljati majhne količine visokokakovostnih sulfatov. Še več, če v šamponih niso na prvem mestu.

  Mehke ("zelene") površinsko aktivne snovi - mehke za kožo in lase, ne povzročajo draženja, netoksične:

  Dinatrijev Laureth Sulfosuccinate
  Kokoamidopropil Betain
  Decyl Glukozid ali Decyl Poliglukoza
  Natrijev lauroil Sarkozinat
  Natrijev lavril sulfoacetat
  Koko-betain
  TEA alkil sarkozinat
  Polioksietilen lauril amid
  Koko glikozid

  Šamponi brez sulfata


  Zdaj je v modi uporabljati šampone z detergentno podlago brez sulfata. O takih skladih morate vedeti naslednje:

  1). Šamponi brez sulfata pogosto ne zagotavljajo kakovostnega čiščenja,
  2). Pri uporabi šamponov brez sulfata mora biti čas osvetlitve na glavi najmanj 4-5 minut. Prav v tem času je takšen šampon sposoben nekako očistiti lasišče in lase. Če pa še vedno vsebuje agresivne sestavine, bo imel takšen šampon dovolj časa, da povzroči na primer draženje lasišča.
  3). Iz prvih dveh razlogov šampon brez sulfata verjetno ne bo deloval na dolgih, debelih laseh..

  Pristojna kombinacija površinsko aktivnih snovi brez sulfata in sulfata v šamponu lahko naredi tako učinkovito in varno..

  Konzervansi in dišave


  Škodljivi pri sestavi šamponov so lahko ne le površinsko aktivne snovi (ki jih vsi poznajo), temveč tudi konzervansi in dišave. Za dolg rok uporabnosti in prijetno aromo mora lasišče včasih plačati drago ceno, če so uporabljeni konzervansi in dišave agresivne narave.
  Za najbolj škodljive (rakotvorne) konzervanse velja, da so formaldehid, ki sproščajo (darovalci formaldehida), in nekateri iz razreda parabenov.

  Formaldehid (formaldehid) se nanaša na rakotvorne snovi, je strupen in lahko negativno vpliva na organe vida in dihanja ter poslabša stanje kože.

  Formaldehid, ki sprošča (dajalci formaldehida):
  Vse te snovi so darovalci rakotvornega formaldehida. To pomeni, da če nepravilno shranimo, hipotermijo, pregrevamo, lahko sprostijo formaldehid..

  DMDM-Hydantoin
  Diazolidinil sečnina
  Natrijev hidroksimetilglicinat
  Quaternium-15
  Bronopol
  5-bromo-5-nitro-1,3-dioksan

  Parabeni (parabeni) so snovi, ki lahko povzročijo alergije.

  Varni ("zeleni") konzervansi vključujejo:
  Benzil alkohol
  Benzojeva kislina
  Dehidroocetna kislina
  Fenoksietanol
  Natrijev benzoat
  Etano;
  Metilparaben
  Etilparaben
  Propilparaben
  Butilparaben
  Izopropilparaben
  Isobutylparaben
  Benzilparaben
  Sorbinska kislina
  Salicilna kislina
  Pottazijev sorbat

  Pojavi se logično vprašanje: zakaj s tako obilico varnih konzervansov še naprej uporabljajo škodljive? Odgovor je zelo preprost: Prvič, cenejši so, drugič, z njimi je lažje delati..

  Z dišavami je situacija podobna - večina jih škodljivo vpliva (nekatere komponente lahko povzročijo alergijske reakcije, pogosto posamezne narave) na telo. Tisti, ki se jim zdijo varni, običajno niso navedeni v sestavi in ​​so skriti za besedami "dišava" ali "parfum".
  Proizvajalci so dolžni navesti morebitne alergene.

  Tej vključujejo:
  Amil cimet
  Cimetni alkohol
  Citral
  Eugenol
  Hydroxycitronellal
  Izoeygenol
  Cinnamal
  Kumarin
  Geraniol
  Linalool
  Citronelol
  Limonen

  Glavna stvar, ki jo morate razumeti, je, da blagi konzervansi, kot blagi vonji, ne morejo biti poceni. In če izberete najcenejši šampon na prodajni polici, ste lahko prepričani, da lahko konzervansi in dišave v njegovi sestavi povzročijo alergijske reakcije..

  Tako kot površinsko aktivne snovi ima mesto ene ali druge sestavine v sestavi pomembno vlogo (bližje koncu, manj ga je v izdelku).

  Zdrave sestavine


  Na katere sestavine šampona morate biti pozorni??
  Najpomembnejše za obnovo las po travmatičnem postopku pranja:

  - Panthenol - analog vitamina B5, ki vsebuje pantenolsko kislino - vlaži in zgosti lase, doda sijaj, ima protivnetni učinek, pomirja draženje, lajša srbenje. Vsak las pokriva s tankim filmom, pantenol tudi ščiti lasne gredi pred zunanjimi poškodbami;
  - Beljakovine (obstaja veliko vrst, vsekakor pa boste na etiketi videli beljakovine) - mehčanje, kondicioniranje
  - Niacinamid (vitamin PP) - izboljšuje prekrvavitev, hidratacijo, obnavlja povrhnjico.

  Pomembno je, da so te koristne sestavine vključene in ne na koncu seznama sestavin na etiketi. In še bolje - bližje začetku.

  Prispevajo tudi vitamini in drugi negovalni dodatki..
  -Vitamin E (tokoferol) - močan antioksidant - ščiti celice pred prostimi radikali, kar pomeni staranje. Spodbuja celjenje mikrokredkov na koži, ima protivnetni učinek, ščiti celice pred poškodbami UV, vlaži, izboljša elastičnost in gladkost kože;

  - Vitamin A (retinol) - ima podoben učinek kot vitamin E, preprečuje tudi luskanje in srbenje lasišča;
  - Vitamin B6 (piridoksin hidroklorid) - prehrana, regeneracija lasišča
  - Kolagen - beljakovina, sestavljena iz spiralnih molekul s tremi vezmi - učinkovito zadržuje vlago v celicah in medceličnih strukturah. Preprečuje redčenje, krhkost, poroznost in suhost las;
  - Keratin - mikroproteinski protein - prodre v globoke plasti las, povrne njihovo poškodovano strukturo od znotraj, izboljša moč in zmanjša krhkost las, ščiti pred zunanjimi poškodbami
  - Taurina (sulfoamino kislina) - vlažilni, antioksidant

  Res je težko razumeti sestavo šamponov, še posebej, ker so običajne komponente pogosto prikrite za novimi imeni. Zato je treba pri izbiri šampona voditi ne le sestavo, temveč tudi ugled proizvajalca: šamponi, ki spadajo v tako imenovani "masovni trg", imajo praviloma najbolj agresivno sestavo. Po drugi strani pa so manj oglaševane blagovne znamke pogosto bolj uporabne in varnejše..