Kakšna dolžina las se v frizerskem salonu šteje za dolge. Kako določiti dolžino las v centimetrih: osnovne metode

Ste se že kdaj vprašali, kateri so najpogostejši lasje? Najverjetneje ne.
Večina nas skrbi za videz svojih las - ali so sijoči ali ne, ali se cepijo, izpadajo ali ne. Sploh ne razmišljamo o tem, da je to pomemben človeški organ. Medtem je za pravilno nego las in ohranjanje njihovega zdravja priporočljivo poznati njihovo strukturo in vrsto. Prav to znanje vam bo pomagalo izbrati pravo kozmetiko za lase in jih narediti kot vir ponosa.!

Zakaj človek potrebuje lase? Služijo nam:
- organ dotika in trepalnic so še posebej občutljivi, saj ščitijo najpomembnejši organ - oči;
- toplotni regulator, saj s slabo toplotno prevodnostjo ščiti telo pred izgubo toplote.

Poleg tega zdravi lasje naredijo človeka čudovito, elegantna pričeska pa nam dvigne razpoloženje, je sredstvo za pritegnitev pozornosti in celo znak položaja določene osebe v družbi..

Struktura las

Struktura las je precej zanimiva - ob pogledu nanjo nikoli ne nehate presenetiti nadgledovanja narave.

Lasje kot drevo se delijo na deblo (steblo) in korenino.

Dlaka za lase je njen vidni del, ki štrli nad površino kože in ustvarja edinstven videz za vsakega od nas. Lasni koren se nahaja v dermisu, v posebni depresiji - lasnem mešičku. Skupaj z okoliškimi tkivi tvori lasni mešiček (lasni mešiček). Ta tkiva tvorijo zunanji in notranji koreninski plašč ter lasno-žlezni kompleks (lojnice in znojne žleze, mišice za dvigovanje las, krvne žile in živčni končiči). Rojeni smo z določenim številom takšnih foliklov, ta vrednost je genetsko programirana in tukaj se nič ne da spremeniti. Čeprav bodo morda znanstveniki v bližnji prihodnosti te dedne podatke lahko ponovno programirali - zdaj so za to ustvarjeni vsi predpogoji. Vendar to praktično nima smisla, saj zaloge 1 milijona koreninskih lasnih mešičkov naše telo ne izkoristi v celoti - le 100-150 tisoč se bo spremenilo v lase. Najverjetneje bi se bilo racionalno naučiti, kako "prebuditi sadilni material", ki ga že imamo na zalogi.

Spodnji, razširjeni del lasnega korena se imenuje "žarnica". Zaradi nje pride do rasti las, pa tudi do nastanka in oblikovanja novih las. Lasna papila štrli v čebulico, ki vsebuje krvne žile, skozi katere se zagotavlja njena prehrana.

Lasni mešiček je edinstven mini organ, ki igra pomembno vlogo v procesu rasti las. Kapi lojnih žlez se odstranijo v lasnem mešičku, ki lase mažejo s svojo skrivnostjo, ki ji dajejo elastičnost, prožnost in sijaj. Zato sta videz in zdravje las neposredno odvisna od dela žlez lojnic. In tu je, kot pravijo, potreben srednji del. Če je malo maščobe, bodo lasje suhi, rahli in krhki. Če veliko - lasje hitro postanejo umazani in postanejo mastni..

Gojenje las je kompleksen koktajl snovi in ​​kemičnih reakcij. Vsak mešiček vsebuje sedem različnih vrst celic, ki medsebojno delujejo z drugimi celicami - živci in krvjo. Poleg tega je celoten sistem odgovoren za izvajanje različnih genetskih programov, ki v določenem času povzročijo zorenje, rast, odmiranje in oživitev različnih področij. Znanstveniki so ugotovili, da na cikel rasti las vpliva več kot ducat starostnih značilnosti in beljakovin. Beljakovine morajo biti prisotne v določenih skupinah in koncentracijah, sicer lasje prenehajo rasti.

Nekatere celice imajo posebne receptorje - mesta, ki sprejemajo kemične signale, ki jih celice uporabljajo za medsebojno komunikacijo. Pri moških imajo folikli na lasišču in na bradi receptorje za testosteron..

Če pod mikroskopom pregledate vzdolžni odsek las, lahko vidite, da je lasni dlak sestavljen iz več plasti: kutikule, skorje in medule. Dvižni del las je sestavljen iz številnih ravnih, prozornih, podolgovatih keratiniziranih celic, kortikalna snov je sestavljena iz vretenastih epitelijskih celic, ki vsebujejo raztopljen pigment. Poleg tega vsebujejo tudi pigmentna zrna. Kombinacije difuznega pigmenta in pigmentnih zrn dajejo različne barve las. Na sredini las je medulja. Celice medule so med njimi bogate z zrakom.

Lasje so zaradi svoje sestavljene (plasti) strukture zelo močni in higroskopični (lahko zadržijo vlago do 50% svoje teže), elastičnosti in dobro se upognejo, lahko se raztegnejo na 1/3 njegove dolžine. Lasje rastejo iz kože ne vedno pravokotno, ampak pod kotom, in ta kot je pri različnih ljudeh in na različnih predelih kože različen. Bolj ko so lasje nagnjeni, težje je na določen način česati lase, saj noče oblikovati v drugo smer.

Faze rasti las

Od trenutka nastanka vsak folikul skozi ponavljajoče se cikle aktivne rasti in stanja:

 • Anagen (faza rasti las)
 • katagen (prehodna faza)
 • telogen (faza mirovanja)

Običajno je trajanje anagena pri vsaki osebi gensko določeno in traja od 2 do 5 let. Telogen traja približno 100 dni. Običajno je odstotek dlačic v fazi telogena majhen. Povprečni odstotek dlačic v fazi anagena, telogena in katagena je 85, 14 in 1 odstotek. Povečanje telogenih dlak do 20 odstotkov je neugoden znak.

Večina plešav ne izgubi las pogosteje kot drugi. Razlika je v tem, da izgubljenih las ne nadomestimo z novimi..

Torej rast las poteka ciklično: stopnji rasti ali anagenu sledi kratka prehodna faza, katagen, nato pa faza mirovanja ali telogen, ko lasje prenehajo rasti in izpadajo. Na koncu telogena v foliklu začnejo rasti novi lasje.

Kot je bilo že omenjeno, lasna papila, bogata s krvnimi žilami, štrli v spodnji del folikla (čebulica), s pomočjo katerega se hrana in kisik dovajata v stalno delitvene celice čebulice. To opazimo v fazi anagena. V katagenu je prehrana las motena, lasje se premikajo navzgor in se odmaknejo od papile. Obstaja postopna atrofija lasne papile in keratinizacija celic čebulice, prikrajšane za prehrano. V fazi telogena se lasje postopoma premaknejo na površino kože in izpadajo. V globini lasnega mešička se v preostalem delu nekdanjega primordialnega sloja celice spet začnejo množiti in atrofična papila se zgosti. Ostanki matičnih celic lasnega mešička tvorijo nove epitelijske elemente, ki postopoma ustvarjajo nov lasni mešiček. Tako zapleten fiziološki proces spremembe las se ponovi večkrat, z vsako spremembo pa se lasna papila dvigne rahlo navzgor. Zato z vsako spremembo nove dlake sedijo manj globoko kot prejšnje. S starostjo se cikli razvoja las skrajšajo, tanjšajo, postopoma izgubljajo pigment in moč. To vodi k edini pravilni odločitvi: lase moramo iz leta v leto skrbno obravnavati. Le pravilna nega lahko ohrani lepoto vaših las.

Lasje rastejo stalno, vendar podnevi rastejo hitreje kot ponoči in spomladi in jeseni hitreje rastejo. Pri moških rastejo hitreje kot pri ženskah. Povprečna stopnja rasti las pri otrocih je 13 mm, pri odraslih - 15 mm in pri starejših - 11 mm na mesec.

Vrste, tipi in oblika las.

Oseba ima na telesu tri vrste dlak:

- dolgi (nahajajo se na koži lasišča, bradi, brkih, v pazduhah itd.)

- ščetinasta (obrvi, trepalnice, dlake v nosu in ušesnem kanalu)

- top (nahaja se na koži obraza, trupa in okončin).

V prvih dveh do treh letih življenja velusovi lasje prevladujejo na človeškem telesu, šele nato se po njihovi naslednji spremembi na lasišču pojavijo debelejše in dobro pigmentirane dlake. Na začetku pubertete se lasje nadomestijo s trše - terminali, ki imajo lahko nekoliko drugačno barvo in gostoto kot lasje prejšnje generacije.

Lasje imajo tudi različne oblike:

- ravni lasje (gladki)

Oblika dlak je odvisna od vrste in lokacije folikla glede na površino kože. Poleg posameznih značilnosti je pomemben dejavnik, ki določa obliko las, rasa: Azijci imajo ravne in debele lase, medtem ko imajo Negroidi kodraste lase. Ravni lasje se nahajajo v koži skoraj pravokotno na površino, kodrasti - z rahlim upogibom in kodrasti - v obliki črke S. Če kosite lase čez, potem bo rez ravnih las okrogel, kodrasti - ovalni, kodrasti - še bolj sploščeni in spominjajo na trak.

Tipi las

Če ste odločeni, da si boste lažje olajšali življenje, potem morate najprej določiti vrsto las. Nadaljnja oskrba in sredstva, ki jih boste kupili, so odvisni od tega. Poleg tega so prehrana, postopki in banalno česanje tesno povezani z vrsto las. Nekateri so na primer dovolj, da se česajo 3-4 krat na dan, za druge pa je treba povečati število higienskih postopkov. Torej, ne bo pomote!

Lasje lahko pogojno razdelimo na tri vrste:

 1. Običajni lasje.

Imajo dober zdrav sijaj. Njihovi konci se lahko nekoliko poškodujejo, izsušijo, a ponavadi s takimi lasmi ni posebnih težav in zlahka zrastejo do velike dolžine. Imajo dobro ravnovesje med vodo in maščobo..

Običajno so dolgočasni in rahli, brez sijaja. Počasi rastejo in postanejo neprivlačni, ko so dolgi. O njih pravijo, da zrastejo do določene dolžine. Zahtevajo posebno intenzivno in skrbno vzdrževanje. Tudi običajni lasje lahko postanejo suhi po lahkem barvanju, če niste zamenjali svojih negovalnih izdelkov in izdelkov za oblikovanje..

Treba jih je pogosto umivati. Takšni lasje imajo precej dolgočasno barvo, in ko jih barvamo samo na koncih, postanejo suhi. Zato njihova nega ne vključuje samo šamponov za mastno kožo. Pa tudi izdelki za nego končnih las.

Ta vrsta vključuje lase z mastnimi koreninami in suhimi, razcepljenimi konci. Po pranju zdržijo 2-3 dni, nato bližje koži postanejo slani in umazani, konci pa še vedno izgledajo čisti. Z nepravilno nego, izbiro sredstev, se konci močno razdelijo in uničijo. Morda je to najpogostejši tip las..

Količina in debelina las

Kdo ima več las? Zakaj ima ena oseba veliko las, druga pa točno polovico? Ker so lasje priloga kože, je najprej neposredno odvisna od kože. Zasvojenost deluje: tanjša je koža osebe, tanjši so lasje in obratno. Najtanjši lasje so pri blondinkah (blondinke), pri rjavolaskah (rjavolaske), debelina je nekajkrat večja, najdebelejša pa pri rjavolaskah (rjavolaske). Število dlak na glavi se giblje od 100 do 150 tisoč. Gostota las je odvisna od starosti, spola in drugih parametrov. Normalna hitrost rasti las je približno 0,3 - 0,35 mm na dan. V normalnih pogojih lahko odrasla oseba izgubi do 150 dlak na dan..

Barva las

Kaj določa barvo las?

Barva las je odvisna od količine barvila - pigmenta, ki je v celicah skorje plasti las, in od količine zraka, ki se "razredči" s pigmentom. Strogo gledano igrata odločilno vlogo dva pigmenta: eumelanin (črno-rjava barva) in feomelanin (rumeno-rdeča), katerih kombinacija daje celotno paleto barvnih odtenkov. Te pigmente sintetizirajo posebne celice (melanociti) le v skladu z genskim programom.

Dejavnost melanocitov ni enaka, zato se lasje ene osebe razlikujejo po barvi, kar daje lasem čudovit naraven videz, ki ga ni mogoče zamenjati s tipom obarvanih las, vedno enake. Sčasoma se aktivnost celic, ki proizvajajo pigment, zmanjša, lasje rastejo brez barve, to je siv.

Pogosto nam barva las, ki nam jo je dala narava, iz nekega razloga ne ustreza. In moda igra pomembno vlogo v želji po spremembi "barve". Toda ali je vredno, da ga slepo sledite? Na primer, prehod iz brunete v blond lahko povzroči resno škodo na laseh - osvetljeni za 6 tonov se izkaže, da je brezupno uničen. Zato se morate pred spremembo barve las najprej posvetovati s specialistom, tako da izbere najboljšo možnost, predlaga najbolj nežno vrsto barvanja las. Pomembna točka pri spreminjanju barve las je tudi njegova (barvna) kombinacija z drugimi elementi slike. Konec koncev je človeška barva las neposredno povezana z barvo oči in barvo kože. V zvezi s tem, ko izbirate, kdo se bo pojavil pred drugimi - rdečelaska zver, skrivnostna brineta ali romantična blondinka - najprej dobite nasvet stilista. V nasprotnem primeru lahko neprimerna barva las "razmaže" celotno sliko..

Barva - po barvi. Najbolj pomembno pa je zdravje las! Kaj morate vedeti, da bodo lasje ves čas debele in sijoče?

Najprej se morate vedno spomniti uravnotežene prehrane. Poskusite redno vključevati v svojo prehrano živila, bogata z vitaminom B5 (jajca, meso, ribe, mleko, prehranski kvas), vitaminom B2 (žita, jajca, zelena zelenjava) in vitaminom B6 (polnozrnata žita). Drugič, treba je izbrati pravo kozmetiko za nego las. Pri tem vam bodo pomagali profesionalni frizerji. In priporočljivo je redno masirati lasišče in vrat. Masaža poveča temperaturo kože, izboljša prekrvavitev in pomaga nasičiti lasni mešiček s kisikom in hranili. Tretjič, slabe navade morate izključiti iz življenja in se znati izogniti stresnim situacijam. Stres, kajenje, alkohol škodujejo lasem.

Prijava v frizerski salon po telefonu. 220-97-27.

Ali obstaja kritična dolžina las? Kako se spoprijeti s tem?

Kakšno leto ne morem zrasti las pod rameni! Konci se začnejo cepiti in divje razbijati, videti so kot poceni lutka! poskusil kup mask in olj, nič ne pomaga! Prirežem jih približno enkrat na dva meseca. Frizer je rekel, da je najverjetneje to moja največja dolžina! Kaj svetujete?

Obstaja tak koncept - kritična dolžina las, vendar ni odvisna samo od uporabe kakovostnih šamponov, balzamov in mask, ampak je veliko odvisno tudi od genetskih značilnosti, ki določajo strukturo las, njihovo kakovost. Odvisno je tudi od imunskega sistema, zato, če resnično krepite, potem z vseh strani, torej preverite hemoglobin, podpirate imunost. Navsezadnje je vse odvisno od našega zdravja, predvsem pa od lepote.

Osebno tudi moji lasje niso posebej gosti, vendar poskušam uporabiti tudi dobre šampone, piti vitamine, pri tem pa upoštevam, da imam številne kronične bolezni in pijem tablete, tako da človek lahko samo sanja o dobri kakovosti las. Poleg tega se je genetika črpala, moj oče ni imel zelo debelih las, vendar je sestrina struktura las, tako kot njena mama, gosta. Lase lahko speremo z zelišči (kamilica, kopriva itd.), Veliko pomaga tudi. Imam prijateljico, dobro je, uporablja dobre šampone in se drgne v olje iz repinca, toda že od otroštva ima takšen vzorec, struktura las je dedna, da ne more ničesar storiti. Tudi frizura ne ve, kaj bi počela, no, nobene sreče z lasmi in to je to.

5 genetskih značilnosti videza, ki jih lepotni posegi ne morejo popraviti

Japonska kozmetika za nego kože

Naša lepota je stvar genetike (v večini primerov). Da, nekatere stvari je mogoče popraviti v kozmetični ordinaciji, nekatere - s pomočjo plastičnega kirurga. Toda nekatere značilnosti so lastne genom, nanje pa je nemogoče vplivati.

Od staršev in starih staršev smo podedovali ne samo svojo višino, barvo oči, lase in obliko obraza. Obstaja veliko več lastnosti videza, ne tako očitnih, a nič manj pomembnih, za kar se moramo zahvaliti tudi genom..

Povemo vam, za katere lastnosti videza se lahko zahvalite staršem ali za kaj jih užalite.

Dolžina, barva, gostota in debelina trepalnic

Trepalnice, kot vsa tkiva v našem telesu, lahko odmrejo in zrastejo nazaj. Povprečna življenjska doba vsakega cilija je približno 3 mesece. Ko lasje odpadejo, na svojem mestu takoj začne rasti nov. Včasih mešiči, ki naj bi vam dali novo trepalnico, mirujejo. Zato se nam zdi, da so naše trepalnice postale tanjše, tanjše in krajše. Na serume in olja trepalnic lahko vplivajo serumi in olja trepalnic. Lasje lahko naredijo tudi debelejše, vendar le tako, da jih dosežejo največjo debelino, ki jo določa genetika. Dejansko so dejavniki, kot so dolžina, debelina, debelina in enakomerna barva trepalnic, odvisni od genov..

Kazalnik dolžine in gostote je za vsako osebo individualen. Na zgornji veki je približno 250 dlačic v popolnem stanju, na spodnji veki - 100. Hkrati trepalnice rastejo v nepravilnih vrstah: na zgornji veki v 4–5 vrsticah, na spodnji veki - 3-4. Dolžina dlačic je tudi individualna. Na zgornji veki lahko doseže do 13 mm in na spodnji 7–8.

V odrasli dobi lahko trepalnice postanejo manj debele in daljše kot v otroštvu. Na to vpliva množica sprožilcev, od prehrane in nege do različnih okoljskih dejavnikov. Olja in serumi za rast trepalnic so res učinkoviti, saj prebudijo mirujoče trepalnice in naredijo obstoječe gostejše in gostejše. Toda, ponavljamo, ne bodo vas vodile naprej kot genetske značilnosti..

Zelo enostavno je ugotoviti, kakšen rezultat lahko pričakujete od različnih izdelkov za rast trepalnic - poglejte fotografije svojih dojenčkov. Če bi katera koli punčka lahko že v povojih zavidala trepalnicam, potem lahko takšne trepalnice zrastete (grobo rečeno). Če ne, uporabite prajmerje in curlers, da ustvarite lažni učinek trepalnic..

Debelina, debelina in oblika obrvi

V zadnjem času je lepotni svet zavladal trend naravnih, debelih obrvi. Zato si vsako dekle vsaj enkrat "poglej", kako hitro rastejo obrvi do želenega "trendovskega" videza. Razočarali vas bomo, a oblika in debelina obrvi sta odvisni tudi od vaših genov..

Svojo idealno naravno obliko najdete tako, da si ogledate fotografije svojih dojenčkov. K temu dodajte še dejstvo, da so dlake s staranjem temnejše in gostejše, zato so obrvi lahko debelejše. Tako bi lahko bile obrvi v popolnem svetu..

Če ste vestno počepnili obrvi od 90-ih do 00-ih in lovili modo za "strune" a la Kate Moss, potem ni mogoče vedno vrniti nekdanje gostote. Celo kozmetičarka. Tukaj vam bo pomagalo samo mikrobanje, da dobite želeno obliko. Toda s pomočjo različnih serumov, olj in pospeševalcev rasti lahko obnovite dober del naravne gostote. Vendar mora biti oskrba redna..

Če uporabljate katero koli sredstvo za rast obrvi, je vredno zapomniti, da na obrazu obstajajo mesta, na katerih dlačice ne morejo rasti, ne glede na to, kako težko se potrudite. Se pravi, obrvi ne bo mogoče zrasti in jih širiti, če bodo že od rojstva tanke ali tanke. Dlake se ne bodo pojavile tam, kjer jih ni, in načeloma ne morejo biti. Naj vas ne zavedejo glasni marketinški klici, ampak situacijo smiselno ocenite, da se izognete razočaranju.

Belina zob

Da, pri zobozdravniku si lahko belijo zobe, zdaj to ni problem. Toda naravna belina sklenine je odvisna tudi od genov. Če dvakrat na dan temeljito umivate zobe z belilnimi zobnimi pastami in jih še vedno ne dobite, ne krivite sebe niti zobne paste. Pogosto gre pri genetiki, vsaj to potrjujejo raziskave znanstvenikov.

Vodja Združenja zobnih šol v Španiji Oscar Castro Reino trdi, da ima vsak človek gen, ki določi barvo zob še pred rojstvom. Novorojenček še nima zob, vendar znanstveniki že lahko ugotovijo, kakšno senco bodo imeli. Seveda obstajajo prirojene bolezni, naše prehranjevalne navade, kajenje, ki spreminjajo barvo sklenine. Toda v mnogih pogledih je vse odvisno od genetike. Mimogrede, zdravje zob je tudi genetski pokazatelj. Če imajo starši ravne zobe in nikoli niso nosili naramnic, jih najverjetneje ne bodo potrebovali tudi otroci..

Vitka in odvečna teža

Tu je izredno žaljivo: število maščobnih celic v našem telesu se ne spreminja in ga vgrajujejo geni. Zato je konstitucija telesa individualna za vsakogar. Seveda geni le v grobem označujejo vašo možno težo, vendar je ne določajo. Vse je odvisno od vašega življenjskega sloga in prehrane, navad. Toda nekateri od nas so nagnjeni k prekomerni telesni teži, drugi pa se težko izboljšajo. Zato bi morali ljudje, ki so nagnjeni k debelosti, bolj natančno nadzorovati svojo prehrano in redno telovaditi, medtem ko lahko naravno tanki ljudje jedo skoraj vse, kar hočejo, ne da bi pridobili na teži.

Znanstveniki še niso našli zelo "vitkega gena", a še ne tako dolgo nazaj so odkrili gen UCP2. Prav njegove različice določajo, kakšen bo vaš metabolizem. To je, kako se bo porabila vaša energija.

Energijo dobimo iz hrane. Če telo večino kalorij porabi za proizvodnjo toplote, telo nima časa, da bi preostalo energijo shranilo v maščobnih zalogah. V skladu s tem ne boste pridobili teže..

Barva, gostota in struktura las

Če je s strukturo in barvo očitno, da gre za vprašanje genetike (in oba faktorja je mogoče popraviti z barvami ali stilizatorji), potem z gostoto ni tako preprosto. Verjetno ste že večkrat slišali o šamponih, maskah in oljih, ki obljubljajo, da bodo lase debelejše. A tržniki vam ne govorijo, da lahko vsi čudeži povrnejo naravno gostoto le s prebujanjem "mirujočih foliklov." To smo omenili zgoraj, ko smo pisali o trepalnicah, situacija pa je enaka z lasmi..

Znano je, da je gostota, tekstura in debelina las odvisna od premera lasnega mešička, ki ga določajo naši geni. Folikli delijo celice, ki tvorijo dlako. Za aktivnost tega procesa je odgovoren poseben gen, imenovan EDAR. Čim višja je hitrost delitve celic v žarnici, temnejši in debelejši bodo kodri.

Nekateri so gen EDAR podedovali od svojih staršev z nizko stopnjo delitve (pogosto se to zgodi pri predstavnikih nekaterih azijskih ljudstev), drugi pa so imeli več sreče - dobili so gen z višjo stopnjo (pri Afričanih). Pri slovanskih narodih je hitrost delitve celic zaradi gena EDAR nadpovprečna, zato ni vse tako slabo.

Tudi genetiki verjamejo, da je struktura las neposredno odvisna od gostote kože. Če je koža novorojenčka tanka, bodo tudi lasje tanki, otroci z bolj napeto kožo imajo večjo verjetnost, da bodo imeli debele in debele kodre..

Žal na vse te dejavnike ne moremo vplivati ​​ne s pomočjo lepotnih izdelkov, ne s pomočjo kozmetologov ali trihologov. Obrtniki in posebna oprema bodo pomagali doseči le vizualno boljši učinek.

Kaj je drugačno :: vrste las

Vsaka oseba je individualna, edinstvena, to velja tudi za njegove lase. Lasje so naše zaščitno pokrivalo, toda kdo jih bo zaščitil pred škodljivimi vplivi okolja in nepravilno nego?

Vsaka oseba je individualna, edinstvena, to velja tudi za njegove lase. Lasje so naše zaščitno pokrivalo, toda kdo jih bo zaščitil pred škodljivimi vplivi okolja in nepravilno nego?

Če želite pravilno skrbeti za njih, morate vedeti vse o njih, pa tudi poiskati prave izdelke..

Rast dlak na telesu pri moških: odgovori na vsa vprašanja, ki ste si jih želeli, a se obotavljajte

Čas je, da ugotovimo, kako deluje.

Dlake na telesu pri moških živijo viharno življenje: zrastejo, nekaj časa pikajo in nato izpadajo. Ampak zakaj jih sploh potrebujemo, zakaj jih ima takšnih toliko, drugi pa skoraj nič, in kar je najpomembneje, ali je mogoče nekako vplivati ​​na njihovo rast?

V tem gradivu smo zbrali odgovore na vprašanja, za katera ste verjetno zaskrbljeni, a vas je bilo nerodno postaviti. Torej, zakaj in kako moški rastejo dlake na telesu?

Zakaj moški telesni lasje rastejo do različnih dolžin?

Rast las kjer koli v telesu poteka skozi življenjski cikel treh različnih faz. Začne se z fazo anagena, ki je dejanska faza rasti las. Na glavi ta faza traja od tri do sedem let za vsak lasni mešiček, na telesu pa - le 3-6 mesecev.

Zaporna točka, ki je največja rast las, se imenuje "končna dolžina" las. Nato pride faza katagena. To je kratka prehodna faza po anagenu, ko se rast las upočasni do popolne zaustavitve. Ta faza traja od 10 dni do treh mesecev.

In končno sledi faza telogena - ko lasje prenehajo rasti, nekaj časa počivajo in nato izpadajo. Potem mehurček približno tri mesece preide v neaktivno stanje, nato pa začnejo rasti novi lasje in celoten postopek se ponovi.

Ker dlake na telesu ne rastejo tako dolgo, kot lasje na lasišču, so ustrezno krajše. Toda njihova dolžina za vsakega od ljudi bo nekoliko drugačna, pri eni osebi pa je lahko vsaka dlaka na istem delu telesa tudi različnih dolžin.

To je posledica dejstva, da vsak lasni mešiček v različnih obdobjih samostojno skozi rastni cikel, sicer bi vsi naši lasje hkrati izpadli.

Zakaj so dlake na glavi daljše od tistih na telesu?

Antropologi in biologi še vedno ne poznajo natančnega odgovora na to vprašanje, vendar mnogi verjamejo, da dlake na glavi rastejo dlje kot na našem telesu zaradi praktičnih evolucijskih prednosti..

Večina telesne toplote prihaja iz glave, v kateri so možgani. Lasje so dober izolator, ki lahko ujame toploto v sebi, kar zagotavlja prednost preživetju, zlasti v hladnih podnebjih.

Ko se je človek razvil v dvonožno bitje, je glava postala bolj izpostavljena soncu in zahtevala je večjo zaščito. Zato je lahko še en razlog za obstoj las na lasišču zaščita pred ultravijoličnimi žarki in drugimi potencialno škodljivimi dejavniki okolja..

Zakaj imajo nekateri moški malo telesnih dlak, drugi pa veliko?

Prvič, "poraščenost" se lahko med različnimi etničnimi skupinami zelo razlikuje, zato je težko dati splošne izjave o "povprečni" poraščenosti moških..

Moški iz sredozemske regije imajo na primer temnejše in gostejše lase, medtem ko moški iz Azije pogosto nimajo las na obrazu. Drugič, moški in ženske imajo približno enako število lasnih mešičkov, vendar različne stopnje grobosti las..

Zaradi tega so dlake na rokah, hrbtu in prsih večine žensk in nekaterih moških subtilne, pri drugih pa so zelo vidne. Na naših telesih obstajata dve vrsti dlak: grobi, običajno pigmentirani terminalni lasje, ki vključujejo dlake na glavi, sramne dlake in pri nekaterih moških na obrazu in prsih; in tanjši, manj vidni pergamentni lasje, ki pokrivajo večino telesa obeh (razen dlani in stopal, kjer sploh ni dlak).

Rast in velikost las modulirata hormoni, zlasti androgeni, kot je testosteron, ki začnejo delovati med puberteto. Ker imajo moški na splošno višjo raven testosterona kot ženske, imajo ponavadi več dlake.

Testosteron poveča tudi velikost lasnih mešičkov na obrazih moških med puberteto, kar sproži začetek rasti brade..

Ali britje in rezanje vplivata na rast las??

Obstaja starodaven mit, da bodo dlake, če se britte, hitreje rasle, debelejše, gostejše in temnejše. To nima nobene zveze z resnico. Vsi lasni mešički gredo skozi zgoraj omenjene tri faze rasti, tako kot so programirani za to..

Obrezovanje las s škarjami, britvicami ali trimerji ne vpliva na cikel rasti lasnih mešičkov in njegovo kakovost. Lasje rastejo natanko tako, kot bi morali sprva, ne glede na to, ali lase strižemo ali ne. (In učinek togosti in potemnitve je posledica dejstva, da "novi" lasje še niso imeli časa, da bi se na koncu tanjšali in izgoreli.)

Če se želite znebiti dlak na telesu - na prsih, hrbtu, nogah, pazduhah ali sramnih mestih - boste morali postopek britja ali voskanja ponoviti vsakih nekaj dni (kako pogosto je to odvisno od vaše hitrosti rasti las). Lasje se lahko za vedno znebite le s pomočjo posebnih postopkov, ki uničijo lasni mešiček, na primer z laserskim odstranjevanjem dlak.

Vendar je to precej drag postopek, ki poleg tega ne daje stoodstotne garancije in ni primeren za vse. Preden se odločite za to, se morate posvetovati s specialistom.

Kako se dolžina las razlikuje od osebe do osebe??

Dolžina las v rastnem ciklu ni enaka za vse ljudi. Dolžino, debelino in količino dlak na glavi in ​​telesu določa veliko dejavnikov. Med njimi:

 • genetika;
 • spolni hormoni (rast las na telesu pri ljudeh z visoko stopnjo testosterona je hitrejša);
 • starost (lasje aktivno rastejo od 15 do 30 let, potem se njihova rast upočasni);
 • prehrana (dobra prehrana je pomembna za zdravo rast las).

Kot vidite, med temi dejavniki ni "moškosti", tako da poraščenost in odsotnost vidnih grobih las na telesu ne bi smela biti zaskrbljujoča in nerodna. To je samo tvoja osebnost. Ni čarobnega zdravila, ki bi spodbudilo genetiko in vaše telo postalo debelo z lasmi (ne verjemite oglasu, ki vas skuša prepričati drugače).

Če vam dlake na kateremkoli delu telesa niso všeč, jih lahko vedno odstranite tako, da jih obrišete na enak način kot brado na obrazu, z uporabo posebnih izdelkov za depilacijo ali s prijavo na sejo za epilacijo v salonu.

Zakaj izpadajo dlake na telesu?

Tako kot las na lasišču tudi moški lasje včasih začnejo izpadati. To se zgodi iz več razlogov..

Genetika

Plešavost moškega vzorca (imenovana tudi androgenetska alopecija) pogosto povzročajo geni, ki ste jih podedovali od svojih staršev. Kako natančno je podedovano, ni jasno, če pa imate bližnje sorodnike, ki plešajo, se boste verjetno v prihodnosti soočili tudi s tem. Glede na družinsko anamnezo se lahko plešavost moškega vzorca začne že v adolescenci.

Vaši lasje lahko postanejo ne samo tanjši, temveč mehkejši in krajši od tistih vrstnikov, kar pa nikakor ne bo ogrozilo vašega zdravja.

Zdravstvene težave

Druga stvar je, ko lasje začnejo nenadoma izpadati - to je lahko znak anemije ali težav s ščitnico. Prehrana z malo beljakovin in železa lahko privede tudi do redčenja las.

Tveganje za izpadanje las po telesu je večje, če imate sladkorno bolezen ali lupus. Izpadanje las je lahko stranski učinek nekaterih zdravil, ki jih jemljete za zdravljenje stanj, kot so:

 • rak;
 • artritis;
 • depresija;
 • protin;
 • visok krvni pritisk;
 • srčna bolezen.

Sevalna terapija ali kemoterapija lahko povzroči začasno izpadanje las, vendar običajno sčasoma zraste, ko bo zdravljenje končano.

Kako narediti lase debelejše in gostejše?

Privlačni kodri so sanje vsake ženske. Nekdo ima dolge pričeske, nekdo izgleda bolj zanimivo s kratko frizuro, vendar so zdravi, močni in bujni lasje že sami po sebi naravni okras.

V starodavni Rusiji je obstajalo mnenje: domnevno vsak las, kot antena, nabira in prenaša informacije. Bilo je pomembno, da nosite določene pričeske, tkate eno ali dve pletenici, umijte lase s posebnimi juhami - in to ne le zaradi privlačnosti, ampak tudi zaradi pridobitve duhovne in fizične moči. Lasje so veljali za čarobne prevodnike energije in mnoga dejanja z njimi so bila sveta. Ženi so dali posebno moč. Nekatera ljudstva so danes ohranila podobna prepričanja. Zdaj se je izgubil pomen mnogih ritualov, še vedno pa je več pozornosti pritegnjeno na lase, za katere lastnik skrbno skrbi.

Vsakdo ima svojo genetsko nagnjenost k gostoti in določeni strukturi kodrov. Na primer, nemogoče je spremeniti barvo in kodre pramenov, lahko pa okrepite nego in dlačice bodo pridobile sijaj, postale debelejše, daljše in lažje jih bo oblikovati. Kaj določa zdravje vaših kodrov? Imate slabo genetiko, je vse izgubljeno? Seveda ne! Želite povečati lepoto svojih kodrov in pospešiti njihovo rast? Za lase morate pravilno skrbeti.

"Želim si debele lase," vsaka reče sebi pred ogledalom. Hkrati uporabljamo sušilec za lase, se sončimo pod žgočim soncem brez pokrivala, plavamo v slanem morju, ne spremljamo ravnovesja mikroelementov v naši prehrani. Ste že kdaj imeli debele lase? Poskusimo to popraviti!

Recept za debele lase

Če se spomnite, kakšno ekologijo imamo, morate paziti nase, da še enkrat ne poškodujete kodrov. So že izpostavljeni ultravijoličnemu sevanju, trdi vodi, suhemu ali prekomerno vlažnemu zraku, nasičenem z nikakor uporabnimi elementi. V mestih, kjer ekološka situacija pušča veliko želenega, je to še posebej opazno.

Zaščitite kodre pred žgočim soncem in hladnim zimskim zrakom, močnim vetrom. Nosite kape, ki so primerne letnemu času. Povišanje temperature zraka in močan mraz poslabšata stanje kože in kodre.

Lase ne čistite dolgo - to spodbuja proizvodnjo sebuma in kodre težje. Izogibajte se česanju pramenov, ki so mokri ali suhi. Če je skoraj suh, rahlo vlažen, se morate lotiti glavnika. Redno menjajte glavnik. Je naravna ščetina? Po 2 mesecih ga morate vreči stran. Vsak teden operite glavnik v milni raztopini in temeljito sperite pod tekočo vročo vodo. Če barvate kodre, ne kupujte glavnika s ščetinami, saj lahko razcepljene ščetine poškodujejo ohlapne kosmiče vaših las. Na splošno je izbira pravega glavnika umetnost. O tem bomo govorili v ločenem članku..

Ne delajte preveč tesnih pričesk: ne potegnite repa s travmatičnimi tankimi elastičnimi trakovi in ​​lasnicami s tesnim vpetjem in ostrimi zobmi.

Lase poskušajte čim bolj redko oblikovati z električnimi napravami: likalniki, sušilniki za lase. Kadar se temu ni mogoče izogniti, je treba uporabiti zaščitno opremo - maske, mousse, pene. Kupite likalnike in sušilnike za lase z ionizacijsko funkcijo - to preprečuje suhost in dehidracijo las.

Medtem ko šamponirate, vstavite del šampona v dlani, dokler se ne oblikuje sloj, in ga nanesite na glavo. Pena naj se odteče po celotni dolžini, nežno odstranjuje umazanijo in ne poškoduje koncev. Uporabite pravi šampon, balzam in balzam.

Poskusite se izogniti dolgotrajnemu stresu in spremljajte stanje živčnega sistema. Po daljšem stresu dlačice postanejo svetle in izpadajo skoraj v grudicah, poleg tega pa hitreje porjavijo. Posebej izbran meni pripomore k ohranjanju stabilnega delovanja živčnega sistema in kodrom daje negovano podobo..

Ni običajno imeti več kot 70 dlak na dan. Posvetujte se s trihologom: vzrok je lahko resna bolezen.

Pravilna prehrana - lepota las

Bi morala biti vaša pričeska vedno bujna in lepa? Potem je nujno telo nasičiti z vsemi potrebnimi vitamini in mikroelementi. Prehrana je za mnoge od nas slaba. Od otroštva nismo navajeni poslušati potreb telesa, prehrano pa moramo pogosto obnoviti s pomočjo različnih specialistov..

Katero hrano jesti v prvi vrsti za zdravje las?

 1. Maščobe - tako rastlinske kot živalske. Prehrana brez maščobe bo povzročila izgubo sijaja in sijaja dlačic.
 2. Beljakovine - 70% dlačic tvori beljakovine keratin. Potrebe po keratinu pokrivajo meso, stročnice, jajca, mlečni izdelki.
 3. Vitamini skupine B - veliko jih je v jetrih, skuto, oreščkih, žitih, otrobih, zelenjavi.
 4. Vitamina A in E ter antioksidanti lahko najdemo v morskih sadežih, žitih, oreščkih in ribjem olju..
 5. Železo in cink - data moč in zmanjšata krhkost. Želite povečati elastičnost kodrov? Naslanjajte se na rastlinsko hrano, ajdo in jetra.

Bodite prepričani, da pijete čisto vodo, čeprav se ne bi smeli osredotočati na vodo. Številne raziskave so pokazale, da ljudje, ki uživajo tekočo hrano, čaje in druge pijače, in ne samo vodo v količini dveh litrov na dan, v celoti zadovoljijo potrebe telesa po vodi. To je sporno vprašanje, če pa se nameravate držati strogih priporočil, pijte vodo. Mimogrede, ni ga treba piti točno v količini dveh litrov na dan. To je individualno: nekdo potrebuje strogo 2 litra, nekdo potrebuje 1,5 litra, nekdo potrebuje vse tri. Analizirajte svoje stanje, pazite, če ste otekli, spremljajte uriniranje, pritisk, splošno stanje.

Da bi ohranili zdravje las, lahko pijete vitaminske komplekse. Najbolj pravilno je, ko jih dietetik predpiše za vas. Med najučinkovitejšimi zdravili je mogoče omeniti vitaminske komplekse nemškega podjetja Merz (Merz) in zdravilo proizvajalca iz Velike Britanije - Perfectil: zelo dobro pomaga pri alopeciji in je potreben za povečanje gostote las.

Frizura in barvanje

Ker večina žensk nima naravno lepih las, jim odsvetujemo nošenje dolgih las. Najlažji način za nego ne-grafičnih in kratkih odbitkov, za katere morda sploh ne potrebujete stylinga. Na splošno je dekletom s tankimi ali oslabljenimi lasmi priporočljivo nositi odbitke srednje dolžine. Konci dlačic se lahko razdelijo in izgledajo še posebej zmešano na dolgih laseh.

Kategorično ne priporočamo podaljševanja las: to močno pokvari strukturo las in negativno vpliva na dermis. Enako velja za dreadlocks..

Bi morali barvati lase? Trenutno je bilo ustvarjeno ogromno izdelkov za nego tankih in debelih las. V salonih ponujajo izdelke z minimalno vsebnostjo amoniaka in agresivnih komponent. Poleg tega se barvam in šamponom dodajo posebne formulacije, ki hranijo in obnavljajo lasne mešičke in same dlake..

Postopki, kot sta laminiranje in keratinizacija, so pridobili na priljubljenosti. Obe celo izstopata po površini dlake, dajeta ji gladkost, moč in sijaj, tako da so lasje debeli in dolgi, videti razkošno in bogato. Po laminiranju se povečata bogastvo in globina barve, poveča se zaščita pramenov pred vplivi okolja, dlake se manj zapletejo in postanejo manj krhke. Keratinizacija dodatno globoko neguje vsak las.

Domači tretmaji: Kako debelejši lasje

Olja

Kaj bo potrebno, da se kodri hitro rastejo? Burdock, olivno in ricinusovo olje so idealni za nego in obnovo las. Prebudijo "mirujoče" čebulice (folikle) in jih naredijo bolj aktivno, po uporabi oljnih mask pa boste imeli debele lase. Redne maske, ki temeljijo, na primer, na olju iz repinca, bodo v enem mesecu dale učinek: dlake se bodo zgostile. Na suhe lase lahko oljne maske nanesemo do 2-krat na teden, na mastne lase - en postopek je vsakih sedem dni dovolj, prehrana in rast kodrov pa se bo že začela. Pred uporabo oljnih mask določite svoj tip las.

Ricinusovo olje lahko uporabite za mazanje obrvi in ​​trepalnic - rezultat vas bo zelo razveselil!

Edina slabost uporabe olj je, da jih je zelo težko izprati. Lase večkrat sperite z vročo vodo in šamponom, dokler ne začutite škripanja pod rokami.

Mimogrede, olje (ricinusovo olje!) Lahko nanesete ne samo na lasišče, obrvi in ​​trepalnice, temveč tudi na obraz. Ta izdelek lahko naredi lase gostejše in gostejše, ob redni uporabi ricinusovega olja pa izpadejo manj, imajo bogatejšo barvo! Težko ali drago je doseči ta učinek z drugimi sredstvi. Maslo (ricinusovo olje) je poceni, časovno preizkušena metoda.

Nikotinska kislina

V lekarni lahko kupite nikotinsko kislino v ampulah - to je vitamin PP. Tekočina se vtre neposredno v lasišče, s čimer se poveča prekrvavitev, kodri rastejo veliko hitreje. Dnevno morate drgniti v kislino, za mesečni tečaj boste potrebovali 30 ampul. V primeru, da občutite pekoč in srbeč, je treba uporabo zdravila takoj prekiniti. Najbolje je, da pred začetkom tečaja opravite testni preizkus na notranjem upogibu komolca. Vtrite nekaj nikotinske kisline in opazujte kožno reakcijo. Ob redni uporabi nikotinske kisline bo po približno nekaj mesecih opazna gostota in gostota niti.

Gorčica ali pekoča paprika

Maska iz gorčice ali popra ima podoben učinek na delovanje lasnih mešičkov. Gorčična kopriva, nanesena na lasišče, spodbuja rast dlačic. Občutki "cvrtje", vroče. Maske ne smete držati dlje kot pet minut: lahko pride do opekline kože. Enako storimo z masko iz naribane pekoče paprike za hitro rast pramenov..

Jajce in kefir

Dobro znana metoda "babice", ki dlake nasiči s hranili in jih vidno krepi. Opazili boste, da so kodri debelejši in močnejši. Občutek po maski je zelo prijeten in osvežujoč. Učinek je opazen že po prvem postopku.

Kvas ali pivo

Maso kvasa je treba raztopiti v vodi in nanesti na lase, enakomerno zaviti s filmom, to bo ustvarilo učinek savne. V briketih je primeren le kvas, ne v vrečah. Lase lahko splaknete s pivom, iz njega naredite masko, ampak vzemite nekaj, kar ni temno in ne obarvano: iz takšnih sort se lasje zlepijo in izsušijo.

Ko sperite glavo s pivom, ne pozabite, da lase temeljito sperite s toplo vodo: vonj poje in traja dolgo.

Zeliščne decokcije

Po pranju je dobro lase sprati z decokcijami zelišč. Za tri litre vode bo potrebno približno 5 žlic zelišča. Mešanico zelišč lahko pripravite sami, vendar je lažje kupiti lekarno. Kamilica je idealna za lahke pramene: kodram bo dala tudi izjemen zlato lesk. Uporabite lahko tudi liste kalendule in breze. Koprive, kalendula, repica, breza so kot nalašč za temne kodre. Po izpiranju šampona vlijemo brozgo na lase. Ne sme biti vroče, pa tudi ne hladno..

Uporabite lahko barvno in brezbarvno. Henna lahko naredi lase suhe, zato v prah dodajte suho amla ali amla olje - indijska kosmulja. V kombinaciji s kano daje učinek nasičenja dlačic s hranili, preprečuje, da bi se po odstranitvi maske izsušile. Ko barvate ali negujete lase s kano, sintetična barvila morda ne bodo delovala: vsi frizerji na to opozorijo. Povejte strokovnjaku o uporabi kane.

Henna je uporabna: po njej je povečanje gostote kodrov zelo opazno. Ali želite izboljšati videz svojih las in ne nameravate barvati? Henna je tvoja izbira.

Maske: ljudski recepti

Maske lahko sestavite po lastni presoji iz vseh zgoraj navedenih sestavin. Ponudili vam bomo več možnosti, kako narediti preproste maske.

Maska na osnovi žganja

Iz elitne pijače, nanešene v obliki maske, dlake postanejo svilnate in sijoče, debele.

Morate vzeti:

 1. Konjak - 45 gramov (en kozarec).
 2. Med - 2 žlici.
 3. Oljčno olje ali olje (ricinusovo olje) - 2 žlici.

Treba je temeljito premešati sestavo, jo nanesti na lase, narediti gosto masko, nadeti klobuk, zaviti z brisačo na vrhu. Po 20 minutah zdrob sperite s toplo vodo.

Sestava pivske maske

Ta snov dobro neguje kožo in naredi fine lase elastične in sijoče, daje polnost.

 1. Banana - 1 kos.
 2. Piščančji rumenjak - 1 kos.
 3. Med - 2 žlici.
 4. Pivo - 1,5 skodelice.

Sestavo zmešajte z mešalnikom, pazite: v sestavi ne sme biti kosov beljakovin, sicer se bo zvijal, in ne bo ga enostavno česati iz las.

Najprej morate nanesti masko. Nato si oblecite klobuk, zavite z brisačo, po 20 minutah temeljito sperite. Mimogrede, lahko splaknete glavo z ostankom piva in šele nato začnete splakniti z vodo..

Maska s kavo ali kakavom

Eksotična različica nežne mešanice, po kateri lasje dišijo zelo okusno - sploh se ne želite umiti.

 1. Mleta kava ali kakav - 2 žlici.
 2. Jajce - 2 rumenjaka.
 3. Kefir ali kislo mleko - pol kozarca.

Mešanico temeljito premešajte, nanesite na lase, počakajte 20 minut in sperite.

Pri uporabi kave lahko namesto kefirja uporabite kuhano kamilico z ginseng oljem, infundirano 6 ur. V to sestavo vlijemo kavo in premešamo.

Poleg teh mask lahko uporabite mešanico: morsko sol in olivno olje, pa tudi ricinusovo olje. Tako boste ustvarili nežen organski piling, s pomočjo katerega bodo vaši lasje videti lepši..

Sporočilo

Masaža je uporabna ne le za užitek rasti razkošnih las in izboljšanja njene gostote, ampak tudi za sprostitev. S konicami prstov nežno masirajte predel od čela do zadnjega dela glave, oprijemajte območja za ušesi. Z dlanmi lahko rahlo poženete lase, z roko oblikujete konjski rep iz dlak na glavi, da občutite rahlo napetost. Pri masiranju kože uporabite posebno krtačo za krmljenje s široko podlago in pogostimi zobmi.

Izbira komercialno dostopnega izdelka za nego las

In ne pozabite: ne glede na to, kako skrbite za lase doma, še vedno potrebujete kakovostne šampone, da ohranite zdravo dermis in okrepite lase. Ali je mogoče spremeniti videz svojih las in zvijati genetiko z uporabo samo kupljenih izdelkov? Da! Vendar morate vedeti, kateri izdelek izbrati.

Izdelki za množični trg vključujejo široko paleto izdelkov, a ko preidete na kozmetične izdelke (medicinsko kozmetiko) in organske izdelke, pa tudi na kakovostne šampone in maske ter druge izdelke za profesionalno nego znanih blagovnih znamk, boste začutili razliko. Nočete več obleči svojih čudovitih kodrov, ki so daleč od idealnih in včasih odkrito škodljivih in nevarnih sestavkov.

Priporočamo, da natančno preučite paleto izdelkov za nego las na naši spletni strani. Morda boste potrebovali čistilne šampone, ki iz las izperejo ostanke styling gelov, mask, balzamov. Vendar jih pogosto ni mogoče uporabiti..

Kar zadeva izdelke na osnovi naravnih sestavin: imajo kumulativni učinek, rezultatov morda ne boste občutili takoj. Koža in kodri se lahko nekaj časa navadijo na nove šampone in maske. Pomembno je najti pravi izdelek: reakcije na sestavine se lahko zelo razlikujejo. Ena znamka bo ustrezala vašim lasem, vendar popolnoma drugačno zdravilo za kodre vašega prijatelja ali mame..

V naši spletni trgovini "trgovina za manikuro" boste našli vse, kar potrebujete za podporo lepoti in rasti vaših kodrov. Ali želite dobiti nasvet o izbiri sredstev? Pokliči po telefonih: +7 (495) 645-35-03, +7 (812) 309-53-28.