Faze rasti las

Za boljše razumevanje delovanja sistema za odstranjevanje laserskega skeniranja Salon je pomembno upoštevati postopek rasti las. Človeški lasje so sestavljeni iz beljakovin, imenovanih keratini in se razvijejo iz lasnega mešička. Rast las je podvržena cikličnosti.

Faze rasti las

Vsak mešiček se od trenutka nastanka podvrže ponavljajočim se ciklom aktivne rasti in stanju počitka:

Anagen = faza rasti las

Katagen = prehodna faza

Telogen = faza mirovanja

Anagen (faza rasti las) Papirna dlaka, bogata s krvnimi žilami, štrli v spodnji del folikla, s pomočjo katerega se prehrana in kisik dovajata v stalno delitvene celice čebulice. Opažamo ga v fazi anagena.

Katagen (prehodna faza) Pri katagenu je prehrana las motena, lasje se premikajo navzgor in se odmaknejo od papile. Obstaja postopna atrofija lasne papile in keratinizacija celic čebulice, ki so prikrajšane za prehrano.

Telogen (faza mirovanja) V fazi telogena se lasje postopoma premikajo na površino kože in izpadajo. V globini lasnega mešička se celice spet začnejo množiti in papila se zgosti. Ostanki matičnih celic lasnega mešička tvorijo nove epitelijske elemente, ki postopoma ustvarjajo nov lasni mešiček.

Povprečno trajanje vsake faze je enostavno zapomniti:

So v fazi počitka

10% vseh foliklov.

Rast las poteka ciklično: stopnja rasti - anagena, sledi kratka prehodna faza - katagen, nato pa faza mirovanja - telogen, ko lasje prenehajo rasti in izpadajo. Na koncu telogena v foliklu začnejo rasti novi lasje.

Kompleksni postopek menjave las se ponavlja večkrat, z vsako spremembo pa se lasna papila dvigne rahlo navzgor. Zato z vsako spremembo nove dlake sedijo manj globoko kot prejšnje. S starostjo se cikli razvoja las skrajšajo, lasje postanejo tanjši, postopoma izgubljajo pigment in moč.

Glede na strukturo človeških las obstajajo tipi las:

- kalčki (prenatalno);

- dolga in ščetinasta (terminal).

Dlake zarodkov in velusa so brez pigmenta in se pojavijo pri ljudeh že v maternici. Prehodni lasje so pigmentirani in se pojavijo pred rojstvom. V prvih treh letih je otrokovo telo prekrito z lahkimi mehkimi puhastimi lasmi. Lasje postanejo v mladosti bolj grobi, lasje se pojavijo v pazduhah, dimljah, obrazu in telesu pri moških. Ščetinasti lasje so značilni za obrvi, veke, nosnice. Na človeški glavi obstajajo vse vrste dlak.

Struktura las

Struktura las je podrobno prikazana na sliki:

Lasje so sestavljene iz lasnega mešička in gredi. Lasje koreninijo od podkožne maščobne baze skozi dermis do povrhnjice. Ko lasje šele začnejo rasti, je v dermisu. Lasni koren se zgosti in se imenuje lasni mešiček, ki se nahaja znotraj folikla. Lasje rastejo nenehno, postopoma se spreminjajo v keratin, v obliki niti se premikajo navzven. Hitrost rasti las je približno 0,2-0,4 mm na dan. Kožna papila je bistvenega pomena za nego las z obtočil. Smrt čebulice in folikla lahko pospeši fizične učinke in strupene snovi, ki jih prenaša kri in vstopijo v žarnico od zunaj, z izločanjem lojnih žlez. Sem spadajo povzročitelji okužb, živo srebro in živosrebrne spojine, anilin iz barv za lase, rentgenski žarki in radioaktivno sevanje itd. Gred je tisti del las, ki se dviga nad kožo. Jedro predstavlja kortikalna plast keratiniziranih celic. Zunanja kortikalna plast je zaščitena z lasnim plaščem - kutikulo. Jedro dlake (zlasti sive in svetlobe) je medulja, ki je sestavljena iz številnih praznin. Zasnovani so za zagotavljanje toplotne zaščite kože in lahki barvi.

Faze rasti las

Vsak celoten razvojni cikel dolgih in popolnoma oblikovanih las je sestavljen iz treh faz: anagena, katagena in telogena..

Anagena faza. V anagen fazi se pojavijo aktivni procesi delitve celic - mitoza. Nastanejo nove celice, nastane lasna gred, tvori se pigment melanin. Pigment melanin je vgrajen v strukturo las in ji daje barvo. Faza aktivne rasti traja 2-7 let.

Katagenska faza. V katagenski fazi se delitev celic ustavi in ​​rast las preneha, pigment pa ustavi njegovo tvorbo. Vsi procesi se izginejo in folikul se začne zmanjševati, žarnica se premika v smeri povrhnjice. Ta postopek traja več tednov..

Telogena faza. Zadnja faza življenja las traja tri mesece. Rast v tej fazi se popolnoma ustavi, lasni mešiček preide v fazo mirovanja. V tem primeru lahko lasje izpadajo ali jih enostavno odstranite z glavnikom. Stari lasje lahko povzročijo tudi izpadanje novih las. Aktivna rast las se začne v istem foliklu. Ta folikul lahko zraste do 20-30 novih dlačic..

Vsak dan lasje aktivno rastejo, umirajo in izpadajo ter se ponovno rodijo. Pri nekaterih se ti procesi odvijajo hitreje, pri drugih počasneje. V povprečju ima človek na glavi 100 tisoč foliklov in le 10% jih je v mirovanju, zato pri umivanju las izpade 50-150 las.

Za lepoto las ni dovolj, da jih zunaj negujete, uporabljajte šampon, balzam, masko, prav tako morate pravilno jesti. Da zdravi lasje rastejo, potrebujete hrano z vitamini skupine B, beljakovinami, železom, jodom in bakrom. Precej cenovno ugodni izdelki so bogati s takšnimi elementi: riba, svinjina, govedina, mleko, ovsena kaša, orehi, kakav, skuta, zelenjava itd..

Cikli rasti dlak

Rast las je del zdravega delovanja našega telesa. Obstajajo tri glavne faze cikla rasti dlak, ki jih vsak folikul v povprečju doživlja 3-5 let:

 • Anagen
 • Katagen
 • Telogen

Anagena faza

To je prva faza cikla, znana tudi kot faza rasti. V vsakem trenutku je približno 90% lasnih mešičkov v tej fazi. V tem obdobju:

Katagenska faza

Po anagenu pride katagen - regresijska faza, pred fazo počitka. Ta kratka faza traja le nekaj tednov. V tem obdobju:

Telogena faza

To je zadnja faza cikla rasti las. Imenuje se tudi faza mirovanja, preden lasje padejo ali se odstranijo z lahkim naporom. Ko se telogen konča, se cikel rasti las začne znova.

Cilji plešavosti in rasti las

Če na dan izgubite do 50-100 dlak, ni razloga za paniko. Izpadanje las je normalno in je konec telogene faze. V vsakem trenutku približno 10% naših las ne raste - je v fazi mirovanja in to se dogaja enakomerno po celotni površini glave.

Težava z izgubo las se začne, ko je telogena faza predolga ali več kot 10% las preide v fazo mirovanja. V takih primerih ljudje začnejo opažati povečanje izpadanja las in zmanjšanje gostote las..

Ideja večine tretmajev za plešavost je zmanjšati fazo mirovanja in spodbuditi folikle, da se "zbudijo". Dihidrotestosteron (DHT) sproži folikle, da vstopijo v telogensko fazo, se skrčijo in sčasoma ustavijo rast las. DHT počasi "ubija" folikle, faza mirovanja pa postane trajna (lasje preprosto nehajo rasti iz poškodovanih mešičkov).

V zgodnjih fazah plešavosti lasje postanejo tanjši, šibkejši in se pokvarijo. Z zgodnjim začetkom terapije je poškodba foliklov reverzibilna, sicer se lasje tanjšajo, stopnja rasti upočasni, lasje pogosto izpadajo, dokler se ne pojavijo plešasti predeli glave..

Takoj, ko opazite povečano izgubo in redčenje las ter pojav plešastih obližev, morate nemudoma začeti terapijo za ohranitev in obnovo las (najučinkovitejša je stimulacija rasti las z uporabo zdravil na osnovi minoksidila, pa tudi uporaba antiandrogenih sredstev za zmanjšanje učinkov DHT).

Lasje odrasle osebe se imenujejo sekundarne in se delijo na vmesne in terminalne.

Vmesne dlake pokrivajo skoraj celotno telo, medtem ko terminalne dlake pokrivajo lasišče, obrvi, trepalnice, brado in brke pri moških, dlake na pazduh in področju dimelj.

Intenzivnost rasti las je odvisna od spola, starosti in podnebnega pasu. Lasje rastejo s hitrostjo 0,5-0,7 mm na dan. Rast las se poleti pospeši. Največja intenzivnost rasti las na glavi se pojavi v mladosti 15-30 let. Življenjska doba las od dveh do petih let.

Faze razvoja las.

Začetna faza je anagena.

V korenu lasnega mešička se neprestano razvija celice, ki se postopoma napolnijo s keratinom in se preselijo na zunanji del kože. Obdobje anagena (rast las) traja 2-5 let. Hkrati je približno 85% lasišča v fazi anagena.

Druga faza je katagen. Delitev celic se upočasni in nato ustavi. Lasni mešiček se odlepi od dermalne papile in odmre. Katagen traja 3-4 tedne. 1% las je hkrati v tej fazi..

Telogen je tretja faza. Na isti dermalni papili se oblikuje nov lasni mešiček in stari mrtvi lasni mešiček se začne premikati navzgor in, ko doseže stratum roženico povrhnjice, izpade. Kemična sestava las se v vseh treh fazah ne spreminja.

Telogen traja 3 mesece in 14% las je v tej fazi hkrati.

Na človeški glavi je po različnih virih od 100 do 150 tisoč lasnih mešičkov in njihovo število je genetsko določeno. Torej je nemogoče narediti lase debelejše, ne da bi se zatekli k kirurški vsaditvi las..

Rast las lahko pospešimo tako, da ji zagotovimo potrebna hranila v zadostnih količinah. Nega in nega las ohranja zdrave lase in normalno rast.

Nezdrav življenjski slog negativno vpliva na rast las. Kot pri vsem telesu.

Vsak mešiček se od trenutka nastanka podvrže ponavljajočim se ciklom aktivne rasti in stanju počitka:

 • Anagen (faza rasti las)
 • katagen (prehodna faza)
 • telogen (faza mirovanja)

Običajno je trajanje anagena pri vsaki osebi gensko določeno in traja od 2 do 5 let. Telogen traja približno 100 dni. Običajno je odstotek dlačic v fazi telogena majhen. Povprečni odstotek dlačic v fazi anagena, telogena in katagena je 85, 14 in 1 odstotek. Povečanje telogenih dlak do 20 odstotkov je neugoden znak.

Večina plešav ne izgubi las pogosteje kot drugi. Razlika je v tem, da izgubljenih las ne nadomestimo z novimi..

Torej rast las poteka ciklično: stopnji rasti ali anagenu sledi kratka prehodna faza, katagen, nato pa faza mirovanja ali telogen, ko lasje prenehajo rasti in izpadajo. Na koncu telogena v foliklu začnejo rasti novi lasje.

Kot je bilo že omenjeno, lasna papila, bogata s krvnimi žilami, štrli v spodnji del folikla (čebulica), s pomočjo katerega se hrana in kisik dovajata v stalno delitvene celice čebulice. To opazimo v fazi anagena. V katagenu je prehrana las motena, lasje se premikajo navzgor in se odmaknejo od papile. Obstaja postopna atrofija lasne papile in keratinizacija celic čebulice, prikrajšane za prehrano. V fazi telogena se lasje postopoma premaknejo na površino kože in izpadajo. V globini lasnega mešička se v preostalem delu nekdanjega primordialnega sloja celice spet začnejo množiti in atrofična papila se zgosti. Ostanki matičnih celic lasnega mešička tvorijo nove epitelijske elemente, ki postopoma ustvarjajo nov lasni mešiček.

Tako zapleten fiziološki proces spremembe las se ponovi večkrat, z vsako spremembo pa se lasna papila dvigne rahlo navzgor. Zato z vsako spremembo nove dlake sedijo manj globoko kot prejšnje. S starostjo se cikli razvoja las skrajšajo, tanjšajo, postopoma izgubljajo pigment in moč.

To vodi k edini pravilni odločitvi: lase moramo iz leta v leto skrbno obravnavati. Le pravilna nega lahko ohrani lepoto vaših las.

Lasje rastejo stalno, vendar podnevi rastejo hitreje kot ponoči in spomladi in jeseni hitreje rastejo. Pri moških rastejo hitreje kot pri ženskah. Povprečna stopnja rasti las pri otrocih je 13 mm, pri odraslih - 15 mm in pri starejših - 11 mm na mesec.

Vzroki za neuspeh v ciklu rasti las pri anageni alopeciji

Lasje so za številne ljudi pomemben element, ki vpliva na pravilno dojemanje lastne osebnosti, počutje in samozavest..

Za nekatere je njihova izguba vzrok za depresijo zaradi motenj v odnosih med ljudmi in težav s sprejemanjem lastnega videza. V večini primerov plešavost prizadene starejše ljudi, včasih pa se zgodi, da to bolezen prizadenejo tudi mladi.

Anagenska alopecija je primer izpadanja las, ki se pojavlja pri mladih..

Faze rasti las

Gostota, debelina in količina las je individualna značilnost vsake osebe, ki je pod velikimi nihanji in je odvisna od številnih dejavnikov:

 • barva las;
 • nadstropje;
 • dirka;
 • starost;
 • genetskih dejavnikov in okolja.

Rast las je asinhrona, kar preprečuje hkratno izgubo vseh las.

Cikel rasti las je razdeljen na več faz:

 • Anagen - v tej fazi se pojavi najintenzivnejša rast las. Lasne korenine v tej fazi so dolgotrajne, prekrite z notranjim in zunanjim plaščem in so popolnoma obarvane. To obdobje traja približno 4-6 let. Količina las v tej fazi je 80-90%.
 • Katagen - prehodno obdobje. Barva las zbledi zaradi povečane proizvodnje keratina. Ta faza traja približno 2-4 tedne, količina las v njej pa je 2-3%.
 • Telogen - faza mirovanja Folikli v tej fazi so kratki, brez prevleke in obarvani. To obdobje traja 2-4 mesece.

Kaj je plešavost

Plešavost se pojavi, ko je dnevno izguba las več kot 100 in vztraja več tednov. Lasje lahko izpadajo po celotnem lasišču ali samo z omejenih območij, včasih prizadenejo tudi druge dele telesa (na primer pazduhe, obrvi, trepalnice, brade pri moških).

Glede na fazo rasti las se razlikujejo naslednje vrste alopecije: ključavnice, androgeni, žariščni, z duševno podlago, zaradi slabe nege.

Kaj je anagena alopecija

Anagenska alopecija (aka distrofična) je vrsta alopecije, ki se lahko pojavi tako pri mladih kot pri starejših. Plešavost v tej kategoriji se nanaša na lase, ki aktivno rastejo, to je v fazi anagena. Izpadanje las je lahko delno ali popolno.

Plešavost pri otrocih lahko moti socializacijo

Izpadanje las pri tej vrsti alopecije je povezano z motnjo v naravnem ciklu rasti. Plešavost povzroči močno upočasnitev ločevanja lasnega matriksa, kar vodi v njegovo oslabitev - lasje postanejo krhki, šibki, tanki, nagnjeni k poškodbam.

Anagenska alopecija lahko povzroči tudi nenormalno oblikovanje in oblikovanje las ter vnetje matriksa. Zoženje gredi las, pa tudi pojav razpok na mestu zoženja, je značilno za anageno alopecijo..

Sprememba strukture las vodi v dejstvo, da izpadajo v kratkem času (nekaj dni-tednov). Vendar ta plešavost ni trajna, saj lasni mešički ostanejo nedotaknjeni. Rast las se običajno začne spontano po prenehanju faktorja razpada.

Vzroki anagenske alopecije

Izpadanje las v anageni fazi je povezano s poškodbami lasnega mešička ali zapoznelim odvajanjem matriksa.

Naslednja zdravila za kemoterapijo lahko povzročijo takšne spremembe:

 • antimetabolična sredstva;
 • alkil;
 • inhibicija mitoze.

Plešavost pri zdravljenju raka je odvisna od količine in odmerka kemoterapij.

Izpadanje las opazimo pri jemanju: doksorubicin, nitrozourea, ciklofosfamid, bleomicin, daunorubicin, daktinomicin, fluorouracil, alopurinol, metotreksat.

Priprave, ki vsebujejo bizmut, levodop, kolhicin, ciklosporin, lahko povzročijo tudi izgubo las v fazi anagena. Kemične spojine talija, arzena, bora, svinca, zlata, kobalta in sevanja pospešujejo izpadanje las.

Izpadanje las v anagen fazi se kaže tudi pri ljudeh z alopecijo areata z mikozo, po obsevanju z zdravljenjem, z nekaterimi boleznimi endokrinega sistema, po hudi psihološki travmi, s hipertenzijo in pemfigusom. Slednja bolezen povzroča proizvodnjo protiteles proti epitelijskim lasnim mešičkom.

Diagnoza anagenske alopecije

Zdravljenje plešavosti je učinkovito le, če se uporabljajo zdravila ustrezne kategorije. Za to je treba določiti, s katero vrsto plešavosti se ukvarjamo. Najbolje je v ta namen opraviti študijo las, imenovano trihogram..

Preden začnete, morate zbrati približno 40-100 dlak z različnih področij lasišča. Študija navaja odstotek dlak v vsaki fazi. Naslednji rezultat je priznan kot norma: anagen 66-96%, katagen do 6%, telogen 2-18%, število displastičnih dlak do 18%.

Pri anageni alopeciji je večja količina nepravilnih dlak, torej displastičnih. Včasih lahko displastičnost las razlikujemo s "golim" očesom, vendar je ta rezultat malo pomemben.

Anagena alopecija se lahko diagnosticira tudi s histološkim pregledom. Če želite to narediti, vzemite kos kože, ki vsebuje približno 25-50 foliklov.

Vsekakor je pri izpadanju las treba izključiti prisotnost bolezni (sistemskih, dermatoloških, avtoimunskih), ki povzročajo izpadanje las, genetske dejavnike, prehranske pomanjkljivosti, hormonske in presnovne motnje, okužbe.

Zdravljenje anagene alopecije

Kdor opazi prekomerno izpadanje las, se mora posvetovati z zdravnikom, da bi ugotovil vzrok za izpadanje las..

Anagensko izpadanje las običajno ne povzroči trajne plešavosti in lasje rastejo sami po sebi, potem ko škodljivi dejavnik preneha delovati. Vendar pa obstajajo zdravila, ki lahko pomagajo pri zdravljenju plešavosti s pospeševanjem ponovne rasti las. Na primer minoksidil.

Faze rasti las

Ves čas so debeli in dolgi lasje veljali za glavni element privlačnega videza, ki je sposoben poudariti njegove prednosti in skriti pomanjkljivosti. Vendar lepi kodri niso samo darilo narave, ampak seveda rezultat nenehne skrbi zanje. Znanje o tem, kako in s kakšno hitrostjo rastejo lasje, kateri dejavniki lahko vplivajo na ta postopek in iz katerih faz življenjskega cikla sestavlja kompetentno organiziranje nege las.

Mnogi ljudje mislijo, da dlake na različnih delih telesa rastejo nenehno, izpadajo le manjši del in to je precej redko. Pravzaprav je postopek rasti las cikličen in je odvisen od starosti in spola človeka, njegovih navad, načina življenja, prehrane, prisotnosti kroničnih bolezni, genetskih značilnosti telesa, pa tudi od podnebnih in okoljskih razmer. Po mnenju strokovnjakov je stopnja rasti lasnih gredi povezana tudi s sezono - jeseni in pozimi lasje rastejo počasneje kot spomladi in poleti. Pri otrocih lasje rastejo za približno 12-13 mm na mesec, pri odraslih - za 15 mm, v odrasli dobi pa začnejo rasti bolj počasi, do 11 mm na mesec. V tem primeru vsak posamezen las določen čas "živi" (v povprečju traja približno 4 leta), nato lasje odpadejo, na njegovem mestu pa začne rasti nov. In to se dogaja skozi celotno življenje osebe..

Kako rastejo lasje?

Dlake - derivati ​​povrhnjice, katerih zunanja lupina je tvorjena s keratinskimi luskami, ki se zaporedno nalegajo drug na drugega. Vidni del las običajno imenujemo gred, notranji del, ki se nahaja pod debelino kože, pa imenujemo koren ali čebulica. Lasni koren je obdan z nekakšno vrečko - lasnim mešičkom, katerega oblika neposredno vpliva na vrsto las: kodrasti kodri rastejo iz mešička v obliki ledvic, rahlo kodrasti (valoviti) - iz ovalne, in naravnost - iz zaobljenega.

Vsak las ima tri plasti. Prva (zunanja), ki se imenuje lasnica, ima zaščitno funkcijo. Druga (srednja) je skorja. Sestavljen je iz podolgovatih odmrlih celic, ki dajejo lase elastičnost in moč. Poleg tega je v korteksu zgoščen pigment (melanin), ki določa naravno barvo las. V samem centru las je medula (medula), ki jo sestavlja več vrstic keratinskih celic in zračnih votlin. Menijo, da se korteksa in kutikula hranijo skozi to plast - to lahko dejansko razloži spremembo stanja las pri boleznih, povezanih s pomanjkanjem hranilnih snovi v telesu. Rast las se pojavi zaradi delitve nediferenciranih (nezrelih) celic lasnega mešička z visoko mitotično aktivnostjo. Ta postopek je v skladu z nekaterimi biološkimi zakoni in vključuje več faz, ki jih bomo še razmislili..

Anagen (faza rasti)

Anagen je obdobje aktivne rasti las, ki traja v povprečju od 2 do 6 let. S starostjo se ta faza znatno skrajša (pri starejših ljudeh običajno traja največ 3 leta). Anagen je razdeljen na več stopenj:

 • Celice lasnega mešička se začnejo povečevati, opaziti je aktivno sintezo ribonukleinske kisline (RNA).
 • Lasni mešiček prodira globoko v dermis, tvori oblogo vezivnega tkiva - lasno vrečko. Lasna papila štrli v spodnji del folikla - tvorba, sestavljena večinoma iz vezivnega tkiva, majhnih krvnih žil in živčnih procesov. Celice čebulice, ki se aktivno množijo, postanejo del las in zagotavljajo njegovo rast.
 • Nadalje se nadaljuje aktivna delitev diferenciranih celic in do tega trenutka folikul doseže največjo dolžino (v mirovanju je 3-krat večja od njegove dolžine). Papula postane v celoti oblikovana. Epidermalne celice melanocitov, ki se nahajajo med celicami foliklastega matriksa v bližini lasne papile, tvorijo melaninske zrnce (odgovorne so za barvo las). Zunanja lupina folikla ima obliko stožca, ki se širi od zgoraj. V prihodnosti se bodo epitelijske celice, ki bodo podvržene keratinizaciji, spremenile v medulo in skorjo.
 • Na tej stopnji melanocitne celice začnejo proizvajati pigment, lasje, ki so že v celoti oblikovani, pa ne presegajo meja folikla, ki se še naprej širi.
 • Nastala lasna gred raste do zgornje meje povrhnjice, čebulica (koren las) postopoma pridobi, tako rekoč, dodelano obliko (lahko je eliptična ali simetrično okrogla).
 • Na zadnji stopnji anagena se dlačna gred začne dvigati nad površino kože, čemur sledi prehodna faza. Trajanje stopnje aktivne rasti las je pri vsaki osebi različno (odvisno je od številnih dejavnikov, vključno z genetsko nagnjenostjo).

Morda je najbolj jasen primer anagenske faze glava novorojenega otroka. Sprva je prekrit s komaj opaznim puhom, čez nekaj časa pa na njem začnejo rasti vmesni (trdi in pigmentirani) lasje, ki se po nekaj letih spremenijo v polno glavo las.

Katagen (vmesna faza)

Po fazi aktivne rasti lasje začnejo obdobje počitka, med katerim dlak las ne raste več. V njem se lahko še vedno pojavljajo različni biološki procesi, vendar se njegova dolžina ne poveča. To je posledica dejstva, da se na tej stopnji oskrba foliklov s folikularnimi celicami ustavi in ​​se začne postopoma skrčiti, znatno zmanjšuje velikost. Hkrati melanin preneha sintetizirati. Katagen velja za najkrajšo fazo, saj njegovo trajanje ne presega 2-3 tednov.

Telogen (faza mirovanja)

Vmesna faza rasti las se konča s fazo počitka (počitka), ki jo konvencionalno delimo na zgodnji in pozni telogen. Pogojno - ker nekateri strokovnjaki zgodnjo fazo mirovanja pripisujejo prejšnji stopnji (vmesni), pozni telogen pa je izoliran v ločenem ciklu, imenovanem eksogeni. Bomo pa pogledali splošno sprejeto klasifikacijo:

 • Zgodnji telogen je faza življenjskega cikla dlake, ko njegova čebulica postane neaktivna. V tem obdobju preide dermalna papila v mirujoče stanje, prehrana lasnega korena pa se popolnoma ustavi. V tem primeru lahko dlak za lase še vedno ostane pritrjen na spodnji del folikla in sprejema signale skozi vlakna v zunajcelični masi. Omeniti velja, da mehansko odstranjevanje dlak v telogeni fazi nujno pomeni začetek stopnje aktivne rasti novih dlak. Vsak dan človek izgubi do 100 telogenih dlak (za ljudi, starejše od 50 let, je normalno izguba 150-200 dlačic). Trajanje tega obdobja je v povprečju 2-3 mesece.
 • Poten telogen je zadnja faza, med katero prihaja do naravne smrti in izpadanja las. Lasni mešiček, ki obdaja čebulico, je mirujoč, same dlake pa drži koža, tako da brez kakršnega koli udarca zlahka izpade. Običajno se ta pojav opazi, ko novi, ravno prav oblikovani lasje začnejo aktivno potiskati starega. Potem se znova začne prva faza življenjskega cikla las, anagena. Glavna nevarnost faze poznega mirovanja je v tem, da med njo koreninske celice lahko iz različnih razlogov odmrejo, folikli pa v povezavi s tem izgubijo sposobnost nastajanja novih dlačic (s tem se razvije alopecija).

Opozoriti je treba, da je pri zdravih ljudeh približno 85–90% vseh las v fazi aktivne rasti, 1–2% v vmesni fazi in 10–15% v mirovanju. Glede na raziskave na področju trihologije množično izpadanje las (plešavost) ustreza spremembi zgornjega razmerja. Preprosto povedano, lasje se začnejo intenzivno redčiti, ko se odstotek dlačic v anagenski in katagenski fazi zmanjšuje, medtem ko se nasprotno povečuje odstotek telogenih dlak. Hkrati je pogosto mogoče opaziti, da se vsaka nova generacija las razlikuje po lastnostih (debelina, barva in potencialna dolžina) od prejšnje (postanejo tanjše, šibkejše in obledele).

Če se ne moti ukrepanje, ko so faze rasti las motene, lahko ta postopek pridobi patološki značaj, nato pa se lasni mešički atrofirajo in ne bodo mogli več proizvajati novih dlačic. In to po drugi strani ogroža pojav izrazitih plešastih obližev, ki se bodo s časom povečevali. Če govorimo o zdravljenju alopecije, potem je njeno bistvo predvsem v normalizaciji ravnovesja med fazami življenjskega cikla las in odpravljanju dejavnikov, ki so povzročili takšne motnje. Terapijo je treba izvajati pod nadzorom specialista, saj bo le tako lahko izvedel kompetentno diagnozo in izbral primeren program zdravljenja.

Kateri dejavniki lahko vplivajo na rast las?

Na rast las lahko vplivajo različni dejavniki, predvsem pa med njimi velja izpostaviti naslednje:

 • Časi dneva. Že dolgo je dokazano, da se dolžina lasnih ogrcev povečuje veliko hitreje zjutraj in popoldne kot zvečer in ponoči. Prav zato je večina kozmetičnih postopkov, katerih namen je pospešiti rast kodrov, priporočljivo izvajati pred spanjem..
 • Sezona. Rast las lahko primerjamo z življenjskim ciklom rastlin, skozi katerega gredo skozi vse leto. Curls najbolj aktivno rastejo spomladi in poleti, v hladnih sezonah pa se njihova stopnja rasti znatno zmanjša.
 • Vrsta las. Znano je, da ravni lasje rastejo veliko hitreje kot valoviti (to je verjetno posledica posebnosti strukture foliklov in strukture samih las).
 • Dednost Pomemben dejavnik, ki neposredno vpliva na lasni cikel. Ljudje, katerih najbližji sorodniki so začeli zgodaj izgubljati lase, se pogosteje srečujejo z isto težavo..

Poleg tega so procesi oblikovanja in rasti las tesno povezani s splošnim stanjem telesa, prehrano in življenjskim slogom človeka ter celo z njegovo raso. Torej, predstavniki mongolske rase imajo precej daljšo povprečno življenjsko dobo las kot Evropejci in Azijci, vendar se lahko slednji "pohvalijo" z najvišjo stopnjo rasti in močjo kodrov.

Kako pospešiti rast las: splošna priporočila

Če želite povečati stopnjo rasti kodrov in izboljšati njihovo splošno stanje, upoštevajte naslednje nasvete:

 • Pravilna nega je zelo pomembna. Priporočljivo je izključiti ali vsaj zmanjšati uporabo visokotemperaturnih naprav in kemikalij za barvanje in kodranje las.
 • Na kozmetiki za kodre ne bi smeli varčevati, bolje je kupiti visokokakovostne izdelke, ki vsebujejo minimalno količino kemičnih komponent.
 • Da bodo kodri zdravi, jim morate od znotraj zagotoviti dobro prehrano. To lahko storite tako, da v svojo dnevno prehrano vključite zadostno količino hrane, bogate z vitamini in minerali, ali z jemanjem vitaminskih kompleksov (tečajev).
 • Za pospeševanje rasti las je koristno sistematično masirati glavo. Izboljša prekrvavitev in pospeši oskrbo foliklov s hranili in kisikom. Masirate lahko s posebno krtačo ali samo z rokami.
 • Poleg osnovne nege je priporočljivo redno delati maske iz naravnih izdelkov, ki lahko pospešijo rast las - rastlinska olja, zeliščni izvlečki in decokcije, vitamini.

Če imate predstavo o tem, kako rastejo lasje in v katerih fazah gre, od začetka do trenutka naravne smrti, lahko poskusite vsaj delno nadzorovati ta postopek. Če želite to narediti, se morate držati preprostih pravil za nego las, ga nenehno zagotavljati zaščito pred vsemi vrstami negativnih dejavnikov in pravočasno preprečevati in zdraviti bolezni, ki prispevajo k motenju življenjskega cikla las.

Faze rasti las na glavi, njihova struktura in razvojni cikel

Rast las poteka skozi celo življenje. Ta postopek je naraven in je sestavni del delovanja zdravega organizma. Mnogi napačno verjamejo, da prameni rastejo nenehno in iz nekaterih razlogov izpadajo le nekateri..

Vendar je to mnenje napačno, saj vsak las v svojem ne zelo dolgem življenjskem ciklu poteka skozi več stopenj ali faz razvoja..

Spremembe strukture las skozi življenje osebe

Med opazovanjem procesa rasti človeških dlak s strani znanstvenikov so ugotovili, da se njihovo nastajanje pojavlja že pred rojstvom, v različnih življenjskih obdobjih pa se njihova struktura spreminja. Kako se to zgodi?

 1. Najprej se pojavijo topovske puške. Rastejo ob rojstvu in ostanejo z otrokom do tretjega leta starosti. Že samo ime pove, da je njihova struktura zelo mehka in tanka.
 2. Pri starosti treh do šestnajst let otrok začne oblikovati najstniške dlake, ki se razvijejo v genetsko inherentno vrsto in že je mogoče določiti, kaj bo v prihodnosti..
 3. V adolescenci - 16-17 let, lasje preidejo v stopnjo zrelosti. In do 18. leta je oblikovanje njihove strukture končno končano.

Med puberteto pri moških se na telesu in obrazu pojavi vegetacija - brki, brada. In za ženske - samo na telesu. S starostjo se pri starejših pojavi intenzivna rast obrvi, dlake v ušesih in povečanje njihovega števila v nosu. S starostjo struktura postane trša in žarnica se poglablja v kožo.

Vendar je mit, da lasje po smrti še naprej rastejo. To domnevo so prvotno podali opazovalci ekshumacije, ko so jih po odprtju grobov videli nespremenjene. Toda patologi so to možnost zanikali in so ta pojav razložili z dejstvom, da lasno tkivo razpada veliko dlje kot drugi organi in ni izpostavljeno zajedavcem.

SPLOŠNE NAPAKE

 • Rast las se s pogostimi odbitki ne poveča. Vizualno učinek zagotavlja dejstvo, da je lasje videti bolj zdravo in debelejše, saj se razcepljeni konci odrežejo in lasje "dihajo".
 • Število izpadlih dlačic se s povečevanjem dolžine ne bo povečalo.
 • Šampon proti zatiranju ni sredstvo za izpadanje las. Vendar pa lahko ohrani lase, saj bo lasje pri česanju manj nagnjeni k poškodbam.

Tvorba foliklov in začetek rasti las

Rast se začne zaradi aktivne delitve celic v zunanjem sloju kože. Ta rast se imenuje "lasni brst", ki nato dobi obliko solze in nato postane mešiček. Ko se kapljica (jezik) poglablja v kožo, se celica še naprej deli. To zaraščeno kopičenje celic se spremeni v lasno papilo, ki je poraščena z beljakovinami in dobimo glavo s koničastim vrhom - čebulico. Tako se beljakovina v laseh oblikuje, še preden se pojavi na površini kože. V strukturi folikla in nato čebulice sodelujejo celice - melanociti, v katere je položen bodoči pigment, in beljakovina - keratin, sestavljen iz aminokislin.

Prehrana korenine in priliv gradbenih snovi poteka skozi papilo, povezano s krvno žilo, iz katere začnejo rasti dlake. Folikul postane pohoten in skozi nastalo luknjo v njegovem jedru se pojavi majhen proces, ki se, ko se prebije skozi kožni sloj, izvleče.

Novi (primarni) lasje se imenujejo papilarni lasje, ker se hranijo neposredno iz krvne žile. Postopoma se oskrba s keratinom iz papile ustavi, lasje močneje rastejo v kanal, njihova rast se ustavi in ​​izgubi povezavo z negovalnim organom, čebulica pa končno postane pohotna. V tem stanju se lasje imenujejo čebulice. V koži ostanejo dlje časa, zato je večina človeške vegetacije sestavljena iz njih..

Nato se celična masa, ki se nahaja pod čebulnimi lasmi, začne znova deliti in tvori novo tkivo, ki iztisne staro. Lasje, ki so zrasli namesto izpadajočih mladih las, se imenujejo sekundarni. To je naraven naravni proces. Dnevna stopnja izpadanja las je 60-100 dlak. Njihova najdaljša življenjska doba je 6 let..

Vitamini za lepo pričesko

Zelo pogosto se struktura človeških dlak in trajanje anogenske faze spreminjata na slabše zaradi pomanjkanja vitaminov in mineralov. Lasje postanejo suhi, krhki in jim primanjkuje sijaja. V tem primeru je vredno spremeniti prehrano ali poskusiti nadomestiti pomanjkanje vitaminov s posebnimi dodatki. Ko jih izberete, morate biti pozorni na prisotnost v sestavi naslednjih komponent.

 1. Vitamini skupine B. Njihovo pomanjkanje vodi predvsem v izgubo sijaja in suhost las. In vitamin B3 je na primer odgovoren za normalno količino barvil. Njeno pomanjkanje v telesu se manifestira zgodaj sivi lasje.
 2. Vitamin A. Pod njegovim vplivom se poškodovana struktura las obnovi, postane elastična.
 3. Vitamin C je odličen stimulans rasti las.
 4. Vitamin E je eden izmed virov prehrane za tkiva lasnih mešičkov. Posebej priporočljivo za lastnike dolgih las.
 5. Cink preprečuje tvorbo odvečnega sebuma, normalizira mastno lasišče.
 6. Železo in kalcij sta potrebna za preprečevanje prezgodnjega izpadanja las.
 7. Silicij sodeluje pri tvorbi kolagena in elastina, zaradi česar lasje postanejo elastični.

Faze rasti las

Ker je zamenjava starih las stalna, ima določen cikel, sestavljen iz več faz:

Kaj pomenijo??

 1. Anagen je faza aktivne delitve celic v lasnem mešičku. Med rastjo žarnice se v koži okoli nje začne sinteza ribonukleinske kisline. V tej fazi papile prejemajo najintenzivnejše prehranjevanje iz krvnih žil. Hkrati je žarnica povezana z živčnimi končnicami - zato se bolečina pojavi, ko dlake izvlečemo iz korena. V anageni fazi se položi tudi pigment. Ta stopnja rasti popolnoma tvori čebulico in bodoče lase, katerih življenjsko obdobje bo trajalo od dveh do šestih let..
 2. Katagen je vmesna faza, ki se pojavi po aktivni rasti. V tem obdobju se dobava hranil v papilo in sinteza melanocitov ustavi. Rast las se ustavi in ​​pride do keratinizacije foliklov. Vmesna faza traja 2-3 tedne.
 3. Telogen je faza mirovanja, ko žarnica postane popolnoma neaktivna. Prehrana se konča in papiloma vstopi v stanje mirovanja, vendar lasni mešiček ostane na površini še 2-3 mesece, nato pa neboleče zapusti svojo vrečko. Vsak dan izpade približno sto telogenih dlak. Skupno trajanje te faze je lahko do šest mesecev..
 4. Zgodnji anagen je obdobje aktivnega tvorjenja sekundarnih dlak pod staro čebulico, ki še ni izpadla..

Ta proces je nepretrgan, vendar se s starostjo upočasni, anagenska faza pa se skrajša. Sčasoma nekateri folikli izgubijo sposobnost oblikovanja novih las. In v nekaterih primerih večina od njih popolnoma odmre in nastane alopecija - delna in nato popolna plešavost.

Kvalificirana pomoč

Struktura las je do neke mere pokazatelj stanja telesa kot celote. Če torej ob pogoju prehrane, ki zagotavlja vnos vitaminov in mineralov, ki jih potrebuje, in ustrezne nege las še naprej izpadajo in so videti brez življenja, se obrnite na trihologa. Ne bi smeli poskušati sami obvladati težave, saj je lahko simptom neke kronične bolezni. Triholog vam bo pomagal razumeti vzroke patologije in vas po potrebi napotil k posvetovanju z drugimi zdravniki.

Oblika las

Kako bodo lasje - ravne, valovite ali zelo kodraste, je odvisno od oblike kanala, v katerem žarnica izvira.

 1. Gladki lasje se oblikujejo iz ravnega kanala.
 2. Valovita - od srpa. Bolj ko je kanal upognjen, večja je kodranost.
 3. Tesni negroidni kodri rastejo iz spiralnih kanalov.

Kakšne vrste las so tam

Tako se bodoča oblika las položi še preden se pojavi na površini kože..

Če pod mikroskopom pogledate na lase različnih vrst v preseku, boste opazili naslednje razlike.

 1. Azijske so najpogosteje debele, ravne in krute, njihov prerez je okrogel..
 2. Evropski, običajno srednje debeline, rahlo valovit, odsek - eliptičen.
 3. Negroidi - žilavi, kodrasti, v preseku imajo obliko traku.

Oblika kanala vpliva ne samo na to, kako bodo lasje, temveč tudi na njegov prerez.

Struktura las

Ko z mikroskopom pregledujete odsek človeških las, lahko vidite, da je sestavljen iz treh glavnih plasti:

 • lestvice - kutikule;
 • cortex - skorja;
 • in jedro - palica, medula ali medula.

In ima tudi valjasto obliko.

Oglejmo si podrobneje strukturo vseh plasti..

 1. Kuharska dlaka (luske) je zaščitna plast pred zunanjimi vplivi. Sestavljen je iz razpokanih pohotnih listov, ki so videti kot smrekov stožec ali ribja luska. Ti cvetni listi so občutljivi za alkalni ali kisli napad.
 2. Struktura skorje je zapletena. Nastane iz podolgovatih vlaken, ki se med seboj prepletajo. Ta plast vsebuje pigmentne, vodikove in žveplove vezi ter hranila..
 3. Struktura stebla (medula) je oblikovana iz možganskih celic, ki sestavljajo bazo čebulice. Preostali sloji so pritrjeni na to jedro..

Poleg tega maščobne žleze in mišice sodelujejo tudi pri oblikovanju las..

 1. Maščobna žleza je odgovorna za elastičnost, preprečuje keratinizacijo las in lasišča. In tudi proizvodnja izločanja lojnic - naravnega maščobnega filma, ščiti pred prodiranjem površinskih onesnaževalcev.
 2. Mišica pritiska na lase proti lasišču in tako nudi zaščito pred mrazom ali v primeru živčnega šoka. Figurativni izraz - "lasje so stali na koncu", postane resničen zahvaljujoč tej mišici.

Vsaka komponenta v strukturi las je odgovorna za ločeno funkcijo..

Človeška struktura las

Kemična sestava

Celotna oseba je sestavljena iz elementov Mendelejevega periodičnega tabele. Morate poznati kemično sestavo las, da napovedujejo reakcijo različnih zdravil pri izvajanju dolgotrajnih postopkov oblikovanja in barvanja.

Razmerje med kemičnimi elementi v laseh je naslednje:

 • ogljik (C) - 49,6%;
 • kisik (O) - 23,2%;
 • dušik (N) - 16,8%;
 • vodik (H) - 6,4%;
 • žveplo (S) - 4%.

Vplivajo na kakovost obarvanja, obstojnost pigmenta, pa tudi na oblikovanje ali ravnanje kodra..

Snovi, iz katerih so sestavljeni lasje, tvorijo fibrilarni protein - keratin in vse njegove aminokisline. Je glavni gradbeni material.

Keratin je sestavljen iz naslednjih aminokislin:

 • alanin;
 • arginin;
 • aspartinska kislina;
 • valin;
 • glicin;
 • histidin;
 • glutaminska kislina;
 • izolevcin;
 • levcin;
 • lizin;
 • metionin;
 • prolin;
 • serin;
 • tirozin;
 • treonin;
 • triptofan;
 • fenilalanin;
 • cistin.

Pomanjkanje vsaj ene aminokisline v človeških laseh vodi v njihovo krhkost, čebulice pa do nepovratne smrti in izgube. Keratin ima visoko mehansko trdnost, ki je le hitin, ki tvori keratinizirane dele živali.

Vrste odnosov

Ko se barva spremeni zaradi barvanja ali oblike las pri kodranju ali ravnanju, se njegova vodikova ali žveplova vez spremeni. Kaj je to in kakšen je učinek kemikalij nanj?

 1. Vodikove (vzdolžne) vezi so enojni mostovi, ki se nahajajo vzdolž las. Odgovorni so za spreminjanje naravnega ali kozmetičnega pigmenta. Reakcija barvil temelji na delovanju vodikovega oksida z vlaknato snovjo skorje.
 2. Žveplene (križne) vezi so dvojni mostovi, ki se nahajajo čez lase. So manj krhki od vodikovih. Odgovorni so za obliko - močnejša je disulfidna (dvojna žveplova) vez, bolj intenziven je kodranje. Glavna reakcija pripravkov za dolgotrajno oblikovanje je v učinku spojin, ki vsebujejo žveplo, s temi mostovi v korteksu.

Vsa sodobna kemična sredstva so sintetizirana iz komponent, ki so po sestavi najbolj podobne človeškim lasem, tako da so vdelani v njegova vlakna in ne pretrgajo vezi, temveč jih občutljivo raztegnejo.

Amino kisline

Dlaka za lase je po strukturi podobna vrvi ali večkanalnemu električnemu kablu.

 1. Aminokisline, ki se med seboj povezujejo, tvorijo polipeptidno verigo;
 2. Polipeptidne verige so prepletene, da tvorijo niti;
 3. Niti, ki združujejo več kosov, tvorijo protofibrile;
 4. Protofibrili, ki se zvijejo drug ob drugem, tvorijo makrofibrile;
 5. Makrofibrili tvorijo glavna vlakna korteksa (korteksa).

Tako so aminokisline gradniki zdrave rasti las..

Esencialne aminokisline in druga hranila, potrebna za rast las, se v telo dovajajo s hrano. Po telesu jih prenašajo prek krvnega obtoka in skozi kapilare dosežejo lasne papile. Zato je dolga pot do zdravih las in zdrave kože v sledenju uravnotežene prehrane..

Lasni mešiček - struktura. Cikli rasti las - anagen, katagen, telogen, eksogen

Zelo pomembno je imeti vsaj osnovno znanje o strukturi las in mehanizmu njihove rasti. To znanje bo veliko pripomoglo k razumevanju procesov, ki se dogajajo med zdravljenjem, kar vam bo na koncu prihranilo živce..

Za splošno razumevanje je dovolj, da preberete prva dva poglavja. V tretjem delu so procesi opisani na globlji ravni..

Cikli rasti dlak

Lasje rastejo v ciklih. Obstajajo 3 stopnje cikla rasti las:

Anagen je aktivna faza rasti. Povprečno trajanje te faze se razlikuje od vira do vira, vendar se pogosteje uporablja vrednost 2-7 let. V vsakem trenutku je 85-90% dlak na glavi v tej fazi.

Katagen je prehodna faza. Na tej stopnji cikla se ustavi tovarna gredi las in celice foliklov so apoptoze. Trajanje katagena je 2-3 tedne. Odstotek dlačic v tej fazi: 1-3%.

Telogen je faktor mirovanja. Stari lasje so še vedno v koži, vendar je njihova rast končana. Trajanje telogena je približno 3 mesece, odstotek dlake v tej fazi: 10-15%.

Egzogen je faza izgube las. Po koncu katagena se na neki točki zgodi začetek faze novega anagena, začne se proizvajati nov las, ki "potisne" staro.

Razvojni cikli se NE sinhronizirajo. To pomeni, da so lasje naenkrat v različnih fazah svojega cikla..

Zdaj si oglejmo strukturo lasnega mešička..

Struktura lasnih mešičkov

(kliknite za povečavo)

Dermalna papila

(v ruski literaturi tudi "lasne papile")

Papila je dokaj velika struktura na dnu lasnega mešička. Papila je sestavljena večinoma iz vezivnega tkiva in kapilarne mreže. Delitev celic v papili je redka ali popolnoma odsotna.

Matrica

Okoli papile je lasni matriks, zbirka epitelijskih celic, ki se pogosto prepletajo s celicami, ki proizvajajo pigment, melanocite. Delitev celic v marixu tvori celice, ki tvorijo osnovne strukture las in notranjo koreninsko plast. Matrica se v celoti ovije okoli dermalne papile (ki je običajno jajčaste ali hruškaste oblike), razen kratkega steblastega stika z okoliškim vezivnim tkivom.

Koreninski plašč

Koreninska plast je sestavljena iz zunanje in notranje plasti. Notranji koreninski plašč je sestavljen iz treh plasti: plast Henle, plast Huxley in notranja kutikula, ki je zunanja plast las.

Izpuščaj

(analogno temu imenu še ni ruskega jezika)

Območje izbokline se nahaja v zgornji tretjini folikla v anageni fazi pod kanalom žlez lojnic na območju vložka ARRECTOR PILI (dlak za dvigovanje dlak). Obstaja več vrst matičnih celic, ki dobavljajo nove celice foliklu, in tiste, ki so sposobne sodelovati pri obnovi povrhnjice, če so poškodovane..

Druge strukture

Druge strukture, povezane z lasnim mešičkom, vključujejo znoj in lojnice, ki kožo pokrivajo z zaščitnim filmom. Na foliklu je pritrjen majhen snop mišičnih vlaken, imenovan Arrector Pili. Ko se ta mišica stisne, lasje, navadno nagnjeni ali ležeči, postanejo pravokotni na površino, zviti. Kot rezultat tega procesa nastajajo "gosji udarci"..

Kako se začnejo stopnje rasti las

Signalni sistem za komunikacijo med celicami

Med ciklom rasti dlak epitelij in mezenhim izmenjujeta določen nabor molekulskih signalov, ki so edinstveni za telogen, anagen ali katagen. Prehod lasnega mešička iz poznega telogena v aktivno rast anagena se sproži s signalom iz dermalne papile, ki povzroči vertikalno selitev matičnih celic z območja izbokline navzdol na zarodno območje. Tu se pod delovanjem signalov iz dermisa sproži aktivno razmnoževanje (upoštevajte: rast telesnega tkiva z množenjem celic z delitvijo) in izvajanje diferenciacijskega programa (v procesu diferenciacije postane manj specializirana celica bolj specializirana) epidermalnih celic. To je mogoče zaradi anatomsko blizu lokacije izbokline in dermalne papile v degeneriranem foliklu. Vendar je treba opozoriti, da obstajajo tudi druge hipoteze glede mehanizma aktivacije epidermalnih matičnih celic..

Medtem folikularna povrhnjica obdrži sposobnost odzivanja na morfogenetske signale celic lasnih papilov, kar v nekaterih primerih zagotavlja nastanek novih lasnih mešičkov. Za to je nujno potrebno ohraniti celice dermalne papile in njihove specifične indukcijske lastnosti. Celice, ki tvorijo membrano vezivnega tkiva lasnega mešička, imajo tudi induktivni signal, saj te celice lahko ob odstranitvi tvorijo novo dermalno papilo..

Prehod iz telogene v anagen fazo je povezan z aktiviranjem signalnih poti Shh, Wnt / betakatenin / Lef-1 in Stat3. Hkrati se zavira pot zaviralne BMP.

V fazi anagena se v epiteliju in mezenhimu aktivira ogromno število poti in dejavnikov transdukcije signala (BMP, FGF, HGF, IGF, PDGF, SCF, Shh, Wnt), katerih usklajena aktivnost je potrebna za oblikovanje las. Razmnoževalni in postmitotični matrični keratinociti izražajo receptorje (opomba: molekula (ponavadi beljakovina ali glikoprotein) na celični površini, celični organeli ali raztopljena v citoplazmi; odda zunanji signal za vstop v celice) ali sestavni deli različnih signalnih poti (beta kateteinin / Lef-1, c -kit, c-met, FGFR2, IGF-IR), medtem ko celice dermalne papile izločajo ustrezne ligande (opomba: "... snov, ki se specifično veže na receptor, se imenuje ligand tega receptorja.") (Wnt5a, SCF, HGF, FGF7, IGF-1). Nasprotno pa celice dermalne papile izražajo receptorje PDGF-Ralpha, Smoothened in TrkB receptorje in ustrezne ligande (PDGF-A, Shh in BDNF) izločajo matrični keratinociti. Tako so epitelno-mezenhimske interakcije v lasnem mešičku vzajemne. Dokončanje anagen-specifične izmenjave signala med epitelijem in mezenhimom vodi do apoptoze epitelijskih celic, medtem ko aktiviranje drugih signalnih poti povzroči, da dermalna papila vstopi v fazo počitka. Treba je opozoriti, da lahko enaki dejavniki na različne celice cikla popolnoma nasprotno vplivajo na celice folikla..

V fazi katagena "tovarna" za proizvodnjo lasne gredi (to je matrica lasnega mešička in na splošno celotnega lasnega mešička) skoraj v celoti izgine kot posledica nadzorovanih procesov apoptoze in diferencialne diferenciacije. Strog nadzor involucije (opomba: zmanjšanje ali izguba v procesu evolucije posameznih organov, poenostavitev njihove organizacije in funkcij) lasnega mešička je potreben, da se prepreči popolna razgradnja organa.

Telogen tradicionalno velja za fazo najmanj proliferativne in biokemijske aktivnosti lasnega mešička, to je fazo mirovanja. Vendar obstajajo dokazi, da je ta faza cikla izredno pomembna, saj je v tem obdobju več genov najaktivneje (npr. Estrogenski receptorji).

Narava medceličnih interakcij in nadzora cikla lasnih mešičkov se razlikuje za različne vrste las in je odvisna od lokacije na telesu. Kljub temu so temeljni vzorci nedvomno enaki. Tu je velik potencial za razvoj metod za popravljanje in nadzor cikla z uporabo biološko aktivnih snovi, rastnih faktorjev in hormonov. Delovanje dejavnikov rasti in modulatorjev je lahko usmerjeno na:

• prekinitev telogena (aktiviranje matičnih celic);

• stimulacija rasti las (stimulacija proliferacije matričnih celic);

• upočasnitev degeneracije (inhibicija apoptoze);

• ohranjanje specifične aktivnosti celic dermalne papile (pri uporabi celičnih tehnologij).