Zakaj potrebuješ lase na glavi?

Kajti naredil si mi vdolbine in me tkal v materino materino.
Pohvalil te bom, saj sem čudovito narejen. Čudoviti so vaša dela in moja duša se tega popolnoma zaveda. Moje kosti niso bile skrite pred Teboj, ko sem ustvarjal na skrivaj, sem se oblikoval v globini maternice.
Tvoje oči so videle moj zarod; v vaši knjigi so zapisani vsi dnevi, določeni zame, ko še nobeden od njih še ni bil.
Kako vzvišene so tvoje misli do mene, o Bog, in kako veliko je njihovo število!
(Psalm 139: 13-18)

Nebeški Oče je ustvaril človeško telo, ki ima vse potrebne zaščitne funkcije, saj obstaja pravilo, da Bog ni ustvaril nič odvečnega.

Dlačice na glavi so vse oštevilčene. "
(Matej 10:30). Kako tesno nas pozna in ljubi naš Odrešenik! Toda kaj so lasje?

Lasje delujejo kot zaščitna ovira, igrajo zaščitno funkcijo in so večnamenske. Dlaka na glavi ščiti pred pregrevanjem, pa tudi pred hipotermijo glave in pred poškodbami. Curly lasje bolje zadržujejo zrak, kar je dobra toplotna izolacija in ščiti pred toplotnim udarom.


Obrvi so del obraza vsake osebe in nam tudi pomagajo izraziti svoja čustva. Zaradi obokane oblike obrvi se znoj in kaplja dež spuščata po robovih obraza in preprečujeta vlagi, da bi vstopila v naše oči. Zaradi tega nas znoj ali dež ne preprečujeta videti. Brez obrvi bi nam bilo težko, saj znoj vsebuje sol, ki draži sluznico oči, zaradi česar se oči bolejo in srbijo. Na primer, ko se znoj izliva, obrvi preprečujejo, da bi vstopila v oči..

Oči so zelo ranljiv človeški organ, zato jih je treba zaščititi, ker ljudje dobivajo informacije o svetu okoli sebe, bolj se zanašajo na vid kot na druge telesne sposobnosti. (Nimamo tako ostrega vonja, to je sposobnosti razlikovanja med vonji, kot so psi, ali tako odličnega sluha kot mačke.)

Obrvi ščitijo oči pred znojem, prahom in umazanijo. Lasje storijo enako, ščitijo občutljivo površino zrkla.


Lasje si moramo pogosto izvleči v nosu, vendar najnovejše raziskave znanstvenikov kažejo, da tega absolutno ne bi smeli storiti. Nosni lasje so pomemben zračni filter v našem telesu.

Po izvedbi rentgenske kontrastne študije so znanstveniki ugotovili, da dlake lovijo in zadržujejo umazanijo, viruse, bakterije in strupe, dokler jih ne odpihnemo ali kihamo..

Znanstveniki z medicinske univerze v Turčiji so ugotovili, da imajo bolniki z majhnimi dlakami na nosu skoraj trikrat večjo verjetnost, da bodo zboleli za astmo kot pa tisti z debelimi lasmi iz nosnic..

Na podlagi zgoraj navedenega znanstveniki ne priporočajo striženja dlak v nos, pomanjkanje dlak lahko privede do prodiranja nevarnih okužb v telo in do kasnejših žalostnih dogodkov..

Tako da muhe, komarji, hrošči, pajki, klopi in druge škodljivce ne bi mogli priti v uho. Earwax se uporablja za čiščenje in mazanje ušesnih kanalov ter zaščito pred bakterijami, glivami in žuželkami. In lasje v ušesih so tudi pomemben filter našega telesa..


Najprej so dimeljski lasje potrebni za zaščito telesa pred različnimi negativnimi dejavniki. V dimljah dlaka dolgih grobih las ščiti občutljivo kožo in spolovila pred poškodbami. Najpomembnejše od majhnih žuželk, ki lahko pridejo noter.


Dlake v pazduhi preprečujejo tesno prileganje kože teh območij in s tem ščitijo pred pleničnimi izpuščaji, izpuščaji, okužbami itd..

Lasje iz pazduhe so potrebne tudi za zaščito bezgavk in pred zajedavci.


Dlaka na nogah je ena od zaščitnih funkcij pred žuželkami. Spomnite se trenutkov, ko ste bili v gozdu ali na dacha, vsakič, ko vas oblečejo žuželke ali mravlje, da se povzpnete, vendar lasje jih dobro držijo. Na primer, bili so primeri, da je klopom težje priti do prepona ali drugega pomembnega organa zaradi dlak na nogah.


Na človeškem telesu sta le dve mesti, kjer dlake ne rastejo: na dlaneh in na podplatih stopal. Lasje so prisotne na preostalem delu telesa. Potrebni so za dotik. Prav zaradi tega je vsakemu lasu dodeljen živčni konec..

Nohti rastejo na rokah 2-krat hitreje kot na nogah. Moški nohti rastejo hitreje kot ženski nohti.

Bog je to storil tako, ker se moški pogosteje ukvarjajo s trdim delom in se nohti hitro obrabijo, zato morajo nohti hitro zrasti, da nadomestijo izgubo. Na primer, pri živalih nohte, kremplje in kopita brusijo sami, saj jih živali nenehno uporabljajo, tako delajo tudi moški, ki so zaposleni z delom in delajo kot mizarji, gradbeniki itd..
Za mnoge so nohti zelo priročno orodje, potrebno za poklicne ali običajne gospodinjske dejavnosti. Za konec omenimo še eno funkcijo človeških nohtov - zaščitno. Nohti so nekakšen oklep za naše prste in prste, ki jih ščitijo pred ranami in modricami..

Noht ščiti občutljiv vrh prsta prsta. Na tem mestu je veliko živcev. Nohti na nogah pomagajo porazdeliti pritisk in otrdejo prste na konicah prstov. Če nohtov na nogah ne bi bilo, bi bile videti kot mehke klobase. Nohti na nogah igrajo pomembno vlogo in če nekdo ni imel nohta niti prsta, se lahko spomni težav, s katerimi se je moral soočiti v vsakdanjem življenju.

Ste se že kdaj vprašali, zakaj imajo vzhodni Azijci ozke oči? Zakaj se njihov videz razlikuje od videza evropskega? Dejstvo je, da je Bog ustvaril neverjeten človeški mehanizem, ki se prilagaja podnebju, v katerem živi..

Mongoloidna rasa se ne šteje za starodavno, zato je človek zaradi puščave, kjer izvira ta rasa, človek potreboval ozek rez oči. Nenehni peščeni vetrovi so zožili oči, trepalnice pa so postale še debelejše.

Čuki, ki živijo daleč od mongolskih stepen, so zaradi zasneženega terena prejeli tanko rezanje oči. Kot veste, bela odseva celoten spekter žarka. In da jih ne bi zaslepila svetla svetloba, je narava poskrbela za njihove oči, zaradi česar so že bili.

Vse, kar morate vedeti o laseh

Ste se že kdaj vprašali, kateri so najpogostejši lasje? Najverjetneje ne.
Večina nas skrbi za videz svojih las - ali so sijoči ali ne, ali se cepijo, izpadajo ali ne. Sploh ne razmišljamo o tem, da je to pomemben človeški organ. Medtem je za pravilno nego las in ohranjanje njihovega zdravja priporočljivo poznati njihovo strukturo in vrsto. Prav to znanje vam bo pomagalo izbrati pravo kozmetiko za lase in jih narediti kot vir ponosa.!

Zakaj človek potrebuje lase? Služijo nam:
- organ dotika in trepalnic so še posebej občutljivi, saj ščitijo najpomembnejši organ - oči;
- toplotni regulator, saj s slabo toplotno prevodnostjo ščiti telo pred izgubo toplote.

Poleg tega zdravi lasje naredijo človeka čudovito, elegantna pričeska pa nam dvigne razpoloženje, je sredstvo za pritegnitev pozornosti in celo znak položaja določene osebe v družbi..

Struktura las

Struktura las je precej zanimiva - ob pogledu nanjo nikoli ne nehate presenetiti nadgledovanja narave.

Lasje kot drevo se delijo na deblo (steblo) in korenino.

Dlaka za lase je njen vidni del, ki štrli nad površino kože in ustvarja edinstven videz za vsakega od nas. Lasni koren se nahaja v dermisu, v posebni depresiji - lasnem mešičku. Skupaj z okoliškimi tkivi tvori lasni mešiček (lasni mešiček). Ta tkiva tvorijo zunanji in notranji koreninski plašč ter lasno-žlezni kompleks (lojnice in znojne žleze, mišice za dvigovanje las, krvne žile in živčni končiči). Rojeni smo z določenim številom takšnih foliklov, ta vrednost je genetsko programirana in tukaj se nič ne da spremeniti. Čeprav bodo morda znanstveniki v bližnji prihodnosti te dedne podatke lahko ponovno programirali - zdaj so za to ustvarjeni vsi predpogoji. Vendar to praktično nima smisla, saj zaloge 1 milijona koreninskih lasnih mešičkov naše telo ne izkoristi v celoti - le 100-150 tisoč se bo spremenilo v lase. Najverjetneje bi se bilo racionalno naučiti, kako "prebuditi sadilni material", ki ga že imamo na zalogi.

Spodnji, razširjeni del lasnega korena se imenuje "žarnica". Zaradi nje pride do rasti las, pa tudi do nastanka in oblikovanja novih las. Lasna papila štrli v čebulico, ki vsebuje krvne žile, skozi katere se zagotavlja njena prehrana.

Lasni mešiček je edinstven mini organ, ki igra pomembno vlogo v procesu rasti las. Kapi lojnih žlez se odstranijo v lasnem mešičku, ki lase mažejo s svojo skrivnostjo, ki ji dajejo elastičnost, prožnost in sijaj. Zato sta videz in zdravje las neposredno odvisna od dela žlez lojnic. In tu je, kot pravijo, potreben srednji del. Če je malo maščobe, bodo lasje suhi, rahli in krhki. Če veliko - lasje hitro postanejo umazani in postanejo mastni..

Gojenje las je kompleksen koktajl snovi in ​​kemičnih reakcij. Vsak mešiček vsebuje sedem različnih vrst celic, ki medsebojno delujejo z drugimi celicami - živci in krvjo. Poleg tega je celoten sistem odgovoren za izvajanje različnih genetskih programov, ki v določenem času povzročijo zorenje, rast, odmiranje in oživitev različnih področij. Znanstveniki so ugotovili, da na cikel rasti las vpliva več kot ducat starostnih značilnosti in beljakovin. Beljakovine morajo biti prisotne v določenih skupinah in koncentracijah, sicer lasje prenehajo rasti.

Nekatere celice imajo posebne receptorje - mesta, ki sprejemajo kemične signale, ki jih celice uporabljajo za medsebojno komunikacijo. Pri moških imajo folikli na lasišču in na bradi receptorje za testosteron..

Če pod mikroskopom pregledate vzdolžni odsek las, lahko vidite, da je lasni dlak sestavljen iz več plasti: kutikule, skorje in medule. Dvižni del las je sestavljen iz številnih ravnih, prozornih, podolgovatih keratiniziranih celic, kortikalna snov je sestavljena iz vretenastih epitelijskih celic, ki vsebujejo raztopljen pigment. Poleg tega vsebujejo tudi pigmentna zrna. Kombinacije difuznega pigmenta in pigmentnih zrn dajejo različne barve las. Na sredini las je medulja. Celice medule so med njimi bogate z zrakom.

Lasje so zaradi svoje sestavljene (plasti) strukture zelo močni in higroskopični (lahko zadržijo vlago do 50% svoje teže), elastičnosti in dobro se upognejo, lahko se raztegnejo na 1/3 njegove dolžine. Lasje rastejo iz kože ne vedno pravokotno, ampak pod kotom, in ta kot je pri različnih ljudeh in na različnih predelih kože različen. Bolj ko so lasje nagnjeni, težje je na določen način česati lase, saj noče oblikovati v drugo smer.

Faze rasti las

Od trenutka nastanka vsak folikul skozi ponavljajoče se cikle aktivne rasti in stanja:

  • Anagen (faza rasti las)
  • katagen (prehodna faza)
  • telogen (faza mirovanja)

Običajno je trajanje anagena pri vsaki osebi gensko določeno in traja od 2 do 5 let. Telogen traja približno 100 dni. Običajno je odstotek dlačic v fazi telogena majhen. Povprečni odstotek dlačic v fazi anagena, telogena in katagena je 85, 14 in 1 odstotek. Povečanje telogenih dlak do 20 odstotkov je neugoden znak.

Večina plešav ne izgubi las pogosteje kot drugi. Razlika je v tem, da izgubljenih las ne nadomestimo z novimi..

Torej rast las poteka ciklično: stopnji rasti ali anagenu sledi kratka prehodna faza, katagen, nato pa faza mirovanja ali telogen, ko lasje prenehajo rasti in izpadajo. Na koncu telogena v foliklu začnejo rasti novi lasje.

Kot je bilo že omenjeno, lasna papila, bogata s krvnimi žilami, štrli v spodnji del folikla (čebulica), s pomočjo katerega se hrana in kisik dovajata v stalno delitvene celice čebulice. To opazimo v fazi anagena. V katagenu je prehrana las motena, lasje se premikajo navzgor in se odmaknejo od papile. Obstaja postopna atrofija lasne papile in keratinizacija celic čebulice, prikrajšane za prehrano. V fazi telogena se lasje postopoma premaknejo na površino kože in izpadajo. V globini lasnega mešička se v preostalem delu nekdanjega primordialnega sloja celice spet začnejo množiti in atrofična papila se zgosti. Ostanki matičnih celic lasnega mešička tvorijo nove epitelijske elemente, ki postopoma ustvarjajo nov lasni mešiček. Tako zapleten fiziološki proces spremembe las se ponovi večkrat, z vsako spremembo pa se lasna papila dvigne rahlo navzgor. Zato z vsako spremembo nove dlake sedijo manj globoko kot prejšnje. S starostjo se cikli razvoja las skrajšajo, tanjšajo, postopoma izgubljajo pigment in moč. To vodi k edini pravilni odločitvi: lase moramo iz leta v leto skrbno obravnavati. Le pravilna nega lahko ohrani lepoto vaših las.

Lasje rastejo stalno, vendar podnevi rastejo hitreje kot ponoči in spomladi in jeseni hitreje rastejo. Pri moških rastejo hitreje kot pri ženskah. Povprečna stopnja rasti las pri otrocih je 13 mm, pri odraslih - 15 mm in pri starejših - 11 mm na mesec.

Vrste, tipi in oblika las.

Oseba ima na telesu tri vrste dlak:

- dolgi (nahajajo se na koži lasišča, bradi, brkih, v pazduhah itd.)

- ščetinasta (obrvi, trepalnice, dlake v nosu in ušesnem kanalu)

- top (nahaja se na koži obraza, trupa in okončin).

V prvih dveh do treh letih življenja velusovi lasje prevladujejo na človeškem telesu, šele nato se po njihovi naslednji spremembi na lasišču pojavijo debelejše in dobro pigmentirane dlake. Na začetku pubertete se lasje nadomestijo s trše - terminali, ki imajo lahko nekoliko drugačno barvo in gostoto kot lasje prejšnje generacije.

Lasje imajo tudi različne oblike:

- ravni lasje (gladki)

Oblika dlak je odvisna od vrste in lokacije folikla glede na površino kože. Poleg posameznih značilnosti je pomemben dejavnik, ki določa obliko las, rasa: Azijci imajo ravne in debele lase, medtem ko imajo Negroidi kodraste lase. Ravni lasje se nahajajo v koži skoraj pravokotno na površino, kodrasti - z rahlim upogibom in kodrasti - v obliki črke S. Če kosite lase čez, potem bo rez ravnih las okrogel, kodrasti - ovalni, kodrasti - še bolj sploščeni in spominjajo na trak.

Tipi las

Če ste odločeni, da si boste lažje olajšali življenje, potem morate najprej določiti vrsto las. Nadaljnja oskrba in sredstva, ki jih boste kupili, so odvisni od tega. Poleg tega so prehrana, postopki in banalno česanje tesno povezani z vrsto las. Nekateri so na primer dovolj, da se česajo 3-4 krat na dan, za druge pa je treba povečati število higienskih postopkov. Torej, ne bo pomote!

Lasje lahko pogojno razdelimo na tri vrste:

  1. Običajni lasje.

Imajo dober zdrav sijaj. Njihovi konci se lahko nekoliko poškodujejo, izsušijo, a ponavadi s takimi lasmi ni posebnih težav in zlahka zrastejo do velike dolžine. Imajo dobro ravnovesje med vodo in maščobo..

Običajno so dolgočasni in rahli, brez sijaja. Počasi rastejo in postanejo neprivlačni, ko so dolgi. O njih pravijo, da zrastejo do določene dolžine. Zahtevajo posebno intenzivno in skrbno vzdrževanje. Tudi običajni lasje lahko postanejo suhi po lahkem barvanju, če niste zamenjali svojih negovalnih izdelkov in izdelkov za oblikovanje..

Treba jih je pogosto umivati. Takšni lasje imajo precej dolgočasno barvo, in ko jih barvamo samo na koncih, postanejo suhi. Zato njihova nega ne vključuje samo šamponov za mastno kožo. Pa tudi izdelki za nego končnih las.

Ta vrsta vključuje lase z mastnimi koreninami in suhimi, razcepljenimi konci. Po pranju zdržijo 2-3 dni, nato bližje koži postanejo slani in umazani, konci pa še vedno izgledajo čisti. Z nepravilno nego, izbiro sredstev, se konci močno razdelijo in uničijo. Morda je to najpogostejši tip las..

Količina in debelina las

Kdo ima več las? Zakaj ima ena oseba veliko las, druga pa točno polovico? Ker so lasje priloga kože, je najprej neposredno odvisna od kože. Zasvojenost deluje: tanjša je koža osebe, tanjši so lasje in obratno. Najtanjši lasje so pri blondinkah (blondinke), pri rjavolaskah (rjavolaske), debelina je nekajkrat večja, najdebelejša pa pri rjavolaskah (rjavolaske). Število dlak na glavi se giblje od 100 do 150 tisoč. Gostota las je odvisna od starosti, spola in drugih parametrov. Normalna hitrost rasti las je približno 0,3 - 0,35 mm na dan. V normalnih pogojih lahko odrasla oseba izgubi do 150 dlak na dan..

Barva las

Kaj določa barvo las?

Barva las je odvisna od količine barvila - pigmenta, ki je v celicah skorje plasti las, in od količine zraka, ki se "razredči" s pigmentom. Strogo gledano igrata odločilno vlogo dva pigmenta: eumelanin (črno-rjava barva) in feomelanin (rumeno-rdeča), katerih kombinacija daje celotno paleto barvnih odtenkov. Te pigmente sintetizirajo posebne celice (melanociti) le v skladu z genskim programom.

Dejavnost melanocitov ni enaka, zato se lasje ene osebe razlikujejo po barvi, kar daje lasem čudovit naraven videz, ki ga ni mogoče zamenjati s tipom obarvanih las, vedno enake. Sčasoma se aktivnost celic, ki proizvajajo pigment, zmanjša, lasje rastejo brez barve, to je siv.

Pogosto nam barva las, ki nam jo je dala narava, iz nekega razloga ne ustreza. In moda igra pomembno vlogo v želji po spremembi "barve". Toda ali je vredno, da ga slepo sledite? Na primer, prehod iz brunete v blond lahko povzroči resno škodo na laseh - osvetljeni za 6 tonov se izkaže, da je brezupno uničen. Zato se morate pred spremembo barve las najprej posvetovati s specialistom, tako da izbere najboljšo možnost, predlaga najbolj nežno vrsto barvanja las. Pomembna točka pri spreminjanju barve las je tudi njegova (barvna) kombinacija z drugimi elementi slike. Konec koncev je človeška barva las neposredno povezana z barvo oči in barvo kože. V zvezi s tem, ko izbirate, kdo se bo pojavil pred drugimi - rdečelaska zver, skrivnostna brineta ali romantična blondinka - najprej dobite nasvet stilista. V nasprotnem primeru lahko neprimerna barva las "razmaže" celotno sliko..

Barva - po barvi. Najbolj pomembno pa je zdravje las! Kaj morate vedeti, da bodo lasje ves čas debele in sijoče?

Najprej se morate vedno spomniti uravnotežene prehrane. Poskusite redno vključevati v svojo prehrano živila, bogata z vitaminom B5 (jajca, meso, ribe, mleko, prehranski kvas), vitaminom B2 (žita, jajca, zelena zelenjava) in vitaminom B6 (polnozrnata žita). Drugič, treba je izbrati pravo kozmetiko za nego las. Pri tem vam bodo pomagali profesionalni frizerji. In priporočljivo je redno masirati lasišče in vrat. Masaža poveča temperaturo kože, izboljša prekrvavitev in pomaga nasičiti lasni mešiček s kisikom in hranili. Tretjič, slabe navade morate izključiti iz življenja in se znati izogniti stresnim situacijam. Stres, kajenje, alkohol škodujejo lasem.

Prijava v frizerski salon po telefonu. 220-97-27.

Zakaj človek potrebuje lase

Vsebina članka

  • Zakaj človek potrebuje lase
  • Zakaj lasje začnejo rasti pod trebuhom
  • Na intimnih mestih potrebujete lase ali ne

Kaj so lasje?

Lasje so tanek dodatek povrhnjice, ki je sestavljen iz več plasti. Zgornja plast je kutikula, ki je keratinska lestvica. Ta plast ščiti lase pred zunanjimi agresivnimi dejavniki. Naslednja plast je skorja. Gre za zbirko odmrlih celic, ki opravljajo številne pomembne funkcije: skrbijo za čvrstost, elastičnost in barvo. Slednje je odvisno od količine pigmenta melanina, ki ga najdemo tudi v koži. V središču las je medula, nima posebnih funkcij.

Zakaj rastejo?

Lasje rastejo na celotni površini telesa, razen stopal in dlani. V glavnem opravljajo zaščitno funkcijo. Pri ljudeh so lasje postali skoraj atavizem, torej ga skoraj ne potrebujejo. Večinoma naj bi jih ščitili pred mrazom in pregrevanjem, a sodobni ljudje imajo za to oblačila. Tudi obrvi, trepalnice in lasje na nosu igrajo zaščitno vlogo, saj lovijo prah. Dlaka na glavi je sposobna zaščititi pred poškodbami. V sodobnem svetu so lasje potrebni za lepoto, zlasti za nežnejši spol..

Ženske in moški

Pri predstavitvi ženske podobe je prva stvar, ki jo opazimo, dolgi lasje. Barvanje las v različnih barvah, različne pričeske - vse to so najpreprostejše stvari, ki jih lahko uporabimo za ustvarjanje slike. Prav tako je nemogoče storiti brez oblikovanja obrvi in ​​trepalnic. Oči so ogledalo duše, trepalnice pa so njena okras. Medtem se ženske praviloma znebijo preostalih las na različne načine, saj povzročajo estetske nevšečnosti in se ne kombinirajo z občutljivo žensko podobo..

Pravijo, da "bi moral biti človek malo lepši od opice." Verjetno zato, ker je njegovo telo "bolj ganjeno" kot pri ženskah. Lasten moški je simbol moškosti, zato se predstavniki močnejšega spola ne mudijo, da bi izumili metode odstranjevanja dlak. Njihova dekoracija velja za brado, ki daje moškemu trdnost. Če si obrijejo brado, imajo vedno brutalno strnišče, ki ni nič manj privlačno kot brado..

Lasje mistika

Nekateri ženski lasje predpisujejo mističen pomen, na primer v obliki povezave s prostorom. Verjame se, da lasje nabirajo energijo, ohranjajo spomin, dolgi kodri pa pomagajo nosečnicam pri rojstvu otroka in še veliko več. Obstaja veliko nasvetov, kdaj si odrezati lase, kateri lunarni dan ali se ga sploh ne bi smeli dotikati in kakšne pričeske narediti, da bi pritegnili uspeh. Verjeli v magijo las ali ne, vsakdo se odloči.

Lepota in lasje

Stoletna zgodovina človeštva se je nenehno spreminjala, hkrati se je spremenila tudi moda za pričeske, ki narekujejo nova pravila. Lasje v vsaki dobi so bili oblikovani in česani na svojevrsten način. Sodobne mode pričeske se prav tako pogosto spreminjajo, vsako sezono. Človek s pomočjo las na glavi poudari edinstvenost in kreativnost svoje osebe, skrije nekatere pomanjkljivosti ali učinkovito predvaja želeno sliko.

Zakaj človek potrebuje lase (na glavi in ​​ne samo)?

verjetno lahko živite brez njih) nismo opice)

Lasje igrajo zaščitno funkcijo in večnamensko. Zaščitite glavo pred pregrevanjem in resnično pred poškodbami. V dimljah in pod pazduho je veliko bezgavk, ki škodujejo sončni svetlobi in pregrevanju, zato tudi tam rastejo lasje. No, itd. Druga stvar je, da se pri ljudeh lasje s fiziološkega vidika spremenijo v atavizem. Obstajajo na primer oblačila, ki ščitijo pred pregrevanjem. Zato je bila oseba oblikovana (ali je bila ustvarjena, kot je kdo všeč) z atavistično črto las. Zato mnogi pravijo, zakaj potrebujemo te lase?

Po drugi strani o človeškem telesu še vedno vemo premalo, da bi z zaupanjem lahko rekli, da je mogoče odstranjevati dlak neboleče in brez posledic. Nihče ne pozna posledic odstranjevanja dlak, mnogi ljudje pravijo, da se zaradi britja poveča tveganje za nastanek raka. Ni naključje, da se pravoslavni duhovniki ne morejo obriti in si striči las, to je od nekdaj prepovedano!

Kako lasje vplivajo na naše življenje?

Tradicionalna kultura mnogih ljudstev po svetu hrani podatke o posebnem svetem odnosu do Volosa. Dolgi in razkošni lasje so bili od nekdaj predmet ponosa, časti in simbol človeškega plemstva. In odrezani - pokazatelj določenega padca statusa, sramu in žalitve njegovega dostojanstva. Vsi vemo o boju istih bojarjev in drugih posesti za brado v času vladavine Petra Velikega..

Morda pa pomembnost las za osebo ni samo in ne toliko v statusu? In obstaja tanji in bolj sveti pomen spoštljivega odnosa Prednikov do njihovih pramenov?

Za začetek se preusmerimo na tisto, kar je ljudski spomin nosil do naših dni v obliki znamenj, ki jih še vedno posluša veliko občutljivih ljudi. Na primer, vsi vedo, da nosečnice ne morejo rezati las, sicer otrok v svojem razvoju ne bo dobil potrebne energije in informacij, mati pa lahko med porodom primanjkuje moči in postopek bo težji..

Nič manj znan je znak, po katerem si študentje pred izpiti ne smejo strizati las in si niti umivati ​​las, da ne bi izbrisali podatkov, ki so si jih zapomnili, da bi jih prenesli iz spomina. Sprejelo bo tudi ogromno število prepričanj, povezanih z lasmi, nekatera priporočajo striženje las v določenih situacijah, druga - strogo jih ohranite in ne podležite spremembam. Tako ali drugače - vsi se spustijo do tega, da imajo lasje nekatere lastnosti ohranjanja in kopičenja informacij in energije.

Kako uporabiti te lastnosti, kaj pravijo starodavni viri o tem in kaj jim sodobna znanost razkrije v potrditvi?

Danes bomo poskušali najti odgovore na ta vprašanja in razumeli, kako ravnati s svojimi lasmi sodobne osebe in kaj lahko in česa s svojimi lasmi absolutno ni mogoče storiti..

Tako so naši predniki menili, da so odrezani lasje velika sramota. To je nekomu služilo kot simbol zasužnjevanja in pokornosti. Toda zakaj so nenazadnje le lasje, ki bodo zrastli nazaj in prevzeli svoj nekdanji videz? Lasje tako moških kot žensk so današnji generaciji sveti, globoki in nerazumljivi v celoti.

Sodobna kultura ljudem sporoča, da je pričeska osebna želja, moda ali udobje in kako ljudje nosijo lase je le kozmetična zadeva. A v resnici so lasje nenavadno močno orodje, ki lahko človeku spremeni celo življenje. In znanja o tem niso izgubili, temveč ga ukradli tisti, ki razumejo, kakšno moč ima oseba z dolgimi zdravimi lasmi..

Znanstveniki pravijo: človekova samozavedanje je neposredno odvisno od tega, kaj mu je na glavi.

Znanstveni pristop kaže, da imajo lasje zelo specifičen fizični spomin. Po strukturi las je mogoče na primer ugotoviti, s kakšnimi škodljivimi dejavniki se je človek srečal v življenju. Torej, z analizo strukture las je mogoče s skoraj 100-odstotno natančnostjo ugotoviti, ali je oseba uživala droge. Znan primer znanosti - Analiza las Napoleona Bonaparteja je razkrila visečo vsebnost arzena v njem, zaradi česar je bilo mogoče postaviti eno od hipotez njegove smrti - zastrupitev s tem strupom. Daljši so lasje, več informacij lahko iz njih pridobi sodobna znanost..

Tradicije, miti in legende pravijo, da Lasje nimajo le fizičnega, ampak tudi energijskega spomina..

Mnogi od nas to občutijo na podzavestni ravni. Da lasje niso enostavni za lepoto. So neke vrste naravne antene našega telesa, ki vodijo nevidno življenjsko silo prostora v telo..

Že dolgo se verjame, da so lasje ogledalo zdravja ne samo same osebe, temveč tudi njegove duše, poosebitev lepote in starodavnih tradicij ruskega ljudstva. Vsaka oseba se je pri najvišjem branju vsakega od teh držala nabora pravil o tem, kakšni morajo biti lasje in kaj početi z njimi v tem ali drugem času v življenju, da bi postal pravi nosilec staroslovanskih vrednot, kot so zvestoba, neustrašnost, moč in ljubezen. pojmi.

Tem pravilom je bilo treba slediti že od dojenčkov, saj so bili lasje sprejemnik življenjske energije, nosili so neizčrpen naboj, ki prispeva h krepitvi in ​​nadaljevanju Družine. Stari Slovani so verjeli, da prav skozi lase energija priteče v človeško telo, preko njih prejmemo zaščito in modrost Družine.

Lasje, vodniki in sprejemniki energije.

Dlake so podaljšek živčnega sistema, lahko jih imenujemo živci na površini telesa, neke vrste visoko razvite "antene" ali "antene", ki na možgansko steblo prenašajo ogromno pomembnih informacij. Tekstura las lahko veliko pove o njenem lastniku, na primer kodrasti lasje kažejo, da je energija človekovega razmišljanja hitra, ostra, spremenljiva, pravijo o takšnih "mislih curl", in ravni lasje pripadajo nekomu, ki je bolj umirjen in merjen, ima celo tok razmišljanja. Različne vrste imajo svoje prednosti in slabosti.

Človeški lasje, vključno z moško brado, možganom ne zagotavljajo le neposrednih informacij, temveč energijo izžarevajo tudi v okolje. To so ugotovili z uporabo Kirlianovega učinka, ko se je človek fotografiral najprej z dolgimi lasmi, nato pa še po odbitku. Kirlian fotografija ponuja informacije o porazdelitvi električnega polja med objektom in snemalnim medijem v trenutku praznjenja. Ta izkušnja je pokazala, da je pri obrezovanju las veliko težje sprejemati in pošiljati signale v okolje..

Predniki so razumeli, da lasje dajejo človeku psihično moč, ki je potrebna za razmišljanje in zavedanje, človeku pa daje tudi tiste sposobnosti, ki jim rečemo čarobne, torej, kolikor daljši so lasje, močnejša je intuitivna občutljivost osebe.

Se naučite o drugih lastnostih las, ki jih je odkrila znanost? O tem, zakaj lahko lase štejemo za podaljšek človeškega živčnega sistema? In zakaj je neželeno rezati lase? Lahko iz našega videoposnetka.

Lasje, obrvi, brki, brada

do smrti celotne moške pasme
Nosili so najnovejše kodre.
Dva curla sta se spustila vzdolž lanata,
Zadnji del glave so bili nežno skriti kodri.
Ujetništvo zaljubljencev - ti labirinti,
Take mreže so za močne duše grozne! "
Aleksander Pop

Lasje so prisotni na skoraj celotni površini kože. Obstajajo tri vrste las: dolge (lasje na glavi, bradi, brki itd.), Ščetinaste (obrvi, trepalnice itd.) In velus, ki se nahajajo na večini predelov kože.

Dlaka je sestavljena iz gredi in korenine. Palica se nahaja nad površino kože, koren leži v debelini kože, doseže podkožno maščobno tkivo. Lasni koren je zaprt v lasni vrečki, ki jo tvorita epitelij in vezivno tkivo. Podaljšek korenine na njegovem koncu se imenuje lasni mešiček, iz katerega zrastejo lasje. Epitelij lasnega mešička štrli od spodaj v lasni mešiček in tvori lasno papilo. Na mestu prehoda lasne korenine v gred nastane depresija - lasni lijak, v katerega se odprejo kanali lojnih žlez. Nekoliko globlje od žlez v koži leži mišica, ki lase dvigne.

Lasje vellus predstavljajo od 6 do 25 odstotkov celotne linije las. A nimamo lusk, hitina, perja, volne, površinske sluzi, igel. Dolgo nazaj so klepetave živali R. Kiplinga ("Mowgli") spoznale, da je naša koža v primerjavi z njimi precej gola. To je zdaj, naši daljni predniki pa so bili pokriti z lasmi od glave do pet. Tak je sumerski mitski junak Enkidu, tak je vnuk Zevsa - Pana. Vendar je boginja Tyche, ki je bila med starodavnimi Grki odgovorna za priložnost in usodo, imela lase le spredaj. Zato potem, ko je tekla mimo, je ni bilo več mogoče zgrabiti (srečo). Tako se je od takrat zataknil v jeziku..

Adrian Evtikhiev, domačin iz pokrajine Kostroma, ki je zapisal v stari učbenik biologije, je imel dolge in gladke lase, ki pokrivajo ne le čelo in obraze, temveč tudi nos, celo ušesa z vseh strani. Zelo redko obstajajo taki ljudje, ki trpijo, da bi uporabili medicinski izraz "prirojena splošna hipertrihoza". Ne potrebujemo takšnega obilja dlak na koži, saj bi bilo težko, če bi se taka masa zmočila! Ko se posuši, bi bilo telo pogosto prekrito s solno skorjo. Zgornje dopolnjujejo številne hipoteze. V tako toplem krznenem plašču se med tekom zlahka pregrejete, zato so goli očitno bolj igrivi. Starodavnega moškega, in to je mogoče, je zapeljal videz ženske manj kosmate kot on.

Kodrasti lasje so pogost pojav pri negroidni rasi in niso tako pogosti pri belcih. Njihova močnostna vnaprej je določena genetsko, saj lasje natančno te konfiguracije ščitijo glavo pred pregrevanjem in okoli nje tvorijo zračni sloj.

Barva las na glavi ljudi je različna, kažejo do trideset različic kombinacij, odvisno od vrste keratina (beljakovinske snovi): rdečelaske imajo več rodokeratina, najpogostejši prebivalci črnolaske na Zemlji imajo melanokeratin, blondinke in rjavolaske pa mešanico melano- in levkokeratina. To je tudi genetska lastnost. Kemija las je zelo zapletena. Vključuje mangan, baker, natrij, brom, klor, živo srebro - do 40 snovi. Po laseh osebe, ki veliko misli, je bilo ugotovljeno, da je več cinka in bakra v primerjavi s preostalimi. Pri tistih s temnimi lasmi prevladujejo mangan, svinec, titan, baker in srebro. Sivi lasje vsebujejo samo nikelj. Še več, povezane so z modrostjo..

Rdečelaske imajo približno 80 tisoč dlačic, brinete približno 102 tisoč, vse jih prehitijo blondinke - imajo jih do 140 tisoč. Rdečelask je vedno manj kot ostali. Nekaj ​​kot dva odstotka. Veliko je rdečih odtenkov - slama, limona, oranžna, opeka, barva volne irskih seterjev, žolča, gline. Torej je v vsakem primeru navedeno v znameniti zgodbi Arthurja Conana Doyla. V Angliji so te tone imenovali "barva privolitve". Mimogrede, modne ženske iz časov rimskih cesarjev so poskušale imeti zlate lase. Mogoče zato, ker je bil bog Eros (Eros) zlatolas in res so bili vsi takšni prepoznani kot "ljudje Sonca". V nekaterih primerih so bili lasje preprosto pokriti z zlatimi iskri..

To so razmeroma mirni časi za rdečelaske. Toda njihovi predhodniki so bili v starih časih žrtvovani na grobu Ozirisa, tako da jim, podobni krvi po barvi, pomenijo življenje! - prispeval k vstajanju staroegipčanskega božanstva, umirajoče in vstajajoče narave.

Človeška rast las ni enaka, kot je čas njihovega obstoja. Dlake na glavi trajajo najdlje - do 4 in celo 10 let, pod pazduhami, pa tudi na obrvi in ​​trepalnicah - le 3-4 mesece. Lasje rastejo z množenjem čebulnih celic.

Običajni dobiček na dan je približno 0,3-0,4 milimetra. Poleg tega lasje rastejo ponoči, najbolje pa zvečer; bolj živahno na glavi, bradi in rokah kot na podlakti in stegnih; hitreje spomladi in poleti kot jeseni in pozimi. Samo po legendi je sveta Agnes, ki se trmasto ni odrekla Kristusu in se je zaradi tega prisilno slekla, v trenutku zrasla dlaka, ki je svojo goloto blokirala pred radovednimi.

Indijski menih Swami Panarasannadhi je zrastel za lase dolžine 789 centimetrov. Poskusite si zamisliti, kako bi bil videti, če bi "stali na koncu". To se zgodi pri nekaterih bioloških bitjih z močnim šokom. Če bi imeli takšno priložnost, bi se lahko dotaknili našega strahu. Še ne deluje, ker so gladka mišična vlakna, ki se nahajajo na korenu las, prešibka. Običajno se njihov učinek manifestira z začasnimi "gosji udarci".

Uporaba barvil je izredno raznolika, zaradi česar lasje pridobijo barvo, ki je v človeški biologiji včasih odsotna. Majevski bojevniki so poskušali imeti rdeče lase kot znak pripravljenosti, da umrejo za svojo domovino. Ostrogoti so, podobno kot naši plačanci, vse prestrašili z zelenimi lasmi, Traki pa z modrimi. Grki so Zeusu pripisovali črne ali celo modre lase. Mnoge ženske raje blond kodre, ki so se utelesili simbolike poželenja, zapeljivosti. Mimogrede, grški mitski junaki so bili navadno svetlolasi, bogovi pa zlatolaski. Sprememba barve las je bila včasih in zdaj nasprotuje.

V laseh najdejo tudi zlato. Poleg tega so ženske po svoji vsebini resnično bolj dragocene kot moški. Čeprav je imel Džingis Khan na hrbtu glave cel kup las. Opis lepote brez las je preprosto nepredstavljiv..

V starodavni Rusiji je za moškega spremljevalca veljalo, da je "sram". V Evropi tistih daljnih let so ženske lase obravnavale kot skušnjavo, kot nekakšno perje, žejno naklonjenosti Erosu. Zato so dekletom, ki so se odločile, da se bodo posvetile Kristusu, odrezane lase, da bi zmanjšale njihovo telesno lepoto in omalovažile "smrtno in zapeljivo meso." Toda med sojenjem v renesančni Nemčiji so ženske lahko uradno prisegle s pletenicami! Toda tudi tu je obstajala nevarnost: mnogi niso dvomili, da je zlo v laseh! Zato so bile čarovnice upodobljene z dolgimi, ohlapnimi ključavnicami, morske deklice so z dolgimi prameni zavabljale lahkoverne preproste. Toda le ena dlaka palčka ali vilin je zagotavljala, kot so verjeli gorniki severovzhodne Indije, bogastvo in moč.

Znak pripadnosti duhovščini v katolicizmu je napeljevanje. To obrito polje simbolizira izgubo rodovitne moči, asketizma, zavračanje navadnih želja. Če je tonza pod apostolom Pavlom, se kosi režejo nad čelom, in če je pod apostolom Petrom - na kroni je narejen krog. Razstriga - kriv duhovnik, odrešen; tona je obred odstranjevanja iz sveta, včasih tudi iz političnih razlogov. Britje glav romarjev v Meki je dokaz, da je dlak podarjen Alahu. Priporočljivo je, da se niti ne brijete, temveč da strižete glavo. Mimogrede, na Japonskem je obrito glavo simbol končne odločitve. Mandži, Kitajci, Zlati, Ainu (sprednji del glave), Čukči (samo vrh glave) so žrtvovali lase Bogu. Pridružil se je budistični samostanski skupnosti, zavrnil je vse, vključno z lasmi..

Pričeska je med drugim pričala o družbeni vlogi njenega lastnika. Torej, prestolni dandy Onegin je bil razrezan na zadnji način, deželni romantik Lensky pa je do ramen nosil črne kodre..

V starodavnem svetu je rezanje las služilo kot znak suženjstva, torej pridobitev novega statusa. Lahko se spomnimo pričesk duhovščine in nihilistov v Rusiji, obrito glave "deklet" kot znak sramu. Toda tudi danes si pravoslavni Judje želijo, da bi bile žene obrite plešaste. Lasulja običajno skriva to neprivlačnost. Lasulje, ki so jih odkrili arheologi, segajo v zelo starodavne čase. V starem Rimu so bili posebej cenjeni tisti, ki so bili narejeni iz las blond ujetih Tevtonov..

Spraševali so se po laseh. Med krščanjem so dojenčkove prve odrezane lase zvili v vosek in vrgli v vodo. Če bi se utopili, je velika verjetnost, da bo otrok umrl. Poleg tega so našli povezavo med lasnimi in kmetijskimi obredi, kultom vegetacije. Na otoku Sumatra naj bi ohlapni lasje sejalcev riža prispevali k sijaju rastlin in dolžini njihovih stebel..

V starodavnih časih so neporočene ženske nosile lase ohlapne in dolge. Stari Slovani so verjeli, da ohlapni lasje dajejo svojemu lastniku čarobno, čarobno moč, celo čarovništvo.

Odrezani lasje so bili pogosto zelo cenjeni. Vsekakor so tiste iz Petra I pritrjene v obliki "naravne lasulje" na njegov voščeni doprsni kip. Zaklep Puškinovih las, en sam Mozartov las, je bil spoštljivo ohranjen. Napoleon je pogosto daroval kose svojih las tistim, ki zapuščajo sveto Heleno. V pesmi slavnega aleksandrijskega pesnika in učenjaka Callimacha "Lasje Berenice" piše, da se je na nebesa vzpenjala ključavnica čudovitih las lepe kraljice - žene kralja Ptolomeja in tam zasijala v obliki novega ozvezdja v bližini Velike kopačke.

Dandanes je rast pigtails zelo zanimiva ne samo za ženske, ampak tudi za moške. Mimogrede, med slednjimi je bil tudi atribut preduslimanskih Turkov. Okrašeni glave Kitajcev. Prisiljeni so bili nositi pletenico kot znak pokorščine cesarstvu iz Manchua. Zato je leta 1895 kitajski revolucionar Sun Yat-sen v japonskem pristanišču Kobe razrezal svojo koso v znak nepodrejenosti. Zgodovina priča, da je leta 1902 ustanovitelj kitajske moderne literature Lu Xin prišel na Japonsko in tam vstopil na univerzo, odpravil koso kot simbol zasužnjevanja, kar bi ga stalo v njegovi domovini. Tako majhen shikkha je na glavi sodobnega Hare Krišna, sleda (sleda) - prej razlikovalnega znaka ukrajinskih kozakov.

V Srednji Aziji je običajno pleteti štirideset pletenic, nato pa jim kot amulete privezati zlate kovance in bisere. V drugih regijah so bile na lase pritrjene tiare, venci, kovinski obroči, vezalke itd. Tibetanske ženske so imele sto osem pletenic. Ženski privez, ustrezna pokrivalka, ki je skrivala lase, je bilo vse skupaj videti kot ženska prizadevanja, da poudari pripadnost svojemu možu. Ni izključeno, da so bili ženski lasje skriti, da ne bi vstopili v hišo nekoga drugega, da bi mu škodovali s svojo čarobno močjo. Ruska deklica je običajno pletila eno pletenico (simbol osamljenosti). Tisti, ki je bil poročen, v nekaterih regijah ni mogel več pletenice. Poroko je spremljal jok neveste nad njeno pletenico in s tem izguba neodvisnosti; po poroki sta mi bili na glavi že dve pletenici. Med osetijskimi pogrebnimi obredi konec prejšnjega stoletja je vdova odrezala svojo pletenico in jo nadela na prsi svojega moža, obljubljala je, da bo ostala njegova zvesta žena..

Obrvi naših prednikov so se zelo aktivno uporabljale za zaščito pred slabim vremenom; Ko se je civilizacija razvijala, so se njihove funkcije zmanjševale. Budistični menihi ne samo, da si obrijejo glave in obraze, ampak tudi odstranijo obrvi. Egipčani so storili isto, vendar že kot znak žalovanja za mrtvo domačo mačko..

Obrvi v našem času so jasen znak ženske privlačnosti, zato jih matere pri hčerkah božajo in poljubljajo. Zlasti v osrednji Aziji skušajo zagotoviti, da debele obrvi brez prekinitve prehajajo z enega na drugo obrv. V drugi regiji, in sicer na Danskem, so obrvi, ki se združijo, veljale za znamenje volka. Po ruskih ljudskih znamenjih so zličene obrvi bodisi dokaz o sreči v ljubezenskih zadevah, bodisi namig o pomanjkanju sreče.

Umetnostni kritiki še vedno trdijo, zakaj je priznani lepotiček Mona Lisa veliki Leonardo da Vinci prikrajšal za obrvi - tisto naravno linijo las, ki jo je drugi velik mojster - Michelangelo - imenoval "vrata raja". Vsekakor so "vrata" risali na različne načine. Vizantijski ideal sta dva loka, kasneje pogosto ena. Po grških kanonih so ukrivljene obrvi slabe, menda spominjajo na polža. Bolje naravnost, to je, da je zaželeno imeti "obrvi-milost". Po debelini obrvi so poskušali razkriti značaj osebe.

"Danes je edina stvar, ki je ženska ne more preseči moškega, brada.".
John Steinbeck

Brada je povsem naraven okras za moške in znanstveno terciarne lase. Primarni so tisti, ki so položeni v embrionalno življenje in kasneje izginejo. Sekundarne predstavljajo na primer lasje na glavi, trepalnice, terciarni pa so lasje na telesu, brada in brki. Še več, slednje - samo pri osebah določenega spola. Terciarji se razlikujejo ne samo po imenu, temveč tudi po premeru. Za lase na glavi je 0,06-0,08 milimetrov, za brado pa dvakrat debelejše.

V starem Egiptu se je brada obrila in nato kompenzirala z umetno in pozlačeno brado, pritrjeno s trakovi. Kot odskočna deska za vse vrste nenaravnih okraskov se je zamislila pod obličjem plemstva Asirije, Babilonije. Med kralji teh držav je bil zelo velik in poudarjeno pravokoten. Stari Grki so brade prepojili z aromatičnimi olji. Hindujci so brado pobarvali z belo, zeleno, temno modro ali rdečo barvo. Brada je bila povezana z modrostjo, močjo.

Peter I je k zadevi temeljito pristopil. Če želite imeti brado, plačajte. Še več, cenik je bil drugačen: dvorjani in plemiči so stali 60 rubljev, od kočijašev, meščanov in drugih pa so vzeli 30 rubljev. Da ne bi zamenjali tistih, ki so plačevali in se izmikali, je bilo od leta 1705 nakazano, da izda posebne znake za nošenje in celo s posmehljivim napisom: " Brada je dodatno breme. " In plačali so, da še vedno opazujejo pobožnost, da ne gledajo in se ne štejejo za pohabljene.

Bistvo seveda ni carjevo preprosto brado sovraštvo ali želja, da bi nekomu odvzeli individualnost. Tudi to akcijo ni mogoče obravnavati kot nekakšno "revolucijo las". Bolj kot poklon razsvetljenstvu, kot želja, da bi Rusija postala bolj laična, moderna, evropska.

Boj proti bradi se izkaže zaman. Faktor prenosa toplote očitno ni bil upoštevan. Bradati bradi pozimi lažje prenesejo mraz, poleti pa se njihovi možgani ne pregrevajo. Prekomerno izpadanje las na obrazu vodi do hitrejšega izpadanja las, to pomeni, da se takšne plešaste lise hitreje oblikujejo, kar poveča hlajenje in vam omogoča, da se bolje znojite. Naš sodobnik, pisatelj in zdravnik Julius Krelin pojasnjuje, da "ker je narava iz nekega razloga pustila dlake na človekovem obrazu, je ni, da jo popravimo. Z naravo se ne smemo boriti, ji moramo slediti.".

Rast brade je skozi leto neenakomerna. Zanimivo je, da se intenzivneje pojavlja jeseni in zgodaj pozimi, torej ravno takrat, ko se krznene živali povečajo, v povezavi s prihajajočim hladnim vremenom pa krzneni pokrov.

"In v bistvu brki, kot najnovejši oder,
Vredno so podedovali pletenice!
Pletenica je visela na hrbtni strani,
Zdaj - visi pod nosom ".
Heinrich Heine

Če odrežete mačji muh, lahko njegovo stanje v povezavi z nami označimo za nevropsihiatrično motnjo. Pri ljudeh gre bolj za moralno travmo. Če sledite našemu Denisu Davydovu, potem so brki tista potrditev moči in poguma Husarja. V njegovem času so bili predvsem brki predmet budnosti, skrbne nege, mazanja z vsemi vrstami arom. Ponoči so jim celo predpisali, da naj bodo zaviti v velum papir. Mimogrede, v lasnih mešičkih brkov je veliko živčnih končičev. Obstaja španski pregovor, da je ljubiti moškega brez brkov kot piti jajce brez soli..

Prej je odsotnost brkov veljala za znak nezrelosti, a še danes niso vsi "z brki". Seveda obstajajo prvaki: brki Karni Ram Bhilu so dosegli 238 centimetrov. Morda bi jih zrasel in še več, a so ga ubili. S takšnim bogastvom las je enostavno nekaj "navijati".

Zdaj nekaj besed o pomanjkanju las

Poljubili so celo plešaste moške, ki temeljijo na slovanski navadi, ne na templju, ampak na kroni. Če upoštevate nasvet Ilya Ilfa in pod nobenim pogojem ne trkate plešaste glave na parket, potem vseeno se na njem ne bodo pojavili lasje. Žalostno je, vendar res, saj ne glede na to, kako "gnojiti" (lahko - mazati) iz odmrlih lasnih mešičkov, še ni bilo mogoče nabrati otipljivega pridelka, ki bi odpravil penečo goloto.

Gola in gladka površina, ki odseva celo žarke, nastane kot rezultat celega sklopa razlogov. Glavni je spazem podkožnih krvnih žil, ki nastanejo zaradi motenj v živčnih povezavah. Nemogoče je izključiti dedno nagnjenost, pa tudi uporabo alkohola. Opaženo je bilo tudi, da plešavost pogosto prizadene civilizirane ljudi. Mogoče zato, ker njihovi lasje "ne jemljejo hrane možganom."?

Omeniti je treba tudi nevroze, živčne pretrese, endokrine motnje, pomanjkanje vitaminov, atmosfersko onesnaževanje, kemikalizacijo vsakdanjega življenja, kajenje, proizvodnjo prekomernega holesterola zaradi lojnih žlez. Običajno nenehno izpada majhna količina las, ki ni nevarna za videz: približno 50-100 dlak na dan, največ pa jeseni (otrok spusti 90 dlak na dan, odrasla oseba spusti 15 do 100 dlak na dan, stari ljudje izgubijo 120 dlak na dan, ampak, žal, ne rastejo novi lasje).

Mimogrede, nekatere ljubke ženske se prostovoljno prikrajšajo za tako naraven okras, saj razglašajo, da je najboljša pričeska odsotnost kakršne koli frizure! Toda v Afriki ali nekaterih indijskih zveznih državah takšna brez las sporoča po navadi, da je vdova. In predstavniki plemen osrednje Avstralije si ob tako žalostnem dogodku niti ne strižejo las, temveč ga sežgejo z gorečo smutijo do samih korenin. Težko bi rekel kaj konkretnega o tej navadi. Mislim pa, da je odnos vsake zdrave osebe do kljubovalnega, ki ga izkazujejo mladi rasisti in zagovorniki nasilja, da so jim obrito glavo nedvoumen. V takih primerih obrito glavo pogosto mečejo kljubovalni tatoo, črna jakna in grobi čevlji - simbolični znaki daleč od gledališke agresije..

Njegova manifestacija je že dobro znana. Naenkrat so bili vsi lasje na glavi prikrajšani za nesrečneže, ki jih je usoda posmrtno ali celo življenje pripravila na skalpljanje. Zakaj je bilo sovražnikovo lasišče tako privlačno? Da, spet po legendi, sovražnikovi lasje imajo tisto vitalno magično moč. Tisti, ki je odstranil lasišče, "prevzame" dušo nekoga drugega in si pridobi sposobnost, da sili, tako kot moč skalped, da služi sebi. Primerno je uničiti predstavo, da so Indijanci prvi prišli na idejo, da bi premagali poraženega nasprotnika, čeprav je bilo to povsod v glavah zaprt s svojimi cevmi, ki so jih dišali požari, tomahaki in napadi. In niti novoprispevki v dežele Indijancev niso izumili te barbarske metode, ampak že stari Skiti, ki so dejanje obravnavali kot žrtvovanje duhov, kot "vojno letino".

Delno uporabljene informacije iz publikacij L. Etingena.

Zakaj človek potrebuje lase na glavi

Odsotnost dlak pri ljudeh opazimo le na podplatih stopal in na dlaneh, zato so na preostali koži dlake. Obstajajo tri vrste las. Brada, brki, lasje na glavi se štejejo za dolge.

Ščetinasti lasje vključujejo trepalnice, obrvi itd., Na preostalem delu kože pa se nahajajo vellusovi lasje.

Podplati in dlani so bistveni za človeški dotik. Na vsak las je pritrjen tudi živčni konec, tako da lahko čutite približajoč se predmet še preden pride v stik s telesom..

Zakaj človek potrebuje lase?

Lasje so večnamenska zaščitna pregrada.

Na glavi so lasje zasnovani tako, da zaščitijo telo pred pregrevanjem in hipotermijo glave, poleg tega pa lahko v veliki meri lasje zaščitijo glavo pred poškodbami. Curly lasje so napolnjeni z zrakom, kar zagotavlja njegove dobre toplotne izolacijske lastnosti in ščiti telo pred vročino. Dandanes so lasje na glavi bolj potrebni za lepoto kot za korist, vendar je lepota ali privlačnost tudi ena od potrebnih lastnosti telesa.

Obrvi so resna pomoč človeku, saj mu pomagajo, da bolj izrazi svoja čustva, hkrati pa njihova obokana oblika omogoča, da kaplja znoja in dežja prideta v oči na strani. Velike količine soli v kapljicah znoja, ki pridejo v oči, jih lahko trajno poškodujejo. Tako obrvi ščitijo oči pred prahom, znojem, umazanijo..

Trepalnice človeku pomagajo zaščititi oči, ta zelo pomemben in ranljiv organ, ki vam omogoča, da iz sveta okoli sebe pridobite največ informacij, ščitijo zlahka ranljivo površino zrkla.

Vendar pa obstajajo tudi dlake v nosu. Znanstveniki opozarjajo pred navado izvlečenja dlačic v nosu, ki je nujna in pomembna filtrirna naprava, katere dlake lahko zajamejo in zadržijo umazanijo, bakterije, viruse in toksine, te mehanske in biološke nečistoče pa se odstranijo s pretokom zraka ali kihanjem. Tako se ta naravni filter regenerira. Dokazano je, da se z zmanjšano količino dlak v nosu astma razvije večkrat pogosteje..

Izluščanje dlačic iz nosu, dokler lasje popolnoma ne izginejo, je krhko s prodiranjem nevarnih okužb v telo z vsemi naslednjimi žalostnimi posledicami.

Lasje za ušesa so poleg ušesnega voska zasnovane tako, da muhe, hrošče, komarje, pajke, klope in druge grdo žuželke odstranijo iz ušesa. Se pravi, da je tudi neke vrste filter. Ušesni vosek čisti in maže ušesne kanale, ščiti ne le pred žuželkami, ampak tudi pred bakterijami in glivami.

Lasje v dimljah ščitijo telo pred vsemi vrstami negativnih dejavnikov. Dolgi, grobi lasje v dimljah ščitijo spolovila in občutljivo kožo tega območja pred poškodbami. Zelo pomembna je tudi sposobnost zaščite pred majhnimi žuželkami, ki poskušajo priti notri..

Dlaka v pazduhi je nekakšna podloga ali mazivo, ki ščiti kožo teh območij pred posedanjem, s čimer preprečuje plenicni izpuščaj, izpuščaje in njihovo nadaljnjo okužbo. Poleg tega lasje teh območij ščitijo bližnje bezgavke pred zajedavci.

Dlake na nogah spadajo med skupno število zaščitnih tvorb na telesu pred napadi žuželk. Mnogi so med hojo po gozdu ali po državi poskušali napasti mravlje ali druge žuželke, medtem ko so pogosto na poti lasje na nogah postale ovira. Mnogo težje je, da isti klopi dosežejo prepono ali drug pomemben organ, pri premagovanju ovire v obliki dlak na nogah.

Kodrasti lasje so pogosti pri negroidni rasi in niso tako pogosti pri belcih. Njihova močnostna vnaprej je določena genetsko, saj lasje natančno te konfiguracije ščitijo glavo pred pregrevanjem in okoli nje tvorijo zračni sloj.