Difuzna alopecija

V strukturi vseh lasnih bolezni predstavlja nebrastno izpadanje las več kot 80%, to je najpogostejši vzrok za izpadanje las, ki prizadene 30-40% ljudi, mlajših od 50 let. Kako izrazito

V strukturi vseh lasnih bolezni predstavlja nebrastno izpadanje las več kot 80%, to je najpogostejši vzrok za izpadanje las, ki prizadene 30-40% ljudi, mlajših od 50 let. Kot izrazita kozmetična pomanjkljivost plešavost pogosto privede do psiho-čustvenega neugodja, ki zmanjšuje kakovost življenja in povzroča tako družbene težave zaradi omejitev pri izbiri poklica, zaposlitve in socialnih možnosti, kot gospodarske zaradi trajanja zdravljenja in visokih stroškov. Kljub dolgi zgodovini tega problema so vprašanja etiopatogeneze, diagnostike in zdravljenja nebrazgotinske alopecije še vedno slabo razumljena, sodobna terminologija pa je zmedena. Razpoložljivi statistični izračuni o razširjenosti lasnih bolezni so pogosto nasprotujoči si, podatkov iz obsežne študije patologije las ni..

Po sodobnih publikacijah se v zadnjih letih opaža trend povečanja števila bolnikov z difuznim izpadanjem las [3, 10-13]. O izgubi las pogosto poročajo ženske srednjih let, vendar morate biti pozorni na dejstvo, da ni jasne stopnje pojavnosti. Kot poročajo F.M.Meng in Yu.V. Oleinikov (2005), v strukturi obiskov klinike za medicinsko kozmetologijo bolezni las dosegajo 8%, število začetnih obiskov v zadnjem letu pa se je povečalo za 1,5-krat. Resnična razširjenost lasnih bolezni je veliko večja, saj veliko število bolnikov ne poišče zdravniške pomoči, češ da je povečano izpadanje las normalno stanje. Bolniki obiščejo zdravnika z izrazito estetsko spremembo, ko povečanje ločitve postane opazno in lasišče bolj vidno (tj. Očitno) sije skozi lase [10, 12, 19]. Vsakodnevno izpadanje las (do 100), enakomerno po celotni površini lasišča, je običajen fiziološki proces. Toda pod vplivom različnih zunanjih in notranjih dejavnikov se sinhronizacija lasnih ciklov moti in pride do prekomernega izpadanja las (do 1000 dlak na dan), kar vodi v alopecijo [18]. Za motenje biološkega ritma rasti las ni dovolj samo vplivati ​​na sprožilce okolja - potrebne so določene genetske značilnosti organizma [7].

Kot že omenjeno, je razvrščanje različnih oblik difuzne alopecije zmedeno. Če sledite sistematizaciji difuzne alopecije glede na klinične in morfološke značilnosti izpadanja las, potem jo lahko razdelimo na telogen in anagen. Pogosto androgenetsko alopecijo imenujemo tudi difuzna alopecija. Androgenetska alopecija se bistveno razlikuje od prejšnjih dveh. Prvič, ta izguba las ima značilno izgubo ali plešavost v čelnem in / ali parietalnem predelu. Drugič, pri androgenetski alopeciji sta glavna vez patogeneze presežna vsebnost androgenov v telesnih tkivih ali povečana občutljivost specifičnih receptorjev nanje, pa tudi lokalne motnje v presnovi androgena [7, 16]. Temeljna razlika med temi oblikami difuzne alopecije se kaže v mednarodni klasifikaciji bolezni iz 10. revizije. Glede na to klasifikacijo lahko ločimo ločeno androgeno alopecijo in brez brazgotine, kar vključuje telogen in izpadanje las..

Patogeneza ne brazgotinjenja las je zapletena in še vedno slabo razumljena. Vendar je zdaj ugotovljeno, da različne vrste strupenih učinkov ali presnovnih motenj vplivajo na rast las, kar vodi v njegovo redčenje. Obenem opažamo povečanje razmerja med lasmi vellus in dlakami. Etiološki dejavniki vplivajo na lase v anageni fazi, saj imajo v tem obdobju lasni mešički visoko presnovno aktivnost. To prispeva k zmanjšanju anagenske faze (faza rasti) in hitrejšemu prehodu las v telogen (faza odstranjevanja). Tako se obstoječemu številu dlak v fazi telogena doda dodatna količina, kar vodi v njihovo obilno izgubo. Sprememba razmerja vlaken telogena in anagena povzroči nepravilno delovanje procesov delitve in diferenciacije keratinocitov, kršenje presnovnih procesov v rastni coni lasnega mešička [7, 10]. Zmanjšanje velikosti dermalne papile je neposredna posledica zmanjšanja števila njenih sestavnih celic, pri čemer se določen del porabi za nadomeščanje celic vrečke vezivnega tkiva, izgubljenih med translacijskimi navpičnimi gibi lasnega mešička v katagenski (vmesna faza) in / ali zgodnji fazi anagena. Zaradi takšne migracije celic folikularna miniaturizacija dobi progresivno neprekinjen značaj in se razvije s precej višjo hitrostjo, saj se anagenska faza skrajša. Vaskularni endotelni rastni faktor (VEGF) lahko uravnava cikel zrelega lasnega mešička, v katerem pride do zmanjšanja vaskularizacije ob vstopu v fazo katagena in obnovitev vaskularizacije v zgodnji fazi anagena. Ta dejavnik sintetizirajo različne celice, vključno s keratinociti in fibroblasti. VEGF je dokazano rastni faktor v celičnih kulturah dermalne papile in lasnih mešičkov. V zrelih lasnih mešičkih se VEGF nahaja v notranjih in zunanjih epitelijskih plasteh korenine las in dermalne papile. Tako je VEGF molekula, ki ima ključno vlogo pri zagotavljanju ustreznega kapilarnega krvnega pretoka v dermalnih papilah in spodbujanju rasti las [7].

J. Headington (1993) prepoznava pet funkcionalnih vrst telogenega izpadanja las.

 1. Prezgodnji zaključek anagenske faze je najpogostejša reakcija foliklov na delovanje provocirajočih dejavnikov. Lasni mešički, ki bi morali biti dlje časa v fazi rasti, prezgodaj vstopijo v telogensko fazo in postopek se konča z obilnim izpadanjem las 3-5 tednov po izpostavljenosti provocirajočemu faktorju.
 2. Pozno zaključek faze anagena, značilno za poporodno izpadanje las. Večina foliklov (zaradi hormonskih sprememb med nosečnostjo) je v fazi rasti in ne preide v fazo katagena, dokler se otrok ne rodi. Po rojstvu ti folikli hitro vstopijo v fazo katagena, kar vodi do izgube las 1-2 meseca po porodu.
 3. Skrajšana faza anagena, ki velja za idiopatski proces, hkrati pa ni mogoče rasti las z običajno dolžino.
 4. Prezgodnji zaključek faze telogena, za katerega je značilno znatno skrajšanje faze mirovanja, kar prispeva k hitremu vstopu folikla v naslednjo rastno fazo.
 5. Pozno zaključek faze telogena. Opaženo pri ljudeh, ki živijo v razmerah kratkih dnevnih ur.

Telogenska alopecija (Telogen effluvium) se lahko pojavi v akutni in kronični obliki. Vsekakor pa pri ne-brazgotinski alopeciji do popolne plešavosti ne pride. Akutna telogena alopecija traja manj kot 6 mesecev, nato pa se spontano ali med terapijo razreši; kronična traja več kot 6 mesecev, včasih tudi več let. Bolniki s kronično telogeno alopecijo poročajo o trdovratnem in hudem izpadanju las z valovitim potekom postopka [9, 10].

Anogenski izliv je nenadna izguba las, ki jo povzroča izpostavljenost kemikalijam ali sevanju. V tem primeru lasje izpadajo, ne da bi prešli v telogensko fazo. Nenadna izguba las se običajno pojavi 1–3 tedne po izpostavljenosti kemikalijam ali sevanju. To se najpogosteje zgodi pri zdravljenju malignih tumorjev, ki se izvaja z uporabo sevanja ali citostatičnih sredstev. V večini primerov je izpadanje las s kemoterapijo popolnoma reverzibilno. Včasih so novo narasle dlake bolj zdrave in močnejše od tistih, ki so izpadle [12].

Ločimo več etioloških dejavnikov, ki vodijo v motnjo procesa rasti v lasnem mešičku in v skladu s tem ločijo različne vrste difuzne alopecije.

Difuzna alopecija z okužbami. Difuzno izpadanje las se lahko pojavi po gripi, malariji, nalezljivi mononukleozi, pljučnici, brucelozi, tifusni mrzlici, tuberkulozi, sifilisu in okužbi z virusom HIV. Pri dolgotrajni in ponavljajoči se vročini vsak napad povzroči poškodbe lasnih mešičkov v isti fazi njihovega cikla aktivnosti. Plešavost se pojavi 2–2,5 meseca po hudem napadu vročine [2, 17].

Z drogo povzročena difuzna alopecija. Odvisno od odmerka in trajanja zdravila se lahko razvije anagenska alopecija - pri velikih odmerkih, telogena - pri majhnih odmerkih. Zdravila, ki izzovejo izpadanje las, vključujejo naslednje skupine zdravil: retinoidi, antiparkinsonska zdravila, β-blokatorji, antikoagulanti, antikonvulzivi, zaviralci H2-receptorji, citostatiki.

Difuzna alopecija v pomanjkanju. Pomanjkanje železa vodi v difuzno alopecijo tudi v odsotnosti anemije, pa tudi v pomanjkanju cinka, kroma, selena, prehrane beljakovin in pomanjkanja vitamina B12 [1, 17]. Pomanjkanje beljakovin in kalorij je pogost vzrok. Lasne korenine reagirajo na pomanjkanje beljakovin: lasje pridobijo znake distrofije - premer dlak se zmanjša, hitrost rasti opazno upade. Sekundarno pomanjkanje beljakovin se razvije pri sindromu malabsorpcije, enteropatije, motenj procesov absorpcije in cepitve, kar opazimo pri različnih boleznih prebavil [10].

Difuzna alopecija pri kroničnih boleznih. Klasični vzroki za izpadanje las so endokrine motnje, zlasti hiper- in hipotiroidizem. S hipotiroidizmom je značilna poškodba obrvi. Isti simptom se pojavi pri sifilitičnem izpadanju las in atopijskem dermatitisu (Hertogeov znak). Razlikujemo lahko tudi naslednje bolezni: eritrodermo, luskavico, sistemski eritemski lupus itd..

Psihosomatska alopecija. Prekomerno izpadanje las je bilo opaziti med vojnami: bil je posledica stresa, operacij, nesreč.

Idiopatska kronična difuzna alopecija. Pri nekaterih bolnikih je pogosto težko ugotoviti vzrok izgube las, zato je postavljena diagnoza idiopatske kronične alopecije. Vendar med diagnozo ne smemo pozabiti na prisotnost androgenetske alopecije. V. P. Adaskevič in sod. (2000) navajajo, da pri skoraj 40% bolnikov s pritožbami zaradi difuznega redčenja las temeljit pregled razkrije povečano raven androgenov v serumu.

Zanimive so študije presnove lipidov v lasnem mešičku, ki sta jih opravila A.V.Samtsov in A.A. Bozhchenko (2007). Iz zaključkov avtorjev izhaja, da je lasni mešiček ena najbolj presnovno aktivnih struktur človeškega telesa, ki potrebuje določene sestavine in vire energije za ustrezno proizvodnjo zdravih las. Presnova lipida v lasnem mešičku zavzema zelo pomembno mesto pri tvorbi integralnih snovi lasne gredi in ga lahko ustrezno podpirajo nekateri farmakološki pripravki. Med snovmi, ki lahko delujejo kot nekakšen gradbeni material strukturnih komponent las in zagotavljajo energijsko podporo za sintezo specifičnih citokeratinov, lahko izpostavimo: 6-O-d glukozni linoleat, tavrin, katehine in cinkov glukonat [16].

V zadnjih letih so mnogi avtorji opazili povezavo med alopecijo in pomanjkanjem številnih elementov v sledovih. Navsezadnje so njihove fizične lastnosti, oblika, barva, debelina, elastičnost in hitrost rasti odvisne od mikroelementne sestave las. Lasje brez zadostne vsebnosti cinka slabo rastejo, brez selena in silicija, tanjšajo, postanejo krhki, odvečni silicij pa lahko poveča "valovitost" las. Motnje presnove bakra in mangana so povezane s prezgodnjim sivenjem las [14, 15]. Tako je T. A. Malova (2005) ugotovila, da imajo vsi otroci z alopecijo, ki jih je pregledala, izrazito neravnovesje elementov v sledovih. Avtor je ugotovil pomanjkanje naslednjih bistvenih elementov v sledeh: železa, mangana, bakra, cinka, kalcija. Pomanjkanje selena pri 100% otrok.

Zdravljenje. V primeru pritožb zaradi izpadanja las se običajno predpiše diagnostični program za odkrivanje patologije iz ščitnice, osrednjega živčnega sistema, bolezni jajčnikov in nadledvičnih žlez, jeter, imunskega sistema itd., Da se ugotovi pravi vzrok plešavosti. Pogosto se zdravljenje začne z zunanjo terapijo, ki je sestavljena iz nanašanja losjonov, balzamov, mask, gelov na lasišče, predpisani so pripravki, ki vsebujejo alkohole, tinkture rdečega popra, etra, elektroforeza biološko aktivnih snovi. Za peroralno dajanje zdravniki priporočajo vitamine C, PP, A, v obliki injekcij - vitamine skupine B6, B1, B12. Priporočljiv je dolgotrajni vnos cinka (multivitaminski kompleksi, biološko aktivni dodatki, katerih sestava je posebej izbrana za zdravljenje las). Vse te metode so dobro poznane zdravnikom dermatologom in kozmetologom, vendar bi se radi osredotočili na sodobnejša zdravila za zdravljenje izpadanja las..

Nedavne študije so pokazale učinkovitost homeopatskih zdravil pri zdravljenju različnih vrst alopecije [4-6]. Z dopolnjevanjem tradicionalnih načinov zdravljenja homeopatska zdravila razširjajo možnosti zdravljenja. Homeopatija, ki obstaja že več kot dvesto let, se je izkazala za učinkovito terapevtsko metodo, pri kateri skoraj ni stranskih učinkov. Homeopatska zdravila na poseben način aktivirajo rezervne sile telesa in spadajo v tako imenovano "regulativno" terapijo. Učinek uporabe teh zdravil je posledica medsebojnega delovanja snovi, ki sestavljajo njihovo sestavo. Skupno imajo regulativni in spodbudni učinek zaradi vključitve avtogenih mehanizmov v terapevtske procese. Po osnovnem principu homeopatije homeopatske snovi v nizkih potencah delujejo večinoma na fizični ravni na ustrezni organ, pri čemer se osredotočajo na simptom, kar jim omogoča, da pri določeni bolezni uveljavijo ciljno usmerjen učinek. Selencin je zapleteno homeopatsko zdravilo, ki vključuje homeopatska zdravila, ki so učinkovita pri različnih vzrokih izpadanja las. Učinkovitost tega zdravila pri zdravljenju difuzne alopecije je bila dokazana s kliničnimi opažanji [4, 5, 8]. Zdravilo Selencin je predpisano 8 zrnc 3-krat na dan 30 minut pred obrokom ali 1 uro po obroku na podlagi običajne terapije ali kot monoterapija. Jemanje zdravila naj traja od 6 do 12 mesecev ali več. Prekinitve med mesečnimi tečaji so 1-2 tedna. Otrokom, mlajšim od 10 let, se predpiše 5 zrnc 3-5 krat na dan 30 minut pred obrokom ali 1 uro po obroku.

Med sodobnimi lokalnimi pripravki, ki se priporočajo za zdravljenje izpadanja las, se trenutno uporabljajo minoksidil, amineksil in trikosaharid. Najbolj zanimiva snov je trikosaharid, ki se trži pod blagovno znamko Foltene Pharma, proti izpadanju las za moške in ženske. Pomembna kakovost te zdravilne snovi je diferenciran pristop k zdravljenju alopecije pri moških in ženskah. Foltenski losjon za moške je sestavljen iz treh aktivnih komponent s sinergističnim delovanjem: Trikosakarid + biovitaminski kompleks + Zanthin. Trikosakarid je patentirana učinkovina, sestavljena iz mešanice šestih mukopolisaharidov, ki so fiziološke sestavine lasišča, kar omogoča popolno podobnost med zdravilno učinkovino in lasiščem. Trikosaharid ima sposobnost prodiranja v notranje plasti lasnega mešička in uravnava izmenjavo hranilnih snovi med krvjo in tkivi. Druga komponenta je prehranski kompleks biovitaminov, ki je mešanica vitaminov in aminokislin. In zadnja komponenta je Zanthin - učinkovit antioksidant rastlinskega izvora, ki je 500-krat bolj učinkovit od vitamina E. Šampon "Foltene Pharma za moške" vsebuje tudi trikosaharid, ki v kombinaciji z losjonom krepi terapevtski učinek. Losion "Foltene Pharma za ženske" deluje na podlagi sinergističnega učinka dveh aktivnih sestavkov: trikalgoksila (posebna snov, ustvarjena iz morskih alg, bogatih s polisaharidi) in biomineralnega kompleksa.

Tako je difuzna alopecija multifaktorialna bolezen, ki jo določa poligeni sistem, ki določa dedno nagnjenost, in sprožilne dejavnike, ki znižujejo prag te nagnjenosti. Raznolikost teorij presnovnih motenj in njihov učinek na lasni mešiček kaže na kompleksnost patogeneze te bolezni, kar včasih pojasnjuje nezadostno učinkovitost terapije..

Literatura

 1. Ruk A., Dauber R. Bolezni las in lasišča / Per. iz angleščine. M.: Medicina, 1985.528 s.
 2. Arabiyskaya E. R., Mikheev G. N., Moshkalova I. A., Sokolovsky E. V. Plešavost. Diferencialna diagnoza. Metode terapije // Serija "Knjižnica dermatovenerologa". Težava 7 / ed. E. V. Sokolovsky. SPb.: SOTIS, 2003.176 s.
 3. Adaskevič V.P., Myadel O.D., Tikhonovskaya I. V. Alopecia. M.: Medicinska knjiga; N. Novgorod: založba NGMA, 2000.192 str..
 4. Batkaev E. A., Gallyamova Yu. A. Kompleksni homeopatski pripravek "Selencin" pri zdravljenju telogenskega izliva // Bilten podiplomske medicinske izobrazbe. M., 2002. št. 3. P. 42–43.
 5. Batkaev E.A., Gallyamova Yu.A., Kantimirova Yu.A Homeopatski pripravki v praksi dermatologa: učbenik. M., 2006.30 s.
 6. Gadzhigoroeva A. G., Nechaeva N. P. Uporaba trihograma za oceno učinkovitosti zdravljenja izpadanja las // II Vseslovenski kongres dermatovenereologov, 2007. str. 52.
 7. Gadzhigoroeva A. G. Zdravljenje bolnikov s telogenskim izpadanjem las // Bilten dermatologije in Venereologije. 2004. Št. 4. P. 43–46.
 8. Gotovsky Yu. V., Perov Yu. F. Posebnosti biološkega delovanja fizikalnih dejavnikov majhnih in ultra nizkih intenzitet in odmerkov. Moskva: Imedis, 2000.192 s.
 9. Kolyuzhnaya L. D., Mikhneva E. N. Klinične in patogenetske značilnosti difuzne in androgenetske alopecije // Bilten dermatologije in Venereologije. 2003. Št. 1. P. 25–27.
 10. Mazitova L.. Vpliv endokrinih, presnovnih in kemičnih dejavnikov na izpadanje las in njihovo strukturo pri ženskah // Les Nouvelles Esthetiques. Ruska izdaja. 2002. št. 1. P. 40–42.
 11. Malova T. A. Vloga kršitev homeostaze mikroelementov v patogenezi razvoja alopecije pri otrocih // Problemi dermatovenerologije in medicinske kozmetologije na današnji stopnji. Vladivostok, 2005, str. 111–112.
 12. Margolina A. A., Hernandez E. I. Borba za lase. M.: 1999.102 s.
 13. Meng F.M., Oleinikova Yu.V Sodobni vidiki razširjenosti lasnih bolezni med prebivalstvom // Problemi dermatovenerologije in medicinske kozmetologije na današnji stopnji. Vladivostok, 2005, str. 167–170.
 14. Skalny A. Lasje - ključ do skrivnosti človekove individualnosti // Les Nouvelles Esthetiques. Ruska izdaja. 2003. Št. 4. P. 58–60.
 15. Savčenko VM Elementi v sledeh in vitamini za lokalno zdravljenje seborejske alopecije // Naravna farmakologija in kozmetologija. 2005. št. 4. P. 18–19.
 16. Samtsov A.V., Bozhchenko A.A.Androgenetska alopecija: nekateri vidiki motenj tkivne presnove aparata za lojnice in sodobni pristopi k njihovemu popravljanju // Clinical Dermatology and Venereology. 2007. Št. 4. P. 4–8.
 17. Suvorova K.N., Khvatova E. G. Klinični vidiki diagnostike v trihologiji. Eksperimentalna in klinična dermatokosmetologija. 2005. št. 2. P. 54–57.
 18. Olsen E. A. Motnja las // v Fitzpatrikovi dermatologiji v splošni medicini // McGraw-Hill. 1999. str. 729-749.
 19. Dawber R. P. R., Martimer P. S. Izpadanje las med obdelavo z litijem // Br. J. Dermatol. 1982; 107: 124–5.
 20. Headington J. T. Telogenski izliv. Nov koncept in pregled // Arch. dermatol. 1993; Mar, 129 (3): 356–63.

Yu.A. Gallyamova, doktorica medicinskih znanosti
Al Hajj Hassan Khaled
M. P. Chernyshova
RMAPO, Moskva

Difuzno izpadanje las pri ženskah: vzroki in zdravljenje

Moški najpogosteje trpijo zaradi hudega izpadanja las, zato plešavost tradicionalno velja za "moško" bolezen. Razlog za to delitev je posebnost v razliki v hormonskem ozadju predstavnikov različnih spolov. Izjema je razpršena alopecija, ki je bolj dovzetna za ženske..

Kaj je difuzno izpadanje las

To je stanje, pri katerem se izguba las pojavlja razmeroma enakomerno. Ta vrsta alopecije ne vodi do pojava izrazitih plešastih lis, saj je izguba obsežna.

Oblike in njihovi vzroki

Difuzno izpadanje las ima dve obliki, odvisno od simptomov..

Telogen

Oblika difuznega izpadanja las, ki se pojavlja veliko pogosteje kot druge. Razlikuje se po tem, da plešavost spremlja prehod približno 80% foliklov v stanje mirovanja, ki se imenuje tudi telogen. Zaradi tega lasje hitro izpadajo, novi lasje pa ne rastejo..

Obstaja več razlogov, ki izzovejo bolezen, praviloma so gospodinjski ali hormonski.

Tej vključujejo:

 • pogost stres;
 • motnje ščitnice;
 • nosečnost in poporodno obdobje;
 • jemanje zdravil, vključno s hormonskimi kontraceptivi;
 • hude bolezni;
 • neuravnotežena prehrana ali prehrana.

Zaradi izpostavljenosti provocirajočemu dejavniku lasje začnejo zelo hitro izpadati. Plešavost se začne skoraj dva tedna po pojavu prvih vzrokov.

Plešavost telogena zahteva intenzivno terapijo, ki v nekaterih primerih traja več mesecev. Zato, da izguba las ne postane kronična, je treba pravočasno odpraviti vzroke bolezni..

Anagenic

Oblika difuzne alopecije, za katero je značilna odsotnost inkubacijskega obdobja. Folikli s to boleznijo zaradi vpliva najmočnejših dejavnikov nanje ne morejo preiti v fazo mirovanja. Posledično lasje skoraj takoj izpadajo v fazi rasti, ki se imenuje anagen..

Obstaja več razlogov, ki vplivajo na nastanek bolezni, med njimi so:

 • radioaktivno sevanje;
 • zastrupitev z močnimi strupi;
 • kemoterapija.

Anagenska oblika lahko privede do popolne plešavosti, za to pa je za vpliv dejavnikov, ki prispevajo k izgubi, dovolj dva tedna.

Po popolnem izpadanju las se folikli začnejo spet razvijati. Akutna stopnja bolezni se pojavi enkrat na 2-3 leta.

Zdravljenje difuznega izpadanja las pri ženskah

Zdravljenje katere koli bolezni se mora začeti z odpravljanjem vzrokov za njen pojav. Šele z izpolnjevanjem tega pogoja lahko pričakujete učinkovit rezultat jemanja močnih zdravil..

Pred začetkom zdravljenja se morate posvetovati z zdravnikom, ki bo določil provocirajoči dejavnik in razložil, kako ga odpraviti. To zahteva:

 • pri diagnosticiranju stresa ali depresije pijte tečaj antidepresivov;
 • prenehajte jemati zdravila, katerih stranski učinki kažejo na možnost plešavosti. Če je mogoče, mora zdravnik izbrati enakovredno.
 • zdravljenje bolezni, ki vplivajo na zdravje las;
 • upoštevajte pravilen meni in prepoved katere koli diete;
 • očistite telo v primeru zastrupitve.

Če je razlog za pojav difuznega izpadanja las nosečnost in poporodno obdobje ali kemoterapija, potem morate počakati nekaj časa, da si telo opomore ali počakate do konca rehabilitacijskega obdobja.

Po odpravi glavnih dejavnikov, ki vplivajo na razvoj difuzne izgube las pri ženskah, je treba začeti obdobje obnove spalnih mešičkov. To je glavna razlika med difuzno in androgenetsko alopecijo, pri kateri folikli umrejo. Čez nekaj časa se bo na glavi pojavil puh, ki se bo v 3-9 mesecih spremenil v zdrave pramene.

Po tretmaju se lasje lahko spremenijo, na primer lahko postanejo temnejši ali od kodraste do gladke.

Najbolj priljubljena zdravila za izpadanje las

Preden začnete jemati zdravila, se morate za potrditev diagnoze posvetovati z zdravnikom.

Folikli z difuzno plešavostjo ne umrejo in po potrebni terapiji hitro okrevajo. Zato so zdravila za zdravljenje patologije usmerjena v povečanje rasti foliklov na mestu izpadlih.

Uporaba posebnih šamponov

Pri razpršeni plešavosti je priporočljivo uporabljati šampone, ki vključujejo:

Za zdravljenje so primerni naslednji šamponi:

 • Burdock. Sestava vključuje olje iz repinca (izvleček repinca). Šampon učinkovito obvladuje razpršeno izpadanje las in izboljša strukturo lasne gredi. Cena šampona z lončkom se začne od 150 rubljev, odvisno od proizvajalca.
 • Aleran. Šampon vsebuje: izvleček repinca, koprive, pantenol, kostanj. Aleranovi izdelki preprečujejo izpadanje las, hkrati pa spodbujajo rast novih. Cena šamponov Aleran se začne od 400 rubljev.
 • Ducray anaphase šampon. Sestava vključuje: ekstrakt ruskusa, vitamine skupine B (B5, B6, B8), tokoferol nikotinat. Šampon krepi stene krvnih žil, pospešuje prekrvavitev lasišča. Cena za Duphay anafazo se začne od 700 rubljev.

Vitamini za difuzno izpadanje las

 • Pantovigar je kompleksen izdelek, ki vključuje zdravilni kvas, vitamine skupine B (B1 in B5), cistin in beljakovine keratin - glavni gradbeni material kožnih prilog (las in nohtov). Prodano v kapsulah. Stroški se začnejo od 1700 rubljev.
 • Dihidrokvercetin je zeliščni antioksidant, ki deluje na aktiviranje kapilarnega krvnega obtoka v globokih plasteh lasišča. Poleg tega sredstvo stabilizira celične membrane struktur lasnih mešičkov in predelov pri koreninah. Prodano v kapsulah. Stroški se začnejo od 900 rubljev.

Postopki fizioterapije

Za povečanje učinka zdravil so predpisani dodatni postopki za zdravljenje difuzne plešavosti pri ženskah. Najučinkovitejši:

Uporaba ljudskih pravnih sredstev

Izdelki na osnovi naravnih sestavin pomagajo hitro obnoviti lase. Najbolj učinkovito:

 • Gorčična maska. Za pripravo boste potrebovali: gorčični prah - 50 g; voda - 150 ml. Namesto vode lahko uporabite zdravilno juho ali topel kefir. Gorčični prašek je treba napolniti z vodo, nato pa dobro premešati, dokler ne nastane kremasta zmes. Izdelek se nanese na lasišče, vztraja 30 minut, nato se spere s toplo tekočo vodo.
 • Pepper maska. Za pripravo morate vzeti: poprovo tinkturo - 10 ml; rumenjak - 1 kos; sladkor - 20 g; ricinusovo olje - 20 ml; limonin sok - 10 ml; naravni med - 15 ml. Rumenjak stepemo s sladkorjem, nato zmešamo vse sestavine in dobro premešamo. Izdelek se nanese na lasišče, vztraja 15 minut, nato se spere s toplo tekočo vodo.
 • Maska za kruh. Sestavine: rženi kruh - 1/2 štruce, voda - 1 liter. Najprej morate ločiti drobtino od rženega kruha, nato zavreti vodo in vanj naliti drobtino. Izdelek vztrajamo eno uro, nato pa stisnemo kruh. Nastalo tekočino je treba nanesti na korenine las, jih pustiti čez noč. Za povečanje učinka je priporočljivo, da glavo zavijete v brisačo ali šal..

Preventivni ukrepi

Pravilna prehrana

Glavni preventivni ukrep za pojav difuzne alopecije je upoštevanje racionalnega jedilnika. Neuravnotežena prehrana negativno vpliva na telo, kar vodi v pomanjkanje hranil, beljakovin, vitaminov in mikroelementov. S problemom nepravilne prehrane se najpogosteje srečujejo ženske, ki se izčrpajo z dietami. Močan padec teže negativno vpliva na zdravje telesa, njegovo poslabšanje vpliva na stanje las, namreč vodi v izpadanje las.

Če želite izključiti pojav difuzne alopecije, trihologi svetujejo začeti katero koli dieto z obiskom dietetika. Zdravnik najprej usmeri k pregledu, za opravljanje splošnih preiskav krvi in ​​urina, nato pa bo na podlagi pridobljenih podatkov pripravil uravnotežen jedilnik za vsak dan.

Duševno zdravje

Poleg spremembe prehrane je treba pozornost nameniti tudi stanju psihosomatskega sistema telesa. Pogosti stres, fizični in duševni stres, depresija vodijo k poslabšanju splošnega stanja, kar pri ženskah izzove izpadanje las ali razpršeno alopecijo. Če želite odpraviti ta vzrok bolezni pri prvih manifestacijah stresa, se morate posvetovati z nevropsihiatrom, ki bo pomagal normalizirati psihoemocionalno stanje. Ženske smo čustvene osebnosti, zato pogosto trpijo zaradi živčnih motenj. Da ne bi izzvali živčnega preobremenitve, se morate držati več preprostih in učinkovitih pravil:

 • ne biti preobremenjen v službi in doma, pri čemer upoštevajte ravnotežje med delom in počitkom;
 • obiskovati psihološke treninge čim pogosteje;
 • delajte vaje zjutraj;
 • pojdite na fizioterapevtske postopke, da obnovite telo;
 • jemljite zeliščne in farmakološke adaptogenove.

Redni obiski zdravnika

Drugi preventivni ukrep je spremljanje zdravja. To velja predvsem za pravočasno zdravljenje kroničnih ponavljajočih se bolezni, ki izzovejo oslabitev imunskega sistema. Najpogosteje je difuzno izpadanje las pri ženskah povezano z okvaro ščitnice. Zato preprečevanje plešavosti vključuje redne obiske terapevta, endokrinologa, gastroenterologa. Poleg tega je treba enkrat letno opraviti popoln pregled, ki ne vključuje samo standardnih testov..

Pravilna nega las

Če želite izključiti alopecijo, morate resno vzeti higieno glave. Nepravilna nega lahko privede do vnetja kože. Znaki nastanka vnetja so: srbenje, pordelost, močno izpadanje las. Ko se pojavijo prvi simptomi, se je nujno treba posvetovati s trihologom.

Higiena lasišča je sestavljena iz uporabe primernih šamponov in balzamov, izbranih glede na vrsto las. Ne pozabite na dodatno zaščito in prehrano z maskami, balzami in razpršili, ki bodo preprečili negativni vpliv okolja.

Najpomembnejše, da preprečite izpadanje las, je redno spremljanje ponovnega poraščanja..

Najpogosteje je alopecija povezana s kršitvijo obnove koreninskega sistema. Če želite preveriti stanje las, morate narediti več manipulacij:

 • Narišite raven del in preštejte število dlačic, ki se nahajajo v polmeru 5 cm.
 • Če obnova ni motena, bi moralo biti na tem območju približno 15 novih rastočih dlačic..
 • Če je las manj, je potrebno posvetovanje s trihologom. Na začetni stopnji začetka difuzne alopecije je zdravljenje veliko lažje, ne zahteva visokih stroškov.

Drug ukrep preprečevanja lahko pripišemo jemanju trikotoksičnih in hormonskih zdravil le, kot jih predpiše zdravnik, saj slabo vplivajo na rast las. Po jemanju takšnih zdravil je potrebno opraviti tečaj obnove telesa, ki vključuje različne postopke.

Difuzno izpadanje las lahko izkusijo ženske vseh starosti. Samozdravljenje je neučinkovito, razen v primeru, ko pride do reaktivne plešavosti. Da bolezen ne bi škodovala videzu, se ob pojavu prvih znakov izgube morate obrniti na trihologa in opraviti celovito zdravljenje.

Difuzna alopecija: simptomi, vzroki, zdravljenje

Tema difuzne alopecije je precej široka - za to diagnozo so primerne vsaj 3 oblike alopecije: androgena alopecija pri ženskah, prava difuzna alopecija (izguba las iz telogena) in difuzna alopecija, ki jo povzročajo različne motnje v človeškem telesu. Vasilij Viktorovič Firsov, kozmetolog-dermatovenerolog, nam je povedal več o bolezni.

Ta praksa se je razvila zaradi dejstva, da še vedno nimamo soglasja o razlagi na primer androgenetske alopecije pri ženskah - ko ugotovimo to bolezen, malo ljudi napiše takšno ime. Pogosteje uporabljamo isti izraz - "difuzna alopecija". Od tod tudi težave - s takšno diagnozo specialisti obravnavajo, kot pravijo, kdo je v tem, kar je veliko.

Glavni simptom difuzne alopecije je velika količina izpadanja las. Izpadejo natančno na lasišču (nikjer na telesu) in enakomerno izpadejo. To je bistvena razlika od na primer žariščne alopecije, pri kateri lasje izpadajo na nekakšnih "žariščih" - ovalnih predelih. Z difuzno alopecijo zelo pogosto lasje postanejo rahli, krhki in postanejo zelo tanki, kar bolniki zelo dobro opazijo - kakovost las se dramatično spremeni na dotik. Zato v tem primeru ocenjujemo izgube tako, da dodamo 2 dejavnika - izgubo kakovosti in zmanjšanje količine. Simptomi so tako zelo živahni, da lahko izkušen zdravnik diagnosticira to bolezen s preprostim vprašanjem: so vam prijatelji povedali, da imate manj las??

Če je odgovor pritrdilen, v večini primerov pomeni razpršeno alopecijo. Skrivnost je preprosta - izguba na primer 30% las je praktično nevidna drugim ali pacientu samemu. Tu sklepamo, da so skupne izgube znašale približno 50%. Mogoče še več. In to je zelo značilen znak te posebne bolezni..

Pri praskanju ali umivanju las veliko ljudi odkrije difuzno alopecijo. Na primer, zdrava oseba, ki nima težav z lasmi, v povprečju izgubi od 5 do 10 dlak na ščetkanje. Česamo se 3-4 krat na dan (tudi v povprečju), skupna izguba las na dan pa bo do 150 dlak. To je normalno. Toda izguba las pri ljudeh z razpršeno alopecijo je seveda veliko bolj resna - to je še posebej opazno pri ljudeh z dolgimi ali temnimi lasmi. Če je izpadanje las, na primer po pranju, več kot 150 - to je strop, in to ni več normalno.

Difuzna alopecija v njenih različnih manifestacijah je vedno večfaktorski proces. Te bolezni ne moremo povezati samo z eno motnjo v telesu, ker kombinacija vzrokov vodi k razpršeni alopeciji. Na primer, ni mogoče reči, da bosta peptični ulkus ali kronični gastritis nujno privedla do izpadanja las, vendar pa lahko v kombinaciji z drugimi dejavniki odločilno vlogo igrajo te bolezni. Enako velja iz drugih razlogov - na primer lasje (in videz na splošno) zelo škodujejo uničevalnemu življenjskemu slogu. To niso prazne besede - veliko ljudi povsem zavestno živi na ta način in v trenutku, ko pridejo k specialistu in so presenečeni nad stanjem svojih las, se sliši nekoliko nenavadno. Konec koncev takšen življenjski slog povzroča veliko različnih težav in motenj, kar bo skupaj služilo kot razlog za razvoj te bolezni..

V številnih publikacijah strokovnjaki lahko prosto opisujejo vzroke difuzne alopecije. "1 - stres, 2 - hormonske motnje, 3 - bolezni notranjih organov." Toda takšna delitev ni zelo pravilna, saj pogosto popolnoma (ali relativno) zdrave ljudi, ki nimajo podobnih težav, pogosto zdravimo z difuzno alopecijo.

Priporočljivo je čim prej diagnosticirati difuzno alopecijo in to lahko stori le specialist. Še več, to zmore tudi brez testov - triholog je za to triholog, tako da lahko po zunanjih znakih razlikuje lasne bolezni. Če opazimo redčenje las v fronto-parietalni coni, je to androgena alopecija, če so poškodbe žariščne, če pa lasje enakomerno izpadajo, so razpršeni. Najpomembneje je, da bolezen čim bolj natančno določimo, saj včasih bolniki z difuzno alopecijo lahko leta prehajajo od enega specialista do drugega. To je boleča tema, saj pogosto pacienti prihajajo k specialistom, ki očitno opazijo difuzni proces pred njimi, diagnosticirajo androgeno alopecijo in bolnike zdravijo zaradi napačne stvari. Na primer, glavno zdravljenje androgene alopecije je uporaba antiandrogenih zdravil (iz skupine hormonskih kontraceptivov). Ko se uporabljajo, se najprej pojavi viden učinek in včasih imajo pacienti celo srečo - uspejo doseči dovolj dolgo remisijo. A to ne gre vedno naprej in po nekaj mesecih jemanja teh zdravil se telo prilagaja (navsezadnje vsako delovanje na telo povzroči nasprotovanje), lasje pa še naprej izpadajo. Čeprav nekdo navaja to kot dar usode v nekaj mesecih, ko izguba las ne moti - sliši se kot medicinski cinizem, ampak v resnici je..

Odkrivanje bolezni s strani specialista je naslednje:

1. Vizualni pregled

Kot sem že rekel, bo izkušeni zdravnik med vsemi drugimi možnostmi zlahka opazil razpršeno alopecijo. Seveda med pregledom zdravnik komunicira s pacientom - najprej morate ugotoviti, za katere kronične bolezni trpi / ne trpi, kateri specialisti splošnega / ozkega profila so ga opazili, kdaj se je nazadnje posvetoval z zdravnikom in iz katerega razloga. To je izredno pomembno. Na primer pri pacientkah vedno določimo, kdaj je imela zadnji obisk pri ginekologu.

Postopek se izvaja s posebnim instrumentom - trihoskopom, ki je neke vrste mikroskop lasišča..

3. Mikroskopija korenine las

Ne vedno in ne vsi. Izkušnje kažejo, da ta postopek ni potreben - ponuja zelo malo informacij. Namesto tega potrjuje tisto, kar je zdravniku že očitno.

4. Imenovanje dodatnih metod pregleda

Obstaja standardni nabor testov za pregled bolnikov z difuzno alopecijo - to je popolna krvna slika, biokemija in potreben minimum hormonov (ščitnica, ženski spolni hormoni itd.). V to nujno vključimo vse teste za latentno pomanjkanje železa, preučimo raven cinka v krvi, kazalnike prostega testosterona v ženskih spolnih hormonih in presnovka testosterona (DHEA sulfat). To je nujen minimum pregleda, vendar tudi po tem, ko zdravnik morda meni, da je potrebno bolnika poslati k sorodnemu specialistu.

Najpogosteje je ta specialist endokrinolog. Z gastroenterologom sodelujemo le v primeru poslabšanja gastroenteroloških težav - če ima bolnik peptični ulkus, vendar upošteva vse predpise zdravljenja, ga nima smisla voziti k zdravnikom. Toda endokrinolog ima ugotovitve - na primer včasih ljudje ne vedo, da imajo zmanjšano ali povečano funkcijo ščitnice, navsezadnje pa oboje neposredno vpliva na kakovost in količino las.

Rad bi poslal nekaj pacientov k psihologu. Ne, difuzna alopecija pri njih ne povzroča psiholoških težav, čeprav pogosto vplivajo tudi na razvoj bolezni. Bistvo je bolnikovo stanje, ki se zaradi skrbi zaradi izpadanja las pogosto spreminja. To je začaran krog, saj je eden najmočnejših dejavnikov, ki povzroča alopecijo, stres - nevro-čustvena preobremenitev. Pojav bolezni vodi v še večje psiho-čustvene izkušnje, ki pa postopek še poslabšajo.

Kljub dejstvu, da izpadanje las v kakršni koli obliki ne ogroža človekovega življenja na noben način (razen v skrajnih primerih, ko je postopek povezan s kronično / akutno zastrupitvijo ali hudo poškodbo notranjih organov), bolezen povzroči zelo resne izkušnje pri veliki večini bolnikov, ki iščejo pomoč... In to seveda močno vpliva na kakovost življenja teh ljudi. Nesmiselno je naslavljati želje, da težave ne odlašajo in čim prej odidejo k specialistu - skoraj vsi pacienti najprej poskušajo težavo rešiti sami. Toda ravno zdravljenje bolezni se začne pri specialistu, ki bo hodil s pacientom vse tako, kot sem opisal zgoraj. Pacient bo imel možnost doseči stabilno remisijo in premagati napredek difuzne alopecije - sama poznam iz izkušenj veliko različnih primerov, uspešnih in ne tako, o katerih bom govorila v naslednjem članku.

Difuzna alopecija: ugotovljeno zdravljenje

Z plešavostjo lasje izpuščajo najpogosteje med pranjem in česanjem, število izgubljenih dlačic lahko doseže tristo na dan. To je posledica dejstva, da so korenine dlake dlje časa v stanju mirovanja in prezgodaj odmrejo. Najmanjši fizični vpliv (pri pranju ali česanju) je dovolj za takojšnjo izgubo. Ne bi se morali bati te situacije, treba je ukrepati in se obrniti na strokovnjaka. Trenutno se pogosteje pojavljajo primeri difuzne alopecije (ali difuznega izpadanja las). Žal je ta bolezen resna s slabo prognozo, pogovorimo se podrobneje..

Difuzno izpadanje las je enakomerna izguba pramenov po celotni glavi, ponekod pa tudi po celotnem telesu.

Lasni mešiček in moški hormon

Najpomembnejši vzrok difuzne alopecije je povečana občutljivost lasnih mešičkov na dihidrotestosteron. Prizadeti so tako moški kot ženske..

Poleg tega naslednji dejavniki povzročajo difuzno izgubo pramenov:

 • hud stres;
 • dolgotrajne nalezljive bolezni;
 • prehrana, ki je slaba z beljakovinami, železom, cinkom, selenom;
 • jemanje antidepresivov, antibiotikov, kemoterapije in kontracepcijskih zdravil;
 • motnje delovanja ščitnice;
 • kršitev hormonskega statusa (na primer zmanjšanje estrogena pri bolezni jajčnikov).

Ženske so tarča alopecije

Ta bolezen prizadene ženske pogosteje kot moški. V naprednih primerih ženska glava spominja na perut: enojne dlake so na skoraj plešavi glavi. Težko je diagnosticirati bolezen zaradi podobnosti z androgensko alopecijo. Da bi prepoznali razpršeno izpadanje las, triholog pregleda glavo na vnetne kožne procese, enakomerno rast las, gladkost in krhkost lasne gredi.

Obstajajo tri oblike difuznega izpadanja las pri ženskah

 • Androgenetski;
 • Po obliki traku;
 • Po obliki gnezda.

V tem primeru difuzno izgubo pramenov povzroči visoka občutljivost na dihidrotestosteron. Z androgenim tipom se v ženskem telesu pojavi hormonska motnja, ki se lahko manifestira z nizkim glasom in prekomerno rastjo las po telesu, kršitvami jajčno-menstrualnega cikla, aknami na obrazu in seborejo. Začne se s pojavom plešastih obližev na čelu in templjih, kot plešavost moškega vzorca, s poznejšo izgubo vseh las. V primeru plešavosti ženskega vzorca je koža z izpadlimi lasmi vidna na mestih ločevanja las in vzdolž ločil. Postopoma število trakov raste in napolni celotno glavo.

Difuzno izpadanje las pri gnezdečih ženskah se ne razvije tako hitro kot pri drugih vrstah. Pri popolnoma zanemarjenih razmerah gnezdo, ki se je začelo, začenši pri krošnji, pokriva celotno glavo in dlake enakomerno tanjšajo.

Značilnosti telogenega izpadanja las

Za izgubo telogena velja, da je alopecija, ki se v določenih časovnih obdobjih intenzivira, to je, da lasni mešiček hitro preide iz stopnje rasti (anagen) v stopnjo mirovanja (telogen), torej da so lasni mešički v stanju "čakanja". Poleg glavnih vzrokov lahko difuzno izgubo las iz telogena izzove izpadanje telogena, nosečnost, travmatične poškodbe možganov, operacijo pod splošno anestezijo in umik kontracepcijskih sredstev.

Zanimivo je, da se je takoj po prenehanju negativnega vpliva patologije ali vira stresa upočasnilo izpadanje las in spet se je začela rast las. Za trihologe pojav novih dlačic vzdolž linije rasti pomeni prehod lasnih mešičkov v fazo rasti in velja za ugoden znak za okrevanje..

Pogosto govorijo tudi o takšnem konceptu, kot je difuzno izpadanje las nehormonske etiologije. To pomeni manj pogoste vzroke, to je alopecija, ki jo povzročajo stres, virusne in bakterijske okužbe, jemanje citostatikov in antibakterijskih zdravil.

Diagnostika je osnova kompetentne terapije

Z postavljeno diagnozo se ne morete odlašati z začetkom zdravljenja, ker bolezen hitro napreduje in po nekaj mesecih lahko ostanete popolnoma brez kodrov. S pravočasnimi sprejetimi ukrepi se po 2-3 mesecih izguba kodrov ustavi, po 8-9 mesecih terapije pa zrastejo novi lasje.

Če triholog vzpostavi povezavo med difuzno izgubo pri ženskah in hormonskimi vzroki, se nato imenujejo posvetovanja z ginekologom (za izključitev patologije jajčnikov), endokrinologom (za izključitev patologije ščitnice) in terapijo, usmerjeno v zmanjšanje občutljivosti na dihidrotestosteron. Dobre rezultate v diagnostiki so pokazale spektralne analize, ki omogočajo določitev vsebnosti elementov v sledovih v notranjih medijih telesa..

Plešavost je lahko premagana

Pri zdravljenju difuzne alopecije te bolezni le malo ljudi pričakuje svetle napovedi. Če je še vedno mogoče aktivirati rast novih dlak, potem je že mrtvih foliklov mogoče vrniti v življenje. Eno vodilnih področij zdravljenja je zmanjšanje občutljivosti lasnih mešičkov na moške spolne hormone. Iz zunanjih sredstev so se preparati linije Regene na osnovi Minoksidila dobro izkazali. Aktivno se predpisujejo tudi metode fizioterapije (darsonvalizacija, elektroforeza), pomirjevala (če obstaja povezava s stresom), kozmetologija (mezoterapija, masaža), akupunktura, terapevtski šamponi in losjoni..

Skupno vsem vrstam alopecije je zdravljenje z imunomodulatorji, drgnjenje kože z losjoni in razpršila na naravni osnovi, vnos vitaminsko-mineralnih kompleksov (z obvezno vsebnostjo vitaminov skupine B, cinka, selena, železa, kalcija) v notranjosti. Kot pomožno zdravljenje lahko poskusite metode tradicionalne medicine. Če želite to narediti, je koristno narediti maske s tinkturo rdeče paprike, gorčice, čebulnega soka, pa tudi lase sperite z decokcijami hrastovega lubja, kore korenine in kamilice.

Zdravljenje difuzne alopecije pri ženskah je nekoliko drugačno. Najprej hormonsko nadomestno zdravljenje s korekcijo hormonskega ozadja, odpravljanje manifestacij moških sekundarnih spolnih značilnosti (rast las, grobost glasu, zmanjšan libido), pa tudi normalizacijo dela jajčnikov. Ker je žensko difuzno izpadanje las težko zdraviti, se zatečejo k laserski terapiji (vsaj 10 postopkov), močnih mask (terpentin, čebula, poper, vodka), ultrazvočnih glavnikov. Ob ugotovljeni neučinkovitosti teh tehnik je smiselno presaditi dlako na mestih plešavosti iz okcipitalnega pasu (tu folikli niso občutljivi na dihidrotestosteron).

Z uspešnim zdravljenjem difuznega izpadanja las morate biti v prihodnosti na preži, da preprečite morebitne recidive. Da se izognete recidivom, boste morali popolnoma opustiti curling las, zlorabo barvanja in styling s sušilcem za lase. Difuzna alopecija ni tako enostavna, kot se zdi, zato ne samozdravite z nepreverjenimi sredstvi in ​​se obrnite na strokovnjaka.

Znaki difuzne alopecije in njenega zdravljenja

Povečana izguba las ni le kozmetična pomanjkljivost, ampak kaže tudi na številne številne bolezni. Najpogostejša vrsta plešavosti se imenuje difuzna alopecija. Bolezen se pojavlja tako pri moških kot pri ženskah. V obdobju bolezni je celotno lasišče prekrito s prizadetimi žarišči. To razlikuje difuzno alopecijo od drugih oblik bolezni. Ob prvih simptomih bolezni morate poiskati zdravniško pomoč..

Značilnosti težave

To je patologija, za katero je značilno izpadanje las najprej pri ločenju, nato pa plešavost pokriva celotno glavo. Značilnost bolezni je, da lasje izpadajo skupaj s čebulicami. In tiste dlačice, ki niso izpadle, so pa prizadele folikle, tvorijo plešaste lise. Treba je opozoriti, da nepravočasno zdravljenje ogroža izgubo vseh las.

Plešavost prizadene do 40% prebivalstva. Pomembno je, da se patologija vse pogosteje opaža pri ženskah in ni le kozmetična pomanjkljivost, ampak v večini primerov vodi v resen psihološki stres..

Razvrstitev in lokalizacija

Difuzna alopecija po naravi manifestacije je razdeljena na dve vrsti:

S telogeno alopecijo dlaka v določenih trenutkih, ko folikul preneha rasti in vstopi v fazo mirovanja (telogen), hitro izpada. Dlačice se odlepijo od čebulic in izpadejo. Ta vrsta bolezni poteka skozi več stopenj razvoja:

 1. Razlog za pojav prve stopnje je vpliv zunanjih in notranjih negativnih vplivov. Čebulice, ne da bi prestale stopnjo rasti, preidejo na naslednjo, zaradi česar izpada ogromno dlačic.
 2. Druga stopnja se pojavi po intenzivni rasti las (anagen fazi). Pojavi se pri ženskah po rojstvu otroka, ko mati začne intenzivno izgubljati kodre. Razlog za to je hormonsko neravnovesje med nosečnostjo, ko čebulice iz aktivne rasti ne preidejo v fazo mirovanja in po porodu takoj vstopijo v to..
 3. Kratek stadij rasti, ko lasje ne morejo zrasti, saj so zelo krhki.
 4. Počivalna faza, dokončanje stopnje rasti.
 5. Pozno zaključek mirujočega obdobja. Značilno za ljudi, ki živijo na območjih, kjer je dolžina dneva zelo kratka.

Med telogeno alopecijo je proces izgube dolg, od enega meseca do leta in traja, dokler se ne odpravi vzrok, ki je povzročil to patologijo. Če se ne lotite zdravljenja, se bolezen spremeni v kronično stopnjo in vodi v popolno plešavost..

Za anagenski tip alopecije je značilna nenadna plešavost po celotni glavi. Pojavi se po jemanju močnih zdravil, izpostavljenosti sevanju in prevelikih količin retinola v telesu. Zaradi vseh teh dejavnikov se dlake tanjšajo in prenehajo rasti. Najprej izpadajo lasje, ki v času počitka prehajajo iz aktivne rasti, kasneje pa v fazi počitka preostali del izpade..

Vzroki za pojav

Obstaja več različnih razlogov, ki lahko izzovejo pojav te vrste alopecije. Tu je nekaj takih:

 • Zdravila. Velik odmerek zdravil lahko privede do anogenske vrste alopecije, šibek odmerek pa lahko povzroči telogeno. Seznam nevarnih zdravil vključuje zdravila iz sedmih skupin: retinoidi, citostatiki, ki zmanjšujejo strjevanje krvi, zdravila za zdravljenje ekstrapiramidnih motenj (antiparkinsonijev), antikonvulzivni barbiturati, zaviralci alfa in beta, zaviralci receptorjev histaminskih receptorjev.
 • Nalezljive bolezni. Kot posledica predhodne bolezni, ki jo povzroči okužba, se lahko hitro začne izguba las. Pojav alopecije izzovejo naslednje nalezljive bolezni: tuberkuloza, gripa, pljučnica, sifilis in druge. Tudi pri bolnikih z okužbo z virusom HIV se hitro izgubi las..
 • Pomanjkanje hranil. Razvoj IDA (anemija pomanjkanja železa) v telesu negativno vpliva na rast las. Plešavost nastane zaradi pomanjkanja selena in silicija v telesu, brez katerih lasje postanejo tanjši in bolj krhki. Pomanjkanje cinka vodi tudi do počasne rasti las. Zaradi pomanjkanja beljakovinske hrane v prehrani lasje prenehajo rasti, žarnica v premeru pa se znatno zmanjša. Poleg plešavosti lahko pomanjkanje beljakovin vodi do črevesnih bolezni, presnovnih motenj.
 • Kronične bolezni. Bolezni imunskega sistema, luskavica, eritroderma prispevajo k plešavosti.
 • Psihosomatske motnje. Pogoste stresne situacije, operacije, depresija, tesnoba lahko izzovejo tudi bolezen.

Simptomi difuzne alopecije

Ne glede na starost in spol se med alopecijo pojavi delno ali popolno izpadanje las.

Pri ženskah se začne vzdolž razreza, ki je videti kot trak. Hkrati začnejo lasje izpadati na vrhu glave. Če se zdravljenje ne začne, bodo na glavi ostale majhne dlake, ki spominjajo na puhasto dlako. Pri predstavnicah žensk ima menstrualni cikel posebno vlogo. Njegova kršitev vodi ne le do plešavosti glave, temveč tudi do povečane rasti las na obrazu in rokah..

Pri moških je difuzna alopecija pogosta bolezen. Le pri samcih se bolj grobo manifestira. V kratkem času moški postanejo popolnoma plešasti. Izliv se začne od vrha in glave in seže do templjev, medtem ko dlake postanejo tanjše in lomljive.

Pri otrocih je alopecijo težko diagnosticirati, saj so njihovi lasje do enega leta zelo tanki in še ne pokrivajo celotne glave..

Diagnostika

Zdravnik lahko prepozna patološko plešavost s pregledom pacientove glave ali po številu dlačic na glavniku za česanje.

Da se ne dvomi v pravilnost diagnoze, se pacient usmeri na enega od naslednjih postopkov:

 • trihoskopija,
 • fototrihogram,
 • analiza las za elemente v sledovih,
 • laboratorijski testi.

Diagnozo bolezni je treba opraviti pravočasno. Tako boste lahko našli vzrok in preprečili zaplete..

Terapevtsko zdravljenje

Za odpravo glavnega vzroka patologije je predpisano terapevtsko zdravljenje. V kompleksu se široko uporabljajo pripravki lokalnega delovanja, ki pomagajo izboljšati delovanje mikrovaskularne kože lasišča. To so vse vrste krem, mask, gelov in razpršil na osnovi zdravilnih zelišč..

Poleg tega v farmacevtski industriji obstajajo številni izdelki, ki pomagajo krepiti in zgostiti lase. Sem spadajo vitaminski pripravki, ki krepijo telo, ki jih je treba jemati z neuravnoteženo prehrano. Tej vključujejo:

 1. Rinfoltil. Zeliščni sestavni deli, elementi v sledovih in aminokisline, ki so vključene v sestavo, opravljajo obnovo in prispevajo k aktivni rasti las.
 2. Fitoval. Uporablja se ne samo za obnovo in krepitev las, temveč tudi za nohte. Dodeljeno, če je plešavost povezana z boleznimi centralnega živčnega sistema.
 3. Strokovnjak za lase. Aminokisline, ki jih vsebuje pripravek, zagotavljajo hitro rast las, preprečujejo razvoj difuzne alopecije.

Fizioterapija

Fizioterapija je učinkovito zdravljenje alopecije iz več razlogov:

 • učinek na lasišču se izvaja točkovno,
 • ne povzroča alergijskih reakcij,
 • povečuje trajanje remisije,
 • ne škoduje zdravju,
 • sposobnost uporabe v kompleksu.

Seznam fizioterapevtskih postopkov, ki se uporabljajo za difuzno alopecijo:

 1. Električna stimulacija. Pozitiven rezultat dosežemo z delovanjem električnih tokov različnih polarnosti na stene krvnih žil. Med postopkom se spodbuja prekrvavitev in obnovi delovanje lasnih tkiv.
 2. Darsonvalizacija (elektroforeza). Med sejo se droge injicirajo pod kožo. Toda te metode ni mogoče uporabiti za suhe in krhke lase..
 3. Lasersko zdravljenje. Med sejo se infrardeči žarki usmerijo ne samo na kožo, temveč tudi na žile. Tečaj ima do 10 sej.
 4. Krioterapija. Metoda temelji na vplivu na lasišče z uporabo tekočega dušika. Izboljša prekrvavitev, kar pospešuje hitro rast las.
 5. Akupunktura. V procesu akupunkturne metode se aktivno deluje na živčne končiče, kar pomaga izboljšati in okrepiti lasne mešičke..
 6. Ozonska terapija. Postopek poteka na več načinov. Kisik se vbrizga ali lasje zdravijo s posebnim zdravljenjem. Kot rezultat, so korenine nasičene s kisikom in vnetje lajša..
 7. Parafinska terapija. Segreti parafin, zavit v plastično vrečko, se nanese na lasišče. To spodbuja povečano prekrvavitev in nasičenost foliklov s koristnimi snovmi..

Terapija z zdravili

Obstaja veliko zdravil, ki spodbujajo rast las in lahko preprečijo razvoj alopecije. Katero zdravilo je najučinkovitejše za zdravljenje, lahko ugotovi le zdravnik. V večini primerov so predpisani naslednji:

 1. Cromakalin. Izvaja regenerativno funkcijo lasnih korenin, spodbuja njihovo hitro in obilno rast. Zdravilo je del različnih šamponov in mask.
 2. Minoksidil. Zasnovan za prebujanje mirujočih žarnic. Med jemanjem zdravila pride do vazodilatacije, zaradi katere se izboljša pretok krvi, korenine dobijo zadostno prehrano, kar pospešuje rast las. Tečaj zdravljenja traja 1 leto..
 3. Esvicin. Orodje, ki vsebuje hranila, se jemlje ne samo znotraj, ampak tudi zunaj. Učinkovit pripravek, ki ne samo pomaga zaustaviti izpadanje las, ampak tudi naredi lasne mešičke debelejše.
 4. Finasterid. Izdelano v obliki tablet, namenjeno samo moškim. Prve pozitivne rezultate opazimo po treh mesecih redne uporabe.

Folk pravna sredstva za zdravljenje alopecije

Z difuzno alopecijo so učinkovite alternativne metode zdravljenja. Če med diagnostičnim postopkom ni bilo razkrito, da se je alopecija pojavila po porodu ali operaciji, potem lahko poskusite ne uporabljati zdravil, temveč storiti z ljudskimi zdravili. Najučinkovitejši izdelki za zdravljenje alopecije so:

Vsi ti izdelki ugodno vplivajo na rast las, lahko prebudijo mirujoče žarnice..

Za obnovo las je priporočljivo uporabljati maske, decokcije in infuzije:

 1. Maska iz česna in popra Maska vsebuje dva močna sredstva. Najprej morate teden dni v lasišče vtreti infuzijo popra v alkoholu. Naslednjih sedem dni morate česen zdrobiti v kožo. Trajanje zdravljenja je 60 dni. Če vzrok alopecije ni hormonsko neravnovesje, potem bo to zdravljenje v kratkem času obnovilo pramen las..
 2. Čebulna maska. Ta maska ​​je najlažje in najhitrejše sredstvo za boj proti izpadanju las. Če ga želite pripraviti, morate vzeti čebulo in jo zviti v mlinčku za meso. Čebulni česen s sokom vtrite v korenine las, dajte na krpo klobuk. Po uri se speremo z vodo. Maska deluje kot dražilno na kožo, kar pospešuje pretok krvi, folikli pa prejemajo veliko hranilnih snovi.
 3. Maska iz repinega olja Končano olje kupimo v lekarni in ga nanesemo na kožo, zavijemo v brisačo in hranimo do 40 minut. Nato sperite in glavnik. Dovolj je, da postopek nenehno izvajate dvakrat na teden. Rezultat vas ne bo čakal.
 4. Solna maska. Vtrejte malo morske soli v lasišče. Po 20 minutah vse sperite. Postopek se izvaja enkrat na teden. Po mesecu dni se bodo začele opazne izboljšave.
 5. Kefirjeva in gorčična maska. Potrebovali boste kozarec kefirja (2,5%), jajčni rumenjak, gorčični prah 1 žlica. l. Mešanico mešanih sestavin nanesite na umazane lase. Zamotajte glavo s plastiko. Po 20 minutah sperite masko in nanesite hranljivo sredstvo (balzam).
 6. Dekocija cvetov repinca in kalendule. Korenček repinca (30 g) in cvetovi kalendule (20 g) nalijemo vodo (1 liter), zavremo. Ohlajeno juho odcedite in z masažnimi gibi vtrite v kožo. Postopek ponavljajte vsake tri dni..
 7. Tinktura koprive. Zdrobljene liste koprive prelijemo z vrelo vodo in vztrajamo 5 ur. Izperite lase s napeto infuzijo.
 8. Maska za okrepljeno rast z Dimeksidumom. Zmešajte žlico olja iz borovega olja z oljem grenivke (5 kapljic), dodajte vitamina A in E (čajna žlička vsaka). Segrejte in dodajte dimeksid (1 tsp). Nanesite na lasišče in zdravite eno uro. Preživite enkrat na teden mesec dni. Dimeksid učinkovito vpliva na rast las in v kombinaciji z vitamini in olji neguje in nasičuje korenine s hranili.

Preprečevanje bolezni

Najprej morate odpraviti vse vzroke, ki povzročajo simptome te bolezni:

 1. Uravnotežite svojo prehrano z zdravimi izdelki za lase.
 2. Občasno jemljite vitaminski kompleks, zlasti jeseni in spomladi.
 3. Izogibajte se stresnim situacijam.

Za rešitev težave je treba izvesti številne preventivne postopke:

 1. Masaža lasišča. Izboljša krvni obtok in prekrvavitev, zaradi česar so mešički nasičeni s kisikom, uporaba zdravilnih olj pa prispeva k njihovi obogatitvi s koristnimi komponentami.
 2. Uporaba ljudskih pravnih sredstev. S pravim pristopom lahko tradicionalna medicina prinese pomembne koristi.
 3. Pravilno pranje las.
 4. Nosite klobuke, ki morajo biti udobni.

Zapleti

Če zdravljenja ne začnete pravočasno in težave ignorirate, lahko to povzroči številne zaplete:

 • alopecija se lahko razširi na druga področja telesa,
 • lasje bodo izpadli brez možnosti okrevanja,
 • estetska pomanjkljivost, ki povzroča veliko težav.

Ne smemo pozabiti, da je uspešno zdravljenje difuzne alopecije možno le v začetnih fazah, v napredni fazi pa bolezen vodi do resnih zapletov..

Napoved

Čim prej se je treba posvetovati z zdravnikom in ugotoviti glavni vzrok bolezni. Samo odprava vzroka lahko privede do pozitivne prognoze in omogoči začetek zdravljenja bolezni v zgodnji fazi. V nasprotnem primeru lahko tudi po pravilnem in uspešnem zdravljenju ostane plešavost, na kateri ne bo več mogoče obnoviti lasnih mešičkov, ki so med boleznijo izumrli..