Vabimo vas osebno! :)

Če želite objaviti odgovor, se morate prijaviti ali registrirati

Objave [1]

1 Tema od olia 2013-05-15 21:45:23

 • olia
 • Skrbnik
 • Neaktivno
 • Registrirano: 2012-09-21
 • Objave: 237

Tema: Cink piriton

INCI: Cink piriton.
Sinonimi: cink-pirion, cink omadin, 1-hidroksipiridin-2-tion cink, Z.P., ZnPT, ZnPTO, cink-piridinetion, cink-2-piridinetiol-N-oksid, bis- (2-piridil) cink - 1,1-dioksid, bis- (1-hidroksi-2 [1H] -piridin-tionato-0, S) cink.
Farmakološka skupina: Dermatotropna zdravila.
Videz: bel ali rumenkast kristalni prah.
Vonj: blag.
Tališče: Čista raztopina cinka in piriona se topi pri 240 ° C (464 ° F) z razpadom.
Topnost: Cink-Pirion rahlo topen v vodi.
Pri pH 7 in 20 ° C (68 ° F) je topnost 10-20 ppm. Topnost se dvigne na 35-50 ppm pri pH 8. To je razlog, da se Zinc-Pyrion uporablja izključno v šamponih in losjonih. Topnost cinka-piriona v organskih topilih je bistveno boljša.
Vsebnost cinka: 19 - 22%.
pH (5% suspenzija pri vodnem pH 7): 6,5 - 9,0.

Opis:
Cink piriton (cink piriton) je kompleksna spojina, ki vsebuje cink. Ta snov je brezbarvna in trda, uporablja pa se kot fungicidno in antibakterijsko sredstvo. Prvič je ta kompleksna sestavina, ki ima veliko imen, postala znana od leta 1930. Kot sredstvo proti prhljaju se uporablja že več kot 60 let, v koncentracijah do 1-2%.
Cink piritijon, ki deluje protimikrobno in protiglivično, zavira razmnoževanje in vitalno aktivnost gliv - povzročiteljev prhljaja, suši lasišče. Farmakološka snov. V kozmetičnih izdelkih in izdelkih za osebno nego cinkov pirition deluje kot sredstvo proti prhljaju, protimikrobno sredstvo, balzam za lase in konzervans. Učinkovit je proti številnim patogenim bakterijam.

Kemična sestava:
Pirition, ki je v bistvu monoanion, je intrakompleksna Zn2 + spojina. V kristalnem stanju je cinkov piriton v obliki centrosimetričnih dimerov. Cink atom je vezan na dva atoma žvepla in tri atome kisika. Vendar se v raztopini dimer loči zaradi pretrganja ene Zn-O vezi. Piritijon je konjugirana baza, ki izhaja iz 2-merkaptopiridin-N-oksida (ali piritiona; številka CAS 1121-31-9), ki posledično izhaja iz N-oksida piridina.

Akt:
Protimikrobna, bakteriostatična, protiglivična, fungistatična, antiseborejska, antipsoriatska.

Terapevtsko delovanje:
Spekter delovanja vključuje številne gram-pozitivne in gram negativne bakterije, streptokoke, stafilokoke, Pseudomonas aeruginosa in Escherichia coli, Proteus, glive in druge patogene mikroorganizme; ima bakteriostatični in fungistatični učinek. Najbolj je aktiven proti glivam iz skupine Pityrosporum (Pityrosporum ovale, Pityrosporum orbiculare) - eden glavnih dejavnikov patogeneze vnetij, epidermalne hiperproliferacije pri luskavici, seboreji in drugih kožnih boleznih. Povzroča selektivno citostazo, vklj. kožne celice v fazi hiperproliferacije. Stabilizira celične membrane, normalizira delovanje številnih encimov, vezanih na membrano. Akumulira se v globokih plasteh povrhnjice, v majhnih količinah vstopi v sistemski obtok.
Priprave s cinkovim piritionom nanesemo zunaj na prizadeta območja kože ali lasišča. Pogostost uporabe in trajanje zdravljenja se določata individualno, odvisno od indikacij, uporabljene odmerne oblike, hitrosti doseganja kliničnega učinka.

Indikacije:
- tinea versicolor, skodle, vitiligo,
- atopijski dermatitis,
- seboroični dermatitis,
- seboreja glave,
- srbenje,
- dermatitis, nedoločen,
- luskavica,
- izpuščaji in drugi nespecifični kožni izpuščaji.

Uporaba:
Zdravilni šamponi, kreme in aerosoli, zdravila za zunanjo uporabo.

Nepremičnine:
• Proti seboroično zdravilo za zunanjo uporabo
• Obnovi strukturo poškodovanih las
• Uravnava nastajanje sebuma (sebuma) na koži
• Uporablja se za čiščenje kože in se znebi neprijetnih vonjav, ki jih povzroča rast bakterij
• Preprečuje ali omejuje rast mikrobov v kozmetiki.
• Zdravilna učinkovina, ki zdravi prhljaj, seboroični dermatitis in luskavico
• Preprečuje izpadanje las

Uporaba v kozmetiki:
Cink piriton izboljšuje videz las s povečanjem las na telesu, mehkobo, prožnost in sijaj z izboljšanjem teksture las, ki so fizično poškodovane ali s kemično obdelavo. Pomaga tudi pri nadzoru prhljaja, seboroičnega dermatitisa in luskavice. Cink piriton čisti kožo in preprečuje vonj, tako da ubije ali zavira rast mikroorganizmov. Lahko se uporablja tudi za zaščito kozmetike in izdelkov za osebno nego pred poslabšanjem s preprečevanjem ali upočasnjevanjem rasti bakterij.
Cink piriton ima protivnetno, antibakterijsko in protiglivično delovanje. Antibakterijsko delovanje cinkovega prititiona se kaže proti številnim gram-pozitivnim in gram-negativnim bakterijam: Streptococcus spp., Staphylococcus spp., Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Proteus spp. Cink piriton zmanjšuje medcelično raven ATP, spodbuja depolarizacijo celičnih membran, kar povzroči smrt gliv in bakterij.
Protiglivična aktivnost je še posebej izrazita, kadar deluje na Pityrosporum ovale in Pityrosporum orbiculare, ki povzročajo vnetja in prekomerno luščenje prhljaja, seboroičnega dermatitisa, luskavice in drugih kožnih bolezni. Mehanizem protivnetnega delovanja ni bil raziskan..

Indikacije:
Luskavica, vklj. lasišče, seboreja, prhljaj, ekcem, srbenje, suha koža, dermatitis, nevrodermatitis, eritrazma, vnetje in povečano luskanje kože.

Uporaba:
Uporablja se pri pripravi čistil, detergentov, antiperspirantov, balzamov za lase, šamponov, eyelinerjev in svinčnikov, praškov in izdelkov za nego kože.

Druga vloga:
Zaradi nizke topnosti v vodi (8 ppm pri nevtralnem pH) je cinkov pirition primeren za uporabo v površinskih premazih in drugih izdelkih, ki zagotavljajo zaščito pred plesnijo in algami. Učinkovit algicid. Uporablja se pri premazih proti obraščanju.
Kemično je nezdružljiv z barvami na osnovi kovinskih karboksilatnih utrjevalcev.
Pri uporabi v lateksnih barvah z vodo, ki vsebuje veliko železa, ne potrebujemo izolacijskih sredstev, ki bi prednostno vezale železove ione. Cink pirition se razgradi izjemno počasi, ko je izpostavljen ultravijoličnim žarkom, kar zagotavlja zaščito tudi na neposredni sončni svetlobi več let.
Cink pirition se uporablja tudi kot protibakterijsko sredstvo v gobicah za gospodinjstvo.

Uporaba v barvah:
Zaradi dejstva, da je cinkov piriton malo topen v vodi (8 mg / dm³ pri nevtralnem pH), se uporablja pri proizvodnji zunanjih barv, ki ščitijo pred plesnijo in algami. Ta snov je učinkovit algicid (ubijalec alg). Ta snov je kemijsko nezdružljiva z barvami na osnovi kovinskih karboksilatnih utrjevalcev. V akrilnih (lateks) barvah, ki vsebujejo veliko količine železa, so snovi potrebne za izolacijo njegovih ionov. Cink pirition se razgradi izjemno počasi, ko je izpostavljen ultravijoličnim žarkom, kar zagotavlja zaščito tudi na neposredni sončni svetlobi več let.

Uporaba gospodinjstva:
Cink pirition se uporablja tudi kot protibakterijsko sredstvo v gobicah za gospodinjstvo.

Učinkovitost:
Cink-Pyrion je aktiven proti številnim gram-pozitivnim in gram-negativnim bakterijam, pa tudi številnim glivam in kvasovkam. Natančen mehanizem njegovega delovanja še vedno ni znan. Cink-Pyrion se zdi, da je zaradi izredno širokega področja delovanja na številne načine učinkovit. Po eni teoriji je aktivnost lahko posledica kelatnih lastnosti 2merkapto-purin-N-oksida, po drugi teoriji pa lahko dipolska struktura molekule deluje kot psevdočetrtni amonijak.
Ker aktivnost narašča pri nizkem pH, to kaže, da je cink-pirion vključen v izmenjavo ionov z živimi celicami ali celičnimi membranami. To kaže na učinkovitost cinka-Piriona kot protidalečnega sredstva in je skladno z njegovim protimikrobnim delovanjem. To hipotezo podpirajo poskusi, ki dokazujejo, da cink-pirion ne vpliva na obnavljanje povrhnjice..
Nadaljnji poskusi so pokazali, da se škoda, ki jo glive, ki tvorijo prhljaj, tvori glivi pitirosporum ovale, pri uporabi Zinc-Pyrion znatno zmanjša. Pregledi so ugotovili, da se Cink-Pyrion adsorbira na površino las, njegova protimikrobna učinkovitost pa se med uporabo ohranja. Kristalni cink-pirion je učinkovitejši proti glivi, ki tvori prhljaj, pityrosporum ovale kot amorfni prah.

Priporočena koncentracija:
0,5-1% za osnovno aktivnost (po podatkih Cosmeticsinfo do 2%).
- Pralni izdelki za nego las v največji koncentraciji 1,0%,
- Kozmetični izdelki za nego las v največji koncentraciji 0,1%,
- Aerosoli, kreme za zunanjo uporabo - 0,2%,
- Kot konzervans v kozmetičnih izdelkih za lase največ
koncentracija - 1,0%,
- Kot konzervans v izperenih izdelkih v največji koncentraciji 0,5%.

Metode in odmerki uporabe gotovih izdelkov s cinkovim piritionom:
- Spray lahko. Steklenico pred uporabo močno stresite. Razpršite na prizadeta območja z razdalje 15 cm 2-3 krat na dan, dokler se ne pojavi klinični učinek in v 1 tednu po izginotju simptomov.
- Krema se nanese v tankem sloju na prizadeta območja 2-krat na dan 1-1,5 meseca za luskavico, 3-4 tedne za atopijski dermatitis, za druge bolezni - dokler simptomi popolnoma ne izginejo.
- Šampon. Potrebno količino šampona nanesite na navlažene lase (odvisno od dolžine las) in vtrite v lasišče, dokler se ne oblikuje pena, nato lase sperite in ponovno nanesite šampon, peno pustite na glavi približno 5 minut in nato temeljito sperite z veliko vode. Lasje si umivajo 2-3 krat na teden 2 tedna, nato po potrebi. Pred uporabo je treba šampon temeljito pretresti..

Stabilnost:
Viseči cink-pirion ima odlično visoko temperaturno stabilnost. Hranite ga lahko v skladišču pri 100 ° C (212 ° F) več dni, ne da bi pri tem izgubili učinkovitost. Vodno suspenzijo lahko hranimo najmanj 3 leta pri pH 4-8 in temperaturi približno 10 ° C (50 ° F). Ne zamrzujte. Stabilnost cinka-piriona v šamponih je visoka, zlasti kadar so prisotni kationski ali amfoterni površinsko aktivni snovi.

Odpornost na svetlobo:
Formulacije, ki vsebujejo cink-pirion, so ob izpostavljenosti sončni svetlobi rahlo rumenkaste barve. Usmerjena svetloba ali UV sevanje jo lahko razbarva. Vendar ni podatkov, ki bi kazali na zmanjšanje aktivnosti Zink-Pyriona s to barvo..
Predlagamo, da formulacije, ki vsebujejo cink-pirion, shranjujete v posode, zaščitene s svetlobo. Pri uporabi prosojnih posod je treba pred uporabo določiti njihovo aktivnost in stabilnost..

Kompatibilnost:
Cink-Pyrion je združljiv z večino surovin, ki se uporabljajo v kozmetiki. V prisotnosti kationskih ali amfoternih površinsko aktivnih snovi se lahko tvori netopna oborina. Ker je ta pojav odvisen tudi od pH in drugih sestavin (kationski pogoji), je preizkus združljivosti zelo priporočljiv.
Cink-Pyrion je združljiv z njim in ga lahko uporabljamo s številnimi konzervansi.
V prisotnosti ionov težkih kovin (npr. Železa ali bakra) se lahko tvori kelatni kompleks temne barve. Tudi težke kovine v sledovih lahko privedejo do razbarvanja, saj so ti kompleksi običajno močnejši od cinkovega kompleksa (kompleksna konstanta zgoraj). V tem primeru je izredno pomembno, da se vsebnost težkih kovin čim bolj zmanjša.
Močna vezna sredstva, kot so fosfati ali odvečni cinkovi ioni, lahko povzročijo spremembo barve. Glede na to, da imajo težke kovine tudi močan bakteriostatični in fungistatični učinek, je učinkovitost cinka-Pyriona neodvisna od tega razbarvanja..

Toksikologija:
Šamponi, ki vsebujejo Cink-Pyrion, so v široki uporabi že več kot 30 let. Varnost je dokazana v številnih raziskavah, podprta z dolgo zgodovino uporabe.
Peroralna strupenost: LD50 akutne oralne strupenosti čistega suhega cinka-Pyriona je za podgane 774-1300 mg / kg telesne mase. Več kot 75% peroralnega odmerka cinka-Pyriona se izloči z urinom. Presnovi manj kot 25%.
Teratogenost: Uporaba šamponov, ki vsebujejo cink-pirion na hrbtu nosečih kuncev (20 in 50 mg cinkovega piriona / kg), ni pokazala učinka embriotoksičnosti ali teratogenosti. Tudi ko se koncentracija toliko poveča, da pride do draženja kože, teratogenost ne zaznamo. Pri podganah ugotovimo povečano pojavnost skeletnih nepravilnosti s tako peroralno koncentracijo, da so strupeni učinki jasno vidni.
Dermalna strupenost: Akutna dermalna strupenost LD50 čistega suhega cinka-Pyriona nad 2000 mg / kg telesne teže pri podganah. Ni dokazov draženja kože s šamponi, ki vsebujejo do 2% cinka-piriona.
Nove raziskave so pokazale, da se močne razredčitve cinka-piriona razgradijo v vodnih medijih s pomočjo fotolize. Razpolovni čas pri različnih pH manj kot 7 minut.

Kontraindikacije in previdnostni ukrepi:
Preobčutljivost.

Stranski učinki:
Lokalne alergijske reakcije, suhost in draženje kože (s podaljšano ali prekomerno uporabo šampona).
Krema ni priporočljiva za uporabo skupaj z lokalnimi pripravki, ki vsebujejo glukokortikoide. Če kateri koli od oblik pride v oči, jih sperite z veliko hladne čiste vode. V primeru nenamernega požiranja je potrebno izpiranje želodca, imenovanje obilnega pitja, slanih odvajal.
Za otroke, mlajše od 1 leta, kreme in aerosolov ni priporočljivo uporabljati. Njegova uporaba je prepovedana v izdelkih za ustno higieno.

ZINC PYRITHION v kozmetiki, njenih lastnostih in uporabi

Skoraj varen sestavni del.

Bel prah z majhnim vonjem. Ima baktericidno in fungicidno delovanje. Ima močan protiglivični učinek, šibko je aktiven proti pseudomatodam. Uporablja se kot aktivno sredstvo v šamponih proti prhljaju. V skladu z zakonodajo EU 1223/2009 in TR CU 009/2011 se cinkov piriton uporablja z omejitvami: kot konzervans ne sme biti dovoljeno več kot 1% pri izpiranju las, v drugih izdelkih največ 0,5% in je prepovedano uporabljati v ustnih higienskih izdelkih.
Sredstvo proti prhljaju; Kozmetični biocid; Sredstvo za nego las; Konzervans; ANTISEBORRHOEIC

Pripravki, ki vsebujejo cink, v boju proti seboreji

Cink je eden najpomembnejših elementov v sledovih, ki jih potrebuje človeško telo. Ima ogromno vlogo pri pospeševanju rasti las, daje sijaj, sijaj in splošen zdrav videz. Prav tako ta element opravlja funkcijo zaščitnika pred toksičnimi učinki, upočasni procese oksidacije.

Če preimenujemo cink, je lepotni mineral. V sodobni kozmetiki poiščite snov "cink piriton".

Kako je cink uporaben??

Glavne naloge, s katerimi se spopada cinkov piriton:

 • Zagotavlja "dihanje" tkiv in jih ščiti pred staranjem.
 • Pomaga pri proizvodnji kolagena.
 • Ima protimikrobno delovanje.
 • Zmanjšuje izločanje lojnih žlez.
 • Pomaga pri obvladovanju izgube las, plešavosti, prvih znakov sivih las.

Cink znatno izboljša kakovost vsakega kozmetičnega in medicinskega izdelka.

Obstajajo cinkovi pripravki in previdnostni ukrepi:

 • individualna nestrpnost njegovih sestavnih elementov;
 • zasvojenost, zmanjšana učinkovitost;
 • ne more vedno pomagati pri poslabšanju bolezni.
 • bolj primeren za preventivo.

Pripravki, ki vsebujejo cink

Glavni proizvodi za nego las s cinkovim piritionom so:

Cink šampon proti prhljaju

Glavna prednost te vrste izdelka je njegova učinkovitost v boju proti seboreji. Tudi enostavnost uporabe, saj si vsi ljudje umivajo lase, kar se nanaša na običajne higienske postopke.

Posebni terapevtski šamponi s cinkovim piritionom prodrejo globoko v zgornjo plast povrhnjice, zmanjšajo luskanje belih lusk in zmanjšajo populacijo glive, ki povzroča prhljaj.

Sestava je odvisna od proizvajalca. Poleg cinka se pri proizvodnji šamponov proti prhljaju poleg cinka uporabljajo tudi naslednje komponente:

 • Eterična olja čajevca, cedre, pomaranče, sivke (antibakterijsko).
 • Izvlečki iz rastlin in zelišč (izboljšajo stanje las).
 • Posebej prečiščena voda.
 • Klotrimazol, žveplo, katran (imajo protiglivični učinek).
 • Selen sulfid (pospešuje regeneracijo tkiva).

Izdelek je treba enakomerno nanesti na vlažne lase, piti, narediti rahlo masažo lasišča, ga pustiti na laseh vsaj 3 minute, da se aktivne sestavine začnejo odpirati in začeti delovati, lase temeljito sperite s toplo tekočo vodo. Potek zdravljenja seboreje traja 1-1,5 mesecev, dovolj je, da zdravilo uporabite 2-3 krat na teden. Terapevtski rezultat je opazen že po prvem nanosu.

Na sodobnem trgu je veliko različnih šamponov s cinkovim piritionom, najpogostejši so: "Friederm Cink", "Head-and-Sholders", "Zinkon", "Daneks".

Cinkov šampon praktično nima kontraindikacij, razen pri posamezni nestrpnosti do sestavin in nosečnosti, telo ga običajno dobro prenaša.

Cink mazilo

Nesporne prednosti mazil so:

 • Zdravilni učinek (viskozna konsistenca mazila pospeši proces regeneracije).
 • Proti gljivično, protimikrobno delovanje.
 • Mehko delovanje zaradi odsotnosti abrazivnih komponent.

Pomanjkljivosti terapije z mazilom vključujejo težko pranje tega sredstva in nemogoče zdravljenje s suho seborejo.

Ugledni predstavniki tega orodja so: "Apilak", "Klotrimazol", cinkovo ​​mazilo za zunanjo uporabo 10% (farmacevtska tovarna "Biosinteza"), Betnovat, Baneocin.

Sestava mazila na osnovi cinka: cinkov pirition, ketokonazol, katran, selenov sulfid.

Uporaba: mazilo se nanese v tanki plasti na lasišče, hrani se eno uro, lase lahko ovijete v plastično vrečko in pokažete z brisačo, nato pa izdelek temeljito sperite s toplo vodo in šamponom 2-krat.

Obstajajo kontraindikacije: posamezna nestrpnost, seboreja, teče v suhi obliki.

Tablete

Za vzdrževanje telesa v dobri kondiciji, pravilno delovanje vseh organov in tkiv je cink v vsakodnevni prehrani preprosto potreben. Živila s cinkom: jajca, rdeče meso, otrobi, oreški, kozice, školjke, sir in mleko.

Pogosto odmerjanje tega elementa v sledovih, ki ga vsebujejo izdelki, ni dovolj. Tu pomagajo vitamini in pivski kvas, ki imajo cink v svoji sestavi..

Ta zdravila so učinkovit stimulans rasti, pomagajo krepiti čebulice med obsevanjem, izboljšati stanje kože, ko se pojavi prhljaj.


Sestava tablet je pogosto enaka:

 1. Cink (izboljša stanje kože z uravnavanjem lojnih žlez, spodbuja nastajanje hormonov in regeneracijo celic).
 2. Mangan (Posebej pomemben med rastjo telesa, ki zagotavlja nastanek normalne strukture kosti, razvoj vezivnega tkiva, kože).
 3. Baker (aktivno sodeluje pri gradnji številnih beljakovin in encimov, ki jih potrebujemo, pa tudi pri rasti in razvoju celic in tkiv).
 4. Magnezij (podpira normalno delovanje krvožilnega sistema).

Pri jemanju vitaminsko-mineralnih kompleksov in pivskega kvasa so opazili, po mnenju uporabnikov, izboljšanje stanja kože obraza, zmanjšanje aken, hitro celjenje ran, nekateri so opazili zmanjšanje števila in globine gub, nohti so "postali kot jeklo", lasje so postali debeli, količina prhljaj ali je popolnoma izginil.

Potek vitaminov je zasnovan za 3-4 tedne, 2 tableti na dan (zjutraj in zvečer), vedno po obroku, s kozarcem čiste tople vode (topla voda pospeši absorpcijo elementov v sledovih v kri).

Če ste izbrali pivski kvas s cinkom, potem je režim odmerjanja videti takole: 3 tablete trikrat na dan. Celoten tečaj traja 4-5 tednov.

Kot najboljše multivitamine s cinkom so priznane številne blagovne znamke: „Doppelherz sredstvo od A do cinka“, „Evalar Cink + Vitamin C“, „Complivit“, „Blueberry Forte z vitamini in cinkom“.

Cink tablete lahko kupite tako v lekarni kot v maloprodajni mreži. Pazite na ponaredke!

Kontraindikacije. Vitaminske komplekse, ki vsebujejo cink, telo običajno dobro prenaša in nima kontraindikacij. Edina stvar, na katero je treba biti pozoren, je razlika v vitaminih za otroke in odrasle v dnevnih potrebah po cinku. Lahko se pojavijo nekatere manifestacije teh zdravil, vendar so manjše in ne potrebujejo posebnega zdravljenja. Neželeni učinki se lahko pojavijo pri zelo dolgotrajni uporabi izdelkov, ki vsebujejo cink, ali pri uporabi prevelikega odmerka.

Zaključek

Priprave, ki vsebujejo cink, zagotovo pomagajo rešiti težavo s skoraj katero koli vrsto seboreje (suho in mastno). Če želite doseči pozitiven rezultat v boju proti tej bolezni, si morate zapomniti, da čim prej se začne zdravljenje, prej bo prišlo do okrevanja..

Zadevni mikroelement upravičeno velja za čarobno sredstvo za zdravje in lepoto. Njegove zdravilne lastnosti se že vrsto let uporabljajo vsesplošno, saj daje čudovit videz lasem, nohtom in koži, zaradi česar so ženske samozavestne, privlačne in srečne.!

POROČANJE ZINCA

Telo potrebuje cink za normalno delovanje. Sodeluje pri sintezi encimov, ki sodelujejo pri proizvodnji hormonov, pa tudi pri sintezi nukleinskih kislin in beljakovin. Ta element je močan antioksidant, ki upočasni proces staranja in obnovi kožo. Sodeluje tudi pri proizvodnji prostaglandinov, ki so odgovorni za uravnavanje funkcije izločanja v koži..

Cink se že od antičnih časov uporablja za nego kože. Pred petimi leti je Egipčanom uspelo izdelati učinkovito cinkovo ​​mazilo. Danes se cink v kozmetologiji vse pogosteje uporablja kot glavni aktivni element, čeprav se je skozi tisočletja sestava pripravkov bistveno spremenila in izboljšala.

Delovanje in uporaba cinkovega piritionena v kozmetologiji

 • protimikrobna zdravila
 • bakteriostatično
 • protiglivično
 • fungistatično
 • antiseboroično
 • antipsoriat

Cink piriton izboljšuje videz las s povečanjem las na telesu, mehkobo, prožnost in sijaj z izboljšanjem teksture las, ki so fizično poškodovane ali s kemično obdelavo. Pomaga tudi pri nadzoru prhljaja, seboroičnega dermatitisa in luskavice. Cink piriton čisti kožo in preprečuje vonj, tako da ubije ali zavira rast mikroorganizmov. Lahko se uporablja tudi za zaščito kozmetike in izdelkov za osebno nego pred poslabšanjem s preprečevanjem ali upočasnjevanjem rasti bakterij.

Cink piriton ima protivnetno, antibakterijsko in protiglivično delovanje. Antibakterijsko delovanje cinkovega prititiona se kaže proti številnim gram-pozitivnim in gram-negativnim bakterijam: Streptococcus spp., Staphylococcus spp., Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Proteus spp. Cink pirition zmanjšuje medcelično raven ATP, spodbuja depolarizacijo celičnih membran, kar povzroči smrt gliv in bakterij. Protiglivična aktivnost je še posebej izrazita, kadar deluje na Pityrosporum ovale in Pityrosporum orbiculare, ki povzročajo vnetja in prekomerno luščenje prhljaja, seboroičnega dermatitisa, luskavice in drugih kožnih bolezni. Mehanizem protivnetnega delovanja ni bil raziskan..

Lastnosti

 • Proti seboroično zdravilo za zunanjo uporabo
 • Obnovi strukturo poškodovanih las
 • Uravnava nastajanje sebuma (sebuma) po koži
 • Uporablja se za čiščenje kože in se znebi neprijetnih vonjav, ki jih povzroča rast bakterij
 • Preprečuje ali omejuje rast mikrobov v kozmetiki.
 • Zdravilna učinkovina, ki zdravi prhljaj, seboroični dermatitis in luskavico
 • Preprečuje izpadanje las

Indikacije: luskavica, vklj. lasišče, seboreja, prhljaj, ekcem, srbenje, suha koža, dermatitis, nevrodermatitis, eritrazma, vnetje in povečano luskanje kože.

Terapevtska uporaba: V spektru delovanja so številne gram-pozitivne in gram negativne bakterije, streptokoki, stafilokoki, Pseudomonas aeruginosa in Escherichia coli, Proteus, glive in drugi patogeni mikroorganizmi; ima bakteriostatični in fungistatični učinek. Najbolj je aktiven proti glivam iz skupine Pityrosporum (Pityrosporum ovale, Pityrosporum orbiculare) - eden glavnih dejavnikov patogeneze vnetij, epidermalne hiperproliferacije pri luskavici, seboreji in drugih kožnih boleznih. Povzroča selektivno citostazo, vklj. kožne celice v fazi hiperproliferacije. Stabilizira celične membrane, normalizira delovanje številnih encimov, vezanih na membrano. Akumulira se v globokih plasteh povrhnjice, v majhnih količinah vstopi v sistemski obtok.

Priprave s cinkovim piritionom nanesemo zunaj na prizadeta območja kože ali lasišča. Pogostost uporabe in trajanje zdravljenja se določata individualno, odvisno od indikacij, uporabljene odmerne oblike, hitrosti doseganja kliničnega učinka.

Učinkovitost

Cink-Pyrion je aktiven proti številnim gram-pozitivnim in gram-negativnim bakterijam, pa tudi številnim glivam in kvasovkam. Natančen mehanizem njegovega delovanja še vedno ni znan. Cink-Pyrion se zdi, da je zaradi izredno širokega področja delovanja na številne načine učinkovit. Po eni teoriji je aktivnost lahko posledica kelatnih lastnosti 2merkapto-purin-N-oksida, po drugi teoriji pa lahko dipolska struktura molekule deluje kot psevdočetrtni amonijak.

Ker aktivnost narašča pri nizkem pH, to kaže, da je cink-pirion vključen v izmenjavo ionov z živimi celicami ali celičnimi membranami. To kaže na učinkovitost cinka-Piriona kot protidalečnega sredstva in je skladno z njegovim protimikrobnim delovanjem. To hipotezo podpirajo poskusi, ki dokazujejo, da cink-pirion ne vpliva na obnavljanje povrhnjice..

Nadaljnji poskusi so pokazali, da se škoda, ki jo glive, ki tvorijo prhljaj, tvori glivi pitirosporum ovale, pri uporabi Zinc-Pyrion znatno zmanjša. Pregledi so ugotovili, da se Cink-Pyrion adsorbira na površino las, njegova protimikrobna učinkovitost pa se med uporabo ohranja. Kristalni cink-pirion je učinkovitejši proti glivi, ki tvori prhljaj, pityrosporum ovale kot amorfni prah.

Škoda s piritionom cinka

Kdo tvega pomanjkanje cinka v telesu?

Tisti, ki so bili na operaciji prebavnega sistema, anoreksiji, imajo težave s prebavili.

Vegetarijanci so glavni vir cinka živalskega izvora. Fižol in zrna vsebujejo snovi, ki preprečujejo, da bi se cink v telesu popolnoma absorbil. Zaradi tega bodo morali vegetarijanci zaužiti 50% več cinka, kot je priporočeno..

Nosečnice in doječe ženske

Dojenčki, starejši od šestih mesecev, ki dojijo. Cinka v materinem mleku ni dovolj za njihovo starost. Dati jim je treba dodatne izdelke, ki vsebujejo cink (pire iz mesa, perutnine). V mlečnih formulah jim za razliko od materinega mleka zadostuje cink

Alkoholiki (alkohol izloči cink iz telesa)

Kako ugotoviti, ali imate pomanjkanje cinka?

Kratek seznam simptomov:

Zmanjšana imuniteta in posledično pogosti prehladi, oslabljen okus in vonj, kronično vnetje prebavil, izpadanje las, akne, dermatitis, ekcem, počasno celjenje ran, izguba vidne ostrine, odstranjevanje nohtov in bele lise na nohtih.

Prav tako lahko z jemanjem nekaterih zdravil (zlasti iz skupine glukokortikoidov) uporaba sojinih beljakovin in zdravil z visoko vsebnostjo selena upočasni absorpcijo cinka v tankem črevesju, kar vodi v njegovo pomanjkanje. Pomanjkanje se lahko pojavi tudi pri nekaterih boleznih, zlasti pri vnetnih črevesnih boleznih in helminthic invazijah.

S kroničnim pomanjkanjem cinka je možna upočasnitev rasti pri otrocih.

In kakšna je nevarnost prevelikega odmerka cinka?

ELENA GRIGORIEVNA OKUNEVA, DOCTOR-GENETIC,

KANDIDAT MEDICINSKIH ZNANOSTI, STROKOVNIH PODJETIJ GENOTEK:

"Z akutnim presežkom, ki se pojavi, ko naenkrat zaužijemo več kot 200 g cinka, se začne bruhanje. S kroničnim presežkom - dolgoročnim vnosom več kot 150 mg na dan - lahko pride do dermatitisa, alergijskih reakcij, ulceroznih sprememb v prebavilih, občasnega bitja srca, zmanjšane imunosti, bolečin v ledvenem delu hrbtenice "

Ali bodo dodatki cinka pomagali pri prehladu??

Elena Grigorievna Okuneva, genetikinja,

kandidat medicinskih znanosti, strokovnjak podjetja Genotek:

"Če se je že pojavil prehlad, potem zagotovo ne. Če ima oseba znižanje imunosti, ki ga povzroča ravno pomanjkanje cinka v telesu, lahko profilaktični vnos takšnih zdravil en do dva meseca pred začetkom obdobja epidemije prehladov zmanjša verjetnost, da zboli.

Julia Bastrigina, nutricionistka, strokovnjakinja blagovne znamke NUTRILITE ™:

"Ja. Vendar las ne krepi samo cink. "

Ali cink spodbuja zdravje las?

Katera oblika cinka v prehranskih dopolnilih je učinkovitejša?

Yulia Bastrigina, dietetik, strokovnjak znamke NUTRILITE ™:

„Glicinat, pikolatin, acetat. Te možnosti povečajo biološko uporabnost cinka za 16% v primerjavi s sulfatno obliko. "

Če jemljete prehranska dopolnila - ali je mogoče kombinirati cink z drugimi elementi v sledovih?

Skoraj vsi multivitamini vsebujejo cink, pogosto najdemo kombinacijo "cink + magnezij". Glavno pravilo za dodatke cinka in magnezija je, da se je treba izogibati jemanju skupaj s kalcijem - v tem primeru se odstotek absorpcije vseh treh mineralov zmanjša. Na splošno je priporočljivo jemati magnezij in cink tik pred zajtrkom na prazen želodec.

Katere oblike cinka se uporabljajo v kozmetiki in kako se razlikujejo?

ALEXANDER PROKOFIEV, DOKTOR-DERMATOVENEROLOGIST,

MEDICINSKI STROKOVI LA ROCHE-POSAY:

„Cink se najpogosteje uporablja v kozmetičnih izdelkih v obliki bioaktivnih soli: cinkovega oksida, cinkovega sulfata, cinkovega piritiona, cinkovega karbonata in drugih. Cink je varen za telo, zato ga lahko vsebuje v visokih koncentracijah v različnih kozmetikah. V dekorativni kozmetiki je lahko vsebnost cinkovih soli do 25%, v negovalnih izdelkih pa praviloma od 0,1 do 5%.

Cinkov oksid je morda najpogostejša oblika cinka in ima proti staranju, pomirjujoče, zaščitne lastnosti. Najpogosteje se uporablja pri kremah za zaščito pred soncem, saj gre za naravni UV-filter.

Cinkov karbonat ima zaščitne in regulacije sebuma.

Cinkov sulfat ima protivnetne lastnosti.

Cink glukonat izboljša pregradno funkcijo kože, poveča turgor kože, spodbudi proizvodnjo keratina in kolagena.

Cink pirition in cink undecilenat se uporabljata v zdravilih za seboroični dermatitis in prhljaj, saj imajo izrazit protiglivični učinek. "

Za namene uporabe se cink uporablja v kozmetologiji?

Aleksander Prokofjev, dermatovenerolog,

medicinski strokovnjak znamke La Roche-Posay:

„Cink se najpogosteje uporablja pri proizvodnji negovalnih izdelkov za mastno, nagnjeno kožo, kreme za sončenje, sredstva za nego novorojenčkov, antiperspirante, šampone in druge. Pomanjkanje cinka v telesu vodi v motenje kože, koža postane suha in razdražena, povečuje se tveganje za dermatitis in ekcem, površinske rane in odrgnine se dolgo ne zacelijo. Kožni dodatki tudi trpijo: lasje se zgodaj redčijo in izpadajo, nohti pa postanejo krhki in na njih se pojavijo bele lise.

Aerosol Skin-cap - pregled

Nevarna droga! Grožnja odraslim in otrokom! Proizvajalci skrivajo prisotnost hormona. Bodi previden!

Dober dan! Poskušal bom biti lakonski.

O meni - od leta 2002 trpim za luskavico. Zdaj imam 27 let. Kot razumete, punca vedno želi biti lepa in različne vrste kožnih bolezni k temu ne prispevajo. Nasprotno, zmanjšujejo samozavest, skrivati ​​morate mesta, kjer obstajajo izpuščaji. Ko se artritisu pridruži psoriaza, to nikakor ne izboljša stanja. Ampak zdaj ne govorimo o sklepih.

Dolgo časa si nisem mogel privoščiti zdravila Skin-cap, cena ni majhna. Nekoč je bila prizadeta velika površina kože in celotne glave. Ko sem lahko, sem ga kupil. Seveda je takoj prišlo olajšanje, seveda se je pojavila želja po škropljenju po vsem sebi. In medtem ko pomaga - škropiš, drgneš. Vse - samo zato, da si olajšaš. Proizvajalec pravi, da pomaga vsem Cink Pyrithione.

Zdaj pa o neprijetnem. Če berete. kar pišejo o tem na internetu, preden ga kupite, si bolje premislite in si prihranite.

V večini držav sveta je prepovedan za prodajo. Proizvajalec v pripravkih SKIN-CAP skriva prisotnost kortikosteroidnega hormona klobetazol propionata, ki lahko predstavlja nevarnost za zdravje.

Analiza ameriške agencije za hrano in zdravila (FDA) je opravila raziskavo in ugotovila, da tega hormona ni, kjer ni proizvajalčeve izjave - tudi na embalaži. Stranski učinki vključujejo sladkorno bolezen, osteoporozo, hipertenzijo, psihozo, debelost in različne hormonske motnje. V ZDA je uvoz tega zdravila iz Španije (kjer se proizvaja) prepovedan, zdravilo pa je umaknjeno iz obtoka.

Raziskave Inštituta za nadzor kakovosti zdravil Nemškega združenja farmacevtov so pokazale, da tri različne serije Skin Caps vsebujejo tri različne neprijavljene hormone - triamcinolon acetonid, klobetazol-17-propionat in betametazon acetat. V različnih študijah so ugotovili povsem različne hormone. Vsaka raziskava bo odprto poročala o enem hormonu - proizvajalec reagira in sprosti kožno kapico z drugačnim hormonom.

Cink pirition je prešibak, da bi bil učinkovit pri zdravljenju luskavice. Nikoli ne bo šampon, ki ga vsebuje (in vsebuje nizoral, clia vita ab, celo glavo in šal), pomagal pri luskavici lasišča! Hitra reakcija kože na pokrovčku kože mora biti vprašljiva. Razen hormona nič ne bo pomagalo tako hitro.!

Prepovedan je v Severni Ameriki in mnogih evropskih državah zaradi dejstva, da vsebuje hormone, ki so skriti pred navadnimi bolnimi ljudmi! Še bolj pa si nihče ne bi mislil, da bi jih razmazali po otrocih. In to niso spletke konkurentov, od katerih so nehali kupovati svoja hormonska mazila, to so raziskave, ki so jih izvedle pristojne organizacije!

Logična veriga - človek se razmaže, poškropi, misli, da ne vsebuje nič škodljivega, preklopi se na kaj drugega - luskavica se vrne, človek si misli "fu, kakšen hormonski, raje bi uporabil kožno kapico" in jo uporablja dolgo, dolgo, kajti če začne uporabljati nekaj drugega, se luskavica vrne. Od tega, kar je dobro - in tako smrdijo, ampak vse življenje. V resnici - to je od njega učinek odpovedi, največ, kar ni niti eno. Sam sem ga preizkusil. Ko se je pakiranje končalo, se je psoriaza po enem tednu vrnila. Izkušnje ogromnega števila ljudi z luskavico kažejo isto stvar. Preberite posebne forume! Če bi lahko, ne bi postavil niti ene zvezde.

Te smeti ne razmažite po sebi in svojih otrocih! Poiščite bolj nevtralna naravna sredstva!

In bodite zdravi.

Cink piriton

Cink piritonSplošnoSistematično
imebis (2-piridiltio) cink 1,1'-dioksidKraticeZnP, cink OMADINETradicionalna imenaCink pirition, cink piritonChem. formula C deset H 8 N 2 O 2 S 2 ZnFizične lastnostistanjetrdnaMolarna masa317,7 g / molToplotne lastnostiT. lebdi.240 (s širitvijo) [1]Kemijske lastnostiTopnost v vodi8 mg / dm³ pri pH 7 g / 100 mlRazvrstitevReg. Številka CAS13463-41-7PubChem3005837Reg. Številka EINECS236-671-3SMILESČEBI32076ChemSpider21513957, 24255 in 17215566Podatki temeljijo na standardnih pogojih (25 ° C, 100 kPa), če ni navedeno drugače.

Cink piriton (cink piriton) je kompleksna spojina, ki vsebuje cink. Brezbarvna trdna snov, ki se uporablja kot fungicidno in antibakterijsko sredstvo. Prvič o tej kompleksni spojini, ki ima veliko imen, je postala znana po letu 1930 [2] [3].

Vsebina

Struktura povezave

Piritijonski ligandi, ki so formalno monoanioni, tvorijo intrakompleksno spojino z atomom cinka, v kateri je Zn 2+ vezan na kisikove in žveplove atome. V kristalnem stanju je cinkov pritition v obliki centrosimetričnih dimerov, ki jih povezujejo Zn-O vezi (torej je v dimerju cinkov atom vezan na dva atoma žvepla in tri kisikove atome) [4]. V raztopini se dimer loči zaradi pretrganja ene Zn - O vezi.

Piritijon je konjugirana baza, ki izhaja iz 2-merkaptopiridin-N-oksida (ali piritiona; številka CAS 1121-31-9), kar posledično izhaja iz N-oksida piridina (eng.)..

Uporaba

V medicini

Cink pirition je najbolj priljubljeno zdravljenje prhljaja in seboroičnega dermatitisa. Ima tudi antibakterijske lastnosti in je učinkovit proti patogenom stafilokoka in streptokoka. V medicini se uporablja tudi pri zdravljenju luskavice, ekcema, ringworma, glivic, glivičnih bolezni stopal (sindrom stopal športnika), sindroma suhe kože, atopijskega dermatitisa, skodle in vitiliga.

V ZDA je cinkov piriton odobren kot lokalno zdravilo za prhljaj. Ta učinkovina se nahaja v večini šamponov proti prhljaju. Vendar lahko v obliki, v kateri se uporablja v industriji in v koncentrirani obliki, zaradi stika ali zaužitja škoduje zdravju..

V barvah

Zaradi dejstva, da je cinkov piriton malo topen v vodi (8 mg / dm³ pri nevtralnem pH), se uporablja pri proizvodnji zunanjih barv, ki ščitijo pred plesnijo in algami. Ta snov je učinkovit algicid (ubijalec alg). Ta snov je kemijsko nezdružljiva z barvami na osnovi kovinskih karboksilatnih utrjevalcev. V akrilnih (lateks) barvah, ki vsebujejo veliko količine železa, so snovi potrebne za izolacijo njegovih ionov. Cink pirition se razgradi izjemno počasi, ko je izpostavljen ultravijoličnim žarkom, kar zagotavlja zaščito tudi na neposredni sončni svetlobi več let.

Doma

Cink pirition se uporablja tudi kot protibakterijsko sredstvo v gobicah za gospodinjstvo [5].

Mehanizem delovanja

Antimikrobni učinek naj bi vplival na uničenje membranske transportne zmogljivosti z blokiranjem protonske črpalke, ki oskrbuje energijo s transportnim mehanizmom [6]. Nove študije kažejo, da mehanizem delovanja cinkovega prititiona nastane kot posledica pomanjkanja železa v substratu [7]. Poskusi kažejo tudi, da lahko glive deaktivirajo pirition v nizkih koncentracijah [8].

Vpliv na zdravje ljudi

Nedavne študije so pokazale, da cinkov piriton izzove močan odziv na toplotni šok, ki lahko povzroči poškodbe DNK in od poli (ADP-riboze) -polimerazne energetske krize v gojenih človeških kreotenocitih in melanocitih v koncentracijah, ki so tako nizke kot nanomolarne [9].

Opombe

 1. ^ Thieme Chemistry (Hrsg.): Römpp Online. Različica 3.1. Georg Thieme Verlag, Stuttgart 2007.
 2. ↑ astate.edu. Pridobljeno 24. avgusta 2007.Arhivirano 21. junija 2007.
 3. ↑ Kaj je kožni cink?. Pridobljeno 24. avgusta 2007.Arhivirano 22. julija 2012.
 4. ^ Barnett, B. L.; Kretschmar, H. C.; Hartman, F. A. (1977). "Strukturna značilnost bis (N-oksopiridin-2-tionato) cinka (II)". Inorg. Chem. 16 (8): 1834-8. doi: 10.1021 / ic50174a002.
 5. ↑ Obvestilo o vložitvi prošnje za pesticide, ki jo je treba ugotoviti
 6. ^ Chandler CJ, Segel IH (1978). Mehanizem protimikrobnega delovanja prititiona: učinki na membranski transport, raven ATP in sintezo beljakovin. Antimikrob. Agenti Chemother. 14 (1): 60–8. PMC352405. PMID28693.
 7. ↑ J Biosci Bioeng. 2010 maj; 109 (5): 479–86. Epub 2009, 22. nov
 8. ^ Chandler CJ, Segel IH (1978). Mehanizem protimikrobnega delovanja prititiona: učinki na membranski transport, raven ATP in sintezo beljakovin. Antimikrob. Agenti Chemother. 14 (1): 1. PMC352405. PMID28693. Pri "nizkih" koncentracijah piritiona je zaviranje transporta doseženo pri neki končni vrednosti. To opazovanje kaže, da glive lahko razstrupljajo nizko raven zaviralca.
 9. ^ Lamore SD, Cabello CM, Wondrak GT (maj 2010). "Topični protimikrobni cinkov piriton je induktor odziva na toplotni šok, ki povzroči poškodbe DNK in energijsko krizo, povezano s PARP, v celicah človeške kože." Chaperones za stres v celicah. 15 (3): 309–22. doi: 10.1007 / s12192-009-0145-6. PMC2866994. PMID19809895. Uporabljeni zastareli parameter | mesec = (pomoč)

Kaj je wiki2.info Wiki je najpomembnejši vir informacij na internetu. Odprta je za vsakega uporabnika. Wiki je javna in večjezična knjižnica.

Osnova te strani je na Wikipediji. Besedilo na voljo pod neprijavljeno licenco CC BY-SA 3.0.

Wikipedia® je zaščitena blagovna znamka Wikimedia Foundation, Inc. wiki2.info je neodvisno podjetje in ni povezano s fundacijo Wikimedia.

Aktiviran cinkov piriton (kožna kapa) pri zdravljenju blagih in zmernih oblik psoriaze s papulo-plaki. Rezultati randomizirane, s placebom nadzorovane študije "antracit"

Objavljeno v reviji:
"Za pomoč vaditelju" št. 1, 2008

Kubanova A.A..
Zvezna državna ustanova "Centralni raziskovalni inštitut za kožne in veneralne bolezni Rosmedtechnologies", Moskva

Namen te randomizirane, s placebom nadzorovane študije je bil oceniti učinkovitost aktiviranega cinkovega prititiona (PC) pri bolnikih z blago do zmerno ploščato-papulozno luskavico v plakih. V raziskavo je bilo vključenih 60 bolnikov z 2-3 točkami PGA in PASI 10 točk, s površino lezije 10% telesne površine. Kot kazalnike učinkovitosti smo ocenili naslednje: indekse PGA in PASI, območje lezije, število bolnikov, ki so po prvem tednu zdravljenja potrebovali dodatno uporabo topikalnih kortikosteroidov (TCS). Število bolnikov z znižanjem indeksa PGA za 2 ali več točk (glavni kazalnik učinkovitosti) je bilo 55% in 25% v skupinah aktiviranega PC-ja in placeba (p = 0,032). Med bolniki, ki so prejemali osebni računalnik, je bilo bistveno več pacientov, ki so indeks PGA znižali na 0 ali 1 točko (vrednosti "čisto" ali "skoraj čisto") in indeksa PASI za 50% ali več, medtem ko je bilo v skupini s placebom 30% bolnikov primorano uporabite TCS (proti 5% v skupini z aktivnim zdravljenjem; p = 0,013). V obeh skupinah so poročali o majhnem številu neželenih učinkov. Tako je za uporabo aktiviranega PC-ja pri blagi in zmerni psoriazi s papulo-plaki značilno izrazit učinek, zmanjšanje potrebe po uporabi TCS, pa tudi visoka varnost in toleranca..

Ključne besede: luskavica, aktivirani cinkov piriton

Aktivirani cinkov piriton (Skin-cap) pri zdravljenju luskavice z blagim do zmernim plakom. Rezultati randomiziranega s placebom nadzorovanega preskušanja ANTRATSIT.

Sedanje randomizirano s placebom nadzorovano preskušanje s tremi tedni dvojno slepega obdobja je bilo namenjeno ocenjevanju učinkovitosti aktiviranega cinkovega prititiona (AZP) pri blagi do zmerni luskavici v plakih. V študijo je bilo vključenih šestdeset bolnikov z oceno PGA 2 ali 3, ocene PASI 10, telesne površine telesa (BSA) 10%. Izidni ukrepi so bili ocene PGA in PASI, BSA, delež bolnikov, ki so potrebovali dodatno dajanje topičnih kortikosteroidov (TCS ) po prvem tednu dvojno slepega obdobja. Delež bolnikov z znižanjem ocene PGA> 2 (glavni izidni ukrep) je bil 55% oziroma 25% v skupinah z AZP in placebom (p = 0,032). V skupini z AZP je imelo večje število pacientov oceno PGA 0 ali 1 ("jasno" ali "skoraj jasno") in znižanje ocene PASI za> 50%. 30% bolnikov v skupini s placebom je zahtevalo TCS v dvojno slepem obdobju v primerjavi s 5% v skupini z AZP (p = 0,013). V obeh skupinah so poročali o neznatnem številu neželenih učinkov. Za zaključek je bil AZP pri bolnikih z blago do zmerno luskavico v plakih učinkovit, zmanjšal je potrebo po TCS in imel dober varnostni profil.
Ključne besede: Luskavica, aktivirani cinkov piriton

Uvod

Luskavica je pogosta kožna bolezen, za katero je značilna znatno zmanjšana kakovost življenja, oslabljena socialna prilagoditev bolnikov [1, 2]. V zadnjih nekaj desetletjih je bil pri zdravljenju luskavice narejen pomemben napredek: razviti so bili učinkoviti protokoli terapije s PUVA, uporaba citostatikov in zdravil proti TNFα je bila upravičena. Kljub temu je ta bolezen še vedno neozdravljiva in jo je težko nadzorovati, zato se uporabljeni pristopi pogosto slabo prenašajo [3]..

Večina bolnikov z luskavico ima blag ali zmeren potek bolezni, vendar je ta skupina s terapevtskega vidika ena najtežjih [2]. Uporaba nekaterih metod zdravljenja, kot so terapija s PUVA, citostatiki, antimetaboliti, zdravila proti TNFα, je v tej skupini morda neupravičena, saj kljub učinkovitosti obstaja veliko število stranskih učinkov [3]. Uporaba smole je antralin omejena z njihovo relativno nizko učinkovitostjo in v nekaterih primerih lahko vodi do malignosti [3]. Pri blagi in zmerni psoriazi s papularno ploščo dajanje topičnih kortikosteroidov še zdaleč ne daje želenega učinka [3]. Poleg tega lokalnega kortikosteroida ni mogoče uporabljati dlje časa zaradi razvoja kožne atrofije, oblikovanja tolerance in tako resnega stranskega učinka, kot je generalizirana pustularna luskavica [3]. Tako je iskanje novih pristopov k zdravljenju blage in zmerne psoriaze s papulo-plaki, ki bi bila zelo učinkovita in prenašalna z možnostjo varne dolgotrajne uporabe, nujna naloga, katere rešitev bo bistveno izboljšala kakovost življenja bolnikov. V zadnjih nekaj desetletjih so bila za lokalno zdravljenje luskavice predlagana številna nesteroidna zdravila, vključno s zdravilom Skin-Cap (aktiviran cinkov piriton, PC), ki je varno in ima široko paleto farmakodinamičnih učinkov [4]. Namen te študije je bil oceniti učinkovitost aktiviranega osebnega računalnika pri bolnikih z blago do zmerno psoriazo papularnega plaka..

Materiali in metode

Za dosego tega cilja v letu 2007 pod splošnim vodstvom Acad. A. A. Kubanova je bila izvedena dvojno slepa, randomizirana, s placebom nadzorovana študija učinkovitosti lokalnega nanašanja aktiviranega prititionskega cinka pri blagi do zmerni psoriazi s papularno ploščo (študija antracita). Koordinatorji raziskav: Kubanov A.A., Petrovsky F.I. V raziskavi je sodelovalo 10 centrov (imena raziskovalcev so navedena po abecednem vrstnem redu): Abdrakhmanov R.M. (Kazan), Ivanov O.L. (Moskva), N. V. Kungurov (Jekaterinburg), kratek N.G. (Moskva), Nadgerieva O.V. (Moskva), Novikov A.I. (Omsk), Orlov E.V. (Samara), Yu.N Pearlutrov (Moskva), A. V. Samcov (St. Petersburg), Skripkin Yu.K. (Moskva).

Študija je bila sestavljena iz treh obdobij (glej sliko 1.). Prvo obdobje je dvojno slepa, s placebom nadzorovana tri-tedenska študija vzporedne skupine (v nadaljevanju dvojno slepo obdobje):

 • aktiviran 0,2-odstoten aerosol cinkovega piritiona (Skin-cap) 2-krat na dan 21 ± 3 dni (v nadaljnjem besedilu skupina aktivne terapije ali aktivirana skupina PC);
 • placebo kontrola (osnova za kožno kapico) aerosol 2-krat na dan 21 ± 3 dni (v nadaljevanju placebo skupina).

Sl. 1. Oblikovanje študija

Bolniki so bili v obdobju dvojno slepe študije randomizirani na placebo in aktivno zdravljenje v razmerju 1/2.

Drugo obdobje je odprta študija v vzporednih skupinah, ki traja 2 tedna; v odprtem obdobju so bolniki obeh skupin prejemali aktivirani cinkov pirition 0,2% (Skin-cap) aerosol 2-krat na dan 14 ± 2 dni (v nadaljevanju odprto obdobje).

- obdobje tedenskega spremljanja, v katerem so bolniki prejemali zdravljenje po presoji preiskovalca.

Nobeno obdobje uvedbe in presejanja ni bilo predvideno.

Ob obisku 2 (1 teden po začetku dvojno slepega obdobja) je moral zdravnik oceniti potek psoriaze. Če se je potek bolezni poslabšal in od obiska 1 ni bilo pozitivne dinamike, bi moral zdravnik priporočiti aktualni kortikosteroidni mometazon; v primeru izboljšanja obvestite pacienta o možnosti uporabe lokalnega kortikosteroidnega mometazona v primeru morebitnega poslabšanja.

Študija je randomizirala 60 bolnikov, starih od 18 do 60 let, z diagnozo blage in zmerne psoriaze papularnih plakov, ocene PGA v 2-3 točkah in ocene PASI 10, s površino lezije 10% telesne površine. Pred randomizacijo in med dvojno slepim pacientom ni bilo treba uporabljati topičnih kortikosteroidov (z izjemo mometazona med obiskoma 2 in 3), sistemskih kortikosteroidov, pripravkov iz katrana, antralina, zdravilnih šamponov, vključno s šamponi proti prhljaju, pripravkov salicilne kisline, imunosupresivov, PUVA terapija.

V raziskavo niso bili vključeni bolniki s psoriatičnim artritisom, luskavico dlani, stopal, nohtov, gnojno luskavico.

Ocenjeni so bili naslednji kazalniki uspešnosti:

 • delež bolnikov, ki so do konca dvojno slepega obdobja dosegli znižanje indeksa PGA za 2 ali več točk (glavni kazalnik učinkovitosti);
 • Vrednost indeksa PGA;
 • delež bolnikov, pri katerih je bilo do konca dvojno slepega obdobja doseženo 50-odstotno znižanje indeksa PASI v primerjavi z izhodiščem;
 • Vrednost indeksa PASI;
 • prizadeto območje;
 • delež bolnikov, ki potrebujejo dodatni topični recept za kortikosteroide po prvem tednu zdravljenja;
 • povprečna vrednost kakovosti življenja po vprašalniku DLQI (vprašalnik je bil uporabljen z prijaznim dovoljenjem prof. Finlayja A. Y);
 • zadovoljstvo bolnikov z zdravilom (glede na obdobje odprte študije).
Varnost terapije je bila določena s številom / pogostostjo neželenih dogodkov, številom / pogostostjo resnih neželenih dogodkov med dvojno slepimi in odprtimi obdobji..

V tem članku so predstavljeni rezultati ocene indeksa resnosti poteka psoriaze PGA, PASI, območja lezije, potrebe po lokalni uporabi kortikosteroidov, pa tudi stranskih učinkov. Indeks PGA (globalni indeks resnosti psoriaze) je splošna zdravnikova ideja resnosti luskavice, sestavljen iz šestih kategorij (od "čiste" do "hude"), zato jo je enostavno razlagati [5]. Klinično pomembna sprememba tega indeksa, ki kaže na izrazit rezultat zdravljenja, je njegovo znižanje za 2 točki. Indeks PASI (območje luskavice in indeks resnosti) je nekoliko bolj zapleten in upošteva ne le resnost posameznih simptomov bolezni, temveč tudi območje lezije [5]. Najmanjša klinično pomembna sprememba tega kazalnika je njegovo znižanje za 50% ali več..

Statistična obdelava je bila izvedena s programskim paketom Statistica za Windows 6.0. (StatSoft, ZDA). Za primerjavo frekvenc kvalitativnih lastnosti (v tabelah ob nepredvidljivih razmerah 2 x 2) smo uporabili test χ 2 z Yatesovo korekcijo ali dvostranskim Fisherjevim natančnim testom. Za tabele izrednih razmer 2 x 2 sta bila izračunana razmerje kvot in 95-odstotni interval zaupanja razmerja kvot. Un test Mann-Whitney je bil uporabljen za primerjavo kvantitativnih in polkakovostnih lastnosti v nepovezanih vzorcih, za primerjavo dvojno sorodnih pa sta uporabila Wilcoxonov test in Friedmanov ANOVA. Kvalitativni podatki so predstavljeni kot absolutne ali relativne (%) frekvence. Pri predstavitvi kliničnih značilnosti bolnikov so kvantitativni podatki predstavljeni v obliki aritmetične srednje vrednosti in standardnega odklona, ​​če primerjamo srednjo vrednost, v obliki aritmetične srednje vrednosti in 95-odstotnega intervala zaupanja. Razlika v vrednostih se je na p
A. Delež bolnikov z znižanjem indeksa PGA na 0 ali 1 točko; * - p = 0,018.
B. Delež bolnikov z znižanjem indeksa PASI za 50% ali več; ** - p = 0,010.
B. Delež bolnikov, ki se zdravijo z mometazonom; *** - p = 0,013.

Zaradi pomembnih razlik v številu bolnikov, ki so v obdobju dvojno slepega uporabljali mometazon, je bila ocena glavnega kazalnika učinkovitosti izvedena tudi v skupinah bolnikov, ki ne uporabljajo lokalnega kortikosteroida. Delež bolnikov (ki niso prejemali mometazona), ki so v obdobju dvojno slepega znižali indeks PGA za 2 ali več točk, je bil 58% in 14% v skupinah aktiviranega PC-ja in placeba (p = 0,011; OR = 8,25; 95% CI za OSh 1.617-42.091). Tako dodatna analiza potrjuje pomen in zanesljivost glavnega.

Treba je opozoriti, da so bile v skupini aktiviranih osebnih računalnikov po enem tednu (ob obisku 2) opažene pomembne spremembe indeksa PGA (v primerjavi z izhodiščno vrednostjo): 2,58 točke (95% indeks 2.399-2.751) ob obiskih 1 in 2.00 (95% CI 1.8382.162) na obisku 2 (p REFERENCE)