Trihotillomanija - motnja vlečenja las

Trihotillomanija je duševna motnja, ki se po sodobni klasifikaciji nanaša na motnje navad in impulzov. Pri trihotillomaniji si človek občasno potegne lase, kar vodi v znatno izgubo las.

V ICD-10 je trihotillomanija označena s kodo F63.3 in spada v odsek "Motnje navad in impulzov, ki drugje niso navedeni", skupaj s piromanijo, kleptomanijo in zasvojenostjo z igrami na srečo (patološka privlačnost k igranju na srečo).

Trihotillomanija je kompulziven simptom (kompulzivno vedenje) in je v bistvu varianta obsesivno-kompulzivne motnje. Vendar se ta simptom lahko pojavi tudi v strukturi drugih bolezni, na primer shizofrenije. Lahko je povezana tudi z anksioznostjo in depresivno motnjo (komorbidnost).

Pogost simptom teh motenj je, da pacient redno izvaja obsesivna in iracionalna dejanja, ki mu povzročajo škodo in nelagodje, pa tudi nemogoče samokontrole.

Manifestacije trihotilomanije

Ljudje s to motnjo ponavadi občutijo izjemno napetost ali tesnobo tik preden sesujejo za lase in pri tem občutijo nekaj olajšanja..

Simptomi se lahko razlikujejo po intenzivnosti pri različnih ljudeh ali pri isti osebi skozi celo življenje..

Trihotillomanija se diagnosticira, če črezanje povzroči izpadanje las in ponavljajoči se kompulzivni poskusi, da bi oseba nehala vleči lase, ne izboljšajo stanja. Pomembno je opozoriti na take manifestacije trihotilomanije, kot so depresija in tesnoba, ki jih povzroča nezmožnost nadzora nad svojim vedenjem in poslabšanje družbenega delovanja..

Prve manifestacije trihotilomanije se običajno zabeležijo tik pred puberteto ali kmalu po njej.

Vlečenje las pri trihotillomaniji je motnja vedenja, ko oseba, ki izvleče lase, ne pomeni odprave neke kozmetične pomanjkljivosti ali izboljšanja videza. Ponavadi prizadene lasišče, obrvi ali trepalnice, lasje pa se lahko izvlečejo tudi na katerem koli drugem delu telesa.

Intenzivnost vlečenja las in predeli telesa, ki so vpleteni v trihotillomanijo, se razlikujejo od osebe do osebe. Nekateri trpijo imajo področja popolne plešavosti ali izgubijo obrvi ali trepalnice. Druge imajo vpletene lase ali izmenične predele telesa.

Nekateri ljudje s trihotillomanijo izvlečejo lase, ne da bi se tega zavedali samodejno. Drugi se zavedajo neracionalnosti svojih dejanj, vendar se ne morejo upreti njihovim obsesivnim impulzom. Vlečenje las ni posledica njihove želje po spremembi videza (kar se lahko pojavi pri telesni dismorfični motnji). Pred dejanjem vlečenja las lahko oseba čuti naraščajočo napetost in tesnobo, samo dejanje pa prinese kratkotrajno olajšanje.

Prisilna (obsesivna) dejanja lahko spremljajo druga manifestacije trihotilomanije. Nekateri iščejo in izvlečejo določeno vrsto las ali lase na poseben način navijajo okoli prsta ali vlečejo z zobmi ali ugriznejo. Ni redkost, da ljudje s trihotillomanijo jedo svoje raztrgane lase. To lahko povzroči nastanek zapletov v prebavilih (trihobezoarji), povzroči lažni občutek sitosti ali slabosti, bolečine ali drugih simptomov iz prebavnega sistema.

Na območjih, kjer bolnik potegne lase, se lahko poškoduje koža ali pride do okužbe.

Opaža se, da manifestacije trihotillomanije pogosto spremljajo druge oblike samopoškodovanja: praskanje kože, grizenje nohtov ali notranje površine lic itd. Vlečenje las je pogosto povezano z depresijo, tesnobo ali drugimi duševnimi motnjami ali pa je del vzorca obsesivno-kompulzivne motnje (OCD).

V večini primerov se ljudje z motnjo vlečenja dlak zavedajo, da je njihovo vedenje nerazumno. Sramujejo se svoje prisile (obsesivna dejanja), sramujejo se svojega videza, skušajo s klobuki, šali, šali prikriti prikrivanje kršitev las, skušajo izvleči lase iz tistih delov telesa, ki so skriti pod oblačili. Običajno se izogibajo situacijam, v katerih neznanci lahko opazijo izpadanje las..

Običajno si ljudje s trihotillomanijo ne potegnejo las pred drugimi ljudmi, razen za svoje ljubljene. Močno trpijo zaradi nezmožnosti obvladovanja svojih slabih navad in velikokrat poskušajo ustaviti svoja dejanja ali izvleči lase manj pogosto, vendar še vedno ne morejo nadzorovati svojega vedenja, kar vodi v povečanje notranje napetosti.

Mogoče je tudi težnja po vlečenju dlake drugih ljudi ali živali ali niti iz tkanin.

Diagnoza trihotilomanije

Izpuščanje las sicer ni nevarnost za zdravje, vendar ta obsesivna dejanja poslabšajo kakovost človekovega življenja in vodijo v njegovo socialno nepravilnost. Ta motnja zahteva zdravljenje..

Diagnoza trihotilomanije temelji na določenih merilih:

- oseba potegne lase v takšni količini, ki vodi v plešavost ali znatno tanjšanje lasne črte;

- ponavljali so se neodvisni poskusi, da bi se znebili obsesivnega vlečenja las ali zmanjšali njegovo intenzivnost, vendar niso privedli do pozitivnega rezultata;

- izvlečenje dlak povzroči bolniku trpljenje, ga potlači, zmanjša sposobnost normalnega delovanja.

Zdravljenje trihotillomanije

Prvi specialist, ki je opisal motnjo vlečenja las - trihotilomanijo - leta 1889 je bil francoski dermatolog François Henri Allopo.

Če trihotillomanija ni eden od simptomov dedne bolezni, ampak je videti kot monosimptom (v obliki slabe navade ali privlačnosti), potem osebnostne lastnosti in osebnostne motnje (psihopatije), prisotnost organske zemlje, dolgotrajna izpostavljenost stresorjem - kronični stresni situacije.

Specifičnih metod za zdravljenje trihotilomanije ni. Za lajšanje simptomov motnje je najbolj racionalna kombinacija zdravil in psihoterapevtske pomoči.

Nekatere vrste antidepresivov, zdravil, ki vplivajo na raven nevrotransmiterjev v možganih, predvsem serotonina, so pokazale določeno učinkovitost pri zdravljenju trihotillomanije. Ta zdravila pomagajo ne le zmanjšati intenzivnost zgoraj omenjenih obsesivnih dejanj, ampak tudi pomagajo pri soočanju s povečano anksioznostjo ali depresivnimi simptomi, ki jih pri takih ljudeh pogosto opazimo..

Najpogosteje uporabljeno psihoterapevtsko zdravljenje trihotillomanije je kognitivno vedenjska terapija. Da bi zmanjšali intenzivnost te motnje (izvlečenje dlak), se uporablja:

- usposabljanje, ozaveščanje (nadzor impulzov, prepoznavanje dražljajev);

- nadzor nad dražljaji (zmožnost izogibanja situacijam, ki povzročajo kompulzivno vlečenje dlak);

- razvoj alternativnega odziva na dražljaje (nadomeščanje vlečenja las z drugimi dejanji, ki pomagajo zmanjšati čustveni stres).

Vztrajanje pri premagovanju trihotillomanije, dolgotrajna psihoterapija v kombinaciji z zdravljenjem z zdravili pomaga zmanjšati število in intenzivnost izpadov dlak, izboljšati kakovost življenja in socialno prilagajanje takšnih ljudi.

Kako se znebiti trihotillomanije

Vsebina članka:

 1. Opis in razvoj
 2. Vzroki za pojav
 3. Glavni simptomi
 4. Značilnosti boja
  • Neodvisna akcija
  • Psihoterapevtska pomoč
  • Zdravljenje z zdravili

Trihotillomanija je obsesivno nevrotično stanje, ko imajo otroci in odrasli z neuravnoteženo psiho pogosto željo potegniti dlake iz sebe ali drugih ljudi, neodvisno od njihove volje. Posledično se na glavi in ​​predelih kože brez dlake na telesu pojavijo plešasti obliži. Včasih takšni bolniki iz živali izvlečejo volno, potegnejo niti tkanine, vlečejo mehke igrače.

Opis in mehanizem razvoja trihotilomanije

To nevrozo je prvi opisal francoski dermatolog F.A. Allopo konec 19. stoletja. Trenutno trihotilomanija velja za obsesivno-kompulzivno motnjo psihe, ko ima pacient obsesivne misli (obsesije). Poskuša se jih znebiti z enakimi nadležnimi dejanji (prisile).

Recimo, da ima oseba lepljivo misel, da dlake na glavi ne rastejo pravilno, zato jih je treba odstraniti. Začne, na skrivaj ali odkrito, zatikati čelo. Ta postopek je lahko prijeten. To naj bi bilo povezano z občutkom bolečine. V tem trenutku se v kri sprošča endorfin - "hormon sreče", ki je odgovoren za užitek.

Če bolezen ni šla daleč, oseba uresniči svoja dejanja in se upokoji, tako da nihče sam ne vidi procesa "usmrtitve". Pomirite se, da se znebite dodatnih dlak, kot so sive dlake te starosti.

Kadar je duševna motnja huda, ukrepanje poteka nezavedno. Človek ne skriva, ampak nenehno in javno raztrga dlake na telesu: na trepalnicah, obrvih, prsih, pazduhah, popkih. Če glava las trpi, je takšne bolnike enostavno prepoznati po plešastih obližih na glavi..

Pogosto strast do izvlečenja dlačic opazimo pri predšolskih otrocih, pogosteje pri deklicah. To se včasih kombinira z grizenjem nohtov. Vendar potem dojenčki "prerastejo" svojo bolečo navado in se normalno razvijejo. Ugotovljeno je bilo, da ženske, stare od 25 do 30 let, trpijo za trihotillomanijo dvakrat pogosteje kot moški. Približno 2% bolnikov s to motnjo na svetu.

Trihotillomisti svoje vegetacije izvlečejo ne samo z rokami, ampak uporabljajo posebne pincete, druga improvizirana sredstva, na primer, lahko navijejo in izvlečejo dlako ali celo cel kup las s palico. Dogaja se, da se takšni ljudje držijo svoje "strasti" do drugih ljudi, izvlečejo lase hišnih ljubljenčkov, trgajo mehke igrače, vlečejo niti iz prta ali druge tkanine.

Rezultat trihotillomanije kot obsesivne nevroze so sočasne bolezni, pogosto s socialnim ozadjem. Na primer, otrok ali mladostnik, ki se zaveda in se sramuje svojih dejanj, se umakne, se izogne ​​komunikaciji z vrstniki. Če je lik sumljiv, ko otrok meni, da ni tak kot vsi drugi, se lažni sram razvije v depresijo z vsemi posledicami, ki izhajajo iz tega stanja..

Pogosto nenehno vlečenje las povzroči draženje in gnojno vnetje kože. Plukanje trepalnic je še posebej nevarno. Obstajajo primeri, ko je tak postopek privedel do poškodbe oči in popolne izgube vida..

Nekateri pogoltnejo odstranjeno rastlinje, a želodec tega ne sprejme. Lasje se zapletejo in razdražijo prebavni trakt. To je polno resnih zapletov in lahko privede do operacije..

Vzroki za trihotillomanijo

Zakaj nekateri razvijejo to duševno motnjo, ni povsem jasno. Psihiatri vidijo vzroke za trihotillomanijo na različne načine. Nekateri to vidijo kot način, da se odvrnejo od neprijetnih misli. Zdi se, da pomirja in celo prinaša nekaj užitka..

Drugi menijo, da je to starodavni nagon, ki je človeku prisoten že od primitivnih časov, ko še ni izstopal od sveta okoli sebe. Da bi dokazali svoj primer, navajajo dejstvo, da nekatere živali vlečejo svojo volno, ptice pa vlečejo perje.

Obstaja mnenje, da so perfekcionisti nagnjeni k trihotillomaniji - ljudem, ki želijo videti popolnost v vsem. In tukaj kos las sploh ne raste tako, kot želite, ali pa so lasje prekratki (dolgi). Zagotovo se ga morate znebiti. Ko takšna obsesivna želja dolgo ostane v glavi, postane patološka. Pojavi se sindrom vlečenja las.

Vzroki za trihotillomanijo so lahko dedni in pridobljeni v procesu življenja. Tej vključujejo:

  Dednost Povezana z geni. Če je kateri od staršev ali oba trpel zaradi te motnje, obstaja velika verjetnost, da so ji lahko otroci izpostavljeni..

Mentalna bolezen. Lahko je dedna, kot je shizofrenija, ali ko se otrok rodi duševno zaostala. Pridobljene so na primer travme glave med porodom. Akutne nalezljive, srčno-žilne bolezni povzročajo tudi sindrom vlečenja las. Sem spadajo tudi različne vrste nevroz, obsesivni strah, da je na telesu veliko "slabih" dlak.

Želja po užitku. Menijo, da pomanjkanje serotonina, hormona, odgovornega za dvig telesnega tonusa, vodi v učinek "vlečenja las". Bolečina, ko jih odstranimo, vodi v sproščanje endorfina v krvni obtok, ki je odgovoren za prijetne občutke. Obstaja mnenje, da so temu podvržene infantilne osebnosti..

Huda depresija Kadar je država nenehno tesnobna, človek ne najde prostora zase, lahko nehote najde "službo" v svojih rokah.

Učinkovito stanje. Močna čustvena doživetja - smrt bližnjega ali ločitev staršev, selitev v drug kraj bivanja, ko na primer otrok spremeni šolo, odrasla oseba pa se pridruži novemu delovnemu kolektivu, izzove trihotilomanijo.

Zavestna zavrnitev jesti. Ko je obsesivna želja po hujšanju za vsako ceno, je to že anoreksija - nevropsihiatrična bolezen, ki jo pogosto spremlja vlečenje las. Prekomerno prenajedanje, bulimija, je tudi dejavnik zavestne plešavosti.

Alkoholizem in odvisnosti od drog. Hude oblike alkoholizma in odvisnosti od drog, ko se oseba izgubi kot oseba, pogosto vodijo v neobvladljive obsesivne misli in dejanja. To bi lahko bil učinek vlečenja las.

 • Sumljivost. Zaskrbljena, sumljiva oseba je pogosto "vezana" na obsesivne misli, vrtijo se v "krogu" in lahko povzročijo nezavedna obsesivna dejanja, na primer znebi se odvečne vegetacije na telesu.

 • Glavni simptomi trihotilomanije pri ljudeh

  Niso vsi simptomi trihotilomanije očitni. Bolnika s takšno duševno motnjo lahko jasno prepoznate le po plešastem obližu na glavi. Čeprav jo pogosto skušajo prikriti z različnimi prekrivki ali pokrivali. Ko ga najdejo, njegova prisotnost v resnici ni pojasnjena. Oseba se vede tesnobno in zmedeno govori o vzrokih izgube las na kroni.

  Ko svojo vegetacijo izvlečejo na skritih delih telesa, lahko posredni zunanji dejavniki pomagajo ugibati o bolezni, včasih pa so značilni osnovni vzroki bolezni.

   Avtizem. Če se otrok ali odrasla oseba obnašata zaprto in se skušata upokojiti, prekineta vse družbene vezi, je treba najti razloge za tako nezdružljivo vedenje. Možno je, da je v navadi, da si lase potegnete. Ne iz žalosti, ampak iz nezavedne želje, na primer, da bi iz tega dobili zadovoljstvo.

  Stres Dolgotrajen čustveni stres potlači živčni sistem in se lahko razvije v depresivno stanje. Pogosto v tem položaju oseba nezavedno poskuša izvleči dlako, na primer na prsih. Potem se ta gesta razvije v slabo navado, postane fiksna in se na neki stopnji razvije v bolezen.

  Anksioznost. Vznemirjena in sumljiva oseba je fiksirana na svoje negativne misli, ne dajejo počivanja. In tako obsesivno dejanje, kot je izvlečenje las, odvrača od njih in lahko stopi v mislih.

  Vera v znamenja. Človek verjame, da je pred začetkom podjetja, da bi bil uspešen, lase potegniti iz glave. V življenju je treba storiti veliko stvari, vendar so lasje debeli. Torej neumen znak postane navada in se razvije v bolezen.

  Prekomerna bahavost. Kadar se nerodno slečejo, na primer na plaži, ali se izogibajo odhodu v savno, ker vidijo odtrgane dele kože, ki jih lahko vname tudi.

  Kronična duševna bolezen. Pogosto ga spremljajo vsiljive misli in dejanja, na primer nenehno vlečenje las.

 • Prekomerna izguba teže ali prenajedanje. Lahko je zunanji znak sindroma vlečenja dlak. To sploh ni potrebno, vendar izzove takšno duševno motnjo..

 • Značilnosti boja proti trihotillomaniji

  Različne kategorije bolnikov potrebujejo svoj poseben pristop. Otroci potrebujejo enega, odrasli pa potrebujejo nekaj povsem drugega. In ni velike razlike: to so moški ali ženske. Razmislite o vseh primerih, kako zdraviti trihotillomanijo podrobneje.

  Samopomoč, da se znebite trihotilomanije

  Starši so prvi, ki skrbijo za otroke in mladostnike. Oče in matere naj upoštevajo načine svojih otrok. V primeru suma, da otrok vleče dlačice na telesu, je treba razumeti razlog za to "strast" in predlagati, da ta slaba navada pokvari videz. To še posebej velja za dekleta, saj so bolj dovzetne za takšne manipulacije z lasmi..

  Če je otrok zaskrbljen in sumljiv, ga ne smete grditi zaradi njegovih slabih navad, ga morate poskusiti odvaditi od tega. To je lahko v obliki igre. Recimo, da mu pokažejo slike živali z plešicami na koži, in mu rečejo - ne zastrašujoče, ampak prijazno razloži! - kaj je posledica vlečenja las. Ampak to se vam ne bo nikoli zgodilo, vi ste pameten fant (punca) in tega ne boste več počeli.

  Slabe manire, ki so jih pravočasno opazili in popravili, razen patoloških primerov, za zdravje otrok minejo brez sledu. Med puberteto pogosto izgine sam..

  Razlogi za nastanek in razvoj boleče strasti do vlečenja las niso natančno ugotovljeni. Zato ni popolnoma učinkovitih receptov. Načini, kako se znebiti trihotillomanije za moške in ženske, so lahko različni, odvisno od resnosti bolezni..

  Lahko poskusite zdravljenje blage oblike doma. Če to ne pomaga, morate poiskati pomoč pri psihoterapevtu. Hude primere je treba zdraviti le v bolnišnici.

  Zdravljenje trihotillomanije doma je preplavljeno z odtenkom, da mora človek sam spoznati vso potrebo, da se znebi slabega načina. In tukaj je pomemben prvi korak: prepoznati se morate kot odvisnega od nje. Pomagala bo v boju proti slabi navadi..

  Joga je lahko učinkovit način, kako se znebiti trihotillomanije. Za razrede spol in starost nista pomembna, draga oprema ni potrebna. Samo majhna preproga in želja! Morate samo obvladati nekaj osnovnih položajev meditacije, da meditirate v sproščenem stanju - da vso pozornost osredotočite na težavo in navdihnete misel, da zapušča.

  Za pomiritev živčnega sistema lahko večkrat na dan vzamete decokcije zdravilnih zelišč, na primer matičnice ali valerijane, ali pijete čaj na njihovi osnovi. A to je le kot dodatek k terapevtski gimnastiki..

  Psihoterapevtska pomoč v boju proti trihotillomaniji

  Če nimate dovolj vztrajnosti, da bi sami premagali bolečo odvisnost, vam bo psiholog povedal, kako zdraviti trihotillomanijo. Tukaj lahko uporabimo različne psihološke tehnike. Na primer bivehioralna (vedenjska) terapija ali hipnoza. Ob vsej razliki v psihoterapevtskih tehnikah je smisel zdravljenja prisiliti pacienta, da spremeni smer svojih misli. Preklopite jih na pozitivne presoje, ki silijo vedenje.

  To je mogoče doseči na različne načine. Recimo, da se človek prepričuje, naj si vedno obrije glavo. To mu preprečuje navado "redčiti" lase.

  Naslednja vaja je zelo učinkovita. Če se z roko volje dotakne roka za krono, se morate prisiliti, da stisnete dlan v pest in kot mantra glasno ali mentalno rečete, da sem "zdrava oseba in ne bom več potegnila las." Ko se tak obred dolgo časa ponavlja, ima pozitiven učinek..

  Za utrditev dobljenega rezultata je dobro bolniku pokazati njegovo fotografijo pred in po zdravljenju. Videz njegove čedne glave brez pleša nanj močno vpliva.

  Ni slaba hipnoza. Hipnolog spravlja pacienta v hipnotični spanec in mu vstavi instalacijo, da se mu bo ob izvleku las počutil slabo, celo izgubil zavest. Ta položaj je pritrjen v podzavesti. Ko se pojavi misel, da bi se "potegnili", oseba, ki se zdravi, resnično zboli. Ščiti vas pred slabo navado..

  Zdravilo za trihotilomanijo

  Kadar druge metode zdravljenja trihotillomanije niso uspešne in če je njen kronični potek zapleten z drugimi bolečinami, je bolnik sprejet v bolnišnico.

  Psihiater predpisuje različna zdravila. To so lahko tablete skupine antidepresivov ali normotimici - stabilizatorji razpoloženja (litijeve soli, valproat, drugi), pa tudi ampule z raztopino psihotropnih zdravil. Vzporedno so predpisani fizioterapevtski postopki, ki pomagajo ublažiti živčno napetost, normalizirati spanec.

  Po večmesečnem zdravljenju v psihiatrični bolnišnici je potrebno opraviti rehabilitacijski tečaj. Njegovo bistvo je vzpostaviti in okrepiti izgubljene družbene vezi kot posledico bolezni. To so lahko posebne skupine, kjer se bivši pacienti naučijo medsebojnega delovanja..

  Potrebna je tudi podporna terapija. Preprosto povedano, tablete doma. Jemanje posebnih zdravil doma pomaga zmanjšati tveganje, da se bo bolezen ponovila.

  Kako se znebiti trihotillomanije - poglejte video:

  Trihotillomanija - bolezen, ki prizadene trepalnice in lase

  Duševna motnja, ki jo spremlja zavestno ali nezavedno vlečenje lastnih trepalnic, obrvi, dlak na glavi ali na drugem delu telesa, se imenuje trihotilomanija. Opaža se, da bolniki, ki pripadajo lepi polovici človeštva, pogosteje doživijo takšno motnjo, močnejši spol in otroci pa manj trpijo zaradi tega.

  Kaj je trihotillomanija

  Ta bolezen je iz kategorije redkih, o katerih je le malo slišalo. Patološka želja po izvleku dlak na obrazu ali glavi je le pri 2% populacije. Vendar to dokazujejo uradne statistike. Toda koliko več ljudi skrbno skriva svojo bolezen?

  Strokovnjaki ločijo tri vrste trihotilomanije:

  1. Prehodni - za oder so značilne manifestacije po prenosu stresa in močnih izkušenj.
  2. Epizodični - udarci neustavljivega nagona k izvleku las se ponavljajo vsakič, ko se pojavi napeta.
  3. Kronična - stopnjo bolezni praviloma opazimo pri bolnikih z osebnostno motnjo. Za patologijo je značilno nezavedno sistematično vlečenje las, tudi v sanjah.

  Vzroki in simptomi bolezni

  Manifestacija trihotilomanije se pogosto kaže kot stres, katerega vzroki so lahko psihološke travme, ki so jih utrpeli v otroštvu. V tem primeru se pri otrocih in mladostnikih manifestira neustavljiva želja, da se umirimo tako, da izvlečemo dlake s obrvi, trepalnic ali na glavi..

  Včasih opazimo patološke manifestacije pri ljudeh, ki prej niso imeli podobne navade, vendar jih odlikuje nestabilna psiha, pogosto so podvrženi živčnim zlomom in so zelo zaskrbljeni zaradi malenkosti. Takšni posamezniki so v vznemirjenem stanju in iščejo vir pomirjanja živčnega sistema, za katerega se izkaže, da so lastni lasje..

  Zdravniki opažajo več razlogov, ki izzovejo pretirano željo, da bi se las potegnili na lastnem telesu:

  • stres in psihološke travme;
  • depresivno stanje;
  • shizofrenija;
  • nestabilna, razbita psiha;
  • travmatične poškodbe možganov;
  • hormonske motnje;
  • nezadostna vsebnost serotonina v telesu;
  • obsesivno kompulzivna motnja;
  • pomanjkanje bakra in / ali železa;
  • nevroza.

  Bolniki s trihotillomanijo se pogosto umaknejo in potlačijo. Posledice izvlečenja dlak na glavi so opazno redčenje dlak, včasih celi otoki plešavosti, ki so prekriti z ogrinjali, klobuki in lasuljo. Če je pacient nagnjen k obrvi, je opazen njihov maloštevilni ostanek, dopolnjen s kozmetičnim svinčnikom. In manifestacije bolezni, usmerjene na trepalnice, popolnoma pustijo človeka brez vegetacije okoli oči.

  Trihotillomanija se nanaša na obsesivno stanje, v katerem se pacienti poskušajo zadržati, hkrati pa se poveča napetost, ki zahteva njegovo razrešitev. Mirno pride takoj, ko se pojavijo prvih nekaj dlak. Vendar pa sproščenost, pridobljena na ta način, povzroči motnjo zaradi stanjšanja trepalnic ali plešavosti obrvi..

  Značilnosti trihotilomanije trepalnic

  To bolezen lahko spremlja ne le pogosto izvlečenje obrvi ali dlak na glavi, temveč lahko trpijo tudi brada in aksilarni del ter ramena in prsni koš. Trepalnice niso izjema.

  Posledica vlečenja trepalnic vodi ne le do estetskega neugodja, temveč tudi do bolj zapletenih posledic. Na primer, izvlečenje dlak na istem mestu vodi do delne plešavosti. To pokvari videz in naredi videz boleč. Nove trepalnice rastejo, vendar manj pogosto in šibkejše zaradi rednih mikrotraumov kože in lasnih mešičkov.

  Kako zdraviti

  Kako se znebiti obsesivne želje po izvleku las? Ko diagnosticirajo bolezen, kot je trihotillomanija, katere zdravljenje je pogosto okronano z uspehom, se ljudje sprva počutijo nemočne in izgubljene. Vendar pa bo zastavljeni cilj, velika želja, da se znebite težave in pomoč psihoterapevta, pomagali rešiti trenutno situacijo..

  Za takšno duševno motnjo ni posebne terapije. Zato se lahko zdravljenje izvaja doma, z uporabo nasveta specialista. Najprej morate ugotoviti vzrok za pojav trihotillomanije. Kognitivni pristop pogosto pomaga nadomestiti staro navado z manj travmatično in škodljivo. Na primer, kadar koli želite izvleči trepalnice ali obrvi, začnite masirati ušesno uš. Tudi mentalna orodja pomagajo razviti odpornost pacientov na stres..

  Veliko ljudi s trihotillomanijo ima nizko samopodobo. Zato se metode, usmerjene v njegovo povečanje in sprejemanje sebe, učinkovito borijo proti manifestacijam bolezni..

  Da se znebite kompleksov, je priporočljivo analizirati trenutke, ki jih človek v sebi ne mara.
  V primeru, da se vlečenje trepalnic samodejno zgodi, ko berete zanimivo knjigo ali gledate film z vznemirljivim zapletom, potem lahko uporabite predmet, ob stiku s katerim bo prišlo ozaveščanje o dejanjih. To je lahko obroč za lase ali barrette, pokrovček, ki ga pacient ne nosi..

  Ko gre za otroke, je zelo pomembno razumeti, da morajo starši najprej otroku pomagati pri soočanju s svojo težavo. Vredno je imeti potrpljenja, se z otrokom pogovarjati o njegovih izkušnjah in občutkih. Način umirjanja so lahko dejavnosti, kot so krojenje, konstruktor, barvanje slik..

  Da se znebite trihotillomanije, se odraslim svetuje, da najdejo način sprostitve, se odrečejo obsesivnim mislim in se odvrnejo od skrbi. To je lahko dejavnost v telovadnici, ples, jahanje atrakcij, odhod v gledališče.

  Včasih se zatečejo k bolj radikalnim metodam reševanja vprašanja, kako se znebiti slabe navade. Temeljito britje glave je lahko šok terapija, ki vas bo trajno odvrnila od vlečenja las. Ali pa si nataknite umetne trepalnice, ki bodo poudarile lepoto in jih preprosto nočete pokvariti. Podoben učinek bo imel premik, menjava delovnih mest, pretrganje odnosov, ki negativno vplivajo.

  Medicinske metode

  Za zdravljenje bolezni trihotillomanije se zatečejo k kombinirani terapiji, ki jo vzporedno s psihoterapijo spremlja tudi jemanje zdravil. Zdravila, ki imajo pomirjevalni učinek, in antidepresivi bodo bolniku pomagali, da se znebi depresije, pomiri živčni sistem in zmanjša raven depresije.

  Pogosto se zateče k metodam, kot so rentgensko obsevanje korenin hrbtenjače, parafin, prehlad in hipnoza.

  Da se znebite vidnih posledic slabe navade izvlečenja trepalnic in dlak na glavi - žarišča plešavosti, se uporabljajo mazila na osnovi hormonov.

  Zdravljenje z netradicionalnimi metodami

  Če se želite znebiti psihične težave doma, ki jo spremlja nenadzorovana želja po izvlečenju trepalnic, obrvi ali dlak na glavi, lahko uporabite česnovo olje. Izdelek se kupi v lekarni ali pripravi neodvisno. Vzemite ga 1 čajno žličko trikrat na dan tri mesece.

  Priporočamo tudi pitje decokcij mete, limonine mezge, kamilice, valerijane, origana in v prehrano vključite živila, bogata z vitaminoma A in C. Vredno je jesti več jeter, jajc in mleka.

  Zdravljenje trihotillomanije pri otrocih, mladostnikih in odraslih

  Trihotillomanija je psihološka bolezen, pri kateri si oseba odstrani del lasne črte zase (preprosto potegne dlake na glavi in ​​sramnem delu, trepalnice in obrvi). Bolezen se pojavi pri 1% svetovnega prebivalstva. Kljub temu, da bolezen ni zelo pogosta, se o njej vse pogosteje govori v medijih ali v filmih. To pomaga razložiti naravo bolezni širokemu krogu ljudi..

  Simptomi trihotillomanije

  Simptomi trihotillomanije so vidni s prostim očesom. Oseba izvleče lastne lase na glavi, na sramnem delu, trepalnicah in obrvi. Na začetni stopnji izpade majhna količina las, v prihodnosti se bodo lezije povečale, odvisno od zanemarjanja bolezni.

  Oseba praviloma s prstom navija lase na glavi in ​​jih nato potegne ven, odstrani trepalnice in obrvi s pomočjo pincete ali drugih naprav.

  Pacienti si med stresom (tudi najbolj nepomembnim) potegnejo lase, pa tudi med izvajanjem nekaterih monotonih dejavnosti (gledanje televizije, branje knjige, pogovor po telefonu itd.).

  Koža na poškodovanih območjih je popolnoma zdrava, brez rdečice. Vendar pa obstajajo časi, ko pacient praska kožo, dokler ne krvavi.

  V 10% primerov bolniki jedo raztrgane lase in grizejo nohte. To vodi do motenj v delovanju prebavil, pojava trihobezoarjev v želodcu (kamni z las) in zobnih težav. Prav tako se za zaplete bolezni šteje vnetje kože in oči, ki jih povzroči okužba..

  Vzroki za trihotillomanijo

  Narava trihotilomanije danes ni popolnoma razjasnjena. Praviloma so vzroki trihotilomanije povezani z duševnimi motnjami (nevroze, shizofrenija, stres, depresija, obsesivno-kompulzivna motnja), lahko pa je tudi posledica pomanjkanja joda in bakra, nezadostne količine vitaminov, travme glave ali kontuzije, bolezni ščitnice, alergija na zdravila ali kronični tonzilitis.

  S potegom las bolniki poskušajo zadušiti fizične bolečine. Pogosto zanikajo, da obstaja težava..

  Psihiatrična klinika Salvation zaposluje strokovnjake, ki bodo znali pravilno ugotoviti vzrok bolezni, kar bo hitro rešilo težavo.

  Nedolgo nazaj so znanstveniki dokazali, da imajo ljudje, ki trpijo za to boleznijo, poškodovan gen. Ta pojav je še vedno slabo razumljen, zato ga je težko oceniti. Bolezen je pogosto dedna, kar potrjuje teorijo.

  Trihotillomanija pri odraslih

  Trihotillomanija pri odraslih je bolj izrazita. Pogosto v začetnih fazah bolezni odrasli skušajo težavo skriti s pomočjo lasulj, kozmetike, tetoviranja obrvi itd. Zaradi tega je bolezen težko takoj prepoznati, kar vodi v zaplete zdravljenja.

  Ženske trpijo zaradi trihotillomanije skoraj 2-krat pogosteje kot moški. To je v veliki meri posledica dejstva, da ženske več pozornosti posvečajo svojemu videzu..

  Včasih se bolezen začne z izvlečenjem sivih las. Nekateri bolniki se pritožujejo, da glava začne srbeti in po izvleku sivih las se zob ustavi.

  Trihotillomanija pri mladostnikih

  Trihotillomanija pri mladostnikih je lahko povezana s hormonskimi spremembami v telesu ali s psihološkimi motnjami. Človek v tej starosti zelo ostro reagira na dogajanje, zato težave v družini, pogosti prepiri staršev ali njihova ravnodušnost do otrokovih težav, zasmehovanje vrstnikov in težave z socializacijo vodijo v poslabšanje.

  Najstniki, ki trpijo zaradi trihotillomanije, se poskušajo izogniti stiku z ljudmi, večino časa preživijo sami.

  Naloga staršev je, da z otrokom najdejo skupen jezik, nehajo kritizirati malenkosti, mu pomagati pri socializaciji in reševanju psiholoških težav.

  Če so težave povezane s hormonskimi spremembami, so zdravila lahko učinkovita. Predpiše jih zdravnik po posvetovanju z endokrinologom in opravljenjem vseh potrebnih testov.

  Trihotillomanija pri otrocih

  Trihotillomanija pri otrocih je ponavadi manj zapletena. Najpogosteje bolezen prizadene otroke, stare od 2 do 6 let. Povezana je s težavami v družini, nenehnimi prepiri med starši, prestrogo vzgojo ali pomanjkanjem vitaminov.

  Če se negativni dejavnik odpravi, potem bolezen hitro mine. Otroška psiha se obnovi hitreje kot odrasli.

  Zdravljenje trihotillomanije

  Zdravljenje trihotilomanije se začne z diagnostičnimi ukrepi: treba je izključiti možnost glivičnih bolezni in sifilisa. Tudi pacient mora opraviti splošni test krvi in ​​urina, da lahko zdravnik oceni splošno stanje telesa..

  Na tej stopnji zdravnik opravi razgovor s pacientom in njegovimi bližnjimi, ugotovi bolnikov prehranski vzorec, njegove navade. Potrebno je tudi posvetovanje z dermatologom, nevropatologom in endokrinologom. To bo prepoznalo sočasne bolezni. Če pacient jedo svoje lase, potem je lahko predviden tudi posvet z gastroenterologom..

  Na začetni stopnji je zelo pomembno ugotoviti vzrok bolezni. 60% uspešnosti zdravljenja je odvisno od tega..

  Ker je narava bolezni še vedno slabo razumljena, jo zdravimo z enakimi sredstvi kot za druge psihološke bolezni - pomirjevala in antidepresive. Za stimulacijo korenin hrbtenjače se uporablja tudi rentgenska terapija. Zdravljenje z zdravili pri otrocih ni učinkovito.

  Zdravnik nujno predpiše dieto, bogato z jodom in bakrom, vitaminom A, predpiše vitaminske in mineralne komplekse.

  Bolniki se popolnoma obrijejo z dlak na glavi in ​​na predelkih, odstranijo trepalnice in obrvi. Takšni ukrepi imajo kratkoročni učinek (dokler dlake ne zrastejo nazaj), vendar je v tem času možno zagotoviti psihološko podporo pacientu in odpraviti vzroke bolezni. Tudi zdravniki so zaslužni, da nosijo posebno pokrivalo, ki onemogoča izvlečenje las..

  Velika pozornost je namenjena zagotavljanju psihološke podpore. Psihologi delajo s pacienti tako individualno kot v skupinskih sejah. Poleg tega se aktivno uporabljata hipnoza in kognitivno-vedenjska psihoterapija. So zelo učinkoviti.

  Splošna terapija vključuje tudi zdravljenje očesnih ali kožnih stanj, ki so posledica trihotillomanije.

  Zdravljenje trihotillomanije doma

  Domače zdravljenje trihotillomanije je učinkovito le, če je vzrok stresa popolnoma odpravljen. Šteje se za najučinkovitejše zdravljenje, pri katerem je pacient opravil tečaj psihoterapije v zdravstveni ustanovi, nato pa se vrnil domov, kjer je nadaljeval zdravljenje. Kot veste, hiše in zidovi zdravijo, pogoji so boljši kot v bolnišnici.

  Kar zadeva trihotilomanijo pri otrocih in mladostnikih, bolezen mine dovolj hitro, ko se starši lahko dogovorijo med seboj in ponovno razmislijo o svojih stališčih o vzgoji otroka.

  Obiskovani zdravnik še naprej svetuje bolniku in njegovim svojcem glede vprašanj zdravljenja, če se pojavi ponovitev, pa mora bolnika takoj odpeljati v ustanovo.

  Pregledi zdravljenja trihotilomanije

  Pregledi zdravljenja trihotilomanije na psihiatrični kliniki Salvation so le pozitivni. Tu delujejo resnični strokovnjaki z bogatimi izkušnjami, ki se spopadajo s celo najtežjo težavo. Našli bodo skrben pristop do vsakega pacienta, bivanje v centru bo bolj prijetno in udobno. Zdravniki ne sodelujejo samo s pacientom, temveč tudi z njegovimi sorodniki, kar vam omogoča, da odpravite vzrok bolezni.

  Center se nahaja stran od živahnega mesta na ekološko čistem območju. To pacientom omogoča uživanje v naravi, sprehod po centru.

  Sam center ima vso potrebno opremo in zdravila za zdravljenje številnih psiholoških bolezni..

  Dobre življenjske razmere so jasna prednost centra. Stavbe so obnovljene, vsa oddelka so opremljena z vsem potrebnim.

  Zdravljenje v centru poteka anonimno, kar ne bo negativno vplivalo na ugled pacienta. Po končanem zdravljenju bodo uslužbenci centra osebi pomagali, da se druži in celo zaposli..

  24/7 brezplačna svetovanja:

  Z veseljem bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja!

  Zasebna klinika "Rešitev" že 19 let zagotavlja učinkovito zdravljenje različnih psihiatričnih bolezni in motenj. Psihiatrija je zapleteno področje medicine, ki od zdravnikov zahteva največ znanja in spretnosti. Zato smo vsi zaposleni v naši ambulanti visoko strokovni, usposobljeni in izkušeni strokovnjaki..

  Kdaj poiskati pomoč?

  Ste opazili, da se vaš sorodnik (babica, dedek, mama ali oče) ne spomni osnovnih stvari, pozabi datumov, imen predmetov ali ljudi sploh ne prepozna? To jasno kaže na nekakšno duševno motnjo ali duševno bolezen. Samozdravljenje v tem primeru ni učinkovito in celo nevarno. Tablete in zdravila, ki jih jemljejo sami, brez zdravnikovega recepta, v najboljšem primeru začasno olajšajo bolnikovo stanje in lajšajo simptome. V najslabšem primeru bodo povzročile nepopravljivo škodo za zdravje ljudi in vodile do nepopravljivih posledic. Nadomestno zdravljenje doma tudi ne more prinesti želenih rezultatov, niti eno ljudsko zdravilo ne bo pomagalo pri duševnih boleznih. Če se zatečete k njim, boste samo izgubili dragoceni čas, kar je tako pomembno, ko ima oseba duševno motnjo.

  Če ima vaš sorodnik slab spomin, popolno izgubo spomina, druge znake, ki jasno kažejo na duševno motnjo ali resno bolezen - ne oklevajte, se obrnite na zasebno psihiatrično kliniko "Rešitev".

  Zakaj izbrati nas?

  Klinika Salvation uspešno zdravi strahove, fobije, stres, motnje spomina in psihopatijo. Nudimo pomoč pri onkologiji, oskrbi bolnikov po možganski kapi, bolniškem zdravljenju starejših, starejših bolnikov, zdravljenju raka. Bolnika ne zavrnemo, tudi če ima zadnjo stopnjo bolezni.

  Mnoge vladne agencije neradi sprejemajo bolnike, starejše od 50-60 let. Pomagamo vsem, ki se prijavijo in z veseljem izvajajo zdravljenje po 50-60-70 letih. Za to imamo vse, kar potrebujete:

  • pokojnina;
  • negovalni dom;
  • nočni hospic;
  • strokovne medicinske sestre;
  • sanatorij.

  Starost ni razlog, da bi bolezen pustila svojo pot! Kompleksna terapija in rehabilitacija dajeta vse možnosti za obnovitev osnovnih telesnih in duševnih funkcij pri veliki večini bolnikov in bistveno poveča življenjsko dobo.

  Naši strokovnjaki uporabljajo sodobne metode diagnoze in zdravljenja, najučinkovitejša in najvarnejša zdravila, hipnozo. Po potrebi se opravi domači obisk, kjer zdravniki:

  • se opravi začetni pregled;
  • vzroki duševne motnje se razjasnijo;
  • se postavi predhodna diagnoza;
  • odstrani se akutni napad ali mamarski sindrom;
  • v hudih primerih je mogoče bolnika prisilno sprejeti v bolnišnico - rehabilitacijski center zaprtega tipa.

  Zdravljenje v naši ambulanti je poceni. Prvo posvetovanje je brezplačno. Cene za vse storitve so popolnoma odprte, vključujejo stroške vseh postopkov vnaprej.

  Sorodniki bolnikov pogosto postavljajo vprašanja: "Povejte mi, kaj je duševna motnja?", "Svetujte, kako pomagati osebi s hudo boleznijo?", "Kako dolgo živijo in kako podaljšati dodeljeni čas?" Podrobne nasvete boste prejeli v zasebni ambulanti "Rešitev"!

  Nudimo resnično pomoč in uspešno zdravimo vsako duševno bolezen!

  Posvetujte se s strokovnjakom!

  Z veseljem bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja!

  Trihotillomanija

  Trihotillomanija je motnja privlačnosti, ki se kaže z impulzivnim vlečenjem telesnih dlak. Glavni simptom je odstranjevanje dlak na glavi, obrazu, rokah, prsih, trebuhu, nogah, sramnem predelu. Bolniki izvajajo depilacijo z rokami, pinceto in zatičem. Ritual izvlečenja las dopolnjujejo igranje z njim, obsesivno prehranjevanje (trihofagija), grizenje nohtov (onihofagija). Diagnostika vključuje razgovor in pregled pri dermatologu, pogovor s psihiatrom. Od posebnih metod se uporabljajo trihogram, vprašalniki. Zdravljenje vključuje uporabo lokalnih zdravil, jemanje psihofarmakoloških zdravil, psihoterapijo.

  Trihotillomanija

  Izraz "trihotilomanija" prihaja iz grškega jezika, prevedeno kot "patološki nagon po izvleku las." Drugo ime za motnjo je samo-depilacija. Mednarodna klasifikacija bolezni 10 revizij trihotilomanije kot ločene patologije je dodeljena naslovu "Motnje navad in impulzov" (razred "Duševne in vedenjske motnje"). Gre za neodvisno bolezen ali simptom nevroze, bipolarne motnje, organske poškodbe možganov, shizofrenije. Prevalenca avtoodepilacije je 1-5%, med bolniki prevladujejo deklice, stare 11-16 let. Epidemiološki podatki so netočni zaradi nagnjenosti bolnikov, da težavo skrivajo. Zanikanje patološke privlačnosti je pogosto pri moških.

  Vzroki za trihotillomanijo

  Želja po izvleku las se oblikuje pod vplivom zunanjih in notranjih dejavnikov. Tej vključujejo:

  • Mentalna bolezen. Trihotillomanija se lahko razvije v ozadju depresije, obsesivno-kompulzivne motnje, bipolarne afektivne motnje, shizofrenije, demence, duševne zaostalosti, organske psihopatije.
  • Psihološke značilnosti. Pri sumljivih, vtisljivih, zaskrbljenih, krivih ljudeh se potreba po lajšanju čustvenega stresa uresniči z vlečenjem las.
  • Slog starševstva. Visoke zahteve za vedenje otroka, uspešnost v šoli, popoln nadzor, pretirana zaščita, pogosti očitki, kritike prispevajo k oblikovanju občutka krivde, nizke samopodobe. Self-depilacija postane sredstvo odvrnitve, samokaznovanja.
  • Stres Intenzivne travmatične izkušnje lahko sprožijo trihotilomanijo. Ta motnja pogosto nastopi po smrti ljubljene osebe, spremembi šole, izgubi službe, preselitvi, ločitvi ali nasilnem dejanju.

  Patogeneza

  V patogenezi trihotillomanije so upoštevani psihološki in fiziološki vidiki. Površina kože je dobro innervirana z gosto mrežo aferentnih in eferentnih živčnih vlaken. Zaradi visoke občutljivosti postane žarišče razbremenitve, vzpostavlja nadzor nad čustvi. Človek potegne lase, občuti fizično bolečino, ki preusmeri pozornost od napetosti, tesnobe, depresije, zmanjša občutek krivde, saj je posledica samokaznovanja. Pacientu predaja bolečino podzavestno upa, da bodo zahteve, očitki, kritike, obtožbe drugih postale manj izrazite. Po drugi strani je v stresnih, psiho travmatičnih situacijah lastno telo edino področje, ki ga je mogoče nadzorovati. Opravljajo avtoagresivna dejanja, ljudje spoznajo neizražen strah, jezo, jezo.

  Razvrstitev

  Trihotillomanija (TTM) je razdeljena na več vrst. Glede na starost prvenca, naravo toka, obstajajo:

  • TTM za otroke. Pojavi se pri otrocih, starih 2–6 let, pogosto se spontano konča do pubertete.
  • TTM adolescence. Razvija se v starosti 11-15 let, poteka kronično z recidivi, je povezan z nevrozami, organskimi lezijami možganov.
  • Bidominalni TTM. Motnja se kaže v dveh kliničnih konicah: med predšolskim in mladostnim obdobjem.
  • TTM odrasli. Redki, kronični pretok s pogostimi recidivi.

  Obstaja klasifikacija trihotilomanije, ki temelji na značilnostih postopka vlečenja dlak. Obstajajo tri vrste motnje:

  • Samodejno. Lase se nezavedno izvlečejo v procesu razburljive aktivnosti, intenzivnega stresa. Bolniki se svojih dejanj ne spomnijo, na pripombe drugih reagirajo zmedeno.
  • Zavestno. Ljudje so popolnoma osredotočeni na akcijo, izvajajo jo po pravilih kot ritual. Značilna uporaba orodij, odstranjevanje raztrganih las na določen način.
  • Kombinirano Auto-depilacija se izvaja zavestno občasno (zjutraj, po prhanju, pred spanjem), nezavedno - v obdobjih stresa.

  Simptomi trihotillomanije

  Motnja se začne nenadoma. Predšolski otroci avtoodepilacijo izvajajo nezavedno. Otroci vlečejo lase, ko gledajo risanke, med vznemirljivo igro, ustvarjalnimi dejavnostmi, pa tudi v stresnih situacijah - z nenadnim strahom, starševskim prepirom, poslušanjem očitkov, kritičnih pripomb. Mesta poraza so fronto-parietalna področja, obrvi. Približno 10% otrok poje svoje raztrgane lase. Ni težko zaznati otrokovih dejanj - ne skriva jih, ne prikrije rezultata.

  Šolarji in mladostniki izvlečejo lase, zavedajoč se procesa ali rezultata. Morda so kritični do motnje, zavedajoč se, da so njihova dejanja nenormalna. Izvajajo se poskusi nadzora vedenja. Vlečenje las se opravi samodejno s prsti pri izvajanju rutinskih dejavnosti - med branjem, pisanjem, pogovorom po telefonu, gledanjem filmov, TV oddaj. Samodepilacija se zavestno izvaja s povečanim čustvenim stresom: najstnik se upokoji, pripravi orodja (pinceto, prtičke). Skupna področja so lasišče, obrvi, trepalnice, pubis. Središča redčenja, plešavosti prikrivajo mladostniki: fantje in deklice nenadoma začnejo nositi dodatke - šali, šali, kapuce, klobuke, klobuke. Včasih starši po naključju odkrijejo plešasto mesto, odsotnost fragmenta obrvi.

  Klinična slika trihotilomanije pri odraslih je podobna kot pri mladostnikih. Prevladujejo zavestno vlečenje dlak in poskusi upiranja kompulzivnim dejanjem. Ženske skrivajo posledice: raje imajo oblačila z dolgimi rokavi, temna očala, lažne trepalnice, tetoviranje obrvi. Moški zanikajo motnjo, kar pojasni hormonsko plešavost.

  Zapleti

  Dolg potek trihotillomanije je zapleten zaradi vedenjskih motenj - želja po skrivanju patološke navade, pomanjkanje dlak sili paciente, da se izogibajo socialnim stikom. V pričakovanju posmeha, vprašanj drugih raje preživijo čas sami. Poveča se tveganje za razvoj kronične depresije, fobičnih motenj, anoreksije, bulimije, alkoholizma, odvisnosti od drog. Med somatskimi zapleti odkrijejo lokalne okužbe, ki jih izzovejo pogosti stiki umazanih rok s sluznico in kožo. Požiranje las vodi v črevesno obstrukcijo, ki jo povzroči nastanek "lasnih kamnov" (trihobezoarji).

  Diagnostika

  Osnova za diagnozo trihotillomanije je pregled, zbiranje anamneze. Psihiatrična ocena motnje se izvaja z metodo kliničnega pogovora, opazovanjem bolnikovega vedenja. Diagnostična merila so:

  • Periodičnost. Vlečenje se izvaja večkrat, sistematično, spremlja pa jih izpadanje las.
  • Odpornost. Pacient poskuša prenehati delovati. Kriterij je pomemben za mladostnike, odrasle.
  • Stiske. Avtoepilacijo spremljajo težave socialne prilagoditve, negativne izkušnje.
  • Odsotnost drugih bolezni. Odstranjevanja dlak ni mogoče razložiti z drugim bolezenskim stanjem ali telesno dismorfično motnjo (samo-depilacija za izboljšanje izgleda).

  Psihiatrični pregled dopolni vprašalnik. Uporablja se lestvica avtoekstrakcije las, lestvica resnosti trihotilomanije. Za določitev psihoterapevtskih ciljev se izvaja celovita raziskava čustveno-osebne sfere, meddružinskih odnosov. Dermatološki pregled vključuje pregled in trihoskopijo - računalniška metoda za diagnosticiranje stanja las. Dermatolog odkrije naslednje znake:

  • Ogrodja plešavosti Na obrvi najdemo poraščene predele telesa, glave, področja redčenja las, plešavost. Foci različnih oblik, večkratni, enojni.
  • Stanje kože. Na mestih plešavosti je koža normalna ali groba, brez luščenja. Možne kraste, gnojni vezikli, eritem, oteklina.
  • Stanje las. Določena je jasna označitev ust lasnih mešičkov. Lasje različnih dolžin, odlomljeni, izgledajo kot črne pike, ščetine.

  Pri pregledu so nohti pogosto ostri in sijoči s trenjem. Dodatne računalniške raziskave razkrivajo zmanjšano gostoto, različne dolžine, zvite lase, razcepljene konce (trihoptiloza) na kratkih lasih, komedo podobne folikularne blokade, kratke dlake velusa, prašek za lase (ostanke poškodovane lasne gredi), odsotnost naravno spremenjenih dlak (zožijo se do koncev). Pri diferencialni diagnozi psihiatra je izvlečenje dlak izključeno kot simptom dismorfofobije. Izključeni so tudi primeri avtoepilacije kot ukaza slušnih halucinacij. Če dejstvo vlečenja las zanika, se izvede diferencialna diagnoza z endokrinimi boleznimi (na primer alopecija).

  Zdravljenje trihotillomanije

  Zdravljenje motnje opravi dermatolog, psihiater in psihoterapevt. Sestavljen je iz naslednjih komponent:

  • Kognitivno-vedenjska psihoterapija. Namen te metode je nadomestiti patološki vedenjski vzorec s prilagodljivim. Na začetni stopnji pride do kognitivne obdelave: zavedanje nagonov, nagon k izvedbi dejanja, prepoznavanje provocirajočih situacij, spremljajoča čustva. Nato obvladamo tehnike sproščanja, razvijemo strategije alternativnega vedenja..
  • Psihoparmakoterapija. Podatki o učinkovitosti uporabe drog so sporni. Psihiater izbere režim zdravljenja, pri čemer upošteva klinično sliko motnje, prisotnost sočasnih duševnih bolezni. Lahko se predpišejo antidepresivi SSRI, antagonisti opioidnih receptorjev, litijevi pripravki, anksiolitiki, poživila CNS, antipsihotiki.
  • Lokalna terapija. Dermatolog pripravi načrt simptomatskega zdravljenja. Predpisani so antiseptiki, lokalni antibiotiki, protivnetna, protiglivična sredstva (s sekundarno okužbo), stimulansi rasti las.

  Napoved in preprečevanje

  Kompleksna terapija za trihotillomanijo daje dober rezultat. Prognoza je ugodna, pri predšolcih se motnja odpravi hitreje. Preprečevanje v otroštvu temelji na pravilnem izboru metod vzgoje: otrok, nagnjenih k tesnobi, ne smemo izzivati, kritizirati, kriviti v primerjavi z drugimi. Pomembno je, da jih podprete, jim vzbudite zaupanje in jih naučite produktivnih načinov za spopadanje s stresom. Ljudem vseh starosti se priporočajo ukrepi za zmanjšanje čustvenega in fizičnega stresa - vodni postopki, šport, ustvarjalnost.