Avtoimunska alopecija: vloga imunosti, vzroki, zdravljenje

Dermatološke knjige in referenčne knjige opisujejo bolezen alopecija brez navedbe izraza - avtoimunska alopecija. Zakaj zdaj mnogi razlikujejo takšno vrsto alopecije kot avtoimunsko?

Dejstvo je, da se je na prelomu 20. in 21. stoletja začel hiter razvoj znanosti o imunologiji, v okviru te discipline se je začelo preučevati veliko bolezni z nejasno etiologijo, vključno z alopecijo areata (alopecia areata).

Kljub temu, da gnezdena oblika alopecije ni nova bolezen (tudi v starodavnem svetu so ji posvečali pozornost), nedvoumni mehanizem njenega razvoja še ni vzpostavljen, saj so znanstveniki že v 80. letih prejšnjega stoletja začeli postavljati teorijo o imunskem izvoru bolezni.

Vloga imunosti pri razvoju alopecije areata

Na začetku nekaj besed o alopeciji areata - to obliko alopecije, pri kateri se pogosteje na glavi, redkeje na preostalem delu telesa pojavlja eno ali več žarišč "brez las". Poleg tega obstaja veliko možnosti za razvoj bolezni:

 • Po približno šestih mesecih se bo skupni oder začel s popolno izgubo las na lasišču, nato pa se lahko začne univerzalna oblika z izgubo vseh las na telesu, vključno z obrvmi, trepalnicami, sramnimi in aksilarnimi lasmi, brado in brki pri moških
 • "Plešasto" območje lahko spontano, brez posebnega zdravljenja, preraste
 • Število žarišč se bo nenehno spreminjalo, nato zaraščalo, nato pa se pojavile nove.
 • Ena ali več lezij lahko dlje časa ostanejo nespremenjene in številne druge možnosti

Poglobljena študija celic in tkiv bolnikov z alopecijo areata je bila izvedena že leta 1965, da bi ugotovili splošne spremembe v tkivih in celicah las in kože na golih območjih.

Opaženi so naslednji splošni simptomi

 • V dermisu se razvije vaskulitis - to je vnetje žil, z njihovim nadaljnjim uničenjem. Vaskularne spremembe vodijo do dejstva, da je prehrana las motena, medtem ko lasje oslabijo.
 • Razvija se tudi perivaskulitis - gre za lezijo zunanjega dela posode in vezivnega tkiva, medtem ko so našli limfohitiotiocitne infiltrate.

Takšna slika je raziskovalce spomnila na alergijsko reakcijo telesa na katerikoli alergen, postavlja se vprašanje: kaj lahko telo šteje za alergene pri razvoju alopecije, domnevalo se je, da telo lahko beljakovine las obravnava kot alergene.

Ko beljakovine las pridejo v kri ali limfo, jih telo začne dojemati kot alergen in proizvaja protitelesa, protitelesa pa napadejo lasne mešičke in jih poškodujejo.

Toda pri preučevanju količinskega razmerja protiteles, ki jih telo proizvaja, ni bilo ugotovljenih protiteles proti lasnim mešičkom.

Ko pa smo uporabili metodo fluorescentnih protiteles, pacienti opažamo povečano količino protiteles proti ščitnici in tkivu testisov..

Poleg tega se v bližini lasnih mešičkov nabira:

 • Limfociti T in B
 • protitelesa
 • makrofagi
 • Langer celice
 • imunski kompleksi IgG, IgM

Vzroki avtoimunske alopecije

Razlog za celično agresijo telesa, usmerjeno na lastne lasne celice, še danes ostaja skrivnost, predstavljene so naslednje različice:

 • Imunoregulacijska okvara, ki se pojavi v otroštvu in se deduje. Genetiki menijo, da je to posledica gena HLA, ki se nahaja na šestem kromosomu in je odgovoren za kodiranje beljakovin. Ta protein s pomočjo imunskih celic pomaga "izračunati" antigene in telesne lastne celice, brez tega pa jih imunski sistem začne zmedeti. Mutacije v tem genu lahko privedejo do nezadostne proizvodnje tega proteina..
 • Avtoimunska alopecija se pogosto začne po nalezljivih boleznih, alopecija je bila povezana z atopijskim dermatitisom in drugimi kožnimi dermatozami. To potrjuje imunska teorija: vnos infekcijskega povzročitelja lahko izzove imunski odziv s kasnejšim avtoimunskim razvojem.To velja tudi za žarišča kronične okužbe (sinusitis, tonzilitis, karies), ki lahko motijo ​​umiritev imunskega sistema telesa in ga prisilijo, da nenehno proizvaja protitelesa.
 • Motnje v delovanju endokrinega sistema lahko izzovejo tudi razvoj bolezni, pri pregledu alopecije lahko odkrijemo avtoimunski tiroiditis - vnetje ščitnice.
 • Različne avtoimunske bolezni - sistemski eritematozni lupus (SLE), Stillova bolezen in druge.
 • Faktor stresa vpliva na nastanek avtoimunske alopecije, vendar mehanizma njegovega delovanja trenutno ni mogoče razložiti..

Kazalniki imunoglobulinov pri bolnikih se spreminjajo, zato to dokazuje sodelovanje avtoimunskih komponent pri razvoju plešavosti, ni pa mogoče trditi, da so ti glavni vzrok pri uničenju lasnega aparata.

Toda hkrati imajo vsi bolniki z GA brez izjeme imunološke spremembe..

Za pravilno diagnozo morate obiskati dermatologa, trihologa, endokrinologa, imunologa.

Zdravljenje avtoimunske alopecije

Zdravljenje avtoimunske alopecije je predpisano, kot v obliki gnezda:

 • Predpišite injekcije Diprospan - hormonsko zdravilo, ki ima imunosupresivni učinek Hormonske injekcije lahko dajete neposredno koreninam las.
 • Stimulator rasti minoskidil in njegove različne variante.
 • Tricoxene pripravek, ki vsebuje ekstrakt pritlikave palme in vitamine.
 • B vitamini in elementi v sledovih, ki vsebujejo cink, magnezij, selen.
 • Mezoterapija - injekcije mezo-koktajla v korenine las
 • Imunotropna zdravila: Cikloparin A (sandimmune), inosipleks itd. Domnevajo, da delujejo na imunske celice in zavirajo funkcionalne motnje.
 • Thymuskin (ThymuSkin) - ustvarjalci te droge so se držali teorije, da se imunski sistem bori z lasnimi mešički, pri čemer jih zmoti virus. Razvili so vrsto zunanjih izdelkov - šampon, pršilo, smetano, ki vključujejo timozin. Timozin je hormon, ki ga dobimo iz timusne žleze živali. Vpliva na imunološki status osebe, uporablja se pri številnih avtoimunskih boleznih. Šampon je priporočljivo nanašati 2-krat na teden, razpršilec ali kremo je treba vsak dan vtirati v korenine las. Domneva se, da timozin nevtralizira protitelesa, ki napadajo lasne mešičke.

Vsa zdravila mora predpisati zdravnik, lahko se samostojno zatečete k narodnim zdravilom, maskam na osnovi aloe, rastlinskih olj, rdeče paprike.

Napoved pri zdravljenju je zelo težko postaviti, najslabši rezultati imajo skupno in univerzalno obliko alopecije.

Uteha za bolnike je, da z avtoimunsko alopecijo lasni mešički ne umrejo, preprosto "zaspijo" in se lahko zbudijo z začetkom pravilnega delovanja obrambnih mehanizmov telesa.

Zdaj diagnoza alopecija areata samodejno pomeni avtoimunsko alopecijo.

Izpadanje las in ščitnice

Izpadanje las ali alopecija (latinsko alopecija - plešavost, plešavost) je stanje prezgodnjega prekomernega prenehanja rasti las, ki je povezano z boleznijo, in ga opazimo na katerem koli delu telesa in predstavlja zmanjšanje las. Izpadanje las zaradi patologije ščitnice imenujemo tirogena alopecija. Razlikujte med difuznim (razširjenim) in žariščnim (lokalnim) izpadanjem las.

Izpadanje las je pogosto pri boleznih ščitnice, vendar ne vedno. Ta simptom ne more absolutno navesti ščitnice. Zato je treba upoštevati vir alopecije.

Obstaja širok razpon ščitničnih stanj, ki povzročajo prekomerno izpadanje las. Ta simptom lahko opazimo pri hipotiroidizmu, hipertiroidizmu (tirotoksikozi), avtoimunskem procesu (avtoimunski tiroiditis - AIT), hipertiroidnem nodularnem goiterju, endemičnemu goiterju. Poleg tega je pomanjkanje las mogoče tudi z evtiroidizmom..

Znaki izpadanja las

Ker so bolezni ščitnice pogostejše pri ženskah, so bolniki najprej pozorni na lase na lasišču. Ni skrivnost, da je lasišče ena glavnih vrednot vsake ženske - njena naravna dekoracija. Zato so vse spremembe teh las pozorne in spodbujajo iskanje vzrokov in načinov za obnovo.

Predhodniki zmanjšanja las so spremembe lastnosti las in lasišča. Lasje lahko postanejo tanjši, krhki, suhi in lomljivi. Takšno poslabšanje kakovosti las je znak podhranjenosti, kar lahko povzročijo različni razlogi, o katerih bomo govorili v nadaljevanju..

Za motnje ščitnice je značilno sezonsko poslabšanje stanja las. Bolniki s hipotiroidizmom in AIT lahko opazijo, da se lasje po poletju zgostijo in boljši, zlasti na jugu, vendar se pozno po hladnem obdobju redčijo.

Obstajata dva glavna zunanja znaka prekomernega izpadanja las na lasišču. To je skoraj enakomerno zmanjšanje njihovega števila (difuzna alopecija) ali izpadanje las na območjih, ki pogosto spominjajo na kroge (alopecija areata). Obe možnosti lahko napredujeta in se poslabšata. Postopek difuzije je lahko tako intenziven, da postane volumen opazno manjši, koža pa je vidna z običajno pričesko. Fokalni plešasti obliži se lahko razširijo in združijo, postopoma osvobodijo celotno glavo iz las. Vendar ne pozabite, da so te spremembe lahko povratne..

S hudimi boleznimi ščitnice lahko trpijo lasje, ki pokrivajo okončine in deblo, pa tudi obrvi in ​​redkeje tudi trepalnice. Razlikovati izpadanje las, značilno za pomemben hipotiroidizem vzdolž zunanjega roba obrvi. To je Hertoghev simptom..

Vzroki za izpadanje las pri boleznih ščitnice

Vsi vzroki alopecije pri boleznih ščitnice so zmanjšani na nezadostno oskrbo in urejanje prehrane las. Hkrati obstajajo medicinski (iatrogeni) razlogi, povezani s škodljivimi učinki nekaterih zdravil. Predstavljamo seznam vzrokov za izpadanje las, ki temelji na "Klasifikaciji vzrokov bolezni ščitnice" (Klinika dr. A. V. Ušakova, Moskva, 2013).

Razlogi za pomanjkanje energije:
1) neustrezna prehrana (primanjkljaj kalorij);
2) omejen in nizek vnos ščitničnih hormonov;
3) nosečnost, porod, poporodno obdobje;
4) anemija.

Regulativni razlogi:
5) neposredna kršitev živčnega nadzora in regulacije;
6) duševni stres.

Razlogi za elementarne pomanjkljivosti:
7) pomanjkanje joda;
8) pomanjkanje selena;
9) pomanjkanje vitaminov (D, B1, D6, B12, A, E...).

Fizični razlogi:
9) hlajenje in hipotermija;
10) sevanje.

Jatrogeni (medicinski) vzroki:
11) zelo dolgotrajna uporaba visokih odmerkov tirostatičnih zdravil.

Upoštevajte kombinacijo razlogov. Pogosto ne eden, ampak več razlogov lahko izzove izpadanje las in trpljenje..

Bolniki ponavadi krivijo znane ali skrite vzroke za neprijetno stanje svojega lasišča. Še posebej pogosto bolniki sumijo na provokativno vlogo same ščitnice. Med posvetovanjem na naši kliniki pravijo tako: "To je zaradi ščitnice.".

Pogosto v takih primerih krvni test pokaže zadostno količino ščitničnih hormonov (T3w. In T4w.), Ne glede na vrednost TSH. Upoštevajte, da je TSH hipofiza in ne vpliva neposredno na lase. Z normalno količino ščitničnih hormonov se ti hormoni obilno dobavljajo tudi lasnim mešičkom in jim v celoti zagotavljajo energijski presnovni proces.

Naslednje dejstvo opozarja. Ob enakih spremembah na ščitnici in rezultatih krvnega testa se lahko pri bolnikih pojavijo različna stanja las: polna ali spremenjena!

Le s kombinacijo neugodnih razmer in nastopom okoliščin, ki spremljajo bolezni ščitnice, se stanje lasnih korenin lahko moti in pride do njihove izgube. Morali bi vedeti naslednje. Iskanje in ugotavljanje vzrokov je pomembno, pomembno pa je tudi določiti osnovno bolezen, na katero vplivajo vzroki. Slednja okoliščina je ključna pri izbiri zdravljenja lasišča in same ščitnice..

Struktura in delovanje las - pot do razumevanja alopecije

Za boljšo usmerjenost v posebnosti trpljenja las in izbiro zdravljenja bi morali poznati strukturo las in načela njegovega življenja..

Lasje so sestavljeni iz dveh delov - zunanjega (viden - las sam) in notranjega (v koži - lasnega korena). Zunanja stran las je odvisna od stanja v notranjosti! To je osnovno in hkrati preprosto razumevanje razvoja bolezni las..

Na kratko se obrnemo na strukturo lasnega korena. Živci in krvne žile se približajo dnu las (foliklu). Prilegajo se celicam vezivnega tkiva lasne papile in lasnega mešička ter se obrnejo na njih.

Slika 1. Struktura las.
Plovila prinašajo koristne snovi in ​​odstranjujejo presnovne produkte, živci pa iz živčnih celic dajejo hranljive (trofične) dražljaje in prejemajo informacije o odzivu.

Živčna vlakna zelo dobro zapletejo vsak las.

Slika 2. Lasna živčna vlakna.
Vsakdo lahko poskrbi, da so živci vpleteni, tako da se rahlo vlečejo na kateri koli las. Vedno se čuti bolečina - znak živčnega nadzora. Glavna naloga živcev ni zaščita las pred epilacijo, temveč uravnavanje intenzivnosti prehranjevanja las.

Številni strokovnjaki (zdravniki in kozmetologi) prehrano las predstavljajo na en način - prek krvnih žil. Menijo, da je glavna stvar pri razvoju bolezni las premajhen vnos kakršnih koli snovi. Iz tega položaja je zgrajena skupna taktika pomoči - z uvajanjem drog: drgnjenjem skozi kožo ali oralnim jemanjem.

Pravzaprav ni dovolj, da lasnemu korenu in samim lasem zagotovimo potrebne snovi. Pomembneje je zagotoviti popolno regulacijo prehrane las s strani živčnega sistema.!

V "Kliniki ščitnice" dr. A.V. Ushakov, primere prekomernega izpadanja las pogosto opazimo z zadostno količino ščitničnih hormonov v krvi. Pri teh bolnikih skrbno spraševanje v anamnezi razkrije okoliščine, ki vplivajo na živčni sistem, ki nadzoruje lase. To osnovo alopecije potrjuje metoda termografske diagnostike perifernega živčnega sistema, ki se izvaja na Kliniki..

Obnova las

Lasje vsake osebe nenehno gredo skozi tri faze razvoja. Razmnoževanje matičnih celic lasnega mešička povzroči rast las. Ta faza se imenuje anagena in običajno traja od enega do nekaj let. Približno 80% las je v tej fazi.

Ko se izčrpavanje nadaljuje, lasni mešiček preide v fazo katagena. Del las znotraj kože se zmanjša in preoblikuje. Lasje se v tej fazi pripravijo na odstranjevanje. Trajanje katagena 2-3 tedne.

Nadaljnja transformacija lasnega mešička še dodatno izčrpa skriti del las, ki preide v stanje mirovanja. Ta faza se imenuje telogen. Med telogenskim obdobjem je lasje "mirujoč". To se lahko zgodi 2-3 mesece ali več, odvisno od okoliščin..

Slika 3. Faze las.
Vse faze razvoja dlak lahko primerjamo z vedenjem rastlin v različnih letnih časih - otekanje brstov, rast listja, vrtnarjenje, porumenenje in letenje okoli listov, upočasnitev pretoka sokov in "zbledi" do ugodnega obdobja.

V praksi naše Klinike obstajajo primeri obnovitve mirujočih dlak v telogeni fazi.

Diagnostika za izpadanje las in bolezni ščitnice

V "Kliniki ščitnice" dr. A.V. Ushakov, je ocenjen glavni bistveni vidik motenj rasti las - stanje perifernega živčnega sistema, ki nadzoruje lasne mešičke. V ta namen se uporablja termografija - strojna topografska diagnostika stanja centrov perifernega živčnega sistema.

S pomočjo termografije določimo posamezno stanje zgornjih vratnih vrat simpatičnih živčnih struktur, iz živčnih celic katerih živčnih vej se širijo na kožo različnih delov lasišča. Poleg tega se razkrije stanje drugih živčnih struktur, ki medsebojno delujejo z zgornjimi cervikalnimi živčnimi centri in nadzirajo lasno linijo drugih delov telesa..

Vrednotenje dlak lahko ocenimo s strojno-računalniško trihoskopijo (v trihološki zdravstveni ustanovi). Z njegovo pomočjo se določijo naslednje:
tip lasišča;
tip las;
velikost lasnih mešičkov;
stanje las po celotni dolžini;
gostota lasnih enot na določenem območju;
Število dlak v anagenski fazi in lasnih mešičkov v telogeni fazi;
Število las in polnih las.

Slika 4. Trihoskop-dermatoskop

Zdravljenje izpadanja las

Taktike zdravljenja izpadanja las pri bolnikih s ščitničnimi boleznimi so namenjene:

1) odpravljanje motenj živčne regulacije lasnih mešičkov;
2) dopolnitev optimalne ravni ščitničnih hormonov v krvi;
3) zagotavljanje ustrezne prehrane las.

Avtoimunska alopecija in kako jo zdraviti

Takšna nadloga kot zgodnja plešavost pri moških in ženskah se lahko pojavi iz različnih razlogov, eden od njih pa je avtoimunska alopecija. Razume se kot delno ali stoodstotno odstranjevanje las, ki ga povzročajo spremembe v delovanju imunskega sistema. Pravičnejši spol je dovzetnejši za to vrsto plešavosti, zlasti v obdobju po porodu. In da se lahko uspešno borimo proti tej bolezni, jo je treba pravilno preučiti. Predlagamo, da to storite takoj!

Kaj je avtoimunska alopecija

Bistvo bolezni je v tem, da imunski sistem začne prepoznavati tujke v lasnih mešičkih in jih poskuša zavrniti. Posledično se celice čebulnic zavirajo, struktura palic je poškodovana, faza rasti dlak se postopoma nadomesti s fazo mirovanja, hitro se drobijo in nove dlake ne rastejo več nazaj. Sčasoma se površine plešavosti povečajo in če ne boste ukrepali, bo to povzročilo popolno izpadanje las..

Glavni vzroki, ki vodijo do avtoimunske alopecije, so:

 • dedni dejavnik;
 • živi na območjih s povečano radioaktivnostjo;
 • težave z delovanjem ščitnice;
 • oslabljena presnova retinojske kisline v telesu;
 • hormonske motnje ali dolgotrajna uporaba hormonskih zdravil;
 • resne mehanske poškodbe lasišča.

Poleg tega je lahko posledica številnih bolezni, vključno z diabetesom mellitusom, sistemskim eritematom lupusa, revmatoidnim artritisom. V tem primeru eno zdravljenje s trihologom ni dovolj - vzporedno se morate glede osnovne bolezni zagotovo obrniti na specializiranega strokovnjaka..

Simptomi

Poleg odstranjevanja dlak lahko telo signalizira začetek alopecije s povečanim potenjem in pomanjkanjem sape, povečanim srčnim utripom in nepravilnim delovanjem prebavnega sistema. Prav tako pacienti pogosto opazujejo nenadne spremembe razpoloženja brez očitnega razloga, ženske imajo menstrualne nepravilnosti, nohti se lahko tančijo in piling.

Samo zdravnik vam bo pomagal potrditi ali odpraviti vaše dvome. Priporočamo odvzem krvnih preiskav - biokemičnih in hormonskih testov, narediti ultrazvok ščitnice, pregledati stopnjo krvnega pretoka in opraviti mikroskopski pregled las. Lepo bi bilo videti tudi kardiologa.

Metode zdravljenja

Zdravljenje se razlikuje glede na stopnjo izgube las.

Torej, če je alopecija v začetni fazi in ji je izpostavljena manj kot polovica las, strokovnjaki, od vzroka njenega nastanka, predpišejo zdravila za normalizacijo hormonske ravni, mazila na osnovi retinola ali gele, cinkove ali katranske izdelke, jemanje vitaminov skupine B.

Minoksidil priporočamo skoraj vsem - zdravilo, ki širi krvne žile in s tem poveča pretok kisika, krvi in ​​vitalnih snovi v folikle.

Steroidni hormoni se lahko predpišejo tudi v obliki kreme, mazila ali tablet (ob upoštevanju starosti, diagnoze in drugih posameznih značilnosti pacienta).

Ko je avtoimunska alopecija prizadela že več kot petdeset odstotkov las, so mazila in kreme neučinkovite. Tukaj potrebujete zdravljenje s steroidnimi hormoni v tabletah ali ampulah za subkutano injiciranje. Poleg tega izvajamo PUVA terapijo in izpostavljenost plešasti površini z alergeni in dražilnimi sredstvi..

Če alopecijo izzove maligni tumor, so predpisani citostatiki ali imunosupresivi, ki blokirajo avtoimunski odziv. Če je bila posledica kršitve hormonskega ozadja, so za ženske izbrane kontracepcijske tablete, za moške pa posebna zdravila, ki zavirajo aktivnost encima 5-alfa-reduktaze.

Tako ali drugače zdravljenje traja vsaj tri mesece - dokler zdravnik ne potrdi rasti novih dlak.

Pomožne metode

Če želite pospešiti proces celjenja, poskrbite, da vaša vsakodnevna prehrana vsebuje živila z veliko cinka in vitaminov A in B. To so rdeče meso, perutnina, drobovina, kozice in lignji, ribe, jajca, buča, korenje, oreščki.

S soglasjem zdravnika se lahko glavno zdravljenje dopolni z ljudskimi recepti za spodbujanje rasti las.

Na primer, poskusite z oblogami iz repinca ali ricinusovega olja: rahlo ga segrejte v vodni kopeli, nanesite na lasišče, nataknite plastično vrečko ali pokrovček za tuširanje, ogrejte z brisačo in pustite pol ure. Ko je čas, si lase sperite s toplo vodo in šamponom. Lahko si naredite tudi maske na osnovi tinkture rdečega popra, ki aktivirajo in pospešijo rast las..

Drug učinkovit način za obnovo lepih, gostih las je vtiranje nikotinske kisline v lasišče. Orodje se uporablja v tečajih, od katerih vsak traja 14 postopkov.

Prav tako lahko vadite maske iz rženega kruha - odrežite skorjo iz kosa, namočite drobtino v mleku in dobljeno rezino porazdelite po plešah. Držite 20-30 minut in sperite.

Kaj je avtoimunska alopecija?

Avtoimunsko izpadanje las - izguba kodrov ali, drugače povedano, plešavost. Bolezen je precej resna, povzročajo jo lahko številni dejavniki, najpogosteje pa je povezana s kakršno koli hormonsko motnjo.

Če plešavost za moške ni preveč tragedija, potem poštena polovica pade v grozi samo ob misli na to. Toda tudi če izguba absolutno ni strašljiva, ne pozabite, da jo povzroča bolezen in jo je treba zdraviti.

Simptomi avtoimunske alopecije

Če odkrijete vsaj enega od naslednjih znakov, se čim prej dogovorite z endokrinologom.

Znaki

 • prekomerno potenje;
 • tahikardija;
 • nenadne spremembe razpoloženja;
 • redna depresija (pogosto brez razloga ali zaradi lahkomiselne malenkosti);
 • šibki nohti;
 • izguba las;
 • okvare prebavil;
 • huda kratka sapa;
 • počasen ali hiter srčni utrip;
 • zgrešen menstrualni cikel.

Razlogi za izobraževanje

 • Telo je genetsko nagnjeno k bolezni;
 • Karies in kronične bolezni lahko povzročijo tiroiditis;
 • Presežek joda;
 • Izpostavljenost sevanju;
 • Visoko onesnažen zrak;
 • Obdobje hudega stresa.
 • Revmatoidni artritis;
 • Sladkorna bolezen;
 • Nedavne poškodbe.

Bolezen lahko prizadene ne samo lasišče, ampak vse lase na splošno. Čez nekaj časa postane izguba trepalnic, obrvi itd. Če takoj ne pomislite na zdravljenje, obstaja tveganje, da izgubite četrtino vseh las na telesu. Prisotnost bolezni lahko ugotovite tako, da obiščete endokrinologa, ki pa:

 • bo dal napotnico za ultrazvočno preiskavo, ki bo pokazala, ali ščitnica deluje normalno;
 • prosi za analizo, da bi preverili delovanje hormonov;
 • obveščati o stopnji in razvoju bolezni;
 • bo navedel točen vzrok za nastanek bolezni;
 • bo poslal na dostavo analize biokemije;
 • bo lase pregledal s posebnim mikroskopom;
 • morda napoti k psihologu in trihologu.

Zdravljenje

Kljub temu, da smo v sebi prepoznali katerega koli od simptomov, se še prezgodaj odločimo, da obstaja točno avtoimunska alopecija. Kateri koli od znakov lahko povzroči druga bolezen, zato je za natančne informacije pomembno, da se obrnete na endokrinologa..

Pri ugotovitvi bolezni bo endokrinolog predpisal:

 • Elektromagnetna resonančna terapija;
 • Magnetna / laserska terapija;
 • Hormonski kompleks.

Tradicionalne metode zdravljenja

Zdravljenje na domu ne bo škodovalo le, če zdravnik izda svoje dovoljenje.

 1. Potrebovali boste 25-35 nezrelih orehov, kozarec medu in 1 - 1,5 litra vodke. Sesekljane oreške zmešajte s preostalimi sestavinami. Pustite infundirati 2 tedna. Ves čas je treba mešanico hraniti v popolni temi. Nato odcedimo in nekaj ur v hladilniku. Morate piti eno žlico na dan pred zajtrkom 15-20 minut. Potek zdravljenja je dolg. Porabiti morate vsaj tri litre.
 2. Treba je pripraviti žlico lungwort (zelišč), sesekljano kumaro, žlico nasekljanega suhega zelja, pa tudi sesekljano papriko. Vse zgoraj nalijte s kozarcem ognjene vode (po možnosti kuhane). Zaužijte dva požirka približno trikrat na dan.

Nadomestno zdravljenje ni omejeno le na te recepte, tudi pesa, korenček ali zelje sok bo dobra pomoč. Priporočljivo je, da pijete isti trenutek, ko ga iztisnete, sicer bo sok izgubil svoje koristne snovi.

Poleg soka bo pomagala celo kumara, ki je poleti in pozimi skoraj v vsakem domu. Nikakor ga ni prepovedano jesti in ga lahko zaužijemo v poljubni količini. Izdelek nima kontraindikacij, ni prevelikega odmerjanja in celo alergije nanj so redke.

Ali je možna preventiva?

Na žalost ni nobenih posebnih sredstev, ki bi preprečili bolezen, če se še ni pojavila. Vendar obstajajo splošne smernice, na primer:

 • občasno umijte lase z uporabo izdelkov, ki negujejo kodre in korenine.
 • nosite klobuke skoraj kadarkoli v letu;
 • poskušajte preprečiti bolezni, dokler ne postanejo kronične;
 • če je mogoče, se vzdržite jemanja tabletk, ki povzročajo alopecijo;
 • jih redno preverjajo trihologi, da preprečijo in negujejo lase;
 • se redno posvetujte s kozmetologi in frizerji;
 • včasih ne bo odveč komunicirati s psihologom. To ne služi le kot preventivni ukrep, ampak tudi pomaga manj osredotočiti na težave in se spoprijeti s tistim, kar je že zaskrbljujoče..

Preprečevanje kakršne koli bolezni, tudi pred avtoimunskim izpadanjem las, bodo redni sprehodi in misli le dobro. Telo bo hvaležno za čas, ki mu je bil dodeljen, pa tudi za pravočasen spanec in zmerno pravilno prehrano..

Vredno je zapomniti, da četudi obstaja nagnjenost k bolezni na genetski ravni, je ob pravilni negi tveganje, da jo dobimo, minimalno. Medicina je ta bolezen povsem sposobna pozdraviti in vse, kar se od ljudi zahteva, je le, da se nanjo bolj pogosto obračajo.!

Deli s prijatelji:

Drugi članki:

Imam sladkorno bolezen in zelo se bojim, da bom morda razvil avtoimunsko izpadanje las. Absolutno se strinjam s priporočili članka, tudi sama jih uporabljam. Zato se za preventivo trudim nositi klobuke, se nenehno posvetujem s kozmetičarkami in jem prav. Mislim, da vsa lepota ženske leži v njenih laseh in zanje je treba poskrbeti..

Alopecija, njene vrste in vzroki

Zadnja posodobitev: 21.10.2019

Izpadanje las lahko razburja najbolj ravnodušne do njihovega videza. Ni presenetljivo, da so zdravi lasje eden največjih vplivov na našo privlačnost. Lahko si oblečete zmečkano majico in raztrgane kavbojke, pozabite si nadeti ličila - z negovanimi bujnimi lasmi boste še vedno videti dobro. Zato jih je zelo pomembno hraniti.

Kazalo

 • Plešavost zaradi motenega delovanja imunskega sistema
 • Bolezni, ki povzročajo izpadanje las
 • Drugi vzroki alopecije
 • Diagnoza alopecije
 • Zdravljenje alopecije
 • Preprečevanje in okrevanje alopecije
 • Ljudski sveti

Plešavost zaradi motenega delovanja imunskega sistema

Če so lasje začeli spontano izpadati, brez posebnega razloga, na primer, niste zamenjali kozmetike za lase, niste upoštevali stroge prehrane, niste perminirali, niste imeli operacij, hudih stresnih situacij, potem je vzrok za plešavost najverjetneje leži v imunskem sistemu.

Kako deluje. Zaradi hormonskih motenj ali drugih motenj telo začne lastne lasne mešičke prepoznati kot škodljive tuje telo, zato začne postopek postopnega znebiti njih..

T-limfociti, namenjeni zaščiti telesa pred bakterijami, virusi in rakavimi celicami, napadajo lasne mešičke. Čebulice iz faze aktivne rasti gredo v mirujočo fazo, v približno treh mesecih se rast popolnoma ustavi, nato pa lasje začnejo izpadati. Ker žarnice »spijo«, kodri, ki so izpadli, niso nadomeščeni z novimi. Lasje izgubijo sijaj, pojavijo se plešasti obliži in druge neprijetne posledice.

Zdravstveno rast je mogoče obnoviti šele po resnem zdravljenju, ki ustavi limfocitni napad. Brez takega zdravljenja lahko bolezen traja leta..

Razlikovati med žensko in moško alopecijo.

Pri močnejšem spolu se plešavost začne s spremembo linije las. Izpadanje las se postopno povečuje v parietalni coni, potem ko se oblikuje plešasti obliž, se fokus začne širiti na obrobne meje frizure.

Ženska alopecija je v 90% primerov posledica prekomerne proizvodnje moških spolnih hormonov. Za to bolezen je značilno izpadanje las vzdolž ločitve, da bi obnovili gostoto las, je potrebno odpravljanje vzroka.

Poleg hormonov lahko na zdravje las vplivajo vnetja nizke intenzivnosti, kot so na tonzilih, jajčnikih ali dlesni..

Če torej opazite, da izgubljate več las kot običajno, se prepričajte, da obiščete zdravnika. Možno je, da je alopecija posledica resnejšega stanja. Prenehajte z negativnim vplivom čim prej, s tem se boste težave hitro znebili in zmanjšali škodo.

Avtoimunske bolezni, ki povzročajo izpadanje las

Zdravniki prepoznajo pet najpogostejših bolezni, ki vodijo do plešavosti:

 • Sistemski eritematozni lupus. Najpogosteje (90%) ženske v rodni dobi in otroci trpijo zaradi te bolezni. Glavni simptom je pordelost. Najdemo jih na obrazu in po celem telesu. Poleg tega lupus vodi v bolečine v sklepih, utrujenost, edeme in alopecijo..
 • Revmatoidni artritis je hitro napredujoča bolezen, ki prizadene sklepe. Tudi najpogostejši pri ženskah.
 • Hashimotov tiroiditis postopoma uničuje ščitnico, povzroča izpadanje las, menstrualne nepravilnosti, vodi v pasivnost in stalno utrujenost. Težava je v tem, da je skoraj nemogoče določiti bolezen v začetnih fazah..
 • Bazeova bolezen vodi do izgube teže, alopecije, tahikardije, izbočenih oči, povzroči jo okvara ščitnice.
 • Diabetes mellitus tipa 1. Imunski sistem napada celice trebušne slinavke, zaradi česar umrejo, telo pa sam preneha proizvajati inzulin. Sladkorna bolezen vodi v zamegljen vid, izgubo teže, izgubo las in druge težave.

Drugi vzroki alopecije

 • Hormonske motnje Najpogosteje je alopecija neposredna posledica pomanjkanja ali presežka nekaterih hormonov. Pri moških je plešavost povezana z nizko raven testosterona. Redčenje las pri ženskah je nasprotno posledica preveč testosterona ali motenj v ščitnici.
 • Genetika. Aktivacija genov, ki nosijo imunološko združljivost, v nekaterih primerih vodi do tvorbe posebnih vrst proteinov. Ti proteini pa sprožijo mehanizem, ki vzpostavi imuniteto proti zdravim tkivom v telesu. Nekateri virusi in okužbe, stres, dolgotrajno zdravljenje z antibiotiki lahko začnejo ta postopek.
 • Presnovne težave. S pomanjkanjem vitamina A (retinojska kislina) v telesu lahko pride do vnetnih procesov v foliklih. To vodi do alopecije, saj se proizvodnja podkožnega sebuma zmanjša in lokalna imuniteta se zmanjša..
 • Ekologija. Povečana raven sevanja je še posebej slaba za zdravje las. Lahko pa obstajajo tudi drugi razlogi, saj zaradi slabe ekologije trpi celotno telo in njegovo oslabitev vpliva na kakovost las.
 • Nenadzorovana uporaba hormonskih zdravil, pa tudi predolga uporaba antibiotikov.
 • Mehanske poškodbe povrhnjice. Nekatere poškodbe glave lahko povzročijo koreninsko smrt.

Diagnoza alopecije

Če opazite, da vam lasje izpadajo brez očitnega razloga - poglejte terapevta. Izvedel bo prve raziskave in se napotil na enega ali več ožjih strokovnjakov:

 • imunolog;
 • triholog;
 • dermatolog;
 • endokrinolog;
 • revmatolog;
 • psiholog.

Alopecija se diagnosticira v več fazah:

 • vizualni pregled pri endokrinologu;
 • splošna analiza krvi;
 • analiza hormonov;
 • pregled kodrov pod mikroskopom;
 • pregled možganskih žil za določitev stopnje krvnega obtoka.

Zdravljenje alopecije

Potem ko zdravniki ugotovijo vzroke alopecije, se sprejmejo ukrepi za njihovo odpravo. Žal bolezen traja dolgo časa, da ozdravi.

Glede na resnost izpadanja las se uporablja ena od dveh shem.

Če se izgubi manj kot polovica las, se uporabljajo naslednja zdravila:

 • Kortikosteroidi so zdravila, ki vsebujejo hormone, ki jih izločajo nadledvične žleze. Snovi se lahko uporabljajo kot mazila ali se injicirajo subkutano v prizadeto kožo.
 • Retin (vitamin A) običajno najdemo v mazilih ali gelih, ki se uporabljajo za zdravljenje plešastih obližev.
 • Minoksidil je vazodilatator, ki spodbuja rast las. Njegov sprejem se običajno izmenjuje s sprejemom mrežnice..
 • Peroralni pripravki, ki vsebujejo cink. Za dosego želenega učinka se ta zdravila uporabljajo v velikih odmerkih, kar lahko začasno privede do motenj prebavnega sistema..
 • Prav tako se je pokazalo, da mazila iz katrana dobro delujejo pri zdravljenju plešavosti.
 • Vitaminski in mineralni kompleksi z visoko vsebnostjo vitamina B.

Če je več kot polovica las izgubljena, je predpisana intenzivnejša terapija:

 • Kortikosteroidi se dajejo v obliki injekcij ali tabletk.
 • Izvaja se terapija s PUVA: najprej bolnik vzame s svetlobo občutljivo snov, nato pa delovanje zdravila aktivira ultravijolično sevanje.
 • Dražilce ali zdravila, ki povzročajo alergije, nanesemo na plešaste lise.
 • Bolnikom se dajejo citostatiki (imunosupresivi), da blokirajo avtoimunski odziv.

Če je plešavost nastala zaradi kršitve proizvodnje hormonov, potem ženskam predpišemo peroralne kontraceptive, moškim pa - posebno zdravilo, ki zavira aktivnost encima 5-alfa reduktaze.

Ne glede na shemo se zdravljenje izvaja vsaj tri mesece. Trajanje tečaja je individualno. Zdravilo se običajno konča, ko začnejo rasti novi lasje.

Preprečevanje in okrevanje alopecije

Da bi zmanjšali tveganje za izpadanje las ali hitro obnovili zaceljene kodre, potrebujete posebne vitamine in kakovostno kozmetiko. Ena najbolj priljubljenih možnosti je serija izdelkov ALERANA za izpadanje las:

 • Vitaminsko-mineralni kompleks bo pomagal lasnim mešičkom zagotoviti potrebna hranila, izboljšati stanje lasišča in samih pramenov. Poleg tega ima tonik antioksidativni učinek..
 • Razpršila, ki preprečujejo intenzivno izpadanje las in spodbujajo rast novih las.
 • Kvalitativno šamponi za vse vrste kodrov bo pomagal okrepiti lase.

Ljudski sveti

 • Priporočljivo je, da ricinusovo ali repino olje z mehko gobico vtrite v kožo, nato pa 30 minut zavijajte z brisačo za ogrevalni učinek.
 • Občasno lahko naredite mlečno masko s črnim kruhom: namočite kruh v mleku in nanesite mešanico na plešasti del. Masko morate držati vsaj eno uro.

"Upoštevajte, da lahko ljudska pravna sredstva delujejo kot podpora primarni terapiji. Niso nadomestilo za profesionalno zdravljenje."

Za natančno diagnozo se obrnite na strokovnjaka.

Izčrpavanje hranil v Hashimotovih. III. Del: Izpadanje las in ščitnica

Za mnoge od nas žensk je izpadanje las lahko neprijeten simptom, ki ga imamo pri Hashimotovem tiroiditisu (avtoimunski tiroiditis). Na mnoge načine naši lasje predstavljajo našo ženskost. Ko izgubimo lase, imamo občutek, kot da izgubljamo del sebe. Vsakič, ko si umijemo lase ali se pogledamo v ogledalo, se srečujemo z nenehnim opomnikom, da je v naših telesih nekaj narobe in se počutimo slabo..

Izpadanje las je bil eden od simptomov, ki sem jih doživel na potovanju s Hašimotom in eden od zgodnjih namigov, da z mojim telesom nekaj ni v redu. Iz lastnih izkušenj vem, kako neprijetno je umivati ​​lase pod tušem in gledati, kako ogromni prameni las zamašijo odtok!

Dobra novica je, da je bilo zame in mnogih ljudi, s katerimi sem delal, veliko različnih strategij, kako se znebiti izpadanja las. Bodite pozorni na naslednja vprašanja:

 • Kaj povzroča izpadanje las?
 • Kako lahko reguliramo zdravila za ščitnico, da zmanjšamo izgubo las?
 • Kateri dodatki so dobri za rast las?
 • Ali lahko sprememba prehrane spodbuja rast las?
 • Bi lahko lokalna zdravljenja koristila za zmanjšanje izgube las?

V primeru Hashimota izguba las običajno nastane, ko telo prenaša vire (hranila), ki jih uporablja v druge dele telesa..

Ker pa je za Hašimoto v prvi vrsti veliko sprožilcev ali temeljnih vzrokov, je lahko veliko različnih razlogov, zakaj izgubljate lase..

Kaj povzroča izpadanje las?

Obstaja več vrst izpadanja las s širokim razponom vzrokov, od dednosti, stresa do avtoimunske bolezni.

Androgenetska alopecija je najpogostejša vrsta izpadanja las. To običajno obravnavamo kot "plešavost moškega vzorca" ali celo "plešavost ženskega vzorca", vendar s tanjšanjem predvsem spredaj in na vrhu glave. Ta vrsta izgube las prizadene približno 50 milijonov moških in 30 milijonov žensk v ZDA. Veliko bolnikov z androgenetsko alopecijo ima družinsko anamnezo. To se lahko začne že v adolescenci, čeprav se s starostjo tveganje poveča. Pri ženskah se ta oblika izpadanja las najpogosteje začne po menopavzi..

Alopecia areata je nenadna, neplastna izguba las. Domneva se, da imunski sistem napačno napade lasne mešičke. Pojavi se pri približno 2,1% prebivalstva in prizadene tako moške kot ženske. Njegov vzrok je verjetno avtoimunski in ima lahko eno epizodo, remisijo in ponovitev.

Telogena alopecija je najpogostejša vrsta izpadanja las, ki jo opazimo pri Hashimotovih. Njeni glavni vzroki so visoka vročina (vročina), porod, hude okužbe, kronične bolezni, močan čustveni stres, operacija, povečano ali zmanjšano delovanje ščitnice, pomanjkanje beljakovin, prehranske pomanjkljivosti in nekatera zdravila. Zanj je značilna izguba velikega števila pramenov las, običajno pri pranju ali krtačenju. Pri telogeni alopeciji ima izpadanje las razpršen vzorec, lasje enakomerno izpadajo po celotni površini lasišča.

Lase se redčijo?

Ste pri Hashimotovih imeli na poti izgubo las? Če je tako, lahko storimo toliko stvari, da zaustavimo izpadanje las in obnovimo občutek zaupanja in ženskosti. Včasih celo samo ena od teh rešitev učinkovito obnovi rast las; drugi morda zahtevajo večkoten pristop. Vendar bodite prepričani, da obstajajo možnosti in upam za vas. Lase lahko dobite nazaj!

Prilagodljiva fiziologija je koncept, ki nakazuje, da naša telesa razvijejo avtoimunske bolezni kot zaščitni ukrep za varčevanje z energijo, ko so sredstva majhna. En primer je, da telo ne dobi prehrane, ki jo potrebuje, bodisi zaradi motenj prebavil ali zaradi omejenega vnosa kalorij ali hranil, zaradi česar se ščitnica počuti ogroženo in zmanjša metabolizem telesa, da bi prihranila vire.

Menim, da je smiselno odstranjevanje prehranskih pomanjkljivosti v telesu in obnovitev občutka varnosti, da ima telo vse potrebne vire, lahko zelo vplivalo na preprečevanje izpadanja las

1. NASTAVITE SVOJO ZDRAVILO

Pomemben osnovni vzrok za izpadanje las je pomanjkanje ščitničnih hormonov. To je lahko zato, ker ne dobivate dovolj zdravil za ščitnico ali pa vrsta zdravil za ščitnico, ki jih jemljete, ni primerna za vas. Ko je vaš TSH na robu običajnega območja, boste morda še naprej izgubljali lase in lasje lahko nimajo sijaja in sijaja. Če se lasje zlahka zapletejo, je to znak, da morda ne dobivate dovolj ščitničnih hormonov..

Leta 2015 sem anketiral 2232 ljudi s Hashimoto, pri čemer je 36% bolnikov poročalo, da jim je optimizacija TSH pomagala izboljšati lase. Optimizacija vrste zdravil za ščitnico je mnogim pomagala tudi pri rasti las. Ogromnih 38% anketiranih je poročalo, da je Nature-Throid pomagal izboljšati njihove lase; vendar je pomembno, da najdete zdravila za ščitnico, ki so prava za vas.

Če jemljete zdravila za ščitnico in vam lasje izpadajo, je splošno pravilo, da preverite, ali jemljete zdravila, ki vsebujejo T3, na primer ščitnico WP, naravo-ščitnico ali oklep ščitnice (naravni suhi ščitnični pripravki (NDT) ) - opomba prevajalca) in da je vaš TSH med 0,5 in 2 μIU / ml. Medtem ko večina zdravil za ščitnico vsebuje hormon T4, ustrezne količine in absorpcija hormona T3 pomaga, da lasje rastejo in preprečujejo, da bi izpadli. Na papirju je treba zdravila T4 pretvoriti v T3, vendar to v telesu ni vedno učinkovito. Mnogi ljudje poročajo, da so si končno povrnili lase po optimizaciji ravni T3 hormona..

Če želite izvedeti več o optimizaciji zdravljenja za hipotiroidizem, preberite članek "Katera zdravila so najboljša za hipotiroidizem?".

2. RAZMISLITE NESKRBENO HRANILO

Prehranske pomanjkljivosti so pogosto v središču izgube las, povezane s ščitnico. Pomanjkanje železa je eden najpogostejših krivcev, vendar so nekateri drugi dodatki lahko tudi učinkoviti pri obnovi rasti las..

Železo

Pomanjkanje feritina je glavni vzrok za izpadanje las pri ženskah pred menopavzo in je pogosto razlog, da ženske s Hashimoto še naprej izgubljajo lase kljub normalni ravni ščitničnih hormonov. Študija mladostniških deklet v Iranu je preučila učinke malo železa na mlade ženske z zbiranjem vzorcev urina in krvi pri deklicah s pomanjkanjem železa. Kot rezultat tega je bilo ugotovljeno, da obstaja pomembna povezava med ravni T4, TSH in feritina, kar je znak, da lahko pomanjkanje železa vpliva na stanje ščitničnih hormonov pri mladostniških deklicah..

V naši raziskavi bolnikov s Hashimoto je 21% ljudi opazilo izboljšanje stanja las s povečanjem vnosa železa, zato je vsekakor vredno raziskati..

Zdravnik se lahko preizkusi za anemijo (malo železa), tako da poišče rdeče krvne celice, hemoglobin, hematokrit in železo, kar je lahko normalno. Vendar ste morda še vedno slabokrvni. Če ni dovolj železa, lahko telo odstrani železo iz manj pomembnih fizioloških procesov, kot je rast dlak, da se ohrani zadostno kroženje železa v krvi..

Ferritin je ime, ki ga telesu železa shranjujemo v obliki beljakovin. Ferritin je nujen za transport T3 v jedro in za uporabo hormona T3. Izpadanje las z zmanjšano stopnjo feritina je povečanje izgube las med umivanjem in krtačenjem las, pa tudi splošno redčenje las brez posebnega značaja ali plešavosti..

Ravni feritina lahko tudi izmerite in bo najboljši pokazatelj, koliko železa imate v telesu in je na voljo za uporabo. Ferritin je treba testirati pri ženskah s Hashimoto in pri vseh, ki imajo izpadanje las.

Normalne ravni feritina pri ženskah so med 20 in 200 ng / ml. Po mnenju nekaterih strokovnjakov so za zaustavitev izpadanja las potrebne ravni feritina vsaj 40 ng / ml, medtem ko so za obnovo rasti las potrebne ravni vsaj 70 ng / ml. Optimalna raven feritina za delovanje ščitnice je 90-110 ng / ml.

Kaj povzroča pomanjkanje železa?

Poleg slabega vnosa živil, bogatih z železom, pomanjkanje klorovodikove kisline, nosečnost (zaradi večje potrebe po železu) in močna menstruacija povečujejo tveganje za pomanjkanje železa / feritina. V vsakem obdobju ženska izgubi 1-6 mg železa, nosečnost pa lahko privede do izgube 600-1000 mg železa. Vsaka krvavitev, kot so krvavitve iz nosu, krvavitve iz črevesja in črevesne okužbe, lahko povzročijo tudi izgubo železa. Poleg tega lahko pride do malabsorpcije železa zaradi nekaterih zdravil, prehranskih dejavnikov, SIBO, celiakije in intoleranc na hrano.

Dieta brez glutena ali izločanje lahko pomaga povečati raven železa in lajša številne simptome.

Ker je železo potrebno, da se kislina absorbira, lahko antacidi in dodatki kalcija, ki jih jemljemo skupaj z obroki, zmanjšajo absorpcijo železa iz hrane in dodatkov. Vsakdo z izgubo las, ki jemlje zaviralce protonske črpalke (PPI) ali zaviralce kislin, mora takoj preveriti raven feritina.

Prehranski dejavniki lahko vplivajo tudi na raven železa. Tanini v čaju in kavi lahko motijo ​​absorpcijo železa, njihov vnos pa je treba potisniti za eno uro od trenutka vnosa obrokov, ki vsebujejo železo. Znano je, da je fitinska kislina, ki jo najdemo v oreščkih, stročnicah in zrnih, zaviralec hrane in lahko moti absorpcijo mikrohranil v človeškem telesu, kot je železo. Tudi beljakovina lahko vpliva na absorpcijo železa.

Včasih lahko preprosto dejanje odstranjevanja teh problematičnih živil pomaga obnoviti raven železa in s tem poveča rast las.!

Kako lahko povečam raven železa?

Če imate pomanjkanje železa ali ne uživate dovolj hrane, bogate z železom, je hrana kot zdravilo morda ključna za zvišanje ravni železa..

Železo je prisotno v heme in ne-hemskih oblikah v živilih. Oblika heme se bolje absorbira in se nahaja predvsem v živalskih izdelkih. Najvišja vsebnost železa je v organskih mesih... ja, okusna jetra. Goveje meso, puranje in piščanec so naslednje najboljše izbire. V nasprotju s tem je nehemsko železo v oreščkih, fižolu in špinači in se običajno ne absorbira..

Če želite obnoviti raven železa in feritina iz hrane, lahko:

 • Kuhana jetra jejte dvakrat na teden
 • Jejte govedino večkrat na teden

Kaj pa, če hrane ni dovolj?

Če se še naprej borite z nizko vsebnostjo feritina, kljub temu da jeste dovolj rdečega mesa in jeter ali če jetra preprosto ne morete pogledati brez solz, lahko dodatki pomagajo..

Tu je nekaj možnosti za povečanje ravni železa:

1. Prebavni encimi in visokoodmerni probiotiki

Železo se bolje absorbira v kislem okolju in če ne proizvajate dovolj kisline v želodcu, lahko povečate absorpcijo železa tako, da med uživanjem hrane, bogate z železom, storite eno od naslednjih:

 • Vzemite tablete vitamina C ali jejte živila, bogata z vitaminom C (na primer brokoli)
 • ustvarite kislo želodčno okolje z jemanjem dodatkov betaina + pepsina skupaj z obroki.

Tukaj je celotni članek o dodatku betaina + pepsina in nizki želodčni kislini pri hipotiroidizmu.

Na absorpcijo hranil iz naše hrane vplivajo bakterije, ki so prisotne v našem prebavnem traktu. Probiotiki lahko povečajo našo absorpcijo železa iz hrane. Lactobacillus plantarum lahko pomaga povečati absorpcijo železa za 50 odstotkov! Čiste inkapsulacije Probiotik 50B vsebuje Lactobacillus Plantarum. Za več informacij o probiotičnih dopolnilih si lahko preberete naš članek o najboljših probiotikih za Hashimoto.

2. Jetrne kapsule

Jemanje inkapsuliranih jeter je lahko odlična možnost za zvišanje ravni feritina pri ljudeh, ki ne marajo jeter. =) Paleovalley izdeluje kapsulirana jetrna dopolnila, ki lahko pomagajo. Upoštevajte, da so jetra bogata tudi z drugimi hranilnimi snovmi, kot je baker, na primer, zato se morajo ljudje, ki imajo odvečen baker, izogibati jetrnim kapsulam.

3. Doplačila za železo

Večina železovih dodatkov je v ne-hem obliki in se zato ne more pravilno absorbirati. Poleg tega mnogi ljudje občutijo hude bolečine v želodcu zaradi dodatkov, ki jim povzročajo hudo zaprtje! Tu je nekaj blažjih in učinkovitejših možnosti za povečanje feritina:

OptiFerin C vsebuje železo in mnogim mojim strankam je pomagal povečati raven feritina. Za povečanje absorpcije se doda Ester-C, naravna, vodotopna oblika vitamina C..

Thorne Iron Bisglycinate je blažji dodatek železu za želodec in manj verjetno povzroča zaprtje.

Če se vseeno odločite za jemanje dodatkov železa, to storite zelo previdno, saj so eden od glavnih vzrokov za preveliko odmerjanje pri otrocih in odraslih. Preveliko odmerjanje železa je lahko usodno, zato ne dovolite, da otroški dodatki padejo v roke otrok. Bodite prepričani, da se posvetujete s svojim zdravnikom ali s farmacevtom o pravem odmerku za vas. Upoštevajte, da ne priporočam dodajanja železa, razen če imate pomanjkanje železa na rezultatih testov..

4. Intravensko železo

Druga možnost, zlasti za tiste, ki so poskusili VSE, je, da sodelujejo z zdravnikom funkcionalne medicine, da železo dobijo intravensko. Intravenozno železo lahko obnovi ravni feritina z nekaj kapljicami, ki jih lahko daste po dveh tednih brez zaprtja in vam ni treba jemati tablet dnevno.

To je odlična možnost za ljudi, ki ne uživajo železa, če ga jemljejo peroralno. Medtem ko lahko kateri koli zdravnik predpiše ali usmeri infuzije železa IV, večina klinik te storitve ne ponuja. Železo se običajno daje postopoma v fiziološki raztopini. Poiščite integrativne, funkcionalne in naturopatske ambulante, ki ponujajo to storitev, ali zdravnika, ki je znan kot hematolog.

Dodatne pomanjkljivosti hranil

Če nimate pomanjkanja železa ali ste že rešili težavo s pomanjkanjem železa, obstajajo dodatne prehranske pomanjkljivosti, ki lahko privedejo do izpadanja las, kar boste morda želeli upoštevati. Medtem ko vedno priporočam testiranje pomanjkanja železa za dodatke železa, so preostala dopolnila varna za večino ljudi..

Biotin

Hashimoto gre vedno z roko v roki z vnetji v telesu. Vnetje preobremeni nadledvične žleze in izčrpa naše zaloge biotina. Biotin je bistven vitamin za številne telesne funkcije, zato je bilo ugotovljeno, da pomanjkanje biotina povzroča izpadanje las.

Nadomestitev biotina v odmerku 5000 mcg-10.000 mcg (5-10 mg na dan) na dan lahko pomaga pri izgubi las. Biotin lahko pomaga tudi pri nadledvični utrujenosti in kandidi.

Pojavljajo se nova poročila, da lahko 5-10 mg biotina na dan ovira nekatere preiskave ščitnice, zaradi česar so videti, kot da ima oseba Gravesovo bolezen in hipertiroidizem, če hipertiroidizma dejansko ni... O laboratorijskih preiskavah (v odsotnosti simptomov hipertiroidizma ali Graves) so poročali o primerih ljudi, ki jemljejo biotin, ki so imeli nizko TSH, visok T4, visok T3 in povišana protitelesa proti receptorjem TSH. Laboratorijske vrednosti se vrnejo v normalno stanje 7 dni po odvzemu biotina.

Medtem ko biotin dejansko ne povzroča hipertiroidizma, pa z laboratorijskimi izvidi deluje tako, da se lahko na njih lažno pojavi hipertiroidizem. Če boste imeli teste na ščitnici, ne pozabite jemati biotina 1-7 dni pred laboratorijskimi preiskavami in se prepričajte, da dopolnilo ne vpliva na rezultate..

Cink je bistven element našega zdravja. Cink deluje kot katalizator v približno 100 različnih encimskih reakcijah, ki jih potrebuje naše telo, sodeluje pri sintezi DNK, imunski funkciji, sintezi beljakovin in celični delitvi. Ključnega pomena je za ustrezen okus in vonj, razstrupljanje, celjenje ran in delovanje ščitnice. In je zelo pomemben za rast las.!

Analiza Svetovne zdravstvene organizacije je pokazala, da je po ocenah 17,4% svetovnega prebivalstva morda pomanjkanje cinka, večina ljudi s hipotiroidizmom pa resnično primanjkuje cinka..

Pomanjkanje cinka preprečuje pretvorbo T4 v aktivno obliko T3. To vodi v upočasnitev presnove beljakovin. Cink je potreben tudi za tvorbo TSH, njegove rezerve pa se lahko porabijo pri hipotiroidih, ki nenehno proizvajajo več TSH..

Od kod prihaja cink?

Cink se ne skladišči v telesu, zato ga je treba zaužiti vsak dan za vzdrževanje ustreznih ravni v telesu. Na žalost je veliko težav, če želimo dobiti samo količino cinka z uporabo samo virov hrane..

Ostrige imajo največ cinka, vendar niso hrana, ki jo jemo vsak dan. Goveje meso, jetra, svinjina, jastog in piščanec so naslednji najboljši viri cinka, saj lažje absorbiramo cink iz mesa v primerjavi z nemesnimi viri. Tako imajo vegetarijanci tudi povečano tveganje za pomanjkanje cinka..

Absorpcija cinka je lahko oslabljena zaradi poškodb zaradi črevesnih bolezni, kot so celiakija in drugi malabsorpcijski sindromi - pogosti pogoji za ljudi s ščitnično boleznijo. Poleg tega fitati, ki jih najdemo v zrnih, stročnicah, oreščkih in semenih, lahko vežejo cink in ovirajo njegovo absorpcijo, kadar ga jeste z živili, ki vsebujejo cink..

Kako je s dodatki cinka?

Dopolnitev cinka je pogosto najboljši način za odpravo pomanjkljivosti. V moji raziskavi ljudi s Hashimoto je 18% poročalo, da jim dodatek cinka izboljša rast las..

Nadomestitev cinka v odmerkih, ki ne presegajo 30 mg na dan, se lahko uporabi za odpravo pomanjkljivosti. Dodatek cinka nad 40 mg lahko izniči koncentracijo bakra, zato je treba pri izbiri cinka vzeti tudi baker. Običajno zadostuje 1,5 mg-3 mg bakra (splošno priporočilo jemanje 1 mg bakra na vsakih 15 mg cinka). Pozor: Cink lahko izčrpava baker in železo. 50 mg cinka, ki ga jemljemo deset tednov, je v eni študiji poslabšalo absorpcijo železa in bakra.

Simptomi pomanjkanja bakra: anemija, ki se ne odziva na dodajanje železa, težave s hojo in ravnotežjem, utrujenost in omotica.

Da bi zagotovili pravilno absorpcijo, je treba dodatke cinka jemati s hrano.

Želatina / kolagen

Lasje rastejo iz foliklov, ki so v bistvu drobni plašči, narejeni iz kolagena. Papila, narejena tudi iz kolagena, je tisto, kar folikle povezuje s preostankom telesa.

Kolagen je protein, sestavljen predvsem iz aminokislin glicin in prolin. Želatina nastane, ko kolagen prebavimo, posušimo in zdrobimo v prah.

Ljudje so v preteklosti seveda pojedli veliko več kolagena, zaužili so kosti in druge dele živali, ki so bogati s kolagenom. Te dni uživamo predvsem samo mišično meso, ki ima veliko aminokislin, a malo kolagena. To ni le slaba novica za naše lase, ampak tudi za naše zdravje na splošno..

S povečanjem količine kolagena v svoji prehrani lahko ohranite lasne mešičke in papile - daljši in močnejši so, bolj zdravi bodo vaši lasje.!

Danes je na trgu veliko dodatkov kolagena in želatine. Lahko poskusite s Pure Receptions Perfect Collagen ali Bulletproof Collagen. Lahko pa naredite tudi svoj poceni in enostaven kostni juh, ki je tudi okusen!

Biosil

Biosil je dodatek, namenjen izboljšanju stanja las, kože, nohtov in zdravja sklepov. Njeni glavni sestavini sta holin in silicij. Cholin lahko izboljša videz las s povečanjem absorpcije maščob v telesu. Višja vsebnost kremena v laseh vodi do manjšega izpadanja las in povečanega sijaja. Študije so pokazale, da silicij vpliva na natezno trdnost las, zaradi česar je manj krhka..

3. UPORABITE HRANO za povečanje rasti dlačic

Krvni sladkor

Nihanja v krvnem sladkorju, ki jih povzroča uživanje preveč ogljikovih hidratov in premalo beljakovin in maščob, lahko uničijo vaše zdravje in lase! Nihanja v krvnem sladkorju pomagajo pretvoriti T4 v obratni T3. Reverse T3 je neaktivni hormon, ki blokira telesno uporabo T3, kar vodi do povečanega izpadanja las.

Za nekatere ljudi dieta v stilu Paleo, ki poudarja kakovostne beljakovine in maščobe, hkrati pa omejuje zrna, predelane sladkorje in ogljikove hidrate iz škroba, lahko zniža in stabilizira raven sladkorja v krvi. V naši raziskavi ljudi s Hashimoto je 27% poročalo o povečani rasti las s Paleo dieto, medtem ko je 32,6% poročalo o izboljšanju s strogo avtoimunsko Paleo dieto! Toda tudi vsaka dieta, ki zmanjša vnos sladkorja in omeji ogljikove hidrate, lahko pomaga stabilizirati raven sladkorja v krvi in ​​zmanjša verjetnost izgube las..

Zdrave maščobe

Najprej sem opozoril na to, kako maščoba vpliva na naše lase, ko sem preučevala učinke diete z nizko vsebnostjo maščob in veliko maščob na laboratorijskih podganah. Podgane, ki so bile na dieti z veliko maščobami, so imele lepe, dolge in sijoče lase. In na dieti z nizko vsebnostjo maščob to ni bilo. To je zato, ker pomanjkanje maščobnih kislin vodi do suhih, dolgočasnih, brezživih las.

Druga šestmesečna študija pri 120 zdravih ženskah je ovrednotila spremembe gostote las po prejemu dodatkov omega-3 in omega-6. Ob koncu zdravljenja je prišlo do izboljšanja rasti las v skupini, 89,9% je poročalo o zmanjšanju izpadanja las, 86,1% povečanju debeline las in 87,3% poročalo o izboljšanju gostote las.

Uživanje rib z veliko omega 3 ali uživanje dodatkov omega-3 lahko pomaga tudi povrnitvi sijaja las. Ogromnih 26% ljudi, s katerimi sem intervjuval Hashimoto, je ugotovilo, da so dodatki omega-3 maščobnih kislin občutno izboljšali njihove lase.!

Zelena zelenjava

Obstaja nekaj znakov, da lahko več zelene zelenjave v vaši prehrani privede do boljše rasti las. Moja raziskava je pokazala, da je 19% udeležencev poročalo o rasti las, dodajanje zelenih smoothijev v prehrano, dodajanje zelenih sokov in povečan vnos zelenjave je prineslo dodatne izboljšave. Medtem ko ne priporočam veganske ali vegetarijanske prehrane osebam s Hashimoto, lahko povečanje količine zelenjave, zlasti zelenja, v vaši prehrani zagotovo izboljša rast las in lesk..

4. RAZMISLITE LOKALNO ZDRAVLJENJE

Če ste prilagodili zdravila za ščitnico, se spopadali s pomanjkanjem v svoji prehrani in jemljete dodatke, vendar še vedno imate izpadanje las, obstaja več aktualnih načinov zdravljenja, ki so lahko učinkoviti. Čeprav verjamem, da zdravje las prihaja od znotraj navzven, lahko zunanji dejavniki, kot je šampon, ki ga uporabljate, poslabšajo izpadanje las.

Izdelki za lase

Šamponi, ki vsebujejo strupene kemikalije in gluten, lahko škodujejo vašemu lasišču z vnetjem lasnih mešičkov. Večina komercialnih izdelkov za nego las vsebuje različne endokrine kemikalije, ki lahko uničijo vašo ščitnico. Izberite organske šampone in balzami, ki ne vsebujejo strupenih kemikalij. Uporabljam linijo Acure Organics, ki se mi je zdela varna in učinkovita, da lasem daje lepoto in sijaj..

Za tiste z lasmi brez zapletov (pogosto prvi znak hipotiroidizma) priporočam balzam Acure Leave in glavnik Tangle Teezer. Ti dve stvari sta skupaj delali čuda zame, ko so se moji lasje zapletli. Še vedno pa imam rad s seboj Tangle Teezer, še posebej pa na potovanjih.

Ker so maščobne kisline tako pomembne za zdravo rast las, je drugo aktualno zdravljenje masaža lasišča z olivnim oljem. Olje neguje lase tik ob koreninah in lahko pomaga spodbuditi rast las v mirujočih lasnih mešičkih.

Podkožne pršice

Demodex so drobne pršice, ki živijo v lasnih mešičkih pri 96 do 98 odstotkih ljudi in lahko povzročijo izpadanje las, zaradi česar lahko vaši lasje izgledajo mastno. Lase si lahko umijete s šamponom, ki vsebuje žveplo in olje čajevca, na primer Ovanteov Demodex, da uničite pršice. Samo zapomnite si, da morate šampon pustiti, da sedi na lasišču 3-5 minut, da se učinkovito znebite pršic..

Laserji za rast las

V zadnjem času se je uporaba laserske terapije z nizko intenzivnostjo (LLLT) dobro izkazala kot zdravljenje izgube las in stimulacije rasti las. Laserski glavniki in laserske čelade, kot je Theradome, proizvajajo nizko raven laserske svetlobe, ki lahko spodbudi rast las. Kupite jih lahko brez recepta in jih udobno uporabljate v svojem domu..

Plazma bogata s trombociti

Nedavne raziskave o rasti las so se osredotočile na terapijo z matičnimi celicami in terapijo s plazmo, bogato s trombociti. Nekateri dermatologi in zdravniki proti staranju uporabljajo TOP za injiciranje iz pacientovih lastnih krvnih ploščic. Plazma bogata s trombociti se vbrizga v lasišče, da pomaga ohraniti in obnoviti lase.

V nedavni raziskavi je bilo enajst bolnikom, ki trpijo za androgenetsko alopecijo, ki se niso odzvali na zdravljenje z zdravili, injicirali v lasišče s TOP štirikrat v 3 mesecih. Rezultati so pokazali znatno zmanjšanje izgube las in število njihovih las se je povečalo z 71 na 93 folikularnih skupin las.

Še zadnja beseda o izpadanju las...

Stres lahko povzroči, da boste z noro hitro izgubili lase. To trdim iz osebnih izkušenj, pa tudi izkušenj stotih mojih strank. Kaj lahko storite, da zmanjšate stres v življenju, da preprečite izgubo las? Vzeti čas za nego sebe z jogo, meditacijo, revije ali lahkim vadenjem so vse odlične možnosti za zmanjšanje stresa. Podroben članek o zmanjšanju stresa in tesnobe si lahko preberete..

Morda boste želeli razmisliti tudi o podpori svojih stresnih hormonov s adaptogenimi zelišči, kot so dodatki za nadledvično nadgradnjo Rootcology.

Želim vedeti, da obstaja veliko stvari, ki bodo pomagale pri izpadanju las! Vem, kako grozno je imeti simptom, kot je izpadanje las, ki ga je težko skriti, vendar obstaja toliko možnosti, ki bi jih lahko razmislili, da bi lahko močno spremenil vaše trenutno stanje las. Ko sem začel razumeti osnovni vzrok svoje bolezni ščitnice in naredil spremembe, ki so telesu začele povrniti zdravje in ravnovesje, sem prenehala z izpadanjem las. Začnite z rešitvami, ki najbolj ustrezajo vam in jih je enostavno implementirati, in upoštevajte, da lahko traja nekaj tednov, da opazite opazne spremembe s kakršnimi koli dodatki, zdravili, prehranskimi ali aktualnimi spremembami..

Želim vam vse najboljše na vaši poti, da si povrnete zdrave lase.!

Reference:

 1. Hoppe M, Önning G, Berggren A, Hulthén L. Probiotični sev Lactobacillus plantarum 299v poveča absorpcijo železa iz sadnega napitka z dodatkom železa: dvojna izotopska eno-slepa študija pri ženskah v reproduktivni starosti. Br J Nutr. 2015; 114 (8): 1195–202.
 2. Phillips T, Slomiany W, Allison R. Izpadanje las: pogosti vzroki in zdravljenje. DO Am Fam Doctor, 2017; 96 (6): 371378.
 3. Androgenetska alopecija. Nacionalni inštituti za zdravje. https://ghr.nlm.nih.gov/condition/androgenetic-alopecia#statistics. Objavljeno 23. januarja 2018. Dostopano 29. januarja 2018.
 4. Kaj morate vedeti o alopeciji areata. Nacionalno združenje Alopecia Areata. https://www.naaf.org/alopecia-areata. Objavljeno 2018. Dostopano 29. januarja 2018.
 5. Izpadanje las iz telogenskega izliva. Ameriški dermatološki fakultet za osteopatijo. https:////www.aocd.org/?page=TelogenEffluviumHA. Dostopno 29. januarja 2018.
 6. Bodó E, Kromminga A, Bíró T. Borbíró I, Gáspár E, Zmijewski MA, Paus R. Človeški ženski lasni mešički so neposreden, neklasičen cilj za ščitnično stimulirajoči hormon. Časopis za raziskovalno dermatologijo. 2009; 129 (5), 1126-1139.
 7. Eftekhari MH, Keshavarz SA, Jalali M, Elguero E, Eshraghian MR, Simondon KB. Razmerje med statusom železa in koncentracijo ščitničnih hormonov pri iranskih deklicah s pomanjkanjem železa. Časopis klinične prehrane Asia Pacific, 2006; 15 (1), 50.
 8. Izguba las? Lahko je pomanjkanje železa. WebMD. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hair-loss/news/20060516/hair-loss-may-be-iron-deficiency#1. Objavljeno 17. maja 2018. Dostopano 30. januarja 2018.
 9. Feritinov test. Klinika Mayo. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/ferritin-test/about/pac-20384928. Objavljeno 10. februarja 2017. Dostopano 30. januarja 2018.
 10. Jacobs A, Miles PM. Vloga izločanja želodca pri absorpciji železa. Črevesje. 1968; 10 (3), 226.
 11. Napolitano M, Dolce A, Celenza G, Grandone E, Perilli MG, Siragusa S, Mariani G. Eritropoeza, odvisna od železa, pri ženskah s čezmernimi menstrualnimi izgubami krvi in ​​ženskah z običajnimi menstruacijami. Anali hematologije. 2014; 93 (4), 557–563.
 12. Feritinov test. Klinika Mayo. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/ferritin-test/about/pac-20384928. Objavljeno 10. februarja 2017. Dostopano 30. januarja 2018.
 13. Morck TA, Lynch SR, Cook JD. (1983). Zaviranje absorpcije železa v hrani s kavo. Ameriška revija klinične prehrane. 37 (3), 416–420.
 14. Gupta RK, Gangoliya SS, Singh NK. Zmanjšanje fitinske kisline in povečanje biološko dostopnih mikrohranil v živilskih zrnih. Časopis za živilsko znanost in tehnologijo. 2015; 52 (2), 676–684.
 15. Hoppe M, Önning G, Berggren A, Hulthén L. Probiotični sev Lactobacillus plantarum 299v poveča absorpcijo železa iz sadnega napitka z dodatkom železa: dvojna izotopska eno-slepa študija pri ženskah v reproduktivni starosti. British Journal of Nutrition 2015; 114 (8), 1195–1202.
 16. List s dejstvom o cinku za zdravstvene delavce. Nacionalni inštituti za zdravje https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/. Objavljeno 11. februarja 2016. Dostopano 30. januarja 2018.
 17. Wessells KR, Brown KH. Ocena globalne razširjenosti pomanjkanja cinka: rezultati, ki temeljijo na razpoložljivosti cinka v nacionalnih preskrbah s hrano in razširjenosti omamljanja. PloS ena. 2012; 7 (11), e50568.
 18. Betsy A, poslanec Binitha, Sarita S. Pomanjkanje cinka, povezano s hipotiroidizmom: spregledan vzrok hude alopecije. Mednarodna trihološka revija. 2013; 5 (1), 40.
 19. Vitamini in dodatki Fundacija za celiakijo https://celiac.org/live-gluten-free/glutenfreediet/vitamins-and-supplements/. Dostopno 30. januarja 2018.
 20. Floc'h L, Cheniti A, Connétable S, Piccardi N, Vincenzi C, Tosti A. Vpliv prehranskega dopolnila na izpadanje las pri ženskah. Časopis za kozmetično dermatologijo. 2015; 14 (1), 76–82.
 21. Ali vaš šampon povzroča izpadanje las? Poskusite te nasvete pri strokovnjaku. AARP https://blog.aarp.org/2014/02/11/is-your-shampoo-causing-hair-loss-try-these-tips-from-a-specialist/. Objavljeno 11. februarja 2014. Dostopano 30. januarja 2018.
 22. Dovolj je, da se vaša koža plazi: Mikroskopske pršice so lahko povezane z aknami, redčenjem las in drugimi kožnimi motnjami. UF / IFAS News Release https://entomology.ifas.ufl.edu/pestalert/acne.htm. Objavljeno 23. aprila 2003. Dostopano 30. januarja 2018.
 23. Avci P, Gupta GK, Clark J, Wikonkal N, Hamblin MR. Laserska (lahka) terapija z nizko stopnjo (LLLT) za zdravljenje izgube las. Laserji v kirurgiji in medicini. 2014; 46 (2), 144–151.
 24. Khatu SS, Več YE, Gokhale NR, Chavhan DC, Bendsure N. Plazma bogata s trombociti v androgeni alopeciji: mit ali učinkovito orodje. Časopis za kožno in estetsko kirurgijo. 2014; 7 (2), 107.
 25. Ali lahko stres povzroči izpadanje las? Klinika Mayo. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/expert-answers/stress-and-hair-loss/faq-20057820. Objavljeno 23. julija 2016. Dostopno 30. januarja 2018.
 26. Kummer S. Zdravljenje z biotini, ki posnema grobovo bolezen. The New England Journal of Medicine. 2016; 375: 704–706. DOI: 10.1056 / NEJMc1602096.

Morda vas bodo zanimale še moje druge publikacije na to temo:

Informacije so na voljo samo v informativne namene. Pred jemanjem katerega koli izdelka se vedno posvetujte s svojim zdravnikom.

Pomembno je razumeti, da čeprav pomanjkanje hranil škoduje našemu zdravju, je njihov presežek prav tako škodljiv in je lahko zelo nevaren. Dopolnila z železom, cinkom in bakrom ne smete jemati nenadzorovano, le če obstaja pomanjkanje na podlagi rezultatov preskusov.

Pomanjkanje železa je mogoče določiti s krvno preiskavo feritina. Za določitev pomanjkanja cinka in bakra je priporočljivo opraviti ne samo krvni test, temveč tudi spektralno analizo las ali nohtov. - približno prevajalec.