Izpadanje las zaradi presežnih androgenih hormonov

Androgena alopecija je najpogostejši vzrok za izgubo las pri ljudeh, tako pri moških kot pri ženskah. Ta vrsta izpadanja las je znana tudi kot moško plešavost..

Pri moških je simptom androgene alopecije postopno izpadanje las, začenši s templji. Na kroni glave lasje postanejo tanjši, sčasoma pa lahko ostanejo le še lasje na straneh in na hrbtu. Le redko pride do popolne plešavosti. Pri ženskah lasje postanejo tanjši enakomerno po celotni glavi..

Vzroki za androgeno alopecijo

Plešavost je začasna ali trajna izguba las na omejenem območju, ki pokriva lasišče. Najpogostejši vzrok za izpadanje las je androgena alopecija. V njej je približno 95% vseh primerov.

Na pojav te bolezni vplivajo tako genetski dejavniki kot tudi okolje. Androgena alopecija pa še ni povsem razumljena in številnih dejavnikov še ni bilo odkritih..

Tipična androgena alopecija pri moškem

S katagenom se presnovni procesi v laseh zmanjšujejo, predvsem pa je motena povezava s foliklom. Faza katagena traja več tednov. Lasje nato vstopijo v telogeno fazo, na koncu katere lasje izpadajo. Še nekaj mesecev. Te faze pri človeku minejo asinhrono.

Pri zdravi osebi je 85% las v fazi anagena, približno 15% v fazi telogena in 1% v fazi katagena. Pri osebi z androgensko alopecijo pride do podaljšanja telogene faze, ki se v trihogramu kaže kot povečanje odstotka telogenih dlak do 30%, pa tudi kot zmanjšanje anagenske faze.

Študije so pokazale, da imajo hormoni, imenovani androgeni, veliko vlogo pri izgubi las. Pomembni so za spolni razvoj moških. Androgeni so odgovorni tudi za pomembne funkcije žensk in moških, kot so uravnavanje spolnega ozadja in rast las. Pri moških je plešavost povezana tudi z genetsko občutljivostjo lasnih mešičkov na DHT, kar vodi v oslabitev las in skrajša njihovo življenjsko dobo..

Čeprav genetski dejavniki najbolj vplivajo na stanje las in potencialno izpadanje las, pomembnosti zdravega življenjskega sloga ne gre spregledati. Ostre življenjske razmere in stres prispevajo k povečanju števila ljudi, ki trpijo zaradi izpadanja las, na primer Japonska po drugi svetovni vojni.

Študije so pokazale, da se je v povojnem obdobju število primerov plešavosti moškega močno povečalo. Nedavne študije so pokazale večje tveganje za izpadanje las pri ljudeh, ki med vadbo uporabljajo velike obremenitve. To je povezano s pomembnim povišanjem ravni testosterona.

Vzroki za androgeno alopecijo pri ženskah

Videz, zlasti za žensko, je zelo pomemben, lasje pa so eden njegovih najpomembnejših elementov. Vsaka sprememba količine in kakovosti las je lahko resen psihološki problem in povzroči številne težave..

Plešavost je bolezen, ki prizadene ne samo moške, ampak tudi ženske. Ocenjujejo, da bolezen prizadene 20-60% žensk, mlajših od 60 let.

Med vzroki za androgeno alopecijo pri ženskah, tako kot pri moških, so genetski dejavniki na vrhu. Med geni, katerih mutacije lahko vodijo do tvorbe plešastih obližev, so geni, odgovorni za proizvodnjo androgenov, in geni za koder androgenih receptorjev. Mutacije v receptorskih genih lahko vodijo do preobčutljivosti za hormon.

Drug možen vzrok androgene alopecije je hipendrondrogenizem. Povezana je lahko na primer s sindromom policističnih jajčnikov, pa tudi z vnosom sintetičnih progesteronskih pripravkov, ki jih vsebuje kontracepcija. Hipendrondrogenizem vodi k miniaturizaciji lasnega mešička, kar ima za posledico krajše, tanjše in svetlejše lase.

Drugi mehanizem delovanja povečane ravni androgenov je skrajšanje trajanja anagenske faze, tj. Rasti las, ter podaljšanje obdobja, v katerem lasni mešiček po izpadanju las ustvari nove lase..

Znaki androgene alopecije

Prvi znaki androgene alopecije se pojavijo pri moških od 20 do 30 let, pri ženskah nekoliko kasneje - po 30 letih. Plešavost se začne s povečanjem kotov od čela do templjev, nato pa se na vrhu glave pojavijo redčenje las. Ta vrsta plešavosti se imenuje plešavost moškega vzorca. Ženske lahko razvijejo moško in žensko plešavost..

Prvi znaki androgene alopecije pri ženskah se kažejo s povečanjem ločitve, ki nastane pri česanju. Simptomi, značilni za moško androgeno alopecijo, to je poglabljanje kotov prehoda s čela v templje, opažamo pri približno 30% žensk, predvsem med menopavzo.

Androgena alopecija pri ženskah je sestavljena iz difuznega redčenja las na vrhu glave. Zelo redko pri ženskem tipu pride do popolnega izpadanja las v lasišču.

Diagnoza androgene alopecije

Diagnoza plešavosti moškega vzorca je precej preprosta in ne zahteva dodatnih raziskav. Prepoznavanje se opravi na podlagi kliničnega pregleda.

Prvi korak pri postavitvi diagnoze androgene alopecije je natančna in temeljita razprava s pacientom o procesu izpadanja las, njegovem trajanju in doslej uporabljenem zdravljenju o podobnih primerih v družini.

Drugi korak je fizični pregled, pri katerem je treba oceniti napredek procesa izpadanja las, pa tudi prisotnost sprememb, ki pogosto spremljajo androgeno alopecijo, kot so: akne, seboreja, hirsutizem. Te spremembe, kot izpadanje las, povzročajo visoke ravni androgenov v krvi..

Diagnoza androgene alopecije pri ženski poleg zgodovine zdravnika zahteva dodatne študije las. Pomemben element je trihogram, to je ocena videza lasnih korenin in določitev števila dlak na določenih stopnjah življenjskega cikla lasnega mešička. Študija ravni prostega in skupnega testosterona, dihidrotestosterona, estrogena, ravni TSH, ščitničnega hormona in feritina, beljakovin, ki sodelujejo pri shranjevanju železa v telesu.

V večini primerov je diagnoza androgene alopecije pri ženskah postavljena po rezultatih trihoskopije, vendar je morda potrebna biopsija, da dobimo popolno zaupanje v diagnozo. Hkrati bo na podlagi teh študij mogoče izključiti druge vzroke izpadanja las..

Zdravljenje androgene alopecije

Zdravljenje androgene alopecije ni vedno potrebno. Mnogi ljudje, zlasti moški, sprejemajo spremembe v videzu svojih las in ne sprejemajo nobenih ukrepov, da bi spremenili situacijo..

Za ostale ljudi z androgeno alopecijo obstajajo različni načini zdravljenja, s katerimi lahko zaustavite ali vsaj omejite izpadanje las..

Pri hipertenzivnih bolnikih, ki se zdravijo z zdravilom minoksidil, se odkritje las pospeši. To zdravilo verjetno razširi krvne žile v koži in izboljša lokalno cirkulacijo, kar zavira napredek izpadanja las in povzroči delno rast las. Nanese se lokalno na lasišče. Učinek zdravljenja se pokaže po nekaj mesecih in traja le med uporabo zdravila. Po razveljavitvi spet izpadajo lasje.

Pri ženskah, ki imajo povečano raven androgenov, se uporabljajo zdravila, ki vplivajo na raven in aktivnost androgenov. Najpogosteje se uporabljajo ciproteronski acetat in estrogeni. Najdemo jih v različnih kontracepcijskih tabletah.

Ciproteronski acetat blokira vezavo androgenov na receptorje. Estrogeni zvišujejo raven proteina SHBG, ki veže androgene. Hormoni, povezani s tem proteinom, postanejo neaktivni, kar vodi do zmanjšanja njihovega vpliva na telo.

Če pa je bolezen povzročila uničenje lasnih mešičkov, neinvazivna zdravljenja plešavosti niso učinkovita. Presaditev las bo morda potrebna za pokrivanje golih lis.

Zdravljenje plešavosti moškega vzorca je potrebno predvsem iz psiholoških razlogov. Malo starejših odraslih se počuti privlačno, izguba las pa lahko poveča upad samozavesti.

Androgenetska alopecija. Nadgradnja

Govornik: Ovcharenko Yulia Sergeevna, izredna profesorica na oddelku za dermatovenereologijo, KhMAPE, članica odbora Evropskega društva za raziskave las (EHRS), vodja klinike "Inštitut za trihologijo" (Harkov)

Uvod

Androgenetska alopecija (AGA) je zapleteno poligensko multifaktorialno stanje, ki je najpogostejša oblika izpadanja las, ki prizadene do 80% moških in 50% žensk. AGA se skozi leta razvija in je odraz segmentalnega ali za organ specifičnega prezgodnjega staranja.

Genetske študije te bolezni so ponovno poudarile vlogo dedovanja. V zvezi s tem je nedavna analiza objavljenih genetskih raziskav AGA pokazala novo povezavo med AGA in rs7349332, ki se nahaja v intron regiji WNT10A, kar nakazuje na vključitev WNT signalizacije v etiologijo AGA. V nemški študiji primera nadzora nad AGA so pokazali, da je eden od razlogov za genetsko tveganje za razvoj AGA izrazita poligena komponenta. To dejstvo verjetno odraža kompleksnost bioloških poti, povezanih z AGA.

Gensko testiranje

Trenutno velja, da je AGA genetsko multifaktorialna lastnost s kompleksno gensko strukturo..

"Pogosto sumljiv" gen na "androgeni strani" v tem primeru je gen androgenih receptorjev (AR), ki se nahaja na X kromosomu, kar lahko razloži prenos AGA z matere. Še vedno ni jasno, kateri geni razen AR so odgovorni za AGA. Bolniki se morajo zavedati, da sodobno genetsko testiranje temelji na variacijah gena za AR, medtem ko v resnici začetek androgenetske alopecije povzroča poligena vključenost drugih genov ali epigenetskih mehanizmov.

Klinična fenomenologija

AGA je stalen, dolgotrajen proces, ne pa niz ločenih faz bolezni, za vsakega pacienta je značilen širok spekter različnih simptomov. Z napredovanjem AGA se obnaša podobno kot proces staranja tkiv - v lasnih mešičkih se tako kot v drugih organih poveča delež celic, ki nosijo samo strukturno funkcijo, nastanejo šivi, zožitve, brazgotine, nastane skleroza - povečan razvoj komponent vezivnega tkiva, kar vodi v oslabitev specifičnih funkcije, redčenje in izpadanje las

Zamik hrbtne čelne linije rasti in plešavost krošnje sta glavna znaka moške androgenetske alopecije. Poleg tega se lahko območja alopecije združijo v eno samo celoto, zaradi česar na straneh in na zadnji strani lasišča ostane le obrobje normalne rasti las..

AGA pri ženskah napreduje počasneje, njegova resnost je manjša in kaže večjo raznolikost odzivov na terapijo.

Pri ženskah obstajajo trije različni modeli AGA:

difuzno redčenje območja venca ob ohranjanju čelne linije las (model Ludwig);

Redčenje in širjenje na osrednjem delu lasišča v nasprotju s čelno črto las (model božičnega drevesa);

redčenje, povezano z bitemporalnimi plešmi (Hamiltonov model), je pogostejše pri ženskah v menopavzi in pri ženskah s hipendrondrogenizmom.

Androgenetska alopecija pri sindromih

V redkih primerih je lahko izredno huda androgenetska alopecija ali njen zgodnji začetek simptom zapletene genetske motnje, kot je,

 • trihorinofalangealni sindrom;
 • potomstvo in;
 • Laronov sindrom;
 • in mursko distrofijo Kurshman-Steinert-Batten.

Prezgodnja plešavost

Androgenetska alopecija, katere klinični znaki se pojavijo med 10. in 20. letom starosti, imenujemo prezgodnja ali zgodnja plešavost. Pri otrocih pred puberteto se bolezen tako pri dečkih kot pri deklicah manifestira izključno kot plešavost ženskega vzorca.

Diferencialna diagnoza prirojene izgube las vključuje:

 • preprosta hipotrihoza;
 • in ektodermalna displazija (s sočasno telesno / duševno zaostalostjo, znojenjem, nepravilnostmi nohtov in zob).

Razvoj klasifikacij

Določanje resnosti androgenetske alopecije je izziv.

Zgornja vrstica vsebuje štiri risbe, vklesane v stene primitivne jame. Približno 30.000 let je trajalo, da so razvrstili tipično izpadanje las, prikazano v spodnji vrstici. Trenutno so razvite in spremenjene različne metode razvrščanja..

Klasifikacije AGA

Do nedavnega je bila splošno sprejeta norma klasifikacija Hamilton-Norwood (1951-1975) za moške in Ludwigova klasifikacija (1977) za ženske, ki je poudarjala spolno heterogenost..

Evolucija ali revolucija?

Obstoječe klasifikacije je bilo treba izboljšati, zaradi česar je bila leta 2007 oblikovana univerzalna klasifikacija. Leta 2007 so Lee in sod. predlagal osnovni in specifični sistem (BASP) klasifikacije, ki je izboljšana različica klasifikacije Norwood-Hamilton, vključuje štiri osnovne tipe (L, M, C, U) in dve specifični vrsti (F in V).

Osnovna in specifična (BASP) klasifikacija za izpadanje las (Od: Lee WS, Ro BI, Hong SP et al. (2007) Nova klasifikacija vzorčnega izpadanja las, ki je univerzalna za moške in ženske: osnovna in specifična (BASP) klasifikacija). J Am Acad Dermatol 57 (1): 37–46)

Nova klasifikacija tipičnega izpadanja las je univerzalno orodje, ki se uporablja tako za moške kot ženske: osnovna in specifična (BASP) klasifikacija.

Uporablja se lahko za oceno nadaljnje stopnje izpadanja las in odziva na terapijo. Z izboljšanjem pomanjkljivosti obstoječih klasifikacij si ga je enostavno zapomniti in lažje uporabiti v kliničnem okolju. Klasifikacija Norwood-Hamilton ne upošteva nekaterih posebnih vrst plešavosti, na primer izpadanje las po ženskem vzorcu.

Poleg tega Ludwigove lestvice ni mogoče uporabiti za razvrščanje plešavosti moškega vzorca pri ženskah. BASP vam omogoča, da razvrstite vse vrste izpadanja las, ne glede na spol ali raso.

Razlogi za razvoj AGA

Najpomembnejši dejavnik pri moških je povečana aktivnost encima 5-alfa reduktaze tipa II, ki presnovi testosteron v testisu v dihidrotestosteron (DHT) v gensko predisponiranih lasnih mešičkih.

Pri ženskah ima praviloma pomembno zmanjšanje aktivnosti aromataze, ki kroži testosteron v jajčnikih pretvori v 17 beta-estradiola..

Povečanje lokalne koncentracije DHT vodi v postopno zmanjšanje anafaze zaradi daljše telogene faze, spremlja pa jo postopna miniaturizacija HF. Miniaturizacija HF se izvaja zaradi razmeroma ostrega zmanjšanja števila celic v dermalni papili in dermalni membrani. Ki ga spremlja:

 • zmanjšanje absolutnega števila WF,
 • zmanjšanje anafaznega obdobja,
 • premer palic,
 • kot tudi povečanje trajanja kenogenske faze.

Vloga perifolikularnega vnetja

Poleg androgenskih sprememb v patogenezi AGA je dokazano tudi vpletenost folikularne mikro vnetje s tvorbo fibroze, ki jo izzove prisotnost bakterijske flore, toksinov in oksidativnega stresa..

Novi vidiki patobiologije androgenetske alopecije

Nadaljujejo iskanje mehanizmov, ki uravnavajo aktivacijo in progresivni razvoj AGA. Ugotovljeno je, da oksidativni stres pomembno prispeva k izpadanju las.

V primerjavi s celicami, ki so bile odvzete iz okcipitalnega ne plešavega območja, je bilo za celice dermalne papile iz plešavosti moških značilna bistveno večja občutljivost na oksidativni stres. Razlikovale so se tudi v zmanjšanem širjenju in preseljevanju, ki ga spremlja povečanje ravni reaktivnih kisikovih vrst in staranja..


AGA - označevalec staranja?

Nekateri strokovnjaki menijo, da je AGA organsko specifično pospešeno staranje s povečano občutljivostjo fibroblastov lasnih mešičkov na oksidativni stres..

V zadnjem času je bila posebna pozornost namenjena vlogi dodatnih organov, ki se nahajajo v neposredni bližini lasnega mešička. Dvižna mišica za lase je bila prepoznana kot nova udeleženka v patogenezi AGA.

Predpostavljeno je, da izguba povezave dvižne mišice las s folikularno enoto nadzoruje proces miniaturizacije v AGA in vodi do njene nepovratnosti v nasprotju z reverzibilnim procesom, opaženim pri alopeciji areata, pri katerem se ohrani povezava mišice in folikularne enote.

Androgenetska alopecija. Hipoteza

Predlagano je, da se mišica, ki dviguje dlako, nadomesti z maščobnim tkivom, in ta pojav lahko privede do izčrpavanja matičnih celic ali potomskih celic v mezenhimiju foliklov.

Za vlogo potencialnih dejavnikov pri patologiji AGA so bile predstavljene tudi žleze lojnice. Dokazano je, da se pri bolnikih z AGA območje žlez lojnic znatno poveča, hkrati pa se poveča število mešičkov v vsaki folikularni enoti. Predlagamo, da tesna povezava med DHT in funkcionalno aktivnostjo žlez lojnic vodi v njihovo širitev, kar lahko izzove zgodnji prehod v fazo katagena ali telogena..

Androgenski odvisni procesi v ciljnih tkivih se pojavljajo predvsem zaradi vezave DHT na AR.

DHT-odvisne celične funkcije določajo prisotnost šibkih androgenov, njihova preobrazba v močnejše androgene pod delovanjem 5-alfa-reduktaze, nizka encimska aktivnost androgen-deaktivacijskih encimov in prisotnost v velikih količinah funkcionalno aktivnih AR.

Na lasišču, ki je nagnjeno k bolezni, so zabeležili visoko raven DHT in povečano izražanje AR..

Ključna vloga je v dermalni papili dodeljena pretvorbi testosterona v DHT, medtem ko dejavniki, ki jih uravnavajo androgeni, proizvedene v celicah dermalne papile, verjetno vplivajo na rast drugih komponent HF..


Le pri nekaterih ženskah z AGA je potrjena prisotnost patoloških sprememb v presnovi androgena v serumu periferne krvi, odstopanja od norme pa so pogosto nepomembna. Po raziskavah Moltza je bilo pri 125 ženskah z AGA ugotovljeno povečanje ravni prostega testosterona pri samo 29%.

Endokrine motnje na drugi strani androgenega obzorja, za katere so značilne prolaktinemija, motnje ščitničnega stimulirajočega hormona (TSH), melatonin in somatotropin, so opisane za AGA. Obstaja odvisnost, povezana z znižanjem ravni feritina v serumu (A).

Nedavna metaanaliza širjenja AGA z vrhom je povezana s pomembnim povečanjem tveganja za raka na prostati, medtem ko druge vrste širjenja AGA niso povezane s pomembnim povečanjem tveganja za raka prostate.

Terapevtski koncepti za povratno androgenetsko izpadanje las

Minoksidil

Minoksidil je univerzalno zdravilo, ki je na domačem trgu na voljo s širokim spektrom delovanja.

Minoksidil je derivat piperidin pirimidina, arteriolarni vazodilatator, ki aktivira kalijeve kanale, kataliziran v NVC z minoksidil sulfotransferazo, v minoksidil sulfat, aktivni presnovek, ki, domnevno:

 • stimulira lasne mešičke,
 • poveča pretok krvi,
 • aktivira izražanje mRNA vaskularnega endotelnega rastnega faktorja v celicah dermalne papile, kar zagotavlja antiapoptotični učinek,
 • podaljšuje anagen,
 • vodi k zmanjšanju telogenih foliklov in povečanju velikosti HF,
 • je pokazal imunoregulacijski učinek z zaviranjem T-limfocitov.

Minoksidil. Klinične raziskave

• V dveh študijah, ki so vključevale 493 žensk, so 5% raztopino primerjali z 2% raztopino. Glede na podatke o številu las je bila 5% raztopina mejno učinkovitejša od 2% raztopine.

• Nedavna primerjalna študija 5-odstotne raztopine minoksidila in raztopine minoksidila 2% pri belih bolnikih je pokazala podobne rezultate.

Pripravlja se test za določitev odziva na minoksidil. Vprašanje "predvidljivosti" zdravljenja z minoksidilom je zelo pomembno, saj se le 40% bolnikov lahko pohvali s ponovnim rastjo las. Hkrati je treba za oceno učinkovitosti terapije počakati od 3 do 6 mesecev, ves čas jemljejo zdravilo "zaman". Raziskovalci so skušali določiti aktivnost sulfotransferaze v lasnih mešičkih za zgodnejšo diagnozo učinka minoksidila.

Bistvo novega testa temelji na naslednjih ugotovitvah. Minoksidil v lasišču se z encimom SULT1A1 pretvori v minoksidil sulfat. Domnevamo, da aktivnost SULT1A1 v lasnih mešičkih korelira z učinkovitostjo zdravil

Tako bo uporaba testa na sulfotransferazi pomagala izključiti do 95% bolnikov, ki so neodporni na zdravljenje.

Finasterid in Dutasterid

Dutasterid, ki ga uporabljajo številni dermatologi, je pokazal spodbudne rezultate pri zdravljenju moških AGA, kljub temu da je zdravilo odobreno za zdravljenje tega stanja le v Koreji. Dutasterid ima varnostni profil, podoben finasteridu.

Gübelin Harcha in sod. v letu 2014 objavila rezultate velike randomizirane kontrolirane študije primerjalne učinkovitosti različnih odmerkov dutasterida in 1 mg finasterida in placeba. Avtorji so ugotovili, da je bila učinkovitost jemanja 0,5 mg dutasterida v primerjavi z 1 mg finasterida bistveno večja. Ti rezultati so nadalje potrdili podatke o večji učinkovitosti dutasterida (v primerjavi s 5 mg finasterida) za povečanje rasti las, pridobljene v predhodnem randomiziranem kontroliranem preskušanju Olsen (Olsen et al. (2006)).

Aktualni finasterid

Znanstveniki iz Švice, ki skrbijo za varnost zdravljenja z AGA, so razvili novo lastniško sredstvo P-3074, ki je 0,25% finasteridni losjon za lokalno uporabo. Pri kliničnem testiranju zmanjša koncentracijo dihidrotestosterona v lasišču za 40% več kot peroralni finasterid. Zanimivi so topični pripravki s kombinacijo minoksidila in finasterida.

Lokalni melatonin

Opisane močne antioksidativne lastnosti melatonina omogočajo njegovo obravnavo kot možno možnost za preprečevanje oksidativnega stresa, povezanega z nehotenim redčenjem las, z AGA in kot preventivni ukrep za sivenje..

Pred kratkim so na evropski trg vstopili aktualni melatoninski pripravki kot kozmetični izdelki proti staranju. Dokazano je, da lokalni melatonin zavira prag eritema, ki ga povzroča UV, in poveča delež anagenih dlak pri ženskah z AGA.

Ti podatki so podprti z rezultati dvojno slepe, s placebom nadzorovane pilotne študije, v kateri je lokalna uporaba 1 ml 0,1% alkoholne raztopine melatonina pri ženskah z AHA in difuzno alopecijo povzročila znatno povečanje anagenih dlak po šestih mesecih v primerjavi s placebom

Peroralni antiandrogeni

Nadomestne snovi minoksidila vključujejo ciproterone acetat, spironolakton in flutamid.

Adjuvansko zdravljenje AGA in mehanizmi delovanja

Stimulacija rasti las

Dodatki železa v pomanjkanju pomanjkanja

Vitamini (biotin, derivati ​​niacina), kofein, melatonin

Izpostavljenost elektromagnetnim / statičnim poljem

Izboljšanje perifolikularne vaskularizacije

Prostaglandini (viprostol, latanoprost), amineksil, gliceroloksieter in silicij

Minerali, derivati ​​niacina

Zaviranje delovanja DHT

Cimicifuga racemosa

Aminokisline, vitamini (biotin, derivati ​​niacina)

Elementi v sledeh (cink, baker)

Adjuvanska terapija

Trenutno je učinkovitost in varnost 2% in 5% raztopine minoksidila, ki se dvakrat na dan uporablja za zdravljenje AGA, najvišji..

Rezultati farmakoloških zdravil, odobrenih za zdravljenje drugih bolezni, kot so peroralni antiandrogeni, so sporni..

Če je zdravljenje z zdravili neučinkovito, se priporoča kirurško zdravljenje, čeprav v tem primeru obstaja velika variabilnost rezultatov.

Pred kratkim je bilo predlaganih več obetavnih metod

Plazma bogata s trombociti (PRP)

Če ni določene optimalne koncentracije, trenutno uporabljena metoda priprave PRP doseže obogatitev za 300-700% (običajno več kot 1.000.000 trombocitov / μL).

Potencialne učinke PRP na rast las so preučevali od leta 2012 v študijah in vitro in in vivo na miših..

Dejanski mehanizmi delovanja na lasni mešiček ostajajo sporni: in vitro PRP aktivira proliferacijo celic dermalne papile in preprečuje apoptozo, kar izzove povečanje stopnje ekspresije Akt in Bcl-2. Poleg tega je PRP vključen v nastanek lasnega epitelija in diferenciacijo matičnih celic v celice lasnih mešičkov. Povečana ekspresija FGR-7 vodi v podaljšanje faze anagena v ciklu rasti las.

Objavljenih rezultatov le majhnega števila kliničnih preskušanj o učinkovitosti PRP za rast las ni mogoče šteti za objektivne. Od 14 kliničnih preskušanj, vključenih v sistematični pregled, ki sta jih opravila Gkini in sod., Sta bili samo dve študiji pri ženskah ovrednoteni po načelih medicine, ki temelji na dokazih.


Laserji

Laserji in naprave za svetlobno terapijo uporabljajo enobarvne vire svetlobe z valovno dolžino od 600 do 1400 nm v rdečem / infrardečem območju spektra.

Zlasti uporaba laserske terapije z nizko intenzivnostjo (LLLT) predstavlja nov pristop k zdravljenju nekaterih lasnih bolezni, vključno z androgenetsko alopecijo. Kljub pomanjkljivemu razumevanju mehanizma delovanja laserska terapija spodbudi ponovni prehod telogenskih lasnih mešičkov v anagensko fazo, poveča trajanje anafaze s spodbujanjem epidermalnih matičnih celic na območju izbokline lasnih mešičkov in prepreči prezgodnji začetek katagenske faze..

Poleg tega je bilo ugotovljeno, da ta vrsta terapije uravnava protivnetni in imunološki odziv..

Leta 2011 je ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) odobrila Hairmax Lasercomb R za zdravljenje ženskega AHA, vendar ni objavljenih študij o njegovi učinkovitosti pri ženskah.

Kljub številnim raziskavam so potrebni dodatni podatki za razvoj standardiziranega postopka zdravljenja, ki vključuje optimalno valovno dolžino, stopnjo skladnosti in parametre dozimetrije..

V nadaljnjih kliničnih preskušanjih je treba potrditi varnost in možno učinkovitost LLLT kot možnosti zdravljenja za bolnike z AHA, ki se ne odzovejo na standardno terapijo ali so zaznati, da so intolerantni..

Dutasterid v mezoterapiji

V nedavni študiji je 126 bolnic žensk preučilo učinkovitost topičnih injekcij dutasterida pri zdravljenju izgube las ženskega vzorca. Kombinacijo 0,5 mg dutasterida, 20 mg biotina, 200 mg piridoksina in 500 mg D-pantenola v 2 ml raztopini smo injicirali intradermalno v območje krone z mezoterapijo. Injekcije so se ponavljale tedensko 8 tednov, nato vsaka 2 tedna po 4 tedne, v 16. tednu je bila zadnja seja.

Ugotovljeno je bilo, da je 18 tednov po začetku zdravljenja (v primerjavi s kontrolno skupino, ki je prejela fiziološko raztopino) ta metoda pozitivno vplivala na rast las pri ženskah z AVI. V 18. tednu je 62,8% bolnikov pokazalo izboljšanje, zabeleženo na fotografijah, povečanje premera las in zmanjšanje izpadanja las..

Analogi prostaglandina

Prostaglandinski analogi (APG), kot sta latanoprost in bimatoprost, so aktualna zdravila za zdravljenje glavkoma in intraokularne hipertenzije. Kasneje so ugotovili, da te snovi prispevajo k rasti in pigmentaciji trepalnic. Menijo, da mehanizem delovanja, ki spodbuja ponovno rast las, predstavlja stimulacijo dermalne papile, kar vodi do aktiviranja prehoda telogenih dlak v anagensko fazo.

Trenutno ni podatkov o uporabi APG za zdravljenje ženske AHA.

Injekcije bimatoprosta 0,03% enkrat na teden 12 tednov in nato enkrat na dva tedna 4 tedne pri 59-letni pacientki s PVAT niso bile uspešne.

Mikroneedle terapija

Na podlagi domnevnega učinka na sproščanje faktorjev rasti trombocitov, aktivacije matičnih celic in prekomerne ekspresije genov, povezanih z rastjo las, je predlagano, da se zdravljenje z mikroneedmi uporabi kot novo zdravljenje AGA..

Naključna študija 100 moških z blagim do zmernim AGA je pokazala, da je kombinirana uporaba dermaroller-ja in 5-odstotnega losjona minoksidila pri aktiviranju rasti las bistveno boljša kot pri uporabi minoksidila samega..

Kljub obetavnim rezultatom uporaba te metode pri zdravljenju AGA zahteva potrditev v kliničnih preskušanjih..


Presaditev las

Če stanja izgube las ni mogoče izboljšati s standardnimi načini zdravljenja, se presaditev las lahko obravnava kot možnost zdravljenja. Ta še vedno učinkovit postopek mora opraviti izkušen kirurg, med katerim se posamezni lasni mešički presadijo z mesta darovalca, vendar je za razliko od moških pri ženskah zaradi razpršene narave izpadanja las območje takega območja zelo omejeno..

Zapleti operacije vključujejo začasno izpadanje las po presaditvi, okužbe, bolečine in odpoved presadka..

Presaditev las se izvaja z različnimi metodami, ena takšnih metod je PL-FUT
vzdolžna delna follicularunittransplantacija.

Nova metoda je delna vzdolžna ekstrakcija folikularne enote, ki se lahko uporablja kot celotna folikularna enota za oblikovanje popolnoma diferenciranega lasnega mešička. Delna folikularna enota, ki ostane v dermisu na mestu darovalca, lahko preživi in ​​oblikuje dlake.

Presaditev las - ali obstaja alternativa?

Na 7. svetovnem kongresu las v Edinburghu maja 2013 so kanadski znanstveniki napovedali začetek dvojno slepe, s placebom nadzorovane študije za raziskovanje učinkovitosti avtolognih matičnih celic pri zdravljenju androgenetske alopecije.

Ta metoda bo omogočila obnovitev dlak z enkratno injekcijo območja plešavosti z raztopino, ki vsebuje pacientove lastne celice rastnega območja pacientovih mešičkov, gojene v laboratorijskih pogojih..

Navodila za prihodnje raziskave

Trenutna področja raziskovanja in prihodnji načini terapije so:

 • matične celice folikularnega izvora,
 • kot tudi tehnologije za gojenje tkiv lasnih mešičkov.

Natančna identifikacija in učinkovita uporaba ustreznih zaščitnih in sprožilnih mehanizmov, ki bodo spodbudili aktiviranje počivajočih matičnih celic, lahko preprečujejo in odpravljajo izpadanje las v resničnost.

Posneto na podlagi gradiva poročila Ovcharenko Y.S., izrednega profesorja Oddelka za dermatovenerologijo pri KhMAPE, člana Odbora Evropskega društva za raziskave las (EHRS), vodjo klinike "Inštitut za trihologijo" (Harkov) na VI znanstveni in praktični konferenci neprofitnega partnerstva "Strokovno društvo trihologov".

Osnovni genetski test Trihologija

Panel za natančne napovedi in povečanje učinkovitosti terapije, zmanjšanje neželenih stranskih učinkov

Predispozicija
izguba las

Genetski test "Trihologija" analizira genetske markerje, povezane z razvojem androgene in difuzne alopecije, na podlagi katerih lahko triholog izbere učinkovita zdravila in trajanje intenzivnih tečajev terapije proti ponovitvi bolezni..

Glavni vzroki izgube las

Dejavniki, ki povzročajo androgeno alopecijo

Genetska motnja metabolizma androgena v lasišču

Hormonske motnje

Dejavniki, ki povzročajo difuzno alopecijo

Genska okvara encimov, ki ščitijo pred oksidativnim stresom in gensko motnjo presnove vitaminov

Stres, hormonske motnje, akutne nalezljive in hude kronične bolezni; diete, ki jim primanjkuje vitalnih elementov za telo

Genske skupine

Androgena alopecija, akne

 • Folna kislina
 • Vitamin B12
 • Vitamin D
 • Vitamin C

Najpogostejši vzrok za izpadanje las je androgena alopecija, včasih genetsko povezana. Obstajata dve vrsti genov, pri katerih polimorfizmi lahko vodijo v plešavost: geni, odgovorni za proizvodnjo androgenov, in geni za androgeni receptor. Presežek androgenov, torej hipendrondrogenizem, vodi do zmanjšanja velikosti lasnega mešička, zaradi česar lasje postanejo tanke, puhaste, stanjšane. In nestandardne kombinacije v receptorskih genih lahko privedejo do večje občutljivosti na hormon testosteron, kar vodi tudi do izgube funkcionalnosti lasnih mešičkov in plešavosti..

Androgensko alopecijo lahko zapletejo akne na lasišču. To povzroči vnetje v lasnih mešičkih, kar jih še dodatno oslabi in vodi v napredovanje izpadanja las. Zato v tem poglavju preučujemo tudi gene, pri katerih polimorfizmi določajo nagnjenost k aknam na lasišču..

V tem poglavju preučujemo gen TNF (dejavnik nekroze tumorja), ki je odgovoren za razvoj mikro vnetja. Kožne celice, ki opravljajo pregradne funkcije, izločajo protimikrobne beljakovine - kemoatraktante in citokine, ki predstavljajo sistem zgodnjega opozarjanja na nevarnost. V primeru kršitve celovitosti lasišča kot odgovor na nepooblaščen vstop pride zaščitni makrofag v stik s tujim agentom. Makrofag začne proizvajati citokine, ki uravnavajo medcelične in medsistemske interakcije. Sem spadajo faktor alfa nekroze tumorja (alfa TNF-alfa), ki ima lokalne in sistemske učinke..

Značilnosti genov, ki kodirajo protein alfa proteina faktorja nekroze tumorja, povzročajo povečano izražanje alfa gena faktorja nekroze tumorja. To vodi do aktiviranja vnetnih reakcij, kar lahko povzroči motnje trofizma (prehranjevanja), izpadanje las in motnje rastnega cikla lasnih mešičkov.

Za stanje oksidativnega stresa je značilna prevelika količina prostih kisikovih radikalov v telesu. Zaradi tega pride do znižanja imunosti, razvijejo se vnetni in patološki procesi, celice pa poškodujejo. Na oksidativni stres vplivajo tudi lasni mešički in lasišče. Dodatni viri nastanka prostih radikalov so različni negativni učinki - perme in barvanje las, izpostavljenost visokim temperaturam (sušilec za lase, curling likalnik), prekomerna UV vadba, vnetje ipd..

V tem razdelku analiziramo številne gene, polimorfizme, pri katerih lahko motimo delovanje oksidativnega stresnega sistema, kar znatno poveča tveganje za nenadzorovano izpadanje las, povečuje lomljenje in redčenje las ter upočasni normalno rast las..

Ravnotežje koncentracije vitaminov v krvi je pomembno zagotovilo za zdravje celotnega organizma. Najpomembnejši vpliv na stanje las in lasišča imajo vitamini skupine B, vitamini C, E, D. Klinično se pomanjkanje teh vitaminov lahko manifestira z izgubo las, krhkostjo, seborejo, prekomerno vsebnostjo maščob in otopelostjo. Ker se človeški lasje obnavljajo skozi vse življenje, telo nenehno potrebuje vir za obnovo. Pomanjkanje vitaminov bo upočasnilo hitrost rasti las in poslabšalo kakovost las. Za presnovo vsakega vitamina so odgovorni specifični geni.

Polimorfizmi v teh genih lahko privedejo do upočasnitve presnove vitamina in do kroničnega znižanja njegove koncentracije v krvi. V tem razdelku analiziramo genetske značilnosti asimilacije vitaminov s telesom..

Kaj lahko ugotovite
po testu

Identificirajte androgenetsko alopecijo, preden se pojavijo prvi ali minimalni simptomi

Diagnoza androgenetske alopecije temelji predvsem na razvoju značilnega vzorca izpadanja in redčenja las, vendar številne študije kažejo, da vidno redčenje las ne pride, dokler izguba las na vidnih območjih ne doseže 50%.

Izberite optimalen režim zdravljenja in taktiko vodenja pacienta

Zdravljenje bolnikov z androgenetsko alopecijo z zdravili po shemah, ki upoštevajo stopnjo genetskega tveganja, znatno poveča terapevtski učinek.

Osnovni genetski test Trihologija je bil razvit v sodelovanju z osebjem:

Inštitut za citologijo
in genetika SB RAS

Novosibirska državna medicinska univerza

Inštitut za kemijsko biologijo in temeljno medicino

Prilagojen pristop k vašemu
stranke

Kot rezultat genetskega testiranja kozmetolog prejme poročilo, v katerem so opisane posamezne značilnosti njegove stranke in metodologija za razvoj posameznega programa popravkov, vključno z estetskimi postopki, izdelki za domačo nego in biološko aktivnimi dodatki, potrebnimi za stranko..

Prilagojen pristop k vašemu
stranke

Kot rezultat genetskega testiranja kozmetolog prejme poročilo, v katerem so opisane posamezne značilnosti njegove stranke in metodologija za razvoj posameznega programa popravkov, vključno z estetskimi postopki, izdelki za domačo nego in biološko aktivnimi dodatki, potrebnimi za stranko..

Vzroki in zdravljenje androgene alopecije pri moških

V adolescenci se mnogi moški previdno zazrejo v ogledalo in pregledajo prve dlake brkov in brade, ki se pojavijo na njihovih obrazih. Po nekaj desetletjih, ko britje postane sestavni del jutranjega stranišča, se moški spet pogledajo v ogledalo, a jih že zanimajo lasje na glavi. Po statističnih podatkih do 50. leta moški izgubijo lase. Razlog za to je androgena alopecija..

Človeška struktura las

Lasje so derivat površinske plasti človeške kože, sestavljene iz beljakovine keratin. Vsak las raste iz lasnega mešička. Pri ljudeh jih je približno 50 milijonov, od tega se od 100 do 150 tisoč nahaja na lasišču. Folikli se pri osebi pojavijo še pred njegovim rojstvom, tvorijo se v plodu v 9-12 tednih njegovega življenja. Toda po rojstvu novih se skoraj ne pojavi.

Kaj pomeni izraz androgena alopecija

Androgena alopecija (androgenetska v sodobni literaturi) je bolezen, pri kateri se pod vplivom hormonov pri človeku pojavijo spremembe lasnih mešičkov, zaradi katerih se lasje razbarvajo, postanejo majhni, kasneje pa delno izpadejo, deloma pa se spremenijo v velusa. Človek razvije plešasto glavo.

Pri moških lasje začnejo izpadati s čelnih in parietalnih regij. V tem primeru se na glavi oblikuje trikotnik las, obrnjen proti čelu. Pri ženskah lasje izpadajo, začenši od ločevanja in s prehodom na stranske površine glave. Na zadnji strani glave ostanejo lasje nespremenjeni. Zakaj točno tako, in ne drugače, bomo analizirali naprej.

Androgenetska alopecija je vzrok za 90% plešavosti moškega vzorca in 8% vseh obiskov dermatologa.

Sama bolezen je lahko predstavljena kot več zaporednih procesov:

 1. Lasne mešičke poškodujejo androgeni;
 2. Lasje postanejo krhki, fini, brezbarvni;
 3. Lasje izpadajo;
 4. Folikli zaraščajo.

Vzroki za androgeno alopecijo

Vzroki za androgenetsko alopecijo so razvidni iz njenega imena. Glavni razlog je povečana občutljivost lasnih mešičkov na androgene kot posledica genetskih značilnosti..

Genetska nagnjenost k razvoju bolezni je dobro dokazana. V 81% sinov z androgeno alopecijo so jo imeli tudi njihovi očetje. Specifičnih genov, ki bi bili odgovorni za androgeno alopecijo, še nismo našli, najverjetneje pa jih je več..

Androgeni so steroidni hormoni, ki se proizvajajo v nadledvičnih žlezah in so potrebni, da bi bil moški moški. Odgovorni so za nastanek dlak na telesu in obrazu, spreminjanje tembre glasu in razvoj mišic. Športniki posebej uporabljajo snovi, podobne androgenom, da pomagajo njihovim mišicam hitreje rasti. Androgeni tudi preprečujejo, da bi lasje na lasišču prehitro rasli. Ženske imajo debele lase zaradi nizke ravni androgena, vendar visoke ravni svojih ženskih estrogenskih kolegov.

Če ima oseba v lasnih mešičkih na glavi poseben encim, imenovan 5-alfa reduktaza, potem ti folikli postanejo zelo občutljivi na androgene. Toliko, da tudi običajna količina hormona povzroči spremembe las in izpadanje las. Poudariti velja, da imajo moški z androgenetsko alopecijo normalno količino androgenov v krvi..

Dejavniki tveganja

Dejavniki tveganja za izgubo las so naslednji:

 • Genetika. Bolezen se razvije, če ima oseba nagnjenost k njej. Če imajo torej moški sorodniki izgubo las s starostjo, potem so vaše možnosti, da zbolite, večje..
 • Življenjski slog. Slaba ali nepravilna prehrana, malo vadbe v vsakdanjem življenju in slabe navade lahko v odrasli dobi vodijo tudi do izgube las.
 • Prekomerni stres. Obstajajo študije, ki kažejo na velika tveganja za razvoj androgene alopecije pri tistih, ki se pogosto srečujejo s stresom..
 • Bolezni ščitnice in nadledvični tumorji. Če ima oseba tumor nadledvičnih žlez, kar poveča njihovo sintezo androgenov, potem lasje bolj izpadajo. Nasprotna situacija s ščitnico, manj hormonov, ki jih izloča, slabši lasje rastejo in več jih izpada.
 • Starost. Višja kot je starost, večje so možnosti, da zbolimo. Torej, če pri starosti 50 let vsak drugi moški trpi za androgeno alopecijo, potem do starosti 80 let 80% moških že prizadene bolezen..

Simptomi, ki kažejo na androgeno plešavost vzorca

Leta 1949, ko je James Hamilton preučeval androgeno alopecijo pri moških, je opozoril na njen odnos z androgenovi in ​​določil več stopenj v razvoju bolezni. Njegove ugotovitve je pozneje dopolnil Otar Norwood, kar je privedlo do nastanka Hamilton-Norwoodove lestvice..

Lestvica ima 7 stopenj razvoja androgene alopecije, ki označujeta resnost in razširjenost alopecije.

 • 1. stopnja: črta las je rahlo zamaknjena.
 • Stopnja 2: lasje izpadajo v čelnem reženju, umik las približno 2 cm.
 • 3. stopnja: plešasti obliži na čelnem reženju se povečajo in vplivajo na del temporalnega režnja.
 • 4. faza: na parietalnem reženju se pojavijo plešasti obliži.
 • 5. faza: zaradi aktivnega izpadanja las se na kroni glave pojavi plešasti obliž v obliki polkroga.
 • 6. razred: plešasti obliži na čelnem in delnem predelu se združijo. Na čelu ostane trikotni otok las.
 • 7. razred: Lasje rastejo le v majhnih obližih od ušes do zadnje strani glave.

Toda ali obstajajo znaki, s katerimi lahko prepoznate bolezen v sebi pred nastankom plešastih obližev? Obstaja, čeprav niso tako očitne. Preden se začnejo pojavljati predeli brez las, lasje postanejo dolgočasni, krhki in skrajšani. Če po česanju začnete opaziti več las na glavniku kot prej, potem je to jasen znak - se morate obrniti na dermatologa. Ne smemo pozabiti, da je vsako bolezen lažje zdraviti, ko se šele začne. Mnogo je bolje prihraniti redčenje las kot gojenje novih las na območjih plešastih obližev..

Diagnostika

Diagnozo lahko najpogosteje postavimo na podlagi simptomov in starosti bolnika. Toda da bi se prepričali, da ima oseba androgeno alopecijo, zdravnik predpiše številne postopke. Najprej morate narediti splošne študije in analize, nato pa preučiti dlake in mešičke.

 1. Krvni testi. Naredijo se ne le splošne in biokemijske analize, ampak tudi analiza hormonov, da se izključijo težave z nadledvičnimi žlezami in ščitnico.
 2. Mikroskopski pregled las. Tako se določi uničenje na koncu las, kar se kaže z alopecijo.
 3. Pregled kože na prisotnost gliv. Nekatere glive, ki rastejo na koži, lahko povzročijo tudi izpadanje las..
 4. Pregled odrezkov kože pod mikroskopom. Preučujejo se folikularne poškodbe, kakor tudi tanjšanje površinske plasti kože.
 5. Preizkus las za odkrivanje redčenja las.
 6. Trikoščan. Precej mlada metoda preučevanja las vam omogoča, da takoj preučite lase pravilno na glavi in ​​obdelate informacije, prejete v računalniku.

Ali je mogoče zdraviti androgeno alopecijo in kako to storiti

Zdravljenje androgene alopecije je kljub sodobnim metodam izziv. Njegove naloge so zaustaviti spremembe folikla, ustaviti prehod dolgih las v velusove lase in preprečiti, da bi se mešički zaraščali s vezivnim tkivom..

S pravočasnim obiskom zdravnika, z ustreznim zdravljenjem z zdravili v kombinaciji s splošnim zdravljenjem in spremembami življenjskega sloga, lahko zdravljenje proti androgeni alopeciji prenehamo..

Metode zdravljenja

Za zdravljenje se morate najprej obrniti na strokovnjaka. To je triholog ali dermatolog. Le on bo lahko pravilno določil najboljše taktike zdravljenja v posameznem primeru. Samozdravljenje morda ni samo nesmiselno, ampak tudi škodljivo ali celo nevarno za zdravje..

Načini zdravljenja lahko razdelimo v 2 skupini: domače zdravljenje s tabletami ali ljudskimi zdravili in zdravljenje s strani zdravnika z uporabo posebne opreme in operacij.

Zdravila

Ob uporabi zdravil je več načinov:

 1. Inhibicija androgenskega receptorja. Cyproterone acetat se lahko uporablja v kombinaciji z etinilestradiolom, da blokira receptor. Ta kombinacija se uporablja v Kanadi in ZDA, vendar njena uporaba pri moških ni mogoča, saj vodi v pojav ženskih lastnosti v njih. Druga možnost za blokiranje androgenega receptorja je uporaba diuretičnega spironolaktona. Vendar vam omogoča le, da upočasnite postopek, ne pa da ga ustavite..
 2. Inhibicija 5-alfa reduktaze. Obstajata 2 tipa tega receptorja, ena se nahaja predvsem v koži, druga v prostati in v zelo majhni količini v koži. Finasterid se uporablja za blokiranje receptorja. Izdelava celotnega kompleksa v tehnološkem smislu naloge, ki pojasnjuje visoke stroške tablet. In pod pogojem, da jih morate piti 1-2 leta, to postane velika težava. Mnogi so odvrnjeni od stranskih učinkov impotence ali zmanjšanega libida. Toda še vedno veliko zdravnikov po vsem svetu izbere zdravilo za zdravljenje alopecije areata..
 3. Stimulira rast las. Dobra metoda, ki se uporablja v kombinaciji z antiandrogenim zdravljenjem. V ta namen se je pred tem uporabljal benoksaprofen. Toda leta 1980 je bilo v Veliki Britaniji približno 100 smrtnih žrtev in 4000 prizadetih zaradi njegove uporabe. To je privedlo do umika zdravila s trga v civiliziranem svetu. Toda v državah v razvoju, kot je Indija, je že leta 1990 z njo prosto trgoval.

Zdaj se za izboljšanje rasti las uporablja minoksidil. Uporabljamo ga tako, da ga nanesemo na kožo in brez recepta androgene alopecije. Od 3-5 let povzroči preoblikovanje vellus las v dolge lase pri 30% bolnikov. Mehanizem delovanja zdravila je povezan z vazodilatacijo v koži v bližini lasnega mešička. Preklic uporabe izdelka povzroči novo oblikovanje las vellus, zato ga je treba uporabljati več let. Možni so tudi stranski učinki: srbenje na območju nanosa in rast las na drugih mestih razen glave.

Alternativna medicina

Čeprav metode alternativne medicine svetovna medicinska skupnost ne priznava, jih je še vedno vredno obravnavati kot dodatek k zdravljenju z zdravili. Hidroterapija, akupunkturno zdravljenje in nekatere druge tehnike bi morda zaslužile pozornost kot dodatek k glavnemu zdravljenju.

Ne zaupajte ljudem, ki vam povedo, kako zdraviti plešavost z magneti ali homeopatskimi zdravili. Učinkovitost tega je neizprosna in vodi le v nepotrebno zapravljanje denarja in časa..

Laserska terapija

Nedolgo nazaj je FDA v ZDA uradno odobrila lasersko terapijo za alopecijo. Tehnika temelji na nanosu pulzirajočega laserskega sevanja z nizkim nivojem na lasišče. Po takem učinku se izboljša prekrvavitev kože, spodbudi rast novih celic v lasnih mešičkih..

S pomočjo sodobnih naprav se laserski loki enakomerno porazdelijo po lasišču, kar pomaga v boju proti izpadanju las in izboljšuje stanje kože. Postopek nima stranskih učinkov.

Obstajata dve možnosti uporabe laserja. Na začetku se človek obseva z napravo takoj na celotni površini glave, takšna naprava je dovolj velika in ni vedno priročna. V drugem primeru bo zdravnik skozi las pacienta opravil poseben glavnik, v katerega so vgrajene LED-svetilke z laserjem. Je bolj priročno, toda uspeh postopka je v veliki meri na vesti zdravnika. Seja traja 15 do 30 minut. Za dosego učinka potrebujete približno šest mesecev postopkov.

Možen je tudi nakup laserskega sistema za vaš dom. Z visokimi stroški te rešitve je priročen in preprost za dolge tečaje zdravljenja.

Folk pravna sredstva

Poleg zdravil, razvitih v farmacevtskih laboratorijih, se lahko uporabljajo tudi tradicionalna zdravila. Prednosti tega zdravljenja je veliko, so cenovno dostopne, enostavne za uporabo doma in niso tako polne stranskih učinkov.

Nadomestnih metod je veliko, vendar se je treba spomniti, da je to le dodatna metoda zdravljenja in tudi ne pozabiti na varnost. Ista zelišča in zelenjava lahko povzročijo opekline in alergije.

 • Eleutherococcus in ginseng. Pomaga pri povečanem izpadanju las. Zmešajte alkoholne tinkture in vtrite v lasišče 2-krat zjutraj in zvečer 2 tedna. Včasih se tinkturi doda aralija..
 • Igle. Pomirja lasišče in krepi lase. Iz iglavcev se pripravi decokcija, lahko uporabite bor, smreko, jelko in drugo. Juha se meša z alkoholom v razmerju 1: 1,5. Vtrite v lasišče enkrat na dan pred spanjem 3 tedne.
 • Aloe in grozdje. Pomaga obnoviti lase. Pred spanjem si pripravite masko iz soka in drgnjenje po lasišču, zjutraj sperite.
 • Žajbelj. Stebla je treba zažgati, po tem 100 gramov zdrobljenega pepela prelijemo s 50 mililitri mandljevega olja. Utrgajte lase in pustite 2 uri.
 • Čebula. Na parjeno kožo nanesite čebulni sok, ki ga predhodno iztisnete iz sveže čebule. Na glavi namakajte 30 minut, nato sperite. Najbolje ga uporabljamo pred spanjem.

Presaditev las

V hudih primerih androgene alopecije ali če se zdravljenje začne v poznejši fazi, se lahko uporabi presaditev las. Ta metoda je kirurška in jo izvajajo profesionalni trihologi..

Lasni mešički imajo eno stvar. Nimajo lastnih navodil, na katerih točno dlakah bi lahko rasli. Nadziramo jih s posebnimi živčnimi vlakni v koži. To omogoča odvzem foliklov z enega področja človeške kože in presaditev na drugo območje. Po tem iz presajenih foliklov zrastejo novi lasje.

Operacija ima številne kontraindikacije, ki vključujejo:

 1. Kožne bolezni v poslabšanju.
 2. Sladkorna bolezen.
 3. Kronične bolezni v akutni fazi.
 4. Duševne motnje.
 5. Motnje koagulacije kože.

Izvor foliklov so lahko okcipitalna in bočna območja bolnikove glave ter prsni koš, stegna, brada. Zdravnik s posebnim orodjem izloči lasne mešičke in jih na nove kraje posamično vsadi v kožo.

Obstajata 2 načina dela. Prvi, priročnik, ko zdravnik vzame folikul in ga vsadi sam, s pomočjo posebnih pincet. Druga metoda uporablja avtomatsko napravo, ki neodvisno odstrani folikle in ga presadi na novo mesto. Zdravnik le nadzoruje položaj instrumenta in ga usmerja. Druga metoda je manj travmatična in težje uporabna..

Po presaditvi lasni mešički se nekaj časa ukoreninijo na novem mestu. Po tem iz njih zrastejo polni lasje, ki jih ni mogoče razlikovati od tistih, ki so se pojavili od rojstva..

Trikopigmentacija

Ta metoda ne bo pomagala znova porasti novih las, vendar bo dolgo časa skrivala njegovo odsotnost. Rezultati so videti naravni, kot strnišče, ki je zraslo v 2-3 dneh. Več o metodi, pa tudi ocenite video preglede strank mojstra Andreya Afanasyeva pred in po poteku trikopigmentacijskih postopkov, tukaj