Amonijev lavril sulfat

V zadnjem času je bila mreža polna člankov o novi grožnji človekovemu življenju in zdravju. Govorimo o natrijevem lavril sulfatu v šamponih in drugih detergentih za nego telesa in obraza. Kako nevarna je ta snov? In ali je vredno verjeti vsemu, kar piše na internetu?

Sestava šampona

Na sprednji strani vseh steklenic proizvajalci napišejo le del skladbe - to je reklamna poteza. Na primer: "z oljem sivke", "z vitamini", "z regeneracijskim kompleksom" in drugi vidni napisi. Toda, če želite izvedeti pravo sestavo, morate pogledati zadnji del plastenke, na katerem so navedene vse sestavine pralne tekočine. Skoraj 100% vseh gelov in šamponov je sestavljenih iz:

 1. Voda - univerzalno topilo.
 2. Površinsko aktivne snovi - penajo in učinkovito odstranjujejo olje iz las. To so samo različni sulfati, vključno z lavril sulfatom. Skoraj vedno je prisoten v šamponu.
 3. Konzervansi - snovi, ki zagotavljajo dolg rok trajanja.
 4. Pomožne komponente - dišave in barvila.

Sulfati v šamponih

Kaj je torej natrijev lavril sulfat v šamponu? V sestavi pralne tekočine je dejansko lahko ena od naslednjih komponent:

 • SLS - natrijev lavril sulfat, lavril sulfat, sol lavril žveplove kisline. Prašek je bel, v raztopini z vodo daje rumeno ali rjavo barvo. Snov je vnetljiva, biorazgradljiva in ob razpadu ne tvori strupenih spojin.
 • SDS je isti lavril sulfat, vendar pod drugačno okrajšavo. Je natrijev dodecil sulfat, natrijev dodecil sulfat.
 • SLES - natrijev lauret sulfat, natrijev lavor, natrijev lavril sulfoacetat - najdemo ga v šamponih in gelih tako pogosto kot SLS, vendar velja za blažje in nežnejše.
 • ALS - amonijev dodecil sulfat, amonijev lavril sulfat v šamponu - visoko penasto površinsko aktivno sredstvo. Pri povečani koncentraciji lahko draži oči, kožo in težave z dihanjem. Zdravju škodljivo pri zaužitju.
 • ALES - analog ALS v gelih in šamponih, amonijev laureth sulfate ali amonijev laureth sulfate.
 • SMS in SMES - mehke površinsko aktivne snovi, natrijev sulfat in miristil eter sulfat.

Vse te snovi imajo eno in isto lastnost - dajejo gosto, zelo nežno peno, ki hitro odstrani umazanijo in maščobe z las..

Zakaj so namenjeni šamponi?

Vsi sulfati v šamponih in gelih za telo so dodani za posebne namene. Delovanje natrijevega lavril sulfata v šamponu je naslednje:

 1. Razmaščevanje Kemična formula vseh teh snovi je taka, da molekule površinsko aktivne snovi zajamejo maščobne delce in jih vežejo z vodo ter s tem zagotovijo čiščenje. Tako imajo vsi izdelki s sulfati dobre lastnosti detergenta in zlahka odstranjujejo nečistoče iz katerega koli dela telesa - z las, kože, zob itd..
 2. Gosta, voluminozna pena. Ko so penasti z vodo, dobljeni sulfati dajejo dobro peno, kar je še posebej cenjeno pri izdelkih, kot so geli, tekoča mila in šamponi.
 3. Stabilizacija sestave. V prisotnosti sulfatov se vse ostale sestavine, tudi mastne, dobro mešajo in obdržijo svoje koristne lastnosti.

Toda glavna in zelo pomembna lastnost sulfatov za vse proizvajalce čistilnih sredstev je njihova nizka cena. To jim omogoča, da se vključijo v kateri koli detergent za skoraj vse..

Kje drugje se uporablja lavril sulfat?

Večina šamponov vsebuje SLES ali SLS. Obe komponenti sta lahko prisotni v različnih koncentracijah, odvisno od deklariranih lastnosti šampona: za mastne lase je koncentracija višja, za normalne in suhe lase pa nižja. Tudi te snovi se, tako kot drugi sulfati, uporabljajo v drugih kozmetičnih izdelkih, na primer v gelih za tuširanje, pasteh, tekočih milih, kremah itd..

V prehrambeni industriji je natrijev lovorov sulfat dodatek E487, stabilizator. Snov se ne sme zaužiti, saj se ponavadi nabira v jetrih in vranici in povzroča znatno škodo zdravju. Njegova škoda je dokazana in je v večini držav prepovedana. Natrijev lavril sulfat pa se še vedno lahko uporablja pri proizvodnji kemikalij za gospodinjstvo, pa tudi v kliničnih preskušanjih kot dražilno sredstvo..

Kakšna je razlika med Lauryl Sulfate in Laureth Sulfate

Natrijev lavril sulfat etoksiliran v šamponu je natrijev lauret sulfat (SLES). Lauril sulfat sam je proizvod, pridobljen iz naftnih ali kokosovih surovin. Kakšna je razlika med snovmi, pridobljenimi iz različnih surovin? Presenetljivo dovolj slišijo, da se po kemični sestavi ne razlikujejo, njihov izvor pa nikakor ne vpliva na njihove pozitivne in negativne lastnosti..

Natrijev lavorov sulfat velja za manj škodljivega kot SLS, vendar ni tako varen, kot trdijo proizvajalci..

Škoda iz sulfatov v detergentih

Zakaj so sulfati tako nevarni? Najbolj nevarni med njimi so SLS, ALES, ALS. Pokazalo se je, da natrijev lavril sulfat, dodan šamponom, povzroča naslednje težave:

 • Ta snov dejansko deluje kot oksidacijsko sredstvo, zaradi česar se lasje in koža očistijo. Hkrati na površini ostane oksidni film, ki lahko ob občutljivi koži povzroči srbenje, pekočino, rdečico in različne alergijske reakcije - dermatitis.
 • SLS, ALES, ALS uničijo hidrolipidno zaščito na koži.
 • SLS, ALES, ALS posušijo lase, zaradi česar so trdi in krhki.
 • Pri uporabi izdelkov, ki vključujejo sulfate te skupine, se pogosteje pojavljajo bolezni lasišča in prhljaj..
 • Ker SLS, ALES, ALS močno razmaščajo dlako, lojnice na glavi začnejo delovati bolj aktivno. To vodi v dejstvo, da se lasje pri koreninah hitro mastijo, zaradi česar je potrebna uporaba šampona. Izkaže se začaran krog.
 • SLS lahko prodre globoko v telo in se kopiči v različnih tkivih. S povečanjem koncentracije povzroči spremembo sestave celic in lahko povzroči pojav katarakte in celo tumorjev.

Opomba: tudi proizvajalci, ki v resnici dajejo natrijev lavril sulfat v šampone in gele, upoštevajo, da ta snov ni povsem varna, vendar to ni razlog za množično histerijo. Na splošno je SLS dražljiv, ni pa rakotvoren. Pri ljudeh, ki so nagnjeni k dermatitisu, lahko povzroči določene težave, včasih prispeva k nastanku razjed v ustni votlini (v sestavi zobne paste), obstajajo tudi lokalni dokazi iz ZDA, da pri določeni koncentraciji SLS poveča tveganje za katarakto. Vendar pa po mnenju strokovnjakov iz predelave kozmetičnih sestavin niti natrijev lavril sulfat v šamponu niti amonijev lavril sulfat ne povzročata kancerogenih ali embriotoksičnih učinkov. Ker dražilni učinek narašča s povečanjem koncentracije in trajanjem izpostavljenosti.

Kar zadeva SLES (natrijev lauret sulfat), je bil leta 1983 prepoznan kot neškodljiva sestavina. In na splošno daje skoraj enake stranske simptome, to je srbeča koža, suhost, krhkost in izpadanje las. SLES v resnici draži kožo manj, a jo tudi izsuši..

Poleg tega obstajajo ločeni viri, ki trdijo, da je natrijev lauret sulfat sposoben ustvariti nevarne snovi s kancerogenim učinkom v reakciji z drugimi komponentami..

Varanje etikete

Da bi razumeli, kaj točno je v šamponu, se morate naučiti brati etiketo. Kratice SLS, ALES, ALS nedvoumno pomenijo, da so znotraj steklenice najnevarnejši sulfati. Vendar od drugih površinsko aktivnih snovi, kot so SDS, ALES, SMS in SMES, ne smete pričakovati nič dobrega - hitro bodo postali suhi in lomljivi lasje..

Besede "sulfat", "sulfacil", "sulfoacetat" ali "sulfat" na seznamu komponent pomenijo tudi, da sestava vsebuje sulfate.

Ker pred kratkim prisotnost natrijevega lavril sulfata v šamponu ni všeč vsem kupcem, so proizvajalci trik: z velikimi črkami pišejo: "BREZ SLS", kar ne pomeni, da na seznamu komponent ni nobene druge podobne snovi. Zato pri nakupu preberite vse, kar piše v najmanjšem tisku..

Najbolj brezobzirna podjetja vsebnost sulfata zamaskirajo z nejasnimi opisi, kot so "kokosovi izdelki." Zato bi morali v trgovini izbrati šampone z najbolj natančnim in podrobnim seznamom komponent..

Alternativa

Kateri šamponi so brez natrijevega lavril sulfata? To je velika in zelo oglaševana skupina šamponov brez sulfatov različnih proizvajalcev. Preden pa se odpeljete v trgovino po nov izdelek, morate zapomniti naslednje:

 • Vsi šamponi brez sulfata so dražji od sulfatnih. In to ne zaradi pohlepa proizvajalca, ampak zaradi dejstva, da so sestavni deli tako varne sestave dražji.
 • Detergenti brez SDS, ALES, SMS, SMES, SLS, ALES, ALS se tudi ne morejo penati, zato izgubijo sulfat.
 • Številni šamponi brez sulfatov las ne operejo dobro, lasje pa se po njih ne zdijo dovolj čisti..
 • Njihova poraba je večja in steklenica se hitro konča.

Tako se morate bodisi navaditi na novo sestavo, bodisi uporabiti trdno milo ali domača detergenta na osnovi jajčnega rumenjaka in milnice..

Naj se odpovem sulfatnim šamponom??

Vsa histerija o škodljivih učinkih lavril sulfata spominja na podobno situacijo s kisom. Je tudi škodljiv in strupen, vendar se v zmerni koncentraciji pogosto uporablja pri kuhanju. Če torej ne pijete šampona s sulfati in ga ne puščate na koži dlje časa, potem ga je povsem mogoče uporabiti..

Prav tako lahko zaradi lastnega miru vsi šamponi zamenjate z natrijevim ali amonijevim lavril sulfatom za varnejše izdelke s SLES (natrijev lauret sulfat). Ali pa uporabite šampone z bolj nežnimi detergenti, kot so betain, saharoza laurate, lavril glukozid in decil glukozid.

Dobri in zli dodatki - sulfati v šamponih

Priznajte, od kdaj vas je zanimala sestava šampona? Jaz sem prvi, ki sem iskren. Zbudil sem se potem, ko so proizvajalci postavili poudarke. Med šamponi, okrašenimi z mamljivimi obljubami trgovcev, so izdelki, skromno označeni s stavkom "brez sulfata." A ta opomba je za mnoge glavni argument pri nakupu! Predlagam, da ugotovim, ali so sulfati potrebni v šamponih in kako najbolje - z njimi ali brez njih?

Kaj so sulfati

Spomin na šolske kemije! Sulfati so soli žveplove kisline. Za proizvajalce kozmetike služijo kot učinkovita in poceni komponenta, ki izboljšuje lastnosti izdelkov: šampon s sulfati odlično penje, odstranjuje nečistoče, pere "na škripanje". Ta praktičnost pojasnjuje priljubljenost soli: danes jih dodajajo gospodinjskim kemikalijam, kozmetiki in otroškim zobnim pastam..

Upam, da ne mislite, da hvalim sulfate? Ta komponenta je dobra za proizvajalce poceni (in včasih precej drage) kozmetike, vendar lahko škoduje potrošnikom. Dokazane škode sulfatov v šamponih:

 • draži lasišče;
 • lahko povzroči alergije;
 • izzovejo "puhaste" pričeske;
 • spodbujajo izpadanje las (z redno uporabo).

Po mnenju sumljivih državljanov šampon s sulfati lahko upočasni razvoj otrok in mladostnikov, vodi v plešavost in celo onkologijo. Strah?

Zakaj dodajte te škodljive sulfate šamponom

Zakaj proizvajalci tvegajo naše zdravje in uporabljajo te grozne sestavine? Da, ker ni potrjenih podatkov o njihovi nevarnosti. Sulfati ne izzovejo nobenih bolezni, ne vplivajo na funkcionalnost telesa. Toda obdarujejo kozmetiko z odličnimi lastnostmi.

 1. Operite silikon - zvest spremljevalec gelov in lakov za styling.
 2. Odpravite prhljaj tako, da razkrijete luske las in pospešite globoko penetracijo komponent proti prhljaju.
 3. Odlična pena in zato varčna za uporabo.
 4. Takojšnji sijaj, volumen, gladkost las - zasluga kemije v kozmetiki. In tudi soli.

Z redno uporabo sulfati oslabijo zaščitne funkcije kože, kar je povezano s stranskimi učinki, kot so izpadanje las, elektrifikacija, suhost. Toda tudi ta problem velja samo za tiste, ki zanemarjajo celostno oskrbo! Sodobna kozmetika je polnjena s sestavinami, ki nevtralizirajo škodljive lastnosti sulfatov. Mimogrede, to je eden od razlogov, zakaj je vredno kupiti šampon in balzam (ali balzam) iste serije..

Kako najti šampone brez sulfata

Vprašanje nevarnosti sulfatov in drugih kemikalij v kozmetiki postaja vse bolj pereče. Nekateri proizvajalci so celo nerodno nad prisotnostjo soli v svojih izdelkih in jih previdno zarotijo. Toda ti triki vam ne bodo delovali! In če nameravate kupiti šampon brez sulfata, bodite pozorni na sestavo. Sole iščemo v prvi vrsti, v drugi ali tretji poziciji.

Oznaka sulfatov v šamponih (najpogostejši):

 • SLS (natrijev lavril sulfat). Najbolj agresiven in zato nevaren med svojci.
 • SLES (natrijev lauret sulfat). Tišji sulfat kot SLS. A kožo opere na enak način, "dokler ne cvrči".
 • ALS in ALES - (amonijev lavril sulfat in lauretov sulfat). Sulfati, s katerimi se zagotovo ne bi smeli spopadati. Agresivni kancerogeni zlahka vstopijo v telo skozi kožo.

Kako razumeti, da je šampon brez sulfata? Njegova sestava je minimalistična. Ni šifriranih površinsko aktivnih snovi in ​​spremljajočih nevtralizatorjev, naravne komponente pa delujejo kot osnova za pranje - kokosovo olje, lubje mila, glukoza (glukozid) nekega izdelka. Te sestavine so odličen nadomestek agresivnih soli, vendar stanejo veliko več..

Kdo potrebuje šampon brez sulfata?

Glede na prednosti in slabosti sulfatov se lahko enostavno odločite za nakup šampona. Vendar ne vedno in ne vsakdo ima možnost izbire: včasih je uporaba sredstva brez sulfata nujna. To je posledica dejstva, da delci soli zrastejo lase, iz njih izperejo vse: umazanijo, kemikalije, izdelke za styling, barvne pigmente. Zato v spodaj navedenih primerih močno priporočamo uporabo samo šamponov na osnovi naravnih detergentov..

 1. Po spremembi barve: barvanje, toniranje, poudarjanje itd..
 2. Če so lasje poškodovani, se cepijo ali izpadajo.
 3. Po laminiranju, keratinskem ravnanju, botoksu, permu in dolgoročnem stylingu.
 4. S povečano občutljivostjo lasišča, ki se kaže s srbenjem, pordelostjo, tesnostjo.

Sulfati so okolju škodljivi. Zato jih bodo morali opustiti tudi vsi, ki jim je mar za okolje..

Sulfati v korejskih in japonskih šamponih

Danes ni enostavno najti popolnoma naravne kozmetike - sodobne kemične sestavine močno poenostavijo življenje in so razmeroma varne, zakaj jih torej izključiti iz proizvodnje? Naši azijski favoriti, ki promovirajo naravne formulacije in varno kozmetiko, tudi "grešijo" z dodajanjem sulfatov šamponom. Ali ni to le še ena potrditev, da so soli varne za zdravje??

Blagovne znamke, namenjene najzahtevnejšim strankam, niso mogle mimo organske formulacije. Seveda je bil v njihovem asortimanu prostor za šampone brez sulfata:

Pri prehodu iz sulfatnih v organske šampone bodite pripravljeni na izgubo volumna in sijaja v laseh. Takoj, ko se vse kemične komponente izperejo, se naravna lepota in zdravje vrneta v pramene.!

Naj povzamemo

Zdaj veste, katerim zdravilom zaupati lase in kako prepoznati šampon brez sulfata. Z vami pravica do izbire, pri meni - nasvet. Ne bodite kategorični. Sestava šampona brez sulfatov je seveda okolju bolj prijazna, vendar se ni sposobna spoprijeti z močnim onesnaženjem (zlasti zaradi izdelkov za oblikovanje in fiksiranje las). Najboljša možnost je kombiniranje organske snovi in ​​soli. Ali pa zavrnite vse kemikalije, ki pridejo v stik z lasmi: laki, geli, musi, kozmetika s silikoni. Osebno sem šibek, a vi? ;)

Pregled za vas je pripravila Nastja Vorobyova. Hvala vsem za pozornost in... kmalu bomo razpravljali o parabeni s silikoni! =)

Zakaj je pomembno kupiti šampon brez sulfata?

Natrijev lavril sulfat (SLS) je poceni rafiniran izdelek z močnim učinkom čiščenja. Uporablja se za čiščenje, penjenje in raztapljanje maščob.

Sestavo vseh šamponov si lahko ogledate v najbližjem supermarketu. Približno 100% jih bo na seznamu sestavnih delov imelo sulfate, čeprav jih bodo zviti trgovci poskušali skriti pod nerazumljivimi besedami. Hkrati bodo dragi šamponi v specializiranih prodajalnah polepšali napise "brez sulfatov", vendar morate za to funkcijo preplačati??

Se spomnite, kako hudo šamponirajo v našem otroštvu? Toda zdaj ima najcenejši šampon odlično gosto in dolgo obstojno peno, ki je tako prijeten za umivanje las. Vse to zahvaljujoč nastanku SLS!

Kot že veste (iz našega prejšnjega članka o parabeni), niso vse "škodljive" snovi pravzaprav škodljive. Trgovci, ki iščejo način, kako vam prodajo dražje izdelke, pripisujejo potencialno nevarne lastnosti komponent. Poglejmo, kako so stvari s to komponento.?

Acure Organics naredi šampone brez parabenov, sulfatov in ftalatov.

Kaj je natrijev lavril sulfat?

Natrijev lavril sulfat (ali natrijev lauret sulfat) najdemo v 98% šamponov, gelov za tuširanje in tekočih mil. Ta snov se skriva pod imeni: natrijev dodecil sulfat, PEG, SMS, SMES, monododecilni ester. Brat dvojček je amonijev lavril sulfat (ALS ali ALES).

Čeprav lahko proizvajalci navedejo „pridobljeno iz kokosovega olja“, je SLS rafiniran izdelek. To je sintetična snov.

Če poznate kemijo, ste že uganili, da so te snovi natrijeve soli lavril sulfonske kisline. Za izdelavo so zelo poceni, hkrati pa so jedki in jedki..

Da ne bi občutili škodljivega učinka SLS, proizvajalci snov razredčijo z maso drugih komponent, ki naj bi odstranile draženje s kože. Na primer, tekoče milo, ki vsebuje lavril sulfat, pogosto spada med aloe vero. To je odličen marketinški zaplet, saj bo na embalaži pisalo "z naravno kašo iz aloe vere"!

Uporaba

Natrijev lavril sulfat najdemo v skoraj vsej kozmetiki, to so:

 1. šamponi
 2. tekoče milo
 3. geli za tuširanje
 4. čistilni geli
 5. odstranjevalec ličil
 6. pena za kopel
 7. Zobna pasta

SLS najdemo celo v intimnih higienskih izdelkih. Resno! To kemijo celo zabijejo v otroške mokre robčke..

Ta izdelek se uporablja za odstranjevanje umazanije in maščob in odlično deluje. Po čiščenju kože z izdelkom, ki vsebuje SLS, postane res čista. SLS lahko pomaga odstraniti maščobo iz ponve ali očistiti stranišče. Toda kaj se zgodi s kožo??

Seveda nismo prvi, ki smo si zastavili to vprašanje. Medicina je že dolgo vse ugotovila. Torej se SLS uporablja v medicini, kadar je to potrebno, da povzroči draženje kože. Konec koncev je treba nekako preizkusiti sredstva za lajšanje draženja?

priljubljeni šamponi s sulfati

Kaj je natrijev lauret sulfat?

To je še en član družine SLS. Ima močno penjenje. Običajno se šamponom doda SLES, tako da ima poceni pripravek gosto peno dragega koncentriranega šampona. Že samo kapljica tega oljnega izdelka in peni šampon se začne čudovito peneči in odlično očisti lase do samih korenin.!

SLES je za nas manj škodljiv kot sam natrijev lavril sulfat, manj draži kožo, pomaga pa jo izsušiti. Vendar pa SLES reagira tudi z drugimi sestavnimi deli in predstavlja nevarnost, če se nabere v telesu.

Škoda SLS za vaše zdravje

Obstaja veliko študij o nevarnosti SLS:

 • Lauril sulfat oksidira površino kože, na njej pa ostane film. Posledica je lahko pordelost, srbenje in luskanje;
 • Ob redni uporabi izdelkov s SLS je možna alergijska reakcija;
 • SLS suši lase, poruši njegovo strukturo in spodbuja razcepljene konce;
 • Lasne korenine ostanejo mastne po uporabi šampona SLS, zato je treba šampon uporabljati pogosteje (zaradi dejstva, da izdelek odstranjuje maščobo, telo stimulira lojnice);
 • Lauril sulfati tvorijo vez z drugimi sestavnimi deli kozmetike, posledica tega pa so lahko rakotvorni snovi.

Če vam to ni dovolj, se SLS nabira v telesu skozi kožo. Zdravilo lahko najdemo v jetrih, ledvicah, srcu in celo človeških možganih. Ko se lavril sulfat nabira v telesu, lahko spremeni sestavo celic, kar ima za posledico katarakto ali okvaro imunskega sistema..

Uradno mnenje o nevarnosti SLS

Odšel je. Leta 1983 so strokovnjaki za pregled kozmetičnih sestavin ugotovili, da s to komponento ni škode..

V naslednjih 30 letih so bile izvedene številne raziskave te snovi, ki so ugotovile možno škodo telesu. Dejstvo kopičenja SLS v telesu, izsušitve kože, alergijskih reakcij in vsega drugega, o čemer smo pisali zgoraj, je dokazano.

Mimogrede, poskusi na podganah so pokazali resnično nevarnost kopičenja visoke koncentracije SLS v krvi. Torej je 1,1 g / kg snovi povzročilo depresijo pri podganah, težave z dihanjem in smrt 4 od 20 živali. Pri kuncih je snov povzročila okvaro vida. Hkrati uporaba SLS z nizko koncentracijo ni povzročila sprememb v stanju živali, tudi pri dolgotrajni uporabi..

Naš pregled

Če parabeni še vedno puščajo vprašanja o njihovi uporabi, je SLS očitno zlo, ki se mu je treba izogibati..

Ljudem, ki so nagnjeni k alergijam, dekletom, ki spremljajo stanje svoje kože, je preprosto kontraindicirano, da uporabljajo izdelke, ki vsebujejo SLS v svoji sestavi.

Najprej bodite pozorni na izdelke za nego kože za otroke. Nagnjena je k alergijam, zato otroku ne uporabljajte dodatne kemije..

Ne morete zaupati izdelkom, ki pravijo, da so "odobreni od dermatologov", "odobreni za otroke" in drugi. Vsebujejo tudi natrijev lavril sulfat. To smo videli na lastne oči.

Omejena uporaba izdelkov, ki vsebujejo SLS, ne bo povzročila zdravstvenih težav, vendar se je treba izogibati, kadar je to mogoče. Raje poiščite nov šampon brez sulfata na iHerbu in naročite možu še eno peno za britje.

Izjemno je nezaupljivo uporabljati kreme in druge izdelke, ki na koži ostanejo dlje časa. Poleg tega, da iz teh izdelkov absorbirajo več SLS, kožo bolj posušijo kot izdelke za izpiranje..

Kupite Sulfate Free Shampoo

Tudi na Ayherbu mnogi šamponi vsebujejo SLS v svoji sestavi. Priporočamo, da si pobliže ogledate šampone Acure Organics, ti ne vsebujejo sulfata in parabena. Tudi dobre šampone izdeluje blagovna znamka Pura D'or, o katerih vam še nismo povedali..

Tudi najljubši šamponi Jason Naturals in Madre Labs so v SLS, zato bodite previdni!

Blagovne znamke šampona in balzama

Šamponi, ki aktivno uporabljajo SLS:

 • Jasno
 • Garnier Fructis
 • Johnsonovo originalno otroško pranje
 • Loreal everpure
 • Mane 'N Rep

Varnejše, vendar ne naravno:

 • Sekira
 • Golob moški + nega
 • Glava in ramena
 • Pantene pro-v

Naravni:

 • Zdravilo
 • Odnos
 • Burtove čebele
 • Zemlja mama
 • Eucerin
 • Shea vlaga

Želite kupiti dodatek?

Priporočamo, da jih naročite pri iHerbu. Ta trgovina ponuja več kot 30.000 kakovostnih artiklov, ki so odposlani iz ZDA po dostopnih cenah..

Nadežda Smirnova, odgovorna urednica

Objavljeno: 2017-02-05
Urejeno: 2019-06-17

Nadežda je odgovorna za izbor avtorjev in kakovost naših materialov.

Amonijev lavril sulfat - Amonijev lavril sulfat

Lauril amonijevega sulfata
imena
Ime IUPAC
Druga imenaIdentifikatorjilastnostiOD 12 H 29 NE 4 SMolarna masa283,43 g / molVidezrumenkasto viskozna tekočinagostota1,02 g / cm 3Vrelišče418 ° C (691 ° F; 691 K) Y preverite (kaj?) Y N Povezave do Infoboxa

Amonijev lavril sulfat (BAS) je splošno ime za amonijev dodecil sulfat (CH) 3 (CH 2 ) deset CH 2 OSO 3 NH 4 ). Molekula je sestavljena iz dolge nepolarne ogljikovodikove verige in končne skupine polarnega sulfata, katere kombinacija naredi material površinsko aktivna snov. Ti dve komponenti omogočata raztapljanje spojine med polarnimi in nepolarnimi molekulami. ALS je razvrščen kot alkil sulfat in je anionsko površinsko aktivno sredstvo, ki ga najdemo predvsem v šamponih in pranju telesa kot sredstvo za pihanje. Lavril sulfati so zelo visoke penaste površinsko aktivne snovi, ki motijo ​​površinsko napetost vode, deloma tudi s tvorbo micelov okoli visoko polarnih molekul vode na vmesnem delu med površjem in zrakom. ALS ima pH nekoliko manj kot 7, zaradi česar je rahlo kisel.

vsebino

Ukrep v rešitvi

Kot številne druge površinsko aktivne snovi je tudi amonijev lavril sulfat dobra podlaga za čistila zaradi načina, kako razgradi vodikove vezi v vodi. (To so vodikove vezi, ki največ prispevajo k visoki površinski napetosti vode.) V vodnih (vodnih) raztopinah se lavril sulfatni anioni in amonijevi kationi ločijo drug od drugega. Nad kritično koncentracijo micele se nato anioni pritrdijo na micelo, v kateri tvorijo kroglo s polarnimi, hidrofilnimi sulfatnimi deli glave na zunanji (površini) krogle in nepolarnimi, hidrofobnimi repi, usmerjenimi navznoter proti sredini. Molekule vode okoli micele se nato vrstijo okoli polarnih glav, kar moti njihovo vezanje za vodik z drugimi bližnjimi molekulami vode. Celoten učinek teh micelov je zmanjšanje površinske napetosti raztopine, kar daje večjo sposobnost prodiranja ali "vlaženja" različnih površin, vključno s poroznimi strukturami, kot so tkiva, vlakna in lasje. V skladu s tem to omogoča, da raztopina lažje raztopi tla, maziva itd., v in na takšnih podlagah.

varnost

Ta molekula lahko v visokih koncentracijah povzroči močno draženje oči in kože. Vdihavanje lahko draži dihala. Zaužitje lahko povzroči draženje.

V poročilu o reviji Cosmetic Ingredients iz leta 1983 so šamponi, ki vsebujejo do 31% ALS, zabeležili 6 zdravstvenih pritožb, ki izhajajo iz 6,8 milijona prodanih enot. Te pritožbe so vključevale dva srbenja lasišča, dve alergijski reakciji, eno poškodbo las in eno očesno draženje..

Poročilo CIR je ugotovilo, da se zdi, da sta tako natrijev kot amonijev lavril sulfat varna v formulacijah, namenjenih za občasno, kratkotrajno uporabo, ki ji sledi temeljito izpiranje s površine kože. V izdelkih, namenjenih dolgotrajni uporabi, koncentracija ne sme presegati 1%. ".

Projekt za oceno tveganja za človeka in okolje (HERA) je izvedel temeljito študijo vseh alkil sulfatov, saj se za takšne rezultate nanašajo neposredno na ALS. Večina alkil sulfatov ima nizko akutno oralno toksičnost, ni strupenosti za kožne poti, draženje kože od koncentracije in draženje oči, od koncentracije. V dveletni študiji na podganah kože niso preobčutljive in niso bile kancerogene. Poročilo navaja, da daljše ogljikove verige (16-18) na kožo manj dražijo kot verige v dolžini 12–15 ogljikovih atomov. Poleg tega koncentracije pod 1% v bistvu niso dražile, medtem ko so bile koncentracije večje od 10% deležne zmerne do hude draženja kože..

Strokovni vpliv

CDC je poročal o poklicih, ki so bili med letoma 1981 in 1983. redno izpostavljeni ALS. V tem času okupacije je bilo največ delavcev, ki so bili izpostavljeni kot medicinske sestre, ki so jim sledili direktorji pogreb.

Sreda

Projekt GERA je opravil tudi okoljski pregled alkil sulfatov, pri katerem so ugotovili, da so vsi alkil sulfati zlahka biorazgradljivi, s standardnimi postopki čiščenja odpadne vode pa je bilo odstranjenih 96-99,96% alkil sulfatov iz kratke verige (12-14 atomov ogljika). Tudi v anaerobnih pogojih vsaj 80% prvotne biorazgradnje po 15 dneh z 90% razgradnjo po 4 tednih.

Gel za umivanje rok Yves Rocher Hamamelis - pregled

Amonijev lavril sulfat, tanini in vazokonstriktorji ?! Yves Rocher, ali ste resni??

Za začetek sploh ne maram ostrega vonja. Vse kemikalije v gospodinjstvu so praktično brez vonja ali se zelo dobro izperejo, ne da bi pustile za seboj aromo!

Pralni praški (na primer Proprete za belo barvo brez vonja, Tortilla za barvo brez vonja), kozmetika za pranje, detergenti za pomivanje posode - vsi so podvrženi moji strogi izbiri vonjav!

Razen morda geli za tuširanje - kdo bi lahko rekel, da v tem nisem skladen, ampak zame je njihova funkcija ravno v tem, da za seboj puščam prijeten romantičen vonj)))

Yves Rocher gel za umivanje rok Gamamelis Nežnost sem kupil prvič. Povedal ti bom, zaradi česa sem se počutil grozno v njem!

Gel za umivanje rok Yves Rocher / Yves Rocher Hamamelis

Cena: 105 UAH (250 rubljev)

Prostornina: 300 ml

Proizvajalec: Francija

Obljube proizvajalca:

Yves Rocher obljublja, da to tekoče milo Witch Hazel ne izsuši kože in da rokam "neverjetno nežnost".

Raziskovalci Yves Rocher Herbal Cosmetics® so izbrali čarovnico Hazel, ki je bila ekološko pridelana v Franciji zaradi njenih pomirjujočih in pomirjujočih lastnosti.
Zdravilne lastnosti te neverjetne rastline so znane že od antičnih časov, ko so stari Indijanci Severne Amerike začeli uporabljati čarovnico Hazel kot adstrigentno in pomirjujoče sredstvo, idealno za občutljivo kožo..
Ekstrakt čarovniške leske vsebuje tanine, flavanoide in tanin, ki imajo izrazite adstrigentne in taninske lastnosti, ki imajo vazokonstriktorski učinek.
Ta učinek pomirja in krepi kožo, ščiti pred agresivnim vplivom zunanjih dejavnikov.

Mogoče je za nekoga, da bi dosegli nežnost rok, dovolj, da jih opere z gelom Yves Rocher Hamamelis, ampak zame je to nesmiselno!

Nobeno milo ne more zadoščati in / ali nadomestiti kreme za roke! (Še posebej mi je najljubše hidratantno vlaženje iz hidratov, iz katerih si celo naredim maske. Ali pa njen dražji brat "2 v 1").

Sestava vsebuje snovi, ki imajo strojenje in vazokonstriktorje. Za roke je to suhost. Ker je z zoženimi krvnimi žilami krvni obtok moten in koža ne dobiva hranil. To je nesprejemljivo za moje nenehno zmrzovanje rok.

V zvezi s tem bomo analizirali Sestavo:

Kaj so šamponi brez sulfata in ali jih je vredno kupiti

So veliko dražje, vendar poraba ni vedno upravičena.

Kaj so šamponi brez sulfata

Sulfati so soli žveplove kisline. Dodajo jih detergentom, šamponom in celo zobno pasto kot površinsko aktivne snovi..

Molekule takšnih snovi deloma odbijajo vodo (hidrofobni "rep") in se deloma vežejo na vodo (hidrofilna "glava"). Ko se na lase nanese šampon, se hidrofobni repi molekul kombinirajo s sebumom, da tvorijo micele kroglice. Zunanja plast take kroglice se veže na vodo in se zlahka izpere skupaj z maščobo in umazanijo..

Zaradi sulfatov šampon tvori bujno peno in dobro očisti sebum, mrtve delce kože in druge nečistoče.

Najpogosteje se v šamponih uporabljajo tri vrste sulfatnih površinsko aktivnih snovi:

 • natrijev lavril sulfat (SLS);
 • natrijev lauret sulfat (SLES);
 • amonijev lavril sulfat (ALS).

Šamponi brez sulfata, kot pove že ime, ne vsebujejo zgoraj navedenih sulfatnih površinsko aktivnih snovi.

Ali so sulfatni šamponi na splošno nevarni za lase in zdravje?

Šamponi brez sulfata so „brez škodljivih snovi“. Ugotovimo, ali so sulfati resnično vredni strahu.

Ali sulfati povzročajo raka

Pred tem so te snovi sumile na kancerogenost - sposobnost povzročanja raka, vendar so bile te določbe ovržene. Ameriški svet za izdelke za osebno nego kozmetičnih sestavin (CIR) je priznal SLS SLS, SLES in ALS kot varne za kratkotrajno izpostavljenost kože in sperite z vodo.

Zavrnjeno Natrijev, amonijev in kalijev lavril sulfat: Ocena rakotvornosti druge stopnje človekovega zdravja in avstralska vladna organizacija za industrijske kemikalije. Ugotovila je tudi, da natrijev lavril sulfat ne vpliva na človekovo reproduktivno funkcijo in razvoj..

Ali so sulfati škodljivi za lasišče

SLS in ALS lahko dražijo in posušijo kožo z Natrijevim, amonijevim in kalijevim lavril sulfatom: ocena stopnje človekovega zdravstvenega stanja II, vendar to zahteva visoke koncentracije in dolgotrajno izpostavljenost. Na primer, ko smo na kožo kuncev nanesli 25% SLS, se draženje ni razvilo šele 4 ure kasneje. Pri ljudeh so se po aplikativnem testu z 2% natrijevim lavril sulfatom pojavili negativni učinki. Med takšno raziskavo snov ostane na koži 24-48 ur.

SLES - blažji Natrijev in amonijev lauret sulfat: površinsko aktivno sredstvo za oceno človekovega zdravstvenega stanja II. Lahko tudi draži kožo in sluznico, vendar v manjši meri kot SLS. Neželeni učinki se pojavljajo pri koncentraciji 18% in izpostavljenosti kože 24 ur. Poleg tega natrijev lauret sulfat ne izsuši kože.

Ko umivate lase, je šampon prekratek čas v stiku s kožo, da bi škodoval.

Zato bi se sulfatov morali bati samo ljudje z občutljivo kožo, alergijami ali kožnimi boleznimi. Ali bi se morali izogibati šamponom s sulfati? : rozacea, ekcem in kontaktni dermatitis.

Lahko sulfati poškodujejo strukturo las

Če so lasje zdravi, sulfati ne prodrejo Vpliv šampona, balzama in trajnega mahanja na molekularno strukturo človeških las v skorjo - notranjo plast las. Njihov učinek je omejen na kutikulo - zunanje lestvice, razporejene kot ploščica. Šampon bo preprosto odstranil odvečen sebum z umazanijo in varno izpiral.

Če pa so lasje suhi in šibki, na primer po nanašanju ali posvetlitvi, lahko sulfatni šampon “Če pridete mimo hripa: Dermatolog odstrani napačne napake o negi las”, jih še bolj poškoduje: zlomite “razbarvano” kožo in prodrejo v lase. Tudi suhi kodri včasih slabo vplivajo na popolno odstranitev sebuma - sebuma, ki ščiti lase pred vplivi okolja.

Ali je res, da sulfati povzročijo, da se lasje zmrznejo

Sulfatne površinsko aktivne snovi so anionske. To pomeni, da v vodi razpadejo v negativno nabite ione. Po pranju ostane na laseh negativen naboj, zato se odbijajo in frizura frizira.

Vendar pa lahko poleg anionskih površinsko aktivnih snovi šamponski šamponi vsebujejo kationske (s pozitivnim nabojem), amfoterne (lahko pozitivne ali negativne, odvisno od okolja pH) in neionske (ne razpadajo na ione in ne nosijo naboja). Takšne snovi nevtralizirajo negativni naboj.

Učinek puhastih las je odvisen od posebne formule šampona in ne od prisotnosti sulfatov v njem.

Ali sulfati resnično naredijo lase lahke in matirane?

Lasje so zapleteni, česana slabo in izgledajo dolgočasno zaradi iste "razbeljene" zančice. Ko se tehtnice tesno prilegajo korteksu, so kodri gladki, dobro odbijajo svetlobo in zato svetijo. Če se kutikula dvigne, se dlake oprimejo drug drugega..

Šampon s sulfati ne bo škodoval zdravim lasem in njihova odsotnost ne bo pozdravila poškodovanih las.

Edino, kar lahko pomaga, so sredstva za kondicioniranje v izdelku. Proizvajalec lahko doda Šampon in balzami: Kaj mora vedeti dermatolog? v šamponu hidrolizirana svila ali živalske beljakovine, glicerin, dimetikon, polivinilpirolidon, propilen glikol in druge snovi, ki ovijajo dlake, zaradi česar so gladke sijoče.

Če sestava šampona brez sulfata vsebuje le blage detergente in različne naravne izvlečke, to poškodovanim lasem ne bo pomagalo videti zdravih in dobro česati..

Ali je res, da sulfati povzročajo mastne lase?

Hitrost nastajanja sebuma je odvisna od značilnosti žlez, hormonov in prehrane lipidov lojnih žlez. Iz sekrecije lojnic na človeški glavi ni dokazov, da izpostavljenost sulfatu poveča proizvodnjo sebuma.

Ali sulfati izperejo barvo in keratin

Poleg sebuma velja, da sulfatni šamponi hitro odstranijo barvilo in keratin iz las.

Ko gremo mimo hype: Dermatolog odpravi pogoste napačne predloge za nego las, nima znanstvenih dokazov. Po keratinskem ravnanju pa frizerji močno priporočajo umivanje las samo s šamponi brez sulfata..

Kaj nadomestijo sulfatne površinsko aktivne snovi v šamponih brez sulfata

Dodajte šamponom brez sulfata:

 • blagi anionski površinsko aktivni snovi: natrijev laureth-5 karboksilat Nova formula za blago čistilno telo: natrijev lauret sulfat dopolnjen z natrijevim laureth-karboksilatom in lavril-glukozidom, dinatrijevim laureth-sulfosukcinatom, natrijevim lauril-sarkozinatom, lavril sarkozinom;
 • kationske površinsko aktivne snovi: trimetilalkilamonijev klorid, benzalkonijev klorid, alkilpiridinijevi ioni, cetiltrimetilamonijev klorid;
 • amfoterne površinsko aktivne snovi: alkil iminopropionati, betaini, na primer kokamidopropil betain, natrijev lauraminopropionat;
 • neionske površinsko aktivne snovi: koko glukozid, lavril glukozid, decil glukozid, maščobni alkoholi, cetilni alkohol, stearilni alkohol, cetostearilni alkohol, oleil alkohol, polioksietilen maščobni alkoholi, estri polioksietilen sorbitola, alkanolamidi.

Običajno šamponu dodamo dve ali tri površinsko aktivne snovi, na primer dva anionska (za penjenje in dobro čiščenje) in ena kationska ali neionska (za mehčanje sestave in odstranjevanje negativnega naboja).

Obstajajo tudi šamponi brez anionskih površinsko aktivnih snovi. So čim bolj mehki, primerni za otroke in ljudi z zelo občutljivo kožo. Vendar se takšne formulacije ne spopadajo dobro z maščobo in umazanijo..

Kdo naj kupi šampone brez sulfata

Na njih morate biti pozorni, če:

 • imate suhe, krhke in poškodovane lase in se bojite, da bi jih še bolj pokvarili;
 • imate občutljivo kožo, nagnjeno k draženju ali stanju lasišča.

Šamponi brez sulfata stanejo vsaj dvakratno ceno izdelkov s sulfatnimi površinsko aktivnimi snovmi. Obenem sploh ne zdravijo las, ob pomanjkanju balzamov pa ne izboljšajo svojega videza..

Šamponi brez sulfata - še en marketinški zaplet ali čudežno zdravilo?

Ekološki izdelki vsak dan pridobivajo vse večjo priljubljenost. Etikete so polne imen: "organsko", "okolju prijazno", "samo iz naravnih sestavin." Beseda "ne" na pločevinkah s kozmetiko se lahko pojavi do petkrat: brez parabenov, brez silikonov, brez sulfatov itd..
Proizvajalci posebno pozornost posvečajo šamponom brez sulfata. Razumejmo, katere sestavine lahko najdemo v sestavi izdelkov in kaj dejansko pomenijo..

Sulfati so soli žveplove kisline, v kozmetičnih posledicah se običajno nanašajo na natrijev lavril sulfat, amonijev lavril sulfat in natrijev lauret sulfat. To so poceni površinsko aktivne snovi, z njihovo pomočjo se kapljica šampona spremeni v bujno glavo pene, s čimer ima močne čistilne lastnosti..

V šamponih so navedeni:

SLS - natrijev lavril sulfat ali SDS natrijev dodecil sulfat - ima najmočnejšo sposobnost čiščenja v primerjavi z drugimi solmi in tako ima največjo stopnjo draženja kože)
SLES - natrijev laureth sulfat in ALS - (amonijev laureth sulfate) - amonijev laureth sulfate (velja za manj agresiven in bolj nežen na zaščitne pregrade kože).

V šamponih brez sulfatov jih nadomestimo z naslednjimi površinsko aktivnimi snovmi:

 • Kokosov glukozid - delno naraven iz kokosovega olja in koruznega škroba, ima nizek dražilni učinek.
 • Natrijev kokoil glutamat (natrijev kokoil glutamat) - sol glutaminske kisline, nima močnih lastnosti penjenja, vendar ima močne kondicijske lastnosti.
 • Dinatrijev kokoamfodiacetat (dinatrijev kokoamfodiacetat) je anionska površinsko aktivna snov, ki odpravlja dražilni učinek drugih površinsko aktivnih snovi. Uporablja se pri proizvodnji higienskih izdelkov za majhne otroke, kar kaže na njegove nežne lastnosti. Nežno neguje kožo in ne draži sluznice.
 • Kokamidopropil betain (kokamidopropil betain) - zmanjšuje agresiven dražilni učinek drugih površinsko aktivnih snovi, ima antistatične lastnosti. Vir natrijevega kokoil glutamata je naravna ali sintetična kokosova (lavrinska) kislina.
 • PEG-7 Gliceril Cocoate - naravni derivat glukoze, učinkovito zgoščevalno sredstvo, emulgirajoče lastnosti.
 • Dinatrijev alkil sulfosukcinat (dinatrijev laureth sulfosuccinate) je sol jantarne kisline, ne žveplova. Molekula sulfosukcinata je veliko večja od drugih površinsko aktivnih snovi. Zaradi tega sukcinat ne more prodreti v kožo. Tudi v velikih količinah ni strupen.
 • Kokamid MEA (monoetanolamid maščobnih kislin) je neionsko površinsko aktivno sredstvo. Tudi iz kokosovega olja. Okolju prijazen, za katerega je značilna visoka stopnja razgradnje (do 97%).

To so površinsko aktivne snovi, po strukturi bližje naravnim, po funkcionalnosti so mehkejše. Imajo najslabšo sposobnost čiščenja, slabo se penijo. Zato je treba namesto enega površinsko aktivnega sredstva v primeru proizvodnje običajnega šampona dodati 4-5, da ne vsebujejo sulfata, da bi izboljšali sposobnost čiščenja in medsebojno okrepili delovanje.

Zaradi nepopolnega čiščenja lahko plak neoprane umazanije povzroči izjemno neprijetne posledice: lasišče ne bo dihalo normalno, lasje bodo postajali dolgočasni in izpadali, prhljaj pa se lahko pojavi kot posledica organskih in kemičnih plasti na koži. Sestavine detergentnih šamponov brez sulfata ne morejo popolnoma odstraniti silikona, zato oseba, ki uporablja lake in gele, ki vsebujejo silikon, ne more popolnoma opustiti sulfatnih šamponov in se vsaj enkrat na 10 dni izmenjati s šamponi brez sulfata..

Večina sestavin, uporabljenih v šamponih brez sulfata, ni rastlinskega izvora. To so enaki rafinirani proizvodi ali, čeprav sestavni deli naravnega izvora, dobljeni s ponavljajočim se kemičnim ekstrakcijo z uporabo težkih petrokemičnih izdelkov, vendar znatno presegajo stroške njihovih sulfatnih kolegic.

Dolgo je veljalo, da so sulfati eden izmed izzivnih dejavnikov pri razvoju raka. Toda kasneje je bilo dokazano, da sulfati niso rakotvorni. Pravzaprav so sulfati v koncentracijah, ki se uporabljajo v kozmetiki, popolnoma neškodljivi. Druga stvar je, da imajo sulfatni šamponi bolj intenzivne lastnosti čiščenja in s tem pospešijo izpiranje barvil in pigmentnih izdelkov s površine las (vključno s keratinom, ki ga vsebujejo lasje po postopku ravnanja).
Vsak potrošnik bi moral vedeti, da imajo pri nakupu novega izdelka za nego nove sestavine nov učinek. Zato je izbira šampona čisto individualna, primerna za vaše lase..

Amonijev lauretov sulfat: opis škode za zdravje

Amonijev lavril sulfat je snov, ki je produkt kemične sinteze. Sestavni del ima odlične pralne in čistilne lastnosti, obdarjen z učinkom zatiranja patogene flore. Takšen element imenujemo površinsko aktivna snov.

V kozmetični industriji

Amonijev lavril sulfat ni redka sestavina, ki jo najdemo v trenutnih kozmetičnih izdelkih. Ta sestavina se lahko na primer pojavi na nalepkah šamponov, gelov za umivanje telesa, mila za roke, kopeli z mehurčki, losjoni za umivanje in podobnih kozmetičnih izdelkov..

Škodljivo za človeško telo

Zadevna komponenta je vključena na seznam potencialno nevarnih snovi, ki s podaljšano in gosto izpostavljenostjo človeškega telesa povzročajo dvoumne ali brezpogojne negativne reakcije.

V zadnjem času je tak dodatek v sestavi kozmetičnih izdelkov vedno manj pogost. Če pa se nenadoma njegova prisotnost pojavi na etiketi nekega izdelka, je bolje izbrati drugo možnost kozmetike za nego telesa in las.

Amonijev lavril sulfat lahko povzroči alergije, draženje kože, patološka stanja, povezana z reakcijo dihal in druge zdravstvene težave. Obstaja mnenje, da dodatki v obliki sulfatnih spojin pospešijo proces staranja v koži, naredijo lase tanke, rahle in krhke. Obstajajo dokazi, da dolgotrajna izpostavljenost tej komponenti očesnemu tkivu poveča tveganje za nastanek katarakte. V sestavi zobne paste ta element vodi do razvoja stomatitisa in izzove pojav afti..

Šamponi za lase brez sulfata

Danes je tema izbire šampona zelo pomembna ali bolje rečeno, kateri šampon izbrati, s sulfati ali brez sulfata. Takoj bom rekel, da se v šamponu brez sulfata uporabljajo mehkejši derivati ​​sulfatov, ali kot jih imenujemo tudi površinsko aktivne snovi, najpogosteje na rastlinski osnovi, danes jih bomo razumeli.

V članku Kako izbrati šampon za normalne, suhe in mastne lase, lahko izveste veliko koristnih informacij o izbiri šampona..

Zakaj so sulfati v šamponu?

Preden se lotimo značilnosti in slabosti šamponov brez sulfatov, najprej ugotovimo, kaj predstavljajo sulfati in za kaj so namenjeni šamponi..

Sulfati so površinsko aktivne snovi (površinsko aktivne snovi), torej so to posebne čistilne komponente, podobne petrokemičnim, v šamponu so potrebne za oblikovanje pene in čiščenje las pred nečistočami tudi v hladni vodi.

Koncentracija sulfatov v šamponih je v zelo majhnih količinah, zato je verjetnost škodljivega učinka na telo preveč pretirana, še posebej, ker šampon stika s kožo in lasmi največ dve do tri minute. Čeprav mnogi pravijo, da sulfati negativno vplivajo na zaščitne lastnosti povrhnjice, ga uničujejo in tudi negativno vplivajo na lasišče, zato je pomembno, da šampon temeljito speremo z las.

Najbolj priljubljene sulfate, ki so del šampona, smo jih razdelili od najbolj nevarnih in strupenih do najmanj nevarnih.

Amonijev lavril sulfat (ALS) - močno penje in lahko povzroči srbenje in draženje lasišča, če šampona ne izperemo dobro.

Natrijev lavril sulfat (SLS) - tvori dobro peno, če pa je ne izperemo dobro, lahko izsuši lasišče.

Amonijev lauret sulfat (ALES) - agresivno površinsko aktivno sredstvo, vendar ni tako strupeno kot prejšnja dva.

Natrijev miret sulfat SMES je tudi agresivno površinsko aktivno sredstvo, ki ga zelo redko vključimo v šampone, vendar kljub temu lahko povzroči suho lasišče.

Dinatrijev kokoamfodiacetat - blago površinsko aktivno sredstvo za čiščenje las in lasišča.

Natrijev lovorov sulfoacetat je blago površinsko aktivno sredstvo iz palmovega in kokosovega olja.

Poligliceril-3 palmitat je blago površinsko aktivno sredstvo, pridobljeno iz glicerina in palmovega olja.

Laharat saharoze - saharoza laurata z blagimi čistilnimi lastnostmi.

Natrijev kokoil glutamat - blago detergent z antioksidativnimi lastnostmi.

Decyl glukozid je blago čistilno površinsko aktivno sredstvo na osnovi kokosove maščobne kisline in koruznega škroba.

Lauril glukozid - blago površinsko aktivno sredstvo iz sladkorja kokosovega olja.

Sokamidopropil hidroksisultain - blago površinsko aktivno sredstvo na osnovi maščobne kisline kokosovega olja, čisti in vlaži hkrati.

Sokamidopropil betain - ima kondicijske lastnosti, preprečuje statičnost las.

Vse blage površinsko aktivne snovi so vključene v šampone brez sulfata.!

Če opazite, da so vaši lasje bolj mastni kot običajno ali če imate srbeče lasišče ali prhljaj, je čas, da šampon spremenite v manj agresiven..

Če pogledate sestavo šampona, potem so sulfati na vodi na drugem mestu..

Najbolj agresivne površinsko aktivne snovi najdemo v šamponih za množično trženje..

Za koga so šamponi brez sulfata??

 1. Obarvani lasje - navadni šamponi zelo hitro izperejo barvilo z las, mehčanje brez sulfata in ustrezno nasičena barva las pa ostane dlje. Zato so na splošno vsi šamponi (zlasti profesionalni) za barvane lase brez sulfata.
 2. Po keratinskem ravnanju las - po tem postopku vam takoj ponudijo poseben šampon v salonu ali pa je za šamponiranje priporočljivo uporabljati le blag šampon brez sulfata, saj navaden šampon izniči ravnanje keratina v samo nekaj glavah..
 3. Občutljivo lasišče - če vam je težko najti šampon, ker lasišče pogosto postane suho ali razdraženo, lahko poskusite šampone brez sulfata, ti delujejo dobro na občutljivo lasišče.
 4. Za vse, ki iščete bolj naravno nego las. Šamponi brez sulfata, naravna olja, eterična olja, izpiranje las z zelišči, domače naravne maske za lase so lahko odličen in zanesljiv arzenal pri negi las..

Prednosti in slabosti šamponov brez sulfata

Prva stvar, ki bi jo bilo treba razjasniti, je, da šamponi brez sulfatov še zdaleč niso naravni šamponi (in naravnih industrijskih šamponov na splošno ni), ampak agresivne komponente preprosto nadomestijo z mehkejšimi. Ker nekateri pišejo, da v takih šamponih ni konzervansov, so popolnoma naravni emulgatorji, ne verjemite, če ne bi vsebovali konzervansov, njihov rok trajanja ne bi bil več kot teden, ne tri leta.

Prednosti šamponov brez sulfata:

 • Šampon vsebuje nežno površinsko aktivne snovi, ki lasišča ne izsušijo ali dražijo.
 • Šamponi brez sulfata ne uničijo naravne zaščitne ovire in strukture las.
 • Barve ne izpirajte z dlak, lasje dolgo obdržijo barvni pigment, zahvaljujoč mehki strukturi sestavin šampona.
 • Ti šamponi so idealni po keratinskem ravnanju las. Ker sulfati iz šamponov korodirajo keratin in pomagajo hitro izprati delce iz las.
 • Šamponi brez sulfata ne izsušijo lasišča, posledično se ravnovesje lipidov in maščob ne spremeni in občutek čistosti ostane dlje.
 • Z redno uporabo lahko šamponi brez sulfata na splošno zdravijo vaše lase.

Šamponi brez sulfata vsebujejo več naravnih sestavin, ki učinkovito očistijo in napolnijo lase in lasišče z vsemi potrebnimi komponentami.

Proti šamponi brez sulfata:

 • Velika poraba šampona je posledica dejstva, da se slabo peni in ga je treba sprati s šamponom dva, včasih pa trikrat.
 • Precej visoka cena bo šampon brez sulfata stala več kot običajni šampon za množično trženje.
 • Šamponi, ki ne vsebujejo sulfatov, ne umivajo styling izdelkov z las (pena, lak, gel...), kot tudi silikoni, zato je treba uporabiti šampon z globokim čiščenjem.
 • Po takšnem šamponu je nujno treba nanesti masko ali balzam, sicer se lasje ne bodo česali.

Na ta šampon se morate navaditi, saj se lahko takoj zdi, da las ne čisti in dobro izpere, morda ni dovolj volumna, gladkosti, kot po običajnih šamponih.

Kako se prijaviš?

Če se držite več priporočil, bo uporaba šampona brez sulfata koristila le:

Pri izbiri šampona ne pozabite izhajati iz stanja lasišča: nagnjen je k mastnemu ali nasprotno k suhom ali pa je občutljiv. In že na podlagi tega kupite ustrezen šampon (vlažilni, za pogosto (nežno) umivanje, za občutljivo lasišče, za volumen).

Pred nanosom šampona je treba lase in lasišče dobro navlažiti, voda pa mora biti toplejša, sicer šampon ne bo popil in dobro izpiral.

Šampon nanesite dvakrat, drugič bo bolje opral, naredite rahlo masažo in šampon lahko pustite na laseh 2-3 minute. Če so vaši lasje debeli, dolgi in težki, lahko šampon nanesete tretjič.

Seznam šamponov brez sulfata

Izbira šamponov brez sulfata je tako velika kot sulfatni, cena in kakovost imata tudi široko paleto. Tako lahko preprosto najdete pravi izdelek za svoje lase..

Šamponska kopel za neobvladljive lase (brez sulfata) Kerastase Discipline Bain Fluidealiste Smooth-in-Motion šampon Sans Sulfates

Kerastase Disciplina vsebuje morfo-keratinski kompleks, ki vključuje serin, glutaminsko kislino, arginin in pšenični protein - sestavine, ki so odgovorne za konsolidacijo lasnih vlaken in jih naredijo gladke in mehke. Linija vključuje tristopenjski sistem, ki ne pomeni nobene kemične spremembe na dlaki.

Sestavine: Aqua / Voda, Natrijev Kokoil Isethionate, Natrijev Lauril Sulfoacetat, Natrijev Laureth Sulfosuccinate, Natrijev Lauroil Sarkozinat, Glikol Distearat, Kokamidopropil Betain, Glycereth-26, Decyl Glucoside-5, Hydrogeated Coconco-Cococo-Cococo-Cococo-Cococo-Cococo-Cococo-Cococo-Cococo-Cococo-Cococo-Cocout-Cocout, Natrijev benzoat, divinilldimetikon / dimetikonov kopolimer, natrijev klorid, polikternij-7, Amodimetikon, polikarternij-10, natrijev isethionat, salicilna kislina, PEG-55 propilen glikol oleat, propilen glikol, karbomer, C11-15 pareth Arginin, glutaminska kislina, benzil salicilat, Laureth-9, benzil alkohol, glicerin, serin, hidroksipropiltrimonij, hidroliziran pšenični protein, trideceth-12, C12-13 Pareth-23, 2-oleamido-1,3-oktadekandiol, lool, alfa-izometin Ionone, C12-13 Pareth-3, Natrijev hidroksid, Citronska kislina, Parfum / Dišava.

Zahvaljujoč formuli, ki ne vsebuje nevarnih parabenov in sulfatov, je opisani šampon popolnoma varen tako za obarvane kot za močno poškodovane pramene. Zahvaljujoč gosto peno, ki jo ustvarjajo edinstvene rastlinske snovi, šampon nežno očisti pramene iz vseh vrst nečistoč in jim da neverjetno lahkotnost, svežino in mehkobo. Formula je obogatena tudi z revolucionarnim kompleksom keratina KeraTriplex®, obogatenim z ekstraktom avapui. Zahvaljujoč svojemu učinku se suhi, krhki in ranljivi kodri temeljito obnovijo, nasičijo z vlago, potrebno za elastičnost in svilnatost pramenov, ter jim dajo večji privlačen sijaj in poslušnost.

Sestavine: Voda, Natrijev Kokoil Isethionate, Kokamidopropil Betain, Dinatrijev kokokamfodiacetat, Trimetilsiloksiamodimetikon, Laureth-4, Laureth-23, Fenonoetanol, Glicerin, Polikatrijum-5, Keratin, Hidrolizirani Keratinium, Oksid -10, hidrolizirani pšenični beljakovine, biovlavonoidi, ekstrakt lupine citrusov Aurantium Amara (ekstrakt grenke pomaranče), izvleček listja Camellia Sinensis, Guar hidrohidropropiltrimonijev klorid, citronska kislina, metilkloroizotiazolinon, metilisotiazolinon, magnezijev salgnetil, magnezijev salgnetil, magnezijev salgnetil, magnezijev salgnetil, magnezijev salgnetil, Limonene, Linalool.

Tigi Health Factor šampon brez sulfatni dnevni šampon

Sestavine: Aqua (voda / voda), natrijev kokoil-izetionat, dinatrijev lauretov sulfosukcinat, kokamidopropil betain, kokamid MEA, distearat PEG-150, natrijev lavril sulfoacetat, natrijev lauroil Sarkozinat, glikolistikov diasarat, paoliner, poliron, paroneter, lionel 10, Tetrasodium EDTA, Natrijev benzoat, Lauramine Oksid, PPG-26-Buteth-26, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Fenonoetanol, Etilheksilglicerin, Equisetum Arvense Ekstrakt listja, Butilen Glikol, Yucca Schidigera List / Root / Roct / Extract ) Ekstrakt listov, Natrijev PCA, Citronska kislina, Pantenol, Natrijev klorid.

Schwarzkopf Professional Essensity barvni in vlažni šampon

Šampon nežno skrbi za kodre in zagotavlja celovit učinek na neurejene, grobe, krhke in suhe lase.

Aktivne vlažilne sestavine v sestavi nasičijo pramene z vlago in prehrano, jih obogatijo z organskimi izvlečki in vitamini, ki preprečujejo suhe in krhke lase. Po prvem nanosu boste opazili viden učinek, naraven sijaj kodrov, gladkost in svilnatost.

Keratin šampon brez sulfatov Erayba HydraKer K12 Keratin šampon

Kompleks s keratinskim in arganovim oljem ima učinek ravnanja las. Sestava izdelka je nasičena s komponentami, ki še posebej potrebujejo suhe in poškodovane lase: hidroliziran keratin, arganovo olje, kationski polimeri, provitamin B5, D-panthenol. Po prvi uporabi predstavljeni šalček zagotavlja zaščito, naraven sijaj, gladkost in svilnatost. Izravnava vse vrste las, intenzivno vlaži in daje osupljivo negovan videz.

Sestavine: hidrolizni keratin, arganovo olje, kationski polimeri, provitamin B5 D-pantenol.

Estel Professional Otium Aqua vlažilni šampon za lase

Primerno za preobčutljivo lasišče in suhe, poškodovane lase. Sojin beljakovinski hidrolat v sestavi izdelka v trenutku navlaži in spodbudi aktivnost kožnih celic. Lase krepi tako, da jih od znotraj globoko navlaži in pomaga obnoviti. Lasje ne težji, zadržuje vlago, tonira lasišče in ga neguje z bistvenimi elementi v sledovih. Daje elastičnost, preprečuje izgubo. Antistatični šampon, brez natrijevega laureth sulfata.

Sestavine: Aqua, natrijev laureth-5 karboksilat, dinatrijev lauretov sulfosukcinat, kokamidopropil betain, betain, PEG-4 rapeseedamin, glicerilni kokoat PEG-7, hidrogenirani glicerilni PEG-200, PEG-12 dimetilen, PEG-12 dimetikon, PEG-12 400, manitol, trometamin, glutaminska kislina, arginin HCI, alanin, asparaginska kislina, lizin hidroklorid, levcin, valin, citronska kislina, izopropil alkohol, natrijev laktat, sorbitol, glukoza, fenilalanin, izoleukrolizirana sol, lilyucrolyzed protein Bakrov tripeptid-1, polikvaternij-10, parfum, magnezijev askorbil fosfat, metilkloroizotiazolinon, metizotiazolinon.

Bielita Organic blag šampon brez sulfata s fitokeratinom

Detergenti in dodatki brez sulfata na naravni osnovi so primerni za lase katere koli vsebnosti mastne snovi, obnovijo njeno poškodovano strukturo, očistijo prahu in neprijetnih vonjav. Fitokeratin je utrjen kompleks, ki vsebuje rastlinske ekstrakte, kot so beljakovine in aminokisline iz pšenice, koruze in soje. Zahvaljujoč temu naravnemu izvlečku šampon prodre globlje, normalizira notranjo keratinsko plast in navlaži kožo. Nežna formula, primerna za posebej občutljivo kožo.

Sestavine: voda, kokamidopropil betain, natrijeva sol lavril glukoze karboksilata, lavril glukozid, dinatrijev kokoamfodiacetat, lavril glukozid, kokamidopropil betain, PEG-120 metil glukoza trioleat, citronska kislina, benzilni alkohol, benzojeva kislina hidrolatna kislina, natrijev kalijev sorbat alkohol, hidroliziran koruzni protein, hidroliziran pšenični protein, parfumska sestava, poquaternium-10, glutamat diacetat tetrasatrij, limonen.

Formula šampona je obogatena z ekstraktom bambusa in arganovim oljem, zahvaljujoč temu, da obnavlja in krepi strukturo las, podaljšuje obstojnost in svetlost barve. Posebna ne-sulfatna formula z vitaminskim ravnovesjem tudi dobro skrbi za lasišče, globoko neguje in nežno čisti. Po nanosu šampona lasje postanejo svilnati in sijoči, pridobijo lep naravni volumen.

Sestavine: Aqua, Cocamidopropyl Betaine, Coco Glucoside, Glycerin, PEG-120 Methyl Glucose Dioleate, Cocamide DEA, Parfum, Polyquatemium-7, Distearate Glikol, Gliceril Stearat, Silikon Quaternium-16, Bambusa Vulgarino, Arp, Citronska kislina, Undeceth-11, Butiloktanol, Ciklopentasiloksan, Dimetikonol, Propilen Glikol, Undeceth-5, Niacinamid, Kalcijev pantotenat, Natrijev askorbil Fosfat, Tokoferil Acetat, Piridoksin Sulfid HCL, Maltodekstrin.

Pregledi o šamponih

Po branju o naravni negi las sem se odločila, da preidem na bolj naraven šampon in masko ter naredila tudi domače maske za krepitev las. No, kaj naj rečem, lasje so se krepili, ampak dolžina je v groznem stanju, po šamponu brez sulfata Organic Shop enostavno nisem mogel česati las, tudi po maski se zategnejo in so bili trdni.

Šamponi brez sulfata so se prijeli po keratinskem ravnanju las, frizer je svetoval SOSOSNOSO in zelo sem zadovoljen z njim, po koncu, ko sem ga kupil od Goldwella in se je izkazalo za zelo dobro, verjetno zdaj bom vedno iskal šampone brez sulfata, ki mi ustrezajo. Vendar želim povedati, da šampon za 2 dolarja ne more biti uporaben ali celo varen za lase, čeprav je na njem napisano, da je brez sulfata in naravnega izvora..

Moji lasje so dobri, gosti, ni težav z izpadanjem, je pa zelo žilav in prijatelj mi je svetoval, naj poskusim šampon brez sulfata in celotno serijo Avapuha od Paul Mitchell. Takšnih las še nisem imel, so gosti in hkrati mehki, gladki in sijoči, čeprav cena res ni majhna.

Imam občutljivo lasišče, zato vedno iščem šampon, ki bi mi lahko ustrezal, in tako so šamponi brez sulfatov na velikost boljši od običajnih. Dejansko ne povzročajo srbenja in nelagodja, vendar ne vzamem več kot ene stekleničke, ker takoj zasvojen s šamponom.