Alopecia areata (alopecia areata): vzroki, znaki, TOP 6 načinov zdravljenja

Alopecia areata (žariščna) alopecija se pri ženskah in pri moških manifestira na enak način, izpadanje las se pojavi pod vplivom številnih dejavnikov, medtem ko opazimo avtoimunsko reakcijo telesa na lasne mešičke, poleg tega pa se pojavijo nevrotrofične, mikrocirkulacijske spremembe, ki vplivajo tudi na mehanizem rasti las.

Alopecia areata pri ženskah in moških precej pogosto zabeležijo dermatologi, pri čemer ima odstotek različnih dermatoz delež alopecije areata (GA) 4-12% vseh. Po mnenju avtoritativnih strokovnjakov ima vsak zdrav človek majhno verjetnost (1,7%), da lahko bolezen prizadene njega, vendar ta bolezen absolutno ni nalezljiva. Kakšni so znaki in oblike te bolezni?

Znaki alopecije areata

V večini primerov se alopecija areata pri moških in ženskah pojavi brez kakršnih koli simptomov, vendar približno 15% opazi srbenje in pekočino na prizadetem območju. V hudih fazah (popolna in splošna plešavost) se lahko začnejo močni glavoboli, opazimo šibkost.

Alopecia areata pri ženskah, moških in otrocih se praviloma začne z izgubo majhnega odseka las (lezija). Približno 80% vseh bolnikov ima eno mesto lezije, dva žarišča se pojavita pri 13%, ostali pa imajo več žarišč.

Bolniki pogosteje opazijo izpadanje las na lasišču, vendar se alopecija areata lahko razvije pri moških z brado in brki, pri obeh spolih se postopek lahko začne z izgubo obrvi ali dlak na okončinah. Možno je, da se bo alopecija areata pojavila tako na glavi kot na telesu..

Oblike alopecije areata

Odvisno od območja žarišč:

 • Alopecia areata ima približno 1-3 značilne lezije na glavi ali bradi. Premer ostrenja je 1 cm ali več. Po 3 mesecih po nastanku bolezni se lahko brez kakršnega koli zdravljenja predeli zarastejo ali dolgo časa ostanejo brez sprememb.
 • Za retikularni tip je značilen pojav številnih, majhnih, ločenih "plešastih" območij
 • Za obliko traku je značilno, da se območja lezije združijo med seboj in so v okcipitalnem predelu ali za ušesi - to je ophiasis, če trpi frontotemporalna regija, potem je to sisafio. V starejših referenčnih knjigah se ta oblika imenuje mejna plešavost gnezda, težko jo je ozdraviti. Pogostejša je pri ženskah in otrocih, lahko se kombinira z atopijskim dermatitisom.
 • Subtotalna oblika se pojavi s počasnim napredovanjem bolezni, poveča se število lezij in njihovo območje, ponekod na glavi so še vedno ločeni otoki z dolgimi lasmi, če pa jih je enostavno potegniti, prosto izpadejo. Obrvi in ​​trepalnice se lahko tanjšajo.
 • Alopecia totalis - v tem primeru je glava ostala brez dlak. Skupno izpadanje las se razvije dovolj hitro od 3 do 6 mesecev. Pri 30% obolelih zaradi skupne oblike se pojavi v prvih 4 mesecih po začetku bolezni. Zelo težko je napovedati, kako se bo bolezen razvijala naprej - v nekaterih primerih pride do počasne obnove las, v nekaterih primerih se spremeni v univerzalno obliko.
 • Alopecia areata je naslednja stopnja po celotni obliki, za katero je značilna odsotnost dlak na obrazu in telesu. Obstaja popolna izguba obrvi, trepalnic, brade, brkov, telo ima lahko delno ali popolno izginotje las vellus.

V več kot 75% primerov z univerzalnim in celotnim tipom so odkrili bolezni, povezane z atopijskim ali intrakranialnim tlakom.

Te oblike plešavosti so precej redke, razvoj popolne in univerzalne alopecije je bil zabeležen le pri 7% bolnikov..

Odvisno od začetne lokacije območja alopecije:

 • Dodelite obliko barbe, da označite lezije na območju brade in brkov
 • Superciliarna in ciliarna oblika je začetna izguba obrvi in ​​trepalnic

Poleg tega lahko poudarite:

 • Difuzni tip, za katerega je značilno, da na prizadetih območjih ne pride do popolnega izpadanja las, lasje postanejo kot "vzkliki".
 • Rezalna oblika Nikolskega - vsi se ne strinjajo, da je to manifestacija alopecije areata, ker je značilnost te oblike videz območij z lomljenimi lasmi v čelnem predelu, ki jih je enostavno in neboleče izvleči. Za te bolnike so značilne različne motnje živčnega sistema: epilepsija, shizofrenija, histerija itd. Prepoznavna lastnost je nenaden začetek, hiter, vendar nepopoln razvoj (t.j. popolna oblika se nikoli ne pojavi), nato pa nekaj tednov kasneje, tudi brez zdravljenja bolezen se umiri.
 • Pojav Marie Antoinette (nenadno sivenje) - hitra izguba obarvanih las, ostanejo le sivi lasje.

Alopecia areata pri moških in ženskah razvrščamo glede na mehanizem razvoja in povezanosti z drugimi boleznimi:

 • Pogosta vrsta najdemo v večini primerov, ni povezana z nobeno boleznijo. Pojavi se v starosti 20-40 let, pogosto se manifestira v lokalni obliki, hitro se lahko pojavi popolna remisija (do 6 mesecev), povprečno trajanje je 3 leta, ne zahteva vedno zdravljenja z zdravili.
 • Atopični tip je pretežno otroški, en sam fokus se lahko obdrži približno eno leto, nato se spremeni v subtotalno ali multifokalno obliko in v 75% primerov se vse konča v popolni obliki.
 • Predhipertenzivni tip se pojavi pri mladostnikih z družinsko anamnezo hipertenzije. Značilen je pojav številnih žarišč (retikularnega tipa), v 4 od 10 primerov se postopno razvija celotna oblika
 • Avtoimunski tip alopecije areata se diagnosticira, ko odkrijemo avtoimunske bolezni in endokrinološke motnje. Običajno se pojavi v poznejši starosti po 40 letih, težko ga je zdraviti, pri 1 od 10 bolnikov bolezen prehaja v skupno obliko.
 • V nekaterih primerih je fiksirana mešana vrsta alopecije areata.

Alopecija areata pri ženskah in moških ima različne stopnje resnosti:

 1. Blag izpadanje las na mestih (lokalno), vrsta alopecije je normalna, manj pogosto mešana ali atopična, velika verjetnost ugodnega izida
 2. Za zmerno stopnjo je značilno povečanje števila in velikosti lezij, medtem ko obstaja odpornost proti zdravljenju in nenehno širjenje procesa izgube na bližnja področja lasne linije.
 3. Huda stopnja je diagnosticirana s subtotalno, totalno in univerzalno alopecijo, s sočasnimi avtoimunskimi ali prehipertenzivnimi boleznimi lahko prizadene nohte. Ima slabo prognozo.

Če ima otrok, mlajši od 5 let, spremembe v strukturi nohtov, atopične reakcije telesa in hitro razvijajoče se izpadanje las, potem je verjetnost ponovnega razraščanja las na 0.

Alopecia areata povzroča

Vzroki in zdravljenje alopecije areate so med seboj povezani, vendar vzrokov alopecije areate pri odraslih in otrocih ni enostavno določiti, ker so večfaktorski..

Vzroke za alopecijo areata pri ljudeh so proučevali že od antičnih časov, teorije o parazitskem izvoru bolezni, nevrološke itd..

Trenutno se razlikujejo naslednji dejavniki:

 • Razmerje alopecije areata z nalezljivimi, dermatološkimi, imunskimi, nevrološkimi boleznimi. Ošpice, rdečk, atopijski dermatitis, vitiligo, lichen planus, avtoimunski tiroiditis, hipotiroidizem, kolagenoza. Po navedbah tujih raziskovalcev je bil atopični dermatitis odkrit pri 20% bolnikov z alopecijo areata. Bolezni prebavil igrajo tudi pomembno vlogo, morda je to posledica dejstva, da se moti pravilno prehranjevanje las, na primer opažena je povezava med nespecifičnim kolitisom in alopecijo areata
 • Vaskularne motnje, pri bolnikih pride do kršitve pravilne oskrbe s krvjo na dermalnih območjih, ki so odgovorna za lasno linijo, pride do spremembe nekaterih lastnosti krvi.
 • Različne motnje ščitnice
 • Hormonsko neravnovesje
 • Vpliv stresa, živčne napetosti, duševnih bolezni je že dolgo ugotovljen. Skoraj četrtina bolnikov s HA ​​ima različne duševne in čustvene težave.
 • Dedni, genetski dejavnik
 • Avtoimunska teorija, v kateri se domneva, da imunski sistem lasne mešičke zaznava kot tuje povzročitelje in se začne proti njim boriti, na primer, verjame, da se v primeru nenadnega sivenja imunski sistem bori s pigmentiranimi lasmi.

Vsi zgoraj navedeni dejavniki lahko vplivajo na pojav HA v celoti ali ločeno, večina pa povzroči napačen imunski odziv na telesne celice, tako da avtoimunska reakcija morda ni glavni vzrok, ampak posledica opisanih motenj.

Diagnostika alopecije areata

Alopecia areata pri ženskah in moških potrebuje pravilno diagnozo, vključuje:

 1. Zunanji pregled, pri katerem je treba izključiti sočasne dermatoze, ki so lahko "simulatorji" GA. Treba je pregledati ne samo glavo, temveč tudi celotno telo, bodite pozorni na nohte.
 2. Z rahlim vlečenjem na dlak las poudarjajo območje ohlapnih las, ki uokvirja območje izgube, premer tega območja je lahko do 2 cm večji od žarišča izgube.
 3. Pod lupo ali mikroskopom pregledujemo korenine padlih las, ugotovimo, v kateri fazi rasti so (telogen, anagen, katagen).
 4. Trihoskopija se izvaja za natančnejše proučevanje različnih kazalcev lasnega mešička, njegovega gredi, lasišča in tudi za izključitev verjetnosti drugih dermatoz.
 5. Za spremljanje dinamike razvoja je potrebno bolnika fotografirati;.

Zdravljenje alopecije areata pri ženskah in moških

Vse, ki trpijo za eno ali drugo obliko HA, zanimajo naslednja vprašanja: ali je mogoče pri ljudeh pozdraviti alopecijo areata, kako ustaviti izpadanje las, ali je mogoče barvati lase z alopecijo areata.

Rad bi opozoril, da alopecija areata ni smrtno nevarna bolezen, nihče ne zanika, da povzroča psihološko nelagodje, zlasti pri ženskah, vendar je pomembno vedeti, da se ta bolezen pogosto zdravi spontano in da lahko nepravilno zdravljenje alopecije areate pri ženskah in pri moških stranski učinki.

Kako zdraviti alopecijo areata ?

 1. Zdravljenje s kortikosteroidi, steroidnimi tabletami in injekcijami v plešasto mesto. Injekcije se uporabljajo z majhnim številom lezij, ta metoda je precej dolga in boleča, po pregledih injekcije pomagajo pozdraviti alopecijo v zgodnjih fazah. Predpisane so tablete prednizolona, ​​injekcije triamcinolona acetonida, diprospan, vendar je treba upoštevati, da je seznam neželenih učinkov ogromen. Injekcije so nemočne, če je prizadeto območje več kot 50%.
 2. Ne vedno, toda minoksidil lahko v nekaterih primerih ustavi alopecijo areata. Uporablja se v raztopinah s koncentracijo od 1 do 5%, odvisno od resnosti. Za blago resnost uporabljamo 2% kozmetiko na osnovi minoksidila - "Regain", "Alopexy". Preklic droge služi nadaljevanju postopka.
 3. Različna imunska sredstva - topična dražilna dinitroklorobenzen (DPCP), difenilciklopropenon, proizvajajo se v obliki losjonov, aplicirajo jih enkrat na 10 dni s postopnim povečevanjem odmerka, izboljšave se pojavijo po 2-3 mesecih v polovici primerov.
 4. Prvo mesto med ljudskimi zdravili pri zdravljenju HA zavzema tinktura rdečega kapsula - je naravno dražilo, spodbuja dotok krvi v žile lasišča. (Drugo mesto je olje iz repine, tretje pa maske iz čebule, aloe, gorčice). Nedvoumna prednost ljudskih zdravil je ta, da da nimajo takšnih stranskih učinkov kot številna zdravila, čeprav jih je treba uporabljati previdno.
 5. Fizioterapija - PUVA-terapija, ultravijolična, drasnenval.
 6. Klinična priporočila za nego las z HA: redno masirajte glavo, umivajte, ko se umaže, lase sušite brez uporabe sušilca ​​za lase. Ali je mogoče barvati lase z alopecijo areata? Najbolje je uporabiti barve, narejene iz naravnih sestavin, če so v sestavi agresivne snovi, potem je bolje, da jih ne uporabljate..

Simptomi in zdravljenje alopecije areata

Alopecia areata se v večini primerov pojavi pri mladih, mlajših od 25 let, bolezen enako pogosto prizadene moške in ženske. Obstaja več oblik patologije: difuzna, lokalna, subtotalna, ophijazna, totalna in univerzalna.

Vzroki za alopecijo areata do danes ostajajo nejasni. Domnevamo, da patološki proces sproži lokalni avtoimunski mehanizem, zaradi česar pride do poškodbe lasnega mešička in oslabljena imunska občutljivost celic, ki sodelujejo pri tvorbi folikla, ni specifičnega sprejema papile lasnih mešičkov.

Obstaja tudi močna povezava med alopecijo areata z določenimi aleli HLA razreda II, ki verjetno postanejo markerji in igrajo pomembno vlogo pri razvoju alopecije areata. Poleg tega je pogostost pojavljanja še dveh alelov - DRB1 * 0401 in DQB1 * 0301 - bistveno večja pri bolnikih, ki imajo skupno ali univerzalno alopecijo, kar velja za ekstremno manifestacijo patološkega procesa.

S potekom časa, z dolgotrajno boleznijo in povečanjem njene resnosti, postane očitno, da številni kazalci celične imunosti niso uravnoteženi. Zniža se raven opiatskih hormonov, zlasti nevrotenzina, endorfina, lev-enkefalina.

Lasni mešički postanejo manjši in v patološki proces so vključeni aktivirani T-limfociti klonov CD4 in CD8 ter Langerhansove celice, ki se nahajajo na mejnem območju med lasnim matriksom in papilo, pa tudi v peribulbarskih infiltratih.

Na začetni stopnji bolezni se lumen posod, ki oskrbujejo lasni mešiček, razširi, kasneje se izprazni. Ogrodja plešavosti nastanejo kot posledica motenj cikla normalne rasti las iz matrice čebulice. Lasje prezgodaj vstopijo v fazo, ki predhodi izpadanju las - fazo telogena. Če pride do kršitve cikla rasti dlak v anageni fazi, se dlaka na dlaki zlomi in na mestu zloma na njenem proksimalnem koncu nastane distrofični konec las.

Simptomi alopecije areata

Difuzno obliko alopecije areata spremlja izrazit proces izpadanja las na površini lasišča.

Za lokalno obliko patološkega procesa je značilen pojav ločenih žarišč z jasnimi mejami in zaokroženo obliko..

Subtotalno obliko spremlja izguba več kot 40% las.

Z ophijazo žarišči patološkega procesa vplivajo na celotno obrobno območje, na katerem se pojavi rast las, v nekaterih primerih le okcipitalno območje ali samo čelo in templje.

Skupna oblika alopecije areata povzroči popolno izpadanje las na lasišču.

Univerzalna oblika plešavosti vodi do izpadanja las tako na lasišču kot tudi na obrvi, trepalnicah in človeškem telesu, hkrati pa pride do popolne izgube lasnih velusov. Potek te bolezni je nepredvidljiv. Proces zaraščanja starih žarišč plešavosti lahko spremlja pojav novih, sama bolezen pa traja več desetletij. Alopecia areata, ki se pojavlja kot univerzalen tip, se lahko manifestira v obliki osamljenih epizod ali se čez nekaj časa ponovi. Ponavljajoči se primeri nastanka bolezni lahko blago oblikujejo ali potekajo kot subtotalna, popolna ali univerzalna plešavost. Hude oblike alopecije areate se lahko pojavijo na samem začetku patologije. Poleg tega lahko vsaka oblika bolezni prehaja eno v drugo..

Obstaja več stopenj alopecije areata.

V primeru aktivne (progresivne) faze koža v žariščih plešavosti pordeči, nekoliko nabrekne, bolnik opazi pekoč občutek in mravljinčenje ob robu patološkega žarišča. Ob pregledu boste opazili pokvarjene lase, ki spominjajo na klicaj, in na območje z "ohlapnimi lasmi", kjer se lasje z malo sile lahko izvlečejo. Meja takšne cone je ponavadi od 0,5 do 1 cm. Če se dlaka, odvzeta s patološkega žarišča, gleda pod mikroskopom, so na bližnjem koncu las vidni distrofični konci, ki spominjajo na zlomljeno vrv..

Za stacionarni stadij je značilna odsotnost območja "ohlapnih dlak" na meji patološkega žarišča in bleda koža na območju žarišča.

Na naslednji stopnji - stopnji regresije - v središču plešavosti lahko opazimo rast dlačic velusa, ki so brez pigmenta, in delno rast terminalnih dlak s pigmentacijo.

V primeru bolezni imajo lahko nohtne plošče značilne distrofične spremembe: vdolbine, ki spominjajo na timijan, nohti so lahko vzdolžno narisani, njihov prosti rob ima valovit vzorec. Blago (lokalno) obliko alopecije spremljajo podobne spremembe v 20% primerov, pri bolnikih, ki trpijo za skupno ali univerzalno obliko ugnezdene alopecije, se podobni simptomi pojavijo v 94% primerov.

Zdravljenje alopecije areata

Zdravljenje alopecije areata poteka z vnosom glukokortikosteroidov v patološke žarišča, pomen te terapije je imunosupresivno delovanje zdravil. Če je območje lezije več kot 50% lasišča, na katerem se pojavi rast las, potem zdravljenje s kortikosteroidi nima želenega učinka.

Do danes je bilo ugotovljeno, da je lokalno zdravljenje z zdravili, ki vsebujejo kortikosteroide, neučinkovito, tudi v kombinaciji z nosilci, ki spodbujajo globljo penetracijo hormonskih zdravil..

Topikalno imunosupresivno zdravljenje alopecije areata lahko dajemo z dinitroklorobenzenom, estrom dibutil-škrobne kisline in difenilciklopropenonom.

Pravilno izbrana sistemska uporaba steroidov lahko hitro napreduje od progresivne alopecije.

Možno je zatirati aktivne klone limfocitov z imunotropnimi zdravili.

V nekaterih primerih je učinkovita fotokememoterapija, pa tudi nekateri dodatni načini vplivanja na lezije..

Pri izbiri metod zdravljenja alopecije areata se upoštevajo posebnosti sestave bolnikov, osnovne bolezni.

Uporaba biogenih stimulansov lahko pospeši procese obnavljanja tkiv. Za popravljanje nekaterih krvnih parametrov se lahko priporočajo pripravki, ki vsebujejo ekstrakt sline iz pijavka. Pri nekaterih oblikah alopecije areata so lahko indicirani cinkovi pripravki.

Zunanja sredstva sočasne terapije vključujejo široko paleto dražilnih sredstev (terpentinsko mazilo, efkamon), poživila procesov proliferacije kreatinocitov, zdravil, ki izboljšujejo prehrano tkiv, pa tudi izboljšajo mikrocirkulacijo tkiv. Topično se lahko uporabljajo tudi zdravila, ki vsebujejo silicij, ki lahko izboljšajo strukturo las, ali zdravila, katerih terapevtski učinek je posledica vpliva na prizadeta področja kože, ki izvleče iz posteljice.

Tu je seznam najbolj priljubljenih tretmajev:

V praksi se pri zdravljenju alopecije areata pogosto uporabljajo pripravki iz naftalanskega alkohola, tinkture pekoče paprike, španske muhe in čilibuhi. V nekaterih primerih je njihovo učinkovitost mogoče razložiti z rahlim spodbudnim učinkom, vendar v večini primerov obstaja placebo učinek..

Bolnikom se lahko priporoči masaža ali kriomasaža lasišča, aplikacije s parafinom (ozokerit), desetdnevno zdravljenje z d'Arsonvalovimi tokovi, diatermija simpatičnih vozlišč v vratnih vretencih, ozon terapija lasišča.

Od metod fizične in farmacevtske izpostavljenosti se najpogosteje uporablja elektroforeza z raztopino rezerpina, aminofilina itd..

V nekaterih primerih so učinkoviti fizični in biološki učinki, ki temeljijo na refleksoloških učinkih. Najbolj priljubljene pri zdravljenju območja alopecije od celotne raznolikosti tehnik danes so klasična akupunktura, elektropunkcija, pa tudi izpostavljenost nekaterim vrstam elektromagnetnega sevanja, uporaba laserja, ultravijoličnega sevanja, mikrovalov.

Avtorica članka: Nemka Olga Leonidovna, trihologinja, posebej za spletno mesto ayzdorov.ru

Članek je pomagal - delite s prijatelji:

7 telesnih vonjav, ki govorijo o bolezni

Že prvi znaki shizofrenije

Alopecija pri ženskah je patološka izguba las, ki jo povzroči izpadanje las. Bolezen vodi bodisi do delnega redčenja pokrova, bodisi do njegovega popolnega izginotja na nekaterih delih glave in telesa osebe. Pri ženskah obstaja več vrst plešavosti - ta je žariščna (ugnezdena), razpršena.

Mnogi moški po vsem svetu se soočajo s takšno težavo, kot je izguba las. Kljub temu, da so predstavniki močne polovice človeštva najbolj dovzetni za alopecijo, ta težava ni izključno spolne narave. Tudi ženske so nagnjene k plešavosti, vendar zaradi.

Preizkušeni tradicionalni recepti za zdravljenje las vključujejo sestavine, ki se uporabljajo v profesionalni medicinski kozmetiki - aminokisline, vitamini, minerali, maščobne kisline in druge snovi, ki spodbujajo rast las, aktivirajo lasne mešičke.

Pred izbiro posebne strategije zdravljenja bo zdravnik opravil celovito diagnozo las. Za to je mogoče uporabiti ultravijolično ali infrardečo žarnico. Če bodo odkrite druge zdravstvene težave, bo treba v postopek zdravljenja vključiti zdravnike drugih specialnosti.

Poleg izraza alopecija areata lahko najdete besedno zvezo alopecia areata ali areata alopecia. Vse to bo pomenilo isto patologijo. Kar zadeva razloge, zakaj lasje začnejo izpadati, še niso natančno določeni. Poleg tega ni znano, kako bo bolezen napredovala v prihodnosti..

Izpadanje las kot posledica sprememb, povezanih s starostjo v moškem telesu, se imenuje moška androgena alopecija. Ta postopek je odvisen od proizvodnje hormonov - androgenov. Ta oblika plešavosti se pri moških pojavlja pogosteje kot pri drugih. V zvezi s tem trihologi prejmejo veliko takšnih pritožb.

Bolnike pogosto zanima vprašanje, ali bo operacija presaditve zaman. Konec koncev lahko lasje, ki jih presadimo z operacijo, izpadejo enako kot vaši, sama operacija pa vam vzame veliko časa in ni poceni.

Alopecija areata: kaj je to, njeni vzroki in učinkovito zdravljenje alopecije areate

Nepričakovano in neprijetno presenečenje v obliki plešavosti z značilno lokalno postavitvijo na moško ali žensko telo ne bo ugajalo nikomur. Alopecia areata - kaj je to in kako se z učinkovitim zdravljenjem znebiti te težave. Pod takšno plešavostjo je mišljena bolezen, zaradi katere človeški prameni izpadajo na majhnih območjih (gnezdih). Manifestira se kot majhni plešasti obliži. Pogosto je več virov take pomanjkljivosti las, velikost plešastih madežev pa je individualna, vendar ne več kot nekaj centimetrov. Nekatere faze lahko izzovejo uničenje nohtnih plošč..

Delite ta članek

Nepričakovano in neprijetno presenečenje v obliki plešavosti z značilno lokalno postavitvijo na moško ali žensko telo ne bo ugajalo nikomur. Alopecia areata - kaj je to in kako se z učinkovitim zdravljenjem znebiti te težave. Pod takšno plešavostjo je mišljena bolezen, zaradi katere človeški prameni izpadajo na majhnih območjih (gnezdih). Manifestira se kot majhni plešasti obliži. Pogosto je več virov take pomanjkljivosti las, velikost plešastih madežev pa je individualna, vendar ne več kot nekaj centimetrov. Nekatere faze lahko izzovejo uničenje nohtnih plošč..

Koža na mestu plešavosti ima zdrav videz brez sledi brazgotin. V začetni fazi ima globoko roza barvo. Patologija lahko prizadene ljudi ne glede na njihovo starost ali spol. Pogostost njegovega odkritja med vsemi vrstami dermatoloških nepravilnosti ne presega 2%.

Vsebina članka:

Razvrstitev bolezni

Alopecia areata je avtoimunske narave. Človeško telo začne dojemati zdrave lase kot grožnjo in se hkrati poskuša znebiti tujih tvorb.

Za njen razvoj obstaja več izzivajočih dejavnikov.

1. Genetska nagnjenost Če je imela družina sorodnike, ki so trpeli zaradi podobne bolezni, potem se verjetnost njenega nastanka povečuje. Dedni prenos napake so dokazali znanstveniki.
2. Psihološki dejavnik. Izkušanje stresnih situacij pomaga sprožiti genetske mehanizme.
3. Motnje v obrobnem živčnem sistemu. Težave z živcem se kažejo z nezadostnim pretokom krvi. Lasni mešički ne dobijo ustrezne količine hranil, kar izzove njihovo izčrpavanje. Zaradi tega se njihova rast popolnoma ustavi..
4. Avtoimunske težave. Akutna plešavost je lahko posledica imunske odpovedi. Celice, ki ščitijo telo pred vdorom tujkov, začnejo dojemati svoje kot potencialno grožnjo življenju in zdravju. Povod za tak dejavnik so pogosto akutna okužba, travma, kronične okužbe (tonzilitis, rinosinusitis, karies itd.).
5. Endokrine motnje, nepravilno delovanje nadledvične žleze, hipofize, hipotalamus, ščitnica lahko zvišajo raven testosterona (moškega hormona). Takšna napaka izzove izpadanje las s povečano občutljivostjo za spremembe..

Geneza

V medicini obstajajo 3 glavne faze:

1. prva je akutna. Spremljajo jo neprijetni občutki, ki se kažejo kot srbenje, pekočino, pordelost in vnetje kože na izvoru razvoja. To pomeni popolno distrofijo lasnih mešičkov;

2. drugo je subakutno. Pacient ne doživi neprijetnih občutkov, vnetni proces pa je nepomemben;

3. tretja je regresija. Proces plešavosti se ustavi, prizadete lezije pa se začnejo prekriti z "puhom". Sčasoma se prameni vrnejo v običajni videz in nadaljujejo z rastjo..

Upoštevajte, da je treba pri preverjanju simptomov plešastih obližev opraviti pregled in ga pregledati več specialistov: endokrinolog, triholog, dermatolog in gastroenterolog. Le celovit pristop bo zagotovil celostno sliko o trenutni kršitvi. Spremljanje prisotnosti genitalnih okužb in okvar živčnega sistema - izključite povezane bolezni.

Simptomi

Manifestacija alopecije areata se razlikuje v več kliničnih oblikah..

1. Lokalno. Viri plešavosti so raztreseni na glavi, imajo zaobljeno obliko in se med seboj ne sekajo.
2. Trak (serpentin). Glede na njegovo ime je jasno, da je plešasti obliž kot trak, ki se vijuga do templjev iz okcipitalne cone. Najpogosteje pri otrocih. Razlikuje se po tem, da lasje ne izpadajo popolnoma, meje plešaste glave pa bodo dolgo časa pokrite s puhom..
3. Subtotal. V tem primeru se žarišča izgube vegetacije lahko združijo in tako tvorijo obsežna območja plešastih obližev..
4. Skupaj. Izguba se izzove po obodu glave, vključno z dlakami na obrazu (trepalnice, obrvi) in drugimi območji z naravnimi lasmi (prepone, obraz, pazduhe).
5. Univerzalni. Je maligna oblika, ki izzove odstranjevanje dlak na vseh delih telesa.
6. Spot. Izraža se v obliki majhnih virov plešavosti v stiku med seboj. Premer točk doseže le 1–2 mm.
7. striženje. Popolna brez dlaka prizadetih območij na telesu. Pogosto ga najdemo na čelnem ali parietalnem predelu glave. Hkrati je vegetacija videti odlomljena, dolžina pa ne večja od 15 mm.
8. Z negativnim učinkom na nohtih. Kompleksna manifestacija bolezni, pri kateri trpijo derivati ​​kože (nohti, zobje).

Najbolj opazen razvojni simptom je izguba vegetacije lasišča. Število parcel ni omejeno, površina pa se lahko razlikuje. Napredovanje stanja izzove popolno izgubo foliklov na telesu.

Karakteristične lastnosti vključujejo:

● odkrivanje patologij, povezanih z boleznijo;
● pridobivanje rdeče kože in nastanek ran na njej;
● prisotnost območij z redčenjem las;
● vnetni procesi na površini, ki jih spremlja srbenje, bolečina, nelagodje;
● zmanjšanje elastičnosti pokrova;
● kršitev sence in strukture nohtov, povečana krhkost;
● enostransko ali dvostransko izguba trepalnic in obrvi.

Pomembno je razlikovati alopecijo od okužbe z glivico, mikozo ali ringworm. Posebnost je nepredvidljivost nadaljnjega tečaja. Vrnitev rasti kodrov se lahko zgodi brez terapevtskih učinkov, pa tudi oblikuje nova območja.

Diagnoza

Za določitev vrste plešavosti je za zdravnika dovolj že standardni pregled kraja lokalizacije bolezni. V nekaterih situacijah se za pregled uporablja dermatoskop. Če se med študijo postavi diagnoza alopecija areata, se vzroki in zdravljenje med seboj povežejo, da se doseže želeni rezultat. Natančna določitev dejavnikov njegovega videza zahteva, da bolnik opravi študije:

● odvzem krvi in ​​urina (preverjanje telesa na prisotnost vnetnih procesov);
● nadzor imunosti za povečano aktivnost;
● spremljanje hormonske ravni;
● trihogram (določa kakovost in obseg vegetacije);
● pregled prebavnega trakta.

Kako zdraviti vzrok alopecije areata

Pogoj lahko stabilizira le specialist, dermatolog ali triholog. Ob prvih simptomatskih znakih ne odlašajte z obiskom zdravnika, da se izognete napredovanju bolezni v bolj zapletene stopnje klinične manifestacije.

Postopek je razdeljen na 2 faza:

1. Psihološka pomoč, pri kateri bo specialist razložil zapletenost bolezni in potrebo po individualni izbiri zdravil.
2. Terapija z zdravili, ki jo spremlja vnos sredstev za odpravo telesnih patologij in odpravo celotnega spektra sočasnih bolezni.

Najbolj priljubljene metode terapevtskega vpliva na prizadete meje so kombinacija več smeri:

1. Uporaba mazil, ki vsebujejo močne kortikosteroidne hormone. So sposobni upočasniti proizvodnjo zaščitnih celic in so učinkoviti v avtoimunskih pogojih. V tem primeru ne smete dolgo uporabljati mazil, ker lahko to privede do neželenih stranskih učinkov..
2. Kortikosteroidne injekcije. S pomočjo injekcije se v prizadeto območje injicira koncentrirano zdravilo, ki obnavlja rast las. Zaradi velikega območja je takšna metoda nerazumna zaradi nastajanja atrofičnih pojavov lasišča.
3. Hormonske tablete. Kortikosteroidi, vključeni v sestavo, bodo aktivno vplivali na celotno telo.
4. Kompleksne priprave. Največji učinek dosežemo s hkratno stimulacijo s terapevtskimi sredstvi v več smereh: od znotraj, oblika tablet, od zunaj, sprej, losjon. Selencil je tipičen predstavnik te skupine drog. Sposoben je ustaviti izgubo vegetacije, odpraviti njene vzroke, pospešiti rast in povečati gostoto.
5. Fototerapija. Postopek se izvaja z uporabo ultravijoličnega sevanja, ki pomaga obnoviti lase.
6. Vitaminski kompleks, ki vsebuje adaptogene in biostimulantske sestavine.
7. Priprave za izboljšanje mikrocirkulacije kože (mazilo Sermion, Trental, Troxevasin).
8. Imunomodulatorji.

Alopecia areata: kako zdraviti s pomožnimi izdelki

Z plešastimi obliži se učinkovito bori proti fizioterapevtskim metodam:
1.;
2. Elektroforeza;
3. Dansorval;
4. kriomasaža;
5. mezoterapija;
6. laserska terapija;
7. Iontoforeza;
8. Masaža.

Hkrati ima specifičen učinek na plešasti predel in njegovo prehrano s koristnimi snovmi..

Ne priporočamo uporabe ljudskih pravnih sredstev zaradi njihove majhne učinkovitosti in možnosti, da bi prišlo do več nezaželenih posledic. Le zdravnik ve, kako zdraviti alopecijo areata in izbere individualni potek uporabe sredstev na podlagi rezultatov, pridobljenih med pregledi.

Vredno je biti pozoren na dejstvo, da je postopek zdravljenja zamuden v času in je precej drag, prav tako pa ne more vedno voditi do pozitivne rešitve težave. Če je konzervativna terapija neučinkovita, se plešavost ozdravi le s presaditvijo pramenov.

Pravilna prehrana

Poleg glavne metode odpravljanja bolezni mora bolnik dobro jesti. Številni izdelki vsebujejo bistvena makro in mikrohranila, ki pomagajo krepiti in vzdrževati lasni mešiček.

Pri akutnih in ponavljajočih se boleznih je vredno jesti hrano z veliko beljakovin, maščob (živalskih, rastlinskih) in hranilnih snovi. Dnevna prehrana mora vedno vsebovati naravne sveže izdelke različnih vrst v neomejenih količinah: zelenjavo, jagode, semena..

Bolniki, ki so prej trpeli gnezdeno vrsto plešavosti, ne smejo upoštevati stroge diete. Običajno psihološko vzdušje igra tudi posebno vlogo. Izogibati se je treba stresnim situacijam, prekomernemu delu. Dodatni sprehodi na svežem zraku bodo pomagali obnoviti zdravje ljudi.

Preprečevanje

Poznavanje alopecije areata bo pomagalo preprečiti njen razvoj in sprejeti učinkovite preventivne ukrepe. Tej vključujejo:
● Izpiranje z decokcijami ali zeliščnimi infuzijami za krepitev in izboljšanje stanja las.
● Zaščita pred neugodnimi okoljskimi dejavniki - soncem, nizkimi temperaturami v hladni sezoni.
● Zmanjšanje travmatičnega mehanskega vpliva - zavrnitev sušenja las s sušilcem za lase in naprav za oblikovanje.
● Uporaba naravnih nežnih šamponov in balzamov. Spremljanje ravni vitaminov in elementov v sledovih, vzdrževanje njihove zadostne količine v telesu - skupine A, E, B, C, kalcij, cink in železo.

Poleg tega morate pravočasno opraviti diagnostiko, ko odkrijete prve simptome, in jemati resno zdravljenje sočasnih bolezni in patoloških stanj. So potencialni vzrok za razvoj bolezni. Pravilna prehrana, hormonska kontrola, celovita nega bodo zagotovili zanesljivo zaščito pred plešavostjo.

Napoved

V tem članku smo razvrstili, kaj je alopecija areata in kako jo zdraviti. Manifestacije bolezni so individualne, zato bo prognoza popolnoma odvisna od osebnih značilnosti pacienta: starosti, zgodovine. V otroštvu in adolescenci se bolezen hitreje zaceli.

Mogoče je govoriti o neugodni prognozi s hudimi oblikami izgube vegetacije po telesu. Po statističnih podatkih se pri več kot 80% ljudi rast pramenov obnovi in ​​se vrne v normalno stanje. Vendar pa lahko istočasno 90% tistih, ki so preboleli bolezen, v prvem letu starosti ponovno dobijo ponovitev bolezni. Stopnja žariščne izgube las vpliva na možnosti nadaljnje obnove las.

V redkih primerih (približno 18% celotne mase) je izguba vegetacije trenutna. V samo nekaj tednih lahko pacient popolnoma izgubi pokrov in folikli prenehajo delovati..

Alopecia areata

Članki medicinskih strokovnjakov

Za alopecijo areata (sinonim: krožna ali žariščna, alopecija, pelada) je značilen pojav zaobljenih žarišč alopecije.

Bolniki z alopecijo areata (GA) predstavljajo približno 2% dermatoloških bolnikov. Moški in ženske so enako dovzetni za alopecijo areata, največja incidenca med 20. in 50. letom.

ICD-10 koda

Vzroki in patogeneza

Vzroki za alopecijo areata niso ugotovljeni. Alopecia areata je heterogeni klinični sindrom, pri razvoju katerega igrajo čustveni stres, akutne in kronične okužbe, fizične travme in genetski dejavniki. Genetska heterogenost te bolezni pojasnjuje njen klinični polimorfizem, ki ga zdravniki dobro poznajo..

Alopecija areata velja za organsko specifično avtoimunsko bolezen, kar dokazuje dedna nagnjenost, povečana pogostnost odkrivanja protiteles, specifičnih za organ, in oslabljena T-celična regulacija imunskega odziva.

Simptomi alopecije areata

Simptomi bolezni se začnejo z nenadnim pojavom okroglega plešavosti plešavosti brez subjektivnih občutkov, le nekateri bolniki opažajo parestezijo. Meje osredotočenosti so jasne; koža v njej ni spremenjena ali rahlo hiperemična, včasih z gostasto konsistenco in se lažje zloži kot zdrava; ustja lasnih mešičkov so ohranjena. V napredujoči fazi se zdravi lasje vzdolž robov lezije zlahka epilirajo (ohlapna lasna cona); patognomonski znak - videz las v obliki klicajev. Ta dlaka je klavastna, dolga približno 3 mm, katere distalni konec je cepljen in odebeljen.

Nadaljnji potek bolezni je nepredvidljiv. Včasih je rast las v žarišču popolnoma obnovljena. Pojavijo se lahko nove lezije, nekatere se lahko združijo zaradi izgube las, ki jih ločujejo. Difuzno redčenje las je možno brez nastanka žarišč plešavosti. Dolgotrajni obstoj žarišč lahko privede do distrofičnih sprememb in smrti foliklov.

Prve lezije se pogosto pojavijo na lasišču. Možna je izguba las na območju rasti brade, izguba dlak na prtljažniku, aksilarnih in sramnih območjih. V mnogih primerih izpadejo obrvi in ​​trepalnice. 10-66% bolnikov ima različne distrofije nohtov..

Razvrstitev alopecija areata

Ni enotne klasifikacije bolezni. Glede na območje lezije ločimo alopecijo areata (ena ali več velikih, premera do nekaj centimetrov, žarišča alopecije), ki se lahko ob neugodnem poteku bolezni zasukajo v subtotalno, popolno in univerzalno obliko. Subtotalna alopecija se diagnosticira, ko na lasišču ostanejo majhna področja rasti las; značilna je popolna odsotnost dlak na lasišču. Za univerzalno (maligno) alopecijo je značilna odsotnost dlak na vseh področjih rasti las.

Poleg oblik bolezni, ki se razlikujejo na območju lezije, obstajajo še tri vrste alopecije areata: ophiasis (serpentinska oblika) - izpadanje las v okcipitalnem območju s širjenjem lezije na predelke in templje; točka (psevdosifilitična) - videz majhnih (nekaj milimetrov) dotičnih žarišč; striženje - zaobljena žarišča loma las.

Diferencialna diagnoza se izvaja s cicatricialno alopecijo (pseudopelada), mikozo lasišča, majhno žariščno alopecijo s sekundarnim sifilisom, trihotillomanijo, artefaktno difuzno alopecijo, z alopecijo s prirojenimi distrofijami lasne gredi.

Kaj povzroča alopecijo areata in ali jo je mogoče zdraviti z zdravili ali tradicionalno medicino?

Vsak človek se sooči z izpadanjem las. Ko se tvorijo majhna plešasta območja, zdravniki diagnosticirajo alopecijo areata. Za zdravljenje se uporabljajo zdravila ali operativni posegi.

Plešavost

Alopecia areata ali alopecia areata se nanaša na avtoimunsko bolezen. V večini primerov se bolniki s to diagnozo pojavijo pred 25. letom starosti. Dolgotrajna terapija z zdravili pomaga nadomestiti izgubljene odseke las.

Kaj je alopecija

Alopecija je proces izgube lasnih mešičkov pod vplivom nekaterih negativnih dejavnikov. Alopecija areata se kaže kot enojna ali več žarišč alopecije. Bolezen se pojavlja enako med moškimi in ženskami. V otroštvu so bili tudi primeri žariščne plešavosti..

Simptomi alopecije areata (žariščno)

V zgodnji fazi razvoja bolezni pride do širitve lumena krvnih žil, ki oskrbujejo lasni mešiček. Nato se na površini poraščenega dela telesa oblikujejo žarišča plešavosti različnih področij. Z nadaljnjo napredovanjem alopecije takšna območja zasedajo velika območja in povzročajo zunanje nelagodje pacientu..

Obstaja več stopenj alopecije areata:

 • začetni, na katerem ima bolnik vidna majhna posamezna področja plešavosti;
 • zmerna alopecija. Na tej stopnji se majhne žarišča združijo v velike lise, območje plešavosti se poveča;
 • za tretjo stopnjo je značilna popolna izguba lasnih mešičkov ne samo na glavi, temveč tudi na drugih delih telesa.

Alopecia areata v otroštvu ni pogosta. Bolezen ima nejasno naravo razvoja in se kaže v povprečju v tretjem letu življenja. Naslednji simptomi so značilni za otroke:

 • v parietalni ali okcipitalni regiji pride do točkovnega izpadanja las;
 • lasje imajo razcepljene konce;
 • pri česanju ali dotiku so opazne velike puščice ohlapnih dlačic.

Otroci s to diagnozo v večini primerov razvijejo sočasne motnje (vitiligo, povečane krhke nohte itd.). Manj pogost izpadanje las na obrvi ali vekah.

Moški

Bolezen zelo hitro napreduje, zato je pomembno prepoznati njene začetne faze. Ob popolnem izpadanju las plešavost opazimo ne samo na glavi, temveč tudi po vsem telesu (moški opazujejo redčenje brkov, brade itd.).

Za razliko od otrok, moški bolniki v zgodnjih fazah občutijo srbenje in luščenje kože. Alopecia areata se pojavi in ​​izgine (prekrije s tanko plastjo novih dlačic). Če ne vzamete pravočasnega zdravljenja, bolezen vodi do širjenja procesa izgube lasnih mešičkov na velika območja telesa..

Ženske

Bolezen se pojavi nenadoma in zelo hitro napreduje. Praviloma je zagon alopeciji areata hud stres, hormonsko neravnovesje, jemanje določenih zdravil ali pomanjkanje vitamina. Patologijo pogosto opazimo pri ženskah po 40 letih..

Vse se začne z izgubo majhne količine dlak, ko bolezen napreduje, se žarišča alopecije povečajo. Zelo pogosto se lokalizacija te oblike alopecije pojavi na mestih ločil (očitno primanjkuje lasnih mešičkov). Ženski lasje postanejo krhki, težko je najti primerno pričesko.

Razlogi za pojav

Do danes natančni razlogi za razvoj patologije niso znani. Pomembno vlogo igra dedni dejavnik: če so imeli nekateri sorodniki primere alopecije areata, je tveganje za prenos na prihodnje generacije zelo veliko.

Drugi izzivalni dejavniki vključujejo:

 • pogosti stres in živčna napetost;
 • avtoimunske motnje v telesu;
 • poslabšanje kroničnih bolezni;
 • okvare endokrinega sistema;
 • nalezljive bolezni;
 • poškodbe lobanje in glave;
 • avitaminoza;
 • dolgotrajna izpostavljenost telesu strupenih snovi (delo v škodljivih delovnih pogojih itd.).

Pogosto se alopecija areata pojavi pri ženskah med nosečnostjo ali po porodu. Proces izpadanja las povzročajo hormonske motnje in je epizoden. S pravilnim zdravljenjem se je mogoče izogniti popolnemu izpadanju las.

Ali se lahko pojavi po jemanju hormonskih kontraceptivov

Dolgotrajna uporaba peroralne kontracepcije vodi v odpoved ravni hormonov v ženskem telesu. V tem primeru pride do povečanja moških hormonov in zmanjšanja ženskih hormonov. Po ukinitvi takšnih zdravil se vse vrne v normalno stanje..

Kako se zdravi alopecija areata?

Načini terapije so odvisni od stopnje poteka bolezni, starosti pacienta in drugih dejavnikov. Zelo pomembno je ugotoviti vzrok za izgubo las. V hudih primerih je nemogoče obnoviti postopek rasti las..

Hormoni

Uporablja se pri hudi alopeciji areata. V takih primerih je bolnikom predpisan potek injekcij glukokortikosteroidov na prizadeta območja na glavi. Pojav novih lasnih mešičkov opazimo v povprečju 2 meseca po začetku zdravljenja.

Z natančnimi žarišči alopecije je predpisan potek lokalne terapije v obliki zunanjih raztopin ali mazil. Najučinkovitejša in najpogostejša zdravila so Minoksidil, Dualhein, Rogaine itd. Nanesejo se točkovno na prizadeto območje, glavno delovanje je vazokonstriktor. Med tekom se spodbuja rast novih lasnih mešičkov.

Tradicionalne metode zdravljenja

Tradicionalna medicina je zelo priljubljena pri zdravljenju alopecije areata. Učinkovite metode vključujejo:

 • drgnjenje čebulne tinkture na prizadeta območja;
 • tinktura rdečega grenkega popra (spodbudi krvožilni sistem, posledično izboljša prehrano lasnih mešičkov in spodbudi njihovo rast);
 • medene maske, drgnjenje naravne čebule v lasišče itd..

Tradicionalna medicina kaže svojo učinkovitost pri zdravljenju alopecije v zgodnjih fazah, napredni primeri zahtevajo celostni pristop.

Homeopatija

Pomembno vlogo pri kompleksnem zdravljenju igra vnos vitaminskih kompleksov, pa tudi homeopatskih pripravkov. Njihovo delovanje je usmerjeno v spodbujanje rasti novih dlak. Učinkovita zdravila vključujejo zdravilo Revalid, Fitoval, Vitasharm in druge. Zdravnik izbere odmerek in potek posebej. Povprečno trajanje takega zdravljenja je 2 do 3 mesece..

Učinkoviti šamponi, mazila in maske za lase

Za pridobitev najučinkovitejšega rezultata zdravljenja je potrebno uporabiti posebne komplekse kozmetike, katerih namen je odpraviti izpadanje las..

Vključujejo vitaminske komplekse in elemente v sledovih, ki izboljšujejo stanje kože in spodbujajo rast las. Nemogoče je popolnoma obnoviti lase s pomočjo šamponov in mask samo..

Kdaj se uporablja kirurško zdravljenje?

Če so druge metode zdravljenja neučinkovite, bolnik opravi kirurško presaditev las. Lasni mešički se prenesejo iz krajev, ki jih alopecija ni prizadela (najpogosteje je okcipitalni del).

Expander plastika velja za še eno sodobno metodo. Vključuje šivanje balona iz lateksa pod zgornjimi plastmi povrhnjice. Sčasoma narašča v velikosti, koža se raztegne na področja z rastočimi lasmi. Ta postopek se nadaljuje, dokler plešasti obliži niso popolnoma odstranjeni. Na koncu postopka se ekspander odstrani.

Preprečevanje

Ni posebnih ukrepov za preprečevanje alopecije areata. Strokovnjaki priporočajo naslednje:

 • izogibajte se nepotrebni izpostavljenosti ultravijoličnim žarkom;
 • pravočasno zdraviti obstoječe bolezni;
 • obogatite svojo prehrano z vitamini in minerali;
 • izogibajte se stresu in živčni napetosti.

Relapse

Po zaključku tečaja zdravljenja so ponavljajoči se žarišča plešavosti redki. V 80-90% primerov pacientom uspe obnoviti naravno rast las.

Alopecia areata ni nevarna bolezen za človeka. Manifestira se v obliki območij plešavosti na glavi, v hudih primerih lasje izpadajo na drugih delih telesa. Za zdravljenje se uporabljajo zdravila iz skupine kortikosteroidov, zunanja mazila in tradicionalna medicina. Če upoštevate vsa zdravniška priporočila, je mogoče obnoviti rast las.

Alopecia areata

Ni ene same bolezni, ki bi se pojavila sama. To je posledica dejstva, da je naše telo celostna struktura, vsi organi in sistemi v njem pa delujejo v dobro usklajenem odnosu in soodvisnosti. Če bo torej ravnovesje moteno na vsaj enem od področij, bo to neizogibno vplivalo na splošno stanje človekovega zdravja..

Izpadanje las... Kaj je to? Ločena bolezen ali le simptom neke notranje motnje. V vsakem primeru se situacija lahko razlikuje. Če želite razumeti, kaj natančno (kateri dejavniki) povzročajo plešavost, morate opraviti predhodni pregled pri specialistu. Dejansko je možno, da vas bo triholog poslal na diagnostične postopke pri drugem specialistu. Izpadanje las je zaskrbljujoč simptom, ki ga ni mogoče preprosto odstraniti..

Vendar je včasih človek lahko na videz popolnoma zdrav in pregled ne razkrije patoloških procesov v telesu, lasje pa kljub temu na določenih območjih izpadejo in na poseben način. To stanje imenujemo alopecija areata..

Vzroki in dejavniki, ki povzročajo alopecijo areata?

Do konca še vedno ni bila ugotovljena etiologija alopecije areata, kljub celovitemu razvoju medicinske znanosti, tudi na tem področju. Toda trihologi so nagnjeni k temu, da je bolezen v večini primerov avtoimunskega izvora..

Za alopecijo areata je značilno lokalno izpadanje las na posameznem predelu glave ali (redkeje) telesa, kar vodi do nastanka plešastih madežev. Bolezen lahko prizadene tako ženske kot moške. Vendar pa slednji nekoliko pogosteje trpijo zaradi te vrste plešavosti (kot vsaka druga).

Opaženo je bilo, da ima pri približno četrtini vseh primerov bolezni zgodovina pacienta neugodno dedno glede izgube las. Prvič se znaki alopecije areata lahko začnejo pojavljati pri osebi v dokaj mladi starosti od petnajst do petindvajset let. V nekaterih primerih se lahko pojavi alopecija areata tudi pri otrocih..

Če govorimo o vzrokih za to bolezen, potem je treba opozoriti na več posrednih dejavnikov tveganja, o katerih govorijo strokovnjaki..

1) Pogoji, povezani z motnjo imunskega sistema. Pogosto je pojav alopecije areata v tem primeru posledica dejstva, da se začne po pomoti, zmoti celice lasnih mešičkov za tuje, jih namenoma uniči.

2) Mehanske poškodbe in opekline. Lasni mešički so občutljive strukture, zato se v primeru resne poškodbe tkiva lasišča pogosto pojavi situacija, ko jih preprosto uničimo. Lasje ne rastejo dobro na predelih, prekritih z brazgotinami zaradi opeklin ali operacij.

3) Pretekle kožne bolezni (različne vrste ekcemov, dermatitis itd.) Lahko tudi motijo ​​normalno delovanje lasnih mešičkov, rast las pa se lahko upočasni ali celo ustavi.

4) Stres in dolgotrajna depresija morda ne bosta neposreden vzrok za alopecijo areata, vendar sta povsem sposobna služiti kot katalizatorja za razvoj bolezni, če obstaja težnja po taki.

5) Pomembna vloga ima tudi pravilna prehrana, saj lahko s pomanjkanjem beljakovin in železa motijo ​​prehrano lasnih mešičkov in posledično izpadanje las.

6) Nalezljivi procesi, zlasti dolgotrajni, slabo obljudljivi, lahko izzovejo lokalno izgubo las ne samo v času same bolezni, temveč tudi kot oddaljene posledice. Dejavniki tveganja so tudi kronične bolezni, kot sta diabetes in lupus..

7) Genetski dejavnik. Njegovi trihologi ga skušajo izključiti skoraj v prvi vrsti, saj je prirojena nagnjenost k alopeciji areata, podedovana, zelo pogosto vzrok za pojav in manifestacijo lasnih težav. V tem primeru ne bi smeli govoriti toliko o bolezni, kot o določenem stanju telesa, kar vodi na izpadanje las na določenih območjih, vendar ne povzroča drugih zdravstvenih težav..

Terapevtski in preventivni ukrepi za odpravo znakov alopecije areata

Zaradi težav pri določanju specifičnih vzrokov lokalnega izpadanja las, delno ali v celoti na določenem območju, je včasih precej težko predpisati sklop terapevtskih ukrepov, ki bi bili resnično učinkoviti, tudi za strokovnjake z bogatimi izkušnjami pri delu s pacienti, ki trpijo zaradi različnih vrst plešavosti..

Vendar je treba reči, da če ima oseba genetsko nagnjenost k alopeciji areata, sploh ni nujno, da bo izgubil dlake. Praviloma so za zagon mehanizma potrebni tudi spremljajoči sekundarni dejavniki. Zato lahko pogosto pravilna nega in skrbnost za lase prepreči razvoj bolezni..

Kar zadeva zdravljenje alopecije areate, obstaja več pristopov, ki se bodo ali ne bodo uporabljali, odvisno od trenutnega stanja in zdravstvene anamneze določenega pacienta. Dobra novica je, da lahko lasne mešičke oživite tudi leta, ko so lasje izgubljeni. Včasih so za ohranitev učinka potrebni stalni terapevtski in profilaktični ukrepi, v drugih primerih se lasje obnovijo po poteku terapije in problem zdravljenja alopecije areate pacienta ne moti več. V tej zadevi je vse čisto individualno..

Specifične metode zdravljenja alopecije areate so zmanjšane na več vrst terapevtskih učinkov na laseh in lasišču. Med njimi so hormonska zdravila (steroidna zdravila), ki jih jemljemo oralno ali z injekcijami, uporabo strojnih tehnik, kot sta laser ali fotohemoterapija, predpisovanje zdravil (na primer minoksidil), zunanji učinek na lasne mešičke, za katere se uporabljajo posebna farmacevtska mazila in kreme ter končno presaditev las. Slednji pristop je včasih edina možnost, če druge metode zdravljenja ne dajejo trajnega pozitivnega učinka..

Seveda nihče ne more zagotoviti, da bo presaditev zagotovo uspela, vendar je sodobna HFE metoda empirično dokazala svojo visoko učinkovitost. V primeru zdravljenja alopecije areate so možnosti za pozitiven izid veliko večje, saj oseba zadrži znatno količino zdravih las na drugih delih glave, ki jih je mogoče presaditi na prizadeto območje..

Postopek HFE se izvaja ambulantno in je praktično neboleč zaradi dejstva, da se za presajanje presadkov uporabljajo posebni mikroinstrumenti, ki kožo težko poškodujejo. Zato bolnikom po vsaditvi las HFE ni treba jemati antibiotikov. Vendar bi bilo najbolje vprašati zdravnika o vseh pretankah te tehnologije presaditve, pa tudi o drugih metodah zdravljenja alopecije areata. Samozdravljenje je v vsakem primeru nesprejemljivo.

Toda preventiva je druga stvar. Uravnotežena prehrana, kompetentna nega z uporabo kakovostnih izdelkov za nego in skrbno krtačenje las lahko močno povečajo vaše možnosti, da se izognete alopeciji areata.

Kvalifikacije zdravnika

Leta 2011 je diplomirala na Ruski nacionalni raziskovalni medicinski univerzi po imenu I. N.I. Pirogov, specialnost "Splošna medicina".

Leta 2012 staž v dermatovenerologiji na Ruski nacionalni raziskovalni medicinski univerzi v N. I. Pirogova.

Klinična rezidenca na specialnosti "Dermatovenereology" na podlagi Ruske nacionalne raziskovalne medicinske univerze poimenovana N.I. Pirogov.

Usposabljanje

Na medicinskem inštitutu Sechenov je opravil izpopolnjevalni tečaj, specializiran za "kozmetologijo".

Leta 2015 je opravila izpopolnjevalni tečaj na Inštitutu za plastično kirurgijo in temeljno kozmetologijo s specializacijo iz trihologije.

V letu 2019 napredno usposabljanje na osnovi GBUZ MO MONIKI jih. Vladimirski z diplomo iz dermatovenereologije.

Certificirani specialist, redni udeleženec mednarodnih in ruskih tematskih strokovnih seminarjev, forumov, kongresov o estetski medicini.

Kandidat za naziv medicinskih znanosti.

Stalni udeleženec strokovnih tematskih seminarjev, forumov /

Ni ene same bolezni, ki bi se pojavila sama. To je posledica dejstva, da je naše telo celostna struktura, vsi organi in sistemi v njem pa delujejo v dobro usklajenem odnosu in soodvisnosti. Če bo torej ravnovesje moteno na vsaj enem od področij, bo to neizogibno vplivalo na splošno stanje človekovega zdravja..

Izpadanje las... Kaj je to? Ločena bolezen ali le simptom neke notranje motnje. V vsakem primeru se situacija lahko razlikuje. Če želite razumeti, kaj natančno (kateri dejavniki) povzročajo plešavost, morate opraviti predhodni pregled pri specialistu. Dejansko je možno, da vas bo triholog poslal na diagnostične postopke pri drugem specialistu. Izpadanje las je zaskrbljujoč simptom, ki ga ni mogoče preprosto odstraniti..

Vendar je včasih človek lahko na videz popolnoma zdrav in pregled ne razkrije patoloških procesov v telesu, lasje pa kljub temu na določenih območjih izpadejo in na poseben način. To stanje imenujemo alopecija areata..

Vzroki in dejavniki, ki povzročajo alopecijo areata?

Do konca še vedno ni bila ugotovljena etiologija alopecije areata, kljub celovitemu razvoju medicinske znanosti, tudi na tem področju. Toda trihologi so nagnjeni k temu, da je bolezen v večini primerov avtoimunskega izvora..

Za alopecijo areata je značilno lokalno izpadanje las na posameznem predelu glave ali (redkeje) telesa, kar vodi do nastanka plešastih madežev. Bolezen lahko prizadene tako ženske kot moške. Vendar pa slednji nekoliko pogosteje trpijo zaradi te vrste plešavosti (kot vsaka druga).

Opaženo je bilo, da ima pri približno četrtini vseh primerov bolezni zgodovina pacienta neugodno dedno glede izgube las. Prvič se znaki alopecije areata lahko začnejo pojavljati pri osebi v dokaj mladi starosti od petnajst do petindvajset let. V nekaterih primerih se lahko pojavi alopecija areata tudi pri otrocih..

Če govorimo o vzrokih za to bolezen, potem je treba opozoriti na več posrednih dejavnikov tveganja, o katerih govorijo strokovnjaki..

1) Pogoji, povezani z motnjo imunskega sistema. Pogosto je pojav alopecije areata v tem primeru posledica dejstva, da se začne po pomoti, zmoti celice lasnih mešičkov za tuje, jih namenoma uniči.

2) Mehanske poškodbe in opekline. Lasni mešički so občutljive strukture, zato se v primeru resne poškodbe tkiva lasišča pogosto pojavi situacija, ko jih preprosto uničimo. Lasje ne rastejo dobro na predelih, prekritih z brazgotinami zaradi opeklin ali operacij.

3) Pretekle kožne bolezni (različne vrste ekcemov, dermatitis itd.) Lahko tudi motijo ​​normalno delovanje lasnih mešičkov, rast las pa se lahko upočasni ali celo ustavi.

4) Stres in dolgotrajna depresija morda ne bosta neposreden vzrok za alopecijo areata, vendar sta povsem sposobna služiti kot katalizatorja za razvoj bolezni, če obstaja težnja po taki.

5) Pomembna vloga ima tudi pravilna prehrana, saj lahko s pomanjkanjem beljakovin in železa motijo ​​prehrano lasnih mešičkov in posledično izpadanje las.

6) Nalezljivi procesi, zlasti dolgotrajni, slabo obljudljivi, lahko izzovejo lokalno izgubo las ne samo v času same bolezni, temveč tudi kot oddaljene posledice. Dejavniki tveganja so tudi kronične bolezni, kot sta diabetes in lupus..

7) Genetski dejavnik. Njegovi trihologi ga skušajo izključiti skoraj v prvi vrsti, saj je prirojena nagnjenost k alopeciji areata, podedovana, zelo pogosto vzrok za pojav in manifestacijo lasnih težav. V tem primeru ne bi smeli govoriti toliko o bolezni, kot o določenem stanju telesa, kar vodi na izpadanje las na določenih območjih, vendar ne povzroča drugih zdravstvenih težav..

Terapevtski in preventivni ukrepi za odpravo znakov alopecije areata

Zaradi težav pri določanju specifičnih vzrokov lokalnega izpadanja las, delno ali v celoti na določenem območju, je včasih precej težko predpisati sklop terapevtskih ukrepov, ki bi bili resnično učinkoviti, tudi za strokovnjake z bogatimi izkušnjami pri delu s pacienti, ki trpijo zaradi različnih vrst plešavosti..

Vendar je treba reči, da če ima oseba genetsko nagnjenost k alopeciji areata, sploh ni nujno, da bo izgubil dlake. Praviloma so za zagon mehanizma potrebni tudi spremljajoči sekundarni dejavniki. Zato lahko pogosto pravilna nega in skrbnost za lase prepreči razvoj bolezni..

Kar zadeva zdravljenje alopecije areate, obstaja več pristopov, ki se bodo ali ne bodo uporabljali, odvisno od trenutnega stanja in zdravstvene anamneze določenega pacienta. Dobra novica je, da lahko lasne mešičke oživite tudi leta, ko so lasje izgubljeni. Včasih so za ohranitev učinka potrebni stalni terapevtski in profilaktični ukrepi, v drugih primerih se lasje obnovijo po poteku terapije in problem zdravljenja alopecije areate pacienta ne moti več. V tej zadevi je vse čisto individualno..

Specifične metode zdravljenja alopecije areate so zmanjšane na več vrst terapevtskih učinkov na laseh in lasišču. Med njimi so hormonska zdravila (steroidna zdravila), ki jih jemljemo oralno ali z injekcijami, uporabo strojnih tehnik, kot sta laser ali fotohemoterapija, predpisovanje zdravil (na primer minoksidil), zunanji učinek na lasne mešičke, za katere se uporabljajo posebna farmacevtska mazila in kreme ter končno presaditev las. Slednji pristop je včasih edina možnost, če druge metode zdravljenja ne zagotavljajo trajnostnega pozitivnega učinka..

Seveda nihče ne more zagotoviti, da bo presaditev zagotovo uspela, vendar je sodobna HFE metoda empirično dokazala svojo visoko učinkovitost. V primeru zdravljenja alopecije areate so možnosti za pozitiven izid veliko večje, saj oseba zadrži znatno količino zdravih las na drugih delih glave, ki jih je mogoče presaditi na prizadeto območje..

Postopek HFE se izvaja ambulantno in je praktično neboleč zaradi dejstva, da se za presajanje presadkov uporabljajo posebni mikroinstrumenti, ki kožo težko poškodujejo. Zato bolnikom po vsaditvi las HFE ni treba jemati antibiotikov. Vendar bi bilo najbolje vprašati zdravnika o vseh pretankah te tehnologije presaditve, pa tudi o drugih metodah zdravljenja alopecije areata. Samozdravljenje je v vsakem primeru nesprejemljivo.

Toda preventiva je druga stvar. Uravnotežena prehrana, kompetentna nega z uporabo kakovostnih izdelkov za nego in skrbno krtačenje las lahko močno povečajo vaše možnosti, da se izognete alopeciji areata.